Tratament dupa operatia de hiperplazia prostatei

Daca dupa 6 luni de tratament medicamentos pacientul nu observa o ameliorare satisfacatoare a simptomatologiei, sunt necesare alte solutii terapeutice. Se poate apela fie la interventia chirurgicala clasica de prostatectomie (pentru o prostata cu volum mai mare de cmc) fie la procedura minim invaziva de rezectie transuretrala – TURP (pentru un volum al prostatei de pana la cmc). Tabloul clinic al hiperplaziei benigne a prostatei este de foarte multe ori usor, dar poate deveni sever daca nu se ofera tratament. Simptomele frecvente includ: Golire incompleta a vezicii urinare; Tratamentul hipertrofiei benigne a prostatei depinde de marimea prostatei si de starea generala de sanatate. Sunt disponibile mai multe tipuri de terapii, atat noninvazive cat si invazive.

Tratament dupa operatia de hiperplazia prostatei

Tratament dupa operatia de hiperplazia prostatei
Embolizarea arterelor prostatice este o solutie terapeutica relativ nouace apartine Radiologiei Interventionale, fiind Tratament dupa operatia de hiperplazia prostatei pentru prima data de DeMeritt 4. Simptomele frecvente includ: Articole recomandate De ce transpiri mult? Daca apar manifestari ciudate dupa interventia chirurgicala, se recomanda consultul de specialitate. Exista cateva recomandari cu privire la stilul de viata, pe care pacientul ar trebui sa le respecte dupa ce a trecut printr-o interventie chirurgicala la nivelul prostatei: Medic Primar, Radiologie Interventionala. Cand modificarile stilului de viata nu sunt suficiente pentru a reduce simptomatologia, medicul poate recomanda tratamentul medicamentos. Cu ce va pot ajuta? Recuperare Tratament dupa operatia de hiperplazia prostatei. Loghează-te cu facebook.

Cauze Sus. Modificarile prostatei dupa varsta de 40 de ani PSA liber si depistarea cancerului de prostata Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Hiperplazia benigna de prostata, metode de tratament

Hiperplazia benigna a prostatei: cauze, simptome, tratament
Ambele tehnici au insa o rata importanta de complicatii 3. Autor: SfatulMedicului. Daca dupa 6 luni de tratament medicamentos pacientul nu observa o ameliorare satisfacatoare a simptomatologiei, sunt necesare alte solutii terapeutice. Tratamentul de prima alegere este cel medicamentos. Medici specialisti Urologie Dr.

Daca simptomele sunt foarte severe, specialistii recomanda terapia minim invaziva pentru a reduce dimensiunile prostatei. Unele dintre aceste tratamente produc rezultate intr-un timp mai mare decat chirurgia conventionala. Dar toate aceste proceduri inseamna o spitalzare de scurta durata si, de obicei, mai putine complicatii,. Un tub subtire cistoscop este introdus prin uretra pentru a elibera unde laser de energie inalta care vaporizeaza portiunile marite ale prostatei.

Terapia laser, in general, ofera o ameliorare rapida a simptomelor si de obicei nu determina disfunctie erectila sau incontinenta urinara pe termen lung. Este o procedura de indepartare a tesutului in exces de la nivelul prostatei. Ulterior acest tesut poate fi analizat pentru identificarea unui eventual cancer de prostata sau alte afectiuni.
Studiile au aratat ca acest tip de laser este sigur si eficient indiferent de dimensiunile prostatei si ofera rezultate ce se mentin pe termen lung, chiar pana la 10 ani. Aceasta procedura este similara cu cea descrisa anterior, dar tesutul rezultat nu poate fi folosit pentru analize ulterioare. Terapia termala cu micrunde. Cunoscuta sub numele de terapia termala transuretrala cu microunde, consta in inserarea unui cateter special in uretra pentru a elibera energie sub forma de microunde care distrug tesutul hipertrofic al prostatei.
Aceasta interventie este de obicei recomandata barbatilor cu prostate de dimensiuni mici, dar cu simptome moderate. Procedura dureaza aproximativ o ora. Poate dura cateva saptamani pana cand pacientul observa ameliorarea simptomatologiei.

Ablatia cu ac Un cateter este inserat in prostata pentru a elibera energie de radiofrecventa care distruge hipertrofia prostatei.
Acest tip de interventie poate avea ca tinta regiuni hipertrofice profunde care nu pot fi abordate cu ajutorul terapiei termale cu microunde. Rezectia transuretrala a prostatei Un instrment chirurgical este introdus prin uretra si folosit pentru a indeparta mecanic excesul de tesut prostatic care poate fi supus ulterior unor analize. Aceasta tehnica poate fi recomandata la pacientii cu simptome moderate sau severe sau daca pacientul a suferit anterior o interventie chirurgicala la nivelul prostatei.
Incizia transuretrala a prostatei Chirurgul va insera un instrument special prin uretra pentru a realiza una sau doua taieturi mici la nivelul prostatei pentru a imbunatati fluxul urinar, dar fara a indepata tesutul prostatic. Aceasta tehnica este recomandata pacientilor cu simptome usoare. Medicii recomanda interventia chirurgicala clasica in cazuri de hipertrofie extrema a prostatei si la barbatii cu afectari ale vezicii, litiaza vezicala sau constrictii uretrale.

In timpul interventiei chirurgul indeparteaza prostata printr-o incizie la nivelul abdomenului inferior. Actiunea musculara a prostatei ajuta la propulsarea lichidului spermatic prin penis in timpul actului sexual. La unii barbati, prostata poate fi marita, producand anumite simptome care, lasate netratate, pot cauza diferite complicatii. Extinderea in volum a prostatei se numeste hiperplazie benigna de prostata. Aceasta apare atunci cand celulele acestei glande incep sa inmulteasca excesiv.
Celulele suplimentare fac ca prostata sa se mareasca si sa creeze presiune pe uretra, limitand fluxul de urina. Hiperplazia benigna a prostatei trebuie diferentiata de cancerul de prostata si trebuie retinut faptul ca aceasta afectiune nu creste riscul de aparitie al cancerului. Cu toate acestea, hiperplazia benigna a prostatei poate provoca simptome care pot afecta calitatea vietii.
Afectiunea apare frecvent la barbatii cu varste mai mari de 50 de ani.

Hiperplazia benigna a prostatei este considerata o conditie normala a imbatranirii masculine, iar barbatii cu varste mai mari de 80 de ani prezinta simptomele caracteristice acestei afectiuni. Desi cauza exacta este necunoscuta, modificarile hormonilor sexuali masculini pot fi un factor de aparitie. Orice istoric familial poate creste riscul acestei afectiuni daca include probleme ale prostatei sau anomalii testiculare.
Barbatii nu dezvolta hipertrofie benigna de prostata daca testiculele lor au fost eliminate la varste fragede. Anumite studii au demonstrat ca aproximativ 1 din 5 barbati dezvolta hipertrofie benigna de prostata pana la varsta de 50 de ani. Pe langa varsta, fundalul etnic poate juca un rol important. Persoanele afro-americane pot dezvolta afectiunea mai des decat barbatii caucazieni sau asiatici. De asemenea, barbatii de culoare neagra pot dezvolta afectiunea la varste mai mici.
De asemenea, obezitatea este un factor de risc controlabil.

Barbatii supraponderali au un risc crescut de a dezvolta hiperplazie benigna de prostata. Tabloul clinic al hiperplaziei benigne a prostatei este de foarte multe ori usor, dar poate deveni sever daca nu se ofera tratament. Simptomele frecvente includ: Daca apar aceste simptome, medicul trebuie anuntat. Acesta poate pune corect un diagnostic si poate oferi tratamentul necesar. Diagnosticarea hiperplaziei benigne de prostata va incepe printr-un examen fizic. Examenul include tuseul rectal, acesta permitand medicului sa estimeze dimensiunea si forma prostatei.
Alte teste pot include: Aceasta substanta evidentiaza intregul sistem urinar. Medicul trebuie informat despre medicatia luata anterior.

Unele medicamente pot afecta sistemul urinar, de exemplu medicamentele antidepresive, diuretice, antihistaminice sau sedative. Procedura dureaza in medie 60 minute, din care 12 minute reprezinta timpul mediu de scopie. Pacientul este constient, asezat in decubit dorsal. Abordul arterial preferat in clinica noastra este cel brahial stang.
Ca alternativa se poate folosi abordul femural. Prima parte a interventiei consta in arteriografia vaselor pelvine. Se introduce sub control fluoroscopic un cateter diagnostic Cobra 4F pana la nivelul ramului anterior al arterei iliace interne de fiecare parte. Prin injectarea de substanta de contrast se va identifica originea si calibrul fiecarei artere prostatice.

A doua parte a interventiei consta in cateterizarea supraselectiva a arterelor prostatice cu un microcateter, urmata de embolizarea lor cu microparticule nonresorbabile de microni. Pacientul este externat la 3 ore dupa incheierea interventiei si va urma un tratament atiinflamator si antibiotic timp de 10 zile.
In primele zile postembolizare pot apare intr-un numar mic de cazuri simptome de presiune si usor discomfort local. In cazul pacientilor cu retentie acuta de urina, sonda urinara se indeparteaza la ore dupa embolizare. Pacientul ramane in ambulatoriul spitalului timp de cateva ore pentru a ne asigura ca poate urina fara sonda. Succesul tehnic al procedurii se defineste prin embolizarea cel putin a unei artere prostatice. Ameliorarea clinica a pacientului se obtine rapid, inca din primele de ore. Pacientul va efectua controale clinice si ecografice la 1 luna, 3 luni si 6 luni postembolizare.
In astfel de cazuri, este indicata o a doua procedura de embolizare 6. PAE este considerata o procedura terapeutica sigura, cu foarte putine riscuri si complicatii.

Complicatiile minore posibile sunt: hematom la locul de punctie, hematurie sau hemospermie tranzitorie. Pana in prezent, la nivel mondial, nu s-au inregistrat complicatii majore care sa necesite o interventie chirurgicala.
Nu au existat cazuri de disfunctie sexuala, incontinenta urinara, sangerare sau deces, consecutive acestei proceduri. Procedura de embolizare a arterelor prostatice este o alternativa terapeutica extrem de promitatoare pentru tratamentul adenomului de prostata. Fiind un tratament minim invaziv, ambulatoriu, pacientul obtine o ameliorare clinica rapida fara a necesita o perioada de recuperare si fara a fi expus riscurilor si complicatiilor asociate cu procedurile terapeutice clasice.
Fiind o procedura noua, PAE are inca un caracter experimental. Aspectele tehnice ale procedurii sunt bine stabilite, fiind comune cu cele din alte proceduri de embolizare. Validarea rezultatelor clinice necesita insa timp si un numar considerabil de pacienti.

In paralel, este extrem de importanta dezvoltarea unei colaborari intre medicii urologi si cei de radiologie interventionala, astfel incat PAE sa-si gaseasca locul in arsenalul terapeutic al adenomului de prostata. Cuvinte-cheie: afectiune , hiperplazia benigna de prostata , prostata , simptome , tratament.
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale.

Interventiile chirurgicale pentru afectiunile prostatei


Prostata este o glanda mica, musculara a sistemului reproducator masculin. Prostata inconjoara uretra si produce o mare parte din fluidul ce alcatuieste Tratament dupa operatia de hiperplazia prostatei. Actiunea musculara a prostatei ajuta la propulsarea lichidului spermatic prin penis in timpul actului sexual. La unii barbati, prostata poate fi marita, producand anumite simptome care, lasate netratate, pot cauza diferite complicatii. Extinderea in volum a prostatei se numeste hiperplazie benigna de prostata. Aceasta apare atunci cand celulele acestei glande incep sa inmulteasca excesiv. Celulele suplimentare fac ca prostata sa se mareasca si sa creeze presiune pe uretra, Tratament dupa operatia de hiperplazia prostatei fluxul de urina. Hiperplazia benigna a prostatei trebuie diferentiata de cancerul de prostata si trebuie retinut faptul ca aceasta afectiune nu creste riscul de aparitie al cancerului.

Cu toate acestea, hiperplazia benigna a prostatei poate provoca simptome care pot oleratia calitatea vietii. Afectiunea apare frecvent la barbatii cu varste mai mari de 50 de ani.

Hiperplazia benigna a prostatei: cauze, simptome, tratament

Interventiile chirurgicale pentru afectiunile prostatei

Interventiile chirurgicale Tratament dupa operatia de hiperplazia prostatei nivelul prostatei se fac din doua motive: hiperplazie benigna de prostata prostata marita sau cancer prostatic. Tratamentul chirurgical este ales intotdeauna de hiperplaza atunci cand alte metode terapeutice dau gres sau nu sunt suficiente pentru vindecarea unei afectiuni. Acesta este folosit in cazul prostatei marite pentru a ameliora simptomele neplacute si pentru a usura mictiunea, iar in Tratament dupa operatia de hiperplazia prostatei cancerului prostatic interventia chirurgicala este cea care poate salva viata pacientului. Orice procedura chirurgicala vine la pachet cu opefatia serie de riscuri, iar acest lucru este valabil, bineinteles, si la operatiile facute la nivelul prostatei. Medicul insa va stabili daca riscurile sunt de neglijat in comparatie cu rezultatele obtinute. Daca simptomele acestei afectiuni nu ihperplazia amelioreaza cu ajutorul tratamentului medicamentos, medicul poate lua in calcul varianta interventiei chirurgicale.

Lasă un răspuns