Tomografia computerizata a cancerului de prostata

3/31/ · In anumite situatii, medicul poate solicita ecografii postmictionale, adica dupa ce pacientul a urinat complet. Ecografia prostatei este mult mai ieftina si mai putin invaziva ca CT-ul (computerul tomograf) sau RMN-ul (rezonanta magnetica nucleara)/5(10). Principala preocupare pe care o au multe persoane cu privire la tomografia computerizată este expunerea la niveluri „ridicate” de radiații și riscul potențial de cancer. Deși este adevărat că scanările CT vă expun oriunde de la la de ori mai multă radiație decât o radiografie convențională, asta nu se traduce neapărat printr-o creștere proporțională a riscului de cancer. Screeningul este extrem de important pentru diagnosticarea timpurie a cancerului de prostata, chiar daca simptomele nu au aparut inca. Screeningul pentru cancerul de prostata este facut cu ajutorul analizei PSA si cu un tuseu rectal. Testele de screening permit identificarea bolii in stadiu incipient si pot salva, de multe ori, viata pacientului. Avantajul acestei abordari este acela ca efectele secundare ale chirurgiei sau radioterapiei pot fi evitate.

Un posibil dezavantaj ar putea fi reprezentat de extinderea rapida a cancerului de prostata. Ingrijirea paliativa (watchful waiting) – aceasta strategie incepe, de asemenea, doar prin monitorizarea cancerului de prostata la inceput. Metoda este in principal luata in considerare la barbatii in varsta, care pot,

Tomografia computerizata a cancerului de prostata

Tomografia computerizata a cancerului de prostata
O tomografie computerizata dureaza, in medie, de minute, dar se poate prelungi pana la 2 ore. Pentru cancerul avansat de prostată, care este mai agresiv și se va răspândi mai mult în Tomografia computerizata a cancerului de prostata, chimioterapia poate fi recomandată, deoarece poate distruge celulele canceroase. Afecțiunile prostatei. Pot cere o a doua opinie înainte de începerea tratamentului? Intrucat prostata este cea care secreta fluidele ce transporta ulterior spermatozoizii si faciliteaza fecundarea ovulului, cancerul de prostata poate afecta fertilitatea barbatului. Dureri osoase, adesea de canccerului vertebrala, femur, pelvis sau coaste; Fracturi osoase; Slabiciune musculara; Incontinenta urinara. De pilda, indepartarea pe cale chirurgicala a prostatei afecteaza productia spermei, deci si fertilitatea.

Mai jos sunt redate situatiile care pot determina amanarea efectuarii investigatiei sau care pot influenta rezultatele testarii:
Tomografia computerizata (CT) foloseste razele X pentru a crea imagini detaliate a structurilor din interiorul corpului. In timpul testului pacientul va sta intins pe o suprafata plana (masa) ce este legata la scaner; acesta are forma cilindrica. Scanerul trimite pulsuri de raze X spre acea parte a corpului ce se doreste investigata.

Tomografia computerizată a prostatei | Competent despre sănătate pe Prostaffect

Totul despre cancerul de prostata, simptome si tratament
Nu se cunosc cauzele Tomografia computerizata a cancerului de prostata de prostata — acesta apare cand la nivelul celulelor sanatoase se produc anumite anomalii. Un computer combină apoi aceste date într-o imagine detaliată, în trei dimensiuni, care arată orice anomalii sau tumori. Follow us. Afla in acest articol totul despre cancerul de prostata, care sunt simptomele, tratamentul si rata de supravietuire. Iată o serie de întrebări pe care le poţi adresa medicului ca să ştii la ce să te aştepţi în ceea ce primeşte terapia şi recuperarea:

Cu toate acestea, cel mai adesea, medicii recomandă scanări CT pentru a verifica următoarele domenii: Tomografia computerizată este o procedură nedureroasă, non-invazivă, care poate fi utilizată pentru a vizualiza aproape fiecare parte a corpului.

Este un instrument util de diagnostic medical cu aplicații în prevenirea, depistarea și managementul bolilor. Este de obicei utilizată atunci când o radiografie nu poate oferi suficiente detalii despre o leziune sau o tulburare, în special în situațiile de urgență în care timpul este esențial. Scanarea CT nu se folosește ca test de rutină pentru a verifica anumite probleme dacă nu aveți niciun simptom — NU este test de screening!
Asta pentru că beneficiile screeningului pot să nu depășească riscurile, mai ales dacă duce la teste inutile și anxietate. Medicii pot apela la tomografia computerizată CT pentru a depista cancerul atunci când anumite simptome indică asta. De asemenea, îl folosesc pentru a afla mai multe despre cancer după ce diagnosticul a fost făcut. Mai exact, în cancer, CT este folosit pentru: Unul dintre aceste riscuri este expunerea la radiații, în special pentru copii. Însă, beneficiile potențiale ale unei scanări CT depășesc de obicei riscurile.

De asemenea, scanările cu doze scăzute de radiații sunt utilizate în multe cazuri pentru copii. În tomografia computerizată, țesuturile dense precum oasele sunt ușor de observat, față de țesuturile moi. Pentru a spori claritatea lor, se folosește un colorant special numit substanță de contrast. Ajută la evidențierea vaselor de sânge, a organelor și a altor structuri. Substanțele de contrast sunt de obicei din iod sau sulfat de bariu. Se pot administra prin injectare pentru a examina vase de sânge, tractul urinar, ficatul, vezica biliară , oral se bea un lichid cu materialul de contrast ce poate îmbunătăți scanarea tractului digestiv sau clismă pentru a examina intestinele.
După tomografia computerizată va trebui să beți multe lichide pentru a ajuta rinichii să elimine materialul de contrast din corp. În cazuri foarte rare, agenții de contrast utilizați în CT pot provoca reacții alergice. Unele persoane experimentează mâncărimi ușoare sau urticarie mici umflături pe piele.

Printre simptomele unei reacții alergice mai grave se numără scurtarea respirației și umflarea gâtului sau a altor părți ale corpului. Oamenii ar trebui să spună imediat personalului medical dacă au vreunul dintre aceste simptome, pentru a putea fi tratați prompt. Foarte rar, agenții de contrast utilizați în CT pot provoca, de asemenea, probleme renale la anumiți pacienți. De asemenea, se poate administra un material de contrast: administrare intravenoasă, oral sau clismă.
Informați medicul dacă sunteți gravidă sau ați putea fi. Scanările CT nu sunt recomandate de obicei femeilor însărcinate decât dacă este o situație de urgență, deoarece există unele riscuri ca razele X să afecteze copilul. De asemenea, informați personalul medical dacă vă confruntați cu anxietate privind procedura sau claustrofobie.

Pentru copii, medicul poate recomanda un sedativ pentru a menține copilul calm și nemișcat. Mișcarea afectează calitatea imaginilor și poate duce la rezultate inexacte. Tomografia computerizată este un tip de scanare medicală în care razele X sunt transmise prin corp sub mai multe unghiuri diferite. Diferite părți ale corpului blochează razele X în cantități diferite.
Radiațiile care au trecut prin corp sunt măsurate cu un computer pentru a construi o imagine tridimensională a organelor și țesuturilor. Pacientul va sta întins pe masa de examinare a dispozitivului CT — masa fiind mobilă și se va mișca în interiorul unui dispozitiv cilindric. În acest timp în jurul pacientului se vor mișca sursa de radiații și detectorul — sursa produce un fascicul de raze X iar detectorul va înregistra radiațiile care trec prin țesuturi și organe. Computerul va prelua datele și se formează imagini — secțiuni. În timpul procedurii, pacientul trebuie să stea nemișcat și să urmeze instrucțiunile oferite de tehnician sau medic.

Se pot auzi unele sunete în timpul rotațiilor.
Tomografia computerizată oferă numeroase avantaje, în special în situații de urgență — informațiile obținute pot arăta dacă este necesară sau nu intervenția chirurgicală. Tomografia computerizată este considerată o procedură sigură, nedureroasă, neinvazivă. Principalele posibile riscuri includ: Avantajele și riscurile unui CT vor fi întotdeauna cântărite bine înainte de a fi recomandat. Deși este adevărat că scanările CT vă expun oriunde de la la 1. Riscul de cancer cauzat de un singur tomograf este foarte mic. Deși acest lucru nu ar trebui să sugereze că nu există niciun risc, atunci când este utilizat în mod corespunzător, beneficiile unei scanări CT aproape de fiecare dată vor depăși posibilele riscuri.
Scanările CT sunt evitate aproape întotdeauna în timpul sarcinii, cu excepția cazului în care beneficiile testului depășesc clar riscurile potențiale. Scanarea CT ar fi, de asemenea, contraindicată la cei cu o alergie cunoscută la agentul de radiocontrast.

O scanare CT sau tomografia computerizată durează de obicei de minute sau mai puțin, în funcție de regiunea examinată. Prețul pentru un examen CT sau tomografia computerizată variază în funcție de regiunile examinate. Prețurile estimative sunt următoarele: Veți primi în general rezultatele după o zi sau două, în funcție de centrul medicul. În plus față de imagini, radiologul va pregăti un raport detaliat care va descrie rezultatele normale și anormale.
Rezultatele se stabilesc pe baza imaginilor — în funcție de regiunile albe, gri sau negre. Problemele — tumori, hemoragii etc. Pe durata investigatiei, pacientul trebuie sa stea nemiscat.

De asemenea, pe parcursul testului pacientul va ramane singur in camera unde este situat tomograful, insa va fi urmarit printr-o fereastra de catre tehnician si i se va vorbi prin intermediul unui speaker. Daca este necesara folosirea substantei de contrast, aceasta poate fi administrata pe mai multe cai, in functie de zona ce se doreste a fi examinata: – substanta de contrast poate fi administrata intravenos IV , la nivelul bratului pentru examinarea toracelui, abdomenului sau a zonei pelvine;
O tomografie computerizata dureaza, in medie, de minute, dar se poate prelungi pana la 2 ore. Dupa efectuarea investigatiei, pacientul este sfatuit sa bea cat mai multe lichide, pentru a grabi eliminarea substantei de contrast din organism. Tomografia computerizata nu este dureroasa. Suprafata plana pe care va sta intins pacientul poate fi incomoda, iar camera poate fi racoroasa. Unii pacienti se pot simti inconfortabil in interiorul scanerului cilindrului. Daca este necesara administrarea unui sedativ sau a substanei de contrast, atunci se va monta o perfuzie intravenoasa.

Pacinetul va simti o mica intepatura atunci cand perfuzia este montata. Substanta de contrast poate determina senzatia de caldura si aparitia unui gust metalic in gura. Unii pacienti pot avea senzatie de greata sau dureri de cap.
Indiferent ce senzatii experimenteaza pacientul, va trebui sa i le comunice medicului sau tehnicianului. Medicul va trebui informat de numarul expunerilor la radiatii inainte de efectuarea investigatiei. Tomografia computerizata foloseste razele X pentru a realiza imagini detaliate ale structurilor din interiorul corpului. Dupa efectuarea investigatiei, radiologul va interpreta imaginile si va comunica rezultatul pacientului. Este posibil ca rezultatele complete sa fie comunicate medicului curant in aproximativ 1- 2 zile.
Organele si vasele de sange sunt de dimensiuni normale, au forma si localizarea corespunzatoare.

Nu exista blocaje la nivelul vaselor de sange. Nu exista corpuri straine de exemplu fragmente de metal sau sticla si nu sunt prezente tumori precum cancerul , inflamatia sau infectia. Un organ poate fi supradimensionat sau prea mic, lezat sau infectat. Chisturile sau abcesele sunt prezente. Sunt prezente tumori la nivelul colonului, a plamanilor, a ovarelor, a ficatului, a glandelor suprarenale sau a pancreasului. O tomografie computerizata a toracelui poate detecta prezenta emboliei pulmonare, a prezentei lichidelor la nivel pulmonar sau a infectiei. Tomografia computerizata abdominala poate detecta prezenta bolii inflamatorii intestinale sau diverticulita.

Mai jos sunt redate situatiile care pot determina amanarea efectuarii investigatiei sau care pot influenta rezultatele testarii:
Aceste scanere speciale pot: Generalitati Termenul „supraponderabilitate” face referire la acea persoana care are o greutate corporala mai ridicata decat masa corporala ideala, dar care inca nu sufera de obezitate; practic masa corporala se afla intre masa corporala ideala si obezitate Generalitati Radiatiile X sunt o forma de radiatii prin ionizare. Acestea pot fi foarte periculoase. Cel mai important lucru este sa se cunoasca modul in care actioneaza fasciculul incident de raze x. Exista mai multe caracteristici ale razelor x care fac din acest Introducere Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca expunerea prelungita la soarele puternic al verii poate provoca o serie de neplaceri la nivelul pielii.
Ceea ce este mai putin cunoscut este ca si ochii pot fi afectati serios de radiatiile puternice ale Autor: SfatulMedicului. Generalitati Sus. Cuprins articol Salveaza articolul pentru mai tarziu Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.

Sterge articolul Elimina articolul din lista celor salvate. Indicatiile testarii Sus. Pregatirea pentru tomografia computerizata Sus. Modul de efectuare a testelor Sus. Riscuri Sus. Rezultate Sus. Factorii care afecteaza testul Sus. Email Print. Medici specialisti Imagistica Medicala Dr. Dan Cristian Hortopan – Institutul de endocrinologie C. Viorel Rosu – Dr.
Beatrice Median – Dr.

Elena Claudia Teodorescu -. Articole recomandate Imagistica prin rezonanta magnetica IRM sau RMN Fractura nazala Un nou tip de ecografie ar putea detecta cancerul mai eficient In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim? Citeste pe aceeasi tema Exploatarea la maximum a tomografiei computerizate cu fascicul conic intr-un mod responsabil Indicatiile tomografiei computerizate abdominale Caror pacienti li se recomanda examinarea Computer Tomograf CT dupa infectia COVID? Colonoscopia virtuala Diagnosticul radio-imagistic in infertilitatea feminina.

Cancer de prostata – Tot ce trebuie sa stii | Cancer

Tomografia computerizata totul despre Computer Tomograf - Cancer
Cancer » Tipuri de cancer » Cancer de prostată. Prostata este o glandă a sistemulului reproducător masculin. Are dimensiunea unei nuci, este localizată sub vezică și înconjoară partea superioară a uretrei, tubul care transportă urina din vezică. Cancerul de prostată este destul de frecvent în rândul bărbaților. Cancerul în stadiile incipiente când se găsește numai în glanda prostatică poate fi tratat cu șanse foarte mari de prowtata. Cancerul care Tomografia computerizata a cancerului de prostata răspândit dincolo de prostată cum ar fi oasele, ganglionii limfatici și plămânii nu este ușor de tratat, dar poate fi controlat mai mulți ani.

De multe ori, cancerul de prostată nu prezintă semne sau simptome decât în stadiile avansate. Tumorile care se Tomografia computerizata a cancerului de prostata nu pun presiune şi nu cauzează dureri, astfel că boala se poate dezvolta mulţi ani fără să cauzeze niciun disconfort. De aceea, computerizxta de prostată sunt indicate periodic, pentru depistarea precoce a bolii, în stadii incipiente, când este mai uşor de tratat şi şansele de recuperare, vindecare şi supravieţuire sunt semnificativ mai mari. Simptomele menţionate anterior, inclusiv simptomele urinare, nu sunt neapărat un semn al cancerului de prostată, putând fi cauzate de alte afecţiuni benigne. Cercetările arată şi că modificarea alimentaţiei poate reduce riscul de dezvoltare a cancerului de prostată, reducând predispoziţia de recidivă canceroasă sau favorizând încetinirea progresului bolii. Orthomol Immun este potrivit pentru controlul dietetic al deficiențelor imunitare legate de nutriție.

Revista care te menține sănătos

Totul despre cancerul de prostata, simptome si tratament

Tot conținutul Prostaffect este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt. Avem linii directoare de Tomofrafia stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze [1], [2], etc. Unul dintre cele mai importante avantaje ale CT ale prostatei este dependența relativ scăzută a operatorului: rezultatele unui sondaj efectuat conform unei proceduri standard pot fi revizuite și interpretate de diferiți specialiști fără a fi nevoie de o reexaminare. Scopul principal al scanării CT este de a determina stadiul prevalenței regionale a cancerului de prostată în primul rând în detectarea leziunilor metastatice ale ganglionilor limfatici.

Pentru a detecta metastazele îndepărtate, sunt efectuate CT ale plămânilor, creierului, ficatului, glandelor suprarenale. Ca agent de contrast negativ poate fi Tomografia computerizata a cancerului de prostata apa ml timp de 1 prsotata înainte de testcare este deosebit de important în timpul MSCT cu contrast intravenos și agrement tridimensională a imaginii. MSCT a pelvisului mic este efectuată cu o vezică umplute, Unii cercetători sugerează umplerea rectului cu Tomografia computerizata a cancerului de prostata medicament de contrast sau un balon suflat. MSCT a cavității abdominale și a spațiului retroperitoneal poate fi efectuată la cel puțin zile după examinarea radiografică a Tomografia computerizata a cancerului de prostata digestiv cu sulfat de bariu din cauza posibilelor artefacte în CT. DCVMI cu contrast intravenos la pacienții cu factori de risc pentru nefropatie de contrast induse nefropatia diabetică, deshidratare, insuficiență cardiacă congestivă, vârsta de peste 70 comuterizata anipoate fi efectuată numai după pregătirea adecvată ca hidratarea orală sau intravenoasă 2,5 litri de lichid pentru 24 h înainte de studiu.

Lasă un răspuns