Psa mare si prostata mica

10/24/ · Exista si situatii cand cresterea PSA se poate produce in contextul unei inflamatii (raceli) in prostata. De regula insa in asemenea situatii apar si manifestari urinare (usturimi, urinari frecvente) sau pacientul se stie de o perioada mare de timp cu valori crescute ale, Psa si viteza de crestere a psa raportate la varsta sunt principalele teste screening pentru cancer. Din Diverse. Pana in prezent recomadarile traditionale privind biopsia prostatica erau: PSA total de 4,0 ng/ml sau mai mare si viteza de crestere a PSA de 0,75 ng/ml pe an sau mai mare. Dacă aveți un nivel ridicat de PSA, dar un procent redus de PSA liber, este posibil să aveți un risc mai mare de a avea cancer de prostată. Densitatea PSA Cancerul de prostată poate produce mai mult PSA pe volum de țesut decât condițiile benigne de prostată. PSA (prostate specific antigen) Este o analiza de sange a carui rezultat este modificat in cazul adenomului de prostata, dar nu numai.

PSA este o proteina care se leaga de celulele din prostata, fiind astfel specifica pentru acest organ. Medicul urolog iti va explica in ce context se va recolta PSA-ul si tot el va interpreta rezulatele si va hotara demersurile ulterioare. Uretrocistoscopia. Sub anestezie locala,,

Psa mare si prostata mica

Psa mare si prostata mica
Prostata mica cu calcifieri Intrebare postata de sensei cu 11 ani in urma – 24 raspunsuri. Probabilitatea de a depista CP la biopsia prostatică la persoanele cu tușeu rectal Psa mare si prostata mica crește odată cu creșterea valorilor PSA total: Va multumesc tare mult, astept raspunsurile dvs. Interpretarea rezultatelor, limite şi interferente Un rezultat în intervalul de referință corespunzător vârstei un exclude CP Psa mare si prostata mica specific prostatic este o proteina produsa in principal de prostata. Testarea fPSA poate fi folosita anterior biopsiei daca medicii suspecteaza prezenta cancerului de prostata. Alt ex. Acesta nu poate diagnostica independent cancerul, dar poate oferi informații importante. Si euca si tatal tau sunt tanar eu chiar mai tanar 49 ani. A repetat-o si in alt loc ramanand mare.

Acasa EDU.
In fluidele prostatice se regasesc si antigenii prostatici specifici (PSA), al caror rol este de a modifica textura spermei, astfel incat aceasta a calatoreasca mai usor, iar sansele de fertilizare a unui ovul sa fie cat mai mari. Pentru a functiona, prostata are nevoie de hormoni androgeni precum testosteronul si dihidrotestosteronul. Stimati prostatita.adonisfarm.ro medici urologi, aceasta inventie, determina urmatoarele: circulatie sangvina foarte puternica la nivel pelvin, dilatarea vaselor de sange, descongestionarea contracţiei musculaturii netede prostatice si celorlalte tesuturi musculare vecine, tonifierea si dezvoltarea intregului planseu muscular pelvin, disparitia durerilor de orice fel la nivel de prostata si simptomelor prostatitei, marirea fluxului urinar si rarirea vizitelor la toaleta, intareste sfincterul urinar si, 1/1/ · Comentarii: Prea mult nu a scazut valoarea analizei PSA. In general daca PSA-ul este mai mare de 10 este cancer. A scazut mult prea putin valoare PSA, si da se poate sa varieze, dar daca nu a scazut sub 10 atunci este mai complicat. Cancerul de prostata se poate sa avanseze fara nicio durere.

Antigenul specific prostatic (PSA)

Ce inseamna PSA (Antigenul specific prostatic) | prostatita.adonisfarm.ro
La tratament apoi a cedat, a revenit in 10 zile la valori de Psa mare si prostata mica, Cistoscopie: aparent folosirea cistoscopului flexibil nu modifică nivelul PSA, pe când folosirea cistoscopului rigid poate determina apariţia unor niveluri crescute 2. Efectul terapeutic al degarelix trebuie monitorizat prin intermediul parametrilor clinici si al valorii serice a antigenului specific prostatic PSA. Din Comunitate Buna ziua, am nevoie de o opinie cu privire la o situatie pe care o intampin. Acest lucru se întâmplă nare de des la testarea PSA și numai aproximativ 1 din 4 rezultate anormale Psaa date de cancer.

Insa, studii mai recente evidentiaza ca unii barbati cu niveluri PSA sub 4. In plus, numerosi factori pot determina variatiile de PSA.

De exemplu, nivelul PSA creste frecvent in probleme benigne ale prostatei precum prostatita inflamatia prostatei , infectia de tract urinar sau in hiperplazia benigna de prostata HBP-marirea prostatei. Nu exista dovezi ca prostatita sau HBP determina cancer de prostata, insa este posibil ca un barbat care are una sau ambele afectiuni sa dezvolte si cancer de prostata. Biopsiile de prostata si interventiile chirurgicale la nivelul prostatei cresc, de asemenea, nivelul PSA. Nivelul PSA poate varia, de asemenea, si in functie de laborator.
Totusi, cu cat este mai crescut nivelul PSA, cu atat exista o probabilitate mai mare ca barbatul sa aiba cancer de prostata. Mai mult, o crestere continua a PSA in timp poate, de asemenea, sa fie un semn de cancer de prostata.

Pentru a evalua daca nivelurile crescute se datoreaza cancerului prostatic sau hipertrofiei benigne de prostata se poate utiliza o metoda aditionala de evaluare – determinarea raportului dintre free PSA forma care circula liber, nelegata de alte proteine in sange si PSA total, metoda care evalueaza proportia free PSA PSA liber ; exista studii care au evidentiat asocierea dintre cancer si o proportie mai mica de free PSA. Recomandarile uzuale sunt ca barbatii care se afla in categoria de risc tatal sau frati care au avut cancer de prostate sa efectueze screeningul incepand de la varsta de de ani, iar barbatii care nu au risc crescut sa efectueze screeningul incepand cu 50 de ani.
Totusi, inainte de efectuarea testului ca test de screening, este indicat sa aveti o discutie privind beneficiile si riscurile testului cu medicul. După radioterapie valorile PSA scad lent atingând o valoare minimă după mai multe luni. Free-PSA nu oferă informaţii clinice relevante în monitorizarea cancerului de prostată, de aceea nu se recomandă utilizarea testului în acest scop 8;9. Pregătire pacient — à jeun pe nemâncate.

Recoltarea probei de sânge trebuie efectuată dimineaţa deoarece există mici variaţii diurne , înaintea oricărei manevre urologice inclusiv tuşeul rectal şi la câteva săptămâni după vindecarea unei afecţiuni inflamatorii a prostatei prostatită Prelucrare necesară după recoltare — se separă serul prin centrifugare; se lucrează serul proaspăt în maxim 2 ore; dacă acest lucru nu este posibil, serul se păstrează la °C, la °C sau la °C Stabilitate probă — serul separat este stabil 5 zile la °C; 6 luni la °C sau °C Probabilitatea de a depista CP la biopsia prostatică la persoanele cu tușeu rectal negativ crește odată cu creșterea valorilor PSA total:
Limita de detec ţie — PSA total: 0. După tratamentul hormonal valorile PSA nu reflectă întotdeuna comportamentul tumorii. Medicaţia anti-androgenică poate genera valori scăzute de PSA, în prezenţa bolii reziduale. Pot produce interferenţe cu unele componente ale kit-ului şi conduce la rezultate neconcludente următoarele: Cosul meu. Teste Laborator Product categories.

PSA Antigen specific prostatic Pret Description Informaţii generale şi recomandări pentru determinarea PSA Antigenul specific prostatic PSA este un component esenţial al plasmei seminale, având o greutate moleculară de 33 kDa.
O analiză sistematică Cochrane a relevat următoarele aspecte: screening-ul CP a fost asociat cu creșterea numărului de cazuri de CP diagnosticate, în special a formelor localizate de boală; rezultatele a 5 studii prospective randomizate ce au inclus bărbați au arătat că screening-ul CP nu a crescut rata de supraviețuire specifică sau globală a pacienților cu CP; screening-ul CP prezintă dezavantaje prin riscul de supradiagnosticare și de tratament excesiv; deși beneficiul asupra menținerii calității vieții este încă neclar screening-ul nu a fost defavorabil la nivelul populației generale 5.
Specimen recoltat — sânge venos Volum probă — minim 0. Cauze de respingere a probei specimen hemolizat; specimen expus la temperatură ridicată; specimen contaminat bacterian Interpretarea rezultatelor, limite şi interferente Un rezultat în intervalul de referință corespunzător vârstei un exclude CP Efectul manevrelor urologice asupra nivelului de PSA: Tuşeu rectal: poate determina creşteri minore, rareori clinic semnificative.

Masaj prostatic: poate determina creşteri minore la unii pacienţi.
Rezecţie transuretrală: determină creşteri semnificative recoltarea se va face după cel puţin 6 săptămâni. Biopsie prostatică: determină creşteri semnificative recoltarea se va face după cel puţin 6 săptămâni. Echografie: poate determina creşteri la un nrumăr mic de pacienţi. Prostata este o glanda mica, de dimensiunile unei nuci, amplasata intre baza penisului si rect. Aceasta este extrem de importanta mai ales pentru reproductie intrucat contribuie la producerea lichidelor seminale. Greutatea prostatei nu este mai mare de 30 de grame. Trebuie mentionat insa ca, pe masura ce barbatul inainteaza in varsta, glanda prostata a acestuia va creste — concret, daca la 20 de ani glanda are dimensiunile unei nuci, la 40 de ani poate ajunge la dimensiunile unei caise, iar la 60 poate fi chiar cat o lamaie.
Aceasta glanda inconjoara uretra — tubul prin care urina este transportata de la vezica urinara catre penis.

Prostata este o glanda specific barbateasca, care secreta fluidele seminale, care la randul lor mentin spermatozoizii in viata si permit astfel reproducerea. In timpul ejacularii, prostata se contracta si impinge fluidele mentionate catre uretra. Totodata, se blocheaza si deschiderea dintre vezica si uretra, de aceea este imposibila urinarea in acelasi timp cu ejacularea.
In fluidele prostatice se regasesc si antigenii prostatici specifici PSA , al caror rol este de a modifica textura spermei, astfel incat aceasta a calatoreasca mai usor, iar sansele de fertilizare a unui ovul sa fie cat mai mari. Pentru a functiona, prostata are nevoie de hormoni androgeni precum testosteronul si dihidrotestosteronul. Glanda prostata este alcatuita din 4 straturi denumite zone, care incercuiesc uretra precum foile unei cepe. Iata care sunt aceste zone:
Zona periferica — este amplasata in partea din spate a glandei, acolo unde se afla tesutul glandular. Zona centrala — inconjoara canalele ejaculatoare si alcatuieste un sfert din masa totala a prostatei. Zona de tranzitie — este cea mai mica parte a prostatei si inconjoara uretra.

Zona de tranzitie este cea care continua sa creasca de-a lungul vietii, restul zonelor nemodificandu-si dimensiunile sau forma. Pentru verificarea functiior prostatei, medicii pot face o serie de teste si analize, astfel incat sa depisteze daca exista anumite probleme. Examinarea rectala digitala — aceasta examinare se realizeaza de catre medicul urolog, care introduce un deget prin rect, astfel incat sa atinga prostata.
Intrucat aceasta glanda este amplasata in apropierea rectului, medicul poate simti daca exista anomalii precum nodulii, tumorile sau alte excrescente.

Ce este prostata si ce rol are in organism

Cancer Prostata | Forum despre Cancer
Ce inseamna prostata mica cu calcifieri? Daca Psa mare si prostata mica fost la control si ti-ai facut ecografie ce altceva mai scrie pe acea hartie pe care ti-a dat-o medicul? Ce diagnostic ti-a pus? Poate medicul ti-a spus ca ai prostata cu Psa mare si prostata mica calcifieri??? Poti face apiterapie. Aceasta include restabilirea functiilor endocrine, prin hormonoterapie apicola. Aceasta ecografie sigur ai facut-o la recomandarea unui medic si chiar daca nu, nu se poate sa nu fi primit o explicatie Incercati sa-mi trimiteti un email la adresa [email protected].

Inseamna cancer osos,punctul de ponire fiind un alt cancer,la un alt organ, de exemplu cancerul de col uterin metastazeaza in oase. Ce ar trebui sa fac? Am fost la doctor si am prostata cronica Psa mare si prostata mica făcut un tratament lung în Italia si tot degeaba tot ma mai deranjează. Acum am început sa fac tratamente naturiste dar dupa cum mi-au spus doctorii rămâne pe viata nu mai scapi de ea. Draga anonim, cred ca ai vrut sa spui prostatita cronica, dar ai avut dreptate cu ce ti-au spus doctorii: ramai cu ea pe viata! Acei medici care ti-au spus acest lucru, au fost foarte sinceri.

Ce este prostata si ce rol are in organism

Prostata mica cu calcifieri

Antigenul specific prostatic sau PSA — testarea lui poate ajuta la detectarea jare a cancerului de prostată. Iată care sunt indicațiile, cum se interpretează rezultatele și care sunt limitările. Ce este antigenul specific prostatic PSA? Cand e indicată testarea PSA? Cum se efectuează testarea PSA? Interpretarea rezultatelor 5. Limitări și riscuri.

Lasă un răspuns