Psa in caz de cancer de prostata

Sin embargo, en general, cuanto más elevada sea la concentración del PSA en un hombre, mayor será la probabilidad de que presente cáncer de próstata. Además, es posible que un aumento continuo de la concentración del PSA en un hombre, con el transcurso del tiempo, sea también un signo de cáncer de próstata. O antígeno prostático específico (PSA) é usado principalmente para rastreamento do câncer de próstata em homens assintomáticos. É também um dos primeiros exames realizados em homens que apresentam sintomas que podem ser causados ​​pelo câncer de próstata. O PSA no sangue é medido em unidades de nanogramas por mililitro (ng/ml). Prezența cancerului de prostată poate fi indicată de simptome, examinare fizică, de antigenul specific prostatic (PSA), sau de biopsie. Testul PSA îmbunătățește detectarea cancerului de prostată, dar nu reduce mortalitatea. Cand sunt folosite impreuna, aceste teste pot detecta anomalii care pot sugera prezenta unui cancer de prostata.

Nici unul dintre aceste teste initiale pentru cancerul de prostata nu este perfect. Multi barbati cu o crestere usoara a PSA nu au cancer de prostata, iar pacienti cu cancer de prostata pot avea PSA in limite normale.

Psa in caz de cancer de prostata

Psa in caz de cancer de prostata
Contribuciones a la investigación del cáncer. Uso de recursos fidedignos. Sim Não. În cazul în care nivelurile de PSA încep să crească, ar putea însemna că aveți una dintre următoarele, dar nu numai: Aceast protocol este o alternativa la prostatectomia radicala imediata. Daca nivelul PSA este in continuare crescut, medicul poate recomanda efectuarea altor teste PSA la intervale regulate, precum si investigatii suplimentare pentru a stabili cauza problemei — de exemplu, un sumar de urina Psa in caz de cancer de prostata depistarea infectiei de tract urinar sau investigatii imagistice — ecografie transrectala, radiografie, cistoscopie. Pancreas fara procese focalizate, fara duct Wirsung vizibil.

Muchos seguros privados cubren también el análisis del PSA.
antígeno prostático específico (PSA, por sus siglas en inglés), un marcador tumoral que se analiza luego en la sección Factores de riesgo y prevención. ESTADÍSTICAS El cáncer de próstata es la segunda causa más importante de muerte por cáncer en hombres. Si bien el número de muertesFile Size: KB. Ocazional, bărbații cu cancer de prostată avansat efectuează o operație prin care se îndepărtează acea parte a testiculelor care produce hormonul testosteron. Aceasta se numește orhidectomie. Dar majoritatea bărbaților aleg să ia medicamente pentru a-și reduce nivelul de testosteron, mai degrabă decât să se supună unei astfel de. 12/23/ · PSA (antigen specific prostatei) este singurul marker tumoral care castiga teren in aplicarea ca metoda de screening in depistarea cancerului de prostata, tocmai pentru ca, spre deosebire de ceilalti markeri, nu prezinta cresteri semnificative in alte afectiuni, decat cele legate de prostata sau care lezeaza indirect integritatea ei.

6/11/ · Tratamentul este gandit pt o perioada de 2 ani, la 28 de zile La un an de la începerea tratamentului situatia se prezinta astef: Prostata a revenit la dimensiuni normale, PSA-ul s-a stabilizat de cateva luni in jurul valorii , metastazele (in ianuarie) in usoara remisie, stabilizat.

Cancer de prostata – Exista ,,miracole medicale”? | Forum despre Cancer

Cancerul de prostata
Sau sunt doar cuvinte frumoase, de imbarbatare?. Nu exista dovezi ca prostatita sau HBP determina cancer de prostata, insa este posibil ca un barbat care are una sau ambele afectiuni sa dezvolte si cancer de prostata. Ascitain cantitate mica. Fara colectie pleurala abdominal, ecocord, doppler venos vena poplitee dreapta cu urma de trombi vechi, cateterism acesta in luna mai in urma caruia s-a constatat ca trombii exista doar la nivelul plamanilor. Ruim Ruim Tive algumas dificuldades de compreensão. Oricum ar fi, trebuie repetat PSA, eventual impreuna cu freePSA, prima data pentru a vedea daca valoarea este comparabila cu cea de mai sus si apoi dupa o perioada de timp pentru a urmari evolutia acestora.

Urmare a acestor medicamente a retinut apa si au fost nevoie de mai bine de 10 zile pt. In acest Psa in caz de cancer de prostata, eficienta radioterapiei Psa in caz de cancer de prostata de starea nodulilor limfatici regionali. Insa, o singura analiza care arata PSA crescut la un pacient cu istoric de cancer de prostata nu inseamna neaparat ca boala a recidivat. Daca nivelul PSA este in continuare crescut, medicul poate recomanda efectuarea altor teste PSA la intervale regulate, precum si investigatii suplimentare pentru a stabili cauza problemei — de exemplu, un sumar de urina pentru depistarea infectiei de tract urinar sau investigatii imagistice — ecografie transrectala, radiografie, cistoscopie.

Recomandarile uzuale sunt ca barbatii care se afla in categoria de risc tatal sau frati care au avut cancer de prostate sa efectueze screeningul incepand de la varsta de de ani, iar barbatii care nu au risc crescut sa efectueze screeningul incepand cu 50 de ani.

Totusi, inainte de efectuarea testului ca test de screening, este indicat sa aveti o discutie privind beneficiile si riscurile testului cu medicul. Daca barbatul nu are simptomele cancerului de prostata si alege sa isi faca screeningul, in urma caruia descopera un nivel crescut al PSA, medicul poate recomanda efectuarea unui al doilea test PSA pentru a confirma descoperirea initiala.
Daca nivelul PSA este in continuare crescut, medicul poate recomanda efectuarea altor teste PSA la intervale regulate, precum si investigatii suplimentare pentru a stabili cauza problemei — de exemplu, un sumar de urina pentru depistarea infectiei de tract urinar sau investigatii imagistice — ecografie transrectala, radiografie, cistoscopie. Daca este suspicionat cancerul de prostata, medicul va recomanda biopsia de prostata. Analiza PSA este frecvent folosita pentru monitorizarea pacientilor cu istoric de cancer de prostata pentru a observa daca exista o recidiva a cancerului.

In cazul in care nivelul PSA a inceput sa creasca dupa tratamentul pentru cancerul de prostata, acesta poate fi un prim semn de recidiva, care poate sa apara cu cateva luni sau chiar ani inainte de manifestarea semnelor clinice de recidiva. Insa, o singura analiza care arata PSA crescut la un pacient cu istoric de cancer de prostata nu inseamna neaparat ca boala a recidivat. In acest caz, se recomanda sa apelezi la sfatul medicului — specialistul poate recomanda repetarea analizei sau efectuarea altor investigatii pentru a depista o eventuala recidiva. Medicul va analiza cresterea PSA de-a lungul unei perioade, nu un singur rezultat. Consultant: Dr. Alege sectiunea Editorial. Acasa EDU. Ce inseamna PSA Antigenul specific prostatic.

Ce este testul PSA? Ce inseamna un rezultat normal al PSA? Cand testul de screening arata un nivel crescut al PSA Daca barbatul nu are simptomele cancerului de prostata si alege sa isi faca screeningul, in urma caruia descopera un nivel crescut al PSA, medicul poate recomanda efectuarea unui al doilea test PSA pentru a confirma descoperirea initiala. Deoarece ductul deferent transportă lichidul seminal în uretră și secrețiile glandei prostice de asemenea fiind incluse în conținutul lichidului seminal, cancerul de prostată poate provoca, de asemenea, probleme la nivelul functiei și performanței sexuale, cum ar fi dificultate în erecție sau ejaculare dureroasă.
Cancerul de prostată avansat de se poate răspândi la alte părți ale corpului, cauzând simptome suplimentare. Cel mai frecvent simptom este durerea lanivelul osoaselor, de multe ori la vertebre oasele coloanei vertebrale , pelvis , sau coaste Metastaza cancerului la alte oase, cum ar fi femurul apare de obicei la partea proximală a osului.

Metastaza cancerului de prostată la coloana vertebrală poate comprima măduva spinării , cauzând slăbiciunea picioarelor și incontinență urinară și fecală.
Cauzele specifice ale cancerului de prostată rămân necunoscute. Cancerul de prostată este foarte puțin frecventă la bărbați cu vârsta sub 45 ani, dar devine mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă. Vârsta medie la momentul diagnosticului este de 70 de ani. Studiile de autopsie la bărbați din China, Germania, Israel, Jamaica, Suedia și Uganda, care au murit din alte cauze, au relevat că s-a găsit cancer de prostată la treizeci la sută dintre bărbații în vărstă de 50 de ani, și la optzeci la sută septuagenari. În Statele Unite, în , au fost aproximativ Fondul genetic poate contribui la riscul de cancer de prostată fiind asociat cu rasă și familie.

Bărbații care au o rudă de gradul întâi tatăl sau fratele bolnavi de cancer de prostată au de două ori mai mare riscul de a dezvolta cancer de prostată iar cei care au două rudele de gradul întâi afectate au un risc de cinci ori mai mare comparativ cu bărbații care nu au această boală în anamneză familială [14].
În Statele Unite cancerul de prostată este mai frecventă la afroamericani decât la bărbații albi sau hispanici, iar mortalitatea este de asemenea mai mare în cazul afroamericanilor. În timp ce o serie de factori dietetici au fost legați de cancerul de prostată dovada este încă o tentativă. Se recomandă ca cei care iau aceste multivitamine să nu depășească niciodată doza zilnică indicată pe etichetă. Un nivel mai mare de seleniu în sânge a fost asociat cu un risc mai mic de cancer de prostată, [28] cu toate acestea, suplimentarea nu a demonstrat beneficii.

După stabilirea diagnosticului de cancer al prostatei prin puncție biopsie prostatică sau rezecție endoscopică se stadializează boala în funcție de anumiți parametri cum ar fi dimensiunea tumorală, starea ganglionilor limfatici regionali, eventualele metastaze la distanță. Alegerea metodei de tratament aparține medicului urolog, în colaborare cu medicul oncolog și cu radioterapeutul. De obicei, în fază incipientă, tratamentul cancerului de prostată constă în a combina radioterapia cu intervenția chirurgicală. Fiind o metodă de tratament mai puțin invazivă, radioterapia este indicată la pacienții cu speranța de viață sub zece ani și care au contraindicații pentru chirurgie. Există și un al patrulea tratament: terapia hormonală, mai ales pentru bărbații în varstă sau cu cancer avansat.

Chimioterapia este soluția finală, pentru cei care nu răspund nici tratamentului hormonal. În cazul cancerului de prostată, radioterapia se folosește fie cu intenție curativă, pentru a trata tumora și zonele din jur eventual ganglionii limfatici din pelvis , fie cu intenție paliativă, dacă tumora este foarte extinsă la organele din jur sau în organe la distanță, cum ar fi oasele.
În cazul iradierii paliative scopul urmărit nu este vindecarea, ci ameliorarea unor simptome ca durerea sau micțiunea dificilă. Iradierea se administrează în fracțiuni zilnice, 5 zile pe săptămână, timp de săptămâni în cazul iradierii curative, câteva zile — săptămâni în cea paliativă. Cu ajutorul tehnicilor moderne de radioterapie IMRT și VMAT cea mai avansată tehnica IMRT , organele sănătoase din jur pot fi evitate cu o mai mare precizie, durata ședintelor se limitează la 8 minute IMRT sau minute VMAT , toxicitatea este mult redusă față de tehnicile convenționale de radioterapie, iar dozele administrate pot fi mărite pentru o mai mare eficiență.

Durata întregului tratament este variabilă în funcție de stadiul bolii și de starea generală a pacientului. Dacă boala avansează, folosim ca metode de tratament, alături de radioterapie, și terapia hormonală, chimioterapia sau intervenția chirurgicală, în ultimă instanță. Bărbații care suferă de cancer la prostată nu se pot vindeca pe deplin, iar atunci când afecțiunea ajunge într-un stadiu avansat, se impune utilizarea unui tratament combinat. Alegerea unui anumit tip de tratament are loc în funcție de vârsta și starea generală a pacientului, dar și de preferințele sale. Există pacienți care suportă radioterapia fără efecte secundare, alții se pot simți mai puțin confortabil, mai ales în partea a doua a tratamentului. De la Wikipedia, enciclopedia liberă.
Accesat în 9 august CA Cancer J Clin. PMID Mentenanță CS1: Utilizare explicită a lui et al. London: The Sunday Times. Frontiers in Bioscience.

J Natl Cancer Inst. Int J Cancer. Cancer Causes Control. European journal of cancer Oxford, England :

suspect cancer de prostata | Forumul Medical ROmedic

Antígeno Prostático Específico (PSA) para Câncer de Próstata - Instituto Oncoguia
Mai multe informații despre: Cancerul de prostata Prostata. Cofeina, probabil cel mai utilizat stimulent la nivel mondial, i-ar putea ajuta pe pacienții care au depășit can Cercetările realizate de o echipă de specialiști în privința cancerului de prostată au ajuns la rezultate pro Căutați un medic sau un serviciu medical? Aici găsiți peste Forum Analize medicale Explicatii si interpretare analize medicale suspect cancer de prostata Tatal meu are 68 de ani si in luna mai a facut embolie pulmonara care a recidivat in luna noembrie. S-a externat de 2 zile din spital si se simte foarte bine.

Mentionez ca in aceasta luna a efectuat si un tomograf care spune in felul urmator: VU, prostata, aspect normal si pleurezie in cantitate mica bilateral, fara procese inlocuitoare de Psa in caz de cancer de prostata de aspect tumoraltoraco-abdomino-pelviene. Intrebarea mea este urmatoarea. Avand in vedere cele descrise mai sus plus faptul ca toate analizele cu exceptia PSA, sant in limite normale spuneti-mi daca tatal meu poate avea cancer de prostata, sau care ar fi cele mai optimiste dar si cele mai Psa in caz de cancer de prostata diagnostice. Va multumesc tuturot celor care imi vor raspunde. Am omis sa va spun ca tatal meu nu are nici un simtom ca ar suferi cu prostata urinari frecvente, dureri sau usturimi la urinare, sange in urina, etc.

Cancerul de prostata

Cancer de prostata - Exista ,,miracole medicale''?

Prostata este o glanda din sistemul reproducator masculin care produce majoritatea lichidului din care este alcatuita sperma. Glanda, de marimea unei nuci, este localizata sub vezica urinara a barbatului si inconjoara partea superioara a uretrei, tubul prin care circula urina de la vezica. Functionarea prostatei este reglata de testosteron, un hormon sexual masculin produs de testicule. Cancerul de prostata este o importanta problema de sanatate in majoritatea tarilor civilizate. Din motive neintelese, barbatii afro-americani au un risc mai mare de a Psa in caz de cancer de prostata aceasta boala si au cea mai lrostata rata de deces cauzata de acest cancer. In alte parti ale lumii — Asia, Africa si America Latina — cancerul de prostata este rar.

Lasă un răspuns