Psa antigen specific prostatic valoare 0 506

Acest test măsoară nivelul antigenului specific prostatic (PSA) din sânge. Celulele din glanda prostatică produc proteina numită PSA. Bărbații au în mod normal un nivel scăzut de PSA. În cazul în care nivelurile de PSA încep să crească, ar putea însemna că aveți una dintre următoarele, dar nu numai. Valorile fiziologice ale antigenului specific prostatic variază în funcție de vârstă: la bărbații sub vârsta de 40 de ani, valorile normale ale antigenului specific prostatic sunt mai mici sau egale cu 1, 4 ng/mL. la bărbații cu vârste între 40 şi 50 de ani, valorile normale PSA sunt mai mici sau egale cu 2, 0 ng/mL. Antigenul specific prostatic (PSA) este un element extrem de important al plasmei seminale, elaborat la nivelul celulelor acinare şi a epiteliului ductal al prostatei, sub directa acțiune a hormonilor androgeni (dihidrotestosteronul şi testosteronul). Antigenul specific prostatic atinge concentrații maxime la nivelul sistemului ductal al prostatei. Antigenul specific prostatic (PSA) circula in sange sub diferite forme moleculare datorita complexelor pe care le formeaza cu inhibitori de proteaze: PSA complexat cu α1-antichimotripsina (PSA-ACT) este principala forma imunoreactiva din ser (60 – 90 %) PSA complexat cu α2 macroglobulina – aceasta forma nu este detectabila (0,1 %).

Psa antigen specific prostatic valoare 0 506

Psa antigen specific prostatic valoare 0 506
Sănătate Analize și investigații. Însă acest test nu este infailibil ca metodă de screening pentru cancerul de prostată, ci Psa antigen specific prostatic valoare 0 506 da rezultate fals-pozitive sau fals-negative, mai ales că există factori neasociați cu acest tip de cancer care pot afecta nivelul proteinei. Acest test ar putea fi făcut în loc de verificarea PSA-ului total sau al celui liber pentru că oferă aceeași cantitate de informație. Antigenul specific prostatic, sau PSA, este o proteină produsă de celulele normale, precum și de prostaatic maligne ale prostatei. Pentru a comenta este nevoie de autentificare sau înregistrare. Un nivel mai mare decât nivelul normal al PSA nu înseamnă întotdeauna că un bărbat are cancer de prostată. Acest test măsoară nivelul antigenului specific prostatic PSA din sânge.

De Servus Expert. PSA este aproape în exclusivitate asociat cu afecţiunile prostatei, dar nu este specific pentru cancerul de prostată CPvalori crescute fiind întâlnite şi în alte Psa antigen specific prostatic valoare 0 506 adenomul de prostată, prostatita acută sau cronică, infarctul prostatic. Eur Urol. Aceasta se numește un salt PSA. Acest lucru se întâmplă destul de des la testarea PSA și numai aproximativ 1 din 4 rezultate anormale sunt date de cancer. Postatic plus, numerosi factori pot determina variatiile de PSA.
Pentru bărbații caucazieni (rasa albă), valorile normale în funcție de vârstă sunt: Între 40 și 49 de ani, de la 0 la ng/mL. Între 50 și 59 de ani, de la 0 la ng/mL. Între 60 și 69 de ani, de la 0 la ng/mL. Între 70 și 79 de ani, de la 0 la ng/mL. PSA scăzut.

Factori care pot scădea valorile PSA. Dacă PSA este între ng/ml șansele de cancer de prostată sunt de 1 din 4 cazuri. Dacă PSA este mai mare de 10 ng/ml, șansa ca să existe cancer de prostată este mai mare de 50%. Simpla valoare a antigenului specific prostatic nu poate aduce o certitudine.

Ce inseamna PSA (Antigenul specific prostatic) | prostatita.adonisfarm.ro

PSA - Antigen specific prostatic: cum se interpretează? - Servus Expert
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna experienta de vizitare. Moyer VA; U. Test PSA fals negativ înseamnă o valoare normală a antigenului specific prostatic deși există cancer de prostată. Valorile ar trebui să scadă și după radioterapie sau crioterapie. Personal Specialist. Pe masura ce procentul de fPSA scade, probabilitatea ca un cancer sa fie prezent creste. Un nivel crescut de PSA poate indica posibilitatea Psa antigen specific prostatic valoare 0 506 cancer, dar poate fi cauzat și de multe alte afecțiuni.

Timp generare pagina: 0.

Insa, studii mai recente evidentiaza ca unii barbati cu niveluri PSA sub 4. In plus, numerosi factori pot determina variatiile de PSA. De exemplu, nivelul PSA creste frecvent in probleme benigne ale prostatei precum prostatita inflamatia prostatei , infectia de tract urinar sau in hiperplazia benigna de prostata HBP-marirea prostatei. Nu exista dovezi ca prostatita sau HBP determina cancer de prostata, insa este posibil ca un barbat care are una sau ambele afectiuni sa dezvolte si cancer de prostata.
Biopsiile de prostata si interventiile chirurgicale la nivelul prostatei cresc, de asemenea, nivelul PSA. Nivelul PSA poate varia, de asemenea, si in functie de laborator. Totusi, cu cat este mai crescut nivelul PSA, cu atat exista o probabilitate mai mare ca barbatul sa aiba cancer de prostata.

Mai mult, o crestere continua a PSA in timp poate, de asemenea, sa fie un semn de cancer de prostata. Pentru a evalua daca nivelurile crescute se datoreaza cancerului prostatic sau hipertrofiei benigne de prostata se poate utiliza o metoda aditionala de evaluare – determinarea raportului dintre free PSA forma care circula liber, nelegata de alte proteine in sange si PSA total, metoda care evalueaza proportia free PSA PSA liber ; exista studii care au evidentiat asocierea dintre cancer si o proportie mai mica de free PSA.
Recomandarile uzuale sunt ca barbatii care se afla in categoria de risc tatal sau frati care au avut cancer de prostate sa efectueze screeningul incepand de la varsta de de ani, iar barbatii care nu au risc crescut sa efectueze screeningul incepand cu 50 de ani. Totusi, inainte de efectuarea testului ca test de screening, este indicat sa aveti o discutie privind beneficiile si riscurile testului cu medicul. Un nivel crescut de PSA poate indica posibilitatea unui cancer, dar poate fi cauzat și de multe alte afecțiuni. Nivelurile PSA cresc, de asemenea, la toți bărbații odată cu vârstă.

Testul PSA poate oferi rezultate fals pozitive niveluri PSA ridicate, dar fără cancer de prostată și uneori false negative niveluri scăzute sau normale ale PSA, dar cancerul de prostată este prezent.
De asemenea, testul PSA nu poate face diferența dintre cancerul de prostată cu creștere lentă care nu este la fel de periculos și cancerul mai sever. Dacă medicul consideră că e posibil să fie cancer, se poate recomanda o biopsie a prostatei pentru confirmarea diagnosticului. Nu există un nivel specific sau anormal specific de PSA în sânge , iar nivelurile pot varia în timp la același bărbat. Nivelurile PSA depind de vârsta unui bărbat. Pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă, nivelul de PSA crește în mod natural.
Un nivel mai mare decât nivelul normal al PSA nu înseamnă întotdeauna că un bărbat are cancer de prostată. Nivelurile ridicate de PSA pot fi, de asemenea, cauzate de:

Uneori, nivelul PSA crește temporar după câțiva ani de la primirea radioterapiei pentru a trata cancerul de prostată. Aceasta se numește un salt PSA. În cele mai multe cazuri, nivelul PSA va scădea data viitoare când va fi testat. Tratamentul nu este necesar decât dacă nivelul PSA continuă să crească. Medicul ar putea utiliza alte modalități de interpretare a rezultatelor PSA înainte de a decide dacă să recomande o biopsie pentru a testa țesuturile canceroase. Aceste alte metode sunt menite să îmbunătățească acuratețea testului PSA ca instrument de screening. Dacă rezultatele par a fi anormale, se poate efectua un alt test, împreună cu un examen digital rectal.
Dacă nivelul PSA este încă ridicat, medicul poate utiliza una dintre următoarele proceduri de urmărire: În cazul în care nivelul PSA continuă să crească sau medicul simte umflături pe prostată în timpul unei examen digital rectal, testele de urmărire pot include, de asemenea:

Testarea PSA în timp este folosită în cea mai mare parte pentru a monitoriza răspunsul unui bărbat la tratamentul cancerului. Este mai puțin utilă la diagnosticarea cancerului de prostată. Analizează modificările nivelului PSA în timp. Acest lucru este important deoarece nivelele PSA tind să crească și să scadă chiar și la bărbații care nu au cancer de prostată. O creștere rapidă a PSA poate indica prezența cancerului sau a unei forme agresive de cancer.
În sânge, PSA este fie legat, fie liber nelegat. Legat înseamnă că este atașat la alte proteine. Nivelurile libere de PSA sunt adesea mai ridicate la bărbații cu boli non-canceroase ale prostatei și mai scăzute la bărbații cu cancer de prostată. Dacă aveți un nivel ridicat de PSA, dar un procent redus de PSA liber, este posibil să aveți un risc mai mare de a avea cancer de prostată. Cancerul de prostată poate produce mai mult PSA pe volum de țesut decât condițiile benigne de prostată.

Densitatea PSA poate ajuta medicii să vadă ce bărbați au cancer de prostată și care bărbați au hiperplazie prostatică benignă, deoarece un un nivel ridicat pentru densitatea PSA peste 0,1 este mai frecvent legat de cancerul de prostată.
Densitatea PSA din zona de tranziție este nivelul de PSA din sânge în raport cu volumul zonei de tranziție a prostatei. Nomogramele sunt modele statistice care prezic rezultatul probabil. Programele de cancer de prostată se referă la rezultatele PSA și la o serie de alți factori, cum ar fi vârsta, etnia, istoricul familial, simptomele urinare, rezultatele examenului digital rectal și rezultatele biopsiei prostatei. Nomogramele sunt apoi folosite pentru a calcula riscul unui bărbat de a dezvolta cancer de prostată, pentru a determina necesitatea unei biopsii, pentru a vedea cât de agresiv e cancerul etc. Riscurile potențiale ale testului pentru antigenul specific prostatic sunt în esență corelate cu alegerile pe care le faceți pe baza rezultatelor testului, cum ar fi decizia de a fi supuși testelor suplimentare și tratamentului pentru cancerul de prostată.

Riscurile includ și acele probleme care pot apărea mereu după o prelevare de sânge, ca înroșire sau vânătaie la locul de puncție. Buna ziua! Dacă free PSA scade în timp , crește probabilitatea de cancer de prostată. Dacă valoarea crește în timp , crește și probabilitatea de cancer. Este util și pentru urmărirea bărbaților cu tratament cu finasterida sau dutasterida. Free PSA nu este influențat de aceste medicamente. Medicul urolog poate propune o biopsie de prostată. Se extrage o mostră de țesut prostatic.
Aceasta va fi analizată pentru a se detecta cancerul. US National Library of Medicine.

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information. Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website. Acasă Sănătate Lifestyle Shop. Sign in.

Log into your account. Password recovery. Forgot your password? Get help. Servus Expert. Acasă Sănătate Analize și investigații. Sănătate Analize și investigații.

Antigenul specific prostatic (PSA) – Cancer

Antigenul specific prostatic (PSA)
Autor: Dr. Purtan Teodora. Antigenul specific prostatic PSA este un element extrem de important al plasmei seminale, elaborat la nivelul celulelor acinare şi a epiteliului ductal al prostatei, sub directa acțiune a hormonilor antien dihidrotestosteronul şi testosteronul.

Antigenul specific prostatic atinge concentrații maxime la nivelul sistemului ductal al prostatei. În condiții fiziologice, concentrația de antigen specific prostatic în serul bolnavului se Psa antigen specific prostatic valoare 0 506 în cantități reduse. În contextul patologic de afectare a structurii prostatei precum în cazul adenomului de prostată, a biopsiei prostatice, a prostatitei acute sau a neoplasmului de prostatăantigenul specific prostatic pătrunde, prin intermediul sistemului limfatic și capilar, în circulația sistemică, în urma difuzării stromale. Cu toate acestea, antigenul specific prostatic este frecvent utilizat ca marker tumoral în vxloare de screening, diagnostic și monitorizare a evoluției sub tratament în cadrul neoplasmului prostatic. Incidența neoplasmului de prostată este variabilă în funcție de vârsta individului în cauză, fiind mai crescută în rândul bărbaților aflați peste Psa antigen specific prostatic valoare 0 506 de 50 de ani. Un studiu efectuat de Cochrane în anul cu privire la utilizarea antigenului specific prostatic ca metodă de screenig al cancerului specivic prostatăprezintă următoarele aspecte: În rândul bolnavilor diagnosticați cu cancer de prostatăantigenul specific prostatic poate fi utilizat pentru determinarea stadiului de evoluție a bolii. Astfel, în cazul neoplasmului de prostată localizat, antigenul specific prostatic prezintă valori moderat crescuteîn funcție de stadiu și gradul de extindere a formațiunii tumorale. În cazul neoplasmului de prostată metastazat, antigenul specific prostatic prezintă valori mult mai mari față de valorile obținute în cazul tumorilor maligne localizate.

Antigenul specific prostatic (PSA)

PSA (Antigen specific prostatic) - valori crescute, explicații riscuri

Antigenul specific prostatic sau PSA — testarea lui poate Psa antigen specific prostatic valoare 0 506 la detectarea precoce a cancerului de prostată. Iată care sunt indicațiile, cum se interpretează rezultatele și care sunt limitările. Ce este vaooare specific valoaer PSA? Cand e indicată testarea PSA? Cum se efectuează testarea PSA? Interpretarea rezultatelor 5. Limitări și riscuri.

Testul de sânge pentru PSA antigenul specific prostatic poate ajuta la detectarea sau monitorizarea cancerului de prostată. Este folosit pentru a ajuta la detectarea cancerului de prostată la bărbații care au simptome, dar nu este recomandat bărbaților care nu suferă de simptome.

Lasă un răspuns