Investigatii paraclinice in adenomul de prostata

Tratamentul pentru adenomul de prostată variază în funcție de mărimea prostatei, vârsta pacientului și starea generală de sănătate. Există numeroase metode de tratament care pot ajuta la ameliorarea simptomelor, iar acestea pot include administrarea de medicamente, proceduri minim invazive sau intervenții chirurgicale. În unele cazuri, simptomele se pot ameliora fără administrarea unui tratament. 8/22/ · Diagnosticul adenomului prostatic si al posibilelor sale complicatii se stabileste de catre medicul specialist urolog in urma examinarii clinice (a tuseului rectal) si investigatiilor paraclinice. Dintre investigatii mentionam testele bioumorale: probe de functie renala, probe urinare (sumarul de urina, urocultura) si nu in ultimul rand PSA-ul (antigenul specific prostatic) si fractiunea lui libera, PSA este o substanţă secretată numai de prostată şi de aceea el este un indice relativ specific al prostatei şi nu al existenţei obligatorii a cancerului de prostată. Trebuie ştiut că există şi cazuri de adenom de prostată în care valorile PSA pot fi crescute.

Adenomul de prostata poate determina retentia acuta completa de urina, hematurie (prezenta sangelui in urina) precum si agravarea simptomatologiei urinare. Hematuria se datoreaza rupturii venelor dilatate de la nivelul vezicii urinare cauzate de presiunea de la acest nivel. Hematuria poate fi in cantitate mare, persistand pe parcursul mai multor zile.

Investigatii paraclinice in adenomul de prostata

Investigatii paraclinice in adenomul de prostata
Cere o programare. Spital General Fundatia „Dr. Interpretarea analizelor de laborator se face numai de catre medic! Avand in vedere complexitatea adenomului de prostata, precum si a simptomatologiei asociate, este esentiala prezentarea pacientilor la medicul specialist urolog cat mai timpuriu posibil, inca de la primele simptome sau modificari ale investigatiilor efectuate in acest scop. Termeni si conditii utilizare website. Tocmai de aceea subliniez ca nu este bine ca bolnavii care sufera de adenom de prostata sa ia medicamente a caror reclama au vazut-o la televizor, ci sa urmeze doar tratamentul recomandat de un specialist”, atentioneaza dr.

Evolutia afectiunii nu este dependenta de volumul tumorii, pagaclinice urmarirea precoce si Investigatii paraclinice in adenomul de prostata corect condus reprezinta elementele esentiale in prevenirea complicatiilor adenomului de prostata. Retentia acuta de urina necesita tratament de urgenta: cateterizare urinara transuretral abordul este prin uretra sau cateterism prin punctie suprapubiana. Fostul vicepreşedinte Mike Pence, supus unei intervenţii chirurgicale adenpmul. Complicatiile tratamentului chirurgical sunt hemoragiile per si Investigatii paraclinice in adenomul de prostata, infectioase, urinare si sexuale.
10/30/ · In anumite situatii, mai ales in perspectiva unei interventii chirurgicale, medicul urolog poate indica efectuarea unor investigatii speciale: ecografie transrectala, urografie intravenoasa, uretrocistoscopie, debitmetrie urinara, studii urodinamice etc. O simptomatologie asemanatoare cu cea intilnita in HBP se observa si in alte afectiuni (cancer de prostata, scleroza colului vezical, stricturile, Diagnostic si investigatii Cancer de Prostata.

Diagnostic si investigatii Cancer de Prostata. Majoritatea cancerelor de prostată sunt identificate pentru prima dată în timpul screeningului combinat cu analiza de sânge pentru antigenul specific prostatic (PSA) sau cu un examen rectal digital (DRE). Cabinet medicina de familie – prostatita.adonisfarm.ro Emma Consultatii medici specialisti Investigatii paraclinice – echo, EKG, EEG, audiometrie, oscilometrie 2. prostatita.adonisfarm.ro nr.5, bl.S1B, parter, telefon/fax: / Cabinet medicina de familie – colaborare cu Dr. Vafiadis Despina Nicoleta Cabinet consultatii medici. Investigatii de rutina. Desi problemele de prostata pot aparea la orice varsta, barbatii trecuti de 50 de ani sunt mai predispusi la dezvoltarea unor astfel de afectiuni. Lor li se recomanda realizarea unui control urologic de cel putin doua ori pe an.

Adenomul de prostata

Ce investigaţii diagnostice trebuie efectuate -
Determinarea ureei şi creatininei din sânge ajută la depistarea pacienţilor la care Investigatii paraclinice in adenomul de prostata rinichilor este afectată de prezenţa adenomului. Diagnosticul adenomului prostatic si al posibilelor sale complicatii se stabileste de catre medicul specialist urolog in urma examinarii clinice a tuseului rectal si investigatiilor paraclinice. Surse: Urologie clinicasub redactia I. Centrul Medical de Diagnostic si Tratament „Dr. Litiaza prostatica si prostatita cronica nodulara constituie entitati mai rar intalnite dar este necesar sa fie consemnate. Acasa EDU. Simptomele adenomului de prostata Cresterea in volum a prostatei realizeaza comprimarea in timp a uretrei, determinand modificari ale actului mictional.

Examenul clinic va fi efectuat de preferinţă de specialistul urolog şi trebuie să includă tactul rectal precum şi o examinare neurologică. RO Adenomul de prostata — evolutie, diagnostic, tratament.

Diagnosticul adenomului de prostata se stabileste in urma examinarii clinice si a investigatiilor paraclinice. In urma anamnezei discutiei cu pacientul riguroase si complete se poate identifica prezenta adenomului de prostata. Examinarea clinica de catre medic incepe cu un control general, in special examinarea hipogastrului, a regiuni lombare si a organelor genitale precum si a tuselui rectal , iar examenul urinei la emisie trebuie sa fie vazut de catre medic.
La tuseul rectal adenomul de prostata se identifica prin urmatoarele caracteristici: forma globuloasa a prostatei cu santul median sters si modificarea consistentei acesteia consistenta ferma elastica asemenatoare cu mingea de tenis , structura regulata, bine delimitata periferic si nedureroasa la palpare.

Daca in timpul examinarii este depistat un nodul sau consistenta prostatei este neomogena sunt necesare investigatii suplimentare pentru stabilirea acestor modificari. Analizele de laborator se efectueaza obligatoriu pentru aprecierea functiei renale si a posibilelor afectiuni asociate care orienteaza catre stabilirea prognosticului si a riscurilor terapeutice. Cea mai importanta analiza privind functia prostatei este determinarea nivelului plasmatic al antigenului prostatic specific PSA.
Antigenul prostatic specific glicoproteina produsa de celulele epiteliale poate fi liber sau legat, alfa 1 chimiotripsina, forma sub care este evidentiat in cancerul de prostata. PSA nu are specificitate absoluta, insa acesta poate evidentia diferenta dintre tesutul prostatic benign si malign. Ecografia se poate realiza atat pe cale abdominala cat si pe cale rectala.
Aceasta investigatie se poate realiza rapid, nu este costisitoare si nu are contraindicatii.

La examinarea ecografica se poate stabili: – vizualizarea vezicii urinare si distensia acesteia – depistarea lobului median prostatic – aprecierea volumului global al prostatei – litiaza vezicala – prezenta reziduului vezical – prezenta diverticulilor – existenta tumorilor vezicale. Ecografia transrectala premite o apreciere fina a diferitelor zone ale prostatei. Ecografia este indispensabila pentru urolog, permitand stabilirea precoce a patologiei prostatice si trebuie sa preceada orice atitudine terapeutica. Urografia intravenoasa exploreaza intreg aparatul urinar, depistand efectele cresterii in dimensiune a prostatei asupra aparatului pielocaliceal.
La nivelul vezicii urinare se evidentiaza litiaza, diverticulii, prezenta vezicii urinare de lupta precum si aprecierea cantitativa a reziduului vezical prin efectuarea cliseului postmictional. De asemenea se poate depista prin urografie cresterea presiunii in aparatul renal datorita obstacolului produs de prostata. Tomografia computerizata si rezonanta magnetica nucleara nu sunt concludente in investigarea adenomului de prostata.

Explorarile urodinamice precum urofluorometria debitometria , cistomanometria , profilul de presiune uretrala sunt necesare pentru stabilirea prezentei sau absentei obstructiei. Tulburarile urinare datorate adenomului de prostata sunt prezente in 3 situatii: – prostata este marita de volum, adenomul trebuie diferentiat de atonia prostatica, prostatita cronica hipertrfica si tumora canceroasa – prostata cu volum normal, in acest caz diagnosticul diferential trebuie facut cu strictura uretrala sau vezica de cauza neurogena, aceasta implicand o alterare a fortei contractile a muschiului vezical – prezenta nodulilor la tuseul rectal ridica suspiciunea cancerului de prostata.
Este necesara biopsia de prostata, ce se poate realiza prin punctie ghidata folosind ecografia. Litiaza prostatica si prostatita cronica nodulara constituie entitati mai rar intalnite dar este necesar sa fie consemnate. Adenomiectomia chirurgicala reprezinta indepartarea tesutului patologic in totalitate de la nivelul prostatei.

Caile de abord, perineala si posterioara au fost abandonate in prezent fiind folosite numai calea anterioara transvezicala si retropubiana.
Complicatiile tratamentului chirurgical sunt hemoragiile per si postoperatorii, infectioase, urinare si sexuale. Complicatiile urinare sunt reprezentate de incontinenta urinara si disuria care de regula survine tardiv. Complicatiile sexuale sunt constituite de strictura uretrala, ejacularea retrograda cu sterilitate secundara, dar fara consecinte in ceea ce priveste potenta sexuala. Principiul acestui procedeu consta in ablatia adenomului de prostata prin fragmentarea acestuia prin sectionarea electrica cu ajutorul unei anse, procedeu numit rezectia transuretrala a prostatei. Rezectia prin ablatie se realizeaza prin irigare continua. Complicatiile postoperatorii imediate pot fi: hemoragia si sindromul post rezectiei transuretrale.
Sindromul post rezectiei este urmarea reabsorbtiei lichidului de irigatie care ajunge in circulatie determinand hemodilutie cu hipervolemie si uneori hemoliza.

Alte complicatii ce pot aparea in urma acestui procedeu sunt cele comune adenomiectomiei cum ar fi infectii urinare si genitale, incontinenta urinara si alte tulburari mictionale. Acest procedeu este indicat de electie in adenoamele care au mai putin de 40 de grame. Cele care depasesc 40 de grame au un risc foarte mare de recidiva prin restanta de tesut adenomatos. Acest procedeu este asemanator rezectiei transuretrale deosebirea dintre acestea fiind diferenta ansei folosite, la acest procedeu ansa avand o intensitate de curent in jur de wati, realizand astfel vaporizarea, disecarea si hemostaza tesutului adenomatos.
Investigatia este superioara metodei anterioare datorita usurintei mai mari de efectuare si a lipsei de sangerare. Datorita faptului ca dezvoltarea prostatei si modificarile de crestere a volumului hiperplazie sunt procese androgen dependente tratamentul farmacologic se adreseaza componentei hormonale.

Finasterid Proscar este responsabil de inhibarea 5 alfa reductazei enzima responsabila de transformarea testosteronului in DHT si determina o diminuare marcata a nivelului plasmatic a enzimei cu ameliorarea semnificativa a simptomatologiei.
Radu Varsandan , Medic Specialist Urolog. Policlinica Enescu. Alege sectiunea Editorial. Acasa EDU. RO Adenomul de prostata. Adenomul de prostata. Simptomele adenomului de prostata Cresterea in volum a prostatei realizeaza comprimarea in timp a uretrei, determinand modificari ale actului mictional. Aceste simptome sunt clasificate astfel: Obstructive – un inceput ezitant al urinarii, jet urinar cu presiunea slaba, jet urinar intermitent sau intrerupt, urinare dificila, urinare prelungita, senzatia de golire incompleta a vezicii urinare, retentia de urina „blocajul” de urina , pseudoincontinenta prin prea plin urina care ramane in vezica depaseste capacitatea de stocare a vezicii si pacientul urineaza, practic, „prin prea plin”!

Iritative – frecventa crescuta a urinarilor polachiuria , in special noaptea nocturie , urgenta senzatia brusca si imperioasa de a urina , pseudoincontinenta prin urgenta urinarii barbatul „scapa” cateva picaturi pana ajunge la toaleta Diagnosticul adenomului de prostata Diagnosticul adenomului prostatic si al posibilelor sale complicatii se stabileste de catre medicul specialist urolog in urma examinarii clinice a tuseului rectal si investigatiilor paraclinice. Sumarul de urină şi urocultura sunt indicate pentru a depista prezenţa unei hematurii sange în urină sau a unei infecţii urinare.
Interpretarea analizelor de laborator se face numai de catre medic! Calendarul micţional pe 24 de ore furnizează informaţii despre simptome şi foarte mulţi pacienţi îşi notează frecvenţa, volumul şi orarul urinărilor. Explorarea imagistică înseamnă cel mai adesea, în practica de zi cu zi, ecografia prostatei pe cale transabdominală sonda aplicată pe abdomen sau transrectală sonda introdusă în rect.

Acestea permit vizualizarea şi evaluarea dimensiunilor prostatei, dar şi depistarea anumitor complicaţii nedescoperite prin examinare clinică. Mai pot fi efectuate, la indicaţia medicului curant, şi alte exploră ri radiografia renală directă, urografia intravenoasă cu cistografie pre şi postmicţională, uretrocistografia micţională, uretrografia retrogradă, tomografia computerizată sau rezonanţa magnetică, studii urodinamice etc.
Caută după: Close. Acest site foloseste cookies, necesare pentru funcționare.

Adenomul de prostata | prostatita.adonisfarm.ro

Adenom de prostata: cauze, simptome, complicatii, tratament | Prostaffect сumpără
Prostata este o formatiune glandulara cu structura fibromusculara care inconjoara baza vezicii urinare si face parte din aparatul reproducator masculin. Odata cu inaintarea in varsta prostata are tendinta de crestere in volum hiperplazia benigna de prostata la barbatii cu productie normala de androgen. Cresterea diferitelor Investigatii paraclinice in adenomul de prostata ale glandei prostatice determina aparitia adenomului de prostata putand determina strangularea uretrei si astfel apar problemele urinare. Aceasta tumora este cea mai frecventa tumora benigna a barbatului peste 60 de ani. Adenomul de prostata apare in conditiile unui deficit al activitatii testiculare.

Astfel Investigatii paraclinice in adenomul de prostata la barbatii cu functie scazuta a glandei hipofizare sau la barbatii care au vasectomie inaintea varstei de 40 de ani, aparitia adenomului de prostata este prevenita. Aparitia adenomului de prostata se datoreaza alterarii metabolismului, unul dintre principalii factori fiind reprezentat de testosteron.

Adenomul de prostata: tratament medicamentos sau operatie?

Adenomul de prostata

Adenomul de prostată, cunoscut și sub denumirea de hipertrofie prostatică benignă, este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni în rândul bărbaților. Aceasta apare în special Investigatii paraclinice in adenomul de prostata vârsta de de ani și împiedică buna funcționare a sistemului urinar. În unele cazuri poate provoca probleme ale vezicii, tractului urinar și rinichilor. Află în cele ce urmează care sunt cauzele care duc la apariția adenomului de prostată, cum se manifestă și cum poate evolua în timp, dar și cum poate fi tratat. Prostata este un organ glandular și fibromuscular care face parte din sistemul reproducător al bărbaților. Aceasta are aspectul unei castane și poate cântări până la 28 de grame. Prostata înconjoară uretra și are rolul de a produce cea mai mare parte a lichidului din materialul seminal.

Totuși, în cele mai multe cazuri, prostata Investigatii paraclinice in adenomul de prostata mărește și poate provoca disconfort la urinare, iar dacă paralinice este tratată la timp, poate provoca alte complicații. E important de menționat paraclinjce prostata trece prin două cicluri de creștere. Prima etapă de creștere are loc în perioada pubertății, când prostata își dublează mărimea.

Lasă un răspuns