Hiperplazie benigna prostatica mixta epitelial stromala

Hiperplazia prostatei, numita si hiperplazie benigna a postatei sau extinderea glandei prostate, este o conditie specifica barbatilor, care apare pe masura ce acestia imbatranesc. O glanda prostata marita poate provoca simptome urinare incomode, cum ar fi blocarea fluxului de urina din vezica sau probleme ale vezicii urinare, ale tractului urinar sau ale rinichilor. Hiperplazia benigna de prostata (HBP) nu are o cauza cunoscuta, insa probabil este rezultatul unor modificari cauzate de hormoni, inclusiv de testosteron si mai ales dihidrotestosteron (un hormon legat de testosteron). Daca in mod normal are marimea unei nuci, in hiperplazia benigna glanda prostata poate deveni la fel de mare ca o minge de tenis. Prostata și hiperplazia benignă de prostată. Hiperplazia benignă de prostată (HBP) afectează bărbații odată cu înaintarea în vârstă. Prevalența HBP este de aproximativ 40% la bărbații între 40 și 50 de ani, crescând cu vârsta, astfel încât 90% din bărbații peste 80 de ani manifestă simptome asociate HBP [1].

Prostata este o glandă de g. Hiperplazia benignă de prostată (adenomul de prostată) este o afecțiune specifică bărbaților, ce se manifestă printr-o mărire în volum a prostatei, de natură necanceroasă. Hiperplazia benignă de prostată mai este numită și hipertrofie prostatică benignă sau obstrucție benignă de prostată. Hiperplazia benignă de prostată (HBP) este cea mai frecventă.

Hiperplazie benigna prostatica mixta epitelial stromala

Cu toate acestea, exista tratamente. Cel mai adesea procesul de hiperplazie intereseaza toate componentele histologice, adenomul fiind de fapt un adeno-mio-fibrom. Energia cu microunde a electrodului distruge portiunea interna a prostatei marite, ingustand-o si facilitand fluxul urinei. Cancer col uterin? Aceste modificari ale ADN-ului pot fi mostenite de la parinti sau se pot dezvolta in timpul vietii. Prostatectomia deschisa se face daca prostata este foarte mare, daca exista leziuni la nivelul vezicii urinare sau alti factori agravanti. Complicatii Complicatiile behigna marite pot fi: Incapacitatea brusca de a urina retentie urinara. Se poate impune tratamentul infectiei sau retentiei urinare inainte de inceperea tratamentului pentru hiperplazia prostatei. HBP poate prezenta complicații, dintre care unele serioase, necesitând intervenții chirurgicale.

Inhibitorii de 5 fosfodiesterază produc vasodilatație în corpii cavernoși. Simptome precum frecventa, urgenta Hiperplazie benigna prostatica mixta epitelial stromala si trezitul nocturn pentru a urina pot sa dureze cateva luni pentru a se ameliora permanent deoarece vezica urinara trebuie sa se adapteze la excizarea tesutului prostatic, iar controlul muscular din regiunea pelviana poate fi slabit de operatie. Prostata inconjoara uretra si produce cea mai mare parte a lichidului din materialul seminal. Acestea pot creste productia Hiperplzie urina, pot irita vezica urinara si agrava simptomele. Mulți doctori folosesc acest procedeu ca parte a examenelor fizice de Hiperplazie benigna prostatica mixta epitelial stromala pentru bărbații peste 40 de ani, indiferent dacă au sau nu probleme urinare. Aceste investigatii pot fi:
Hiperplazie benigna de prostata.

Hiperplazia benigna de prostata (HBP) sau adenomul de prostata este o boala ce afecteaza marea majoritate a barbatilor incepand cu varsta de 50 de ani. Se manifesta printr-o marire anormala a prostatei, glanda situata sub vezica urinara si care inconjoara uretra. Modificarea patologica a dimensiunilor prostatei este insa de natura benigna, formatiunile canceroase ale, Hiperplazia Benigna de Prostata este o boala care afecteaza un numar mare de pacienti. Chiar daca aceasta afectiune nu duce la cancerul de prostata, cele doua boli pot coexista. Bolnavilor de hiperplazie benigna de prostata li se recomanda in primul rand adoptarea unui stil de viata sanatos, printre care o hidratare corecta, un consum scazut de sare si activitate fizica. Interventia chirurgicala HOLEP (enuccleere cu laser Holmium a prostatei) reprezinta un tratament minim invaziv pentru o prostata marita. Cu ajutorul laserului este excizat tesutul care blocheaza fluxul de urina prin prostata; un instrument separat este folosit pentru a, este urmatorul: Fragmente de tesut prostatic, mucusa si perete de cale urinara, (uretra prostatica/col vezical)recoltate endoscopic prezentand histopatologic leziune de hiperplazie benigna mixta epitelia/stromala, focare de atrofie acinara si hiperplazie adenomatoasa atipica, mic focar de neoplazie intrauroteliala de grad inalt la nivelul uroteliului interceptat. Pe noi ne ingrijoreaza unul din testele,

Hiperplazia benignă de prostată – cauze, simptome, tratament

Te-ar mai putea interesa si: Glanda prostata este situata sub vezica urinara. Este folosită de obicei în cazul pacienților cu prostate de dimensiuni mai mici, în stadiile inițiale ale bolii. Prostata este abordata pe cale endoscopica, prin uretra. Medicul introduce un electrod special prin uretra pana la zona prostatei.

Ambii sunt transformați de 5alfa-reductază în dihidrotestosteron DHT , care are afinitate mai mare pentru receptorii din prostată, formând cu aceștia complexe mai stabile decât testosteronul. Androgenii stimulează creșterea prostatei. Prin blocarea enzimei 5alfa-reductază, dutasterid și finasterid tabel 2 inhibă formarea de DHT, cu împiedicarea efectelor hipertrofice ale acestuia la nivelul prostatei. Inhibitorii de 5alfa-reductază sunt utili la pacienții cu prostata mult mărită peste 40 g care nu doresc să se opereze și nu tolerează alfa-blocantele. Opresc progresia bolii și controlează simptomele.
Reduc dimensiunea prostatei cu aprox. Cresc fluxul urinar. Scad riscul complicațiilor HBP.

Aceste medicamente reduc astfel nevoia de intervenție chirurgicală, dar instalarea efectului terapeutic maxim se petrece după câteva luni de administrare, de aceea evaluarea eficacității tratamentului nu se face imediat. Finasterid este un inhibitor selectiv al 5 alfa-reductaza tip II izoforma din prostată. Dutasterid este un inhibitor neselectiv al 5 alfa-reductazei tip I și II.
Suprimă rapid și complet sinteza prostatică de dihidrotestosteron și scade dihidrotestosteronul seric [2,10]. Reacțiile adverse ale inhibitorilor de 5alfa-reductază sunt disfuncțiile erectile, scăderea libidoului, tulburările de ejaculare, ginecomastie. De multe ori, pentru tratamentul simptomelor moderate la pacienții cu prostată mult mărită se folosesc asocieri de medicamente. Pentru creșterea aderenței la tratament, pacienții aflați în tratament concomitent cu antagoniști alfa1-adrenergici și inhibitori de 5alfa-reductază pot folosi produse medicamentoase care conțin asocieri fixe de astfel de substanțe de ex. Duodart caps.

Aceste medicamente au profilul farmacologic similar componentelor [11].
Inhibitorii de fosfodiesterază pot fi folosiți la pacienții cu HBP care suferă și de disfuncție erectilă. Inhibitorii de 5 fosfodiesterază produc vasodilatație în corpii cavernoși. Tadalafil Cialis, compr. Pentru atenuarea simptomelor iritative moderate sau severe se pot folosi medicamente antimuscarinice. Medicamente de tipul oxibutininei Driptane compr. Cresc volumul de urină pe care vezica o poate stoca fără apariția contracțiilor. Cu cât sunt mai mai puțin selective pe receptorii M3 de la nivelul aparatului urinar, cu atât pot avea mai multe reacții secundare [2].

Asocierea Vesomni compr. Farmacistul poate să consilieze utilizarea atât a medicamentele folosite în HBP, cât și să identifice în regimurile medicamentoase ale pacienților cu HBP alte medicamente care pot agrava această patologie. Egan K. The Urologic Clinics of North America. European Urology. Guthrie E. Cardura 4 mg compr. Rezumatul caracteristicilor prospectului. Ultima actualizare august Avodart 0,5 mg caps. Ultima actualizare octombrie Cuvinte-cheie: cauze hiperplazie benigna de prostata , hiperplazie benigna de prostata , prostata , tract urinar inferior , tratament hiperplazie benigna de prostata. Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale.

Pentru a citi mai multe informatii apasa aici. Please leave this field empty. Sunt de acord cu politica de confidentialitate.
Comentarii Anulează răspunsul. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți din domeniile medical și farmaceutic! Practică medicală. Farmacist primar Cristina Daniela Marineci, asist. Prostata și hiperplazia benignă de prostată Hiperplazia benignă de prostată HBP afectează bărbații odată cu înaintarea în vârstă.

Cauzele și simptomele hiperplaziei benigne de prostată Simptomele HBP apar ca urmare a influențelor unor factori statici și unor factori dinamici.
Complicațiile hiperplaziei benigne de prostată HBP poate prezenta complicații, dintre care unele serioase, necesitând intervenții chirurgicale. Abordarea terapeutică Tratamentul farmacologic poate să nu fie necesar la pacienții care nu prezintă disconfort legat de simptome și care nu au complicații. Intervenții nefarmacologice în hiperplazia benignă de prostată Intervențiile nefarmacologice se pot aplica singure sau asociat altor tipuri de intervenții medicamentoase [1].
Medicamante care pot agrava hiperplazia benignă de prostată Multe medicamente pot agrava simptomele HBP, de aceea ele trebuie evitate la bărbații care suferă de această afecțiune [4]. Tratamentul medicamentos al hiperplaziei benigne de prostată Antagoniști alfa1-adrenergici Antagoniștii alfa1-adrenergici tabel 1 reduc tonusul simpatic excesiv din prostată, și permit o mai bună golire a vezicii urinare.

Tabel 1. Inhibitori de 5 alfa-reductază Androgenii sunt hormonii sexuali masculini, responsabili de dezvoltarea penisului și scrotului, de masa musculară crescută și de libidoul normal masculin.
Tabel 2. Inhibitori de fosfodisterază Inhibitorii de fosfodiesterază pot fi folosiți la pacienții cu HBP care suferă și de disfuncție erectilă. Anticolinergicele în reducerea simptomelor hiperplaziei benigne de prostată Pentru atenuarea simptomelor iritative moderate sau severe se pot folosi medicamente antimuscarinice. Referințe bibliografice: 1. Lee M. Benign Prostatic Hyperplasia. Xatral 5 mg compr. Ultima actualizare februarie Omnic Tocas 0,4 mg compr. Proscar 5 mg compr. Farmacist primar Cristina Daniela Marineci. Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic! Articole recomandate Legătura dintre diabetul zaharat și bolile tiroidiene. Bolile hematologice la copii și adulți.

Enigmele ştiinţei: un creier perfect conservat timp de 2. Comentarii Anulează răspunsul Please leave this field empty.
Dicționare Dicționar medical Termeni medicali explicați pe larg. Istoricul familial. Daca ai o ruda de sange tatal sau fratele care are probleme cu prostata, creste probabilitatea ca si tu sa ai astfel de probleme. Diabetul si bolile cardiovasculare. Studiile arata ca diabetul, precum si bolile cardiovasculare si folosirea betablocantelor pot creste riscul de HBP. Stilul de viata. Obezitatea creste riscul de HBP, in timp ce miscarea poate reduce acest risc. Complicatii Complicatiile prostatei marite pot fi: Incapacitatea brusca de a urina retentie urinara. Poti avea nevoie de un tub cateter introdus in vezica pentru ca urina sa se scurga. Unii dintre barbatii care se confrunta cu problema prostatei marite au nevoie de interventie chirurgicala pentru a ameliora retentia urinara.
Infectiile de tract urinar UTI. Incapacitatea de a goli complet vezica poate creste riscul de infectie de tract urinar.

Daca UTI se produc frecvent, poti avea nevoie de interventie chirurgicala pentru a indeparta o parte din prostata. Calculii de vezica urinara. Acestia sunt in general determinati de incapacitatea de a goli complet vezica urinara. Calculii pot produce infectie, iritarea vezicii urinare si obstructia fluxului urinar.
Afectarea vezicii urinare. Daca nu s-a golit complet, vezica urinara se poate intinde si poate slabi in timp. Prin urmare, peretele muscular al vezicii nu se mai contracta optim, ceea ce face dificila golirea completa a vezicii.

Afectarea renala. Presiunea la nivelul vezicii determinata de retentia urinara poate afecta direct rinichii sau poate permite infectiilor de la nivelul vezicii sa ajunga la rinichi. Diagnostic Medicul va incepe consultul adresandu-ti intrebari detaliate in legatura cu simptomele si va efectua examenul clinic.
Consultul initial poate include: Examen rectal digital. Medicul introduce un deget in rect pentru a verifica daca prostata este marita. Analiza urinei sumar de urina. O mostra de urina poate contribui la excluderea unei infectii sau a altor afectiuni care determina simptome similare. Analize de sange. Rezultatele pot indica probleme renale. Analiza de sange PSA antigen specific prostatic. PSA este o substanta produsa de glanda prostata. Nivelurile PSA cresc in cazul in care ai prostata marita. Totusi, cresterile PSA pot sa apara si in urma unor proceduri recente, a infectiei, interventiei chirurgicale sau in caz de cancer de prostata.

Aceste investigatii pot fi: Test de flux urinar. Vei urina intr-un recipient atasat de un dispozitiv care masoara intensitatea si cantitatea fluxului urinar. Rezultatele determina in timp daca afectiunea se amelioreaza sau se agraveaza. Testul volumului rezidual post-mictiune. Acest test masoara daca iti poti goli vezica complet. Testul poate fi efectuat cu ajutorul unui ecograf sau prin introducerea unui cateter in vezica dupa ce ai urinat pentru a masura cata urina a ramas in vezica. Jurnalul de mictiune pe 24 de ore.

Inregistrarea frecventei si a volumului urinei pot fi utile in special daca mai mult de o treime din mictionari se produc noaptea. Ecografie transrectala. Un ecograf este introdus in rect pentru a masura si evalua prostata. Biopsie de prostata. Ecograful transrectal ghideaza acele care sunt folosite pentru a recolta mostre de tesut biopsii de la nivelul prostatei. Examinarea tesutului ajuta medicul sa diagnosticheze sau sa excluda cancerul de prostata. Studii de flux urodinamic si de presiune. Un cateter este introdus prin uretra catre vezica urinara. Apa — sau, mai putin frecvent, aerul — este injectata usor in vezica urinara. Medicul poate ulterior sa masoare presiunea vezicii si sa stabileasca cat de bine functioneaza muschii vezicii.

Aceste studii sunt folosite doar la barbatii in cazul carora sunt suspicionate probleme neurologice si la barbatii care au avut anterior interventie la nivelul prostatei si prezinta inca simptome. Un tub flexibil cistoscop , prevazut in capat cu lumina este introdus in uretra, permitand medicului sa observe interiorul uretrei si al vezicii urinare. Inainte de test, ti se face un anestezic. Tratament O serie de tratamente sunt disponibile pentru prostate marita, de la medicamente la tratamente minim-invazive si interventie chirurgicala.
Cea mai buna optiune de tratament depinde de o serie de factori precum: Dimensiunea prostatei Varsta pe care o ai Starea generala de sanatate Gradul de disconfort pe care il experimentezi Daca simptomele sunt tolerabile, poti decide sa amani tratamentul si doar sa monitorizezi simptomele.

Tratamentul minim-invaziv sau chirurgical — poate fi recomandat daca: Simptomele sunt moderate spre severe Medicamentele nu au ameliorat simptomele Ai obstructie de tract urinar, calculi de vezica biliara, sange in urina sau probleme renale Preferi tratamentul definitiv Tratamentul minim-invaziv sau chirurgical nu este o varianta daca: Ai infectie de tract urinar netratata Ai strictura uretrala Ai istoric de terapie cu radiatii pentru prostate sau interventie la nivelul tractului urinar Ai o tulburare neurologica, precum boala Parkinson sau scleroza multipla Orice procedura de prostata poate determina reactii adverse.
In functie de procedura aleasa, complicatiile pot fi: Lichidul seminal se intoarce spre vezica urinara in loc sa iasa prin penis in timpul ejacularii ejaculare retrograda Dificultate temporara la urinare Infectie de tract urinar Hemoragie Disfunctie erectila Foarte rar, pierderea controlului vezicii urinare incontinenta Exista o serie de proceduri chirurgicale minim-invazive: Rezectia transuretrala a prostatei TURP Un endoscop tub flexibil prevazut cu lumina este introdus in uretra, iar chirugul indeparteaza totul mai putin portiunea externa a prostatei.

Incizia transuretrala a prostatei TUIP Un endoscop prevazut cu lumina este introdus in uretra, iar chirurgul face una sau doua taieturi incizii la nivelul glandei prostate — astfel, urina trece mai usor prin uretra. Termoterapie transuretrala cu microunde TUMT Medicul introduce un electrod special prin uretra pana la zona prostatei. Ablatia transuretrala cu ace TUNA In cadrul acestei proceduri, un endoscop este introdus prin uretra permitand medicului sa aseze acele la nivelul glandei prostate. Terapia cu laser Un laser incarcat energetic distruge sau indeparteaza tesutul prostatic crescut in exces. Ingrijirea ulterioara Aceasta va depinde de tehnicile specifice folosite pentru tratarea prostatei marite.
Remedii de stil de viata Iata cateva sfaturi pentru a controla simptomele prostatei marite: Limiteaza consumul de lichide seara. Nu bea nimic cu ore inainte de culcare pentru a evita drumurile nocturne la toaleta. Limiteaza cofeina si alcoolul.

Acestea pot creste productia de urina, pot irita vezica urinara si agrava simptomele. Limiteaza administrarea de decongestionante sau antihistaminice. Aceste medicamente strang muschii din jurul uretrei responsabili cu controlul fluxului urinar si fac dificila urinarea.
Mergi la baie cand simti nevoia. Daca astepti prea mult, muschii vezicii se supratensioneaza si pot afecta vezica. Programeaza vizitele la baie. Acest lucru este in special util daca te confrunti cu severe urinari frecvente. Adopta o alimentatie sanatoasa.

Obezitatea este asociata cu prostate marita.

4 masuri esentiale in Hiperplazia Benigna de Prostata – Edumedical

Hiperplazia de prostatadenumita si prostata marita, este o afectiune frecventa la barbati dupa varsta de 50 de ani. Aflati mai multe despre aceasta afectiune din materialul urmator. Este un fenomen aproape universal la barbati odata cu inaintarea in varsta. Prostata ajunge la dimensiunile adulte pana la varsta de 20 de ani. In cursul celui de-al cincilea deceniu al vietii apare un al doilea benitna de crestere la majoritatea barbatilor. Prostata este o mica glanda musculara in cadrul sistemului reproducator masculin. Prostata este un organ hormono-dependent si hormono-sensibil la testosteron.

Sub actiunea testosteronului, ea se mareste, astfel incat de la 1 g, la bebelusi, ajunge la 20 g la tineri, care este greutatea normala, urmand Hiperplazie benigna prostatica mixta epitelial stromala, la varstnici, sa ajunga la g. Prostata inconjoara uretra si produce cea mai mare parte a lichidului din materialul seminal.

Hiperplazia de prostata – cauze, simptome, tratament

Prostatia un medic sau un serviciu medical? Aici găsiți peste Hiperplazie adenomatoasa atipica Hemoragii uterine disfunctionale » Secțiunea: Boli și afecțiuni Hemoragiile uterine disfunctionale sunt hemoragii uterine anormale, in absenta anomaliilor structurale, inflamatiei sau sau sarcinii, depistate clinic sau ecografic. Uzual, tratamentul Concret, endometrul formeaza cruste si sangereaza incomplet, neregulat, iar prostattica abundent sau pentru o dur Metroragia » Secțiunea: Boli și afecțiuni Dimensiunile uterului variază în funcție de vârsta și de starea fiziologică a femeii. Pot fi descrise două circumstanțe care pot determina Hiperplazie benigna prostatica mixta epitelial stromala metroragiei

Faci un comentariu sau dai un răspuns?