12/15/ · Diagnosticul in cancerul de prostata Protocolul de investigatii. In cazul cancerului de prostata, investigatiile trebuie sa contina, pe langa tuseu rectal Ce trebuie sa stie pacientul inainte de examinare. Antibioterapie, adica administrarea unui antibiotic (pentru protectia Principalele /5(9). Prognosticul cancerului la prostata Evolutia cancerului la prostata si speranta la viata variaza in functie de stadiul tumorii: T1: speranta de viata normala T2: dupa 5 ani speranta de viata ajunge la 80%, dupa 10 ani 60% T3, M0: dupa 5 ani speranta de viata ajunge la 40%, dupa 10 ani 25%. 4/11/ · Pentru confirmarea diagnosticului de cancer de prostata sunt necesare o serie de investigatii: examen digito-rectal / tuseul rectal poate evidentia marirea de volum a prostatei, modificarea consistentei;/5. Cauzele si factorii de risc ai cancerului de prostata. Nu se cunosc cauzele cancerului de prostata – acesta apare cand la nivelul celulelor sanatoase se produc anumite anomalii. Mutatiile determina cresterea si multiplicarea rapida a celulelor, iar astfel apar tumorile.
Oamenii de stiinta au reusit insa sa identifice o serie de factori care contribuie la instalarea cancerului de prostata.
Diagnosticul cancerului de prostata
Viitorul ei soț are 50 de ani. Simptomatologia respiratorie, tuse seaca, insotita uneori de dispnee si febra, poate fi datorata cancerului de prostata, atunci cand apar metastazele pulmonare. Radioterapia foloseste, asa cum o spune si numele, radiatiile pentru a ucide celulele canceroase. Intervenții chirurgicale Acestea presupun îndepărtarea cahcerului a prostatei și a veziculelor seminale, rezultând astfel în eliminarea directă a problemei. Acasa Investigații necesare Diagnosticul in cancerul de prostata. Dat fiind faptul că simptomele nu apar în primele stadii ale afecțiunii, de foarte multe ori cancerul de prostată este descoperit de către medicul Diagnosticul cancerului de prostata familie sau medicul urolog care efectuează examenul digito-rectal tușeul rectal.
Totusi, unii pacienti raspund foarte bine la imunoterapie. Digestie Helicobacter pylori Hp : inamicul nevăzut al afecțiunilor gastrice. Acest tip de sezvolta la nivelul celulelor responsabile Diagnosticul cancerului de prostata producerea lichidului prostatic, care urmeaza sa faca parte din lichidul seminal.
Diagnosticul cancerului de prostată nu este foarte greu de stabilit, dar se impun anumite teste de specialitate pentru determinarea precisă a stadiului în care se află boala. Dat fiind faptul că simptomele nu apar în primele stadii ale afecțiunii, de foarte multe ori cancerul de prostată este descoperit de către medicul de familie sau medicul urolog care efectuează examenul digito-rectal (tușeul rectal).
Cancerul de prostata – simptome, diagnostic, tratament
Poate fi vorba despre cancer prostatic, insa poate avea de-a face cu afectiuni mult mai blande precum prostata marita sau prostatita. De asemenea, acesta poate fi mult mai agresiv sau avansat; Diagnosticul cancerului de prostata familial de cancer de prostata — daca barbatii din familia dumneavoastra au avut cancer de prostata, riscul poate fi crescut. Acest lucru duce, desigur, la distrugerea țesuturilor prostatei și a celulelor canceroase. Prima clinica din România specializată pe terapiile cu cannabidiol nota 4. Horoscop Berbec.
Aceasta procedura poate oferi o multime de informatii valoroase medicului, cu privire la dimensiunile prostatei, textura si fermitatea acesteia, dar poate totodata sa permita identificarea unor excrescente. Examinarea rectala nu este o procedura dureroasa, insa provoaca disconfort. Din fericire insa, nu dureaza decat cateva minute.
Analizele de sange permit monitorizarea nivelului de PSA — adica al antigenului prostatic specific.
PSA este o substanta produsa in mod natural de glanda prostata. Este normal sa se regaseasca in sange in cantitati reduse, insa daca nivelul PSA este foarte mare, poate fi vorba despre afectiuni precum infectia, inflamatia, marirea, dar si cancerul la nivelul prostatei. Daca rezultatele PSA rezesc suspiciuni si tuseul rectal ridica, de asemenea, semne de intrebare, medicul continua investigatiile cu alte analize si teste. O ecografie transrectala se realizeaza cu ajutorul unei sonde subtiri, introduse prin anus. Aceasta permite medicului sa vada prostata si sa observe anomalii ce tin de dimensiuni, forma sau excrescente la suprafata glandei. Biopsia prostatei presupune recoltarea de tesut de la nivelul glandei, in vederea analizarii la laborator.
Tomografia computerizata si RMN-ul pot fi facute pentru a se vedea cat de raspandit este cancerul de prostata si daca s-a metastaziat.
Tratamentul cancerului de prostata este ales in functie de o serie de factori precum stadiul cancerului, rapiditatea cu care acesta evolueaza, precum si starea generala de sanatate a pacientului. In unele cazuri, nu este necesar tratamentul, iar medicul recomanda, mai degraba, expectativa activa, care implica analize regulate, care monitorizeaza evolutia bolii. In momentul in care boala evolueaza, pacientul va incepe tratamentul, insa pana atunci poate sta linistit. Asta se intampla in unele cazuri de cancer prostatic cu risc scazut. In majoritatea cazurilor insa, interventia chirurgicala este primul pas in tratarea cancerului prostatic.
Se realizeaza prostatectomie radicala, adica intreaga glanda este inlaturata. Prostatectomia se poate realiza fie prin interventie clasica, ce implica incizia abdominala, fie asistata robotic, care implica realizarea mai multor incizii de mici dimensiuni, prin intermediul carora vor fi introduse instrumentele chirirgicale si se va realiza interventia. Costurile acestor doua proceduri difera foarte mult.
Tratamentul chirurgical implica riscurile specifice unei operatii, insa si risc de incontinenta urinara sau disfunctii erectile.
Radioterapia foloseste, asa cum o spune si numele, radiatiile pentru a ucide celulele canceroase. Printre reactiile adverse se numara durerile la urinare, dar si la defecare, precum si disfunctiile erectile. Terapia hormonala are rolul de a opri organismul barbatului sa produca testosteron. Acest hormon este esential pentru dezvoltarea celulelor la nivelul prostatei, ceea ce inseamna ca privarea organismului de acest hormon poate determina celulele canceroase sa moara sau sa evolueze mai lent. Terapia hormonala este folosita la barbatii cu cancer prostatic in stadiu avansat, cu scopul de a incetini cresterea formatiunii tumorale.
De asemenea, aceasta se foloseste si in stadii incipiente, pentru reducerea dimensiunilor tumorii inainte de radioterapie. Terapia hormonala are efecte adverse precum disfunctiile erectile, bufeurile sau pierderea masei osoase. Chimioterapia presupune folosirea unor medicamente care ucid toate celulele noi, inclusiv pe cele canceroase.
Substantele medicamentoase pot fi administrate atat intravenos, cat si sub forma de pilula. Chimioterapia este folosita, in general, in cazurile in care cancerul prostatic are metastaze ori daca organismul nu raspunde la terapia hormonala. Terapia biologica, adica imunoterapia, foloseste sistemul imunitar al organismului pentru a invinge cancerul.
Tratamentul presupune recoltarea unor celule din sistemul imunitar al pacientului si modificarea genetica a acestora, astfel incat sa lupte mai eficient cu cancerul. Ulterior, celulele sunt injectate pacientului. Un asemenea tratament implica costuri marite si poate fi necesara repetarea sa. Totusi, unii pacienti raspund foarte bine la imunoterapie. Un tratament de ultima generatie folosit pentru cancerul prostatic consta in congelarea tesuturilor glandei prostata, in vederea uciderii celulelor canceroase.
Criochirurgia sau crioablatia implica inghetarea celulelor bolnave de la nivelul prostatei. Aceasta metoda de tratament este folosita de multe ori cand radioterapia da gres.
Insa se pot lua o serie de masuri in vederea reducerii riscului de imbolnavire. Dieta sanatoasa — barbatul ar trebui sa adopte o dieta sanatoasa, echilibrata, bogata in fructe, legume si grasimi sanatoase. Sunt contraindicate grasimile nesanatoase si zaharurile. Renuntarea la fumat — fumul de tigara contine o serie de substante cu potential cancerigen, asa ca e important ca barbatul sa renunte la fumat pentru a reduce riscul de cancer. Practicarea sportului — sportul este sanatos si mentine redus riscul de imbolnavire. Se recomanda adoptarea unui stil de viata activ. Mentinerea unei greutati sanatoase — obezitatea poate favoriza cancerul, asa ca e important ca barbatul sa isi mentina indicele de masa corporala in limitele sanatoase — asta inseamna ca IMC ar trebui sa fie mai mic de Cererea de înregistrare a fost trimisa cu succes.
Pentru a finaliza creearea contului pe acest website te rugam sÄ intri pe adresa de email înscrisÄ Ã®n formular Èi sÄ confirmi potrivit instrucÈiunilor din mailul pe care îl vei primi din partea noastrÄ. Ãn funcÈie de providerul tÄu de email mesajul de confirmare poate ajunte într-un interval de pânÄ la 30 de minute. Login Ãnregistrare. Èine-mÄ minte. Recuperare parolÄ. LogheazÄ-te cu facebook. LogheazÄ-te cu google. Follow us. AfecÈiunile prostatei. Simptome, cauze, tratament si prevenire. CP este a 3 a cauza de deces in randul barbatilor. Autor: Dr. Descriere: Dr.
Cancerul de prostata: Simptome, Cauze, Tratament – Doc. Citeste si Totul despre prostata si bolile acestei glande. In protocol trebuie incluse si explorarile imagistice: ecografie suprapubiana, examenul urografic si uroflowmetria se inregistreaza debitul mictional. Diagnosticul de certitudine se pune doar pe baza ecografiei transrectale cu punctie bioptica prostatica.
Ce trebuie sa stie pacientul inainte de examinare Punctia transrectala se face dupa o pregatire prealabila a pacientului prin: Antibioterapie, adica administrarea unui antibiotic pentru protectia eventualelor complicatii infectioase ; Clisma evacuatorie in dimineata examinarii; Intreruperea medicatiei antiagregante daca este nevoie.
De exemplu, aspirina; Regim hidric in ziua examinarii. Nu se mananca deloc, ci se beau doar lichide. Diagnosticul de certitudine in cencerul de prostata se face numai cu confirmare anatomo-patologica. In functie de gradul de diferentiere, se va stabili tratamentul. Principalele optiuni terapeutice in cancerul de prostata Tratamentul curativ se realizeaza prin scoaterea in totalitate a prostatei prostatectomie radicala , crio-chirurgia, brahiterapia metoda de radioterapie care consta in implanturi radioactive, in interiorul sau in apropierea unei tumori care poate fi insotita sau nu de hormono-terapie. Tratamentul paleativ consta in estrogenoterapie, extirparea testicolelor, chimioterapie.
Ateia Abd Halal, medic specialist urolog Conf.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Sit web. Salvează-mi numele, emailul și situl web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez. Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici. Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici. Sunt de acord cu politica de confidențialitate. Revista care te menține sănătos Caută.
Cele mai populare căutări durere sinuzită acnee otită amigdalită. Acasa Investigații necesare Diagnosticul in cancerul de prostata. Trimite articolul prin e-mail.
Nota pentru articolul « Diagnosticul in cancerul de prostata »: 4. Articole din aceeasi categorie. Investigații necesare Menopauza si importanta mamografiei. Investigații necesare Teste pentru depistarea infertilitatii. Investigații necesare Cum ne pregatim pentru analizele medicale? Investigații necesare Analizele de sange pentru ficat: care sunt si ce semnifica? Investigații necesare Avantajele controlului periodic la sani.
Investigații necesare Tomografia computerizata: indicatii si efecte adverse.
Totul despre cancerul de prostata, simptome si tratament
Cancerul este o boala care poate afecta orice organ, femeie sau barbat, indiferent de varsta. Cel mai frecvent cancer al barbatului este cancerul de prostata. Prostata este un organ localizat in pelvis, cuprins intre vezica urinara, rect, perineu si simfiza pubiana al carui produs de secretie participa la formarea spermei. Cancerul de prostata este o boala a varstnicului, decada a opta fiind cea cancerluui frecvent afectata. Optiunile terapeutice depind de varsta si conditia fizica apacientului, de stadiul si de gradul cancerului, si nu in Diagnosticul cancerului de prostata rand de conditiile existente in societatea in care traieste bolnavul. Cancerul de prostata este asimptomatic in primele stadii, insa poate fi descoperit intamplator de medic in timpul unui control de rutina in urma examenului digito-rectal.
Diagnosticul cancerului de prostata si simptomele prezente in cancerul de prostata includ:
Cancerul de prostata: Simptome, Cauze, Tratament – Doc.ro
Despre cancerul de prostata — informatii generale. Cum se trateaza cancerul de prostata. Cancerul de prostata este al doilea cel mai frecvent tip de cancer care afecteaza barbatii, dupa cel Diagnosticul cancerului de prostata piele. Prostata este o glanda care face parte canceruluo sistemul reproducator masculin, amplasata in partea de jos a vezicii urinare, in fata rectului, care are dimensiunile unei castane. Rolul acesteia este de a secreta fluide ce vor intra in compotizia lichidului seminal, cu Diagnostivul de a transporta spermatozoizii si de a facilita fecundarea ovulului. In afara de cancer, aceasta glanda poate fi afectata si de prostatita inflamatia prostatei ori de hiperplazie benigna de prostata prostata marita.
Intrucat simptomele acestor principale 3 afectiuni ale prostatei sunt similare, este foarte important ca barbatul sa mearga la medic, in vederea stabilirii diagnosticului corect. Riscul barbatului de a face cancer prostatic creste odata cu varsta, mai ales dupa trecerea pragului Diagnosticul cancerului de prostata 50 de ani, de aceea este recomandat screeningul pentru diagnosticarea timpurie dupa aceasta varsta.