Factorii de risc obișnuiți pentru cancerul de prostată includ: Vârsta: riscul de a dezvolta cancer de prostată crește odată cu vârsta. În timp ce doar unul din de bărbați sub 40 de ani va fi diagnosticat cu cancer de prostată, unul din 15 bărbați în vârsta de 60 de ani poate fi diagnosticat cu boala.; Istoric familial de cancer de prostată: bărbații care au o rudă de. Aproape toate cazurile de cancer de prostata sunt adenocarcinoame, acestea dezvoltandu-se in celulele care produc lichidul prostatic. Stadiul unui cancer ne va spune cat de mare este si cat de departe se raspandeste in organism. Speranta de supravietuire la 10 ani este destul de mare daca descoperirea cancerului se face in stadii incipiente. De asemenea, markerii tumorali nu sunt în concentrații mari în toate cazurile de cancer pentru care sunt utilizați, deci nu sunt utili pentru toți pacienții. De exemplu, antigenul carcinoembrionic (CEA) este un marker tumoral utilizat în analiza cancerului de colon, dar numai % dintre cancerele de colon duc la creșterea acestui marker.
Cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer specifică bărbatului, care, în cazul depistării târzii, duce la o rată de mortalitate de 11%. Cu toate acestea, dacă depistăm boala din timp, șansele de supraviețuire a pacientului sunt foarte mari.
Daca markarii de prostata sunt mari este sigur cancer
Fac chimioterapie moleculara cu panitumumab 1. La unii pacienți cu risc crescut, măsurarea AFP, CA sau CA poate ajuta la detectarea precoce a carcinomului hepatocelular, a cancerului ovarian sau a cancerului pancreatic. Aveti grija, cereti sfatul cat mai multor medici. Acest tip de cancer se formează de obicei în vezica urinară și se răspândește la prostată. De exemplu, mulți markeri tumorali pot fi, de asemenea, în concentrații crescute la persoanele cu alte boli necanceroase. Va intreb daca este bine sa faca operatia daca nu-i face inainte o biopsie? Puteți reduce riscul de apariție a cancerului de prostată dacă:
Membru din Subiecte: 5 Comentarii: Daca markarii de prostata sunt mari este sigur cancer pentru stadializarea cancerului de prostată se foloseşte scorul Gleason. In caz contrar este posibil ca in zona bazinului sa se fi dezvoltat formatiuni tumorale care sa provina din alta cauza. Deci la noi a fost si un dezinteres din partea medicilor din aceasta cauza.
Specialistii americani sustin ca barbatii care sufera de cancer la prostata in stadiu avansat pot avea o imbunatatire a starii lor de sanatate prin adaugarea in cadrul tratamentului a unui medicament chimioterapeutic vechi. In urma testelor facute, expertii in domeniu au constatat ca noua metoda a imbunatatit cu 39% rata de supravietuire a barbatilor bolnavi, scrie NBC News. 7/2/ · Citesc de mult timp cu interes comentariile prostatita.adonisfarm.ro cancerul de prostata. Tatal meu 68 de ani a fost descoperit in cu cancer de prostata, PSA 60, scor 7, a fost operat, apoi castrat la Fundeni. I-a fost prescris flutamida 3/zi, a mers prostatita.adonisfarm.ro (psa,
Markerii tumorali – Tot ce trebuie să ştii – Cancer
Stadializarea este o modalitate de a descrie localizarea cancerului, dacă sau unde Daca markarii de prostata sunt mari este sigur cancer răspândit și dacă afectează alte părți ale corpului. Aveti grija, mqrkarii sfatul cat mai multor medici. Răspunde la comentariu. De asemenea, acesta poate fi mult mai agresiv sau avansat; Istoricul familial de cancer de prostata — daca barbatii din familia dumneavoastra au avut cancer de prostata, riscul poate fi crescut. Care sunt şansele de supravieţuire? De asemenea, markerii tumorali peostata sunt în concentrații mari în toate cazurile de cancer pentru care jarkarii utilizați, deci nu sunt utili pentru toți pacienții.
Cu toate astea sa aiba Dumnezeu grija sa aveti parte de dansii. De fapt, studiile efectuate la autopsie au aratat ca multi dintre barbatii in varsta si doar cativa dintre cei tineri, care au decedat din alte cauze au avut, de asemenea, cancer de prostata care nu le-a fost diagnosticat in timpul vietii.
Poate fi întâlnit și în unele boli necanceroase, ca afecțiuni ale sânilor, ficatului și rinichilor, sau chisturi ovariene. CA și CA sunt markeri utilizați mai ales în monitorizarea terapiei cancerului mamar. CA este util în prognostic mai ales și poate fi, de asemenea, crescut în hepatită acută, boli hepatice cronice de exemplu, ciroză, hepatită activă cronică, boală renală cronică, colită și unele afecțiuni cutanate. CA are o sensibilitate și o specificitate mai bune decât CA Antigenul CA 19 9 este un marker întâlnit la valori mai mari în cancerul pancreatic și cel al tractului biliar, dar și în cancerul esofagian și hepatic, în pancreatită, boală biliară, ciroză.
Bolile benigne, cum ar fi ciroza, colestaza, colangita și pancreatita, au, de asemenea, valori mai mari ale acestui marker, deși valorile sunt de obicei mai mici de de unități pe ml.
Poate fi crescut și în diabetul zaharat și sindromul intestinului iritabil. Nivelurile CA de peste 1 de unități pe ml prezic prezența bolii metastatice. Antigenul CA este un marker întâlnit în concentrații mari mai ales în cancerul ovarian, dar și cancerul endometrial , cancerul mamar, pulmonar, esofagian, gastric, hepatic și pancreatic, dar și în menstruație, sarcină, fibroame, chisturi ovariene, inflamație pelvină, ciroză, ascite, revărsări pleurale și pericardice, endometrioză. Antigenul carcinoembrionar sau CEA este util pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului colorectal , a unor cancere pulmonare, gastrice, pancreatice, de sân, de vezică, cancer de col uterin și hepatic, limfom , melanom.
Fumatul , ulcerul peptic, boala inflamatorie intestinală, pancreatita, hipotiroidismul, ciroza, obstrucția biliară pot duce la creșterea concentrației acestui marker.
PSA sau antigenul specific prostatic este un marker asociat cu cancerul de prostată, dar întâlnit la valori mari și în prostatită, hipertrofia prostatică benignă , traumatismul prostatic sau după ejaculare. În anumite situații, utilizarea unei combinații de markeri tumorali poate fi potrivită, cum ar fi: În timp ce analiza markerilor tumorali poate oferi informații foarte utile, aceștia au și o serie de limitări. De exemplu, mulți markeri tumorali pot fi, de asemenea, în concentrații crescute la persoanele cu alte boli necanceroase.
Anumiți markeri tumorali sunt specifici pentru un anumit tip de cancer, în timp ce alții sunt întâlniți în mai multe tipuri diferite de cancer. Nu orice persoană cu un anumit tip de cancer va avea un nivel crescut al markerului tumoral corespunzător și nu fiecare cancer are un marker tumoral specific, ce a fost identificat ca asociat cu acesta. Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca se poate detecta cancerul pulmonar din analiza de sange? La tomografie apare o formatiune tumorala bronsica. Va multumesc, Dorina Popa,Bucuresti.
Popa Dorina Nu se poate detecta, dar valorile markeul CEA coroborate cu rezultatul imagistic și niște analize hebatologice și biochimice pot crea premiza necesității unei biopsii a acelei tumori sau doar monitorizarea ei periodică. Răspunsul adecvat și căile de urmat le veți primi, dacă e cazul, de la medicul pneumolog după ce vă veți prezenta cu rezultatul imagistic.
Dacă ați făcut acestă analizaă in baza unei recomadări medicale trebuie să vă adresați medicului care a recomandat analiza. Dacă ați făcut-o dumneavoastră din proprie inițiativă trebuie să vă adresați medicului de familie, care, funcție de alte elemente din istoricul dumneavoastă medical, vă poate indruma, sau nu, către un medic specialist. Am si eu o intrebare, mama mea a avut la CA valoarea 31 in luna martie si acum are 42, e posibil o recidiva?
Vlad George , Ma intereseaza daca markerul psa creste in perioada tratamentului de radioterapie sau chimioterapi fiind diagnosticat cu adenocarcinom prostatic dupa efectuare biiopsie si histo-patologic.
Am făcut un test pentru markeri tumorali sì mi a ieșit CA in parametrii de 51, Ce trebuie să fac,menționez că sunt asigurată legal cu card de sănătate în Italia! Va mulțumesc ,anticipat! Buna ziua , un marker tumoral CA cu valoarea 47 indica neaparat un cancer? Mi a fost recomandata o mamografie desi am sub 40 de ani , dar numai pe saptamana viitoare. Buna ,spunetimi va rog am făcut și eu un test la marcherii tumorali CA Bună ziua,am făcut niște analize și nu știu ce înseamnă, puteți să îmi spuneți?
Vă rog un răspuns. CA Marker ii Ca C A …. Multumesc mult. Am si eu o intrebare.. Va rog daca nu deranjez.. Am facut analizele si a iesit …cea Multumesc mult de raspuns…. Buna ziua. Am o hepatita cu virus B, Ag HBs 4. Ceea ce ma ingrijoreaza e ca si la urmatoarele probe pt AFP mi-au iesit cam aceeasi valoare… Urmeaza sa faca o elastografie hepatica. Daca ar fi vorba de apariatia unui cancer, cum ar creste valoarea AFP? Gradual, deodata, cam in cat timp?
Restul analizelor, HL, bilirubinemie d, i, t, electroforeza, timpul quick, proteine totale sunt normale. Mi-au mai iesit marite monocitele si sideremia, putin mai sus de limita superioara.
Va multumesc. Buna ziua, ggt și LDL ce înseamnă? La ce medic trebuie să mă adresez? Mulțumesc mult pentru răspuns. Am făcut o analiza ptr marcați tumorali Ca si Cea și au ieșit valorile ce inseamna și de unde e? Adresa ta de email nu va fi publicată. Salvează-mi numele, emailul și situl web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez. Cuprins: Ce sunt markerii tumorali mai exact? Importanța markerilor tumorali Are fiecare tip de cancer un marker tumoral specific?
Cum sunt măsurați markerii tumorali? Tipuri de markeri tumorali Limitările analizei markerilor tumorali Ce sunt markerii tumorali mai exact?
Importanța markerilor tumorali Numeroşi markeri tumorali pot fi utilizați în prezent. Iată care sunt indicațiile analizei markerilor tumorali: Screening — Deoarece majoritatea markerilor tumorali nu sunt sensibili sau suficient de specifici, aceste teste nu sunt potrivite pentru screening-ul populației generale; totuși, câteva astfel de teste pot fi folosite pentru a examina persoanele care prezintă un risc ridicat dat de un istoric familial sau factori de risc specifici pentru un anumit tip de cancer.
Diagnostic — Dacă o persoană are simptome, markerii tumorali pot fi utilizați pentru a ajuta la detectarea prezenței cancerului și la diferențierea sa de alte boli cu simptome similare. Stadializare — Dacă o persoană are cancer, se pot utiliza analize ale markerilor tumorali pentru a determina dacă boala s-a răspândit metastazat la alte țesuturi și organe și în ce măsură.
Stabilirea prognosticului — Anumiți markeri tumorali pot fi utilizați pentru a determina cât de agresiv este un cancer.
Alegerea tipului de tratament — Unii markeri tumorali oferă informații privind eficiența unor tratamente împotriva unor forme de cancer. Monitorizarea eficienței tratamentului — Markerii tumorali pot fi utilizați pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului, în special în cazurile de cancer avansat. Cauzele cancerului de prostata nu sunt foarte clare. Cu toate acestea, multe cazuri de boala par a fi legate de semnalizarea celulara aberanta care implica hormoni androgeni masculini, in special testosteronul si metabolitii sai. In anumite tesuturi, testosteronul poate fi transformat in unul din cei doi compusi activi — estradiol sau dihidrotestosteron.
In timp ce estradiolul promoveaza cresterea celulelor cancerului de prostata, dihidrotestosteronul inhiba moartea programata apoptoza. Probabilitatea aparitiei cancerului de prostata se dubleaza daca un parinte sau un frate are cancer de prostata ; acest lucru sugereaza faptul ca factorii genetici joaca un rol important.
Varsta — riscul de aparitie a cancerului de prostata creste odata cu varsta; Rasa — din motive ce nu au fost inca determinate, barbatii de culoare au un risc mai mare de cancer de prostata decat barbatii din alte rase. De asemenea, acesta poate fi mult mai agresiv sau avansat; Istoricul familial de cancer de prostata — daca barbatii din familia dumneavoastra au avut cancer de prostata, riscul poate fi crescut.
Studiile au aratat ca cei care au renuntat la fumat cu mai mult de 10 ani in urma au acelasi risc ca cei care nu fumat niciodata; Calciul — consumul zilnic a mai mult de mg; De obicei nu exista simptome in stadiile incipiente. Programati o intalnire cu medicul urolog daca aveti urmatoarele semne si simptome: Nevoia imperioasa de a urina; Dificultate la initierea si mentinerea urinarii; Prezenta sangelui in urina; Urinare frecventa, mai ales pe timpul noptii; Dificultati in golirea completa a vezicii urinare; Durere sau usturime la urinare; Senzatie de oboseala, ameteli sau paloare ce pot fi cauzate de anemie; Dificultatea realizarii sau mentinerii unei erectii;
Atunci cand cancerul prostatic este in stadii avansate pot aparea : Dureri osoase, adesea de coloana vertebrala, femur, pelvis sau coaste; Fracturi osoase; Slabiciune musculara; Incontinenta urinara; Cancerul de prostata poate fi depistat in stadii incipiente prin efectuarea unor teste de screening precum dozarea antigenului specific prostatic PSA din sange sau prin efectuarea unui tuseu rectal. PSA — barbatii au de regula un nivel scazut al acestui antigen in sange, astfel ca o valoare ridicata poate ridica suspiciuni in ceea ce priveste prostata, dar nu semnaleaza neaparat prezenta cancerului de prostata. Examinarea rectala digitala DRE — urologul examineaza prostata introducand un deget lubrifiat si imbracat in manusa in interiorul rectului, palpand prostata prin peretele rectal.
Aceasta metoda este foarte utila dar doar daca tumora are o dimensiune si o pozitie adecvata. Se recomanda efectuarea acestei proceduri impreuna cu dozarea PSA. Ecografia transrectala TRUS — cu ajutorul unei sonde cu ultrasunete medicul obtine o imagine clara a glandei ce poate fi supusa examinarii.
Biopsia — se preleveaza mici mostre de tesut prostatic cu ajutorul unui ac special. Tesutul este examinat la microscop, iar rezultatul este clasificat in conformitate cu sistemul Gleason.
Biopsia reprezinta singura metoda de confirmare a cancerului de prostata. Pentru urmarirea metastazelor se mai pot folosi: tomografia computerizata CT sau imagistica prin rezonanta magnetica IRM. Medicina moderna ofera diverse metode de tratament care pot fi aplicate ca unica metoda de diagnostic sau in combinatie. Tratamentul trebuie ales conform stadiului bolii, starii pacientului si in functie de preocuparile pacientului si ale medicului curant.
Supravegherea activa — in acest caz, cancerul de prostata este pur si simplu monitorizat si nu este tratat la inceput. Aceasta metoda se bazeaza pe cresterea lenta sau chiar deloc a cancerului depistat in stadii incipiente. Se poate constata cum acesta nu avanseaza ani la rand. Avantajul acestei abordari este acela ca efectele secundare ale chirurgiei sau radioterapiei pot fi evitate. Un posibil dezavantaj ar putea fi reprezentat de extinderea rapida a cancerului de prostata.
Ingrijirea paliativa watchful waiting — aceasta strategie incepe, de asemenea, doar prin monitorizarea cancerului de prostata la inceput.
Metoda este in principal luata in considerare la barbatii in varsta, care pot avea si alte probleme medicale. Riscurile si stresul interventiei chirurgicale sau radioterapiei ar putea depasi beneficiile posibile ale acestui tratament. Dintre terapiile chirurgicale fac parte: prostatectomia radicala, limfadenectomia pelvina eliminarea ganglionilor din pelvis si examinarea anatomopatologica a acestora si rezectia transuretrala a prostatei se elimina o portiune de tesut din prostata folosind un rezoscop introdus prin uretra.
Prostatectomia radicala — glanda prostatica, veziculele seminale si ganglionii limfatici sunt eliminati pe cale chirurgicala. Aceasta metoda poate fi aplicata in cazul cancerului de prostata cu risc scazut, mediu si ridicat. Incizia se realizeaza fie la nivelul abdomenului, fie la nivelul perineului zona dintre scrot si anus.
Tratamentul hormonal; Radioterapia percutana; Chimioterapia; Brahiterapia cu debit mare HDR — foloseste aplicatori non-radioactivi plasati in glanda prostatica, ce sunt ulterior incarcati cu o sursa de radiatie ex: iridiu ; Cancerul de prostata poate metastaza in organele din apropiere cum ar fi vezica urinara sau poate disemina la distanta si da de multe ori afectare limfatica.
Cel mai des, la distanta da afectare osoasa dar poate afecta si alte organe. Astfel apar durerile si fracturile osoase. Oase; Ganglioni limfatici; Plamani; Ficat; Creier; Speranta de supravietuire la 10 ani este destul de mare daca descoperirea cancerului se face in stadii incipiente. Unele tipuri de cancer de prostata pot sa creasca si sa se raspandeasca rapid, dar majoritatea cresc lent. De fapt, studiile efectuate la autopsie au aratat ca multi dintre barbatii in varsta si doar cativa dintre cei tineri, care au decedat din alte cauze au avut, de asemenea, cancer de prostata care nu le-a fost diagnosticat in timpul vietii. Numarul de decese ca urmare a cancerului de prostata in 10 ani de la diagnostic in functie de varsta:
TAGS: cancer prostata prostata analize prostata adenocarcinom carcinom.
Despre Dr. Petrache Marian. Articole asemanatoare. Vezi medicii si preturile Inchide.
Cancer Prostata | Forum despre Cancer
Aş vrea să-ţi vorbesc astăzi despre o boală paradoxală: una care provoacă foarte multe decese în rândul bărbaţilor, deşi poate fi uşor de tratat atunci când este depistată din timp. Una care afectează serios calitatea vieţii şi relaţia de cuplu a multor bărbaţi, deşi tratamentul corect ar putea să le asigure în continuare o viaţă sexuală normală şi şanse mari cncer vindecare. Însă esenţial este să faci tot ce trebuie pentru sung te asigura că nu vei fi luat prin surprindere de această boală. Pentru mai multe răspunsuri pe această temă, am stat de vorbă cu Profesorul Wolfgang Wieland Germania — Prof. Asociat la Spitalul Clinic din Regensburg, care face parte din echipa kari specialiști cu care colaborez pentru soluționarea problemelor pacienților mei.
Din păcate, una dintre cauzele principale este lipsa de interes a pacienţilor, Daca markarii de prostata sunt mari este sigur cancer nu-şi efectuează screening-urile periodice şi ajung să descopere foarte târziu că suferă de această orostata. Cu toate acestea, dacă depistăm boala din timp, șansele de supraviețuire a pacientului sunt foarte mari. De ce? Pentru că atâta timp cât cancerul este limitat la nivelul prostatei, el poate fi vindecat. Boala devine cu adevărat periculoasă în momentul în care se extinde la alte Daca markarii de prostata sunt mari este sigur cancer şi ţesuturi din organism, motiv pentru care este foarte important să o diagnosticăm încă de la primele semne. Iată de ce prpstata important screeningul și în rândul bărbaţilor tineri. Cancerul eset prostată se manifestă în principal după vârsta de 50 de ani, ceea ce înseamnă că un screening corect, efectuat la timp, poate duce la depistarea bolii în faze incipiente şi la creşterea ratei de supravieţuire.
Trebuie sublinita faptul că, în fază primară, cancerul de prostată nu are simptome și nu doare.
Totul despre cancerul de prostata, simptome si tratament
Cancer » Tipuri de cancer » Cancer de prostată. Prostata este o glandă a sistemulului reproducător masculin. Are dimensiunea unei nuci, este localizată sub vezică și înconjoară partea superioară a uretrei, tubul care transportă urina din vezică. Cancerul de prostată este destul de frecvent în rândul bărbaților. Cancerul în stadiile incipiente când se găsește numai în glanda prostatică poate fi tratat cu șanse foarte mari de supraviețuire.