Curicula examen nefrologie specialitate adenom de prostata

Rezidenți confirmați în specialitate la și ulterior. Ministerul Sanatatii. Introducere: Curriculumul prevede un număr de de ore didactice (curs, seminar, prezentări de cazuri) pe anul de studiu universitar, pentru tematica prezentată, în afara cărora sunt prevăzute și de ore de. adenom de prostata. In septembrie , sotul meu s-a intalnit cu un batranel in sat si i-a spus ca era trist deoarece tata provocase un accident rutier dupa ce plecase speriat din spital. Fusese internat pentru operatie de adenom de prostata si a refuzat sa o mai faca. Barbatii diagnosticati cu adenom de prostata NU au un risc mai mare de dezvoltare al cancerului de prostata decat barbatii care nu sufera de HBP, insa cele doua patologii pot coexista. Simptome Obstructive – prostata marita duce la o compresie a uretrei rezultand: jet urinar slab, golirea incompletea a vezicii urinare, urinare cu efort (disurie). In ce stadiu se opereaza adenomul de prostata, ce investigatii sunt necesare inainte de operatie?

Dr. Dorin Claici: Pentru a decide interventia chirurgicala in adenomul de prostata este nevoie de un consult de specialitate. Pentru mine semnul cel mai important este greutatea la urinare si scaderea in forta a jetului urinar asa numita disurie.

Curicula examen nefrologie specialitate adenom de prostata

Curicula examen nefrologie specialitate adenom de prostata
Poliartrita reumatoidă Chiar dacă prostata s-a mărit foarte mult, simptomele pot fi minore, în timp ce bărbați cu prostata ușor mărita pot avea simptome severe. Bolile renale în sarcină. Relația medic-pacient minor 4. Anatomia ecografică a aparatului urinar 3. Primul sfat pe care Kim Kardashian l-a primit de la mama sa, Kris Jenner, după ce a anunțat divorțul. Confidențialitatea în relația medic-pacient 3. Dupa multi ani de tratament cu prostamol uno pe data de 2 mai am avut blocaj urinar Mi sa instalat sonda si pentrui ca a sangerat am fost internat pe 13 mai la spitalul din Slatina La eliminarea Curicula examen nefrologie specialitate adenom de prostata am fost externat si port sonda in continuare Am 92 ani si jumatate Inima inima este buna Pot face operatie. Tumorile aparatului urinar Terapia Curicula examen nefrologie specialitate adenom de prostata 6. Valvulopatii mitrale și aortice. Ilustrarea valorilor etice ale relației medic-pacient prin cazuri practice — 2 ore 1.

Adenomul de prostata – evolutie, diagnostic, tratament | prostatita.adonisfarm.ro

CURRICULUM DE PREGĂTIRE ÎN SPECIALITATEA NEFROLOGIE – prostatita.adonisfarm.ro
Urmareste-ne pe. Sinescu, editura Medicala Amaltea Urologie clinicaVol. Surse: Urologie clinicasub redactia I. Examdn de prostata poate conduce la numeroase complicatii. Adenomul de prostata este cea mai importanta afectiune a prostatei, fiind o tumora benigna frecvent intalnita la barbatii peste 60 de ani, in vreme ce la tineri predomina prostatitel e”, avertizeaza asist.

Atunci când nivelul de testosteron din sânge începe să scadă, nivelul de dihidrotestosteron crește și se acumulează în prostată. Acest factor poate accelera multiplicarea celulelor prostatei.

De regulă, bărbații care au trecut printr-o intervenție de îndepărtare a testiculelor orhiectomie la o vârstă fragedă nu vor dezvolta mai târziu adenomul de prostată. Aceste complicații nu sunt frecvente în rândul bărbaților care suferă de adenomul de prostată, dar pot pune în pericol sănătatea dacă nu este urmat un tratament care să amelioreze simptomele.
La început, simptomele asociate cu prostata mărita sunt destul de ușoare, dar se pot agrava dacă nu sunt ameliorate la timp. Cele mai frecvente simptome ale adenomului de prostată sunt: Nevoia frecventă de a urina este una dintre cele mai comune manifestări ale adenomului de prostată și poate să apară la interval de una sau două ore, în special pe timpul nopții. Totuși, dimensiunea prostatei nu determină neapărat severitatea simptomelor. Chiar dacă prostata s-a mărit foarte mult, simptomele pot fi minore, în timp ce bărbați cu prostata ușor mărita pot avea simptome severe.
În unele cazuri, simptomele se pot ameliora cu trecerea timpului.

Simptomele mai puțin comune pot include infecții urinare, incapacitatea de a urina sau urinare cu sânge. Incapacitatea de a urina reprezintă urgență medicală și necesită control medical imediat. Diagnosticarea adenomului de prostată presupune o anamneză istoric medical și examinara fizică a pacientului.
Trebuie avut în vedere că este necesar un control medical de urgență dacă există sânge în urină, durere sau senzație de arsură la urinare ori incapacitate de a urina. Examinarea fizică presupune un examen rectal digital. Pacientul va sta aplecat sau întins pe o parte, cu picioarele la piept, în timp ce medicul va introduce un deget în rect pentru a verifica forma și dimensiunea prostatei. De regulă, determinarea PSA se face înainte de examenul rectal digital și este indicat ca pacientul să nu ejaculeze cu două zile înainte de a face analizele de sânge. Ejacularea poate crește nivelul PSA pentru 24 sau 48 de ore.
Trebuie avut în vedere că un nivel crescut de PSA poate indica atât o prostată mărită, cât și inflamarea prostatei prostatită.

Tratamentul pentru adenomul de prostată variază în funcție de mărimea prostatei, vârsta pacientului și starea generală de sănătate. Există numeroase metode de tratament care pot ajuta la ameliorarea simptomelor, iar acestea pot include administrarea de medicamente, proceduri minim invazive sau intervenții chirurgicale. În unele cazuri, simptomele se pot ameliora fără administrarea unui tratament. Atât intervențiile chirurgicale, cât și procedurile minim invazive sunt recomandate în cazul în care simptomele sunt moderate către severe, tratamentul medicamentos nu a ajutat la ameliorarea simptomelor sau au apărut și alte complicații.
Procedurile minim invazive presupun introducerea unui dispozitiv în uretră și prostată și pot include: Operația de prostată este indicată pacienților cu insuficiență renală, pietre la rinichi, infecții urinare recurente, incontinență urinară, golirea incompletă a vezicii și episoade recurente de urinare cu sânge.

Pe lângă administrarea unui tratament pentru adenomul de prostată, este recomandat ca pacienții să aibă un stil de viață sănătos și să țină cont de câteva aspecte care pot ameliora simptomele: Adenomul de prostată nu necesită întotdeauna tratament medical. Medicația antiinfecțioasă Diabetul zaharat Malnutriția protein-calorică Obezitatea Patologia prostatică Tumorile aparatului urinar Intoxicațiile acute Îngrijirea pacientului cu MODS sindromul de disfuncție multiplă de organe Îngrijirea pacientului cu șoc septic Îngrijirea pacientului instabil hemodinamic Anestezia și tratamentul perioperator la pacientului renal Abordul vascular pentru dializa în urgență.
Aspecte generale legate de explorarea ultrasonografică indicații, limite, pregătirea pacientului,tipuri de transductor — alegerea transductorului adecvat, reglarea aparatului, obținerea unei imagini optime, măsurători, redactarea unui buletin ecografic Elemente de fizică Standardizarea imaginii ultrasonografice — secțiuni elementare.

Noţiuni semiologice de baza;diferențierea imaginii normale de cea patologica Artefacte întâlnite în ultrasonografie: identificare și modalități de îndepărtare ale acestora Ficatul Colecistul și căile biliare Vasele sistemului port Pancreasul Splina Rinichii — noțiuni generale Loje suprarenale Vezica urinară — noțiuni generale Prostata — noțiuni generale Uterul și anexele Peritoneul Ultrasonografia în urgențele abdominale.
Radiografia reno-vezicală simplă — modalitate de execuție, indicații, contraindicații și interpretare Urografie intravenoasă UIV în patologia renală — modalitate de execuție, indicații, contraindicații și interpretare Scintigrafia renală — modalitate de execuție, indicații, contraindicații și interpretare Aspecte computer tomograf CT în patologia renală Aspecte de imagistică rezonanță magnetică IRM în patologia renală Introducere în Bioetică — 2 ore 1. Morala, etica, etica medicală — definire, delimitarea obiectului de studiu 2.
Contextul apariției bioeticii 3. Definirea bioeticii 4. Delimitarea domeniului de studiu al bioeticii 5. Teorii și metode în bioetică II.

Conceptele de sănătate, boală, suferință prin prisma bioeticii — 2 ore 1. Definirea conceptelor de sănătate, boală, suferință 2. Conceptele de sănătate, boală și suferință în contextul evoluției medicinii și științelor vieții 3. Rolul credințelor și valorilor personale sau de grup în conturarea conceptelor de sănătate, boală și suferință percepții particulare în funcție de credință religioasă, etnie etc III.
Relația medic-pacient I — 2 ore 1. Valori ale relației medic-pacient 2. Paternalism versus autonomie 3. Modele ale relației medic-pacient 4. Dreptatea, echitatea și accesul pacienților la îngrijirile de sănătate IV.

Relația medic-pacient II — 2 ore 1. Consimțământul informat 2. Confidențialitatea în relația medic-pacient 3. Relația medic-pacient minor 4. Acte normative care reglementează relația medic-pacient V. Greșeli și erori în practica medicală — 2 ore 1. Definirea noțiunilor de greșeală și eroare 2. Culpa medicală — definire, forme, implicații juridice și deontologice 3. Managementul greșelii și erorii medicale în practica medicală VI. Probleme etice la începutul vieții — 2 ore 1. Libertatea procreației 2. Dileme etice în avort 3. Etica reproducerii umane asistate medical 4.
Probleme etice în clonarea reproductivă. Probleme etice la finalul vieții — 2 ore 1. Definirea morții în era noilor tehnologii în medicină 2. Probleme etice în stările terminale 3. Tratamente inutile în practica medicală 4. Eutanasia și suicidul asistat 5. Îngrijirile paliative VIII. Probleme etice în transplantul de țesuturi și organe umane — 2 ore 1. Donarea de organe de la cadavru 2. Donarea de organe de la persoana vie 3. Etica alocării de resurse în transplant IX.

Probleme etice în genetică și genomică — 2 ore 1. Eugenia și discriminarea pe baza geneticii 2.
Proiectul genomului uman — probleme etice, redefinirea noțiunii de boală prin prisma cunoașterii genomului uman 3. Etică și testarea genetică prenatală, neonatală și postnatală 4. Statutul moral al embrionului uman; cercetarea pe embrioni 5. Terapia genică 6. Posibilitatea îmbunătățirii rasei umane prin intervenții genetice X. Etica cercetării pe subiecți umani — 2 ore 1. Principii etice în cercetarea pe subiecți umani 2. Protecția participanților într-o cercetare biomedicală- discutarea principalelor coduri de etică și convenții internaționale în cercetare, a cadrului legislativ în care se derulează cercetarea pe subiecți umani 3. Populații vulnerabile în contextul cercetării pe subiecți umani 4.
Aspecte etice în cercetările multicentrice, multinaționale 5. Comitetele de etică a cercetării 6. Ilustrarea prin cazuri particulare a teoriilor și principiilor în bioetică — 2 ore II. Reglementarea practicii medicale prin coduri de etică — 2 ore 1. Jurământul lui Hipocrate — comentarea formei inițiale a jurământului lui Hipocrate și evaluarea gradului de aplicabilitate a perceptelor acestuia în condițiile medicinii actuale 2. Alternative ale jurământului lui Hipocrate 3. Alte coduri de etică și deontologie medicală folosite în prezent III.

Ilustrarea valorilor etice ale relației medic-pacient prin cazuri practice — 2 ore 1. Valoarea și limitele consimțământului informat în practica medicală curentă 2. Valoarea și limitele confidențialității în practica medicală curentă 3. Rolul comunicării în relația medic-pacient. Accesul la îngrijirile de sănătate — discutare de cazuri 2. Drepturile pacienților — reglementare legislativă 3. Rolul comitetelor de etică din spitale V. Exemplificarea noțiunilor de greșeală și eroare în medicină prin cazuri concrete — 2 ore 1. Delimitarea cadrului noțiunii de malpraxis 2. Greșeala medicală din perspectiva sistemului de malpraxis 3. Perspectiva deontologică asupra greșelilor medicale VI.
Discutarea problemelor etice la începutului vieții pe baza unor cazuri concrete — 2 ore VII. Discutarea problemelor etice la finalul vieții pe baza unor cazuri concrete — 2 ore VIII. Discutarea problemelor etice în transplantul de țesuturi și organe pe baza unor cazuri concrete — 2 ore IX.

Discutarea problemelor etice în genetică și genomică pe baza unor cazuri concrete — 2 ore X. Anatomie, embriologie și fiziologia rinichiului 2. Semiologia aparatului urinar 3. Explorări paraclinice în nefrologie 4. Tulburările hidrice și electrolitice 5.
Tulburările echilibrului acidobazic 6. Mecanismele imunologice ale bolilor renale 7. Bolile glomerulare patogeneza și clasificare, prezentare clinică generală, boala cu leziuni minime, glomeruloscleroza focală și segmentală, nefropatia membranoasă, glomerulonefrita membranoproliferativă, crioglobulinemia, nefropatia cu imunoglobulina A, nefrita HenochSchönlein, boala Goodpasture, vasculite renale și sistemice, nefrita lupică, boli glomerulare asociate cu infecţii, amiloidoza renală 8. Boala renală datorată disproteinemiilor 9. Microangiopatiile trombotice Nefropatia diabetică Hipertensiunea esențială și secundară Infecţiile tractului urinar infecțiile tractului urinar la adult, tuberculoza renală, infecțiile fungice ale tractului urinar Bolile renale în sarcină Bolile chistice renale Nefropatii ereditare Nefrolitiaza și nefrocalcinoza Nefropatii tubulointerstiţiale acute și cronice Nefropatii vasculare Rinichiul senil Injuria renală acuta inclusiv sindromul hepatorenal Boala cronică de rinichi Tumorile renale Urgențe nefrologice Metode de epurare extrarenală hemodializa, hemofiltrarea, hemodiafiltrare, plasmafereza, dializa peritoneală Transplantul renal Principii de administrare a medicamentelor la pacientul cu boală cronică de rinichi Noţiuni introductive de ultrasonografie generală și particularități ale ecografiei aparatului urinar 2.
Anatomia ecografică a aparatului urinar 3. Ultrasonografia rinichiului în bolile glomerulare 4. Ultrasonografia rinichiului în nefropatia diabetică 5. Ultrasonografia rinichiului în afecțiunile vasculare 6. Ultrasonografia rinichiului în bolile chistice 7. Ultrasonografia rinichiului în bolile ereditare 8. Ultrasonografia aparatului urinar în infecțiile de tract urinar 9. Ultrasonografia renala în afecţiuni urologice Ultrasonografia rinichiului în insuficiența renală acută Ultrasonografia rinichiului în boala cronică de rinichi Ultrasonografia rinichiului la pacientul dializat Ultrasonografia rinichiului transplantat Ultrasonografia tumorilor renale Ultrasonografia patologiei vezicii urinare Ultrasonografia patologiei prostatei Ultrasonografia aparatului urinar — anomalii congenitale Elastografia aparatului urinar.
Noțiuni de tehnică a prelevării rinichiului. Pregătirea pentru transplant a primitorului. Activități practice A. Îngrijirea, evaluarea și monitorizarea accesului vascular. Bronhopneumopatia cronică și obstructivă.

Adenomul de prostata: medicatie sau operatie? – Sănătate > Nefrologie – prostatita.adonisfarm.ro


Adenomul de prostată, cunoscut și sub denumirea de hipertrofie prostatică benignă, este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni în rândul bărbaților. Aceasta apare în special după vârsta de de ani și împiedică buna funcționare a sistemului Curiucla. În unele cazuri poate provoca spefialitate ale vezicii, tractului urinar și rinichilor. Află în cele ce urmează care sunt Curicula examen nefrologie specialitate adenom de prostata care duc la apariția adenomului de prostată, cum se Curicula examen nefrologie specialitate adenom de prostata și cum poate evolua în timp, dar și cum poate fi tratat. Prostata este un organ glandular și fibromuscular care face parte din sistemul reproducător al bărbaților. Aceasta are aspectul unei castane și poate cântări până la 28 de grame. Prostata înconjoară uretra și are rolul de a produce cea mai mare parte a lichidului din materialul seminal.

Totuși, în cele mai multe cazuri, prostata se mărește și specialiitate provoca disconfort la urinare, iar dacă nu este tratată la timp, poate provoca alte complicații.

Adenomul de prostată: cauze, simptome, posibile complicații, diagnosticare și tratament

Adenomul de prostata: medicatie sau operatie?

In septembriesotul meu s-a intalnit cu un Curicula examen nefrologie specialitate adenom de prostata in sat si i-a spus Curicula examen nefrologie specialitate adenom de prostata era trist deoarece tata provocase un accident rutier dupa ce plecase speriat din spital. Fusese internat pentru operatie de adenom de prostata si a refuzat sa o prosttata faca. Batranelul i-a spus sotului meu ca si el a avut probleme care il adusesera aproape de masa de operatie dar a aflat ca poate scapa de asta cu plante. I-a dat reteta sotului meu iar tata a trebuit sa se conformeze pentru ca avea dureri mari si nu urina decat foarte putin si foarte des. Dupa primele zile tata specialitats simtea deja mai bine. Acum nu mai are nici o problema.

Iata reteta care sper sa va ajute si pe voi Se fac 3 litri de ceai pe zi din amestec de coaja de stejar se gaseste si in plafarcoada soricelului si coada calului. Se fierbe cca prostaha min.

Lasă un răspuns