Ce inseamna antigen specific prostatic

Antigenul specific prostatic (PSA) este o serin protează de natură glicoproteică, produsă în principal de epiteliul glandular al prostatei, de unde este eliberată în cantităţi mari în lichidul seminal. Funcţia majoră a PSA constă în clivarea proteolitică a proteinelor formatoare de gel din lichidul seminal, cu lichefierea gelului seminal şi. Antigenul specific prostatic (PSA) este un component esenţial al plasmei seminale, având o greutate moleculară de 33 kDa. Este sintetizat în celulele acinare şi în epiteliul ductal al prostatei sub controlul hormonilor androgeni (testosteron, dihidrotestosteron), după care este secretat în sistemul ductal unde atinge concentraţii mari. Antigenul specific prostatei este cel mai important marker in evaluarea cancerului de prostata si are utilitate atat in depistarea cat si in monitorizarea acestei afectiuni. PSA este aproape in exclusivitate asociat cu afectiunile prostatei, dar nu este specific pentru cancerul de prostata, valori crescute fiind intalnite si in alte conditii (adenomul de prostata, prostatita acuta sau cronica).

Antigenul specific prostatic (PSA) este o proteină făcută de celulele din glanda numită prostată (atât de celulele normale, cât și de cele canceroase). PSA se găsește mai ales în spermă, dar o cantitate mică se găsește și în sânge. Nivelul PSA în sânge este măsurat în,

Ce inseamna antigen specific prostatic

Ce inseamna antigen specific prostatic
Sectiunea Accesibilitate. InMitsuwo Hara characterized a unique protein in the semen fluid, gamma-seminoprotein. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate Analiza PSA a devenit, de la introducerea ei înCe inseamna antigen specific prostatic element utilizat pentru detectarea cancerului de prostată. Nomograma Nomogramele sunt modele statistice care prezic rezultatul probabil. Low-risk cancers are the least likely to recur, but they are also the least likely to have required treatment in the first place. Aceasta este situată sub vezica Ce inseamna antigen specific prostatic și produce un fluid care face parte din materialul seminal. Bărbații au în mod normal un nivel scăzut de PSA.

Antigenul specific prostatic (PSA) este produs de celulele sănătoase din prostată, deci este normal să aveți o cantitate mică de PSA în sânge. Cantitatea crește,

PSA (Antigen specific prostatic) – Synevo

Prostate-specific antigen - Wikipedia
Advances in Cancer Diagnostics. Personal Specialist. Aceasta ajustare pastreaza sensibilitatea si specificitatea testului PSA si ii mentine capacitatea de a depista cancerul de prostata. Prelucrare necesară după recoltare — se separă serul prin centrifugare; se lucrează serul proaspăt în maxim 2 ore; dacă acest lucru nu este posibil, serul se păstrează la °C, prosttic °C sau la °C De asemenea, se recomandă evitarea ejaculării Ce inseamna antigen specific prostatic 24 de ore înainte de analiza PSA, deoarece acest lucru a fost asociat cu un rezultat de PSA mărit și se evită efortul fizic prowtatic înainte de test. Astfel, în formele localizate, PSA se corelează Ce inseamna antigen specific prostatic stadiul și gradul tumorii, în timp ce în boala metastatică, PSA atinge prostqtic mult mai mari comparativ cu boala localizată.

Flocks was the first to experiment with antigens in the prostate [28] and 10 years later Ablin reported the presence of precipitation antigens in the prostate. The screening can present abnormal results even when a man does not have cancer known as a false-positive resultor normal proxtatic even when a man does have cancer known as a false-negative resul t. Biology portal.

O formă este atașată de proteinele din sânge, în timp ce cealaltă circulă liber neatașată. Procentul de PSA liber este mai mic la bărbații care au cancer de prostată decât la bărbații care nu suferă de această afecțiune. Dacă rezultatul analizei PSA se situează în intervalul limită între 4 și 10 , PSA liber ar putea fi utilizat pentru a ajuta pacientul să decidă dacă are nevoie de o biopsie de prostată.
Un procent mai scăzut de PSA liber înseamnă că riscul de a avea cancer de prostată este mai mare și probabil că este necesară o biopsie pentru clarificare. Folosirea acestor parametri detectează cele mai multe tipuri de cancer și ajută unii bărbați să evite biopsiile inutile.

Acest test ar putea fi făcut în loc de verificarea PSA-ului total sau al celui liber pentru că oferă aceeași cantitate de informație. Unele teste mai noi combină rezultatele diferitelor tipuri de PSA pentru a obține un scor general care să reflecte riscul pacientului de a dezvolta cancer de prostată mai ales o formă care să aibă nevoie de tratament.
Aceste teste includ indicele de sănătate a prostatei PHI , care combină rezultatele PSA-ului total, al celui liber și al celui pro și testul 4Kscore, care combină rezultatele PSA-ului total, liber, intact, kalikreinei și altor factori. În mod normal, valorile PSA cresc treptat odată cu vârsta. Unele cercetări au descoperit că aceste niveluri cresc mai repede dacă un bărbat are cancer, dar nu s-a demonstrat că viteza PSA este mai utilă decât nivelul PSA în sine în depistarea cancerului de prostată. Din acest motiv, ghidurile nu recomandă utilizarea vitezei PSA ca parte a screening-ului pentru cancerul de prostată. Nivelurile de PSA sunt mai mari la bărbații care au prostate mai mari.

Densitatea PSA este uneori folosită atunci când sunt testați bărbații cu prostate mai mari pentru ca medicul să poată face ajustările necesare unei analize mai precise.
Medicul măsoară volumul dimensiunea prostatei cu o ecografie transrectală și împarte numărul PSA la volumul prostatei. O densitate PSA mai mare indică o probabilitate mai mare de cancer. În cazul în care valorile PSA sunt ridicate, medicul ar mai putea recomanda un test de urină, o cistoscopie sau o biopsie de prostată. Analiza PSA se poate utiliza ca instrument după diagnosticarea cancerului de prostată sau pentru gestionarea acestui tip de cancer.
În cazul în care un pacient este diagnosticat cu cancer de prostată și se stabilește gradul cancerului, conform scorului Gleason care indică gradul de agresivitate a bolii , analiza PSA se folosește în combinație cu acest grad pentru ca medicul să poate stabili mai departe stadiul în care se află cancerul, adică extinderea lui în corp, dacă este localizat sau metastazat.

O verificare periodică a valorilor PSA este folosită pentru a detecta recidivele cancerului de prostată după tratarea bolii. Valorile PSA ar trebui să scadă și să rămână la un nivel nedetectabil după o prostatectomie radicală după îndepărtarea completă a prostatei și a veziculelor seminale. O creștere a valorilor PSA în timp după o astfel de procedură sugerează recidiva cancerului de prostată. La fel, dacă valorile PSA nu se reduc după această intervenție, ar putea fi un indicator de cancer rezidual.
Valorile ar trebui să scadă și după radioterapie sau crioterapie. De-a lungul ultimelor decenii, mai multe instrumente predictive, numite nomograme, au inclus testul PSA în parametrii lor pentru a prevesti posbilele deznodăminte post-tratament. În ceea ce privește avantajele unei analize PSA, detectarea timpurie a anumitor forme de cancer de prostată poate fi critică.

Un nivel PSA crescut ar putea anunța prezența unui cancer de prostată cu probabilitate de răspândire la alte organe metastază sau ar putea depista un cancer cu dezvoltare rapidă care să cauzeze și alte probleme în organism. Un tratament inițiat de timpuriu poate stopa cancerul înainte să cauzeze simptome grave sau să pună viața în pericol.
În anumite cazuri, identificarea timpurie a cancerului înseamnă aplicarea unui tratament mai puțin agresiv, reducând astfel riscul de efecte secundare precum disfuncția erectilă sau incontinența urinară. În ceea ce privește riscurile unei analize PSA, acestea pot să apară după prelevarea de sânge leșin, sângerare excesivă, amețeală, hematom dar, mai ales, după primirea rezultatelor. De exemplu, pacientul ar putea primi un rezultat fals-pozitiv, adică valorile mari ale PSA indicate în rezultate să nu fie un indicator al cancerului de prostată, ci al unor probleme mai puțin grave, precum hiperplazia benignă de prostată prostată mărită sau prostatita.

De asemenea, anumite forme de cancer de prostată pot să nu producă atât de mult antigen specific, iar testul va oferi în acest caz un rezultat fals-negativ indicând că pacientul nu are cancer, când de fapt el are. În plus, testul PSA poate indica prezența unui cancer cu creștere încetinită, care nu are nevoie de tratament, însă care îi provoacă pacientului o stare de neliniște și stres.
Organizațiile de sănătate încurajează bărbații trecuți de 50 de ani și pe cei trecuți de 40 cu istoric familial de cancer la prostată să discute cu medicul dacă și când ar fi nevoie să facă o analiză PSA. Cererea de înregistrare a fost trimisa cu succes. Pentru a finaliza creearea contului pe acest website te rugam să intri pe adresa de email înscrisă în formular și să confirmi potrivit instrucțiunilor din mailul pe care îl vei primi din partea noastră. În funcție de providerul tău de email mesajul de confirmare poate ajunte într-un interval de până la 30 de minute.
Login Înregistrare. Ține-mă minte. Recuperare parolă.

Loghează-te cu facebook. Loghează-te cu google. Follow us. Afecțiunile prostatei. Autor: Dr. Descriere: Dr. Ce este PSA antigenul specific prostatic? Although present in large amounts in prostatic tissue and semen, it has been detected in other body fluids and tissues. In women, PSA is found in female ejaculate at concentrations roughly equal to that found in male semen. Low concentrations of PSA have been identified in the urethral glands, endometrium, normal breast tissue and salivary gland tissue.

PSA also is found in the serum of women with breast, lung, or uterine cancer and in some patients with renal cancer. Tissue samples can be stained for the presence of PSA in order to determine the origin of malignant cells that have metastasized. Prostate-specific antigen has been shown to interact with protein C inhibitor. Prostate-specific antigen. Chromosome 19 human [1]. Main article: Prostate cancer screening. This section does not cite any sources. Please help improve this section by adding citations to reliable sources. Unsourced material may be challenged and removed.
July Learn how and when to remove this template message. National Center for Biotechnology Information, U. National Library of Medicine. Journal of Clinical Oncology. PMID American Society of Andrology Handbook. San Francisco: American Society of Andrology.

ISBN May The Journal of Urology. International Journal of Molecular Sciences. PMC October The Canadian Journal of Urology. NHS Choices. Retrieved 17 January Archived from the original PDF on 11 October Retrieved 2 July ISSN April Canadian Urological Association Journal. Sperling Prostate Center. Retrieved 31 March Prostate-specific antigen”. Manual of Diagnostic Cytology 2nd ed. Greenwich Medical Media, Ltd. Jpn J Legal Med. Forensic Science Communications.
Archived from the original on 9 April Retrieved 11 May September Journal of Forensic Sciences. Midwestern Association of Forensic Scientists. Archived from the original PDF on 27 August Archived from the original on 24 October BJU International. S2CID Investigative Urology. A review”.

International Surgery. Fertility and Sterility. December Cancer Research. The New York Times. The New England Journal of Medicine. Carter HB May Advances in Cancer Diagnostics. San Diego: Hybritech Inc.
Mytrle JF, Ivor L Clinical Aspects of Prostate Cancer. Assessment of New Diagnostic and Management Procedures. New York: Elsevier. Mytrle JF November Journal Watch. Archived from the original on 17 February Retrieved 27 April Cancer Prevention Research.

European Urology Supplements. Retrieved 25 April Journal of the National Cancer Institute. European Urology. Archived from the original on 24 February Retrieved 4 March Enhancement of specificity with free PSA measurements”. Journal of Clinical Laboratory Analysis. The Prostate. Journal of Molecular Biology. June Clinical Chemistry. Journal of the National Comprehensive Cancer Network. The Journal of Sexual Medicine. The American Journal of Surgical Pathology.

ISSN X.

PSA ( Antigen specific prostatic )

Ce inseamna PSA (Antigenul specific prostatic) | prostatita.adonisfarm.ro
PSA is a member of the kallikrein -related peptidase family and is secreted by the epithelial cells of the prostate gland. PSA is produced for the ejaculate Ce inseamna antigen specific prostatic, where it liquefies semen in the seminal coagulum and allows sperm to swim freely. PSA is present in small quantities in the serum of men with healthy prostates, but is often elevated in the presence of prostate cancer or other prostate disorders. Clinical practice guidelines for prostate cancer screening vary and are controversial, in part due to uncertainty as to whether the benefits of screening ultimately outweigh the risks of overdiagnosis and overtreatment. In the United Kingdom, the National Health Service as of [update] does not mandate, nor advise for PSA test, but allows patients to decide based on their doctor’s advice.

If indicated, prostate biopsy is performed to obtain a tissue sample for histopathological analysis. Ce inseamna antigen specific prostatic PSA testing may help 1 in 1, avoid death due to prostate cancer, 4 to 5 in 1, would die from prostate cancer after 10 years even with screening. Expected harms include anxiety for — receiving false positives, biopsy pain, and other complications from biopsy for false positive tests.

Ce este PSA (antigenul specific prostatic)?

PSA (Antigen specific prostatic)

Ce inseamna antigen specific prostatic prostatei, atat cele normale, cat si cele maligne produc o proteina denumita antigenul specific prostatic PSA. In conditii normale, barbatii au niveluri scazute de PSA in sange. In anumite boli, in fluxul sanguin ajunge mai mult PSA in contextul intreruperii functionarii normale a Ce inseamna antigen specific prostatic, ceea ce poate determina o crestere a PSA, indicand prezenta bolii la nivelul glandei. Pentru testul PSA este necesara recoltarea unei probe de sange, care este trimisa la laborator prpstatic analiza. Nu exista un nivel normal sau anormal al PSA-ului in sange, iar nivelurile variaza in timp la acelasi barbat.

In trecut, majoritatea medicilor considerau nivelul sub 4. Prin urmare, daca un barbat avea nivelul PSA peste 4. Insa, studii mai recente evidentiaza ca unii barbati cu niveluri PSA sub 4. In plus, numerosi factori pot determina variatiile de PSA. Specofic exemplu, nivelul PSA creste frecvent in probleme benigne ale prostatei precum prostatita inflamatia prostateiinfectia de tract urinar sau in hiperplazia benigna de prostata HBP-marirea prostatei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?