Carcinomul de prostata referat

Ce este cancerul de prostata. Cancerul de prostata este cel care se dezvolta la nivelul glandei prostata. In general, acesta are o evolutie lenta si nu se raspandeste foarte repede catre alte zone din corp, insa sunt si exceptii. Cu cat este diagnosticat mai devreme, cu atat mai mari sunt sansele de vindecare ale pacientului. Cancerul de prostată. Cancerul de prostată (cunoscut şi sub denumirea de neoplasm prostatic, neoplasm al prostatei) este o afecțiune frecvent întâlnită în rândul bărbaților cu vârsta peste 50 de ani şi reprezintă o formațiune tumorală care apare şi se dezvoltă la nivelul prostatei. [1], [5], [20]. 10/26/ · Screeningul cancerului de prostata poate ajuta la identificarea precoce, iar o determinare a antigenului specific prostatic (PSA), combinata cu un examen clinic al prostatei prin tuseu rectal te ajuta sa te asiguri ca nu vei dezvolta cancer de prostata. Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la nivel mondial în rândul bărbaților, fiind o boală a vârstnicului.

Cancerul de prostată reprezintă o creștere anormală în dimensiuni a glandei prostatice ca urmare a unei proliferări celulare necontrolate. De regulă, cancerul de prostată are o dezvoltare lentă; astfel, simptomele inițiale pot fi puține sau absente.

Carcinomul de prostata referat

Carcinomul de prostata referat
Pacientii cu factori multiplii adversi sunt prezenti 2 sau 3 factori pot fi comutati la grupul de risc ridicat. Urmarirea la pacientii cu N1 sau M1 pe TDA -examen clinic plus PSA la luni -scintigrafie osoasa la luni recerat cei cu scaderea TD al PSA si in caz de simptome osoase Urmarirea la pacientii sub Supraveghere Activa si Observare Ambele presupun monitorizarea la fiecare șase luni, dar supraveghere Carcinomul de prostata referat poate implica biopsii de prostata de supraveghere. Mulți medici au susținut că intervenția timpurie pentru cancerul de prostată nu Carcinomul de prostata referat un avantaj măsurabil de supraviețuire. Ambele au rămas standardul de tratament până la aparitia hormonilor agonisti de eliberare a hormonului luteinizant LHRH introdusi în anii Un alt studiu care a folosit HIFU pentru recurenta postradioterapie supravieturiea mediana libera. Site-ul NewsMed.

Carcinomul de prostata referat această operație este îndepărtată prostata în întregime și o parte din țesutul învecinat împreună cu veziculele seminale. Totusi niciunul din aceste medicamente nu au demonstrat o prelungire a supravietuirii in situatie de prechimioterapie. Selectarea bărbaților adecvati pentru radioterapia adjuvanta sau de salvare este Carcinomuo. Acasa EDU. Istoricul natural al bolii localizate clinic variază, cu tumori de grad inferior având un curs mai indolent, iar unele leziuni de grad înalt progresând la boala metastatică cu o rapiditate relativă. Vârsta medie la diagnostic a fost de 65 de ani.
Carcinomul de prostata cu celule mici Carcinomul de prostata cu celule mici ar trebui sa fie luat în considerare la pacientii care nu mai răspund la TDA si au teste pozitive pentru metastaze.

Pacientii cu scorul Gleason initial 9- 10/grad Gleason grup 5 sunt in mod special la risc crescut. Aceste tumori rare sunt asociate cu un nivel scazut. Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite în cazul bărbaților. Afecțiunea este cu atât mai periculoasă, deoarece este de multe ori asimptomatică în stadiile incipiente, iar ulterior – ușor de confundat cu alte patologii asociate aparatului urinar inferior.

Totul despre cancerul de prostata, simptome si tratament

Cancerul de prostata | prostatita.adonisfarm.ro
Barbatii afroamercani au cea mai mare incidenta a cancerului de prostata. Alimentația vegetală, bogată în fibre, vitamina A, seleniul şi vitamina D3 prezintă un rol protector. Folow-up ar include: -PSA la fiecare Carcinomul de prostata referat luni cu excepția cazului in care pfostata indicat clinic altfel. Infecții virale – studiile au arătat că infecția cu virusul Papiloma uman HPV sau cu virusul herpetic uman HHV reprezintă un factor de risc în apariția cancerului de prostată. Accept termenii și condițiile. Supravegherea activa.

Termenul PIN devine din Carcinomul de prostata referat în ce mai puțin utilizat în favoarea proliferării acinare atipice ASAPcare este proliferarea de acini mici, de obicei, cu caracteristici care sugerează, dar nu sunt diagnostice de cancer. Toti pacientii au primit ADT neoadjuvantă.

Tuşeul rectal este investigația principală deoarece poate indica prezența unei formațiuni maligne la nivelul prostatei prin efectuare manuală, fără ca pacientul să fie expus iradierii. La tuşeul rectal cancerul de prostată poate fi descris ca o formațiune tumorală de consistență crescută, dură la palpare, neregulată şi nedureroasă. Urografia intravenoasă UIV este o investigație utilă deoarece poate oferi informații cu privire la aspectul aparatului urinar şi al vezicii urinare, depistând metastazele apărute la acest nivel. Pe UIV prostata are aspectul unei opacități neomogene şi neregulate.

Ecografia abdominală oferă posibilitatea vizualizării aparatului urinar superior care este dilatat în urma retenției urinare , aparatului urinar inferioar la nivelul căruia se poate observa reziduul urinar şi aspectul glandei prostatice care este hipoecogenă în neoplazii.
Ecografia transrectală pune în evidență leziunea neoplazică localizată la nivelul prostatei şi ajută la efectuarea puncției bioptice transperineale. Radiografia pulmonară poate fi efectuată în cazul în care există suspiciunea metastazelor pulmonare. Scintigrafia osoasă este o investigație paraclinică prin care pot fi identificate metastazele osoase. Limfografia este o metodă de explorare a grupelor ganglionare localizate în vecinătatea formațiunii tumorale maligne în scopul identificării stațiilor ganglionare afectate.
Computer tomografia CT este o investigație completă prin care poate fi observat atât aspectul prostatei, cât şi apariția metastazelor în organele aflate la distanță metastaze cerebrale, pulmonare, digestive sau urinare.

Examenul citologic urinar în fluxul liber este o metodă imagistică care constă în identificarea în urina proaspătă a celulelor maligne specifice adenocarcinomului prostatic. Aceasta poate indica prezența celulelor neoplazice la nivel prostatic doar în stadiile avansate, când are loc invadarea uretrei prostatice şi a vezicii urinare. Aspirația citologică transrectală permite aşezarea materialului prostatic extras pe lamă în frotiu după care urmează să fie supus proceselor de colorare, iar mai apoi este examinat microscopic pentru identificarea elementelor neoplazice.
Puncția biopsie prostatică implică prelevarea unui fragment tumoral în scopul efectuării examenului microscopic. Aceasta se poate realiza prin utilizarea unui ac special ac Travenol- Trucut dirijat transrectal prin tuşeu rectal sau transperineal ecografic. Pentru a preveni apariția unor complicații de natură infecțioasă în ziua examinării şi în următoarea zi postexaminator este indicată administrarea de Biseptol chimiostatic.

Determinarea markerilor tumorali este utilă în completarea diagnosticului de cancer de prostată. Markerii tumorali specifici prostatei sunt PSA antigenul specific prostatei şi fosfataza acidă prostatică.
Pacienților cu cancer de prostată le este utilă şi determinarea markerilor tumorali CEA antigenul carcinoembrionar , lactat-dehidrogenaza 5 LDH-5 şi a transferinei, deşi nu sunt markeri tumorali specifici prostatei deoarece în numeroase cazuri de neoplasm prostatic a fost observată creşterea valorilor acestora. Dintre explorările biologice este utilă determinarea fosfatazei alcaline ale cărei valori sunt crescute în caz de neoplasm prostatic cu metastaze osoase. În cancerul de prostată diagnosticat în stadii inițiale T1şi T2 este indicată radioterapia curativă sau tratamentul chirurgical — prostatectomia radicală cu conservarea nervilor erectori îndepărtarea chirurgicală în totalitate a glandei prostatice afectate de procesul neoplazic.

Tratamentul hormonal şi chimioterapia nu influențează evoluția bolii în stadiile inițiale şi pot determina apariția complicațiilor cardiovasculare. Crioterapia cunoscută şi sub denumirea de criochirurgie sau crioablație este o metodă de tratament care utilizează temperaturile extrem de scăzute în scopul distrugerii celulelor neoplazice. Deşi nu este complet acceptată de medici, crioterapia poate fi utilizată atât ca tratament al cancerului de prostată depistat precoce, cât şi în cazul apariției recidivelor tumorale după radioterapie.
Crioterapia nu este indicată pacienților cu hipertrofie de prostată. Cancerul de prostată avansat loco-regional T3 şi T4 fără apariția metastazelor poate fi tratat inițial prin radioterapie externă cu intensitatea cuprinsă între 65 şi 70 gray , iar dacă s-a produs reducerea leziunilor neoplazice este indicată prostatectomia totală asociată limfadenectomiei regionale îndepărtarea chirurgicală a grupelor ganglionare afectate de procesul neoplazic care sunt localizate în vecinătatea formațiunii tumorale maligne.

Radioterapia externă este utilă şi în ameliorarea simptomatologiei generate de apariția metastazelor: obstrucție urinară, durere osoasă, durere pelvină, sindrom de compresiune la nivel medular. În cazul în care nu se produce reducerea suprafeței tumorale este indicat tratamentul hormonal: orhiectomie urmată de administrarea medicamentelor antiandrogeniceestrogenice Sintofolin, Dietilstilbestrol, Etinilestradiol, Estradurin şi nonestrogenice Androcur, Flutamidă, Nilutamid, Casodex, Finasterid, Episterid. În cancerul de prostată metastazat este indicat tratamentul hormonal şi citostatic. Orhiectomia este efectuată în cazul pacienților cu risc cardiovascular şi trombotic. Printre medicamentele hormonale administrate în neoplazia de prostată putem aminti:
Tratamentul citostatic este administrat pentru ameliorarea simptomatologiei generată de apariția metastazelor.

Dintre medicamentele citostatice administrate putem aminti: 5-Fluorouracil, Dacarbazina, Fluoxouridina, Ciclofosfamidă, Docetaxel, Estracyt etc. În cazul în care apare rezistență la tratamentul hormonal cu apariția unor noi leziuni canceroase este indicată administrarea unei combinații medicamentoase în scopul remisiunii tumorale secundare: Extramustin asociat cu Mitomicina C, Epirubicină, Liarozol şi Suramin care intervine prin inhibarea factorului de creştere. Publicat la Vizite: bibliografie. Discută pe forum, aderă la grupuri de suport, crează-ți o fișă medicală. Prezentări complete și date de contact. Macrosomia copil cu greutate la naştere peste grame este un factor favorizant apariției cancerului de prostată.
Vârsta – bărbații trecuți de 60 de ani sunt mult mai predispuşi la cancerul de prostată. Rasa – incidența cancerului de prostată este mult mai mare în rândul bărbaților de culoare acest aspect poate avea la bază factorii specifici mediului înconjurător, alimentației şi stilului de viață.

Alimentația – consumul crescut de grăsimi mezeluri, lactate şi aportul excesiv de Ca sub formă medicamentoasă sau conținut în alimente cresc riscul de apariție a cancerului de prostată; calciul scade activarea vitaminei D care intervine, printre altele, în diferențierea elementelor celulare care intră în structura prostatei; consumul crescut de grăsimi de origine animală determină creşterea nivelului de colesterol în sânge, care reprezintă un factor de risc favorizant dezvoltării tumorale maligne; studiile au arătat că aportul excesiv de proteine stimulează factorul de creştere insulin-like1 IGF-1 , ale cărui valori crescute au fost identificate în cazul bărbaților cu cancer de prostată metastazat.
Alimentația vegetală, bogată în fibre, vitamina A, seleniul şi vitamina D3 prezintă un rol protector. Diabetul zaharat este asociat riscului crescut de dezvoltare a proceselor neoplazice la nivelul prostatei pentru că insulina influențează cantitatea de IGF-1 prezentă în sânge, factor de risc al cancerului de prostată.

Unii cercetători susțin existența unei legături genetice între neoplasmul de prostată şi diabetul zaharat. Obezitatea este asociată riscului crescut de apariție al cancerului de prostată, mai ales în cazul pacienților tineri. Surplusul de țesut adipos poate agrava evoluția tumorală şi poate determina apariția recidivelor în cazul pacienților cu neoplasm de prostată în antecedente. Consumul de alcool creşte riscul de apariție a cancerului de prostată, în special în cazul bărbaților cu teren genetic favorizant.
Infecții virale – studiile au arătat că infecția cu virusul Papiloma uman HPV sau cu virusul herpetic uman HHV reprezintă un factor de risc în apariția cancerului de prostată. Infecțiile prostatei prostatita precum şi contactarea infecțiilor cu transmitere sexuală cresc riscul de apariție a cancerului de prostată. Vasectomia efectuată în scop contraceptiv poate determina hipertrofia prostatei cu posibilitatea apariției unor procese tumorale.

Inițial simptomele pot fi absente, de aceea screeningul are o importanță deosebită în detecția cancerului de prostată.
Printre simptomele care apar pot fi menționate: Oricum, prezența acestor simptome nu diagnostichează cu certitudine cancerul de prostată. Există și alte boli cum ar fi prostatita, infecțiile urinare sau hipertrofia benignă de prostată care prezintă astfel de manifestări. În cazul tumorilor localizate sau a celor cu invazie locală, simptomatologia poate fi absentă sau pot fi prezente unele simptome similare hipertrofiei benigne de prostată. Se pot efectua următoarele teste: Analiza probei de urină se efectuează în scopul diagnosticului diferențial cu unele infecții urinare. PSA este o proteină sintetizată de celulele acinare și de cele ale epiteliului ductal al glandei prostatice.
În mod normal, PSA este prezent în ser în concentrații reduse, dar cancerul de prostată poate determina creșterea producției de PSA.

Totuși, PSA nu este un marker specific pentru detecția cancerului de prostată întrucât creșterea valorilor acestui marker poate fi prezentă și în adenomul de prostată sau prostatita acută sau cronică. În mod normal, nivelul PSA crește odată cu înaintarea în vârstă. În ceea ce privește depistarea precoce a cancerului de prostată se recomandă detecția PSA combinată cu examinarea prostatei prin tușeu rectal la bărbații cu vârste de peste 50 de ani care prezintă risc moderat.
PSA se utilizează atât pentru detecția, monitorizarea, cât și pentru prognosticul bolii prostatice. Examinarea prostatei prin tușeu rectal include o evaluare sistematică a glandei prostatice, pe toată suprafața ei analizând: consistența, mărimea, suprafața, sensibilitatea. Uneori se apreciază unele modificări de consistență ale glandei care pot fi sugestive pentru anumite afecțiuni: În ceea ce privește biopsierea, cel mai utilizat test este biopsia prin ultrasonografie transrectală.

Probele de biopsie sunt analizate într-un laborator, iar în cazul descoperirii celulelor canceroase se va aprecia probabilitatea de răspândire a acestora cu ajutorul scorului Gleason. Cu cât acest scor are o valoare mai mică, cu atât probabilitatea de răspândire este mai scăzută.
Un scor Gleason de 6 indică o probabilitate scăzută de răspândire a cancerului, un scor Gleason de 7 indică o probabilitate intermediară de răspândire iar un scor Gleason de 8 indică probabilitate crescută de răspândire. Această clasificare descrie tumora, apreciază adenopatiile locoregionale, dar și eventuala metastazare a tumorii. În funcție de aceste variabile, se facilitează punerea diagnosticului. Această stadializare este utilizată împreună cu valorile PSA, dar și cu gradingul tumoral. Gradingul histologic face referire la următoarele valori:
Există și alte tipuri care se întâlnesc mai rar: carcinomul cu celule mici, carcinomul mucos, carcinomul endometroid, carcinomul cu celule de tranziție, carcinomul cu celule bazale, carcinom scuamos.

Adenocarcinoamele se localizează cel mai frecvent în zona periferică a prostatei, inițial dezvoltându-se sub forma unor zone mici de celule canceroase răspândite printre celulele normale ale epiteliului glandular prostatic. Prognosticul se apreciază în funcție de vârsta pacientului, în funcție de gradingul și stadializarea tumorală date de scorul Gleason și clasificarea TNM și în funcție de nivelul PSA și al fosfatazei acide serice.
S-au identificat multe grupe de risc, împărțite în funcție de variabilele menționate anterior: grupe cu risc scăzut, cu risc mediu sau cu risc crescut. În funcție de o serie de factori se pot stabili mai multe opțiuni terapeutice. Una dintre ele este prostatectomia radicală. Prin această operație este îndepărtată prostata în întregime și o parte din țesutul învecinat împreună cu veziculele seminale. Pe lângă acțiunea de cele mai multe ori curativă, prostatectomia prezintă și unele reacții adverse: sângerări, formare de trombi, infecții, incontinență urinară, disfuncții erectile etc.

O altă opțiune terapeutică ar putea fi reprezentată de radioterapie. Aceasta se utilizează în mai multe situații: Există 2 tipuri de radioterapie: radioterapia externă conformațională și brahiterapia interstițială cu paladiu sau iod radioactiv. De asemenea, se mai poate folosi crioterapia. Aceasta se folosește de obicei în stadiile incipiente ale cancerului de prostată. Aceasta poate fi o opțiune terapeutică în cazurile de recidivă ale procesului canceros după radioterapie. Tratamentul hormonal poate fi utilizat cu scop curativ în acest tip de cancer deoarece această tumoră este dependentă de androgeni încă din stadiile inițiale.
Acest tip de tratament urmărește reducerea nivelului hormonilor masculini sau reducerea acțiunilor hormonilor masculini asupra celulelor tumorale prostatice.

Tot în tratamentul cancerului de prostată se mai poate folosi și chimioterapia sub formă de monochimioterapie sau polichimioterapie. Se folosește ca o terapie de rezervă în cazul în care tratamentul hormonal nu a funcționat. Cistita , Anomalii ale sanilor , Atrofia vaginală – cauze, diagnostic, tratament Cancerul de col uterin. Site-ul NewsMed. Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!
Toate procedurile. Schimba ora Programări.

Ora noua Inchide.

Cancerul Prostatei | Centru Oncologie Severin

Adenomul de prostata – evolutie, diagnostic, tratament | prostatita.adonisfarm.ro
Adenomul de prostata reprezinta cea mai frecventa tumora benigna a barbatului si se dezvolta din glandele zonei de tranzitie. Exista adenoame bine tolerate, Carcinomul de prostata referat exista si adenoame care prin complicatiile lor pot avea o evolutie grava. Evolutia afectiunii nu este dependenta de volumul tumorii, iar urmarirea precoce si tratamentul corect condus reprezinta elementele esentiale in prevenirea complicatiilor adenomului de prostata. Prostata este un organ grandular si fibromuscular, format din mai multi lobi, care inconjoara uretra prostatica. La periferie este prostqta capsula prostatica care este formata din tesut fibros. Faza de prostatism.

Adenomul de prostata poate conduce la hipertrofia musculaturii vezicale, care se poate manifesta prin: Faza de retentie incompleta fara distensie vezicala. Datorita mentinerii obstacolului subvezical adenomul de prostata se produce atrofierea musculaturii vezicale si aparitia reziduului vezical capacitatea de stocare a vezicii urinare. Carcinomul de prostata referat poate avea urmatoarele simptome: Faza de retentie incompleta cu distensie Carcinomul de prostata referat. Datorita cresterii reziduului vezical peste ml prostafa distensia vezicii, iar pacientul poate avea urmatoarele simptome:

Cancerul de prostata – Rolul SCINTIGRAFIEI

Cancerul de prostata: Simptome, Cauze, Tratament - Doc.ro

Cancerul de prostată — unul dintre cele mai periculoase și agresive tipuri de cancer. Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite în cazul bărbaților. Afecțiunea este cu atât mai periculoasă, deoarece este de multe ori asimptomatică în stadiile incipienteiar ulterior — ușor de confundat cu alte patologii asociate aparatului urinar inferior. Conform studiilor, 7 din 10 bărbați trecuți de vârsta a treia dezvoltă cancer de prostată. De asemenea, acest tip de cancer este unul dintre cele mai susceptibile să conducă la dezvoltarea de metastaze osoasecelulele canceroase răspândindu-se rapid în organism. Toate acestea fac necesar screeningul constant, Carcinomul de prostata referat testarea în fiecare an în cazul bărbaților trecuți de 40—45 de ani.

Povestim în continuare despre controalele Carcinomul de prostata referat pentru depistarea timpurie a cancerului de prostată, precum și despre diagnosticarea corectă a acestuia.

Lasă un răspuns