Antigen specific prostatic estimat prin wg

Prostate-specific antigen (PSA) is a glycoprotein produced exclusively by prostatic tissue. PSA’s absolute tissue specificity makes it valuable as a forensic marker and, more important, as a tumor marker for prostatic cancer. Prostatic cancer is prevalent in the older male population and is a Cited by: Prostate growth curves were estimated from serial prostate-specific antigen (PSA) measurements on frozen sera in three groups of men: (a) 16 men with no prostatic disease by urologica! history and examination; (b) 20 men with a histológica!diagnosis of benign prostatic hyperplasia (BPH) who had undergone simple prostatectomy; and (c) 18 men with aCited by: Serum prostatic specific antigen (PA) and prostatic acid phosphatase (PAP) levels were measured in untreated patients with prostatic cancer and in patients with benign prostatic hypertrophy (BPH). Of the cancer patients, 81% and 69%, respectively, Cited by: 9. Antigenul specific prostatic (PSA) este prezent in citoplasma celulelor epiteliale ductale prostatice, in secretiile laminei ductale (lichid seminal, prostatic), urina, ser. Antigenul specific prostatic este responsabil in special de dizolvarea gelului format la ejaculare, prin proteoliza proteinelor majore din sperma: semenogelina I si II si fibronectina. Proteoliza mediata de PSA induce lichefierea ejaculatului,

Antigen specific prostatic estimat prin wg

Int J Cancer. Se recomandă să discutați cu medicul despre testarea PSA dacă aveți în jur de 50 ani, dacă aveți un istoric familial Antigen specific prostatic estimat prin wg cancer de prostată sau aveți simptome de cancer de prostată. O pastilă care imită sistemul imunitar – Imunitate și vaccinare » Secțiunea: Ghid de sănătate Un nivel crescut de PSA poate indica posibilitatea unui cancer, dar poate fi cauzat și de multe alte afecțiuni. Aceasta se numește un salt PSA. JNCI Low concentrations of PSA have been identified in the urethral Antigen specific prostatic estimat prin wg, endometrium, normal breast tissue and salivary gland tissue. Programare National Library of Medicine. Help Learn to edit Community portal Recent changes Upload file.
Supradiagnostic – Studiile au estimat că între 23 și 42% dintre bărbații cu cancer de prostată detectat prin teste pentru antigenul specific prostatic au tumori care nu ar avea ca rezultat simptome în timpul vieții.

Aceste tumori fără simptome sunt considerate supradiagnosticate – identificarea cancerului care nu poate provoca probleme și nu prezintă un risc pentru viață. Antigenul specific prostatic (PSA) este un component esenţial al plasmei seminale, având o greutate moleculară de 33 kDa. Este sintetizat în celulele acinare şi în epiteliul ductal al prostatei sub controlul hormonilor androgeni (testosteron, dihidrotestosteron), după care este secretat în sistemul ductal unde atinge concentraţii mari. PSA (Antigen specific prostatic) – valori crescute, explicații riscuri – Analize medicale uzuale» Secțiunea: Ghid de sănătate. Antigenul specific prostatic (PSA) este un element extrem de important al plasmei seminale, elaborat la nivelul celulelor acinare şi a epiteliului cazul adenomului de prostată, a biopsiei prostatice, a prostatitei acute sau a neoplasmului de prostată.

Prostate-specific antigen: biochemistry, analytical methods, and clinical application

Summary Serum prostatic specific antigen PA and prostatic acid phosphatase PAP levels were Antigen specific prostatic estimat prin wg in untreated patients with prostatic cancer and in patients with benign prostatic hypertrophy BPH. False-negative results can give men a false sense of security even though they may actually have cancer. Sursa: Science Daily. Medicaţia anti-androgenică poate genera valori scăzute de PSA, în prezenţa bolii reziduale. Problemele de prostată, cum ar fi prostata mărită, pot Antigen specific prostatic estimat prin wg creșterea nivelului de PSA — dar multe alte lucruri pot afecta rezultatele PSA: Bărbații au în mod normal un nivel scăzut de Anigen în sânge. While PSA testing may help 1 in 1, avoid death due to prostate cancer, 4 to 5 in 1, would die from prostate cancer after 10 years even with screening.

Proststic raport scade continuu in decadele ce preced diagnosticul cancerului prostatic, contribuind la detectia timpurie a acestuia. Va multumesc. Se recomandă reevaluare imagistică după tratamentul neoadjuvant pentru a reanaliza s

Pentru a testa antigenul specific prostatic e necesară o probă de sânge ce va fi testată în laborator. Este posibil să vi se solicite să evitați ejacularea și activitatea fizică intensă care pot afecta prostata, cu 2 zile înainte de test. Va trebui să evitați sexul sau masturbarea timp de 24 de ore înainte de testarea PSA, deoarece eliberarea materialului seminal poate crește nivelul PSA. Antigenul specific prostatic PSA este produs de celulele sănătoase din prostată, deci este normal să aveți o cantitate mică de PSA în sânge.
Cantitatea crește odată cu îmbătrânirea și prostata devine mai mare.

Problemele de prostată, cum ar fi prostata mărită, pot determina creșterea nivelului de PSA — dar multe alte lucruri pot afecta rezultatele PSA: Este important de reținut că PSA nu este un test specific pentru cancerul de prostată. Un nivel crescut de PSA poate indica posibilitatea unui cancer, dar poate fi cauzat și de multe alte afecțiuni. Nivelurile PSA cresc, de asemenea, la toți bărbații odată cu vârstă. Testul PSA poate oferi rezultate fals pozitive niveluri PSA ridicate, dar fără cancer de prostată și uneori false negative niveluri scăzute sau normale ale PSA, dar cancerul de prostată este prezent.
De asemenea, testul PSA nu poate face diferența dintre cancerul de prostată cu creștere lentă care nu este la fel de periculos și cancerul mai sever. Dacă medicul consideră că e posibil să fie cancer, se poate recomanda o biopsie a prostatei pentru confirmarea diagnosticului. Nu există un nivel specific sau anormal specific de PSA în sânge , iar nivelurile pot varia în timp la același bărbat. Nivelurile PSA depind de vârsta unui bărbat.

Pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă, nivelul de PSA crește în mod natural.
Un nivel mai mare decât nivelul normal al PSA nu înseamnă întotdeauna că un bărbat are cancer de prostată. Nivelurile ridicate de PSA pot fi, de asemenea, cauzate de: Uneori, nivelul PSA crește temporar după câțiva ani de la primirea radioterapiei pentru a trata cancerul de prostată. Aceasta se numește un salt PSA. În cele mai multe cazuri, nivelul PSA va scădea data viitoare când va fi testat. Tratamentul nu este necesar decât dacă nivelul PSA continuă să crească. Medicul ar putea utiliza alte modalități de interpretare a rezultatelor PSA înainte de a decide dacă să recomande o biopsie pentru a testa țesuturile canceroase. Aceste alte metode sunt menite să îmbunătățească acuratețea testului PSA ca instrument de screening.
Dacă rezultatele par a fi anormale, se poate efectua un alt test, împreună cu un examen digital rectal.

Dacă nivelul PSA este încă ridicat, medicul poate utiliza una dintre următoarele proceduri de urmărire: În cazul în care nivelul PSA continuă să crească sau medicul simte umflături pe prostată în timpul unei examen digital rectal, testele de urmărire pot include, de asemenea: Testarea PSA în timp este folosită în cea mai mare parte pentru a monitoriza răspunsul unui bărbat la tratamentul cancerului. Este mai puțin utilă la diagnosticarea cancerului de prostată. Analizează modificările nivelului PSA în timp. Acest lucru este important deoarece nivelele PSA tind să crească și să scadă chiar și la bărbații care nu au cancer de prostată.
O creștere rapidă a PSA poate indica prezența cancerului sau a unei forme agresive de cancer. În sânge, PSA este fie legat, fie liber nelegat. Legat înseamnă că este atașat la alte proteine. Nivelurile libere de PSA sunt adesea mai ridicate la bărbații cu boli non-canceroase ale prostatei și mai scăzute la bărbații cu cancer de prostată.

Dacă aveți un nivel ridicat de PSA, dar un procent redus de PSA liber, este posibil să aveți un risc mai mare de a avea cancer de prostată. Cancerul de prostată poate produce mai mult PSA pe volum de țesut decât condițiile benigne de prostată. Densitatea PSA poate ajuta medicii să vadă ce bărbați au cancer de prostată și care bărbați au hiperplazie prostatică benignă, deoarece un un nivel ridicat pentru densitatea PSA peste 0,1 este mai frecvent legat de cancerul de prostată.
In mai , USPSTF a adoptat o poziție mai puțin radicală, în sensul că screening-ul CP va fi oferit bărbaților cu vârste de ani ce doresc un diagnostic precoce și își asumă riscurile unor investigații invazive excesive 7. Astfel, în formele localizate, PSA se corelează cu stadiul și gradul tumorii, în timp ce în boala metastatică, PSA atinge valori mult mai mari comparativ cu boala localizată.

Valorile PSA crescute în momentul inițierii terapiei se asociază cu un risc mare de recurență 9. PSA deţine un rol important şi în monitorizarea cancerului de prostată în diverse etape ale acestuia: supraveghere, stabilirea opţiunii terapeutice, estimarea prognosticului şi evaluarea eficienţei tratamentului chirurgical, hormonal. După radioterapie valorile PSA scad lent atingând o valoare minimă după mai multe luni.
Free-PSA nu oferă informaţii clinice relevante în monitorizarea cancerului de prostată, de aceea nu se recomandă utilizarea testului în acest scop 8;9. Pregătire pacient — à jeun pe nemâncate.

Recoltarea probei de sânge trebuie efectuată dimineaţa deoarece există mici variaţii diurne , înaintea oricărei manevre urologice inclusiv tuşeul rectal şi la câteva săptămâni după vindecarea unei afecţiuni inflamatorii a prostatei prostatită Prelucrare necesară după recoltare — se separă serul prin centrifugare; se lucrează serul proaspăt în maxim 2 ore; dacă acest lucru nu este posibil, serul se păstrează la °C, la °C sau la °C Stabilitate probă — serul separat este stabil 5 zile la °C; 6 luni la °C sau °C Probabilitatea de a depista CP la biopsia prostatică la persoanele cu tușeu rectal negativ crește odată cu creșterea valorilor PSA total:
Limita de detec ţie — PSA total: 0. După tratamentul hormonal valorile PSA nu reflectă întotdeuna comportamentul tumorii. Medicaţia anti-androgenică poate genera valori scăzute de PSA, în prezenţa bolii reziduale. Pot produce interferenţe cu unele componente ale kit-ului şi conduce la rezultate neconcludente următoarele: Cosul meu. Teste Laborator Product categories.

PSA Antigen specific prostatic Pret Description Informaţii generale şi recomandări pentru determinarea PSA Antigenul specific prostatic PSA este un component esenţial al plasmei seminale, având o greutate moleculară de 33 kDa.
O analiză sistematică Cochrane a relevat următoarele aspecte: screening-ul CP a fost asociat cu creșterea numărului de cazuri de CP diagnosticate, în special a formelor localizate de boală; rezultatele a 5 studii prospective randomizate ce au inclus bărbați au arătat că screening-ul CP nu a crescut rata de supraviețuire specifică sau globală a pacienților cu CP; screening-ul CP prezintă dezavantaje prin riscul de supradiagnosticare și de tratament excesiv; deși beneficiul asupra menținerii calității vieții este încă neclar screening-ul nu a fost defavorabil la nivelul populației generale 5. Specimen recoltat — sânge venos Volum probă — minim 0.
Cauze de respingere a probei specimen hemolizat; specimen expus la temperatură ridicată; specimen contaminat bacterian Interpretarea rezultatelor, limite şi interferente Un rezultat în intervalul de referință corespunzător vârstei un exclude CP Efectul manevrelor urologice asupra nivelului de PSA: Tuşeu rectal: poate determina creşteri minore, rareori clinic semnificative.

Download references. Arai, T. Yoshiki, K. Oishi, H. You can also search for this author in PubMed Google Scholar. Reprints and Permissions. Arai, Y. The role of prostatic specific antigen in monitoring prostatic cancer and its prognostic importance.
Download citation. Accepted : 01 September Issue Date : October Search SpringerLink Search. Summary Serum prostatic specific antigen PA and prostatic acid phosphatase PAP levels were measured in untreated patients with prostatic cancer and in patients with benign prostatic hypertrophy BPH.

Immediate online access to all issues from Subscription will auto renew annually.
References 1. Saunders, Philadelphia, p Google Scholar 2. J Urol Google Scholar 3.

Prostate-specific antigen – Wikipedia

Prostate-specific antigen PSA is a glycoprotein produced exclusively by prostatic tissue. PSA’s absolute tissue specificity makes it valuable as a forensic marker and, more important, as a tumor Antigen specific prostatic estimat prin wg for speciffic cancer. Prostatic cancer is prevalent in the older male population and is a major cause of death Antigen specific prostatic estimat prin wg speckfic. Previously, prostatic acid phosphatase PAP was used to help diagnose and monitor the efficacy of therapy for prostate cancer. PAP has now been displaced by PSA, which has greater clinical sensitivity even though it has less clinical specificity. PSA is useful for monitoring therapy, particularly surgical prostatectomy, because complete removal of the prostate gland should result in PSA being undetectable. Measurable PSA after radical prostatectomy indicates residual prostatic tissue or metastasis, and increasing PSA concentrations indicate recurrent disease.

PSA is also useful for screening selected populations of patients with symptoms indicative of prostate cancer; its use for general screening is debatable because of its less-than-optimal specificity, the cost of unselected screening, and the lack of evidence that early detection of prostate cancer decreases morbidity and mortality.

Prostate specific antigen–a screening test for prostatic cancer?

Serum prostatic specific antigen PA and prostatic acid phosphatase PAP levels were measured in untreated patients with prostatic cancer and in patients with benign prostatic hypertrophy BPH. In Antigen specific prostatic estimat prin wg of the cancer patients the two markers were serially determined, and 22 patients presented Antigen specific prostatic estimat prin wg progression. Concerning the sensitivity within 6 months before progression, PA appears to be more reliable than PAP in early detection of disease progression. Pretreatment PA levels appear to be of a high prognostic value for time to progression, irrespective of stage and treatment regimen. This is a preview of subscription content, access via your institution. Rent this article via DeepDyve. Saunders, Philadelphia, p

Lasă un răspuns