Medicii nu pot spune care sunt cauzele cancerului de prostata, la fiecare caz in parte, dar expertii sunt de acord ca dieta contribuie la factorii de risc. Barbatii care consuma cantitati mari de grasimi – in special carne rosie si alte surse de grasime animala – au un risc mai mare de a dezvolta cancer prostatic. De ce apare cancerul la prostata? Cauza precisa este inca un mister ce asteapta sa fie elucidat. Totusi, sunt mai multi factori care joaca un rol important in declansarea cancerului la prostata si in evolutia acesteia: Varsta (riscul creste odata cu cresterea varstei) Factorii hormonali (hormonii androgeni stimuleaza cresterea tumorii). Aceasta procedura se realizeaza pentru tratarea hipertrofiei benigne de prostata si, uneori, pentru ameliorarea simptomelor cauzate de un cancer inainte de administrarea unui alt tratament. Posibile efecte adverse ale chirurgiei cancerului de prostata: • Impotenta • Incontinenta urinara si, Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite în cazul bărbaților.
Afecțiunea este cu atât mai periculoasă, deoarece este de multe ori asimptomatică în stadiile incipiente, iar ulterior – ușor de confundat cu alte patologii asociate aparatului urinar inferior.
Usturoiul si cancerul de prostata
Din pacate, insa, tot asa si dr sau este mai dens, lasandu-te cu o respiratie ce ar putea Usturoiul si cancerul de prostata pe cineva sa paleasca Acestea sunt medicamente in mod normal prescrise pentru a trata problemele de evacuare determinate de adenomul benign de prostata. Medicul urolog foloseste sistemul Gleason pentru stadializarea cancerului de prostatadar si pentru alegerea metodei corecte de tratament. Surse: www. In acest caz, cancerul din zona de prostata cu creștere lentă nu mai este prioritar; cancerul din alte zone devine cel prioritar. Un posibil dezavantaj ar putea fi reprezentat de extinderea rapida a cancerului de prostata. Interventia este uneori folosita pentru ameliorarea simptomelor cancerului de prostata la pacientii Usturoiul si cancerul de prostata care nu sunt candidati potriviti pentru prostatectomia radicala.
Medicamentele folosite în cancerul de prostată se grupează, în funcţie de modul şi locul de acţiune, în mai multe categorii, toate având însă acelaşi principiu, respectiv reducerea nivelului de testosteron circulant: estrogeni, analogi LHRH, antagonişti LHRH, antiandrogeni (nonsteroidici sau steroidici). Hipertrofierea (marirea de volum) zonelor centrala si tranzitionala (adenomul de prostata), Cancerul de prostata (dezvoltat din zona periferica). Adenomul de prostata (sau hipertrofia benigna de prostata – HPB) reprezinta o afectiune benigna si consta in marirea de, Cu alte cuvinte, in medicina conventionala, cancerul de prostata creează un paradox. În cazul în care cancerul sa extins dincolo de prostata, atât chirurgia si radiatiile sunt lipsite de valoare, deoarece cancerul de prostata din alte zone ale corpului devin principala problemă! În cazul în care cancerul nu sa răspândit, apoi.
Tratamentul cancerului de prostată –
Prostatectomia poate fi o optiune de tratament buna pentru barbatii mai tineri, de 40, 50, 60 de ani, care au o stare buna de sanatate. Un fragment mic de tesut este recoltat de la nivelul prostatei si canceurl la microscop. In cazul iradierii externe, prostata este expusa unor raze X cu energie mare eliberata Usturoiul si cancerul de prostata un aparat aflat in afara organismului pacientului. Email Adresa nu se face publică niciodată. Potențialul terapeutic al exercițiilor fizice pentru tratarea cașexiei antrenament aerobic ca terapie pentru caxexia cardiaca si de cancer. Aceasta metoda se bazeaza pe cresterea lenta sau chiar deloc a cancerului depistat in stadii incipiente. Este o procedură realizată Usturoiul si cancerul de prostata către medicul urolog și reprezintă primul pas în identificarea unui nodul sau a altor anomalii, ca o prostată dură sau chiar o tumoră pelvină.
Email Print.
Nici unul dintre aceste cancere nu poate fi vindecat prin metodele actuale de tratament. Dar exista cateva tratamente care ofera control pe termen lung al cancerului. Multi barbati traiesc multi ani sau chiar zeci de ani si cu o calitate buna a vietii cu aceste tratamente. In plus, exista cateva terapii promitatoare pentru cancerul in stadiu avansat care se afla acum in studiu. Barbatii cu un cancer mai avansat sunt deseori tratati cu o combinatie de terapii. Acestea includ interventii chirurgicale, radioterapie, terapie hormonala si chimioterapie.
Spre exemplu, unele studii arata ca barbatii cu cancer avansat local au o supravietuire mai buna in urma radioterapiei combinata cu terapie hormonala.
Ei au de asemeni o supravietuire mai lunga fara simptome comparativ cu pacientii care urmeaza doar radioterapie. Varsta pacientului si starea sa generala de sanatate vor fi luate in consideratie cand se planifica strategia de tratament. Spre exemplu, pentru pacientii mai in varsta si cei care au si alte probleme de sanatate, riscul interventiei chirurgicale pentru cancerul in stadiul avansat poate fi mai mare decat beneficiul. In general, interventa chirurgicala nu poate indeparta complet tesutul canceros la barbatiii cu stadiul III al cancerului prostatic. In schimb, rolul chirurgiei poate fi acela de a indeparta o parte din tumora si a ameliora simptomele. Acest lucru inseamna indepartarea unei portiuni cat mai mari din tumora.
Chirurgia poate fi folosita si pentru a indeparta nodulii limfatici sau pentru ameliorarea simptomelor cum ar fi retentia urinara.
Barbatii cu simptome urinare cum ar fi mictionare dificila sau dureroasa determinate de cresterea in volum a prostatei sau o tumora mare pot beneficia de chirurgie pentru constrictie uretrala. Complicatiile si efectele secundare ale interventiei chirurgicale in stadiul avansat al cancerului prostatic Ca si in cazul interventiei chirurgicale pentru cancerul in stadiul precoce, chirurgia in stadiul avansat are efecte secundare semnificative.
Acestea includ disfunctia erectila, incontinenta urinara si fecala. Iradierea externa poate ajuta la controlarea cresterii tumorilor localizate. Poate ajuta, de asemeni, la supravietuirea mai lunga fara simptome ale bolii. Brahiterapia este dificil de realizat din punct de vederea tehnic in cazul tumorilor mari. De aceea este mai rar folosita la barbarii cu cancer de prostata in stadiu avansat. Iradierea externa poate fi o metoda eficienta de tratament pentru controlarea bolii care reapare dupa prostatectomia radicala. Radiatiile sunt directionate spre acea parte a corpului de unde a fost indepartata prostata bolnava.
Brahiterapia nu poate fi folosita in acest caz intrucat glanda a fost indepartata. Unii pacineti sunt diagnosticati cand tumora a ajuns in stadiul III sau mai mult. In acest caz, eficienta radioterapiei depinde de starea nodulilor limfatici regionali. Daca ganglionii sunt indepartati si nu contin celule canceroase, sansele pentru o supravietuire mai lunga sunt mai mari decat in cazul in care acestea contin celule canceroase. Complicatiile si efectele secundare ale radioterapiei in stadiul avansat al bolii Complicatiile frecvente ale radioterpaiei includ disfunctia erectila si incontinenta urinara.
Impotenta si problemele urinare pot apare la barbatii tratati prin radioterapie. Alte complicatii pot fi: – infecti acute ale vezicii urinare; – infectii ale mucoasei anale; – infectii intestinale; Unii barbati prezinta oboseala dupa serii repetate de radioterapie. Majoritatea tumorilor de prostata cresc mai repede in prezenta testosteronului si a altor hormoni masculini — androgeni. Terapia poate bloca actiunea androgenilor sau intrerupe productia lor.
Acest lucru poate intarzia semnificativ progresia bolii. Exista mai multe metode de deprivare androgenica. Acestea pot fi folosite singure sau in combinatie. Ele sunt: – agonisit de LHRH hormon eliberator de hormon luteinizant. Acestea sunt medicamente care mimeaza actiunea naturala a hormonului. Acestea pacalesc organismul sa epuizeze stocul de testosteron. Aceste medicamente sunt administrate sub forma retard a unei injectii pe luna sau una pe trimestru. Sau pot fi administrate sub forma unui implant care poate fi inserat la nivelul pielii in fiecare an; – medicamente antiandrogene.
Acestea mai poarta numele de blocanti andogenici. Acesta sunt medicamente care blocheaza actiunea hormonului dihidrotestosteron la nivelul celulelor canceroase prostatice. Acestea sunt administrate oral zilnic. Ele pot fi administrate singure sau in combinatie cu agonistii LHRH; – orhiectomia castrarea. Aceasta este o procedura chirurgicala. Prin intermediul ei sunt indepartate testiculele, locul unde se produce testosteronul. Tehnica a fost folosita timp de multi ani pentru tratarea pacientilor cu cancer de prostata in stadiu avansat.
Studiile au aratat ca medicamentele pot duce la acelasi efect.
Totusi, exista si barbati care aleg aceasta optiune pentru a nu fi nevoie de injectarea repetata cu agonisit LHRH. Complicatiile si efectele secundare ale terapiei hormonale Folosirea agonistilor LHRH determina o descarcare mare temporara de testosteron la inceputul tratamentului. Acest lucru poate duce la o explozie de testosteron care poate determina durere osoasa, urinare frecventa sau dificultati la urinare.
Aceste efecte secundare pot fi deseori reduse prin administrarea agonistilor de LHRH in combinatie cu anti-androgeni. Alte efecte secundare ale terapiei hormonale includ: – disfunctie erectila; – pierderea libido-ului a dorintei sexuale ; – bufee; – oboseala; – pierderea densitatii osase — osteoporoza ; – pierderea masei musculare; – probleme de memorie; – anemie. Terapia hormonala poate fi eficienta in oprirea cresterii tumorilor prostatei si impiedicarea raspandirii bolii la alte organe pentru mai multe luni sau ani. Dar isi poate pierde eficacitatea odata cu inmultirea celulelor care nu au nevoie de testosteron pentru crestere. Aceasta conditie poarta numele de cancer rezistent la terapie hormonala.
Mai multe terapii pot ameliora durerea si reduce simptomele asociate cancerului de prostata metastatic avansat.
Acestea includ: – radioterapia externa sau administrarea intravenoasa a unor medicamente radioactive pentru ameliorarea durerii osoase; – analgezice ; – folosirea bifosfonatului pentru reconstructia oaselor fragile si prevenirea sau intarzierea aparitiei fracturilor. Pacientii cu cancer avansat de prostata, inclusiv cei cu boala rezistenta la tratamentul hormonal, pot fi eligibili pentru unele trialuri clinice. Aceste strategii de tratament includ: – inhibitori de angiogeneza, aceste medicamente interfera cu dezvoltarea vaselor de sange necesare cresterii tumorii; – chimioterapie cu taxan.
Aceste medicamente sunt obtinute din acele arborelui Yew. Ele blocheaza cresterea celulelor tumorale prin dezechilibrarea mecanismelor care le permite sa se divida si sa se replice; – steroizi precum prednisonul ; – medicamente antiandrogene. Aceste medicamente, care sunt testate de putin timp, au un mecanism diferit de blocare a productiei de testosteron in corp. Alegerea tratamentului apartine la final pacientului.
Acesta va decide, cu ajutorul medicului, al familiei si al retelei de suport. Generalitati Prostata este o formatiune glandulara cu structura fibromusculara care inconjoara baza vezicii urinare si face parte din aparatul reproducator masculin.
Odata cu inaintarea in varsta prostata are tendinta de crestere in volum hiperplazia benigna de Generalitati Studii recente si trialuri clinice au demonstrat rolul benefic pe care celulele stem il au in ameliorarea simptomatologiei pacientilor suferinzi de incontinenta urinara. Metoda de tratament folosind injectarea celulelor stem implica recoltarea de Generalitati Majoritatea disfunctiilor sexuale apar ca urmare a unor false credinte si atitudini fata de ceea ce inseamna sexul si sexualitatea, a proastelor obiceiuri, ignorantei si debuturilor precoce.
Exista unele disfunctii sexuale care pot fi precipitate ca Autor: SfatulMedicului. Ce este cancerul de prostata? Cuprins articol Salveaza articolul pentru mai tarziu Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.
Sterge articolul Elimina articolul din lista celor salvate. Cauzele cancerului de prostata Sus. Simptomele Sus. Consultul medical Sus. Diagnosticul Sus.
Tratament Sus. Tratamentul chirurgical Sus. Complicatiile interventiei chirurgicale in stadiul precoce al bolii Sus. Radioterapia in stadiul precoce al cancerului de prostata Sus. Supravegherea activa sau managementul de asteptare Sus. Terapia hormonala si deprivarea de androgeni Sus. Optiunile de tratament pentru cancerul extins local, recurent sau metastatic Sus. Chirurgia in cancerul de prostata avansat Sus.
Radioterpia in cancerul avansat de prostata Sus. Terapia hormonala si deprivarea androgenica in tratament Sus.
Tratamentul paliativ pentru cancerul de prostata Sus. Trialuri clinice in tratamentul cancerului de prostata Sus. Email Print. Medici specialisti Oncologie Dr. Mihaela Carmen Iftimie – Institutul oncologic prof. Catalin George Jianu – Institutul oncologic prof. Este prima carte de bucate destinata acestui segment de populatie, bazandu-se pe mai multe studii stiintifice in acest sens, anunta Daily Mail.
Scrisa de dieteticieni si nutritionisti de la Universitatea Surrey, lucrarea de 50 de pagini cuprinde sfaturi legate de alimentatie, oferind si retete bolnavilor sau celor care si-au facut un tel din a tine boala la distanta Da Prostaffect сumpără pe o publicatie si vezi in dreapta cele mai importante 3 stiri. Pentru a va abona la notificarile Breaking News apasati butonul de sus Allow sau Permite.
Stiri Locale. Cum sa faci knock-out cancerul la prostata Cel mai comun tip de cancer la barbati este cel de prostata, varsta medie la care este descoperit fiind 72 de ani. Cancer prostata usturoi ceapa. Alte articole despre: seleniu dieta cancer , seleniu cancer prostata , seleniu alimentatie sanatoasa.
Alte articole despre: alimentatie cancer prostata , cancer prostata usturoi ceapa , legume cancer prostata , lactate cancer prostata. Urmareste pe. Specialistii recomanda informarea fiecarui barbat, incepand cu varsta de 50 de ani, asupra riscului de cancer de prostata, pentru a-l ajuta sa ia decizia de a face testele de screening necesare. Discuta cu medicul urolog despre riscurile si beneficiile testelor de screening. Daca decizi sa te testezi, ia rezultatele sunt anormale, medicul iti va recomanda o serie de teste suplimentare pentru confirmarea diagnosticului, cum ar un ecografie sau RMN transrectal sau o biopsie.
Un cancer de prostata depistat in urma screeningului va fi, cel mai probabil, intr-un stadiu incipient, cand tratamentul este mult mai eficient.
Nu exista nici o indoiala ca screeningul ajuta la descoperirea cancerului de prostata in stadiu precoce, insa exista inca nelamuriri privind beneficiile screeningului in raport cu eficienta testului in a confirma sau a infirma un cancer de prostata. Testul PSA poate avea rezultate fals pozitive sau fals negative. Acest lucru insemna ca barbatii care nu au cancer ar putea avea rezultate anormale si pot fi supusi fara sa fie necesar unor investigatii suplimentare, respectiv poate insemna ca testul nu depisteaza cancerul la barbatii care ar putea avea nevoie de tratament.
Singura modalitate eficienta in a confirma sau infirma rezultatele anormale ale unui test PSA este biopsia, o interventie chirurgicala minora prin care se taie o bucata din prostata pentru a fi analizata la microscop. Tocmai de aceea, fiecare barbat trebuie informat, pentru a putea lua cea mai buna decizie cu privire la sanatatea sa.
Aproape toate cazurile de cancer de prostata sunt adenocarcinoame, care se dezvolta in celulele care produc lichidul prostatic, parte a materialului seminal. Paicentii cu cancer de prostata au la dispozitie mai multe tipuri de tratament.
Alegerea unui anumit tratament, dar si prognosticul sansa de vindecare depind de mai multi factori: stadiul cancerului, varsta si starea generala de sanatate a pacientului, posibilele efecte adverse, dar si un eventual tratament pentru cancerul de prostata administrat in trecut. Supraveghere activa Nu este propriu-zis o metoda terapeutica, ci o forma de monitorizare a evolutiei cancerului de prostata in faze incipiente, descoperit in urma testelor de screening. Poate fi recomandata inclusiv barbatilor mai in varsta, care nu au semne sau simptome de cancer sau care au alte afectiuni medicale.
Concret, medicul urolog monitorizeaza indeaproape starea unui pacient, fara a-i prescrie niciun tratament, pana in momentul in care rezultatele testelor arata modificari.
De obicei, aceasta abordare consta in realizarea unui control medical, impreuna cu un test PSA, cu sau fara tuseu rectal, la fiecare 6 luni. De asemenea, anual, se poate realiza si o punctie-biopsie prostatica. Tratament chirurgical Barbatii diagnosticati cu un cancer de prostata incipient, adica tumora nu s-a extins in afara prostatei, pot fi tratati cu o singura interventie chirurgicala de indepartare a tumorii. De obicei, medicul explica pacientului toate optiunile chirurgicale de tratament, pentru ca acesta sa inteleaga atat beneficiile, cat si riscurile la care se expune.
Prin aceasta procedura chirurgicala se elimina prostata, tesutul din jur si veziculele seminale. Poate fi realizata printr-o incizie fie la nivelul abdomenului prostatectomie retropubica , fie la nivelul perineului – zona dintre scrot si anus prostatectomie perineala. Un medic anatomopatolog analizeaza la microscop ganglionii, pentru a identifica eventualele celule canceroase. In cazul in care tumora s-a extins la ganglionii limfatici, medicul nu va elimina prostata si poate recomanda un alt tratament.
Aceasta procedura se realizeaza pentru tratarea hipertrofiei benigne de prostata si, uneori, pentru ameliorarea simptomelor cauzate de un cancer inainte de administrarea unui alt tratament.
Cancerul de prostata
Prostata este o glanda din sistemul reproducator masculin care produce majoritatea lichidului din care este alcatuita sperma. Glanda, de marimea unei nuci, este localizata sub vezica urinara a barbatului si inconjoara partea superioara a uretrei, tubul prin care circula urina de la vezica. Functionarea prostatei este reglata de testosteron, un hormon sexual masculin produs de testicule. Cancerul de prostata este o importanta problema de sanatate in majoritatea tarilor civilizate. Din motive neintelese, barbatii afro-americani au un risc mai mare de Usturoiul si cancerul de prostata dezvolta aceasta boala si au cea mai mare rata de deces ed de acest cancer. In alte parti ale lumii — Asia, Africa si America Latina — cancerul de prostata este rar.
Celulele care formeaza tumora nu se dezvolta si multiplica normal, si cresc necontrolat extinzandu-se si la alte Usturoiul si cancerul de prostata. Cancerul prostatic este, de obicei, o tumora cu cabcerul lenta, deseori nedeterminand simptome pana la stadii avansate. Majoritatea barbatilor cu cancer de prostata mor din alte cauze — multi dintre ei nestiiind ca au aceasta afectiune.
Cancerul de prostata – Rolul SCINTIGRAFIEI
Cel mai comun tip de cancer la barbati Usturoiul si cancerul de prostata cel de prostata, varsta medie la care este descoperit fiind 72 de ani. Daca in ceea ce priveste unii Seleniul este un mineral cu proprietati antioxidante si contribuie decisiv la evitarea formarii cancerului de prostata. Este de neinlocuit Usturoiul si cancerul de prostata functionarea normala a organismului pentru ca intra in compozitia unor hormoni si este in stransa legatura cu toate organele. Impreuna proxtata alte microelemente, seleniul influenteaza major functionarea normala a organismului. Proprietatile sale antioxidante impiedica deteriorarea celulara care influenteaza direct aparitia cancerului, informeaza healthcastle. O echipa de experti a scos pe piata o carte de bucate special destinata celor care vor sa Usturoiul si cancerul de prostata micsoreze riscul aparitiei cancerului de prostata sau care vor sa tina boala in frau.
Este prima carte de bucate destinata acestui segment de populatie, bazandu-se pe mai multe studii stiintifice in acest sens, anunta Daily Mail. Scrisa de dieteticieni si nutritionisti de la Universitatea Surrey, lucrarea de 50 de pagini cuprinde sfaturi legate de alimentatie, oferind si retete bolnavilor sau celor care si-au facut un tel din a tine pgostata la distanta