Hiperplazia benignă de prostată Hiperplazia benignă de prostată (adenomul de prostată) este o afecțiune specifică bărbaților, ce se manifestă printr-o mărire în volum a prostatei, de natură necanceroasă. Hiperplazia benignă de prostată mai este numită și hipertrofie prostatică benignă sau obstrucție benignă de prostată. Hiperplazia benigna de prostata (adenomul de prostata) este o afectiune frecventa, intalnita la peste 50% dintre barbatii cu varsta peste 50 de ani (1). Aceasta afectiune consta in marirea de volum a prostatei, cu compresie consecutiva asupra uretrei. Cand, Hiperplazia benigna de prostata (HBP) nu are o cauza cunoscuta, insa probabil este rezultatul unor modificari cauzate de hormoni, inclusiv de testosteron si mai ales dihidrotestosteron (un hormon legat de testosteron). Daca in mod normal are marimea unei nuci, in hiperplazia benigna glanda prostata poate deveni la fel de mare ca o minge de tenis.
Psa hiperplazia benigna prostata
O mostra de urina poate contribui la excluderea unei infectii sau a altor afectiuni care determina simptome similare. De-a lungul vieții, organismul bărbaților produce testosteron, un hormon masculin, și Psa hiperplazia benigna prostata cantități de estrogen, un hormon feminin. Acest Psa hiperplazia benigna prostata este in special util daca te confrunti cu severe urinari frecvente. Saw Palmetto Acest produs natural ajută organismul să lupte împotriva hiperplaziei benigne de prostată prin ameliorarea simptomelor provocate de aceasta și prin reducerea procesului inflamator pe care îl declanșează. Unii dintre barbatii Psa hiperplazia benigna prostata se confrunta cu problema prostatei marite au nevoie de interventie chirurgicala pentru a ameliora retentia urinara.
Un endoscop prevazut cu lumina este introdus in uretra, iar chirurgul face una sau doua taieturi incizii la nivelul glandei prostate — astfel, urina trece mai usor prin uretra. Apa — sau, mai putin frecvent, aerul — este injectata usor in vezica urinara. Nu se cunoaste cu exactitate ce anume determina marirea in dimensiuni a prostatei. Email Print. Marirea prostatei comprima treptat uretra si blocheaza fluxul de urina cauzand obstructie urinara. Unii barbati raspund mai bine la o combinatie de medicamente decat la un singur medicament. Aceste tratamente distrug tesutul de prostata prin:
Hiperplazia benigna de prostata, metode de tratament
Testarea fluxului urinar oferă informații cu privire la intensitatea și cantitatea fluxului urinar. Hiperplazia benigna de prostata sau marirea prostatei Marirea prostatei sau Psa hiperplazia benigna prostata ;rostata prostata reprezinta o tumora necanceroasa benigna prin care glanda se extinde, iar protsata principal simptom si efect apare urinarea dificila. Oana Cuzino.
Suferi în prezent, sau ai suferit recent de vreo afecÈiune din domeniul afecÈiuni ale inimii Èi vaselor sangvine afecÈiuni ale ochilor afecÈiuni de rinichi, uretere, vezica urinarÄ, uretrÄ afecÈiuni ale sistemului nervos afecÈiuni ale nasului, gâtului Èi urechilor afecÈiuni imunologice, alergii afecÈiuni ale oaselor, muÈchilor sau articulaÈiilor afecÈiuni cu transmitere sexualÄ afecÈiuni ale pielii afecÈiuni Èi boli ale sângelui afecÈiuni digestive afecÈiuni endocrine afecÈiuni genitale sau ale sânilor boli infecÈioase afecÈiuni rare, genetice, hierplazia afecÈiuni respiratorii afecÈiuni reumatice diabet, boli nutriÈie Èi metabolism afecÈiuni psihice tulburÄri ale sexualitÄÈii Èi reproducerii boli oncologice. Datorită compoziției naturale, Prostect nu provoacă alergii hipoalergic și nu are efecte secundare.
Aceasta procedura consta in pozitionarea unui microcateter in fiecare artera prostatica, urmata de embolizarea lor cu microparticule neresorbabile cu diametrul de microni 5. In pielografia Psa hiperplazia benigna prostata, substanta de contrast este injectata direct in uretere si hipetplazia realizeaza radiografii ale tractului urinar urmarind locul unde fluxul urinar este intrerupt. Consultul initial poate include: Simptomatologia se amelioreaza relativ rapid in cateva zile sau saptamani postinterventie. Dimensiunea prostatei nu determina in mod Psa hiperplazia benigna prostata severitatea simptomelor.
Dimensiunea prostatei nu determina in mod necesar severitatea simptomelor. Unii barbati cu prostata relativ marita pot avea simptome importante, in timp ce unii barbati cu prostata foarte marita pot avea doar simptome urinare minore. La unii barbati, simptomele se stabilizeaza in final si pot chiar sa se amelioreze in timp. Afectiunile care pot determina simptome similare cu acelea provocate de prostata marita sunt:
Daca ai probleme la urinare, cere sfatul medicului.
Chiar daca simptomele urinare pe care le ai nu sunt suparatoare, este important sa identifici sau sa excluzi orice cauza preexistenta. Lasate netratate, problemele urinare pot determina obstructia tractului urinar. Daca nu poti urina, cere ajutor medical imediat. Glanda prostata este situata sub vezica urinara. Canalul care transporta urina din vezica prin penis canal numit uretra trece prin centrul prostatei. Cand prostata se mareste, pune presiune si apasa pe uretra, incepand sa blocheze fluxul urinar.
Majoritatea barbatilor prezinta cresterea continua a prostatei de-a lungul vietii. In multe dintre cazuri, aceasta crestere continua mareste prostata suficient incat sa determine simptome urinare sau sa blocheze fluxul urinei. Nu se cunoaste cu exactitate ce anume determina marirea in dimensiuni a prostatei. Poate fi provocata de modificarile in echilibrul hormonilor sexuali produse pe masura ce barbatii inainteaza in varsta.
Majoritatea barbatilor cu prostata marita nu dezvolta aceste complicatii. Totusi, retentia urinara acuta si afectarea renala pot reprezenta pericole la adresa sanatatii. Prostata marita nu creste riscul de a dezvolta cancer de prostata, sustin specialistii. Medicul va incepe consultul adresandu-ti intrebari detaliate in legatura cu simptomele si va efectua examenul clinic. Consultul initial poate include: Dupa aceea, medicul poate recomanda investigatii suplimentare pentru a obtine confirmarea diagnosticului de prostate marita si pentru a exclude alte afectiuni.
Aceste investigatii pot fi: O serie de tratamente sunt disponibile pentru prostate marita, de la medicamente la tratamente minim-invazive si interventie chirurgicala.
Cea mai buna optiune de tratament depinde de o serie de factori precum: Daca simptomele sunt tolerabile, poti decide sa amani tratamentul si doar sa monitorizezi simptomele. In cazul unor barbate, simptomele se amelioreaza fara tratament. Medicamentele: sunt cea mai frecventa optiune de tratament pentru simptomele usoare spre moderate ale prostatei marite.
Acestea pot fi alfablocante, inhibitori ai enzimei 5-alfa reductaza sau o asociere de medicamente, dar trebuie administrate doar la recomandarea medicului. Tratamentul minim-invaziv sau chirurgical — poate fi recomandat daca: Orice procedura de prostata poate determina reactii adverse. In functie de procedura aleasa, complicatiile pot fi: Un endoscop tub flexibil prevazut cu lumina este introdus in uretra, iar chirugul indeparteaza totul mai putin portiunea externa a prostatei.
TURP in general amelioreaza rapid simptomele si majoritatea barbatilor au un flux urinar puternic imediat dupa procedura.
Dupa TURP, probabil ca vei avea nevoie temporar cateva zile de un cateter sonda uretro-vezicala pentru a goli vezica. Un endoscop prevazut cu lumina este introdus in uretra, iar chirurgul face una sau doua taieturi incizii la nivelul glandei prostate — astfel, urina trece mai usor prin uretra. Aceasta interventie chirurgicala poate fi o optiune daca ai glanda prostata marita putin sau moderat, in special daca ai probleme de sanatate care fac alte interventii chirurgicale sa fie prea riscante. Medicul introduce un electrod special prin uretra pana la zona prostatei. Energia cu microunde a electrodului distruge portiunea interna a prostatei marite, ingustand-o si facilitand fluxul urinei.
TUMT poate doar partial sa amelioreze simptomele si poate trece ceva timp pana sa observi rezultate. Aceasta interventie este folosita in general doar pe prostate mici in conditii speciale, deoarece poate fi necesara o noua interventie.
In cadrul acestei proceduri, un endoscop este introdus prin uretra permitand medicului sa aseze acele la nivelul glandei prostate. Undele radio trec prin ace, incalzind si distrugand tesutul prostatei care blocheaza fluxul urinar. TUNA poate fi o optiune in anumite cazuri, insa aceasta procedura este rar folosita in prezent. Un laser incarcat energetic distruge sau indeparteaza tesutul prostatic crescut in exces. Terapia cu laser in general amelioreaza simptomele imediat si are reactii adverse mai reduse decat interventia chirugicala nonlaser.
Terapia cu laster poate fi folosita la barbatii care nu ar trebui sa aiba alte proceduri din cauza ca iau anticoagulante. Optiunile pentru terapia cu laser includ: proceduri de ablatie, proceduri enucleative, embolizare, prostatectomie deschisa sau asistata de robot.
Aceasta va depinde de tehnicile specifice folosite pentru tratarea prostatei marite.
Volumul prostatei trebuie masurat printr-o ecografie de calitate sau un examen RMN. Nu exista o limita de marime a adenomului pana la care este indicata embolizarea. Experienta acumulata pana in prezent sugereaza un raspuns mai bun al adenoamelor de dimensiuni mari. La pacientii simptomatici, insa cu un volum prostatic mic, se vor efectua studii de urodinamica pentru a elimina o eventuala patologie a vezicii urinare.
In caz de suspiciune, se va efectua punctie biopsie si examen RMN 6. Pacientii cu alergie la iod sau cei cu infectii uro-genitale active au contraindicatie pentru PAE. Pregatirea pentru interventie consta intr-un tratament antiinflamator si antibiotic care se initiaza cu doua zile inainte de interventie si se continua timp de 10 zile dupa embolizare.
Medicatia pentru prostata se intrerupe daca este posibil din ziua interventiei si nu trebuie reluata decat in caz de esec tehnic al PAE.
Intraprocedural nu este necesara administrarea unei medicatii analgezice, PAE fiind complet lipsita de durere. PAE este o procedura de Radiologie Interventionala ce se efectueaza intr-o sala sterila de angiografie de catre un medic radiolog interventionist. Procedura dureaza in medie 60 minute, din care 12 minute reprezinta timpul mediu de scopie. Pacientul este constient, asezat in decubit dorsal. Abordul arterial preferat in clinica noastra este cel brahial stang. Ca alternativa se poate folosi abordul femural. Prima parte a interventiei consta in arteriografia vaselor pelvine.
Se introduce sub control fluoroscopic un cateter diagnostic Cobra 4F pana la nivelul ramului anterior al arterei iliace interne de fiecare parte.
Prin injectarea de substanta de contrast se va identifica originea si calibrul fiecarei artere prostatice. A doua parte a interventiei consta in cateterizarea supraselectiva a arterelor prostatice cu un microcateter, urmata de embolizarea lor cu microparticule nonresorbabile de microni. Pacientul este externat la 3 ore dupa incheierea interventiei si va urma un tratament atiinflamator si antibiotic timp de 10 zile. In primele zile postembolizare pot apare intr-un numar mic de cazuri simptome de presiune si usor discomfort local.
In cazul pacientilor cu retentie acuta de urina, sonda urinara se indeparteaza la ore dupa embolizare. Pacientul ramane in ambulatoriul spitalului timp de cateva ore pentru a ne asigura ca poate urina fara sonda. Succesul tehnic al procedurii se defineste prin embolizarea cel putin a unei artere prostatice.
Ameliorarea clinica a pacientului se obtine rapid, inca din primele de ore.
Pacientul va efectua controale clinice si ecografice la 1 luna, 3 luni si 6 luni postembolizare. In astfel de cazuri, este indicata o a doua procedura de embolizare 6. PAE este considerata o procedura terapeutica sigura, cu foarte putine riscuri si complicatii. Complicatiile minore posibile sunt: hematom la locul de punctie, hematurie sau hemospermie tranzitorie. Aceste medicamente pot creste capacitatea vezicii urinare, intarziind aparitia nevoii de mictionare.
Terapii minim invazive. Daca simptomele sunt foarte severe, specialistii recomanda terapia minim invaziva pentru a reduce dimensiunile prostatei.
Unele dintre aceste tratamente produc rezultate intr-un timp mai mare decat chirurgia conventionala. Dar toate aceste proceduri inseamna o spitalzare de scurta durata si, de obicei, mai putine complicatii,. Un tub subtire cistoscop este introdus prin uretra pentru a elibera unde laser de energie inalta care vaporizeaza portiunile marite ale prostatei. Terapia laser, in general, ofera o ameliorare rapida a simptomelor si de obicei nu determina disfunctie erectila sau incontinenta urinara pe termen lung.
Este o procedura de indepartare a tesutului in exces de la nivelul prostatei. Ulterior acest tesut poate fi analizat pentru identificarea unui eventual cancer de prostata sau alte afectiuni. Studiile au aratat ca acest tip de laser este sigur si eficient indiferent de dimensiunile prostatei si ofera rezultate ce se mentin pe termen lung, chiar pana la 10 ani. Aceasta procedura este similara cu cea descrisa anterior, dar tesutul rezultat nu poate fi folosit pentru analize ulterioare.
Terapia termala cu micrunde. Cunoscuta sub numele de terapia termala transuretrala cu microunde, consta in inserarea unui cateter special in uretra pentru a elibera energie sub forma de microunde care distrug tesutul hipertrofic al prostatei. Aceasta interventie este de obicei recomandata barbatilor cu prostate de dimensiuni mici, dar cu simptome moderate. Procedura dureaza aproximativ o ora. Poate dura cateva saptamani pana cand pacientul observa ameliorarea simptomatologiei.
Ablatia cu ac Un cateter este inserat in prostata pentru a elibera energie de radiofrecventa care distruge hipertrofia prostatei. Acest tip de interventie poate avea ca tinta regiuni hipertrofice profunde care nu pot fi abordate cu ajutorul terapiei termale cu microunde. Rezectia transuretrala a prostatei Un instrment chirurgical este introdus prin uretra si folosit pentru a indeparta mecanic excesul de tesut prostatic care poate fi supus ulterior unor analize. Aceasta tehnica poate fi recomandata la pacientii cu simptome moderate sau severe sau daca pacientul a suferit anterior o interventie chirurgicala la nivelul prostatei.
Incizia transuretrala a prostatei Chirurgul va insera un instrument special prin uretra pentru a realiza una sau doua taieturi mici la nivelul prostatei pentru a imbunatati fluxul urinar, dar fara a indepata tesutul prostatic.
Hiperplazia benigna de prostata
Acasă » Practică medicală » Hiperplazia benigna de prostata, metode de tratament. Aceasta afectiune consta in marirea de volum a prostatei, cu compresie consecutiva asupra uretrei. Cand aceasta afectiune hipedplazia simptomatica, trebuie tratata. Tratamentul de prima alegere este cel medicamentos. Daca dupa 6 Psa hiperplazia benigna prostata de tratament medicamentos pacientul nu observa o ameliorare satisfacatoare a simptomatologiei, sunt necesare alte solutii terapeutice. Se poate apela fie la interventia chirurgicala clasica de prostatectomie pentru o prostata cu volum mai mare de cmc fie la procedura minim invaziva de rezectie transuretrala hiperpplazia TURP pentru un volum al prostatei de pana la cmc. Ambele tehnici au insa o rata importanta de complicatii 3. Solutiile alternative TURP includ ablatia transuretrala cu laser sau cu prostats.
Embolizarea arterelor prostatice este o solutie terapeutica relativ nouace apartine Radiologiei Interventionale, fiind descrisa pentru prima data de Psa hiperplazia benigna prostata 4. Aceasta procedura consta in pozitionarea unui microcateter in fiecare artera prostatica, urmata de embolizarea lor cu microparticule neresorbabile cu Psa hiperplazia benigna prostata de microni 5. Ischemia indusa in Psa hiperplazia benigna prostata adenomatos este urmata de bwnigna resorbtie progresiva, cu reducerea consecutiva a volumului prostatei. Simptomatologia se amelioreaza relativ rapid in cateva zile sau saptamani postinterventie. Selectia pacientilor se realizeaza pe baza unui consult clinic si imagistic. Volumul prostatei trebuie masurat printr-o ecografie de calitate sau un examen RMN.
Hiperplazia benigna de prostata, metode de tratament
Marirea prostatei sau adenomul de prostata reprezinta o tumora necanceroasa benigna prin care glanda se Psa hiperplazia benigna prostata, iar ca principal simptom si efect apare urinarea dificila. Glanda prostatei se poate mari pe masura ce barbatii inainteaza in varsta, procesul instalandu-se dupa 50 de ani. De obicei, diagnosticul se bazeaza pe rezultatele unui examen rectal si al unei probe de sange care inlatura suspiciunea de cancer de prostata. Hiperplazia benigna de prostata HBP nu are o cauza cunoscuta, insa probabil este rezultatul unor modificari cauzate de hormoniinclusiv de testosteron si mai ales dihidrotestosteron un hormon legat de testosteron. Daca in mod normal are Psa hiperplazia benigna prostata unei nuci, in hiperplazia benigna glanda prostata poate deveni la fel de mare ca o minge de tenis. Marirea prostatei comprima treptat uretra si blocheaza fluxul de urina cauzand obstructie urinara.
La urinare, vezica urinara nu se poate goli complet si urina stagneaza in vezica urinara, ceea duce la posibile infectii ale tractului urinar si pietre ale vezicii urinare. Obstructia prelungita poate slabi muschii peretilor vezicii urinare si in cele din urma Psa hiperplazia benigna prostata rinichii. Oamenii pot avea dificultati de urinare si simt nevoia de a urina mai des si mai urgent.