Orhiectomia in cancerul de prostata

În cancerul de prostată metastazat este indicat tratamentul hormonal şi citostatic. Orhiectomia este efectuată în cazul pacienților cu risc cardiovascular şi trombotic. Printre medicamentele hormonale administrate în neoplazia de prostată putem aminti: Progynon; Stilbene; Extradurin; Progestative (acetat de megestrol): Megace; Cancerul de prostata in stadiu precoce (limitat doar la prostata) poate fi vindecat. Din fericire, majoritatea cazurilor pot si sunt depistate in acest stadiu. Cancerul care se extinde dincolo de tesutul prostatic (la oase, plamani sau nodulii limfatici) nu poate fi, Anumite tipuri de terapie hormonală pot fi utilizate pentru tratarea cancerului de prostată. Unele reduc nivelurile de testosteron sau alţi androgeni (hormoni masculini). Altele blochează acţiunea acestor hormoni. Tratamente pentru reducerea nivelurilor de androgeni.

Orhiectomia (castrarea chirurgicală). Este un organ care se intalneste doar la barbati, prin urmare problemele la prostata afecteaza doar barbatii. Orificiile prostatei se deschid impreuna cu ductul ejaculator in uretra prostatica. Cancerul la prostata este cea mai frecventa forma de cancer ce afecteaza tractul urogenital la barbati.

Orhiectomia in cancerul de prostata

Orhiectomia in cancerul de prostata
Urmareste Sfatul Medicului Aboneaza-te la Newsletter. Tratament Sus. Radioterapia externă este utilă şi în ameliorarea simptomatologiei generate de apariția metastazelor: obstrucție urinară, durere osoasă, durere pelvină, sindrom de compresiune la nivel medular. Complicatiile si efectele secundare ale terapiei hormonale Folosirea agonistilor LHRH determina o descarcare mare temporara de testosteron la inceputul tratamentului. La barbat scade libidoul si potenta si inhiba functia glandelor sexuale. Studiul a aratat Orhiectomia in cancerul de prostata pacientii cu tumori mici, limitate numai la prostata si neagresive au avut o rata de supravietuire excelenta. În prezent PSA este considerat cea mai eficientă metodă de se timpurie a cancerului de prostată deoarece valorile sale cresc cu aproximativ cinci sau opt ani înaintea depistării formațiunii tumorale maligne la nivel prostatic.

La 45de ani, 4 din La 55 Orhiectomiia ani, 25 din La 65 de ani, 59 din Orrhiectomia 75 de ani, 59 din Astazi jumatate dintre barbatii diagnosticati cu cancer de prostata se afla Orhiectomiz stadiul cu risc Orhiectomia in cancerul de prostata al bolii la momentul diagnosticului. Cancerul care se extinde dincolo de tesutul prostatic la oase, plamani sau nodulii limfatici nu poate fi vindecat, dar deseori poate fi tinut sub control pentru multi ani.
Aceasta procedura se realizeaza pentru tratarea hipertrofiei benigne de prostata si, uneori, pentru ameliorarea simptomelor cauzate de un cancer inainte de administrarea unui alt tratament. Posibile efecte adverse ale chirurgiei cancerului de prostata: • Impotenta • Incontinenta urinara si, Acest tratament implică utilizarea radiaţiilor pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia este o opţiune pentru vindecarea cancerului localizat şi a cancerului de prostată avansat la nivel local. Noile descoperiri în radioterapie (IMRT ȘI VMAT) fac ca această metodă de tratament să devină o alternativă serioasă în fața efectuării unei.

Diagnostic si investigatii Cancer de Prostata. Diagnostic si investigatii Cancer de Prostata. Majoritatea cancerelor de prostată sunt identificate pentru prima dată în timpul screeningului combinat cu analiza de sânge pentru antigenul specific prostatic (PSA) sau cu un examen rectal digital (DRE).

Orhiectomia prostata

Totul despre cancerul de prostata, simptome si tratament
Acesta este un tip de cancer mult mai agresiv decat adenocarcinoamele; Carcinomul cu celule mici — Orhiectomia in cancerul de prostata alcatuit din celule rotunde, de mici dimensiuni, fiind un cancer de tip neuroendocrin. Im noi evidente care sugereaza ca nu ofera nici un avantaj pentru supravietuire pentru barbatii cu boala limitata la glanda prostatica. Alte complicatii frecvente ale prostatectomiei radicale includ incontinenta urinara — scurgerea involuntara Orniectomia urina din vezica — si incontinenta fecala — scurgerea Orhiectoima de materii fecale din rect. Avantajul acestei abordari este acela ca efectele secundare ale chirurgiei sau radioterapiei pot fi evitate. Mai multe terapii pot ameliora durerea si reduce simptomele asociate cancerului de prostata metastatic avansat. Găsește-ți un specialist:

Intr-un alt studiu, acelasi grup de barbati au fost urmariti pe o Orhiectomia in cancerul de prostata si mai mare de timp. Cancerul prostatic este, de obicei, o tumora cu crestere lenta, deseori nedeterminand simptome pana la stadii avansate.

Flucinome tablete contine urmatorii ingredienti inactivi: lactoza, lauril sulfatde sodiu, celuloza microcristalina, amidon, dioxid de silicon si stearat de magneziu. Indicatii: Flucinome este indicat ca monoterapie cu sau fara orhiectomie sau in combinatie cu hormonul eliberator al hormonului luteotrop LHRH pentru tratamentul cancerului prostatic avansat la pacientii netratati anterior sau la cei care nu au raspuns sau au devenit rezistenti la tratamentul hormonal. Flucinome este de asemenea indicat ca si componenta a tratamentului folosit in carcinomul prostatic B2-C2 T2b-T4 , pentru a reduce volumul tumorii, pentru a imbunatati controlul tumoral si pentru a mari intervalul de progresie a bolii.
Contraindicatii: Flucinome este contraindicat la pacientii cu reactii de sensibilitate la flutamida sau la oricare component al acestui preparat.

Administrare: Pentru administrare orala. Doza recomandata ca monoterapie sau in combinatie cu un agonist de LHRH este de un comprimat de mg de trei ori pe zi, la interval de 8 ore. In combinatie cu un agonist de LHRH, tratamentul poate fi inceput simultan sau terapia cu Flucinome poate fi Compozitie Acetat de leuprorelin, injectie depot 11,25 mg la 3 luni.
Actiune terapeutica Utilizare in pediatrie: Lipsa de riscuri si eficacitatea la copii nu au fost stabilite. Indicatii Lucrin Depot este indicat in tratamentul paleativ al cancerului de prostata avansat, atunci cand orhiectomia sau administrarea de estrogeni fie nu sunt indicate fie nu sunt acceptate de pacient. Lucrin Depot nu difera fata de injectarea zilnica subcutana in ceea ce priveste lipsa de riscuri si eficacitatea in administrare.
Mod de administrare Lucrin Depot – 3 luni trebuie administrat sub supravegherea unui medic.

Doza recomandata de Lucrin Depot – 3 luni este 11,25 mg administrata sub forma unei injectii serice unice subcutan sau intramuscular la fiecare 3 luni. Microsferele liofilizate trebuie reconstituite si administrate, respectand urmatoarele instructiuni: Utilizati in permanenta o tehnica aseptica. Asigurati-va ca lichidul se afla in partea inferioara a fiolei de solvent Este utilizat: La barbati – pentru tratamentul de atac al carcinomului de prostata, hormonodependent, in stadiu avansat cu metastaze inaintea formei cu eliberare prelungita.
Un efect favorabil al medicamentului este mai pronuntat si apare mai frecvent atunci cand pacientul nu a fost tratat anterior cu un alt produs hormonal. La femei – pentru tratamentul adjuvant al infertilitatii anovulatorii, in asociere cu gonadotropine hMG, hCG, FSH , pentru inducerea ovulatiei in vederea fertilizarii in vitro, urmata de transferul embrionului F. Mod de administrare Utilizati intotdeauna Diphereline exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra Ce este Clanisen si pentru ce se utilizeaza Indicatii Cancerul prostatei, in toate stadiile de evolutie a bolii.

Produsul este eficace si in stadiile avansate ale bolii de exemplu, cu metastaze osoase , precum si in cazurile rezistente la alte preparate estrogenice; se poate asocia cu citostatice si cu orhiectomie Carenta estrogenica Tulburarile de menopauza naturala sau indusa chirurgical : tratamentul simptomelor vasomotorii moderate sau severe si profilaxia osteoporozei, a vaginitelor atrofice si a kraurosis vulvae; suprimarea lactatiei. Mod de administrare Tratamentul este strict individualizat. Cancerul de prostata: doza zilnica este de 24 – 48 mg clorotrianisen 1 – 2 comprimate Clanisen 24 mg , indiferent de stadiul evolutiv.
Pentru a obtine rezultate optime, se recomanda tratamentul de lunga durata; tratamentul se va intrerupe numai la aparitia reactiilor adverse persistente. Asocierea corticoterapiei, mai ales in formele cu metastaze osoase, creste eficienta Ce este Androcur si pentru ce se utilizeaza Indicatii Androcur este un preparat hormonal antiandrogenic.

Inhiba efectul hormonilor androgeni prin blocarea receptorilor dihidrotestosteronului hormoni care sunt produsi in cantitate mica si la femeie ; de asemenea, are actiune progestativa si inhiba secretia de gonadotropine. La barbat scade libidoul si potenta si inhiba functia glandelor sexuale.
Aceste modificari dispar dupa intreruperea tratamentului. Acetatul de ciproteron inhiba competitiv efectul androgenilor asupra organelor tinta androgeno-dependente, de exemplu protejeaza prostata de actiunea hormonilor androgeni produsi de glandele sexuale si sau glandele corticosuprarenale. La femei combate hirsutismul excesiv si alopecia androgenica si scade functia glandelor sebacee. In timpul tratamentului este inhibata functia ovariana. Mod de administrare Femei de varsta reproductiva Nu trebuie sa luati Androcur daca sunteti insarcinata.

Din acest motiv, inainte de inceperea Generalitati Carcinomul cu localizare initiala necunoscuta este o boala in care celulele canceroase maligne se afla undeva in interiorul organismului, dar locul in care au inceput sa se dezvolte punctul de origine este necunoscut.
De fapt, carcinomul cu localizare initiala necunoscuta reprezinta un grup aparte al neoplaziilor care devin cunoscute prin locul sau locurile in care acesta s-a raspandit metastazare dintr-o alta parte a corpului. Pentru ca toate aceste boli sunt diferite, pe parcursul evolutiei pot aparea schimbari in recuperarea pacientului prognostic si optiuni terapeutice diferite pentru fiecare individ in parte. Tratamentul citostatic este administrat pentru ameliorarea simptomatologiei generată de apariția metastazelor.

Dintre medicamentele citostatice administrate putem aminti: 5-Fluorouracil, Dacarbazina, Fluoxouridina, Ciclofosfamidă, Docetaxel, Estracyt etc. În cazul în care apare rezistență la tratamentul hormonal cu apariția unor noi leziuni canceroase este indicată administrarea unei combinații medicamentoase în scopul remisiunii tumorale secundare: Extramustin asociat cu Mitomicina C, Epirubicină, Liarozol şi Suramin care intervine prin inhibarea factorului de creştere. Publicat la Vizite: bibliografie.
Discută pe forum, aderă la grupuri de suport, crează-ți o fișă medicală. Prezentări complete și date de contact. Macrosomia copil cu greutate la naştere peste grame este un factor favorizant apariției cancerului de prostată. Vârsta – bărbații trecuți de 60 de ani sunt mult mai predispuşi la cancerul de prostată. Rasa – incidența cancerului de prostată este mult mai mare în rândul bărbaților de culoare acest aspect poate avea la bază factorii specifici mediului înconjurător, alimentației şi stilului de viață.

Alimentația – consumul crescut de grăsimi mezeluri, lactate şi aportul excesiv de Ca sub formă medicamentoasă sau conținut în alimente cresc riscul de apariție a cancerului de prostată; calciul scade activarea vitaminei D care intervine, printre altele, în diferențierea elementelor celulare care intră în structura prostatei; consumul crescut de grăsimi de origine animală determină creşterea nivelului de colesterol în sânge, care reprezintă un factor de risc favorizant dezvoltării tumorale maligne; studiile au arătat că aportul excesiv de proteine stimulează factorul de creştere insulin-like1 IGF-1 , ale cărui valori crescute au fost identificate în cazul bărbaților cu cancer de prostată metastazat.
Alimentația vegetală, bogată în fibre, vitamina A, seleniul şi vitamina D3 prezintă un rol protector. Diabetul zaharat este asociat riscului crescut de dezvoltare a proceselor neoplazice la nivelul prostatei pentru că insulina influențează cantitatea de IGF-1 prezentă în sânge, factor de risc al cancerului de prostată.

Unii cercetători susțin existența unei legături genetice între neoplasmul de prostată şi diabetul zaharat. Obezitatea este asociată riscului crescut de apariție al cancerului de prostată, mai ales în cazul pacienților tineri. Surplusul de țesut adipos poate agrava evoluția tumorală şi poate determina apariția recidivelor în cazul pacienților cu neoplasm de prostată în antecedente. Consumul de alcool creşte riscul de apariție a cancerului de prostată, în special în cazul bărbaților cu teren genetic favorizant.
Infecții virale – studiile au arătat că infecția cu virusul Papiloma uman HPV sau cu virusul herpetic uman HHV reprezintă un factor de risc în apariția cancerului de prostată. Infecțiile prostatei prostatita precum şi contactarea infecțiilor cu transmitere sexuală cresc riscul de apariție a cancerului de prostată. Vasectomia efectuată în scop contraceptiv poate determina hipertrofia prostatei cu posibilitatea apariției unor procese tumorale.

Expunerea profesională la substanțe chimice cancerigene Anumite boli care se transmit pe cale sexuală Hiperactivitate sexuală Sistemul hormonal poate fi implicat în apariția cancerului de prostată. Dezvoltarea structurilor tisulare ale prostatei se realizează sub acțiunea hormonilor androgeni. Excesul de hormoni androgeni este un factor de risc al cancerului de prostată. Stadiul I: formațiune tumorală malignă limitată la nivelul mucoasei prostatice. Stadiul II: depistarea unei formațiuni tumorale neregulate la nivelul prostatei cu ocazia efectuării tuşeului rectal.
Formațiunea tumorală are aproximativ 1, 5 cm şi nu depăşeşte capsula prostatică. Stafiul III: are loc extensia formațiunii tumorale maligne cu invazia veziculei seminale, a vezicii urinare şi a peretelui pelvin. De acum îşi fac apariția manifestările clinice ale bolii. Stadiul IV: afectarea ganglionară şi apariția metastazelor la distanță.

T – tumoră primară T0 – absența tumorii primare T1 – carcinom în situs formațiune tumorală limitată la nivelul mucoasei prostatice T2 – formațiunea tumorală malignă interesează un singur lob sau ambii lobi ai prostatei, fără depăşirea capsulei prostatice T3 – formațiunea tumorală malignă depăşeşte capsula prostatică şi invadează veziculele seminale T4 – formațiunea tumorală malignă invadează organele învecinate: rectul, vezica urinară, peretele pelvin etc.
N – afectare ganglionară N0 – fără afectare ganglionară N1 – invadarea ganglionilor peritumorali M – metastaze la distanță M0 – absența metastazelor la distanță M1 – prezența metastazelor la distanță. În cazul extinderii tumorale spre rect pot apărea tenesmele rectale durere si contractură anală , diaree gleroasă aspect de albuş de ou , falsa senzație de defecație. Extinderea formațiunilor tumorale spre uretră poate determina apariția semnelor de insuficiență renală şi se poate ajunge în faza de uremie insuficiență renală asociată dezechilibrelor metabolice, hormonale și electrolitice.

Apariția metastazelor la distanță poate genera semne clinice specifice organului afectat.
Scorul Gleason variaza intre si ne arata cat de mult din proba prelevata este tesut sanatos scor mic sau tesut anormal scor mare. Cele mai multe tipuri de cancer de prostata inregistreaza la momentul diagnosticului un grad de 3 sau mai mare. Deoarece tumorile de prostata sunt adesea alcatuite din celule canceroase ce au grade diferite, pentru fiecare pacient sunt atribuite doua grade.
Un grad primar este dat pentru a descrie celulele ce alcatuiesc cea mai mare suprafata a tumorii si se mai da un grad secundar pentru a descrie urmatoarea cea mai mare arie canceroasa. Scorurile Gleason tipice variaza de la Cu cat scorul este mai mare, cu atat este mai probabil ca pacientul sa aiba un tip ce cancer mai agresiv si care sa se extinda extrem de rapid. Cauzele cancerului de prostata nu sunt foarte clare. Cu toate acestea, multe cazuri de boala par a fi legate de semnalizarea celulara aberanta care implica hormoni androgeni masculini, in special testosteronul si metabolitii sai.

In anumite tesuturi, testosteronul poate fi transformat in unul din cei doi compusi activi — estradiol sau dihidrotestosteron. In timp ce estradiolul promoveaza cresterea celulelor cancerului de prostata, dihidrotestosteronul inhiba moartea programata apoptoza. Probabilitatea aparitiei cancerului de prostata se dubleaza daca un parinte sau un frate are cancer de prostata ; acest lucru sugereaza faptul ca factorii genetici joaca un rol important. Varsta — riscul de aparitie a cancerului de prostata creste odata cu varsta; Rasa — din motive ce nu au fost inca determinate, barbatii de culoare au un risc mai mare de cancer de prostata decat barbatii din alte rase.
De asemenea, acesta poate fi mult mai agresiv sau avansat; Istoricul familial de cancer de prostata — daca barbatii din familia dumneavoastra au avut cancer de prostata, riscul poate fi crescut. Studiile au aratat ca cei care au renuntat la fumat cu mai mult de 10 ani in urma au acelasi risc ca cei care nu fumat niciodata; Calciul — consumul zilnic a mai mult de mg; De obicei nu exista simptome in stadiile incipiente.

Programati o intalnire cu medicul urolog daca aveti urmatoarele semne si simptome: Nevoia imperioasa de a urina; Dificultate la initierea si mentinerea urinarii; Prezenta sangelui in urina; Urinare frecventa, mai ales pe timpul noptii; Dificultati in golirea completa a vezicii urinare; Durere sau usturime la urinare; Senzatie de oboseala, ameteli sau paloare ce pot fi cauzate de anemie; Dificultatea realizarii sau mentinerii unei erectii;
Atunci cand cancerul prostatic este in stadii avansate pot aparea : Dureri osoase, adesea de coloana vertebrala, femur, pelvis sau coaste; Fracturi osoase; Slabiciune musculara; Incontinenta urinara; Cancerul de prostata poate fi depistat in stadii incipiente prin efectuarea unor teste de screening precum dozarea antigenului specific prostatic PSA din sange sau prin efectuarea unui tuseu rectal. PSA — barbatii au de regula un nivel scazut al acestui antigen in sange, astfel ca o valoare ridicata poate ridica suspiciuni in ceea ce priveste prostata, dar nu semnaleaza neaparat prezenta cancerului de prostata.

Examinarea rectala digitala DRE — urologul examineaza prostata introducand un deget lubrifiat si imbracat in manusa in interiorul rectului, palpand prostata prin peretele rectal.
Aceasta metoda este foarte utila dar doar daca tumora are o dimensiune si o pozitie adecvata. Se recomanda efectuarea acestei proceduri impreuna cu dozarea PSA. Ecografia transrectala TRUS — cu ajutorul unei sonde cu ultrasunete medicul obtine o imagine clara a glandei ce poate fi supusa examinarii. Biopsia — se preleveaza mici mostre de tesut prostatic cu ajutorul unui ac special.
Tesutul este examinat la microscop, iar rezultatul este clasificat in conformitate cu sistemul Gleason. Biopsia reprezinta singura metoda de confirmare a cancerului de prostata.

Pentru urmarirea metastazelor se mai pot folosi: tomografia computerizata CT sau imagistica prin rezonanta magnetica IRM. Medicina moderna ofera diverse metode de tratament care pot fi aplicate ca unica metoda de diagnostic sau in combinatie. Tratamentul trebuie ales conform stadiului bolii, starii pacientului si in functie de preocuparile pacientului si ale medicului curant.
Supravegherea activa — in acest caz, cancerul de prostata este pur si simplu monitorizat si nu este tratat la inceput. Aceasta metoda se bazeaza pe cresterea lenta sau chiar deloc a cancerului depistat in stadii incipiente. Se poate constata cum acesta nu avanseaza ani la rand.

Cancerul de prostata


Acest tratament implică utilizarea radiaţiilor pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia este o opţiune pentru vindecarea cancerului localizat şi a cancerului de prostată avansat la nivel local. Actualmente, nu mai este obligatoriu ca pacienții bolnavi de cancer de prostată să treacă printr-o intervenție chirurgicală pentru a se vindeca. De asemenea, radioterapia poate fi utilizată în stadiile foarte avansate pentru a încetini evoluţia cancerului de prostată metastatic şi pentru a ameliora simptomele. Cu cea mai actuală tehnologie IMRT-VMAT, acum există posibilitatea de a proteja organele de risc care sunt în apropierea tumorii pentru a nu fi afectate de tratamentul în sine. Radioterapia este în Orhiectomia in cancerul de prostata normal administrată în ambulatoriu, la un spital din apropiere.

Aceasta este administrată în şedinţe scurte 5 zile pe săptămână, de la patru Orhiectomia in cancerul de prostata opt săptămâni. Înapoi la: Tratarea cancerului de prostată. Răzoare, nr G, Florești Vezi harta. Radioterapia pentru tratarea cancerului de prostată.

orhiectomia prostata

Cancerul de prostată

Prostata este o glanda de marimea unei nuci care se afla chiar sub vezica urinara, in fata rectului si inconjoara uretra – tubul care transporta urina si sperma. Prostata produce un lichid care face parte din materialul seminal sau spermatic, deci sprijina activitatea de reproducere. Cancerul de prostata este cel mai frecvent cancer Orhiecomia randul barbatilor si este a doua cauza de deces prin cancer la barbati, dupa cancerul Orhkectomia plamani. De obicei, afectiunea se dezvolta foarte lent si afecteaza in special barbatii mai in varsta. Aproximativ 6 din 10 cazuri sunt diagnosticate la barbatii peste 65 de ani, boala fiind rareori Orhiectomia in cancerul de prostata inainte de 40 de ani. Varsta medie la momentul diagnosticului este de aproximativ 66 de ani.

Aproape toate cazurile de cancer de prostata sunt adenocarcinoame, acele tipuri de cancer care incep in celulele care produc si elibereaza mucus si alte fluide. De multe ori, afectiunea nu se manifesta prin niciun simptom precoce. In stadii mai avansate, cancerul de prostata poate determina barbatii sa urineze mai Orhiectomia in cancerul de prostata sau sa aiba un flux de urina mai slab.

Lasă un răspuns