Operatie prostatei cancer metastaze

Tratamentul cancerului prostatic metastatic este preponderent sistemic Terapia hormonala, cunoscuta si sub numele de terapie de deprivare androgenica, ramane piatra de temelie a terapiei cancerului prostatic metastatic. Functionarea prostatei este reglata de testosteron, un hormon sexual masculin produs de testicule. Cancerul de prostata este o importanta problema de sanatate in majoritatea tarilor civilizate. Desi boala este rara la barbatii sub 50 de ani, expertii considera ca majoritatea varstnicilor au cel putin „urme” de cancer prostatic. Indicatii osteoliza produsa de metastazele osoase ale tumorilor solide (ex. cancer de san, cancer de prostata, cancer tiroidian etc.) sau de catre neoplaziile hematologice (ex. mielomul multiplu etc.). Acest tip de cancer incepe de obicei in vezica urinara si se raspandeste in prostata, dar uneori poate incepe din prostata si se poate extinde la vezica urinara si tesuturile din jur; Carcinomul cu celule scuamoase – se dezvolta de regula din celulele plate ce acopera prostata. Acesta este un tip de cancer mult mai agresiv decat adenocarcinoamele;

Operatie prostatei cancer metastaze

Operatie prostatei cancer metastaze
Ce este cancerul Cancerul este o afectiune severa cncer care poate ridica semnificativ riscul de deces. Cresterea in greutate este, de asemenea, frecventa dintre care cel mai mult este grăsime, deoarece masa musculara scade si a depăsit 6 kg, în medie la 12 luni. Conform unui studiu publicat recent de Operatoe de la University of Southern California USCo noua investigatie poate ajuta in detectarea recidivei cancerului de prostata, chiar si in cazurile cand la analiza histopatologica uzuala ganglionii limfatici regionali nu sunt invadati de celulele tumorale. Rolul paliativ al adrenalectomiei chirurgicale pentru boala care progresează în urma orhiectomiei a fost descris pentru prima dată înulterior înlocuita de către prima generatie de inhibitori enzimatici ai biosintezei suprarenale de steroizi aminoglutethimide si ketoconazol.

Messing si colegii au randomizat pacienții care aveau ganglioni limfatici pozitivi la momentul prostatectomiei radicale la TDA imediata sau observare. Exista mai multe metode de deprivare androgenica. Vârsta si comorbiditatea, de asemenea, au fost asociate cu o incidentă mai mare de fractură. Flutamida nu au vrut sa o inceapa in acelasi timp cu radioterapia asa ca ramane sa incepem tratamentul dupa inca o saptamana. Dupa 2 zile a fost operat endoscopic de prostata in Pentru a administra ultrasunete de mare intensitate concentrate se introduce o sonda de ultrasunete în rect, metzstaze se focalizează fasciculele de unde pe zonele canceroase ale glandei. Prostatectomia se poate realiza fie prin interventie Operatie prostatei cancer metastaze, ce implica incizia abdominala, fie asistata robotic, care implica realizarea mai multor incizii de mici dimensiuni, prin intermediul carora vor fi introduse instrumentele chirirgicale si se va realiza interventia.

De fapt, studiile metatsaze Operatie prostatei cancer metastaze autopsie au aratat Operatie prostatei cancer metastaze multi dintre barbatii in varsta si doar cativa dintre cei tineri, care au decedat din alte cauze au avut, de asemenea, cancer de prostata care nu le-a fost diagnosticat in timpul vietii. Membru din Subiecte: Operatie prostatei cancer metastaze Comentarii: 4. TDA incipienta este acceptabila, dar o alternativă este observarea atenta până la apariția progresiei cancerului. O abordare a acestei situații constă în efectuarea selectivă a disecției ganglionare pelvine, Operatie prostatei cancer metastaze procedura la bărbații cu risc crescut și efectuarea unei disecții mai extinse la acești bărbați.
6/4/ · Sunt mai multe persoane cu cancer de prostata avansat, sau chiar metastatic, care au urmat terapia tripla hormonala intermitenta si care au obtinut rezultate bune si chiar foarte bune: User greggeva, subiect „Triple Hormone Therapy Research”. 12/4/ · Scuze, era MCRPC (metastatic castration-resistant prostate cancer), dar din viteza am scris MCRC Da, casodex a avut in doza de 50 mg in faza de Androgen deprivation therapy (ADT). Da, s-a facut un consult neurologic dar asta chiar inaintea ultimei sedinte de chimio (2 iulie) dar atunci inca nu avea durerile de picioare, poate ar fi indicat sa mai facem acum un nou consult neurologic.

Cancerul de prostata

Cancerul Prostatei | Centru Oncologie Severin
Prostata este o glanda care face parte din sistemul reproducator masculin, amplasata in partea de jos a vezicii urinare, in fata rectului, care are dimensiunile unei castane. Se poate concluziona în mod rezonabil că riscul de boală ganglionara regională este foarte scăzut la pacienții cu un scor Gleason de 6 sau mai puțin. Tratamentul presupune recoltarea unor celule din sistemul imunitar al pacientului si modificarea genetica a acestora, astfel incat sa lupte mai eficient cu cancerul. Cu acesta ocazie i s-a gasit si s-a efectuat o polipectomie colonoscopica – Operatie prostatei cancer metastaze colon ascendent examen anatomo patologic extemporaneu: adenom tubulo- vilos cu displazie grad 1 si baza de implanatare conservata ; Deoarece pe data de Exista si o a patra optiune de tratament de baza: terapia homonala.

Clasificarea Whitmore-Jewett nu mai este utilizată pe scară Operxtie, deoarece cancerul de prostată nu progresează neapărat într-o manieră secvențială. Trebuie efectuată o examinare neurologică, incluzând determinarea tonusului sfincterului anal extern metasfaze, pentru a ajuta la detectarea compresiunii posibile a măduvei spinării. Cancerul avansat de prostată rezulta din orice combinație de diseminare locală limfatică, hematogenă sau Operatie prostatei cancer metastaze. Disfunctia Operatie prostatei cancer metastaze si pierderea libidoului sunt aproape universale. Nilutamida Nilandron de 50 mg.

Din păcate, se produc adesea rezultate false-negative, astfel încât biopsiile multiple ar putea fi necesare. În cazul în care se suspectează cancer, determinarea dacă boala este localizată sau extinsa în afara capsulei este importantă pentru planificarea tratamentului. Disparitia santului lateral sau implicarea veziculei seminale indică adesea boala avansată la nivel local.

Trebuie efectuată o examinare neurologică, incluzând determinarea tonusului sfincterului anal extern , pentru a ajuta la detectarea compresiunii posibile a măduvei spinării. Constatările, cum ar fi parestezii sau epuizarea, sunt totuși neobișnuite. Majoritatea cancerelor incipiente nu determina niciun simptom, dar unele semne incipiente pot fi urinarea frecventa, in special noaptea, singe in urina, dificultate la inceperea urinarii sau inabilitatea de a urina si urinare slaba sau dureroasa.
Ulterior apar semne de boala avansata: polakiurie cu nicturie, tenesme vezicale, jet urinar slab, hematurie terminala. Rar adenopatii inghinale cu edeme bilaterale ale membrelor, dureri osoase datorita metastazelor. DRE este dependent de examinator, iar examinările în serie în timp sunt cele mai bune. Un nodul prostatic este suspect pentru malignitate și justifică evaluarea. În plus, constatările, cum ar fi asimetria, diferența în textura și consistenta scazuta, sunt indicii importante și ar trebui să fie luati în considerare împreună cu nivelul PSA.

Modificarea consistentei prostatei în timp sugerează, de asemenea, necesitatea unei biopsii. Chisturile sau litiaza nu pot fi diferențiate cu precizie de cancer numai pe baza constatărilor DRE. Prin urmare, se menține un indice ridicat de suspiciune pentru tulburările noncanceroase dacă rezultatele DRE sunt anormale. În cazul detectării cancerului, descoperirile DRE formează baza stadiului clinic al tumorii primare adică stadiul tumorii [T] în sistemul de stadializare TNM. În practica actuală, majoritatea pacienților diagnosticați cu cancer de prostată au rezultate normale ale DRE, dar au rezultate anormale ale PSA.
Sindroame paraneoplazice: 1. Fibrinoliza sistemica 2. Anomalii neuromusculare. Markeri tumorali 1. Valorile serice ale PSA nu sunt modificate de tuseul rectal asa ca analiza PSA poate fi efectuata înainte si dupa tuseul rectal. PSA poate fi utilizata în monitorizarea raspunsului terapeutic. Cresterea PSA poate precede recidiva. Dupa tratamentul chirurgical o scadere marcata a nivelului PSA confirma înlaturarea cancerului. Nivelul PSA se coreleaza cu volumul tumoral.

Exista cresteri ale fosfatazei acide dupa tuseul rectal asa încât recoltarea ei se face înaintea tuseului rectal sau la saptamâni dupa efectuarea acesteia. Ecografia transrectală TRUS a fost asociată cu o rată ridicată de rezultate fals pozitive, făcând-o inadecvată ca instrument de screening, deși are un rol stabilit în direcționarea biopsiilor prostatice.
Screening-ul pentru cancerul de prostată este un subiect controversat. Screening-ul oferă posibilitatea de a găsi forme de cancer intr-un stadiu mai curabil. Cu toate acestea, având în vedere istoria variabila a cancerului de prostată — unele cazuri progresând agresiv, dar multe fiind indolente și avand puțină amenințare de morbiditate sau mortalitate semnificativă — și absența unei metode reproductibile de identificare a pacienților la care boala va progresa rapid în absența tratamentului, screening-ul inevitabil duce la un anumit grad de supra-tratament.
Mulți medici au susținut că intervenția timpurie pentru cancerul de prostată nu oferă un avantaj măsurabil de supraviețuire.

Trialul intervenție prostatica versus observatie PIVOT care a randomizat bărbații cu cancer de prostată localizat la o supraveghere vigilentă sau prostatectomie radicală, nu a găsit nici o diferență semnificativă nici in mortalitate generala si nici in mortalitatea prin cancerul de prostată între cele două grupuri dupa o urmarire de cel puțin 12 ani. Cu toate acestea, este necesară o monitorizare mai lungă pentru a trage concluzii definitive. Indicațiile pentru screening sunt controversate. Avocații screeningului consideră că depistarea precoce este crucială pentru găsirea unei boli limitate la organ și pentru reducerea probabilității mortalității.
Atunci când simptomele se dezvoltă sau când rezultatele DRE devin pozitive, cele mai multe cazuri au avansat deja dincolo de boala limitata la organ. Cei care nu promovează screening-ul sunt îngrijorati că screening-ul va detecta cancere care nu sunt semnificative din punct de vedere biologic adică la pacienții care vor muri cu cancer de prostată mai degrabă decât de la acesta și supun pacienții riscurilor de intervenție inutilă.

Societatea Americana de Cancer ACS recomanda ca barbatii asimptomatici cu o speranta de viata de cel putin 10 ani sa ia o decizie informata impreuna cu furnizorul lui de sanatate dupa primirea informatiilor cu privire la incertitudinile, riscurile si beneficiile screening-ului evaluarii PSA. Vârsta recomandată la care bărbații ar trebui să primească aceste informații variază în funcție de riscul de cancer de prostată, după cum urmează:
Bărbații care decid să fie examinați ar trebui să fie testați cu un test PSA. Un DRE poate fi făcut, de asemenea, ca parte a screening-ului. Dacă screeningul nu detectează cancer, timpul dintre retestarile ulterioare depinde de rezultatele PSA, după cum urmează: NCCN notează importanța identificării cancerului de prostată agresiv, evitând în același timp detectarea bolii indolente. Pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 45 și 75 de ani, NCCN recomandă o discuție privind riscurile și beneficiile screening-ului, urmată de un PSA de bază și luarea în considerare a DRE, în special la bărbații cu un nivel PSA ridicat.

Considerațiile privind biopsia ghidata cu ultrasonografie transrectală TRUS ar trebui să țină cont de corelația dintre nivelul PSA și probabilitatea de a găsi cancer de prostată la biopsie, după cum urmează: Pentru întreruperea screening-ului, s-a descris următoarele trei strategii de reducere a supradiagnosticului la populația în vârstă: În mai , AUA a lansat noi ghiduri care sprijină utilizarea de rutină a testului PSA la bărbații sănătoși cu vârsta cuprinsă între 55 și 69 de ani , care prezintă un risc mediu pentru cancerul de prostată și asimptomatici.
AUA recomandă ca bărbații să-și consulte medicul cu privire la riscuri și beneficii înainte de a fi supuși testării PSA. Cercetatorii au descoperit ca, barbatii din aceste grupuri, este putin probabil sa dezvolte cancer de prostata cu risc ridicat sau sa moara de cancer de prostata.

Deși foarte puțini bărbați cu vârsta peste 75 de ani beneficiază de testarea PSA, un număr semnificativ din punct de vedere clinic pot dezvolta cancere agresive care prezintă risc semnificativ dacă nu sunt detectate înainte de a produce simptome. După examinarea studiilor de screening inclusiv PLCO Cancer Screening Trial și ERSPC , USPSTF a concluzionat că screening-ul bazat pe PSA are ca rezultat o scădere mica sau deloc a mortalității specifice cancerului de prostată și că beneficiile unui astfel de screening nu depășesc potențiale capcane ale evaluării și tratamentului rezultat de exemplu, disfuncția erectilă asociată intervenției chirurgicale și incontinența urinară.
În mod similar, în , Societatea Europeană de Oncologie Medicală ESMO nu a recomandat screeningul PSA pentru cancerul de prostată, pe motiv că reduce mortalitatea cancerului de prostată pe seama supradiagnosticului și supratratamentuluii. ESMO nu recomanda, de asemenea, nici testarea cancerului de prostată la bărbații asimptomați cu vârsta peste 70 de ani.

Cu toate acestea, studiile ulterioare au arătat că nici un nivel PSA nu garantează absența cancerului de prostată. Pe masura ce nivelul PSA crește, la fel creste și riscul acestei boli. Viteza cresterii PSA este un concept important. Pentru a calcula viteza cresterii, ar trebui să se utilizeze cel puțin 3 măsurători consecutive, pe o perioadă de cel puțin luni.
Următoarele cresteri PSA sunt suspecte pentru cancer: Cu toate acestea, un studiu al lui Vickers și alții din a pus sub semnul întrebării conceptul de viteză a cresterii PSA. Cercetatorii au concluzionat ca viteza PSA a adaugat putin la precizia predictiva a nivelului PSA ridicat sau DRE pozitiv si ar creste in mod substantial numarul de barbati la care se recomanda biopsie. Aceasta controversa nu a fost rezolvata. Măsurarea PSA legat și liber poate ajuta la diferențierea nivelurilor ușor crescute de PSA datorate cancerului, de nivelurile ridicate datorită hiperplaziei benigne de prostată.

Procentul de PSA liber este cel mai util la bărbații cu glande foarte mari și la pacienții la care un rezultat al biopsiei a fost deja negativ.
O practică obișnuită este oferirea unei perioade de timp pentru antibiotice și medicamente antiinflamatorii și apoi repetarea testului pentru a vedea dacă acest tratament scade nivelul PSA. Cu toate acestea, nici un studiu bine realizat nu a stabilit valoarea acestei abordări. Biopsia prin ac a prostatei este indicată pentru diagnosticarea tisulara la pacienții care prezintă valori crescute ale PSA sau anomalii la DRE. TRUS permite, de asemenea, măsurarea volumului prostatei. Zonele hipoecogene la TRUS sunt în mod obișnuit asociate cu cancere, însă această constatare nu este suficient de specifică pentru diagnosticare.
Numărul de probe de biopsie care trebuiesc luate este dezbătut. Standardul anterior a constat din 6 probe prelevate într-un model sextant. În biopsiile cu model extins se preleveaza 10 sau 12 probe.

Protocoale de biopsie cu 18 prelevari sunt de asemenea utilizate, în special pentru glandele mai mari. În plus, eșantioanele pot fi prelevate din noduli palpabili sau din zone suspecte ultrasonografic. TRUS Doppler color este utilizat pentru a ajuta la identificarea zonelor suspecte.
La pacienții cu un nivel PSA ridicat persistent, în fața rezultatelor negative ale biopsiei, literatura de specialitate susține repetarea biopsiei o dată sau de două ori. Repetarea biopsiilor poate include, de asemenea, prelevari din zona de tranziție, ceea ce nu este de obicei cazul biopsiilor inițiale. Numărul de mostre de țesut obținut este o sabie cu două tăișuri. Mai multe probe cresc sansa de a gasi cancer, dar cresc si sansele de a gasi o boala care nu pune viata in pericol. Pacienții trebuie să primească antibiotice profilactice cu cel puțin 20 de minute înainte de biopsie de prostată, pentru a reduce riscul de infecție.

Cu toate acestea, nu s-a dovedit că mai mult de 1 sau 2 doze de antibiotice oferă avantaje față de utilizarea pe termen lung după biopsie. Infecțiile serioase cu organisme rezistente sunt în creștere. Confortul pacienților este mult îmbunătățit prin injectarea unui anestezic local în nervii de lângă veziculele seminale, sub îndrumare ultrasonografică. O clismă este de obicei administrată înainte de biopsie. Se face cel mai bine ghidat prin ultrasonografie transrectala. Clasic se efectuau 6 biopsii, 3 de fiecare parte a glandei de la vârf, mijloc si baza.
Prin urmare acesti pacienti vor fi evaluati în continuare la luni cu PSA si tuseu rectal. S-a observat că biopsiile prostatice pot avea complicații, inclusiv febră, durere, hematospermie, hematurie, culturi urinare pozitive și rareori sepsis.

De asemenea, procesul de screening în sine poate conduce la efecte psihologice adverse la bărbații care au o biopsie de prostată, dar nu au identificat cancer de prostată. Aceste riscuri se înmulțesc deoarece un procent semnificativ din bărbați vor avea mai mult de o biopsie înainte de detectarea cancerului sau dacă sunt considerați indemni de boală. Într-un studiu de cohortă a bărbaților asimptomatici care au fost supuși unei biopsii direcționate ecografic transrectal din cauza nivelurilor crescute de PSA, s-a descoperit că, deși biopsia prostatei a fost bine tolerată de majoritatea bărbaților, o minoritate a prezentat simptome semnificative — cel mai adesea durere, — care au fost asociate cu dezvoltarea unei atitudini negative față de biopsii repetate.
Imagistica este efectuata pentru detectarea si caracterizarea bolii cu scopul de a selecta sau a modifica tratamentul. Tehnicile imagistice pot evalua parametrii anatomici sau funcționali. Utilitatea imagisticii pentru barbatii cu recidiva biochimica precoce dupa prostatectomie radicala RP.

Grupurile cu risc mic si intermediar, cu PSA seric scăzut postoperator au un risc redus de scanare osoasa pozitiva sau scanare CT pozitiva. Frecvența imagisticii trebuie să se bazeze pe riscul individual, vârstă, PSADT, scorul Gleason si starea generala de sanatate.
Radiografia obișnuită poate fi utilizată pentru a evalua regiuni simptomatice la nivelul scheletului. CT sau RMN-ul pot fi mai utile pentru a evalua riscul de fracturi deoarece aceste modalități. Testele par să aibă o sensibilitate mai mare decat scanare osoasă. Cu toate acestea, leziunile noi observate pe scanarea osoasa inițială post-tratament, în comparație cu scanarea de bază pre-tratament, poate sa nu indice progresia bolii. Din acest motiv, o scintigrafie osoasa de confirmare dupa săptămâni este autorizata pentru a diferentia progresia adevărata, de reacția de exacerbare flare.
Leziuni noi suplimentare indica progresia bolii.

Scanările stabile fac rezonabila continuarea tratamentului. Necesitatea imagisticii țesuturilor moi rămâne neclară. CT poate fi efectuată cu și fără contrast oral și intravenos și tehnica CT ar trebui să fie optimizată pentru a maximiza în timp utilitatea de diagnosticare in timp ce se minimizeaza doza de radiație.
CT este utilizat pentru stadializarea inițială la pacienții selectați: Punctele forte ale RMN sunt un contrast si o caracterizare ridicata a țesuturilor moi,. Tehnicile standard RMN pot fi luate în considerare pentru evaluarea inițială a pacienților cu risc crescut: RMN poate fi luat în considerare la pacienții care au suferit prostatectomie radicala RP cand PSA nu reușește să scadă la niveluri nedetectabile sau când un PSA nedetectabil devine detectabil si crește la 2 sau mai multe determinări, sau după RT pentru creșterea PSA sau DRE pozitiv în cazul în care pacientul este candidat pentru terapie locala suplimentara.
Supravegherea activa. În plus, mpMRI poate detecta cancere de prostata mari și slab diferențiate.

Studiile imagistice pot fi o parte importantă a stadializarii pre-tratament a cancerului de prostată, ajutând la diferențierea bolii localizate clinic adică, stadiul T1 sau T2 , care este în general accesibilă terapiei locale, de o boală mai avansată care poate necesita terapie multimodală. Sistemul de stadializare acceptat în prezent permite includerea acestor studii în evaluarea bolii, deși literatura medicală sugerează că nici un studiu unic nu poate fi utilizat pentru a detecta reproductibil boala limitata la organ.
Din păcate, o rată semnificativă de inexactitate limitează valoarea acestor două teste. Pentru stadializarea M, scintigrafia osului cu technețium 99m Tc este de obicei utilizată. Obținerea unei scanări de bază la nivelul oaselor pentru a ajuta la evaluarea testelor viitoare nu are sens. Studii în curs de desfășurare cu tomografia cu emisie de pozitroni cu 11C-colină PET poate conduce la utilizarea sa în viitor. Pentru stadializarea bolii metastatice viscerale se recomanda: scintigrafie osoasa, radiografie osoasa, M.
I, markeri tumorali fosfataza acida, PSA.

La pacienții supuși unei prostatectomii radicale, evaluarea patologică a extinderii extracapsulare a bolii și implicarea regională a ganglionilor este ușor disponibilă. O controversă nerezolvată este dacă îndepărtarea prostatei la pacienții cu metastaze in ganglionii limfatici oferă un beneficiu de supraviețuire față de terapia alternativă. Studiile necontrolate sunt dificil de interpretat și nu sunt disponibile studii randomizate. În plus, disecția standard gaglionara limitată va omite metastaze, în timp ce disecția mai extinsă are o rată mai mare de complicații. O abordare a acestei situații constă în efectuarea selectivă a disecției ganglionare pelvine, limitand procedura la bărbații cu risc crescut și efectuarea unei disecții mai extinse la acești bărbați.
Ganglionii limfatici disecați sunt trimisi pentru secțiuni la ghiata; Dacă acestea nu prezintă metastaze, chirurgul trece la prostatectomie. Efectuarea unei disecții a ganglionilor limfatici pelvini la bărbații programati pentru radioterapie poate fi justificată.

Cu toate acestea, studiile au arătat un beneficiu pentru iradierea ganglionilor pelvini împreună cu prostata, astfel încât disecția ganglionilor limfatici este rareori făcută dacă nu este planificată o prostatectomie. Investigatorii de la Universitatea Johns Hopkins au validat aceste date. Analiza lor privind nomograma Hamburg pentru pacienții tratați chirurgical a arătat un risc similar scăzut pentru anumite grupuri de pacienți.
Mai important, analiza acestora a dus la stratificarea pacienților în risc scăzut, intermediar și ridicat pentru implicarea ganglionara. Deși nomograma din Hamburg și validarea clinică efectuată de grupul Hopkins evidențiază cohortele pacienților care pot beneficia de explorarea chirurgicală a bolii ganglionare regionale, nu se referă la importanța acestei constatări în raport cu rezultatul pacientului.
Se poate concluziona în mod rezonabil că riscul de boală ganglionara regională este foarte scăzut la pacienții cu un scor Gleason de 6 sau mai puțin. Acest rezultat nu este diferit de informațiile rezumate în tabelele Partin.

Disectia ganglionara este necesara? Pentru stadializare? Sau pentru vindecare? O controversa considerabila ramane tratamentul adecvat al pacientilor cu ganglioni limfatici pozitivi. Starea generală a sănătătii si comorbiditătile trebuie să fie evaluate. Pacienţii care nu sunt adecvati pentru tratamentul cu scop curativ, în virtutea unei stari de sănătate proasta, în mod normal, nu necesită investigatii de stadializare.
Boala localizată trebuie sa fie clasificata cu risc scazut foarte scazut, risc scazut, intermediar, ridicat si foarte ridicat, ca un ghid pentru prognosticul si terapia ulterioara. Stadializarea N este indicata la barbatii care sunt luati în considerare pentru tratament curativ. Prezenta metastazelor ganglionare multiple si voluminoase este de obicei o contraindicatie la un tratament curativ, în timp ce pacientii cu diseminare ganglionara limfatica limitata sunt considerati candidati fie pentru prostatectomie radicala RP , cu disectie extinsa a ganglionilor limfatici fie la radioterapie externa.

Disectia ganglionara limfatica se insoteste de o rata crescuta a complicatiilor, limfocel si limfedem.
Inlocuirea stadializării chirurgicale cu stadializarea imagistica prin urmare, ar fi valoroasa. De asemenea, pacientii cu un scor Gleason 4 ar putea fi priviti ca un grup cu risc scăzut. Pacientii cu boală recidivantă după prostatectomire radicala ar trebui să fie luati în considerare pentru stadializarea pelvina inainte de radioterapia de salvare SRT.
In aceasta situatie este adecvata numai evaluarea imagistica. Ganglionii N Nx — ganglionii limfatici nu pot fi evaluati N0 — ganglionii limfatici nu sunt invadati N1 — metastaze în ganglionii limfatici pelvini Metastaze M Mx — metastazele la distanta nu pot fi evaluate M0 — nu exista metastaze la distanta. M1-metastaze la distanta M1a — invazia ganglionilor limfatici non regionali M1b — invazie osoasa M1c — alte sedii metastatice cu sau fara invazie osoasa.

Această clasificare se aplică pentru adenocarcinoame și carcinoamele scuamoase, dar nu pentru sarcom sau carcinom cu celule tranziționale. Adjectivele utilizate pentru a descrie variante ale adenocarcinomului prostatei includ, celula in inelul cu pecete, ductal, adenoscuamos și carcinom neuroendocrin cu celule mici.
Adenocarcinomul de prostata este gradat histologic conform sistemului Gleason datorita heterogenitatii morfologice marcate a cancerului de prostata , acordându-se puncte de la 1 la 5 pentru 2 tipuri histologice predominante din cancerul de prostata. Aceasta clasificare se aplica adenocarcinoamelor si carcinoamelor scuamoase dar nu sarcoamelor sau carcinoamelor cu celule tranzitionale. Clasificarea Whitmore-Jewett nu mai este utilizată pe scară largă, deoarece cancerul de prostată nu progresează neapărat într-o manieră secvențială. Stadializarea este după cum urmează: Estimarea speranței de viață este esențială pentru a a lua o decizie informata în depistarea precoce si tratamentul cancerului de prostata.

Pacientii cu factori multipli adversi pot fi comutati la categoria de risc foarte ridicat.
Radioterapie externa plus terapie de privare hormonala plus Docetaxel la 3 saptamani 6 cicluri dupa terminarea radioterapiei. Ambele presupun monitorizarea la fiecare șase luni, dar supraveghere activă poate implica biopsii de prostata de supraveghere. Supravegherea activă este preferată pentru barbatii cu cancer de prostata cu risc foarte scăzut. Folow-up include: Majoritatea pacienților care au suferit prostatectomie radicala sunt vindecati de cancerul de prostată. In cazul în care ganglionii limfatici sunt găsiti în timpul sau după prostatectomia radicala se recomanda:
După un tratament curativ al cancerului de prostata clinic localizat, recurenta biochimica este de obicei prima dovada fie de recidiva locala, fie de progresie metastatică.

Grupul 3 nu necesită o evaluare în continuare până ce PSA nu creste. O crestere rapida a PSA poate autoriza evaluarea biopsia de prostate , in special la tineri sau barbatii sanatosi. In continuare este indicat un workup suplimentar la pacientii care sunt candidati pentru terapia locală. CRPC cancerul de prostata rezistent la castrare fara semne de metastaza M0. Factorii care afectează. Enzalutamide si abiraterone cu prednison sunt 2 noi terapii de primă linie pentru pacientii cu CRPC metastatic asimptomatici care nu au primit chimioterapie chimioterapic-naivi. Docetaxel si prednison este preferată ca prima linie de t ratament pentru CRPC simptomatic cu metastaze viscerale.

Decizia de a iniția terapia în situatia de CRPC post-docetaxel ar trebui să se bazeze pe dovezi disponibile cu nivel înalt de siguranță, eficacitate și tolerabilitatea acestor agenți și aplicarea acestor dovezi la. Ghidul NCCN pentru cancerul de prostata distinge între supraveghere activă și observare. Folow-up ar include: Radioterapie externa curativa Este indicata: — la pacientii cu tumori T1, T2 si în asociere cu ablatia hormonala pentru tumori T3; — la pacientii cu contraindicatie pentru tratamentul chirurgical; — la pacientii cu boala pelvina reziduala dupa tratamentul chirurgical — la pacientii cu invazie ganglionara pelvina.
Brahiterapie este utilizata în mod traditional pentru cazurile cu risc scăzut , deoarece studiile initiale au considerat că este mai putin eficace decât RT externa pentru boala cu risc crescut. Criochirurgia , de asemenea, cunoscuta sub numele de crioterapia sau crioablatia, este o terapie minim invaziva care lezeaza tesutul tumoral prin intermediul congelarii locale.

Tehnica prin căldură, cunoscuta sub numele de HIFU high-intensity focused ultrasound — ultrasunete de mare intensitate concentrate este utilizata pentru tratarea cancerului de prostata localizat. Un alt studiu care a folosit HIFU pentru recurenta postradioterapie supravieturiea mediana libera. Antagonistii LHRH produc niveluri de castrare ale testosteronului in 48 de ore, fără cresterea initială a lor, făcându-i o alegere convingătoare pentru tratamentul initial al pacientilor cu simptome.
Prin urmare, nu exista fenomenul de exacerbare flare asociat cu acești agenți și nici administrarea concomitentă de anti-androgen nu este. Studiu clinic PATCH în curs de desfășurare a demonstrat rate similare ale nivelurilor de castrare ale. Rezultatele privind calitatea vieții și prezenta simptomelor vasomotorii la 6 luni au fost mai bune în grupul cu estrogen transdermal comparativ cu grupul agonist LHRH , dar ratele de ginecomastie. Niciun beneficiu de supravietuire la 15 ani nu a fost gasit la pacientii care au primit TDA comparativ cu observația singura.

TDA pentru pacientii cu boala localizata cu risc ridicat sau foarte ridicat de recidiva. Rolul TDA adjuvante dupa prostatectomia radicala este limitată la cazurile în care se găsesc ganglioni limfatici pelvini pozitivi, cu toate rapoartele în acest domeniu au scos la iveală concluzii mixte. Pacienții cu un nivel PSA in creștere și asimptomatici sau fara dovezi clinice de cancer dupa tratamentul definitiv prezinta o dilemă terapeutică in ceea ce privește rolul ADT. Unii dintre acești pacienți. TDA incipienta este acceptabila, dar o alternativă este observarea atenta până la apariția progresiei. TDA este asociata cu efecte secundare semnificative, care în general cresc cu durata tratamentului. TDA intermitenta este o abordare bazata pe premisa că cicluri de privare de androgeni urmate de.
Funcția fizică, oboseala, probleme urinare, bufeuri, libidoul și.

O meta-analiza a identificat șase studii clinice controlate randomizate care au comparat TDA continua cu TDA intermitenta la barbatii cu cancer de prostata avansat local si nu a gasit nici o diferenta in mortalitate si progresia si un. Controversa rămâne privind momentul și durata TDA când terapia locala a eșuat. Majoritatea cred că TDA incipienta este cea mai buna, dar este asociata cu efecte secundare crescute și dezvoltarea. Timpul mediu de la metastaza ganglionara limfatica la metastazele osoase este de 3 ani si supravietuirea este de aproximativ 3 ani cu. Mijloacele disponibile sunt orhiectomia, agonistii LHRH hormon eliberator al hormonului luteinizant si antiandrogeni.
Doza de întreținere: 80 mg; se administreaza o singură injecție de 4 ml la fiecare 28 de zile începând la 28 de zile după doza inițială de încărcare. Desi majoritatea studiilor nu arata o diferenta semnificativa în ceea ce priveste supravietuirea comparativ numai cu orhiectomia, exista totusi un beneficiu al blocadei androgenice combinate în ceea ce priveste rata raspunsurilor subiective si obiective.

Corticosteroizii scad productia glandelor suprarenale de androgeni si conduc la raspunsuri biochimice si clinice favorabile.
Dexametazonă pare a fi mai activ decât prednisolon. Valoarea corticosteroizilor si a altor manipulări hormonale, care nu au un beneficiu dovedit pe supravietuirea globală, nu s-a stabilit prin trialuri randomizate. Tearapia de privare androgenica TDA pentru boala localizata TDA neoadjuvanta anterior prostatectomiei radicale nu este recomandata.
TDA administrata concomitent, anterior sau dupa radioterapie prelungeste supravietuirea la pacienti selectati tratati cu radioterapie. Toate studiile TDA neoadjuvante pe termen scurt luni sau lung ani au utilizat blocada androgenica completa. Nu se stie daca este necesar sau nu aditia unui antiandrogen.

TDA Neoadjuvantă si TDA concomitenta timp de luni sunt recomandate pentru bărbatii care au primit RT radicala pentru boala cu risc ridicat si ar trebui să fie luata în considerare pentru bărbati cu risc intermediar. TDA adjuvanta administrata dupa terminarea tratamentului primar nu este un tratament standard in acest moment cu exceptia unor pacienti cu risc inalt selectati, tratati cu radioterapie.
Cancerul de prostata cu risc inalt cu volum mic poate necesita TDA adjuvanta pentru luni dar poate fi luat in considerare si pentru ani. Intr-un trial randomizat utilizarea continua si imediata de TDA la barbatii cu ganglioni pozitivi dupa prostatectomie radicala a determinat o supravietuire generala semnificativ ameliorata comparativ cu barbatii care au primit TDA intirziata.
Prin urmare pacientii operati cu ganglioni pelvini pozitivi trebuie sa primeasca TDA imediat timp de ani. TDA Adjuvanta timp de ani, este recomandata pentru bărbatiii cărora li s-a administrat terapia hormonală neoadjuvantă si RT radicala, care sunt expusi unui risc ridicat de mortalitate prin cancerul de prostata risc crescut de recidiva.

TDA trebuie inceputa imediat in prezenta unor simptome legate de tumora sau a unor metastaze evidente. TDA incipienta va intirzia aparitia simptomelor si a metastazelor dar nu este clar daca prelungeste supravietuirea. TDA continuă , se recomandă ca prima linie de tratament la pacientii cu cancer metastatic hormonal naivi. TDA plus docetaxel, este recomandat ca prima linie de tratament la pacientii cu cancer metastatic hormonal naivi adecvati pentru tratament citostatic.
Terapia de privare androgenica TDA optimala Castrarea medicala LHRH agonisti sau antagonisti si castrarea chirurgicala orhiectomia bilaterala sunt la fel de eficiente. Blocada androgenica combinata castrarea medicala sau chirurgicala combinata cu un antiandrogen, in studii s-a folosit flutamida nu furnizeaza niciun beneficiu fata de castrarea singura la pacientii cu boala metastatica.

Terapia antiandrogenica trebuie sa preceada sau sa fie coadministrata cu un agonist LHRH si sa fie continuata in combinatie pentru cel putin 7 zile pentru pacientii cu metastaze evidente care prezinta risc de exacerbare a simptomelor datorita cresterii testosteronului cind se face terapie numai cu agonisti LHRH. Monoterapia antiandrogenica pare sa fie mai putin eficienta decit castrarea chirurgicala sau medicala. Efectele secundare sunt diferite dar in general mai putin tolerabile.
Nu exista date clinice care sa sustina tripla blocada androgenica finansteride sau dutasteride cu blocada androgenica combinata. TDA intermitenta poate poate reduce efectele secundare fara a altera supraveituirea comparativ cu TDA continua , dar eficacitatea pe termen lung a TDA intermitenta este nedovedita. Astfel, nivelurile de castrare ale testosteronului ar trebui să fie menținute în timp ce se administreaza terapii suplimentare. Opțiunile disponibile sunt bazate pe prezenta sau absenta semnelor de metastaze pe imagistica, CRPC M0 non-metastazat vs.
CRPC M1 metastazat și dacă pacientul este sau nu simptomatic.

Alti estrogeni livrati topic sau parenteral pot avea efecte adverse mai puțin frecvente, dar datele sunt limitate. Totusi niciunul din aceste medicamente nu au demonstrat o prelungire a supravietuirii in situatie de prechimioterapie. TDA are o varietate de efecte adverse incluzind flashuri, instabilitate vasomotorie, osteoporoza, incidenta crescuta a fracturilor, obezitate, rezistenta la insulina, alterari ale lipidelor si un risc cescut pentru diabet si boli cardiovasculare.
Durata mai lunga de tratament a conferit un risc mai mare de fractură. Vârsta si comorbiditatea, de asemenea, au fost asociate cu o incidentă mai mare de fractură. TDA creste turnover-ul osos si scade densitatea minerală osoasă. Denosumab 60 mg la 6 luni, acid zoledronic 4 mg iv anual si alendronate 70 mg p. Tratamentul cu aceste droguri este recomandat atunci cind riscul absolut de fractura autorizeaza acest tip de terapie.

Se recomanda scanarea cu DEXA dual-energy x-ray absorptiometry înainte de începerea terapiei si o scanare de follow-up cu DEXA după un an de tratament. Nu există ghiduri cu privire la frecventa de testare a vitaminei D, dar vitamina D poate fi măsurata când se scaneaza cu DEXA.
Într-un studiu populational de reper, TDA a fost asociata cu o mai mare incidenta a diabetului si a bolilor cardiovasculare. TDA cu un agonist GnRH a fost asociata cu un risc crescut de diabet nou descoperit, boli coronariene si infarct miocardic. Mai multe tipuri de mecanisme pot contribui la un mai mare risc pentru diabet zaharat si boli cardiovasculare in timpul TDA.
TDA creste masa de grăsime si scăde masa musculara. TDA cu agonist creste nivelurile de insulină în plasmă in repaus alimentar si scade sensibilitatea la insulină. TDA creste, de asemenea, nivelurile serice ale colesterolului si a trigliceridelor. Abiraterone acetate cu doze mici de prednison prelungeste supravietuirea la barbatii cu cancer de prostata recurent dupa castrare CPRC care au fost tratati cu docetaxel anterior.

Despre regimul alimentar pentru cancerul de prostata am citit cateva variante dar concluziile sunt cam aceleasi: – alimente care fac bine: legume si fructe crescute intr-un mediu cat mai natural de la tarani si consumate proaspete neprocesate – cele mai indicate: nuci, seminte de dovleac uscate, salata, brocoli, varza alba si mai ales cea rosie, pepenele rosu, rosiile singurele legume care sunt considerate chiar mai bune daca sunt procesate sub forma de suc de rosii sau bulion dar fara conservant , strugurii negrii, mure, zmeura fructele si legumele cat mai colorate , portocale, mere, uleiul de masline, painea neagra; – alimente care NU fac bine: carnea grasa, carnea tocata, mezelurile, uleiul de floareasoarelui in general grasimile animale si vegetale si chiar produsele pe baza de lapte nedegresat , dulciurile, alimentele sarate, alimentele condimentate.
In cazul tatalui meu sper sa nu fie in stadiu metastatic, desi am citit undeva ca daca PSA-ul este peste 50 se considera ca fiind in stadiu metastatic. Voi ce parere aveti?

Chiar mai sper ca, in urma orhiectomiei si a tratamentului, tumoarea sa regreseze si poate chiar sa devina operabila. As fi luat in calcul si radioterapia care in alte tari da rezultate foarte bune, dar am inteles de la medicul urolog ca in Romania nu e o solutie viabila: tehnologia este veche si probabil nici medici radioterapeuti buni nu prea avem.
Amalia66 asteptam vesti. Multa sanatate tuturor si Paste fericit. Zometa nu se face fara evidentierea sau macar suspiciunea inalta de metastaze osoase, altfel are si el efectele lui adverse. RaulDuke Dpdv teoretic ai dreptate, insa realitatea romaneasca este cu totul si cu totul alta. Eu am gresit tocmai pentru ca am citit despre modul „ca la carte” de abordare pentru cancerul de prostata si am crezut ca se si aplica in Romania.

Pentru a ma face inteles voi detalia pasii parcursi: – Spre sfarsitul lunii noiembrie tatal meu a fost internat la Buzau acolo locuieste pentru o bronsita acuta.
Cu aceasta ocazie, pentru ca urina des, i s-a recoltat sange pentru determinarea PSA-ului si i s-a spus sa revina „peste 10 zile cand va sosi rezultatul”. Rezultatul a sosit in decembrie PSA La acel moment nu stiam nimic despre cancerul de prostata. Am hotarat sa facem investigatii „mai serioase” la Bucuresti dupa sarbatori. Ni s-a spus sa venim peste 3 saptamani pentru rezultatul biopsiei. Medicul mi-a zis: „cel mai probabil va trebui sa-i scoatem prostata”. Au repetat analizele de sange si urina, tuseu rectal, ecografie abdomen si pelvis. Medicului urolog i-am spus ca dorim sa facem RMN, la care mi-a raspuns: „multe vreti voi sa faceti”. Medicul chirurg m-a abordat si m-a intrebat daca suntem de acord cu prostatectomia. Eu citisem ca la PSA peste 20 si la scor gleason peste 7 nu se recomanda prostatectomia, iar tatal meu la acel moment nu prea dorea sa se opereze.

Am spus ca nu suntem hotarati si ca vom reveni cu o decizie. Intentionau sa-i faca scintigrafia dar doar daca am fi fost de acord cu operatia, insa pentru ca nu ne-am dat acordul pentru operatie, nu au mai facut scintigrafia, replica medicului fiind: „noi nu ne jucam cu analizele”. La acel moment nu stiam regula ca nu se accepta internarea unui pacient de doua ori in aceiasi luna. Eu ma gandeam ca mergem acasa, mergem si la un medic oncolog, ne consultam in familie, si daca ne hotaram pentru operatie revenim peste o saptamana. Abia la externare ne-au spus ca nu ne mai pot interna in luna martie.
Intre timp am facut CT si scintigrafie osoasa in sistemul privat. PSA-ul a iesit in decurs de o luna aproape s-a triplat. Medicul urolog de la Panduri a facut tuseul rectal si a zis ca tumoarea este pe toata prostata si ca probabil exista invazie locala. Ne-a prezentat ambele variante pentru acest stadiu: orhiectomie sau tratament hormonal.

In acest punct nu mai era timp de investigatii suplimentare, de stadiere, de amanare pe motiv ca vrem si parerea unui oncolog. Am ales orhiectomia. Cam acesta este firul evenimentelor de pana acum. Citeam pe un forum din SUA, pe un caz asemanator cu al tatalui meu, toate investigatiile si analizele necesare stadierii TNM au durat 10 zile. La noi, dupa 4 luni de incercari mi-am luat adio de la stadiere – mai bine nu stiam despre ea. Cred ca daca mai luptam pentru aceasta stadiere inca vre-o luni o puteam obtine de la autopsie.
Astfel veti evita problemele datorate amanarilor neprevazute care in Romania sunt foarte frecvente.

Chiar daca veti face prostatectomie sau radioterapie, tratamentul medicamentuos nu va incurca cu nimic, ba dimpotriva, am citit ca tratamentul medicamentuos reduce dimensiunile prostatei cu pana la o treime, deci va va ajuta la prostatectomie sau radioterapie. In sfarsit am cat de cat un tratamet: radioterapie :incepe de luni si dureaza 2 saptamani, concomitent va face chimioterapie cu Zometa sau alt biofosfat daca nu se gaseste si cu ceva hormoni pentru prostata; nu am retinut pentru ca vorbea foarte repede dr oncolog!
Ma intreb daca nu este prea mult si radioterapie si chimioterapie in acelasi timp???? Zometa este un bifosfonat menit sa incetineasca distructia osoasa si progresia metastazelor din oase. Multumesc pentru raspuns ca ma mai luminez si eu As dori sa stiu si cum este administrata Zometa, cate zile si cam cat dureaza o perfuzie ca sa stiu cat timp va sta tata pe fotoliu din spital!
Flutamida am vazut ca sunt pilule deci nu este nicio problema! Zometa se pune in perfuzie, se face odata la 3 saptamani sau o luna, dureaza 15 minute, nu sunt probleme cu ea.

Referitor la tratamentul medicamentuos asociat orhiectomiei. Exista notiunea de „blocada androgenica maxima” denumiri echivalente: „blocada androgenica totala”, „blocada androgenica completa”. Testosteronul „hraneste” atat prostata cat si tumoarea canceroasa. Prin orhiectomie castrare chirurgicala problema testosteronului de la testicule este rezolvata.
De obicei nu exista simptome in stadiile incipiente. Programati o intalnire cu medicul urolog daca aveti urmatoarele semne si simptome: Nevoia imperioasa de a urina; Dificultate la initierea si mentinerea urinarii; Prezenta sangelui in urina; Urinare frecventa, mai ales pe timpul noptii; Dificultati in golirea completa a vezicii urinare; Durere sau usturime la urinare; Senzatie de oboseala, ameteli sau paloare ce pot fi cauzate de anemie; Dificultatea realizarii sau mentinerii unei erectii; Atunci cand cancerul prostatic este in stadii avansate pot aparea : Dureri osoase, adesea de coloana vertebrala, femur, pelvis sau coaste; Fracturi osoase; Slabiciune musculara; Incontinenta urinara;

Cancerul de prostata poate fi depistat in stadii incipiente prin efectuarea unor teste de screening precum dozarea antigenului specific prostatic PSA din sange sau prin efectuarea unui tuseu rectal. PSA — barbatii au de regula un nivel scazut al acestui antigen in sange, astfel ca o valoare ridicata poate ridica suspiciuni in ceea ce priveste prostata, dar nu semnaleaza neaparat prezenta cancerului de prostata. Examinarea rectala digitala DRE — urologul examineaza prostata introducand un deget lubrifiat si imbracat in manusa in interiorul rectului, palpand prostata prin peretele rectal. Aceasta metoda este foarte utila dar doar daca tumora are o dimensiune si o pozitie adecvata.
Se recomanda efectuarea acestei proceduri impreuna cu dozarea PSA. Ecografia transrectala TRUS — cu ajutorul unei sonde cu ultrasunete medicul obtine o imagine clara a glandei ce poate fi supusa examinarii. Biopsia — se preleveaza mici mostre de tesut prostatic cu ajutorul unui ac special.

Tesutul este examinat la microscop, iar rezultatul este clasificat in conformitate cu sistemul Gleason. Biopsia reprezinta singura metoda de confirmare a cancerului de prostata. Pentru urmarirea metastazelor se mai pot folosi: tomografia computerizata CT sau imagistica prin rezonanta magnetica IRM.
Medicina moderna ofera diverse metode de tratament care pot fi aplicate ca unica metoda de diagnostic sau in combinatie. Tratamentul trebuie ales conform stadiului bolii, starii pacientului si in functie de preocuparile pacientului si ale medicului curant. Supravegherea activa — in acest caz, cancerul de prostata este pur si simplu monitorizat si nu este tratat la inceput. Aceasta metoda se bazeaza pe cresterea lenta sau chiar deloc a cancerului depistat in stadii incipiente.
Se poate constata cum acesta nu avanseaza ani la rand. Avantajul acestei abordari este acela ca efectele secundare ale chirurgiei sau radioterapiei pot fi evitate.

Un posibil dezavantaj ar putea fi reprezentat de extinderea rapida a cancerului de prostata. Ingrijirea paliativa watchful waiting — aceasta strategie incepe, de asemenea, doar prin monitorizarea cancerului de prostata la inceput. Metoda este in principal luata in considerare la barbatii in varsta, care pot avea si alte probleme medicale. Riscurile si stresul interventiei chirurgicale sau radioterapiei ar putea depasi beneficiile posibile ale acestui tratament. Dintre terapiile chirurgicale fac parte: prostatectomia radicala, limfadenectomia pelvina eliminarea ganglionilor din pelvis si examinarea anatomopatologica a acestora si rezectia transuretrala a prostatei se elimina o portiune de tesut din prostata folosind un rezoscop introdus prin uretra.
Prostatectomia radicala — glanda prostatica, veziculele seminale si ganglionii limfatici sunt eliminati pe cale chirurgicala. Aceasta metoda poate fi aplicata in cazul cancerului de prostata cu risc scazut, mediu si ridicat.

Incizia se realizeaza fie la nivelul abdomenului, fie la nivelul perineului zona dintre scrot si anus. Tratamentul hormonal; Radioterapia percutana; Chimioterapia; Brahiterapia cu debit mare HDR — foloseste aplicatori non-radioactivi plasati in glanda prostatica, ce sunt ulterior incarcati cu o sursa de radiatie ex: iridiu ; Cancerul de prostata poate metastaza in organele din apropiere cum ar fi vezica urinara sau poate disemina la distanta si da de multe ori afectare limfatica. Cel mai des, la distanta da afectare osoasa dar poate afecta si alte organe.
Astfel apar durerile si fracturile osoase. Oase; Ganglioni limfatici; Plamani; Ficat; Creier;

Cancerul de prostata: Simptome, Cauze, Tratament – prostatita.adonisfarm.ro

Schimbare de paradigma in tratamentul cancerului prostatic metastatic?
Operatie prostatei cancer metastaze clinic T Operatie prostatei cancer metastaze să fie evaluat prin DRE. RMN-ul ofera o stadializare mai precisa a T si poate informa tehnica chirurgicala, atât în ceea ce priveste menajarea nervilor si excizia largă a zonelor de extensie extra-prostatică potentiala. X Std. II B T2c.

Clasificarea Whitmore-Jewett Clasificarea Whitmore-Jewett împarte Operatie prostatei cancer metastaze de prostată în 4 stadii, A-D, după cum urmează: stadiul A — tumora este prezentă, dar nu poate fi detectată clinic stadiul B — Tumora poate fi simțită la examenul fizic, dar nu a diseminat în afara capsulei prostatice stadiul C — Tumoarea s-a extins prin capsula stadiul D — Tumora a diseminat în alte organe Clasificarea Whitmore-Jewett nu mai este utilizată pe scară largă, deoarece cancerul de prostată nu progresează neapărat într-o manieră secvențială. Cu toate acestea, s-a considerat că stratificarea suplimentară a stadiului D de către Crawford și Blumenstein a îmbunătățit clasificarea și înțelegerea unui subgrup de pacienți care au cancer de prostată insensibil la hormoni. Stadializarea este după cum urmează: stadiul D1 — Implicarea ganglionilor limfatici pelvieni stadiul D1. Estimarea speranței de viață Operatie prostatei cancer metastaze posibilă pentru grupuri de oameni, dar constitue o provocare pentru o anumita persoana.

Speranța de viață poate fi estimată prin utilizarea tabelelor Social Security Administration Estimare Speranta de Viata-www. Observarea presupune monitorizarea evoluției bolii, cu speranța terapiei paliative in cazul dezvoltarii simptomelor sau o modificare a examenului clinic sau PSA care sugereaza ca simptomele sunt iminente. Spre deosebire de supravegherea activă, programele de observare nu implica biopsii. Supravegherea activă presupune monitorizarea în mod activ in cursul bolii cu speranța de a interveni cu terapia curativă în cazul în care cancerul progreseaza.

Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala

Cancer Prostata

Prostata este o glanda Operatie prostatei cancer metastaze sistemul reproducator masculin care produce majoritatea lichidului din care este alcatuita sperma. Glanda, de marimea unei nuci, este localizata sub vezica urinara a barbatului si inconjoara partea superioara a uretrei, tubul prin care circula urina de la vezica. Functionarea prostatei este reglata de testosteron, un hormon sexual masculin produs de testicule. Cancerul de prostata este o importanta prostateu de sanatate in majoritatea tarilor civilizate. Din motive neintelese, barbatii afro-americani au un risc mai mare de a dezvolta aceasta boala si au cea mai mare rata de deces cauzata de acest cancer. In alte parti ale lumii — Asia, Africa si America Latina — cancerul de prostata este rar. Celulele care formeaza tumora nu se dezvolta si multiplica normal, si cresc necontrolat Operatie prostatei cancer metastaze si la alte tesuturi.

Cancerul prostatic este, de obicei, o tumora cu crestere lenta, deseori nedeterminand simptome pana la stadii avansate. Majoritatea barbatilor cu cancer de prostata mor din alte cauze — multi dintre ei nestiiind ca au aceasta afectiune. Dar odata ce cancerul mteastaze sa creasca Operatie prostatei cancer metastaze repede sau sa se extinda la alte tesuturi, poate deveni periculos.

Lasă un răspuns