Ingrijirea pacientilor cu cancer de prostata

De asemenea, daca aveti un istoric familial de gene care cresc riscul de cancer mamar (BRCA1 sau BRCA2) sau un istoric familial foarte puternic al cancerului de san, riscul de cancer de prostata poate fi mai mare; Obezitatea – un indice de masa corpora (IMC) ≥ 30 kg/m2 creste riscul de cancer de prostata cu 10%. Fiecare crestere a IMC cu inca 5 kg/m2 creste riscul de deces prin cancer de prostata cu, Prostata este o glanda situata in pelvis unde vine in contact cu vezica urinara, rectul, perineul si osul pubian. Este un organ care se intalneste doar la barbati, prin urmare problemele la prostata afecteaza doar barbatii. Orificiile prostatei se deschid impreuna cu ductul ejaculator in uretra prostatica. Cancerul la prostata este cea mai frecventa forma de cancer ce afecteaza tractul. Ingrijirea pacientilor cu adenom de prostata «Sanatatea nu este totul, dar fara de sanatate, totul este nimic». Un serviciu de chirurgie oncologica prezinta puncte comune cu orice serviciu de chirurgie generala, iar ingrijirea pacientului chirurgical nu difera de aceea a unui pacient ooncologic supus unei interventii chirurgicale, dar la acestea se adauga in mod special nevoia de suport psihologic al celor care se confrunta cu aceasta boala care induce teama (anxietatea).

Ingrijirea pacientilor cu cancer de prostata

Ingrijirea pacientilor cu cancer de prostata
In Ingrijirea pacientilor cu cancer de prostata cazuri, daca tipul de cancer este unul neagresiv, pacientul poate sa nu aiba simptome, mai ales in stadiu incipient. Chimioterapia este folosita, in general, in cazurile in care cancerul prostatic are metastaze ori daca organismul nu raspunde la terapia hormonala. Insuficienta renala este consecinta stazei uretero-pielice, iar infectia ii agraveaza evolutia. Motivele expuse par sa justifice reticenta fata de utilizarea acestui mod de rezolvare. Oase; Ganglioni limfatici; Plamani; Ficat; Creier. Orificiile uretrale se vad odata cu buza posterioara a colului vezical semn precoce de adenom de prostata. Infectiile grave – pot complica evolutia postoperatorie, cu toata gama de antibiotice existente.

Complicatii infectioase ce pot imbraca aspectele unei infectii acute sau cronice. Insuficienta renala reprezinta o complicatie serioasa si probabila.
IN ATENTIA MEDICILOR ONCOLOGI SI A PACIENTILOR CU CANCER DE PROSTATA. Programul de imagistica pentru pacientii cu cancer de prostata, conform prevederilor contractului incheiat de CNAS cu detinatorul al autorizatiei de punere pe piata pentru medicamentul Zytiga (Abirateronum) – Johnson& Johnson Romania SRL, ofera urmatoarele beneficii. Durerea este unul din simptomele cele mai frecvente în cancer. În evoluţia tumorii, aproximativ 2/3 sunt „mute”, fără să producă o schimbare vizibilă sau un semn de alarmă. Peste 90% dintre pacienţii cu cancer aflat în stadiu terminal sau metastazat suferă de dureri importante, acute sau cronice, datorate infiltrării neoplazice. În 20% dintre cazuri durerea poate fi atribuită tratamentului (chirurgical,,

Totul despre cancerul de prostata, simptome si tratament

Cancerul de prostata: Simptome, Cauze, Tratament - prostatita.adonisfarm.ro
Semnele si simptomele de durere acuta postoperatorii includ: Aceasta metoda poate fi aplicata in cazul cancerului de prostata cu Ingrijirea pacientilor cu cancer de prostata scazut, mediu si ridicat. La stabilirea indicatiilor anesteziei, va trebui sa se aiba in vedere vasta, starea aparatului respirator si cardiovascular, precum si statusul nutritional al bolnavilor. Se va prescrie un somnifer pentru ca pacientul sa doarma linistit in ciuda anxietatii preoperatorii. Tocmai din cauza numarul mare de noi cazuri diagnosticate prezentarea la medicul urolog a barbatilor trecuti de 50 de ani este extrem de importanta. Criochirurgia sau crioablatia implica inghetarea celulelor bolnave de la nivelul prostatei. Biopsia reprezinta singura metoda de confirmare a cancerului de prostata. Anatomie patologica.

Interventiile asistentului medical :

Chimioterapia presupune folosirea unor medicamente care ucid toate celulele noi, inclusiv pe cele canceroase. Substantele medicamentoase pot fi administrate atat intravenos, cat si sub forma de pilula. Chimioterapia este folosita, in general, in cazurile in care cancerul prostatic are metastaze ori daca organismul nu raspunde la terapia hormonala. Terapia biologica, adica imunoterapia, foloseste sistemul imunitar al organismului pentru a invinge cancerul.
Tratamentul presupune recoltarea unor celule din sistemul imunitar al pacientului si modificarea genetica a acestora, astfel incat sa lupte mai eficient cu cancerul. Ulterior, celulele sunt injectate pacientului. Un asemenea tratament implica costuri marite si poate fi necesara repetarea sa. Totusi, unii pacienti raspund foarte bine la imunoterapie.

Un tratament de ultima generatie folosit pentru cancerul prostatic consta in congelarea tesuturilor glandei prostata, in vederea uciderii celulelor canceroase.
Criochirurgia sau crioablatia implica inghetarea celulelor bolnave de la nivelul prostatei. Aceasta metoda de tratament este folosita de multe ori cand radioterapia da gres. Insa se pot lua o serie de masuri in vederea reducerii riscului de imbolnavire. Dieta sanatoasa — barbatul ar trebui sa adopte o dieta sanatoasa, echilibrata, bogata in fructe, legume si grasimi sanatoase. Sunt contraindicate grasimile nesanatoase si zaharurile. Renuntarea la fumat — fumul de tigara contine o serie de substante cu potential cancerigen, asa ca e important ca barbatul sa renunte la fumat pentru a reduce riscul de cancer. Practicarea sportului — sportul este sanatos si mentine redus riscul de imbolnavire.

Se recomanda adoptarea unui stil de viata activ.
Mentinerea unei greutati sanatoase — obezitatea poate favoriza cancerul, asa ca e important ca barbatul sa isi mentina indicele de masa corporala in limitele sanatoase — asta inseamna ca IMC ar trebui sa fie mai mic de Cererea de înregistrare a fost trimisa cu succes. Pentru a finaliza creearea contului pe acest website te rugam să intri pe adresa de email înscrisă în formular și să confirmi potrivit instrucțiunilor din mailul pe care îl vei primi din partea noastră.
În funcție de providerul tău de email mesajul de confirmare poate ajunte într-un interval de până la 30 de minute. Login Înregistrare. Ține-mă minte. Recuperare parolă. Loghează-te cu facebook. Loghează-te cu google. Follow us. Afecțiunile prostatei. Simptome, cauze, tratament si prevenire.

CP este a 3 a cauza de deces in randul barbatilor. Autor: Dr. Descriere: Dr. Cancerul de prostata: Simptome, Cauze, Tratament – Doc. Citeste si Totul despre prostata si bolile acestei glande. Pentru a comenta este nevoie de autentificare sau înregistrare. Comentarii 0. Trimite Comentariul a fost adăugat în lista de aprobare. Intră în cont. Dacă nu ai un cont în site înregistrează-te aici. Personal Specialist. Abonare newsletter. Toate constantele vitale, in particular respiratia.
Perfuziile recomandate de medic. Pansamentul, drenajul plagii si sondele purtate de pacient respiratorie, urinara.

Trebuie retinut ca necesitatile imediate ale pacientului in faza postoperatorie sunt preponderent fizice. Problemele principale care trebuiesc supravegheate de asistentul medical in faza postoperatorie imediata si tardiva sunt: Ingrijirea plagii operatorii si prevenirea complicatiilor la nivelul plagii. Problemele pulmonare: riscul de infectii.
Combatarea disfunctiilor renale retentia urinara postoperatorie. Combaterea complicatiilor digestive. Combaterea durerii. Evitarea tulburarilor nutritionale. Evitarea complicatiilor datorate imobilizarii prelungite. Ingrijirea plagii operatorii. Ingrijirea plagii operatorii este obiectivul principal major al nursingului postoperator.

Identificarea factorilor care cresc riscul de complicatii la nivelul plagii la un pacient oncologic reprezinta primul abord. Formarea hematomului la locul inciziei este o complicatie postoperatorie. Semnele clinice includ: Asistentii medicali vor urmari aparitia edemului, decolorarea plagii si vor asigura functionarea sistemelor de drenaj. Infectia plagii poate surveni la zile dupa interventie. Semnele si simptomele de infectie:
Interventiile asistentului medical: Va efectua ingrijirea specifica a plagii. Dehiscenta desfacerea marginilor plagii plagii operatorii si evisceratia determina semne si simptome ce includ aparitia unui lichid hemoragic la nivelul tubului de drenaj. Va monitoriza modificarile aparute la nivelul inciziei. In caz de dehiscenta va semnala acest fapt chirurgului.

Va pregati pacientul pentru reinterventie. Va asigura repausul la pat strict necesar in aceasta situatie. Va efectua pansamentul plagii si viscerelor abdominale in conditii perfecte de asepsie. Prevenirea complicatiior pulmonare. Monitorizarea pulmonara este un obiectiv post operator major. Interventiile la nivel toracic sau abdominal superior predispun pacientul la complicatii pulmonare, mai ales daca pacientul prezinta antecedente de mare fumator sau bronhopneumonie cronica obstructiva cronica sau in cazul imobilizarii prelungite, prezenta durerii sau distensiei. Mieolosupresia supresia medulara secundara tratamentelor chimio si radioterapice creste riscul de infectii pulmonare si hipoxia tisulara.
Mielosupresia asociata chimioterapiei reprezinta efectul secundar major care limiteaza toleranta terapiei canceroase.

Consecintele mieolosupresiei sindromul anemic, neutropenia – valoarea asboluta a neutrofilelor , tromobocitopenia au contribuit la reducerea dozelor de citostatice sau la cresterea intervalului de amanare a chimioterapiei, cu efecte negative asupra calitatii vietii si chiar a raspunsului la tratament. Atelctazia colapsul unui lob pulmonar, segment pulmonar. Semne clinice: Tahicardie moderata. Diminuarea murmurului vezicular in aria afectata.
Va urmari respiratia si celelalte semne vitale ale pacientului in primele 48 de ore dupa interventie. Va asista pacientul in exercitii de tuse voluntara si de respiratie, eventual cu administrarea unui analgezic in prealabil. Pneumonia de aspiratie si pneumonia bacteriana sunt complicatii postoperatorii grave. Semnele si simptomele:

Aparitia de spute hemoptice. Ascultatie pulmonara agresiva. Va supraveghea modificarea semnelor vitale la fiecare ora.
Va adminstra antibiotice conform prescriptiei. Embolismul si infarctul pulmonar pot surveni intre zilele dupa interventie si reprezinta o urgenta medicala. Semnele si simptomele patognomonice includ: Durerea pleuritica. Interventiile asistentului medical presupun: Monitorizarea semnelor vitale la fiecare 4 ore pentru semnalarea cat mai precoce a aparitiei dispneei si anxietatii, caz in care va anunta medicul. Va mentine repausul strict la pat al pacientului in pozitie Fowler.
Va adminstra oxigen si terapia anticoagulanta prescrisa de medic. Supravegherea excretiei urinare. Identificarea factorilor care cresc riscul pacientului de a dezvolta complicatii urinare reprezinta un obiectiv major. Retentia urinara trebuie suspectata daca pacientul prezinta o diureza redusa cantitativ si semne de distensie urinara. Va urmari diureza si va inregistra cantitatea de lichide consumate. Va urmari distensia vezicii urinare asociata cu durerea abdominala inferioara. Va insera o sonda urinara la indicatiile medicului.

Infectia tractusului urinar se prezinta cu febra, disurie si dureri lombare.
Interventiile asistentului medical : Aceste intervenţii sunt necesare din mai multe motive: – diagnosticul de cancer poate genera emoţii negative, frecvent cancerul fiind perceput ca o boală incurabilă. Starea terminală O formă particulară de îngrijiri paliative la pacientul cu cancer este reprezentat de asistenţa stării terminale. Când tumora malignă atinge stadiul terminal, scopul tratamentului încetează să mai fie vindecarea sau prelungirea supraviețuirii. Această perioadă este stresantă şi dificilă, medicul continuă să trateze suferinţa pacientului şi combate simptomele principale.
Principalul obiectiv în starea terminală este tratamentul simptomatic, combaterea durerii şi ameliorarea calității vieţii, atât pentru pacient, cât şi pentru familia sa.

Intervenţiile în starea terminală vizează patru planuri: fizic, emoţional, spiritual şi social. În ultimele zile înaintea morţii, un număr mare de pacienţi încep să prezinte simptome comune: oboseală, durere, nelinişte, agitaţie sau delir, respiraţie zgomotoasă sau încărcată. Apropierea decesului se asociază cu astenie marcată, fatigabilitate intensă, somnolenţă, scăderea apetitului şi înghiţirea dificilă a medicaţiei se pierde reflexul de deglutiţie. Măsuri paliative în starea terminală Tratarea simptomelor rămâne o prioritate în evoluţia finală a cancerelor.
Totuşi, pe măsură ce starea generală se agravează, cauzele simptomelor devin tot mai complexe şi neclare, limitându-se capacitatea de tratare. Pacientul cu cancer în stadiu terminal nu va fi forţat să mănânce, iar manevrele terapeutice agresive de restabilirea a aportului alimentar nu sunt indicate. Decizia ţine cont de preferinţele pacientului deoarece s-a demonstrat că în faza terminală suplimentarea calorică nu are un impact deosebit asupra supravieţuirii şi calităţii vieţii.

Se va insista mai mult pe ameliorarea simptomelor dominante — durere, somnolenţă, vărsături, insuficienţă sfincteriană, iar aportul alimentar va trece în plan secundar. Explicarea situaţiei şi implicarea pacientului şi a familiei sale în deciziile terapeutice ameliorează stresul psihologic resimţit.
Principiile etice care stau la baza practicii clinice, incluzând îngrijirea paliativă sunt: – respectul autonomiei pacientului , se referă la procesul de a-l ajuta în stabilirea celei mai bune terapii pentru el. Pentru a realiza acest lucru, este nevoie de informarea completă a pacientului cu privire la tratament, efecte secundare şi efecte benefice. Se vor evita testele diagnostice şi măsurile terapeutice care nu au nici un fel de rol clinic real. Informaţiile oferite şi cele solicitate de pacient pe parcursul evoluţiei cancerului vor varia şi se vor adapta pe măsură ce pacientul ajunge în faza terminală.
Comunicarea nu implică doar transmiterea de informaţii, ci şi susţinere emoţională.

Cel mai bun răspuns este explicarea în termeni simplii a semnificaţiei fiecărui semn care apare: modificări respiratorii, modificarea culorii pielii, somnolenţa etc. Aceste explicaţii au rolul de a ajuta familia în decizia asupra timpului care le-a mai rămas de petrecut împreună cu pacientul şi a dorinţei de a-şi lua rămas bun.
Bibliografie Oncologie generală, ed.

AMG: NURSING IN ONCOLOGIE, C3 INGRIJIREA PACIENTULUI CU CANCER TRATAT CHIRURGICA

Ingrijirea pacientilor cu adenom de prostata
Medicii te asteapta la cabinet Clinicile partenere s-au deschis, si au prosttata toate masurile necesare pentru siguranta ta. Pe Docbook gasesti peste de medici si te poti programa in mai putin de 1 minut. Vezi Ingrijirea pacientilor cu cancer de prostata si preturile. Contul meu. Romana Romana English. Inapoi la Docbook.

Afectiuni medicale. Afla in acest articol totul despre cancerul de prostata, care sunt simptomele, tratamentul si rata de supravietuire. Prostata este o glanda mica din cadrul sistemului reproducator masculin, fiind de dimensiunea si forma unei nuci. Aceasta Ingrijirea pacientilor cu cancer de prostata situata direct sub vezica urinara si inconjoara uretra. Prostata este cea care produce fluidul seminal si care transporta lichidul spermatic, deci sprijina activitatea de reproducere.

Totul despre cancerul de prostata, simptome si tratament

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Vrancea

Cancerul este una dintre cele mai dureroase afecţiuni, iar controlul durerii reprezintă o prioritate pentru pacienţii diagnosticaţi în stadii avansate cum sunt destul de mulţi la noi în Ingrijirea pacientilor cu cancer de prostata. Pentru aceşti pacienţi vindecarea nu mai este posibilă. Îngrijirea paliativă reprezintă singura modalitate prin care se poate asigura un minim de confort şi o calitate cât mai bună a vieţii. Tratamentul paliativ semnifică îngrijirea activă a pacienţilor cu o boală ce avansează încontinuu şi nu mai răspunde la tratamentul curativ, fiind vizate durerea şi alte simptome, precum şi asigurarea susţinerii psihologice, sociale şi spirituale.

Scopul principal al tratamentului Ingrijirea pacientilor cu cancer de prostata este obţinerea celei mai bune calităţi posibile a vieţii pacienţilor şi a familiilor acestora definiţia îngrijirii paliative a OMS, Terapia paliativă are trei componente, dar cu elemente comune şi întrepătrunse. Terapia suportivă. Aceasta include toate intervenţiile necesare pentru susţinerea pacientului în cursul terapiei active. La acestea se adaugă componenta psihosocială şi spirituală. Îngrijirea de tip hospice.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?