Hipertrofia Benigna de Prostata (HBP) sau adenomul de prostata este cea mai frecventa tumora benigna (necanceroasa) a barbatului cu varsta de peste 50 de ani caracterizata prin marirea volumului acesteia sub influenta hormonilor androgeni. Evolutia este insidioasa, pe parcursul a mai multor ani, modificarile induse asupra aparatului urinar fiind. Pentru diagnosticarea hipertrofiei benigne a prostatei (HBP), medicul trebuie sa efectueze o serie de analize ale caror rezultate indica cu certitudine existenta HBP – ului. Pentru o diagnosticare corecta a hipertrofiei benigne a prostatei (HBP), medicul trebuie sa cunoasca pentru inceput rezultatele anamnezei, o analiza medicala generala care. Adenomul de prostata (hipertrofia prostatica benigna) Dr. Radu-Ioan Varsandan. Medic specialist Urologie.
Adenomul de prostata este cea mai frecventa tumora benigna a barbatului cu varsta de peste 60 de ani, 70 % dintre barbati suferind de aceasta afectiune, marirea volumului acesteia facandu-se sub influenta hormonilor androgeni. Pe masura ce prostata creste, iar hipertrofia benigna a prostatei incepe sa restrictioneze fluxul urinar, pot aparea urmatoarele simptome: flux urinar slab. dificultate in a urina (mictiuni dificile, cu initiere greoaie a fluxului urinar) jet urinar intermitent (incepe si se opreste de,
Cursuri medicale medichub hipertrofia benigna de prostata
Prin urmare, peretele muscular al vezicii nu se mai contracta optim, ceea ce face dificila golirea completa a vezicii. Aceasta va depinde de tehnicile specifice folosite pentru tratarea prostatei medixale. Acestea pot creste productia de urina, pot dd vezica urinara si agrava simptomele. Pentru diagnosticarea hipertrofiei benigne a prostatei HBPmedicul trebuie sa efectueze o serie de analize Cursuri medicale medichub hipertrofia benigna de prostata caror rezultate indica cu certitudine existenta HBP — ului. Daca ai avut prostatectomie deschisa sau asistata de robot, poate fi nevoie sa limitezi activitatea timp de sase saptamani. Programeaza vizitele la baie. Studiile arata ca diabetul, precum si bolile cardiovasculare si folosirea betablocantelor pot creste riscul de HBP.
Proenzi Expert pe termen lung în menținerea sănătății, elasticității și flexibilității articulațiilor.
Adenomul de prostata
Programeaza vizitele la baie. Pe măsura ce prostata crește, iar hipertrofia benignă a prostatei începe să restricționeze fluxul urinar, apar simptome precum flux urinar slab, dificultate în a urina, pierdere involuntară de urină și senzație de urinare incompletă. Hiperttofia adenomului de prostata si a posibilelor sale complicatii se stabilesc de catre medicul specialist urolog in urma examinarii clinice a tuseului rectal si Cursuri medicale medichub hipertrofia benigna de prostata paraclinice. Ecografia de aparat urinar este obligatorie pentru masurarea volumului prostatica, a reziduului postmictional si pentru evaluarea eventualului rasunet asupra aparatului urinar superior.
In functie de procedura aleasa, complicatiile pot fi: Lichidul seminal se intoarce spre vezica urinara in loc sa iasa prin penis in timpul ejacularii ejaculare retrograda Dificultate temporara la urinare Cursuri medicale medichub hipertrofia benigna de prostata de tract urinar Hemoragie Disfunctie erectila Foarte rar, pierderea controlului vezicii urinare incontinenta Exista o serie Cursugi proceduri chirurgicale minim-invazive: Rezectia transuretrala a prostatei TURP Un endoscop tub flexibil prevazut cu lumina este introdus in uretra, iar chirugul indeparteaza totul mai putin portiunea externa a prostatei.
Factorii de risc incriminati in aparitia adenomului de prostata sunt : varsta, consumul de alcool, fumatul, hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul zaharat, consumul unor medicamente antidepresive, simpatico-mimetice, antihistaminice.
Prostata este o glanda accesorie a aparatului genital masculin, care se afla la baza vezicii urinare si care inconjoara portiunea initiala a uretrei iar cresterea in volum a acesteia realizeaza comprimarea in timp a uretrei, determinand modificari ale actului mictional Semnele si simptomele care ar trebui sa atraga atentia asupra posibilei existente a unui adenom de prostata sunt rezultatul obstructiei subvezicale comprimarea uretrei incipiente provocate de marirea in volum a prostatei si mecanismele adaptative ale vezicii urinare.
Acestea se manifesta astfel: – inceput ezitant al urinarii, jet urinar cu presiunea slaba, jet urinar intermitent sau intrerupt, urinare dificila, urinare prelungita, senzatia de golire incompleta a vezicii urinare, retentia de urina „blocajul” de urina , pseudoincontinenta prin prea plin urina care ramane in vezica depaseste capacitatea de stocare a vezicii si pacientul urineaza, practic, „prin prea plin”!
Diagnosticul adenomului de prostata si a posibilelor sale complicatii se stabilesc de catre medicul specialist urolog in urma examinarii clinice a tuseului rectal si investigatiilor paraclinice. Dintre investigatii mentionam cele bioumorale : probe de functie renala, probe urinare sumarul de urina, urocultura si nu in ultimul rand antigenul specific prostatic PSA care ne orienteaza asupra benignitatii dezoltarii prostatice. Ecografia de aparat urinar este obligatorie pentru masurarea volumului prostatica, a reziduului postmictional si pentru evaluarea eventualului rasunet asupra aparatului urinar superior.
Tratamentul adenomului de prostata este variat : -medicamentos pentru adenomul de prostata necomplicat preparatele fitoterapice, alfa blocantele, inhibitorii de 5 alfa reductaza cat si combinatiile intre ele – chirurgical pentru aparitia complicatiilor practicandu-se excizia tesutului patologic al prostatei prin tehnica endoscopica transuretrala sau clasica adenomectomia transvezicala cu efectuarea examenului histopatologic al acestuia care stabileste diagnosticul de certitudine al hipertrofiei prostatice benigne.
Netratata , hipertrofia benigna de prostata atrage urmatoarele complicatii: infectia urinara, litiaza, hematuria, incontinenta, retentia completa de urina „globul vezical” si insuficienta renala progresiva.
Aceasta va depinde de tehnicile specifice folosite pentru tratarea prostatei marite. Medicul poate recomanda limitarea ridicarii de greutati si exercitiul fizic intens timp de sapte zile daca ai efectuat ablatie cu laser, ablatie transuretrala cu ace sau terapie transuretrala cu microunde. Daca ai avut prostatectomie deschisa sau asistata de robot, poate fi nevoie sa limitezi activitatea timp de sase saptamani. Alege sectiunea Editorial. Acasa EDU. RO Hiperplazia benigna de prostata HBP — semne, simptome, cauze, factori de risc, diagnostic, tratament.
Hiperplazia benigna de prostata HBP — semne, simptome, cauze, factori de risc, diagnostic, tratament. Simptome Severitatea simptomelor la persoanele cu glanda prostata marita variaza, insa exista tendinta ca simptomele sa se agraveze treptat in timp.
Cauze Glanda prostata este situata sub vezica urinara. Factori de risc Factorii de risc pentru cresterea in dimensiuni a prostatei pot fi: Varsta. Marurea glandei prostate rareori determina semne si simptome la barbatii sub 40 de ani. Aproximativ o treime dintre barbati experimenteaza simptome moderate spre severe in jurul varstei de 60 de ani si aproximativ jumatate cand ajung la 80 de ani.
Istoricul familial. Daca ai o ruda de sange tatal sau fratele care are probleme cu prostata, creste probabilitatea ca si tu sa ai astfel de probleme. Diabetul si bolile cardiovasculare.
Studiile arata ca diabetul, precum si bolile cardiovasculare si folosirea betablocantelor pot creste riscul de HBP. Stilul de viata. Obezitatea creste riscul de HBP, in timp ce miscarea poate reduce acest risc.
Complicatii Complicatiile prostatei marite pot fi: Incapacitatea brusca de a urina retentie urinara. Poti avea nevoie de un tub cateter introdus in vezica pentru ca urina sa se scurga. Unii dintre barbatii care se confrunta cu problema prostatei marite au nevoie de interventie chirurgicala pentru a ameliora retentia urinara. Infectiile de tract urinar UTI.
Incapacitatea de a goli complet vezica poate creste riscul de infectie de tract urinar. Daca UTI se produc frecvent, poti avea nevoie de interventie chirurgicala pentru a indeparta o parte din prostata. Calculii de vezica urinara. Acestia sunt in general determinati de incapacitatea de a goli complet vezica urinara. Calculii pot produce infectie, iritarea vezicii urinare si obstructia fluxului urinar. Afectarea vezicii urinare.
Daca nu s-a golit complet, vezica urinara se poate intinde si poate slabi in timp. Prin urmare, peretele muscular al vezicii nu se mai contracta optim, ceea ce face dificila golirea completa a vezicii. Afectarea renala. Presiunea la nivelul vezicii determinata de retentia urinara poate afecta direct rinichii sau poate permite infectiilor de la nivelul vezicii sa ajunga la rinichi.
Diagnostic Medicul va incepe consultul adresandu-ti intrebari detaliate in legatura cu simptomele si va efectua examenul clinic. Consultul initial poate include: Examen rectal digital.
Medicul introduce un deget in rect pentru a verifica daca prostata este marita. Analiza urinei sumar de urina. O mostra de urina poate contribui la excluderea unei infectii sau a altor afectiuni care determina simptome similare. Analize de sange. Rezultatele pot indica probleme renale. Analiza de sange PSA antigen specific prostatic. PSA este o substanta produsa de glanda prostata. Nivelurile PSA cresc in cazul in care ai prostata marita.
Totusi, cresterile PSA pot sa apara si in urma unor proceduri recente, a infectiei, interventiei chirurgicale sau in caz de cancer de prostata.
Aceste investigatii pot fi: Test de flux urinar. Vei urina intr-un recipient atasat de un dispozitiv care masoara intensitatea si cantitatea fluxului urinar. Rezultatele determina in timp daca afectiunea se amelioreaza sau se agraveaza. Testul volumului rezidual post-mictiune. Acest test masoara daca iti poti goli vezica complet. Fumatul, consumul de substante bogate in cofeina, alcoolul in exces, dulciurile, mancarurile sarate si cele bogate in grasimi, precum si cele procesate industrial trebuie eliminate, oricat de „dragi” ne-ar fi.
Preventiv, putem opta intre doua variante oferite de Walmark : Cel mai la indemana factor care combate problemele de prostata este miscarea. Cateva ore de mers pe jos pe saptamana sunt suficiente pentru a reduce considerabil riscul aparitiei afectiunilor in cauza. Este dovedit faptul ca sedentarismul dauneaza prostatei. Statul pe scaun impune o presiune asupra acesteia, impiedicand circulatia sangelui in zona si favorizand procesele inflamatorii.
Cele mai frecvente cazuri de adenom de prostata sunt inregistrate in randul anumitor categorii profesionale, precum soferii, functionarii care petrec mult timp la birou, dar si in randul persoanelor care petrec excesiv de mult timp in fata televizorului.
Daca munca pe care o faceti implica sederea indelungata pe scaun, nu uitati sa faceti pauze pentru cateva minute de miscare. Iar daca, dimpotriva, faceti parte din categoria oamenilor dinamici, nu uitati ca, in timpul activitatii fizice intense, o serie importanta de minerale este eliminata din organism, din care face parte si zincul, acel element indispensabil pentru buna functionare a prostatei. Stilul de viaţă joacă un rol important în prevenirea bolilor de prostată. Complex de nutrienți cu absorbție ridicată pentru articulații. Îmbunătățește fiecare mișcare a corpului. Sunt de acord. Acasă Articole Consultant medical Despre noi Cum cumpăr?
Reduceri și oferte speciale.
Oferte speciale Cele mai noi Oferte de la Stada. Proenzi Expert pe termen lung în menținerea sănătății, elasticității și flexibilității articulațiilor. Prostenal Pentru buna funcționare a prostatei și a aparatului reproductiv. Minimarțieni Preferate de cei mici, usor de administrat de mamici! Urinal Prima gamă complexă din România, în categoria produselor urologice pentru menținerea sănătății tractului urinar. Idelyn Soluția complexă în tratamentul și prevenția infecțiilor vaginale, cauzate de ciuperci sau bacterii. GinkoPrim Sprijină circulația periferică și memoria. MemoPlus Un plus de memorie, concentrare, energie!
Sinulan Ingrijeste tractul respirator. Spektrum Multivitamine pentru sprijinirea imunităţii şi energiei.
Degasil Scapa de balonare si flatulenta! Benebian In timpul sau dupa tratamentul cu antibiotice. Biopron Sprijin in echilibrul intestinal. Nature’s Bounty Tradiţie americană de peste 40 ani în producerea de suplimente alimentare! Toate Produsele. Imunitate și Energie Imunitate Energie si vitalitate. Mișcare Sănătatea articulațiilor Sănătatea oaselor Sistemul muscular. Sistemul cardiovascular Sănătatea sistemului cardiovascular Glicemie Formarea sângelui. Sănătate intimă Sănătatea tractului urinar Prostată Sănătate sexuală Igiena intimă Confortul la menstruație.
Detoxifiere și echilibru intestinal Detoxifiere Flora intestinală Probiotice. Echilibru mental Concentrare, stres, funcțiile cognitive Somn. Frumusețe Piele, păr, unghii Întinerire Controlul greutății.
Altele Sistemul vizual. Energie Vacanțe active Să începem mișcarea. Schimbări hormonale feminine Sindromul premenstrual.
Misan Med Hipertrofia Benigna de Prostata (HBP) – Misan Med
Acest site utilizeaza cookies, reclame personalizate precum si analiza de trafic. Utilizand acest site, sunteti de acord cu cele de mai sus. Mai multe informatii. Politica de confidentialitate. Expert pe termen lung în menținerea sănătății, elasticității și flexibilității articulațiilor. Pentru buna funcționare a prostatei și a aparatului reproductiv. Prima gamă complexă din România, în categoria produselor urologice pentru menținerea sănătății tractului urinar.
Soluția complexă în tratamentul și prevenția infecțiilor vaginale, cauzate de ciuperci sau bacterii.
Adenomul de prostata (hipertrofia prostatica benigna)
Pentru diagnosticarea hipertrofiei benigne a prostatei HBPmedicul Cursuri medicale medichub hipertrofia benigna de prostata sa efectueze o serie de analize ale caror rezultate indica cu certitudine existenta HBP — ului. Pentru o diagnosticare corecta a hipertrofiei Cursuri medicale medichub hipertrofia benigna de prostata a prostatei HBPmedicul trebuie sa cunoasca pentru inceput rezultatele anamnezei, o analiza medicala generala meidcale ofera informatii despre: Tinand cont de rezultatele anamnezei, medicul va efectua o serie de analize medicale specifice diagnosticarii hipertrofiei benigne a prostatei acestea se regasesc de altfel si in protocolul de diagnostic al altor afectiuni ale prostatei. Pentru a elimina ipoteza Curwuri de infectie a tractului urinar care poate avea aceeasi simptomatologie ca hipertrofia benigna a prostatei, este necesara efectuarea examenului de urina sedimentul de urina si urocultura. Este un test de laborator care evidentiaza prezenta unor bacterii sau a sangelui in urina.
Rezultatele acestei analize sunt suficiente pentru a confirma sau infirma un posibil diagnostic de infectie a tractului urinar. Ecografia transabdominala pdostata o analiza care permite aprecierea morfologiei tractului urinar superior, a prostatei date despre structura si volumul prostateiveziculelor seminale si rezidiul vezical. Antigenul specific prostatic Hipertrrofia seric total. Testul PSA evidentiaza nivelul antigenului specific prostatic din sange.