Cum sa iti mentii prostata sanatoasa. de Julian Chitta. Joi, 24 Februarie , ora Prostata este o mica glanda, capabila sa provoace probleme enorme barbatilor, de obicei dupa varsta de 40 de ani. Prostata e asezata la baza vezicii urinare, are un diametru de vreo doi cm, inconjurand complet uretra. Secretia acestei glande este alcalina si. 1. Nucile braziliene provin din America de Sud si reprezinta o sursa considerabila de seleniu, important pentru sanatatea prostatei. Studiile arata ca un aport adecvat de seleniu, poate reduce riscul aparitiei cancerului de prostata. Nucile braziliene contin mult zinc, care ajuta, de asemenea, la buna functionare a, Cum poti preveni afectiunile prostatei?
Cum putine din cauzele acestor afectiuni au fost descoperite, este dificil sa intocmesti o lista exacta de masuri pe care sa le iei pentru prevenirea bolilor prostatei. Ar putea fi insa de folos urmatoarele alegeri legate de stilul de viata: o, 1/28/ · Simptomele acestora sunt insotite de regula de dureri si sangerari. Vin de asemenea la pachet cu un anumit disconfort ce iti poate aduce neplaceri pe intreaga durata a zilei, inclusiv noaptea. Pentru a evita astfel de probleme iti recomand sa consumi cateva ceaiuri pentru prostata si rinichi.
Cum sa ti ajuti prostata
Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. In prima faza, medicul va face anamneza si examinarea fizica, apoi va continua cu o serie de teste si analize. Prostatita este afectiunea caracterizata de inflamatia acestei glande. Există o serie de boli care pun probleme prostatei cele mai importante fiind: Cu ce va pot ajuta? VÄ mulÈumim! Pentru a face ceaiul fierbe 0,5 litri de apa in care pui 2 lingurite din acest maestec de ceai. In primul rand, pacientul trebuie sa renunte pentru o perioada macar la echitatie si ciclism.
Daca toate alimentele de mai sus trebuie evitate Studiile arata ca indolcarbinolul din brocoli impiedica dezvoltarea celulor cancerigene in prostata si inhiba producerea de antigen Cum sa ti ajuti prostata prostatei. Asadar, este indicat sa consumi mai putine lactate si sa eviti suplimentele cu calciu, precum si pe Cum sa ti ajuti prostata cu condroitina pentru articulatii si altele. Aceasta bacterie poate ajunge la nivelul prostatei calatorind din tractul urinar. Este usor de facut si chiar daca nu are cel mai placut gust, te poate ajuta sa iti tratezi naturist o serie de probleme ale rinichiilor. Cea mai gravă dintre aceste afecțiuni — cancerul de prostată — este a doua cea mai răspândită formă de cancer la bărbați, Cum sa ti ajuti prostata cancerul la plămâni1.
In general, acestea inseamna prajeli, cantitati mari de grasimi, colesterol si zahar, calorii „goale” (fara sa ofere si un aport nutritiv organismului), cantitati reduse de fibre si lipsa fitonutrientilor. 2. Carne rosie si carne procesata Consumul crescut de carne rosie sau procesata poate creste riscul de cancer la prostata. Mai multe studii au aratat ca barbatii care au consumat in mare parte carne rosie au avut un risc cu 12% mai mare de a dezvolta cancer la prostata,
Ce alimente sa eviti pentru a avea o prostata sanatoasa
Deși ardeii iuți de Cayenne pot ajuta organismul să lupte cu celulele cangerine4 și implicit cu cancerul la prostatăxa picantă poate cauza simptome urinare asociate cu hipertrofia benignă5. Iata insa, mai detaliat, ce alimente ar trebui sa eviti pentru a avea aajuti prostata cat mai sanatoasa, conform Cum sa ti ajuti prostata.
Mai jos sunt cele mai răspândite simptome asociate problemelor cu prostata: Probleme urinare O golire incompletă a vezicii urinare Probleme în începerea urinării Urinări frecvente Treziri nocture pentru a merge la toaletă Senzație de arsură la urinare Senzație imperioasă de urinare chiar și atunci când vezica nu prostats plină Urină ajui Sânge în urină Dureri abdominale, inghinale sau în partea inferioară a spatelui Durere între scrot și rectum perineu Durere sau senzație de disconfort a penisului sau testiculelor Durere la ejaculare Rar, sânge în spermă Teste și analize esențiale în diagnosticarea problemelor cu prostata De cele mai multe ori problemele cu prostata sunt diagnosticate pe baza unor analize așa cum sunt cele de mai jos: Examen rectală — doctorul introduce un deget lubrifiat în rect pentru a simți starea prostatei. Sportul este legat de un Cum sa ti ajuti prostata mai mic de prostată mărită și cancer de prostată Dacă ai un risc mai mare de cancer de prostată și alte afecțiuni ale prostatei vorbește cu Cum sa ti ajuti prostata pentru a detecta boala din timp Adoptă o igienă strictă și regulată pentru a preveni răspândirea infecțiilor Evită să stai mult joc — dacă stai prea mult pui presiune pe prostată care în timp se inflamează Bea apă — unele tipuri de prostatită sunt cauzate de bacterii prezente în jauti urinar.
Si inflamarea epididimului poate fi o consecinta a prostatitei prosttaa, netratate corespunzator.
Simptomele care trebuie sa-ti atraga atentia sunt legate, mai toate, de urinare, conform NewsMax, care reproduce un articol despre prostata, scris de dr. David Brownstein pentru revista Health Reports. Printre acestea se afla: urinarea frecventa, incompleta, intrerupta, cu „picaturi”; insomnia si urinari multiple in timpul noptii; pierderea libidoului, depresia. Aceste simptome denota fie o glanda largita, fie o glanda in proces de atrofiere, cu posibilitatea de tumori benigne sau maligne. De aceea, vizitele la urolog sunt asa de importante dupa varsta de 40 de ani. Se recomanda cel putin o consultatie pe an, cu un specialist in urologie.
Neglijarea acestui aspect poate pune multi barbati in pozitia de a fi descoperiti cu o forma de cancer avansat, cand interventia medicala devine problematica.
Autorul articolului recomanda anumite masuri simple pentru imbunatatirea functionala a acestei glande: Controleaza-ti regimul alimentar. Evita zaharul rafinat, sarea, alimentele prelucrate industrial, grasimile animale si mareste cantitatea de fructe, legume si alimente vegetale. Fa exercitii fizice, misca-te mai mult. Viata moderna exceleaza prin sedentarism, fiind propice dezvoltarii multor boli, din cauza proastei irigari cu sange a tesuturilor vitale. Citeste mai multe despre igiena prostata afectiuni prostata simptome probleme prostata ingrijire prostata. Raspunzi la comentariul: al userului.
Urmareste pe. Ce cauta un elicopter al Armatei Romane intr-o benzinarie din Focsani.
Fotografia care s-a viralizat pe internet. Cele mai cautate destinatii de vacanta ale romanilor in Cum s-au schimbat preferintele turistilor pe timp de pandemie. Tara care va oferi vaccin turistilor, pentru a-i atrage in vacante. Muzeul Culturii Queer se deschide in Romania. Regina Danemarcei implineste azi 81 de ani, dar si-a comandat deja un sicriu faraonic. Toate stirile din Life Show. Nu radetzi! Printre altele Italienii si Japonezii,sunt popoarele cu cel mai mic numar de bolnavi,de prostata. Mai e dle, Mai este,că lui Boc nu i-a dat prin cap s-o taie si pe-asta!
Există o serie de boli care pun probleme prostatei cele mai importante fiind: Problemele de prostată sunt cauzate de cauze dintre cele mai diverse.
Mai jos poți afla care sunt cauzele și factorii de risc în cele mai comune afecțiuni cancer de prostată, prostată mărită și prostatită. Cauzele și factorii de risc în cancerul de prostată includ: Nu se știe exact de ce ajunge prostata să-și mărească dimensiunile. Doctorii cred că de vină este dezechilibrul hormonal care apare odată cu vârsta. Mai mult, nu trebuie trecuți cu vederea nici factorii de risc care cresc probabilitatea de apariție a prostatei mărite :
Prostatita apare ca urmare a unei infecții bacteriene. Infecția se poate propaga atunci când bacteria ajunge din urină în prostată. De cele mai multe ori, se tratează cu antibiotice. Mai jos sunt principalii factori de risc în prostatită: În general, indiferent de afecțiunea prostatei, simptomele sunt destul de asemănătoare.
Mai jos sunt cele mai răspândite simptome asociate problemelor cu prostata: De cele mai multe ori problemele cu prostata sunt diagnosticate pe baza unor analize așa cum sunt cele de mai jos: După confirmarea uneia dintre bolile prostatei, doctorul va recomanda urmarea unui tratament medicamentos iar în cazurile grave prostata va fi îndepărtată prin chirurgie medicală.
Pentru cazurile de prostată mărită , medicul recomandă alfa-blocante relaxează mușchii din jurul uretrei pentru a permite urinarea fără probleme , inhibitori de 5-alfa-reducatază reduc nivelul testosteronului fapt care duce la reducerea dimensiunilor prostatei și ajută la urinare și, în cazuri rare, operație pentru a preveni apariția complicațiilor. De cele mai multe ori, prostatita se tratează prin administrarea de antibiotice orale. În cazuri rare, este nevoie de antibiotice intravenoase, alfa-blocante pentru a reduce din durerea resimțită la urinare. Medicamentele antiinflamatoarea de exemplu, ibuprofenul sunt folosite pentru a reduce din durere.
Nu se știe exact cum poți reduce afecțiunile prostatei însă doctorii cred că dați faci câteva schimbări ale stilului de viață vei reduce mult riscul de îmbolnăvire. Mai jos sunt câteva sfaturi care te vor ajuta: Alegerea unei alimentații sănătoase este unul dintre primii și cei mai importanți pași pentru a duce la un stil de viață echilibrat. Multe din alimentele și substanțele pe care trebuie să le eviți deja reprezintă un factor de risc ridicat pentru dezvoltarea cancerului, astfel că reducerea consumului lor te va ajuta să previi în mod implicit și cancerul de prostată.
Printre aceste alimente se numără: De asemenea, lactatele, sarea și cafeina pot mări riscul de a dezvolta hipertrofia benignă a prostatei3. Altfel spus, reducerea consumului acestor alimente și substanțe te poate feri de mărirea prostatei care apare de obicei după vârsta de 50 de ani.
Pot fi benefice pentru sănătatea prostatei următoarele alimente: Vei găsi pe internet păreri împărțite în privința mâncării picante și efectul său benefic sau advers asupra prostatei.
Deși ardeii iuți de Cayenne pot ajuta organismul să lupte cu celulele cangerine4 și implicit cu cancerul la prostată , mâncarea picantă poate cauza simptome urinare asociate cu hipertrofia benignă5. Este important să ceri părerea unui medic specialist înainte să începi o dietă sau să elimini complet un tip de mâncare din alimentația ta. În momentul în care organismul tău elimină mai multe lichide decât consumă, devine deshidratat. În această situație, vezica ta urinară tinde să rețină lichidul mai mult timp decât în mod obișnuit, ceea ce poate duce la o infecție urinară. Această afecțiune poate, la rândul ei, să ducă la prostatită. Pentru a menține sănătatea sistemului urinar și a prostatei ai nevoie de hidratare zilnică adecvată.
Consumă o cantitate de apă în funcție de greutate ta aproximativ 40 ml înmulțit cu numărul de kilograme pe care îl cântărești , dar și de activitatea fizică pe care o depui. Pe lângă apă, poți consuma și ceaiuri neîndulcite, însă este recomandat să le eviți pe cele care conțin multă cafeină. Chiar și dacă observi primele simptome ale unei afecțiuni ale prostatei precum urinările frecvente , hidratarea continuă să fie un mod eficient de a reînvigora sănătatea glandei. Apa consumată rezultă într-o urină mai puțin concentrată, astfel că vezica ta va putea reține mai mult lichid și se va goli mai ușor6. Totuși, dacă ai întâmpinat deja problema urinărilor frecvente, evită să consumi lichide cu cel puțin trei ore înainte de culcare, pentru a nu avea parte și de un somn întrerupt de urinări nocturne.
Probabil știi deja că sedentarismul este periculos pentru întreaga sănătate a organismului tău și ai văzut deja cum persoanele supraponderale sunt mai predispuse afecțiunilor la prostată. Însă mișcarea nu este benefică doar pentru aspectul fizic, ci poate avea chiar și un impact pozitiv asupra sănătății prostatei. Explicația e simplă: exercițiul fizic îmbunătățește circulația sângelui, ceea ce înseamnă o mai bună irigare pentru numeroase organe și glande. Singura excepție este mersul pe bicicletă, care poate agrava problemele prostatei deoarece șaua se freacă de prostată în timpul pedalării7. Un studiu realizat în Italia a dovedit că exercițiile aerobice oferă cele mai bune rezultate la bărbații care suferă de prostatită. Însă exercițiul cel mai des recomandat celor care suferă de afecțiuni la prostată este exercițiul Kegel.
Tot ce trebuie să faci este să încordezi mușchiul pubococcigian, cunoscut și ca mușchiul PC mușchiul planșeului pelvian.
Ar fi de prisos să explicăm anatomia; tot ce trebuie să faci pentru a-l descoperi este ca, data viitoare când urinezi, să oprești urinarea. Acum că ai înțeles cum să încordezi mușchiul PC, o poți face în orice moment al zilei, fie că ești la birou sau în trafic. La început este recomandat să încordezi și să eliberezi mușchiul în mod repetat în reprize scurte, însă după ce te obișnuiești poți încerca să îl menții încordat și timp de trei secunde.
Acest exercițiu îți poate îmbunătăți sănătatea prostatei și a întregului sistem reproductiv, dar și performanța sexuală. Ai înțeles deja că menținerea sănătății prostatei este vitală, mai ales dacă îți dorești o viață sexuală activă. Însă, în același timp, sexul contribuie activ la sănătatea prostatei. Mai exact, este vorba despre frecvența cu care ejaculezi. Nu este nici necesar ca acestea să survină în urma unui alt sexual cu o altă persoană; aparent sunt la fel de sănătoase și ejaculările produse prin masturbare sau în urma poluțiilor nocturne.
Am văzut deja că infecțiile urinare pot cauza prostatita, însă inflamația poate fi cauzată și de boli cu transmitere sexuală sau alte afecțiuni ale organelor genitale. Evident, sexul protejat este singura și cea mai bună metodă de a preveni astfel de boli, însă și o igienă intimă riguroasă te va ajuta să împiedici dezvoltarea bacteriilor în zona genitală.
În cazul în care suspectezi o afecțiune a prostatei, este important să consulți cât mai repede un medic urolog. Pentru a putea pune un diagnostic, medicul va trebui să fii supus unui tușeu rectal — un test prin care medicul îți palpează prostata prin peretele rectului, determinând astfel dimensiunile glandei. Chiar dacă mulți bărbați consideră tușeul rectal un test incomod, nu ar trebui să amâni sub nicio formă această examinare dacă suspectezi că ai avea probleme la prostată sau odată ce treci de vârsta de 50 de ani.
Alte teste care se pot face pentru a depista afecțiunile glandei sunt analizele de sânge pentru a determina nivelul de antigen prostatic specific , analizele medicale de urină și ecografia.
Medicul îți poate recomanda și o dietă specifică, anumite exerciții fizice și chiar suplimente alimentare. Toate acestea te pot ajuta să menții sănătatea și buna funcționare a sistemului reproductiv și atunci când vei înainta în vârstă.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information. Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies.
It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Autor: Adrian Serban. Rolul prostatei în organism Afecțiuni ale prostatei Cauze și factori de risc în problemele de prostată Simptome și motive de îngrijorare Teste și analize esențiale în diagnosticarea problemelor cu prostata Tratament pentru bolile prostatei Cum prevenim bolile prostatei Sfaturi pentru o prostată sănătoasă Teste pentru controlul prostatei Cea mai gravă dintre aceste afecțiuni — cancerul de prostată — este a doua cea mai răspândită formă de cancer la bărbați, după cancerul la plămâni1.
Anatomie Prostata unui bărbat sănătos are o dimensiune ceva mai mare decât o nucă, o greutate de circa 11 cm este, în general, cuprină între 7 și 16 cm și un volum care se calculează prin formula 0,52 x lungime x lățime x înălțime. Mai jos sunt zonele prostatei de la exterior la interior : Zona anterior fibromusculară stroma — este formată din țesut fibros și muscular Zona periferică — este situată în partea din spate a glandei fibromusculare Zona centrală — înconjoară canalele ejaculatoare și reprezintă un sfert din masa prostatei Zona de tranziție — cea mai mică parte a prostatei care înconjoară uretra; este singura porțiune a prostatei care continuă să crească pe parcursul vieții Deși orice bărbat riscă să dezvolte o afecțiune a prostatei, riscul este mai mare la bărbații supraponderali sau obezi.
8 super alimente pentru o prostata sanatoasa
Daca toate alimentele de mai sus trebuie evitate Ei si tu acuma!!! Pentru a va abona la notificarile Breaking News apasati butonul de sus Allow sau Permite. Stiri Locale. Ce alimente sa eviti pentru a avea o prostata sanatoasa. Miercuri, 16 Martieora Pentru a-ti mentine prostata sanatoasa este esential atat sa reduci factorii de risc, cat si sa stimulezi imunitatea organismului. Cum sa ti ajuti prostata o serie de produse alimentare si Cum sa ti ajuti prostata nutritive care pot dauna prostatei, printre acestea numarandu-se calciul, carnea rosie, lactatele, alcoolul, zaharul, conservantii, aditivii alimentari. Iata insa, mai detaliat, ce alimente ar trebui sa eviti pentru a avea o prostata cat mai sanatoasa, conform prostate.
Produse de tip fast-food In general, acestea inseamna prajeli, cantitati mari de grasimicolesterol si Cum sa ti ajuti prostata, calorii „goale” fara sa ofere si un aport nutritiv organismuluicantitati reduse de fibre si lipsa fitonutrientilor. Carne rosie si carne procesata Consumul crescut de carne rosie sau procesata poate creste riscul de cancer la prostata. In plus, cercetarile au aratat si ca o cantitate mare de carne bine facuta la gratar si o expunere ridicata la substante cancerigene pot creste riscul de cancer, inclusiv la prostata.
Ce alimente sa eviti pentru a avea o prostata sanatoasa
O dieta benefica pentru sanatatea ;rostata este adecvata si pentru mentinerea sanatatii prostatei, aceasta constand in multe legume si fructe si in alimente cu grasimi benefice, Cum sa ti ajuti prostata carnea rosie. Nucile braziliene provin din America de Sud si reprezinta o sursa considerabila de seleniu, important pentru sanatatea prostatei. Studiile Cum sa ti ajuti prostata ca un aport adecvat de seleniu, poate reduce riscul aparitiei cancerului de prostata. Nucile braziliene contin mult zinc, care ajuta, de asemenea, la buna functionare a prostatei. Datorita continutului mare de grasimi saturate, insa, este indicat sa le consumati in cantitati moderate. Broccoli contine cantitati mari de fitonutrienti, precum sulforafanul, cu proprietati anticancerigene.
Studiile arata ca indolcarbinolul din brocoli impiedica dezvoltarea celulor cancerigene in prostata si inhiba producerea de antigen specific prostatei.