Ce este hbp prostata

Hiperplazia benigna de prostata (HBP) – este una dintre cele mai comune boli benigne a barbatilor, ce poate cauza obstructia tractului urinar (blocaj) si alte simptome ale acestuia. Cu trecerea anilor, scade testosteronul si are loc o inversare a productiei hormonale, astfel incat se mareste prostata in volum si devine mai dura, mai putin elastica, boala care poarta numele de adenom. Hiperplazia benignă de prostată Hiperplazia benignă de prostată (adenomul de prostată) este o afecțiune specifică bărbaților, ce se manifestă printr-o mărire în volum a prostatei, de natură necanceroasă. Hiperplazia benignă de prostată mai este numită și hipertrofie prostatică benignă sau obstrucție benignă de prostată. Generalitati Adenomul de prostata sau hiperplazia benigna de prostata (hbp) – numita in termeni populari „prostata”, este o afectiune benigna. Datele statistice arata ca intre 30 si 40% dintre barbatii cu varste de peste 55 de ani sunt afectati de aceasta maladie.

7/31/ · Prin efectuarea tuseului rectal, medicul trebuie sa aiba in vedere simptomele care diferenteaza diagnosticarea HBP de cancerul de prostata. Simptomele sugestive de HBP pot fi identificate prin analiza prostatei. Pentru diagnosticarea HBP, glanda trebuie sa fie consistenta (ferm elastic, omogena), simetrica, mobila, cu limite net conturate, fara noduli, fara zone dure, cu sant median prezent. Examenul clinic complet in diagnosticarea HBP.

Ce este hbp prostata

Ce este hbp prostata
Urineaza — si apoi urineaza din nou cateva clipe mai tarziu. Deci, o marire a prostatei si o schimbare a jetului urinar nu inseamna neaparat ca aveti cancer de prostata. Hiperplazia benignă de prostată adenomul de prostată este o afecțiune specifică bărbaților, ce se manifestă printr-o mărire în volum a prostatei, de natură necanceroasă. Mai iau si o serie Ce este hbp prostata medicamente naturiste pentru scaderea colesterolului, ficat, memorie, intaritoare. Daca Ce este hbp prostata necesar, doza poate fi crescuta la 8 mg doxazosina o data pe zi. Cancel reply Postati un comentariu Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Constă în introducerea unui instrument chirurgical în uretră cu ajutorul căruia se îndepărtează excesul de țesut prostatic.

Cat de graveste? Pentru creșterea aderenței la tratament, pacienții aflați în tratament concomitent cu antagoniști alfa1-adrenergici și inhibitori de 5alfa-reductază pot folosi produse medicamentoase care conțin asocieri fixe de astfel de substanțe de ex. Stilul de viata. Dacă apar complicații, sau când simptomele nu mai sunt controlate adecvat Ce este hbp prostata ajutorul medicamentelor, diferite tehnici chirurgicale reduc dimensiunile prostatei și restabilesc fluxul urinar. Alfuzosin se folosește și în tratamentul adjuvant al sondajului vezical în retenţia acută de urină determinată de HBP, fiind indicat a se administra zile [6].
Cand un barbat ajunge la aproximativ 25 de ani, prostata incepe sa creasca. Aceasta crestere naturala este numita hiperplazie benigna de prostata (HBP). % din barbati nu vor avea nici o problema, in timp ce restul pot suferi de dificultati de urinare cu impact semnificativ asupra vietii.

Ce este prostata? Glanda a sistemului genital masculin, prostata are rolul de a forma lichidul prostatic, o parte importanta a lichidului seminal. Glanda are forma si dimensiunea unei castane, fiind localizata sub vezica urinara si in fata rectului. Ce este prostata si ce rol are in organism. Prostata este o glanda mica, de dimensiunile unei nuci, amplasata intre baza penisului si rect. Aceasta este extrem de importanta mai ales pentru reproductie intrucat contribuie la producerea lichidelor seminale. Greutatea prostatei nu este mai mare de 30 de grame.

Trebuie mentionat insa ca, pe masura ce. 5/5/ · O astfel de stare se numeste hiperplazie prostatica benigna. Aceasta nu este cancer si nici nu evolueaza catre cancer, cu toate ca cineva poate sa le aiba pe amandoua in acelasi timp. Deci, o marire a prostatei si o schimbare a jetului urinar nu inseamna neaparat ca aveti cancer de prostata/5(14).

Hiperplazia benignă de prostată, managementul simptomelor

Prostata marita: cum tii sub control simptomele | prostatita.adonisfarm.ro
Ultima actualizare februarie Omnic, capsule cu eliberare prelungita Din Medicamente Forma de eliberare: Capsule cu eliberare prelungita 0,4 mg; cutie 3 blist. S-a constatat ca extractul de Saw Palmetto are un efect pozitiv asupra structurii prostatei si functiei acesteia, pentru ca Ce este hbp prostata 5-alfa reductaza si micsoreaza conversia testosteronului in dihidrotestosteron, determinand micsorarea prostatei marite si ameliorarea simptomelor. Mod de administrare Doza uzuala zilnica este de 1 comprimat filmat gastrorezistent Ipertrofan 40, administrat, de preferat, la masa de seara.

Dacă apar complicații, Ce este hbp prostata când simptomele nu mai sunt controlate adecvat cu ajutorul medicamentelor, diferite tehnici chirurgicale reduc dimensiunile prostatei și restabilesc fluxul urinar. Este folosită de obicei în cazul pacienților cu prostate de dimensiuni mai mici, în stadiile inițiale ale bolii.

Hiperplazia benignă de prostată nu este canceroasă, existând cazuri în care pacientul este diagnosticat cu adenom de prostată și cancer de prostată în același timp. Cauzele exacte ce determină apariția acestei afecțiuni nu sunt încă foarte clar stabilite de către oamenii de știință, dar studiile de specialitate au arătat că vina ar cădea asupra unei combinații de mai mulți factori. Dintre aceștia, procesul de îmbătrânire al organismului joacă un rol determinant, alături de dezechilibrul hormonilor masculini care apare ca urmare a îmbătrânirii. De-a lungul vieții, organismul bărbaților produce testosteron, un hormon masculin, și mici cantități de estrogen, un hormon feminin.

Pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă, cantitatea de testosteron activ din sânge scade, crescând astfel raportul de estrogen din corp.
Studiile științifice sugerează faptul că un raport prea mare de estrogen în prostată influențează rata de creștere a acesteia, generând astfel hiperplazia benignă de prostată. Conform datelor statistice, există un risc crescut de apariție a hiperplaziei benigne de prostată în cazul bărbaților care: Există mai multe simptome care își fac simțită apariția încă din primele stadii ale bolii. Iată cum poți recunoaște prezența adenomului de prostată: Dimensiunea prostatei nu determină severitatea simptomelor. Astfel, există posibilitatea ca unii bărbați cu o prostată foarte mărită să experimenteze simptome ușoare, iar alții, cu un grad redus de mărire a prostatei, să experimenteze simptome severe.
Dacă ai peste 50 de ani îți recomandăm să nu aștepți manifestarea simptomelor pentru a-ți programa o vizită la medicul specialist în vederea realizării unor teste care îți pot confirma sau nu prezența bolii în organism.

Medicul specialist poate diagnostica hiperplazia benignă de prostată pe baza istoricului medical personal și al altor membri ai familiei , a examinării fizice și a testelor medicale.
Cunoașterea antecedentelor medicale personale, dar și ale celorlalți membri ai familiei, este unul dintre primele lucruri pe care medicul specialist le poate face pentru diagnosticarea hiperplaziei benigne de prostată. Tușeul rectal este un procedeu destul de des întâlnit prin intermediul căruia medicul poate să atingă prostata prin peretele rectal și poate identifica eventualele nereguli în dimensiunea, textura și duritatea acesteia. Mulți doctori folosesc acest procedeu ca parte a examenelor fizice de rutină pentru bărbații peste 40 de ani, indiferent dacă au sau nu probleme urinare. Testarea fluxului urinar oferă informații cu privire la intensitatea și cantitatea fluxului urinar. Testele de laborator analizează urina cu scopul de a identifica infecțiile prezente în ea.
Totodată, se poate testa și sângele pentru a se determina nivelele plasmatice ale antigenului specific prostatei PSA.

Ecografia este foarte utilă pentru determinarea mărimii prostatei sau pentru identificarea neregularităților de la nivelul ei, cum ar fi abcesele. Testele urodinamice se efectuează prin introducerea unei cantități de apă în vezică cu ajutorul unui cateter. În acest mod se urmărește stabilirea modului de funcționarea a musculaturii vezicii și a sfincterelor. Cistoscopia permite medicului să vadă interiorul uretrei și vezicii urinare.
Se efectuează prin introducerea unui cistoscop tub subțire cu o cameră video la capăt în uretră pentru a obține informații vizuale cu privire la starea prostatei și a vezicii urinare. Testele reziduale post-urinare analizează cantitatea de urină rămasă în vezica urinară după încercarea de eliminare a acesteia. Acest lucru se îndeplinește cu ajutorul unei ecografii sau a unei sonde Folley introdusă prin uretră.
Pielograma intravenoasă constă în injectarea unei substanțe de contrast într-o venă din braț și efectuarea de radiografii ulterioare asupra tractului urinar.

Astfel medicul specialist încearcă să determine dacă rinichii, ureterele și vezica urinară funcționează la capacitate maximă. Pielografia retrogradă este o metodă de diagnosticare ce constă în injectarea unei substanțe de contrast în uretere și realizarea unor radiografii ale tractului urinar care să identifice cât mai precis locul unde se întrerupe fluxul urinar.
Chiar dacă, de obicei, se rezolvă fără complicații, hiperplazia benignă a prostatei poate duce la probleme majore pentru organism dacă nu este tratată corespunzător. Exemplele cel mai des întâlnite sunt insuficiența renală, deteriorarea rinichilor, prostatita , hemoragii la nivelul mucoasei, infecții urinare , pietre la rinichi sau apariția unor diverticuli vezicali. Dacă boala persistă și tractul urinar este blocat complet vezica se umple cu urină, lucru care poate cauza mărimea în volum a acesteia și în unele cazuri chiar explozia ei. Îți recomandăm așadar să te prezinți la medicul urolog în cel mai scurt timp posibil pentru a începe tratamentul hiperplaziei benigne de prostată încă din primele sale stadii.

Stadiile inițiale ale bolii pot fi tratate cu succes prin intermediul medicamentelor, deoarece acestea pot controla simptomele bolii și pot reduce la minim disconfortul provocat de aceasta. Atunci când vine vorba despre tipul medicamentelor, acestea pot intra în următoarele categorii: Sunt folosite de obicei tot pentru primele stadii de evoluție ale bolii, fiind metode de tratamente cu caracter invaziv minim.
Aceste terapii cu laser au principalul obiectiv reducerea dimensiunilor prostatei și au avantajul de a nu necesita spitalizare pe o durată lungă. Iată care sunt opțiunile de terapie prin laser: Terapia laser normală se efectuează prin introducerea unui tub subțire numit cistoscop în uretră prin intermediul căruia se eliberează mai multe unde laser ce distrug pur și simplu porțiunile mărite ale prostatei. Această metodă este destul de des aleasă deoarece nu are efecte secundate precum disfuncție erectilă sau incontinență urinară. Enucleerea laser a prostatei constă în îndepărtarea țesutului în exces crescut la nivelul prostatei.

Avantajul acestei intervenții constă în faptul că medicul poate analiza ulterior acest țesut pentru a identifica semnele unor alte posibile afecțiuni, precum cancerul de prostată. Mai mult decât atât, această procedură este una dintre cele mai sigure și eficiente opțiuni ale terapiilor cu laser, oferind rezultate care se mențin pe termen foarte lung. Fotovaporizarea laser a prostatei se aseamănă în efecte cu procedura descrisă anterior, dar rezultatele nu pot fi folosite pentru alte analize după efectuarea ei.
Constă în inserarea unui cateter special în uretră cu scopul de a elibera o anumită cantitate de energie sub formă de microunde. Acestea distrug țesutul hipertrofic al prostatei, dar efectele sale pot să-și facă apariția la câteva săptămâni de la intervenție. Este folosită de obicei în cazul pacienților cu prostate de dimensiuni mai mici, în stadiile inițiale ale bolii. La fel ca în cazul procedurii de mai sus, se introduce un cateter în prostată prin intermediul căruia se eliberează energie de radiofrecvență ce are același scop: de distrugere a țesutului hipertrofic.

Avantajul său constă însă în faptul că poate ținti spre regiuni hipertrofice mai profunde decât se pot atinge prin terapia termală cu microunde.
Constă în introducerea unui instrument chirurgical în uretră cu ajutorul căruia se îndepărtează excesul de țesut prostatic. Ulterior, acesta poate fi analizat pentru identificarea altor posibile afecțiuni. Nu este o metodă foarte populară, deoarece se pretează doar pentru pacienții care au simptome destul de grave sau celor care au mai suferit intervenții chirurgicale anterioare. Este o intervenție chirurgicală ce se impune în cazurile în care există o hipertrofie extremă a prostatei și care constă în îndepărtarea completă a prostatei. Este o intervenție chirurgicală ce presupune realizarea unor tăieturi la nivelul prostatei cu scopul de a îmbunătăți fluxul urinar.
Nu se îndepărtează însă țesutul prostatic, deoarece este o intervenție aplicată de obicei în cazul pacienților cu boala în stadii inițiale.

Vestea bună este că stadiile inițiale ale hiperplaziei benigne de prostată pot fi ameliorate sau chiar tratate în întregime cu ajutorul remediilor naturiste. Iată mai jos câteva dintre cele mai eficiente: Saw Palmetto este un palmier pitic originar din Statele Unite ale Americii. Proprietățile sale antiseptice sunt deosebit de puternice, având în același timp un efect tonic foarte eficient asupra organismului. Extractul de Saw Palmetto are un efect foarte benefic și asupra structurii prostatei, dar și asupra funcției acesteia, deoarece inhibă 5-alfa reductaza și ajută la încetinirea procesului de conversie a testosteronului în dihidrotestosteron.
Substanțele active ale extractului de palmier pitic sunt în mare parte fitosteroli și sitosteroli, care ajută foarte mult la micșorarea dimensiunilor prostatei și la ameliorarea simptomelor acestora. Mai mult decât atât, substanțele din acest extract manifestă efecte antiinflamatorii foarte utile în reducerea simptomelor cauzate de adenomul de prostată.

Urzica Este foarte benefică pentru metabolismul hormonilor sexuali masculini, ajutând la încetinirea procesului de dezvoltare excesivă a celulelor prostatei. Zincul Acest mineral esențial se dovedește a fi foarte util pentru menținerea nivelului normal de testosteron din sânge. Mai mult decât atât, ajută la îmbunătățirea fertilității și a funcției reproductive. Bărbații care au deficiențe de zinc sunt mai predispuși la dezvoltarea bolilor legate de prostată, au arătat studiile de specialitate.
Semințele de dovleac Acestea au un conținut foarte bogat în zinc și grăsimi nesaturate, fiind foarte eficiente pentru ameliorarea simptomelor provocate de hiperplazia benignă de prostată. Hipotensiunea ortostatică apare din cauza blocării receptorilor alfa1 adrenergici de la nivelul vaselor de sânge, cu apariția vasodilatației; cu cât blocantul de receptori afla1 adrenergici este mai puțin uroselectiv, cu atât riscul de hipotensiune arterială este mai mare. La apariția simptomelor, pacientul trebuie să adopte poziția culcat sau șezând până la dispariția acestora.

Pentru limitarea hTA ortostatice, se pot administra seara înainte de culcare. Tamsulosin pare cel mai puțin incriminat [2].
Una dintre reacțiile adverse neplăcute ale antagoniștilor alfa1-adrenergici este afectarea ejaculării. Silodosin pare a fi cel mai incriminat dintre acestea în producerea disfuncțiilor sexuale. Alte reacții adverse includ amețeli, oboseală, somnolență, lipsă de energie și cefalee. Pot să apară edeme, infecții de tract respirator superior, congestie nazală și faringită [2]. Antagoniști alfa1 adrenergici sunt contraindicați în antecedente de hipotensiune ortostatică.

Pentru că se biotransformă intens la nivel hepatic, sunt contraindicați în insuficiență hepatică moderată sau severă, precum și în administrare concomitentă cu inhibitori puternici de CYP3A4 diltiazem, cimetidină [2].
Rar, blocantele alfa1-adrenergice pot determina o complicație a operației de glaucom sau de cataractă — sindromul intraoperator de iris flasc. Oftalmologul trebuie anunțat că pacientul ia astfel de medicamente. Acesta poate recomanda întreruperea tratamentului pentru săptămâni înainte de operație [7]. Androgenii sunt hormonii sexuali masculini, responsabili de dezvoltarea penisului și scrotului, de masa musculară crescută și de libidoul normal masculin. Testosteronul este principalul androgen testicular, în timp ce androstendionul este principalul androgen secretat de suprarenale. Ambii sunt transformați de 5alfa-reductază în dihidrotestosteron DHT , care are afinitate mai mare pentru receptorii din prostată, formând cu aceștia complexe mai stabile decât testosteronul.

Androgenii stimulează creșterea prostatei.
Prin blocarea enzimei 5alfa-reductază, dutasterid și finasterid tabel 2 inhibă formarea de DHT, cu împiedicarea efectelor hipertrofice ale acestuia la nivelul prostatei. Inhibitorii de 5alfa-reductază sunt utili la pacienții cu prostata mult mărită peste 40 g care nu doresc să se opereze și nu tolerează alfa-blocantele. Opresc progresia bolii și controlează simptomele. Reduc dimensiunea prostatei cu aprox. Cresc fluxul urinar.
Scad riscul complicațiilor HBP. Aceste medicamente reduc astfel nevoia de intervenție chirurgicală, dar instalarea efectului terapeutic maxim se petrece după câteva luni de administrare, de aceea evaluarea eficacității tratamentului nu se face imediat.

Finasterid este un inhibitor selectiv al 5 alfa-reductaza tip II izoforma din prostată. Dutasterid este un inhibitor neselectiv al 5 alfa-reductazei tip I și II. Suprimă rapid și complet sinteza prostatică de dihidrotestosteron și scade dihidrotestosteronul seric [2,10].
Reacțiile adverse ale inhibitorilor de 5alfa-reductază sunt disfuncțiile erectile, scăderea libidoului, tulburările de ejaculare, ginecomastie. De multe ori, pentru tratamentul simptomelor moderate la pacienții cu prostată mult mărită se folosesc asocieri de medicamente. Pentru creșterea aderenței la tratament, pacienții aflați în tratament concomitent cu antagoniști alfa1-adrenergici și inhibitori de 5alfa-reductază pot folosi produse medicamentoase care conțin asocieri fixe de astfel de substanțe de ex. Duodart caps. Aceste medicamente au profilul farmacologic similar componentelor [11].
Inhibitorii de fosfodiesterază pot fi folosiți la pacienții cu HBP care suferă și de disfuncție erectilă. Inhibitorii de 5 fosfodiesterază produc vasodilatație în corpii cavernoși.

Tadalafil Cialis, compr. Pentru atenuarea simptomelor iritative moderate sau severe se pot folosi medicamente antimuscarinice. Medicamente de tipul oxibutininei Driptane compr. Cresc volumul de urină pe care vezica o poate stoca fără apariția contracțiilor. Cu cât sunt mai mai puțin selective pe receptorii M3 de la nivelul aparatului urinar, cu atât pot avea mai multe reacții secundare [2].
Asocierea Vesomni compr. Farmacistul poate să consilieze utilizarea atât a medicamentele folosite în HBP, cât și să identifice în regimurile medicamentoase ale pacienților cu HBP alte medicamente care pot agrava această patologie. Egan K. The Urologic Clinics of North America. European Urology. Guthrie E. Cardura 4 mg compr.

Rezumatul caracteristicilor prospectului. Ultima actualizare august Avodart 0,5 mg caps. Ultima actualizare octombrie Cuvinte-cheie: cauze hiperplazie benigna de prostata , hiperplazie benigna de prostata , prostata , tract urinar inferior , tratament hiperplazie benigna de prostata.
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici. Please leave this field empty. Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Comentarii Anulează răspunsul. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți din domeniile medical și farmaceutic! Practică medicală. Farmacist primar Cristina Daniela Marineci, asist.
Prostata și hiperplazia benignă de prostată Hiperplazia benignă de prostată HBP afectează bărbații odată cu înaintarea în vârstă.

Cauzele și simptomele hiperplaziei benigne de prostată Simptomele HBP apar ca urmare a influențelor unor factori statici și unor factori dinamici. Complicațiile hiperplaziei benigne de prostată HBP poate prezenta complicații, dintre care unele serioase, necesitând intervenții chirurgicale. Abordarea terapeutică Tratamentul farmacologic poate să nu fie necesar la pacienții care nu prezintă disconfort legat de simptome și care nu au complicații. Intervenții nefarmacologice în hiperplazia benignă de prostată Intervențiile nefarmacologice se pot aplica singure sau asociat altor tipuri de intervenții medicamentoase [1].
Medicamante care pot agrava hiperplazia benignă de prostată Multe medicamente pot agrava simptomele HBP, de aceea ele trebuie evitate la bărbații care suferă de această afecțiune [4]. Tratamentul medicamentos al hiperplaziei benigne de prostată Antagoniști alfa1-adrenergici Antagoniștii alfa1-adrenergici tabel 1 reduc tonusul simpatic excesiv din prostată, și permit o mai bună golire a vezicii urinare.

Tabel 1. Inhibitori de 5 alfa-reductază Androgenii sunt hormonii sexuali masculini, responsabili de dezvoltarea penisului și scrotului, de masa musculară crescută și de libidoul normal masculin. Tabel 2. Inhibitori de fosfodisterază Inhibitorii de fosfodiesterază pot fi folosiți la pacienții cu HBP care suferă și de disfuncție erectilă.

Hiperplazia benigna de prostata – HBP | Adenomul de prostata

Cum diferentiem HBP de cancerul de prostata
Prostata constituie un permanent factor de neliniste pentru cei Ce este hbp prostata multi barbati, intrucat, odata cu inaintarea in varsta, le provoaca numeroase probleme. Informati-va cat mai bine despre hiperplazia prostatica benigna si recurgeti la ajutor medical daca vreun simptom suspect va nelinisteste. Prostata este o glanda de marimea unei castane Ce este hbp prostata se afla in partea de jos a vezicii urinare, inconjurand uretra, prin intermediul careia se elimina urina. Impreuna cu glandele bulbouretrale, veziculele seminale si ampulele diferentiale, prostata face parte din glandele sexuale accesorii, secretia lor constituind o parte importanta a ejaculatului. Functia principala a prostatei este de a secreta un fluid special care, impreuna cu spermatozoizii si cu lichidul culelor seminale, este eliminat in canalul urinar sub forma de sperma in timpul actului sexual.

Plasma seminala produsa de aceste glande contine, intr-o concentratie semnificativa, o serie de substante biologic active. Cele mai comune investigatii pentru determinarea afectiunilor prostatei sunt: Acest lucru se intampla in cazul tuturor Ce este hbp prostata. Daca se mareste mult, reduce diametrul uretrei, deoarece o preseaza si jetul urinar devine mai slab, iar urinarea dureaza mai mult. Aceste simptome se pot intalni si in cazul unor prostate de dimensiuni mijlocii. O astfel de stare se numeste hiperplazie prostatica benigna. Aceasta nu este cancer si nici nu evolueaza catre cancer, cu toate ca cineva poate sa le aiba Ce este hbp prostata amandoua in acelasi timp. Deci, o marire a prostatei si o schimbare a jetului urinar nu inseamna neaparat ca aveti cancer de prostata.

De aceea, fiecare barbat peste varsta de 50 de ani trebuie sa fie consultat de medicul urolog, o data pe an, pentru a face Ce este hbp prostata PSA dozarea serica a antigenului specific prostaticdar si pentru sfaturi si ajutor in caz de hiperplazie prostatica benigna.

Ce este prostata si ce rol are in organism

Hiperplazia benigna de prostata – HBP | Adenomul de prostata

Generalitati Beta-sitosterolul este unul din sterolii fitosterolii de Ce este hbp prostata vegetala. Au o structura asemanatoare colesterolului produs de organism. Fitosterolii se pot gasi in marea majoritate a plantelor si astfel in alimente precum: germenii de grau, uleiul de eete, boabele de soia si alunele. Beta-sitosterolul este, de asemenea, disponibil si ca supliment nutritiv. La ce se foloseste beta-sitosterolul?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?