Cateterizarea adenomuluilde prostata

Adenomul de prostata (sau hipertrofia benigna de prostata) reprezinta o afectiune benigna si consta in marirea de volum a zonei prostatei situata spre interiorul uretrei. Cel mai frecvent apare dupa varsta de 50 ani si este cauzat de modificarile hormonale care apar cu varsta. Adenom de prostata – tratament. Adenomul de prostata are o evolutie naturala. In absenta tratamentului, evolutia este catre alterarea mictiunilor pana la retentie completa de urina. Suferinta indelungata determina decompensarea progresiva a vezicii urinare, urmata de decompensarea aparatului urinar superior si in final compromiterea functiei. Adenomul de prostata, dar si infectiile, inflamatia ori cancerul de prostata pot fi cauze ale nivelului ridicat de PSA in sange.

Daca nivelul PSA este mare si tuseul rectal a relevat anumite anomalii, medicul va recomanda investigatii suplimentare. Ecografia transrectala, biopsia si cistoscopia. Adenomul de prostată. Medicul Cornel Stănescu, specialist în Urologie, cu competenţă în litotriţie extracorporeală, în cadrul Ambulatoriului integrat al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din București, explică pe site-ul unității medicale ce este adenomul de prostată și cum se tratează acesta.

Cateterizarea adenomuluilde prostata

Pacientul cu adenom de prostata poate avea de-a face cu urinarile dese si pe timpul noptii, calitatea somnului fiind de asemenea afectata. Timp liber. Riscul de a dezvolta cancer de prostata creste cu varstaacesta fiind destul de redus pentru barbatii cu varsta de sub 50 de ani. Rezecția transuretrală de prostată este altă metodă intervențională de tratament. Metoda este in principal luata in considerare la barbatii in varsta, care pot avea si alte probleme medicale. Aceasta este situata Cateterizarea adenomuluilde prostata sub vezica urinara si inconjoara Cateterizarea adenomuluilde prostata. Tot in timpul analizelor de sange se poate verifica si nivelul PSA — indicator al sanatatii prostatei.

Clinica de Urologie a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” Bucureşti a reuşit de-a lungul ultimilor ani să întemeieze o tradiţie în introducerea în premieră naţională a unor modalităţi de diagnostic şi tratament ultramoderne, minim invazive, cu impact semnificativ asupra prognosticului şi calităţii vieţii pacienţilor. Medicul urolog foloseste sistemul Gleason pentru stadializarea cancerului de prostata, dar si pentru alegerea metodei corecte de tratament. Pentru stadializare este necesara prelevarea de biopsii. Aceasta pozitionare face ca muschii prostatei sa aiba o functie importanta atat in timpul ejacularii, cat si in timpul urinarii, ei fiind cei care imping lichidul pe uretra. Prostata se dezvolta complet atunci cand ajungi la varsta de de ani. 11/11/ · Prostata este o glandă a sistemului reproducător masculin, de mărimea unei nuci, situată sub vezica urinară. Lichidul prostatic secretat de această glandă contribuie la formarea lichidului seminal (sperma). Problemele la nivelul acestui organ apar de cele,

Tratamentul adenomului de prostata prin vaporizarea cu ”Laserul Verde”

Medicina moderna ofera diverse Cateterizarea adenomuluilde prostata de tratament care pot adenomuluiled aplicate ca unica metoda de diagnostic sau in combinatie. Tratamentul de primă elecție, pentru stadiile incipiente, este cel medicamentos, însă dacă răspunsul la tratament este nesatisfăcător sau adenomul este avansat, apare nevoia unor soluții terapeutice superioare. Adenomul de prostată nu necesită întotdeauna tratament medical. Alege specialitatea. Intr-o asemenea situatie, medicul Cateterizarea adenomuluilde prostata constata ca nu prostata este responsabila pentru simptomele neplacute. Aceasta glanda poate fi impartita in 3 zone – una centrala situata in jurul uretreiuna periferica si una tranzitionala intre cele doua.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.

Da, sunt de acord Aflaţi mai multe. Am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate și cu Termenii și condițiile Viata Medicală. Marian JECU vineri, 10 iulie În condiţiile situaţiei economice etern precare a sistemului medical românesc, clinica noastră a încercat să ţină pasul cu cele mai noi descoperiri în domeniul urologic, efectuând pe scară largă proceduri de ultima oră, introduse recent în centre urologice de prestigiu la nivel internaţional. Deşi benignă, această afecţiune cu evoluţie progresivă are un impact negativ asupra calităţii vieţii pacienţilor, marcat prin simptomatologie urinară joasă de tip obstructiv şi iritativ.

Merită precizat faptul că în cadrul ultimului congres al Asociaţiei Europene de Urologie Stockholm, martie , această procedură terapeutică s-a aflat în centrul atenţiei comunităţii ştiinţifice urologice, impunându-se ca o alternativă viabilă de tratament în hiperplazia benignă de prostată. În clinică noastră, procedura a fost efectuată cu succes pe un lot iniţial de 20 de cazuri, în condiţiile unui confort sporit al pacienţilor, atât pe parcursul, cât şi după încheierea intervenţiei chirurgicale, şi în absenţa oricăror complicaţii postoperatorii. Aparatura necesară, oferită clinicii noastre de către compania producătoare, este repre reprezentată de un generator de curent bipolar şi un rezectoscop dotat cu o ansă specială electrod de vaporezecţie , în formă de ciupercă, capabilă să genereze plasmă pe suprafaţa ei.
Sub control vizual direct, se realizează vaporizarea sistematică a ţesutului adenomatos prin contactul direct al electrodului producător de plasmă cu suprafaţa prostatei, în condiţiile unui flux salin continuu.

Se efectuează concomitent hemostază completă a tuturor surselor de sângerare, cu obţinerea unei suprafeţe netede a lojei prostatice. Pe tot parcursul intervenţiei, vizibilitatea este excelentă, nefiind afectată de sângerare, şi oferind posibilitatea determinării precise a ţesutului adenomatos, a capsulei prostatice şi a limitelor anatomice ale rezectiei. În cadrul intervenţiei, sunt rezecate bipolar câteva fragmente de ţesut prostatic, în vederea efectuării examenului anatomopatologic care să certifice benignitatea leziunii.
Din punctul de vedere al timpului operator efectiv, procedura a înregistrat o eficacitate deosebită, fiind necesară o perioadă de aproximativ 30 de minute pentru vaporizarea completă a unor adenoame cu dimensiuni medii în jur de 50 cm3. Practic, nu există limitări din punct de vedere al dimensiunilor prostatei, experienţă noastră din ultima lună incluzând intervenţii efectuate cu succes pentru adenoame de prostată de până la cm3.
Sângerările intraoperatorii au fost absolut nesemnificative, în niciunul din cazuri neimpunandu-se transfuzii de sânge.

Prostata mărită este cea mai frecventă afecțiune a bărbaților. Prostata se află imediat sub vezica urinară, iar uretra tubul care transportă urina de la vezica urinară trece prin centrul prostatei. De aceea, mărirea în volum a acestei glande duce la afectarea organelor din jur prin compresie. Acest lucru determină simptome specifice: Nu au fost identificate cauzele clare ale hiperplaziei benigne de prostată. În schimb, în urma cercetărilor, se iau în considerare anumiți factori care ar putea favoriza această afecțiune. Diagnosticul adenomului de prostată este pus în urma anamnezei discuția cu pacientul cu privire la simptome, istoric medical etc.
Examenul clinic presupune examinarea corpului pacientului.

Medicul verifică dacă există scurgeri urinare, dacă ganglionii limfatici sunt măriți sau dacă scrotul este inflamat și sensibil. De asemenea, se efectuează un tușeu rectal prin introducerea unui deget lubrifiat în anusul pacientului. Astfel, medicul palpează prostata și depistează dacă aceasta este mărită. Analizele de sânge și de urină ajută la diferențierea afecțiunii. Deoarece simptomele adenomului de prostată sunt asemănătoare cu cele ale altor afecțiuni de exemplu, prostatita sau infecțiile urinare , sunt necesare investigații mai amănunțite — vezi aici mai multe despre afecțiunile prostatei.
Antigenul prostatic specific este o analiză care se utilizează pentru diagnosticarea adenomului de prostată.

Alte investigații care pot fi utilizate sunt: ecografia transrectală introducerea sondei ecografice în rect , cistoscopia introducerea unui instrument numit cistoscop în uretră, pentru a prelua imagini de la nivelul vezicii urinare , explorări urodinamice analizarea debitului și presiunii urinei , biopsia recoltarea de țesut prostatic pentru a verifica dacă există cancer de prostată. După stabilirea diagnosticului, adenomul de prostată se poate trata medicamentos, intervențional sau chirurgical. Tratamentul medicamentos are rolul de a reduce simptomele adenomului de prostată, dar și de a opri proliferarea acestei glande. Tratamentul intervențional include o serie de intervenții care au un impact minim asupra organismului non-chirurgicale.
Aceste alternative sunt luate în considerare atunci când tratamentul medicamentos nu a funcționat sau simptomele sunt intense.

Totul despre cancerul de prostata, simptome si tratament

Informații și programări Call Cateterizarea adenomuluilde prostata Număr valabil pentru apelurile internaționale: 20 Servicii spitalizare general Birou consiliere pacienți: 20 Servicii spitalizare cardio Adenomul de Cateterizarea adenomuluilde prostata Prostata este un Cateterizarea adenomuluilde prostata musculo-glandular specific sexului masculin, cu rol în capacitatea de reproducere, prin secreția unui lichid ce înlesnește motilitatea spermatozoizilor. Aceasta este localizată la întersecția căii urinare cu cea genitală, în spatele scrotului, chiar sub vezica urinară. Se consideră că prostata are Cateterizarea adenomuluilde prostata mai mare vulnerabilitate din patologia masculină. Evoluția acestei tumori benigne este de lungă durată, cunoscând trei stadii majore: prostatism, retenție cronică incompletă fără distensie și retenție cronică incompletă cu distensie vezicală.

Deși cauzele apariției adenomului de prostată nu sunt pe deplin elucidate, se crede că stilul Cateterizarea adenomuluilde prostata viață, factorul genetic și cel hormonal ar fi elemente implicate în dezvoltarea acestei patologii. Deși adenomul de Cateterizarea adenomuluilde prostata este o afecțiune benignăneamenințătoare de viață, care nu reprezintă un factor de risc pentru apariția cancerului de prostată, simptomele sale specifice deteriorează calitatea vieții sociale și sexuale a bărbatului, nevoit adesea să își modifice rutina zilnică. Ignorată și netratată, afecțiunea poate degenera în complicații urologice severe: obstrucția căilor urinare, retenția acută de urină, infecții uro-genitale la toate nivelele și, în ultimă instanță, insuficiența renală. Având în vedere aceste riscuri, este recomandat ca toți bărbații de peste 50 de ani să beneficieze anual de un control urologic, pentru a depista precoce apariția adenomului de prostată. Diagnosticul de adenom de prostată se stabilește pe baza simptomelor clinice, a evaluării istoricului medical, tușeului rectal, examenului PSA antigen prostatic specific și a ecografiei. Tratamentul de primă elecție, pentru stadiile incipiente, este cel medicamentos, însă dacă răspunsul la tratament este nesatisfăcător sau adenomul este avansat, apare nevoia unor soluții terapeutice superioare.

8 cauze ale adenomului de prostată

Adenomul de prostata are o evolutie naturala. In absenta tratamentului, evolutia este catre alterarea mictiunilor pana la retentie completa de urina. Suferinta Cateterizarea adenomuluilde prostata determina Cateterizarea adenomuluilde prostata progresiva a vezicii urinare, urmata de decompensarea aparatului urinar superior si in final compromiterea functiei rinichilor, de multe ori ireversibila. Evolutia unui adenom de prostata poate masca evolutia unui cancer de prostatadiagnosticarea acestuia intr-o faza curabila neputandu-se face fara interventia activa a medicului. Tratamentul chirurgical se adreseaza situatiilor in care tratamentul medicamentos nu mai este eficient, sau aparitiei complicatiilor evolutive — retentia Cateterizarea adenomuluilde prostata de urina imposibilitatea de a urina, cu vezica plinahematuria macroscopica aparitia sangelui in urinalitiaza vezicala pietre in vezica urinaradecompensarea vezicii urinare cu aparitia diverticulilor secundari pungi de mucoasa vezicala care nu se golescdecompensara rinichilor, cu insuficienta renala. In multe dintre aceste complicatii primul gest este montarea unei sonde uretrovezicale, insotita de tratament de reechilibrare, interventia chirurgicala efectuandu-se intr-un timp Cateterizarea adenomuluilde prostata.

Lasă un răspuns