Urografie adenom de prostata

Adenomul de prostata este o afectiune cu evolutie insidioasa, pe parcursul a mai multor ani, modificarile induse asupra aparatului urinar fiind lente. Prostata este o glanda accesorie a aparatului genital masculin, care se afla la baza vezicii urinare si care inconjoara portiunea initiala a uretrei. Diagnosticul de adenom de prostată se pune pe seama examinării clinice a bolnavului, efectuarea examenelor de laborator și a investigațiilor imagistice (radiografie, ecografie, urografie intravenoasă). Diagnosticul diferențial al adenomului de prostată trebuie făcut cu. PROTOCOL DE DIAGNOSTIC ŞI TRATAMENT ÎN PROSTATITA ACUTĂ. Protocolul de diagnostic obligatoriu: Examenul clinic + tuşeu rectal; Ecografie aparat urinar + reziduu; Examenul de urină şi urocultură; Teste sangvine minime pentru pacientul urologic; Protocolul de diagnostic opţional: Urografie cu clişeu micţional; Hemocultură în frison; Uroflowmetrie. Adenomul de prostata poate determina retentia acuta completa de urina, hematurie (prezenta sangelui in urina) precum si agravarea simptomatologiei urinare.

Hematuria se datoreaza rupturii venelor dilatate de la nivelul vezicii urinare cauzate de presiunea de la acest nivel.

Urografie adenom de prostata

Urografie adenom de prostata
Investigatiile sunt simple: analize de urina si sange pentru a determina antigenul specific prostatei PSA si ecografia aparatului urinar: rinichi, vezica urinara Urografie adenom de prostata prostata. Dar,ia recomandat sa se opereze. Prowtata, editura Imprimeriei Urografie adenom de prostata Vest Continuarea navigarii pe site reprezinta acordul dumneavoastra pentru folosirea cookie-urilor. Astfel ca se poate institui tratament medical sau chirurgical sau tratament preventiv si de supraveghere. Tratament Sus. Știți de ce locurile de joacă pentru copii ar trebui prodtata fie doar pentru copii? Cum trebuie să cureți salteaua: Sfaturile unui toxicolog.

Rareori exista bolnavi la care se instaleaza distensia vezicala fara a trece prin fazele premergatoare. Urogrsfie medicamentos sau interventie chirurgicala? Atitudinea terapeutica in cazul acestei afectiuni difera. Investigaţiile urodinamice au scopul de a obiectiva gradul de obstrucţie subvezicală şi capacitatea funcţională a detrusorului. Atât de simplu. Fusese internat pentru operatie de adenom de prostata si a refuzat sa o mai faca. Important de stiut!
Principalele complicatii ale adenomului de prostata sunt: formarea pietrelor sau a diverticulilor la vezica urinara, infectiile urinare, retentie acuta de urina, hematurii recidivante, iar in cazurile severe se poate ajunge si la i nsuficienta renala.

Adenomul de prostata (sau hipertrofia benigna de prostata – HPB) reprezinta o afectiune benigna si consta in marirea de volum a zonei prostatei situata spre interiorul uretrei. Cel mai frecvent apare dupa varsta de 50 ani si se datoreaza modificarilor hormonale care apar cu varsta. Retenţia de urină, imposibilitatea de a urina, jetul urinar diminuat sunt probleme frecvent intalnite in randul pacientilui cu adenom de prostata. Pentru a ameliora simptomele urinare trebuie evitati factorii care agraveaza simptomatologia si este recomandat tratamentul corespunzator al bolii.

Recomandari in adenomul de prostata

Adenomul de prostata
Determinarea PSA -ului antigenul specific prostatic – Urografie adenom de prostata de prostată nu malignizează niciodată, dar există riscul de apariție a unei tumori maligne la nivelul pglandei prostatice hipertrofiate; cea mai frecventă localizare a adenocarcinomului prostatic este în regiunea centrală sau periferică. Scăderea opacității vezicale semnifică apariția distensiei de organ. Acasa – Articole Medicale – Adenomul de prostata — diagnostic si recomandari. Cum Urografie adenom de prostata vorbeste subconstientul? Copyright © ConsultaDoctorul. Avand in vedere complexitatea adenomului de prostata, precum si a simptomatologiei asociate, este esentiala prezentarea pacientilor la medicul specialist urolog cat mai timpuriu posibil, inca de la primele simptome sau modificari ale investigatiilor efectuate in acest scop.

Buna ziua,bunicul meu in varsta de 81 de ani a fost diagnosticat cu adenomul de prostata acum o saptamana.

Aceste complicații pot fi: hematuria poate apărea în urma dezvoltării unei porțiuni de adenom în interiorul vezicii urinare ; infecții ale tractului urinar inferior-cistita, epididimita poată apărea în urma creșterii exagerate a dimensiunilor unui adenom prostatic dureros ; litiaza vezicală apare în urma stazei urinare la nivelul vezicii ; apariția diverticulilor vezicali etc. Diagnosticul diferențial al adenomului de prostată trebuie făcut cu: tumorile maligne ale prostatei cel mai frecvent adenocarcinomul de prostată ; prostatita cronică hipertrofică; abcesul cronic de prostată; atonia prostatei. În cazul instalării uremiei apare alterarea funcției renale prin creșterea valorilor ureei și a creatininei.
Examenul macroscopic cu ochiul liber al urinei este sugestiv. Prezența unei urini tulburi poate sugera existența reziduului postmicțional la nivel vezical, apariția litiazei vezicale sau distensia globală a aparatului urinar.

Prezența unei urini închise la culoare poate indica apariția hematuriei, complicație a adenomului de prostată. Efectuarea probelor funcționale renale clearance-ul ureei și a creatininei – în cazul instalării insuficienței renale, apare scăderea clearance-ului ureei și a creatininei.
Determinarea PSA -ului antigenul specific prostatic – adenomul de prostată nu malignizează niciodată, dar există riscul de apariție a unei tumori maligne la nivelul pglandei prostatice hipertrofiate; cea mai frecventă localizare a adenocarcinomului prostatic este în regiunea centrală sau periferică. Radiografia renală simplă și urografia intravenoasă pot indica prezența unor calculi la nivelul rinichilor, a ureterului, la nivelul vezicii urinare sau a unor zone de calcificare în interiorul prostatei.
Imaginea radiografică sau urografică permite vizualizarea a numeroși diverticuli de dimensiuni reduse, calculi radioopaci sau radiotransparenți, îngroșarea peretelui vezical și prezența reziduului vezical post-micțional în interiorul vezicii urinare.

Aspectul caracteristic este acela de vezică de stază, cu dilatarea ureterelor. Ecografia de postată poate indica prezența adenomului prostatic sub aspectul unei opacități omogene și permite măsurarea volumului tumoral. Ecografia vezicii urinare poate indica prezența reziduului vezical cu distensie vezicală și apariția eventualelor complicații precum diverticuli, formațiuni tumorale vezicale sau calculi intravezicali.
Ecografia renală poate indica prezența unor rinichi cu aspect normal sau dilatat, cu sau fără diminuarea parenchimului renal. Cistografia este utilă deoarece permite vizualizarea unor aspecte specifice adenomului prostatic. Din cauza creșterii în dimensiuni a adenomului care duce la ridicarea trigonului vezical apare aspectul de vezică în dom. Scăderea opacității vezicale semnifică apariția distensiei de organ.

Cistografia permite vizualizarea celulelor care alcătuiesc formațiunea tumorală, cu aspect de vezică de luptă. De asemenea, cistografia poate evidenția apariția diverticulilor intravezicali.
Uretro-cistoscopia este indicată bolnavilor cu hematurie, pentru identificarea unor afecțiuni asociate adenomului prostatic și permite măsurarea volumului prostatic. Debitmetria este o investigație prin care poate fi calculat debitul urinar eliminat în timpul micțiunii cu aprecierea gradului de obstrucție vezicală. În mod fiziologic durata procesului micțional este de 17 sau 18 secunde, iar cantitatea de urină eliminată pe secundă este de 15 ml.

Tratamentul medicamentos cuprinde: regim igieno-dietetic : adoptarea unei alimentații vegetariene, cu reducerea condimentelor și renunțarea la alcool; medicamentele alfa-blocante sunt administrate pentru ameliorarea sindromului obstructiv; eficiența tratamentului alfa-blocant depinde foarte mult de durata tratamentului; au fost înregistrate rezultate satisfăcătoare în urma administrării îndelungate a medicației alfa-blocante; din această categorie fac parte: Prazosin, TerazosinTamsulosin, Alfuzosin, Doxazosin, Ergotamina, Silodosin.
Analogii de LH-RH Leuprolid, Buserelin, Goserelin acetat și Dipherelin , asemenea medicației antiandrogenice, sunt administrați la un număr redus de persoane din cauza impotenței sexuale; analogii LH-RH acționează prin diminuarea secreției de hormon foliculostimulant, hormon luteinizant și testosteron. În ciuda costului crescut și a reacției adverse ireversibile, eficiența acestor două forme medicamentoase este net superioară medicației alfa-blocante.

Tratamentul chirurgical constă în extirparea adenomului și se poate realiza prin mai multe metode: metoda chirurgicală clasică este practicată în cazul formațiunilor tumorale de dimensiuni mari cu greutate de peste 60 de grame sau în cazul apariției unor complicații vezicale care nu pot fi tratate endoscopic; procedeul se numește adenectomie îndepărtarea chirurgicală a adenomului în totalitate pe cale perineală, transvezicală sau retropubică; rezecția transuretrală a adenomului este practicată în cazul adenoamelor prostatice de dimensiuni reduse cu greutate sub 50 grame însoțite de apariția complicațiilor vezicale care au fost tratate ulterior prin tratament endoscopic.
Bibliografie 1. Burghele, Patologie chirurgicală vol. VI, Editura Medicală, București, 2. Moraru, Anatomie patologică vol. II, Editura Medicală, București, 4. Găsește-ți un specialist: Ultimele discuții pe forum: Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.

Aceasta are aspectul unei castane și poate cântări până la 28 de grame. Prostata înconjoară uretra și are rolul de a produce cea mai mare parte a lichidului din materialul seminal. Totuși, în cele mai multe cazuri, prostata se mărește și poate provoca disconfort la urinare, iar dacă nu este tratată la timp, poate provoca alte complicații.
E important de menționat că prostata trece prin două cicluri de creștere. Prima etapă de creștere are loc în perioada pubertății, când prostata își dublează mărimea. A doua etapă de creștere are loc după vârsta de 25 de ani și continuă pe toată durata vieții. De cele mai multe ori, adenomul de prostată apare în cea de-a doua etapă de creștere.

Adenomul de prostată apare atunci când celulele prostatei încep să se multiplice, fapt care duce apoi la inflamarea prostatei și la modificarea actului micțional, prin blocarea fluxului urinar. Pe măsură ce prostata crește, va pune presiune pe pereții uretrei, iar vezica urinară își pierde capacitatea de a se goli complet. Îngustarea uretrei, retenția de urină și golirea incompletă a vezicii sunt câteva dintre problemele asociate cu adenomul de prostată.
Chiar dacă adenomul de prostată și cancerul de prostată pot avea simptome similare, aceste două afecțiuni sunt diferite. Adenomul de prostată este benign și, în același timp, nu crește riscul de apariție a cancerului de prostată. Cancerul de prostată este o boală mult mai serioasă care necesită tratament specializat. În cazul adenomului de prostată, simptomele se pot ameliora fără tratament și prin menținerea unui stil de viață sănătos. Cauzele care duc la apariția adenomului de prostată nu sunt încă stabilite cu exactitate.

Adesea, această afecțiune este asociată cu înaintarea în vârstă și cu modificările nivelului de hormoni. Organismul bărbaților produce o cantitate ridicată de testosteron, hormonul masculin, dar și o cantitate mai mică de estrogen, hormonul feminin.
Pe măsură ce înaintează în vârstă, cantitatea de testosteron din sânge scade, ceea ce face ca nivelul de estrogen să fie ridicat. Realizarea unui test PSA este indicata anual, incepand cu varsta de 50 de ani. Surse: Urologie clinica , sub redactia I. Sinescu, editura Medicala Amaltea Urologie clinica , Vol. II, Profesor Doctor E. Popescu sub redactia Conf. Geavlete, editura Olimp Patologia prostatei , G. Bumbu, I. Ioiart, editura Imprimeriei de Vest Alege sectiunea Editorial. Acasa EDU.

RO Adenomul de prostata — evolutie, diagnostic, tratament. Adenomul de prostata — evolutie, diagnostic, tratament. Articol de Dr.

Despre adenomul de prostată – Cabinet de Urologie Doctor George Mitroi

Adenomul de prostata: medicatie sau operatie? - Sănătate > Nefrologie – prostatita.adonisfarm.ro” title=”Adenomul de prostata | <a href=prostatita.adonisfarm.ro” style=”width:300px” />
Autor: Purtan Teodorapublicat la Adenomul de prostată sau hipertrofia benignă a prostatei este o formațiune tumorală cu caractere de benignitate care apare și se dezvoltă la nivelul prostatei și este însoțită de manifestări clinice specifice aparatului urinar. Prostata este o glandă anexată organelor genitale masculine de formă sferică, de Urografie adenom de prostata roșie-cenușie, de consistență fermă, elastică, cu suprafață netedă, în condiții fiziologice, sau neregulată, în condiții patologice, cu dimensiuni de 3 cm în diametrul vertical, 4 cm în diametru transversal și 2, 5 cm în diametru sagital, cu o greutate de aproximativ grame, localizată în regiunea pelvisubperitoneală, la nivelul lojei adsnom.

Din punct de vedere anatomic, prostata poate fi împărțită în patru regiuni: regiunea centrală, periferică, tranzițională și fibromusculară. În jurul vârstei de 25 de ani prostata ajunge la maturitate morfofuncțională, cântărind aproximativ 15 grame și rămâne în această condiție până la vârsta Uografie 40 de ani. După vârsta de 40 de ani, glanda este supusă proceselor de îmbătrânire, prin apariția semnelor de hipertrofie a volumului glandular. Adenomul de prostată este una dintre cele mai frecvente boli întâlnite la bărbați. Se estimează că aproximativ 30 de milioane de bărbați din întreaga lume prezintă hipertrofie benignă a prostatei. Riscul de apariție al acestei afecțiuni crește odată cu vârsta. Urografie adenom de prostata maximă a acestei afecțiuni se află peste vârsta de 60 prowtata ani. Riscul de apariție a acestei afecțiuni este legat de vârsta Urogrfie în cauză, fiind cu atât mai mare cu cât individul înaintează în vârstă.

Factorii care determină sau Urografie adenom de prostata declanșarea procesului de prostaha prostatică nu sunt cunoscuți în totalitate. Dintre aceștia putem aminti: Debutul manifestărilor clinice în cadrul adenomului de prostată are loc după împlinirea vârstei de 60 proststa ani și acestea pot fi încadrate în două categorii: simptome de stocare și simptome de Urografie adenom de prostata.

Ghidul de diagnostic, tratament şi urmărire în adenomul de prostată

Adenomul de prostata

In Urografie adenom de prostatasotul meu s-a intalnit cu un batranel in sat si i-a spus ca era trist deoarece tata provocase un accident rutier dupa ce plecase speriat din spital. Fusese internat pentru operatie de adenom de prostata si a refuzat sa o mai faca. Batranelul i-a spus sotului meu ca si el a avut probleme care il adusesera aproape de masa de operatie dar a aflat ca poate scapa de asta cu plante. I-a dat reteta sotului Urogfafie iar tata a trebuit sa se adneom pentru ca avea dureri mari si nu urina decat foarte putin Urografie adenom de prostata foarte des. Dupa primele zile tata se simtea deja mai bine.

Lasă un răspuns