Cancerul de prostata reprezinta o boala caracterizata prin cresterea necontrolata a celulelor in interiorul glandei prostatice. Cancerul de prostata este a doua cea mai frecventa forma de cancer in randul barbatilor la nivel mondial. Cancerul de prostata avanseaza adesea lent,, Aproape toate cancerele de prostata sunt adenocarcinoame (95%), dezvoltandu-se din celulele glandei. Alte tipuri de cancer de prostata include: sarcoame, carcinoame cu celule mici, carcinoame cu celule tranzitorii; aceste tipuri fiind rare. Unele tipuri de cancer de prostata pot sa creasca si sa se raspandeasca rapid, dar majoritatea cresc lent. Prostata marita, de pilda, este tratata cu medicamente alfa blocante, cu antiinflamatoare si cu relaxante musculare. Acestea amelioreaza simptomele cauzate de inflamatia glandei.
Prostatita este tratata cu antibiotice, dar pot fi folosite si antiinflamatoarele pentru ameliorarea simptomelor neplacute. Vârsta – în cazuri foarte rare apare prostata mărită la bărbații sub 40 ani. Circa o treime dintre bărbați au simptomele până la 60 de ani iar procentul ajunge la 50% în cazul celor de peste 80 ani; Factorii genetici – dacă ai tatăl sau fratele cu probleme de prostată există un risc mai mare de a dezvolta problema.
Prostata cu rare glande atrofiate
Raare Prostata impreuna cu veziculele seminale sunt glande seminale Prostata cu rare glande atrofiate ce produc plasma seminala de unde se formeaza sperma. Pot fi benefice pentru sănătatea prostatei următoarele alimente: Roșiile — acestea conțin un antioxidant numit licopen, ce are un efect benefic asupra celulelor glandei; antioxidantul se regăsește într-o cantitate mai mare în tomatele gătite, Prlstata că poți să te bucuri de mâncărurile cu sos roșu. Aceasta este depistata in timpul analizelor si testelor care atrofate functiile prostatei. Aproape toate cazurile de cancer de prostata sunt adenocarcinoameacestea dezvoltandu-se in celulele care produc lichidul prostatic. Evitarea contactului sexual neprotejat poate Prostata cu rare glande atrofiate riscul de prostatita bacteriana cauzata de o boala cu transmitere sexuala.
Generalitati Optiunile terapeutice pentru barbatii diagnosticati cu cancer Prostata cu rare glande atrofiate prostata sunt atofiate prezent destul de promitatoare. Vitamina C. Contin canale minuscule incolacite, tubii seminiferi, in interiorul carora celulele numite Sertoli, elaboreaza spermatozoizii spermatogeneza. Mai mult decat atat, prostata marita poate presa si partea inferioara a vezicii urinare. Printre enzimele eliberate se regaseste si PSA — antigenul prostatic specific, care lichefiaza lichidele seminale. Prostatita cauzeaza adesea disconfort si durere la urinare.
Generalitati Prostata impreuna cu veziculele seminale sunt glande seminale accesorii ce produc plasma seminala de unde se formeaza sperma. carcinoame cu celule tranzitorii; aceste tipuri fiind rare. Unele tipuri de cancer de prostata pot sa creasca si sa se raspandeasca rapid, dar majoritatea cresc lent.
De fapt, studiile de autopsie arata. Inflamaţia cronică poate duce la simptome de prostatită. Inflamaţia este unul dintre mecanismele de ap ă rare al sistemului imunitar al organismului. În timp ce inflamația ucide microbii, poate afecta, de asemenea alte ţesuturi. Inflamația poate cauza probleme sistemului nervos, provocând dureri în, Spre deosebire de bărbați, în cazul cărora cancerul de prostată este foarte frecvent, la femei, cazurile de cancer la nivelul glandelor periuretrale sunt extrem de rare. Totuși se întâmplă destul de des ca unele chisturi, inflamații sau infecții la nivelul acestor glande să fie diagnosticate greșit ca alte afecțiuni urinare sau ginecologice. Bolile cu transmitere sexuala, sunt intr-o continua crestere de la an la an, pe de o parte din cauza numarului mare de persoane afectate, iar pe de alta parte din pricina diversitatii microbilor (bacterii, virusuri) si a parazitilor care le produc: apar noi boli, in timp ce altele, pe care le credeam disparute sau foarte rare, reapar. Asadar.
Calcifieri prostatice – CENTRUL DE CERCETARE NUTRICEUTICA
Cancerul de prostata: screening si determinarea psa Din Articole Generalitati Prostata este o glanda a sistemului reproductiv masculin de marimea Prostata cu rare glande atrofiate nuci situata anterior de rect, sub vezica urinara, inconjurand uretra. Non-necessary Non-necessary. Prostata este o glanda care face parte din sistemul reproducator al barbatului, aceasta contribuind la producerea lichidului seminal. Consumă o cantitate de apă în funcție de greutate ta aproximativ 40 ml înmulțit cu numărul de ateofiate pe care îl cântăreștidar și de activitatea glxnde pe care o depui. Lasă un răspuns Anulează răspunsul. Adresa ta de email nu va fi publicată.
Sistemul imunitar. Aceasta apare atunci cand celulele acestei glande incep sa inmulteasca excesiv.
In functie de cauzele sale, prostatita poate sa aiba un debut brusc sau poate sa apara treptat. Aceasta poate sa fie tratata rapid, insa totodata poate sa persiste pentru perioade indelungate ori poate reveni la un anumit interval de timp. Prostata este o glanda cu dimensiunile unei nuci, amplasata sub vezica urinara a barbatului, care face parte din sistemul reproducator masculin.
Prostatita este afectiunea caracterizata de inflamatia acestei glande. Printre simptomele acestei afectiuni se numara disconfortul la urinare si nevoia frecventa de a urina. In functie de cauza ei, prostatita poate aparea brusc sau se poate instala treptat. Aceasta se poate ameliora de la sine sau poate necesita tratament.
Uneori, prostatita persista mai multe luni sau revine frecvent — in aceasta situatie vorbim despre prostatita cronica. Daca ajung bacterii la nivelul prostatei, apare prostatita bacteriana, care are un debut brusc si se manifesta prin simptome precum urinari frecvente, diconfort si durere in timpul mictiunii, dar si febra, frisoane, dureri musculare si articulare ori jet slab al urinei.
Aceasta afectiune este una severa si necesita tratament pe baza de antibiotice. Barbatul care sufera de aceasta forma de prostatita trebuie sa mearga urgent la medic. Aceasta forma de prostatita este mai frecventa in randul varstnicilor. Este mai blanda decat cea bacteriana acuta, insa poate persista luni la rand. De multe ori, barbatii au de-a face cu o asemenea prostatita dupa o infectie a tractului urinar. Cea mai frecventa forma de prostatita, cea cronica se aseamana cu prostatita bacteriana, insa analizele nu depisteaza nicio bacterie. Nu se cunosc cauzele acestui tip de prostatita.
Prostatita inflamatorie asimptomatica este un tip de prostatita care nu prezinta simptome, desi glanda este inflamata.
Aceasta este depistata in timpul analizelor si testelor care verifica functiile prostatei. Nu necesita tratament, insa poate cauza infertilitate. Cauzele prostatitei difera in functie de tipul acesteia. De pilda, prostatita bacteriana este cauzata de infectia cu o bacterie. Aceasta bacterie poate ajunge la nivelul prostatei calatorind din tractul urinar. Si raporturile sexuale neprotejate pot cauza prostatita prin expunerea la bacterii cu transmitere sexuala precum Chlamydia. Pe de alta parte, prostatita cronica are cauze necunoscute. Aceasta poate fi asociata cu activitatea sistemului imunitar sau cu daune produse in zona pelviana. Cu toate ca orice barbat poate avea de-a face cu prostatita, exista unii mai expusi acestui risc.
Infectiile urinare cresc, de asemenea, riscul de prostatita bacteriana, asta pentru ca bacteriile pot ajunge la prostata. Traumatismele in zona pelviana, mai ales cele din timpul unor activitati precum mersul pe bicicleta sau calaritul, pot mari predispozitia pentru prostatita.
Prostatita se manifesta printr-o serie de simptome, insa multe dintre acestea pot fi asociate si cu alte boli ale prostatei — adenomul de prostata , cancerul prostatic. De aceea, este important consultul urologic, care va determina daca manifestarile sunt specifice prostatitei sau au alta cauza.
Intrucat prostata este mai mare din cauza inflamatiei, aceasta apasa pe uretra si vezica, ceea ce inseamna ca pacientul are mai des nevoie la toaleta, chiar si in timpul noptii. Inflamatia glandei prostata poate declansa si dureri in zona abdominala, mai ales in partea inferioara a acesteia, precum si in zona lombara. Daca este vorba despre o prostatita bacteriana, pot aparea si simptome specifice gripei precum febra, frisoanele, starea generala de rau.
Prezenta unei infectii bacteriene in sange, adica bacteriemia, poate fi o complicatie a prostatitei netratate corespunzator. Si inflamarea epididimului poate fi o consecinta a prostatitei persistete, netratate corespunzator. Calitatea spermei poate fi afectata de prostatita, de aceea infertilitatea este un pericol la care e expus pacientul care sufera de aceasta afectiune.
Diagnosticarea prostatitei se face in urma excluderii altor afectiuni care au aceleasi manifestari — adenomul de prostata, cancerul de prostata. In prima faza, medicul va face anamneza si examinarea fizica, apoi va continua cu o serie de teste si analize.
Tuseul rectal consta in examinarea manuala a prostatei, prin rect, facuta de catre medic cu degetul. Aceasta metoda de diagnosticare permite medicului sa observe daca prostata este marita, dar si daca exista formatiuni atipice la nivelul acesteia ori daca textura glandei este anormala. Tomografia computerizata poate fi facuta pentru ca medicul sa obtina imagini mai detaliate ale prostatei. Antibioticele sunt folosite pentru tratarea prostatitei bacteriene. Daca simptomele sunt severe, pacientul poate avea nevoie de antibiotice administrate intravenos.
Medicamentele alfa-blocante contribuie la relaxarea vezicii urinare si a muschilor dintre prostata si vezica urinara. Acest tratament amelioreaza simptomele neplacute. Medicamentele antiinflamatoare pot ameliora, de asemenea, manifestarile prostatitei, indiferent de cauza acesteia.
Pacientul care sufera de prostatita ar trebui sa isi adapteze stilul de viata, astfel incat sa amelioreze manifestarile acestei afectiuni. In primul rand, pacientul trebuie sa renunte pentru o perioada macar la echitatie si ciclism. Apoi, acesta ar trebui sa limiteze consumul de cofeina si pe cel de alcool. Acesta poate suferi de o afectiune a prostatei, iar medicul este cel in masura sa stabileasca un diagnostic, precum si tratamentul necesar. Chiar si fara sa apara simptomele de mai sus, barbatii de peste 50 de ani ar trebui sa mearga la un control urologic anual, asta pentru ca odata cu inaintarea in varsta cresc riscurile ce tin de bolile prostatei.
Daca barbatul are si alti factori de risc asociati, cum ar fi istoricul familial, controlul urologic poate fi realizat chiar de doua ori pe an. Screeningul nu trebuie neglijat intrucat poate fi cel care salveaza viata pacientului. Analizele de sange facute pacientului suspectat de afectiuni ale prostatei masorara, in primul rand, nivelul PSA antigen prostatic specific din sange. Glanda prostata produce proteina denumita PSA, al carei nivel mare poate trada afectiuni precum hiperplazia benigna de prostata, adica prostata marita, dar si cancerul prostatic.
In functie de rezultatele la aceasta analiza, medicul poate recomanda investigatii suplimentare. Si analizele de urina pot fi de ajutor — acestea pot depista o infectie. Totodata, cu ajutorul analizelor de urina se poate localiza infectia. Aceasta poate fi la nivelul uretrei, dar si la nivelul prostatei.
Examinarea rectala este o metoda de diagnosticare pe cat de banala, pe atat de utila. Aceasta poate oferi medicului informatii pretioase cu privire la dimensiunile, textura si fermitatea glandei. Tuseul rectal se face prin palparea cu ajutorul degetului, de catre medic, a rectului. Medicul isi va pune o manusa, apoi va aplica lubrifiant si va introduce degetul prin anus. Cu toate ca nu este o procedura dureroasa, poate cauza disconfort major.
Din fericire insa, nu este o operatiune care sa dureze mai mult de cateva minute. Ecografia abdominala foloseste undele radio pentru observarea aparatului urinar, astfel incat sa observe anomalii. Aceasta procedura nu este dureroasa, dar nici costisitoare si poate oferi informatii de pret cu privire la un posibil blocaj cauzat la nivelul aparatului urinar de catre prostata. Ecografia transrectala permite observarea in detaliu a prostatei.
Se pot observa astfel tumori, noduli, modificarea dimensiunilor ori a texturii acestei glande.
Daca medicul suspecteaza ca o formatiune ar putea fi canceroasa, poate realiza in timpul acestei ecografii si recoltare de tesut pentru biopsie. Biopsia prostatei se face atunci cand e suspectat cancerul prostatic. Aceasta procedura implica recoltarea unei mostre de tesut in vederea examinarii ulterioare la microscop. Ea permite identificarea celulelor canceroase. Tomografia computerizata si RMN-ul se fac de regula in cazul pacientilor cu cancer prostatic, in vederea stabilirii modului in care s-a raspandit boala.
Nu sunt investigatii dureroase, insa pentru RMN pacientul poate primi un sedativ daca sufera de claustrofobie. Cu toate ca in general nu se cunosc cauzele care au declansat boala la nivelul prostatei, oamenii de stiinta au identificat factorii care maresc riscul de aparitie a unei asemenea boli. Varsta este principalul factor de risc in bolile prostatei.
Cu cat barbatul inainteaza mai mult in varsta, cu atat este mai predispus la boli precum prostata marita sau chiar cancerul de prostata.
Dupa 50 de ani, e indicat sa se faca anual un control urologic tocmai din cauza riscului crescut. Daca barbatul are o ruda care a primit diagnosticul de adenom de prostata sau de cancer prostatic, este expus unui risc mai mare de a dezvolta, la randul lui, una dintre aceste boli. Nu se cunosc cauzele acestei asocieri, insa un indice de masa corporala prea mare contribuie, de asemenea, la riscul marit de boli ale prostatei. Cele mai frecvente boli ale prostatei sunt: prostata marita, prostatita si cancerul de prostata. Acestea au simptome asemanatoare, de aceea trebuie sa mergi la un medic pentru a afla ce afectiune iti cauzeaza simptomele neplacute. Hiperplazia benigna de prostata, in termeni populari prostata marita, este o problema de sanatate des intalnita in randul persoanelor in varsta.
Aceasta nu pune viata pacientului in pericol, insa ii poate afecta considerabil calitatea vietii.
Din motive necunoscute, prostata poate sa creasca de-a lungul timpului, marindu-si atat de mult dimensiunile incat sa obstructioneze fluxul urinei de-a lungul uretrei. Astfel, apar simptomele precum nevoia frecventa de urinare, senzatia de golire incompleta a vezicii si usturimile ori disconfortul la urinare. Din fericire, simptomele adenomului de prostata pot fi ameliorate prin tratament medicamentos. Daca pacientul nu raspunde la tratament si simptomele persista, poate fi necesara interventia chirirgicala. Prostatectomia simpla poate fi folosita pentru indepartarea portiunii din prostata care afecteaza uretra.
Prostatita consta in inflamatia prostatei. Aceasta poate aparea la orice varsta, insa expusi sunt barbatii cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani.
Prostatita asimptomatica nu necesita tratament. Cancerul de prostata este al doilea cel mai frecvent tip de cancer in randul barbatilor, dupa cel de piele. Acesta afecteaza in general barbatii de peste 50 de ani. Nu se cunosc cauzele aparitiei cancerului prostatic, insa istoricul familial creste riscul. Daca este depistat in stadiu incipient, inainte sa se metastazieze, cancerul de prostata are sanse de vindecare. Prostatectomia radicala, care implica eliminarea completa a prostatei, precum si radioterapia, chimioterapia, terapia hormonala si chiar si crioterapia pot fi folosite in tratarea acestui cancer.
In functie de boala prostatei care a fost diagnosticata, pacientul va primi tratamentul cel mai potrivit.
Prostata marita, de pilda, este tratata cu medicamente alfa blocante, cu antiinflamatoare si cu relaxante musculare. Acestea amelioreaza simptomele cauzate de inflamatia glandei. Prostatita este tratata cu antibiotice, dar pot fi folosite si antiinflamatoarele pentru ameliorarea simptomelor neplacute. Antibioticele pot fi administrate pe o perioada de 6 saptamani in cazul prostatitei acute, iar in cazul celei cronice tratamentul poate dura chiar mai mult. Cancerul prostatic poate fi tratat si cu chimioterapie sau terapie hormonala.
Medicul oncolog este cel care stabileste tratamentul. Acestea vin in completarea tratamentului chirurgical. Prostatectomia simpla presupune indepartarea unei portiuni din glanda. Aceasta interventie se face in cazul hiperplaziei benigne de prostata daca tratamentul medicamentos nu amelioreaza simptomele.
Prostatectomia radicala presupune indepartarea completa a prostatei, precum si a tesuturilor din jurul acesteia ori a ganglionilor limfatici din apropiere. Aceasta este recomandata pacientilor care sufera de cancer de prostata. Intrucat in cele mai multe cazuri nu se cunoaste cauza aparitiei bolilor de prostata, nu exista metode de prevenire concrete. Se recomanda insa un stil de viata sanatos si echilibrat, fara excese.
Evitarea contactului sexual neprotejat poate reduce riscul de prostatita bacteriana cauzata de o boala cu transmitere sexuala. De pilda, bacteria Chlamydia poate cauza prostatita. Eeles, Freddie C. Peisch, Erin L. Van Blarigan, June M. Chan si Meir J. Login Ãnregistrare. Èine-mÄ minte.
Recuperare parolÄ. LogheazÄ-te cu facebook.
Aparatul genital si afectiunile sale (penisul, prostata)
Situate chiar deasupra punctului G, glandele gande Skene produc secreții, complet diferite de secrețiile vaginale, care ajută la lubrifierea zonei uretrale. Aceste secreții au și proprietăți antimicrobiene, protejând tractul urinar de infecții. Glandele lui Skene au aceleași componente ca prostata bărbaților, deși acestea sunt Prostatta mai mici. Asemănarea este și mai interesantă, pentru că ele produc până și antigen prostatic specific sau PSA prostate specific antigenpotrivit unor studii efectuate pe de probe analizate. Alte studii susțin că PSA-ul este secretat la femei și de alte țesuturi și ar putea fi considerat un marker ce poate contribui la diagnosticul cancerului de sân, așa cum se întâmplă în cazul cancerului de prostată la bărbați.
Spre deosebire de bărbați, în cazul cărora cancerul de prostată este foarte frecvent, gglande femei, cazurile de cancer la Protsata glandelor periuretrale sunt extrem de rare. Totuși se întâmplă destul de des ca unele chisturi, inflamații sau infecții la nivelul acestor glande să fie diagnosticate greșit ca alte afecțiuni urinare sau ginecologice. Cu toate că se cunosc aceste lucruri, există încă multe dezbateri privind anatomia și funcția exactă a atrifiate lui Skene, în special în ceea ce privește rolul pe care l-ar putea avea în funcția sexuală. Deși din secolul al XVII-lea s-au făcut deja relatări despre ejacularea Prostata cu rare glande atrofiate femei, această formă de orgasm a rămas contestată până în zilele noastre. Cel care a scris pentru prima dată, îndespre zona numită ulterior punctul G este medicul olandez Regnier de Graaf. Teoria lui a fost abandonată multă vreme, până când dr. Alexander Skene a descoperit, în atrofiage, glandele periuretrale, care sunt considerate un echivalent al prostatei la bărbați.
De-abia înurologul Samuel Berkow a descris pentru prima dată erecția glandelor lui Skene în urma stimulării. El a fost cel care a re confirmat rolul glandelor lui Skene în actul sexual. Adresa ta Prostata cu rare glande atrofiate email Prostata cu rare glande atrofiate va fi publicată.
Totul despre cancerul de prostata, simptome si tratament
Prostata impreuna cu veziculele seminale sunt glande seminale accesorii ce produc plasma seminala de unde se formeaza sperma. Prostata Prostata cu rare glande atrofiate localizata sub vezica urinara si in fata rectului. Dimensiunea ei se modifica odata cu varsta, la barbatii mai tineri fiind de marimea unei nuci si cantarind g, dar poate fi mult mai mare la barbatii mai in varsta. Cancerul de prostata se caracterizeaza prin cresterea necontrolata a celulelor din glanda prostatica. Alte tipuri de cancer de prostata include: sarcoame, carcinoame cu celule mici, carcinoame cu celule tranzitorii; aceste tipuri fiind rare. Unele tipuri de cancer de prostata pot sa creasca si sa se raspandeasca rapid, dar majoritatea cresc lent.
De fapt, studiile de Prostata cu rare glande atrofiate arata ca multi barbati mai in varsta si chiar cativa tineri care au murit din alte cauze au avut, de asemenea, cancer de prostata care nu i-a afectat niciodata in timpul vietii.