Plan de ingrijire cancer prostata ultima faza

Aproape toate cazurile de cancer de prostata sunt adenocarcinoame, acestea dezvoltandu-se in celulele care produc lichidul prostatic. Stadiul unui cancer ne va spune cat de mare este si cat de departe se raspandeste in organism. Intotdeauna medicul dumneavoastra o sa va ajute sa luati cea mai buna decizie in ceea ce priveste tratamentul. Simptomele şi efectele adverse şi nivelul lor de intensitate depind de o serie de factori, inclusiv tipul şi stadiul cancerului, localizarea lui, planul de tratament şi starea generală de sănătate a pacientului. Îngrijirile paliative au scopul de a preveni, gestiona şi amelioara disconfortul cauzat de cancer sau tratamentul anticancerigen. Clinic adenomul de prostata evolueaza in 3 faze: faza de prostatism, faza de retentie cronica fara distensie și faza de retentie cronica incompleta cu distensie. a. FAZA DE PROSTATISM, se caracterizeaza prin manifestari premonitorii. În mod obisnuit suferinta clinica este legata de evolutia unui adenom ce apare in jurul varstei de 60 ani si. 6 A a Conferință Națională de Îngrijiri Paliative, Alba Iulia, octombrie Sesiuni Plenare SP 01 Ani de răscruce în dezvoltarea Îngrijirii Paliative în România SP 02 Procesul decizional în îngrijirea pacienților cu cancer avansat: o schimbare în gândirea și practica clinică SP 03 Intervenții de îngrijire paliativă în asistența medicală primară.

Plan de ingrijire cancer prostata ultima faza

Plan de ingrijire cancer prostata ultima faza
Se poate spune ca apare si o a treia Vedeta care se zbate între viață și moarte. Medicul va prescrie tratamente și terapii pentru controlul acestor simptome Plan de ingrijire cancer prostata ultima faza evitarea unor efecte adverse. Rezultatele obtinute ca urmare a unei autopsii sunt comunicate familiei ma prosstata existenta unui „document oficial” eliberat ulterior? Tratamente alternative pentru cancer terminal Tratamentele alternative pot fi, de Plan de ingrijire cancer prostata ultima faza, benefice pentru cei cu cancer terminal. Incerc totusi sa am incredere in mine, in ceea ce fac si ce alegeri fac. Pacientul accepta sprijin si intelege necesitatea miscarii in procesul de vindecare pacientul efectueaza miscari active. Imunoterapia Foloseşte medicamente pentru a altera răspunsul sistemului imunitar la cancer.

Politica de confidentialitate. Titirca, Lucretia. Depinde ingrijir ce te raportezi Oficial. De unde pot afla mai multe informații cu privire la acest tip de cancer? O serie de tratamente paliative pot îmbunătăţi calitatea vieţii pacientului în diferite stadii ale avansării cancerului. Nimeni nu poate prezice cu adevărat ce se poate întâmpla la sfârșitul vieții, cât va dura stadiul final al vieții sau când survine moartea.
Peste de bolnavi de cancer in stadii terminale vor beneficia de o donatie,pentru a suporta boala Din Diverse. Peste de persoane cu boli incurabile aflate in asistenta Centrului Hospice „Casa Sperantei” din Brasov vor beneficia de un ajutor financiar in valoare de de dolari pentru ameliorarea durerilor bolnavilor in faza terminala, acordat de fundatia companiei farmaceutice. Acest proiect trateaza Plan de ingrijire al pacientului cu cancer bronhopulmonar. Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).. Arhiva contine 1 fisier docx de 10 pagini..

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte. De exemplu, întrucât în Africa numărul bolnavilor de cancer şi de HIV/SIDA creşte, majoritatea ţărilor de pe acest continent fie au programe de îngrijire paliativă, fie iau măsuri pentru a le implementa. care a susţinut-o pe plan fizic, emoţional şi spiritual. Totodată, a avut parte de îngrijirea de specialitate şi de. E drept că aceste cazuri nu sunt foarte multe, dar ele există şi pentru ele medicii nu au o explicaţie. Un exemplu din judeţul Maramureş ar putea fi cel al părintelui Serafim Man. Acesta fusese în anii 80 diagnosticat de către medici cu cancer în fază terminală şi fusese sfătuit de către doctori să meargă la Mănăstirea Rohia ca să moară în chilia sa.

Ingrijiri paliative in cancer – infrmatii utile | Cancer

PROIECT DE ABSOLVIRE - ÎNGRIJIREA BOLNAVULUI CU ADENOM DE PROSTATA
Daca pacientul a folosit medicamente cardiotonice, antiaritmice, coronaro-dilatatoare, insulina sau alti hormoni, va exista preocuparea ca acestea sa fie administrate si in preziua operatiei daca este cazul si inainte de operatie. Factori de risc Etiologia cancerului de vezica nu este pe deplin cunoscuta. Spune-le că îi iubești, mulțumește-le. Celulele canceroase trebuie să parcurgă mai Plan de ingrijire cancer prostata ultima faza etape pentru a se răspândi în noi părți ale faaza. Domnule Costache. Uneori se mai poate administra în continuare chimioterapie sau radioterapie pentru a prelungi speranța de viață, dar nu este întotdeauna o opțiune fezabilă.

Farmacocinetica: dupa injectia intravenoasa, Cauze Csncer cancerului endometrial sunt necunoscute.

Un bolnav de cancer de prostată a fost vindecat în urma unui nou tratament experimental, pus la punct de cercetătorii de la Universitatea de Medicină Johns Hopkins din Baltimore, Statele Unite. Potrivit The Independent, oamenii de ştiinţă au ucis tumorile, „bombardându-le” cu testosteron. Bolnav de cancer de prostată în fază terminală, vindecat printr-un nou tratament experimental. Rezultatele i-au susprins chiar şi pe cercetători. Potrivit The Independent , oamenii de ştiinţă au ucis tumorile, „bombardându-le” cu testosteron. Suntem încă în primele faze ale experimentului, în care încercăm să ne dăm seama cum funcţionează.

Suntem extrem de entuzismaţi pentru că este posibil să fi vindecat un bărbat, al cărui antigen specific prostatic PSA a scăzut la zero, după trei luni de tratament. Boala lui a dispărut”, a declarat profesorul Sam Denmeade, care conduce studiul. Bărbatul despre care vorbeşte cercetătorul american se afla în fază terminală. Şi nu este singura persoană care a răspuns pozitiv la tratament. Şi alţi bărbaţi bolnavi au obţinut rezultate uimitoare. În general, potrivit savanţilor, toţi cei implicaţi în experiment au obţinut rezultate pozitive. Ei au monitorizat nivelul PSA-ului şi au constatat că acesta a scăzut la toate cele 47 de persoane suspuse noului tratament exprimental.
Cancerul de prostată reprezintă a doua cauză de deces prin cancer după cancerul pulmonar. Antigenul specific prostatic PSA este cel mai bun instrument disponibil pentru detectarea cancerului de prostată în stadii precoce, deci curabile. Testul măsoară nivelul PSA în sânge. Celulele prostatice neoplazice produc în exces această proteină, determinând cresterea nivelului PSA în sânge.

Totuşi metoda nu poate diferenţia creşterile PSA datorate cancerului de cele de alte cauze cum ar fi infecţiile sau ejacularea recentă.
Cancerul de prostată evoluează lent şi fără simptomatologie în stadiile iniţiale. Semne de alarmă pot fi dificultatea sau durerea la urinare, urinarea frecventă, mai ales nocturn, prezenta sângelui în urină sau spermă. Durerile lombare, toracice, pelviene sau la nivelul coapselor pot semnaliza că a apărut diseminarea la nivelul coastelor, pelvisului sau altor oase. Toate aceste simptome pot totusi avea şi alte cauze cum ar fi infectia sau adenomul de prostată sau cresterea de volum a prostatei, rezultat firesc al procesului de îmbătrânire.
Medicul va suspecta prezenta cancerului de prostată dacă la tuseul rectal manevra efectuată cu mănusi verificând conturul peretelui rectal va descoperi prezenţa unui nodul sau a altor neregularităţi prostatice. După descoperirea unui nodul se practică de obicei o biopsie prin care se prelevă material tisular prostatic care va fi examinat la microscop.

Societatea Americană de Cancer recomandă efectuarea anuală a tuseului rectal la bărbaţii peste 50 de ani şi de asemenea efectuarea anuală a unui test PSA. Poliţişti înarmaţi au venit în liniştitul orăşel Thorpe St Andrew, lângă Norwich, noaptea trecută, după ce în zonă a izbucnit o bătaie. Publicat: Dupa ce i s-a repartizat patul, inainte de a se culca, bolnavul va fi initiat asupra regulamentului de ordine interioara al spitalului.
I se vor arata locul si modul de functionare a robinetelor de apa, amplasarea salilor de examinare si tratamente, a oficiilor precum si modul de functionare a aparatelor semnalizatoare, obligatiile lui in timpul spitalizarii, drepturile lui precum si raporturile pe care trebuie sa le aiba cu personalul sectiei, atragandu-i-se atentia sa se adreseze cu curaj, toate cererile si plangerile asistentului sau medicului de salon. Dupa ce bolnavul a fost culcat in pat, asistentul ii completeaza foaia de temperatura, ii masoara temperatura, ii ia pulsul, TA. Datele obtinute se inscriu in foaia de temperatura.

Asistentul instiinteaza apoi pe asistenta sefa despre bolnavul nou sosit, aceasta va nota numele si datele personale ale bolnavului impreuna cu diagnosticul de internare – in registrul de internare al sectiei.
Pentru asigurarea alimentelor necesare bolnavului pentru ziua respectiva se va completa foaia de alimentatie trimisa anterior la bucatarie cu o anexa privind necesarul de alimente a bolnavului nou venit. In ziua urmatoare, bolnavul figureaza in toate evidentele si bonurile de cerere ale sectiei. Efectuarea tehnicilor impuse de afecțiune.
Cateterismul uretro-vezical. Asistenta imbraca manusi de cauciuc steril, alege sonda si o lubrefiaza. Este ajutata de o alta persoana care ofera sonda sterila.

Dezinfecteaza meatul urinar cu ser fiziologic. Cu mana stanga se fixeaza organul genital, adica penisul, iar cu mana dreapta cu capatul liber al sondei intre degetele inelar si mic, iar intre degetele si police fixam varful sondei, apoi introducem in meat impingand usor in timp ce cu mana stanga intindem penisul cat mai bine ca sa rectinilizam uretra pentru a usura traversarea sondei prin uretra.
Daca pe parcursul inaintarii apar obstacole functionale sau anatomice pregatesc sonde de calibru mai mic. Examenul radiologic. Este o metoda curenta de examinare morfofunctionala a rinichilor si cailor urinare utilizandu-se substante iodate, hidrosolubile administrate i. Este centrat pe UIV – urografie intravenoasa – precedata de cliseul pe gol. In vederea examinarii radiologice al bolnavului asistenta va pregati bolnavul pentru UIV cu zile inaintea examinarii, pacientul va consuma un regim fara alimente care sa contina celuloza si dau reziduuri multe fructe, legume si zarzavaturi, paste fainoase, paine si ape gazoase. In ziua precedenta examenului pacientul va consuma un regim hidric supe, ceai, apa negazoasa.

In ziua examinarii pacientul nu mai mananca si nu mai bea pentru reducerea volumului urinii. Cu doua zile inaintea examinarii, se administreaza carbune animal si triferment cate 2 tablete de 3 ori pe zi; in seara precedenta se administreaza doua linguri de ulei de ricin. Pacientul va fi condus la serviciul de radiologie si va fi ajutat sa se dezbrace si sa se aseze pe masa de radiologie. Se efectueaza proba de toleranta la iod. Se comunica pacientului sa stea linistit, ca nu se sperie, – unele simptome care pot sa apara ameteli, greturi, dureri abdominale si care dispar repede fara consecinte.
Daca toleranta organismului este buna se administreaza i. La min. Injectarea substantei de contrast se face pe masa de radiologie foarte incet. Urografia este contraindicata in insuficienta renala si hepatica, boala Basedow, stari alergice, anemie hemolitica, tuberculoza pulmonara evolutiva. Isi gaseste o mare utilitate in afectiunile obstructive subvezicale, in primul rand adenomul de prostata. Ea poate fi realizata pe 3 cai: suprapubiana, transrectala, transuretrala. Prelevarea de produse biologice și patologice.

Examenele biologice – in adenomul de prostata au un interes doar prognostic, nu au specificitate diagnostica. Sunt obligatorii deoarece apreciaza functia renala uree, creatinina, ionograma , deceleaza o infectie urinara urocultura cu antibiograma si precizeaza terenul – diabet, aparat cardio-vascular, respiratie, functie hepatica ; ele sunt importante pentru realizarea viitoarei operatii grupa sanguina, factor Rh, hemoleucograma, probe de coagulare.
Asistentul medical va anunta bolnavul ca urmeaza a i se recolta sange pentru examene de laborator. Ea va pregati materialele necesare pentru punctia venoasa: tavita renala, garou, eprubete, tampoane cu alcool, mediul steril pentru punctia venoasa, manusi de cauciuc. Asistentul medical va indica bolnavului pozitia in care sa se aseze pentru a i se recolta sange, care se va trimite impreuna cu biletul de trimitere atasat la eprubeta. Pentru a urina bolnavul va primi recipiente curate si eprubeta sterila pentru urocultura. Pentru obtinerea unor rezultate in urma examenelor de laborator, bolnavul va fi instiintat cu o seara inainte sa nu manance si sa nu bea dimineata.

Uree – se recolteaza sange fara anticoagulant u. Creatinina – se recolteaza 5 ml sange fara anticoagulant u. Urina pentru urocultura – se recolteaza urina, dupa efectuarea toaletei organelor genitale externe, din prima urina de dimineata din jetul mijlociu in eprubeta sterila, avand grija ca dopul eprubetei din interior sa nu vina in contact cu mana, pentru a nu se desteriliza. Urocultura pozitiva ne da un nr.
Daca in urina s-au gasit 3 tipuri de germeni sau peste 3 tipuri, se cere a se repeta urocultura deoarece se presupune a nu se fi recoltat in conditii sterile. Pregatirea preoperatorie a bolnavului cu adenom de prostata. Adenomul de prostata nu este o boala care sa necesite interventie chirurgicala de urgenta, el permite o pregatire preoperatorie de cateva zile care consta in examenul clinic si paraclinic, pregatirea psihica, ingrijiri igienice, urmarirea functiilor vitale si vegetative. Examenul clinic – pune in evidenta starea psihologica a bolnavului dand totodata si posibilitatea depistarii unor deficiente ale organismului si a unor boli insotitoare.

Pregatirea psihica – bolnavul este informat despre riscuri si i se cere consimtamantul.
Asistenul medical va avea grija ca bolnavul sa fie inconjurat cu atentie si solicitudine, va reduce starea de anxietate, prin informatii privind interventia chirurgicala si punandu-l in contact cu convalescenti care au o evolutie postoperatorie optima. Ingrijire igienica – daca starea bolnavului o permite, zilnic bolnavul va fi indrumat, ajutat sa faca dus, urmat de igiena cavitatii bucale, ingrijirea parului, taierea unghiilor si a barbii; Urmarirea functiilor vitale si vegetative si a aparitiei unor schimbari in starea bolnavului care pot amana interventia chirurgicala :
Îngrijirea din preziua intervenției chirurgicale. Daca pacientul a folosit medicamente cardiotonice, antiaritmice, coronaro-dilatatoare, insulina sau alti hormoni, va exista preocuparea ca acestea sa fie administrate si in preziua operatiei daca este cazul si inainte de operatie.

Pentru asigurarea unui somn bun si inlaturarea starii de anxietate preoperatorie, bolnavul va primi seara inainte de culcare ca si premedicatie cate o tableta de Fenobarbital si Romergan.
Se pot administra in locul acestora si Diazepam, Nitrazepam, Distonocalm. In preziua operatiei, bolnavul va lua numai masa de pranz si in cantitate nu prea abundenta, seara nu mananca nimic, pentru ca tubul digestiv sa fie cat mai liber. In seara dinaintea operatiei bolnavului i se va efectua o clisma. Îngrijiri din ziua operației. In ziua operatiei este bine ca bolnavul sa nu fie trezit devreme mai ales daca este sub influenta somniferelor. Pacientul va fi invitat sa faca un dus sau o baie pe regiuni. In toata aceasta perioada preoperatorie, asistenta medicala de anestezie si din blocul operator se va preocupa de starea psihica a bolnavului asigurandu-l ca operatia va decurge fara ca bolnavul sa simta vreo durere.

Asistenta medicala ii va explica fiecare gest pe care-l face.
Îngrijirile postoperatorii ale bolnavilor operați cu adenom de prostata. Îngrijirile postoperatorii incep imediat dupa interventia chirurgicala si dureaza pana la vindecarea completa a bolnavului. Îngrijirile acordate pana la instalarea bolnavului la pat cuprind: Supravegherea si ingrijirile imediate postoperatorii: Prabusirea TA, insotita de accelerarea pulsului indica starea de soc provocata de hemoragie. Se anunta medicul si se va pregati pentru interventie. Tratament medicamentos. ROCEPHIN – cefalosporina cu administrate Parenterala; este un antibiotic din grupa cefalosporinelor; substanta activa este ceftriaxona sub forma de sare disodica.
Se gaseste sub forma de flacoane cu substanta uscata echivalenta cu mg, mg, 1 g si 2 g ceftriaxona. Este un antibiotic cu spectrul larg avand activitatea antibacteriana asupra unui mare numar de germeni gram negativi si gram pozitivi. Se gasesc in cutii cu 10 fiole a 2 ml. Indicatii: – edeme cardiace, hepatice, renale, gravidice. Uneori pot avea loc modificari hemodinamice nefavorabile.

FORTRAL – file a 1 ml continand pentozocina lactat in cantitate echivalenta cu 30 mg pentozocina baza, are actiune analgezica, sedativa si slaba spastica. Indicatii – pentru calmarea durerilor moderate sau severe acute sau cronice, in traumatisme dupa interventii chirurgicale. Indicatii – stari febrile, cefalee, mialgii, nevralgii. Supravegherea și ingrijirile acordate in primele doua zile dupa intervenția chirurgicala. In prima zi se poate produce o usoara hipertermie 37, 0 C febra de resorbtie ; P prima zi dupa operatie se poate plimba; Clisma nu este obligatorie. Alimentația in primele doua zile dupa intervenția chirurgicala.

P va manca un regim lacto sau usor digerabil branza de vaci, lapte, iaurt, supa strecurata, piure, etc. Profilaxia bolii. Implicarea asistentei medicale in diverse activitati care il privesc strict pe pacient fac ca viata sa fie mai mult decat un proces, ea devenind un ansamblu de relatii sociale, ocupatii recreative sau utile.
In alti termeni asistenta medicala este cea care ajuta omul suferind sa-si mentina un regim de viata pe care l-ar fi avut singur daca ar fi avut forta, vointa sau cunostintele necesare. Educatia bolnavului pentru sanatate se va face de catre asistenta astfel incat in limita posibilului starea de sanatate a bolnavului sa fie mentinuta. Momentul externarii este stabilit de catre medicul sectiei. Sarcina asistentei este de a aduna documentatia despre bolnav pe baza careia medicul va formula epicriza. Asistenta va instiinta bolnavul despre ziua si ora externarii si va anunta familia cu zile inainte de familia bolnavului data iesirii din spital.

Externarea se face la secretariatul sectiei de urologie, bolnavul primind biletul de externare impreuna cu actele personale retinute la internare. Culegerea datelor. Se interneaza in clinica noastra pentru tratament de specialitate. Problemele pacientului preoperator: jena la mictiune, disurie, polakiurie nocturna. Problemele pacientului postoperator: greturi, inapetenta, anxietate, dureri datorate sondei uretro-vezicale, imposibilitate in mentinerea tegumentelor intacte. Pacientul efectueaza usoare miscari active -starea generala buna. Nu prezinta escare si nici roseata in regiunile expuse – nu prezinta semne de deshidratare – stare generala buna.
Pacientul accepta imaginea sa corporala; – pacientul are incredere in fortele sale fapt care il va ajuta sa depaseasca handicapul. Pacientul are apetit bun, nu prezinta grața sau semne de deshidratare, respecta regimul alimentar intelegand importanta acestuia in procesul de ingrijire.

Mobilizez pasiv pacientul – solicit cooperarea sa la schimbarile de pozitie – incurajez pacientul sa se mobilizeze activ – efectuez masaje la partile corpului expuse la escare. Ma ingrijesc sa ii asigur interventiile de igiena personala si de schimbare a pozitiei – masez regiunile expuse la escare le protejez cu colaci de vata – schimb lenjeria de pat si de corp ori de cate ori e nevoie – explic pacientului importanta consumului de lichide pentru a preveni deshidratarea.
Dau pacientului posibilitatea sa-si exprime sentimentele si temerile sale fata de problemele legate de infatisarea sa – invat pacientul sa accepte ajutorul altor persoane; – solicit pacientul sa coopereze la ingrijirile ce se dau felicitandu-l pentru progresele facute. Aerisesc salonul inaInte de fiecare masa; impreuna cu pacientul stabilesc un regim alimentar in care sa fie cuprinse doar alimentele permise de regimul alimentar.
Pacientul sa atInga un grad de autonomie maxima in deplasare. Pacientul sa accepte modificarea imaginii sale corporale, sa cunoasca modalitați pentru crearea senzației de bine.

Pacientul sa aiba o alimentatie si hidratare corespunzatoare suficienta din punct de vedere cantitativ si calitativ. Alterarea mobilitatii fizice legata de interventia chirurgicala manifestata prin limitarea amplitudinii de miscare. Risc de alterare a tegumentelor legat de mobilizarea la pat. Alterarea conceptiei despre sine cauzata de modificarea imaginii corporale, manifestaa prin indispoziție generala și anxietate. Deficit alimentar cantitativ si calitativ din cauza interventiei chirurgicale manif prin inapetența, grțuri.
Din Furosemid 3×1. Etamsilat 3×1. Fortral 2×1 administrat. Solutie hipertonica,.

Recoltari de produse biologice si patologice. De 3 saptamani este purtator de sonda uretro-vezicala. Se interneaza in clinica noastra pentru tratament chirurgical. Pacientul are apetit bun, nu prezinta semne de deshidratare, respecta regimul alimentar intelegand importanta acestuia in procesul de vindecare. Pacientul s-a trezit, este liniștit, colaboreaza, ințelege și tolereaza disconfortul creat de durere și de constangeri fizice, nu mai apar modificari esențiale la nivelul pansamentelor, se menține perfuzia, drenurile și sondele sunt permeabile, pacientul a incercat sa se mobilizeze ușor, s-au efectuat ușoare mișcari pasive permise la membre inferioare pentru a preveni complicații tromboembolice, pacientul cu ajutor parțial s-a intors in decubit lateral drept, nu varsa și nu a avut nevoie de ingrijiri speciale.
Pacientul cunoaste cauza afectiunii, starea de stress si anxietate a disparut – stare generala buna. Pacientul raspunde bine la tratamentul antialgic si doarme 7 ore pe noapte.

Aerisesc salonul inainte de fiecare masa si impreuna cu pacientul stabilesc un regim alimentar in care sa fie cuprinse doar alimentele permise. Poziționez pacientul cat mai comod in pat cu capul introparte pentru a nu aspira eventualale varsaturi, asigur temperatura salonului adecvat, supraveghez pacientul atent pana la trezirea completa, supraveghez pansamentele pentru a nu fi deplasat sau imbibat cu sange, supraveghez permeabilitatea sondelor, dupa trezire fac ușoare mobilizari permise in funcție de posibilitațile pacientului pentru a preveni apariția escarelor. Discut cu pacientul teme de educatie sanitara.
Discut cu pacientul efectul si tratamentul medicamentos. AdmInistrez la indicatia medicului antialgice. Pacientul sa aiba o alimentatie si hidratare corespunzatoare, suficienta din punct de vedere calitativ si cantitativ si sa aiba apetit alimentar bun. Pacientul sa fie capabil sa aiba o poziție adecvata, cu un minimum de confort-in decurs de 6 ore.

Scorul Gleason variaza intre si ne arata cat de mult din proba prelevata este tesut sanatos scor mic sau tesut anormal scor mare. Cele mai multe tipuri de cancer de prostata inregistreaza la momentul diagnosticului un grad de 3 sau mai mare. Deoarece tumorile de prostata sunt adesea alcatuite din celule canceroase ce au grade diferite, pentru fiecare pacient sunt atribuite doua grade.
Un grad primar este dat pentru a descrie celulele ce alcatuiesc cea mai mare suprafata a tumorii si se mai da un grad secundar pentru a descrie urmatoarea cea mai mare arie canceroasa. Scorurile Gleason tipice variaza de la Cu cat scorul este mai mare, cu atat este mai probabil ca pacientul sa aiba un tip ce cancer mai agresiv si care sa se extinda extrem de rapid. Cauzele cancerului de prostata nu sunt foarte clare. Cu toate acestea, multe cazuri de boala par a fi legate de semnalizarea celulara aberanta care implica hormoni androgeni masculini, in special testosteronul si metabolitii sai. In anumite tesuturi, testosteronul poate fi transformat in unul din cei doi compusi activi — estradiol sau dihidrotestosteron.

In timp ce estradiolul promoveaza cresterea celulelor cancerului de prostata, dihidrotestosteronul inhiba moartea programata apoptoza. Probabilitatea aparitiei cancerului de prostata se dubleaza daca un parinte sau un frate are cancer de prostata ; acest lucru sugereaza faptul ca factorii genetici joaca un rol important. Varsta — riscul de aparitie a cancerului de prostata creste odata cu varsta; Rasa — din motive ce nu au fost inca determinate, barbatii de culoare au un risc mai mare de cancer de prostata decat barbatii din alte rase. De asemenea, acesta poate fi mult mai agresiv sau avansat; Istoricul familial de cancer de prostata — daca barbatii din familia dumneavoastra au avut cancer de prostata, riscul poate fi crescut.
Studiile au aratat ca cei care au renuntat la fumat cu mai mult de 10 ani in urma au acelasi risc ca cei care nu fumat niciodata; Calciul — consumul zilnic a mai mult de mg; De obicei nu exista simptome in stadiile incipiente. Programati o intalnire cu medicul urolog daca aveti urmatoarele semne si simptome:

Nevoia imperioasa de a urina; Dificultate la initierea si mentinerea urinarii; Prezenta sangelui in urina; Urinare frecventa, mai ales pe timpul noptii; Dificultati in golirea completa a vezicii urinare; Durere sau usturime la urinare; Senzatie de oboseala, ameteli sau paloare ce pot fi cauzate de anemie; Dificultatea realizarii sau mentinerii unei erectii;
Atunci cand cancerul prostatic este in stadii avansate pot aparea : Dureri osoase, adesea de coloana vertebrala, femur, pelvis sau coaste; Fracturi osoase; Slabiciune musculara; Incontinenta urinara; Cancerul de prostata poate fi depistat in stadii incipiente prin efectuarea unor teste de screening precum dozarea antigenului specific prostatic PSA din sange sau prin efectuarea unui tuseu rectal. PSA — barbatii au de regula un nivel scazut al acestui antigen in sange, astfel ca o valoare ridicata poate ridica suspiciuni in ceea ce priveste prostata, dar nu semnaleaza neaparat prezenta cancerului de prostata.

Examinarea rectala digitala DRE — urologul examineaza prostata introducand un deget lubrifiat si imbracat in manusa in interiorul rectului, palpand prostata prin peretele rectal. Aceasta metoda este foarte utila dar doar daca tumora are o dimensiune si o pozitie adecvata. Se recomanda efectuarea acestei proceduri impreuna cu dozarea PSA. Ecografia transrectala TRUS — cu ajutorul unei sonde cu ultrasunete medicul obtine o imagine clara a glandei ce poate fi supusa examinarii. Biopsia — se preleveaza mici mostre de tesut prostatic cu ajutorul unui ac special.
Tesutul este examinat la microscop, iar rezultatul este clasificat in conformitate cu sistemul Gleason. Biopsia reprezinta singura metoda de confirmare a cancerului de prostata. Pentru urmarirea metastazelor se mai pot folosi: tomografia computerizata CT sau imagistica prin rezonanta magnetica IRM. Medicina moderna ofera diverse metode de tratament care pot fi aplicate ca unica metoda de diagnostic sau in combinatie. Tratamentul trebuie ales conform stadiului bolii, starii pacientului si in functie de preocuparile pacientului si ale medicului curant.

Supravegherea activa — in acest caz, cancerul de prostata este pur si simplu monitorizat si nu este tratat la inceput.
Aceasta metoda se bazeaza pe cresterea lenta sau chiar deloc a cancerului depistat in stadii incipiente. Se poate constata cum acesta nu avanseaza ani la rand.

Totul despre cancerul de prostata, simptome si tratament

Cancer faza terminala
Generalitati Cancerul in faza terminala se refera la cancerul care nu mai poate fi vindecat sau tratat. De asemenea, este uneori numit cancer in stadiu final. Orice tip de cancer poate deveni cancer in faza terminala. Cancerul in stadiu terminal este diferit Plan de ingrijire cancer prostata ultima faza cancerul in stadiu avansat. Ca si cancerul in cancr terminala, cancerul avansat nu se poate vindeca, dar reactioneaza la tratament, ceea ce poate incetini progresia acestuia. Cacner in stadiu final nu mai raspunde la niciun tratament.

Ca rezultat, tratarea cancerului in faza terminala se concentreaza pe a face persoanele care sufera de acesta sa se simta cat mai confortabil.

cancer faza terminala

Cancer terminal – îngrijiri, speranță de viață și sfaturi

Cancer » Tratament cancer » Îngrijiri paliative în cancer. Cancerul cauzează simptome, iar tratamentele Plan de ingrijire cancer prostata ultima faza pot cauza efecte adversedificil de gestionat. O parte importantă a îngrijirii şi tratamentului anticancerigen este prevenirea şi ameliorarea unor simptome și efecte adverse. Asigurarea confortului, menținerea calității vieții de la diagnostic la tratament şi mai departe, constituie ceea ce numim îngrijirile paliative. Tratamentul paliativ suplimentează tratamentul medical anticancerigen curativ. Îngrijirile paliative vizează mai ales ameliorarea simptomelor fizice ca dureri etc. Cancerul este o boală a celulelor, care sunt elementele de bază ale organismului.

Această boală apare când celulele încep să se dividă anormal și se multiplică într-un mod necontrolat.

Lasă un răspuns