Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite în cazul bărbaților. Afecțiunea este cu atât mai periculoasă, deoarece este de multe ori asimptomatică în stadiile incipiente, iar ulterior – ușor de confundat cu alte patologii asociate aparatului urinar inferior. Diagnostic si investigatii Cancer de Prostata. Diagnostic si investigatii Cancer de Prostata. Majoritatea cancerelor de prostată sunt identificate pentru prima dată în timpul screeningului combinat cu analiza de sânge pentru antigenul specific prostatic (PSA) sau cu un examen rectal digital (DRE). Raspandirea cancerului (metastaza). Cancerul de prostata se poate raspandi in organele apropiate, de exemplu vezica sau poate circula prin sistemul sangvin la alte organe mai indepartate sau chiar in oase. Cancerul de prostata care se raspandeste in oase poate provoca durere sau fracturi.
Pentru a preveni aparitia cancerului de prostata, fiecare barbat trebuie sa fie constient de necesitatea controlului anual la urolog, in special daca au existat astfel de cazuri in familie. Numai astfel se poate depista din timp si trata corespunzator.
Invest medicaleptr.identificarea cancerului de prostata
De fapt, studiile Invest medicaleptr.identificarea cancerului de prostata la autopsie au aratat ca multi dintre barbatii in varsta si doar cativa dintre cei tineri, care au decedat din alte cauze au avut, de asemenea, cancer de prostata care nu le-a fost diagnosticat in timpul medicaleptr.idenitficarea. Stare de oboseala. Tomografia computerizata si RMN-ul pot fi facute pentru Invest medicaleptr.identificarea cancerului de prostata se vedea cat de raspandit este cancerul de prostata si daca s-a metastaziat. Intrebati medicul daca este indicat sa efectuati investigatiile necesare diagnosticarii cancerului de prostata, in special daca aveti un istoric familial. Cancerul de prostata poate fi depistat in stadii incipiente prin efectuarea unor teste de screening precum dozarea antigenului specific prostatic PSA din sange sau prin efectuarea unui tuseu rectal. Riscul poate fi mai mare Invest medicaleptr.identificarea cancerului de prostata se consuma multe calorii, grasimi si zahar si nu se consuma destule fructe si legume.
Daca greutatea curenta este in regiunea normala si sanatoasa atunci aceasta trebuie mentinuta prin dieta si exercitiu. Cel de-al doilea motiv este legat de screening. Celulele canceroase sau precanceroase din prostata sunt cunoscute sub numele de neoplazie intraepiteliala prostatica. Medicaleptr.identificareq este procesul de depistare a cancerului de prostată? Acesta este rar intalnit la barbatii mai tineri de 40 de ani. Daca barbatul prezinta simptome care ar indica prezenta cancerului de prostata, medicul poate efectua: Tratamentul pentru cancerul de prostata poate sa nu prelungeasca viata si poate inrautati celelalte afectiuni pe care le aveti.
8/10/ · Adevar: Cancerul de prostata este mai rar la barbatii sub 40 de ani.
Intrebati medicul daca este indicat sa efectuati investigatiile necesare diagnosticarii cancerului de prostata, in special daca aveti un istoric familial. Daca tatal sau fratele a avut cancer de prostata, aveti un risc dublu sau chiar triplu de a dobandi aceasta boala/5(4).
Cancerul de prostata: Simptome, Cauze, Tratament – prostatita.adonisfarm.ro
Sange in urina sau in lichidul seminal. Varsta la care a medicaleptr.identificatea diagnosticata ruda respectiva, reprezinta si ea un Invest medicaleptr.identificarea cancerului de prostata important. LogheazÄ-te cu facebook. Examinarea rectala nu este o procedura dureroasa, insa provoaca disconfort. Specialistii stiu insa ca medicaleptr.identficarea tip de cancer incepe atunci cand anumite celule din prostata incep sa creasca si sa se divida mult mai rapid decat celulele normale. Este necesara depistarea lui precoce si tratarea lui pentru a impiedica extinderea celulelor canceroase in alte parti ale corpului. Testul PSA PSA antigenul specific prostatei este o proteină eliberată de către prostată, care se regăsește într-o concentrație mică și în sânge, călătorind liber free-PSA sau împreună cu alte Invest medicaleptr.identificarea cancerului de prostata. Lasă un răspuns Anulează răspunsul Adresa ta de email nu va fi publicată.
Alte tipuri de cancer prostatic, mult mai rare, sunt: sarcomul, carcinomul cu celule mici ori carcinomul cu celule de tranzitie. In unele cazuri, daca tipul de cancer este unul neagresiv, pacientul poate sa nu aiba simptome, mai ales in stadiu incipient. Pe masura ce boala evolueaza insa, incep sa apara semnele si simptomele, care nu trebuie neglijate. Controlul urologic este recomandat daca apar simptomele specifice bolilor prostatei precum: problemele urinare, disfunctiile sexuale sau durerile. Prostata este localizata sub vezica urinara, in jurul uretrei.
Daca la niveul acesteia apare o tumoare, aceasta poate apasa vezica sau poate pune presiune pe uretra, iar astfel apar simptomele precum nevoia frecventa de urinare. Tot din cauza dimensiunilor mai mari ale prostatei poate aparea si incapacitatea de initiere a mictiunii, adica senzatia ca barbatul are nevoie la toaleta, insa nu poate urina imediat. Durerea, usturimile sau disconfortul la urinare sau ejaculare pot aparea, de asemenea, pe fondul cancerului prostatic.
Incapacitatea de a avea sau de a mentine erectia este un alt simptom al cancerului de prostata. Mai mult decat atat, poate sa apara si sangele in sperma. Daca celulele canceroase se raspandesc in alte zone din corp, in urma metastazei, pot aparea si alte simptome, in functie de zona in care au migrat celulele.
Adesea cancerul prostatic are metastaze la nivel osos si apar simptome precum dureri de spate, dureri in zona pelviana ori in piept. Stadializarea cancerului prostatic este foarte importanta pentru ca releva gradul de evolutie al acestei boli si totodata poate permite medicului sa aleaga cel mai potrivit tratament si sa ofere un prognostic. Cancerul de prostata are 4 stadii, primele indicand o boala localizata la nivelul prostatei, iar ultimul indicand metastazierea bolii. Intrucat prostata este cea care secreta fluidele ce transporta ulterior spermatozoizii si faciliteaza fecundarea ovulului, cancerul de prostata poate afecta fertilitatea barbatului.
De fapt, tratamentul administrat este cel care afecteaza fertilitatea.
De pilda, indepartarea pe cale chirurgicala a prostatei afecteaza productia spermei, deci si fertilitatea. Radioterapia produce daune la nivelul tesuturilor prostatei, reducand si ea abilitatea de reproducere a barbatului. In cazul in care cancerul prostatic este diagnosticat la un barbat tanar, care isi mai doreste copii, acesta poate pastra cateva mostre de sperma la o banca de sperma, astfel incat sa le poata folosi pe viitor prin intermediul inseminarii artificiale.
Barbatul trebuie sa mearga la medic daca are simptome specifice unei afectiuni a prostatei, astfel incat sa primeasca diagnosticul corect. Poate fi vorba despre cancer prostatic, insa poate avea de-a face cu afectiuni mult mai blande precum prostata marita sau prostatita. Totodata insa, barbatul de peste 50 de ani ar trebui sa mearga anual la medicul urolog pentru un consult de specialitate. Screeningul este extrem de important pentru diagnosticarea timpurie a cancerului de prostata, chiar daca simptomele nu au aparut inca.
Screeningul pentru cancerul de prostata este facut cu ajutorul analizei PSA si cu un tuseu rectal.
Testele de screening permit identificarea bolii in stadiu incipient si pot salva, de multe ori, viata pacientului. Tuseul rectal presupune examinarea rectului si a prostatei cu ajutorul degetului. Medicul isi pune o manusa, aplica apoi pe deget lubrifiant si roaga pacientul sa se aseze pe pat, cu fata in jos si genunchii adusi la piept. Pacientul poate sta si pe o parte, daca aceasta postura este mai confortabila. Apoi medicul introduce decetul prin anus si incepe examinarea. Aceasta procedura poate oferi o multime de informatii valoroase medicului, cu privire la dimensiunile prostatei, textura si fermitatea acesteia, dar poate totodata sa permita identificarea unor excrescente.
Examinarea rectala nu este o procedura dureroasa, insa provoaca disconfort. Din fericire insa, nu dureaza decat cateva minute. Analizele de sange permit monitorizarea nivelului de PSA — adica al antigenului prostatic specific. PSA este o substanta produsa in mod natural de glanda prostata.
Este normal sa se regaseasca in sange in cantitati reduse, insa daca nivelul PSA este foarte mare, poate fi vorba despre afectiuni precum infectia, inflamatia, marirea, dar si cancerul la nivelul prostatei.
Daca rezultatele PSA rezesc suspiciuni si tuseul rectal ridica, de asemenea, semne de intrebare, medicul continua investigatiile cu alte analize si teste. O ecografie transrectala se realizeaza cu ajutorul unei sonde subtiri, introduse prin anus. Aceasta permite medicului sa vada prostata si sa observe anomalii ce tin de dimensiuni, forma sau excrescente la suprafata glandei. Biopsia prostatei presupune recoltarea de tesut de la nivelul glandei, in vederea analizarii la laborator.
Tomografia computerizata si RMN-ul pot fi facute pentru a se vedea cat de raspandit este cancerul de prostata si daca s-a metastaziat. Tratamentul cancerului de prostata este ales in functie de o serie de factori precum stadiul cancerului, rapiditatea cu care acesta evolueaza, precum si starea generala de sanatate a pacientului. Adevar: Cancerul de prostata este mai rar la barbatii sub 40 de ani.
Intrebati medicul daca este indicat sa efectuati investigatiile necesare diagnosticarii cancerului de prostata, in special daca aveti un istoric familial.
Daca tatal sau fratele a avut cancer de prostata, aveti un risc dublu sau chiar triplu de a dobandi aceasta boala. Cu cat aveti mai multe rude cu cancer de prostata, cu atat aveti mai multe sanse de a face. Discutati cu medicul in legatura cu riscurile pe care le aveti pentru a decide daca aveti sau nu nevoie de investigatii medicale in acest sens. Adevar: Medicul poate decide sa nu trateze cancerul de prostata. Motivele acestei decizii includ:
Tratamentul pentru cancerul de prostata poate sa nu prelungeasca viata si poate inrautati celelalte afectiuni pe care le aveti. In aceste cazuri, medicul va va examina mai frecvent pentru a observa agravarea sau nu a cancerului. In cazul in care situatia se schimba, poate decide inceperea tratamentului.
Adevar: Valoarea crescuta a PSA antigen specific prostatic nu inseamna neaparat cancer. Si inflamatia prostatei poate duce la cresterea acestei valori.
Aceasta investigatie ajuta medicul sa determine daca aveti sau nu nevoie de mai multe teste pentru a diagnostica cancerul de prostata. Adevar: Diagnosticul de cancer de prostata nu este intotdeauna asociat cu decesul. Insa, acest lucru nu inseamna ca testarea pentru acesta nu este importanta. Depistarea timpurie a acestuia si tratamentul corespunzator reprezinta cheia catre vindecare. Adresa ta de email nu va fi publicată. Sit web. Salvează-mi numele, emailul și situl web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici. Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Prostatita acuta si cronica in care se inflameaza glanda prostatica. Cancerul de prostata care afecteaza celulele glandei prostatice si pot bloca fluxul urinar.
Este necesara depistarea lui precoce si tratarea lui pentru a impiedica extinderea celulelor canceroase in alte parti ale corpului. Pentru a preveni aparitia cancerului de prostata, fiecare barbat trebuie sa fie constient de necesitatea controlului anual la urolog, in special daca au existat astfel de cazuri in familie.
Numai astfel se poate depista din timp si trata corespunzator. De regula, cand exista o afectiune prostatica sunt cateva simptome dupa care te poti ghida si sa te prezinti neaparat la un control medical. Cele mai frecvent raportate de barbati sunt: dificultati sau durere la urinare; urinari frecvente, in special noaptea; senzatia de urinare iminenta, care nu mai poate fi amanata; prezenta sangelui in urina sau sperma; impotenta. Controlul medical Dupa insiruirea simptomelor pentru care te-ai prezentat la urolog, orice examen fizic trebuie sa includa tuseul rectal, ecografia prostatica presupune introducerea unei sonde de dimensiunea unui deget in rect si functioneaza pe baza ultrasunetelor si o analiza de sange pentru verificarea antigenului specific prostatic PSA.
Valorile crescute ale PSA pot indica un cancer prostatic, insa exista posibilitatea ca aceata sa fie crescuta din cauza altor afectiuni. In timpul tuseului rectal, urologul iti va examina prostata tinand cont de zonele mai dure sau anormale de la nivelul prostatei.
Totul despre cancerul de prostata, simptome si tratament
Prostata este o glanda mica localizata langa vezica. Aceasta poate fi examinata printr-un examen rectal. Cancerul apare atunci cand celulele din corp incep sa se multiplice fara control. Aproape Invest medicaleptr.identificarea cancerului de prostata prostatta din corp pot deveni celule canceroase si se pot raspandi in alte parti ale corpului. Invest medicaleptr.identificarea cancerului de prostata de prostata este un tip cancedului cancer intalnit des la barbati, dar care este tratabil in stadiile incipiente. De obicei, cancerul de prostata evolueaza lent si este limitat doar la glanda. Cu toate acestea insa, in timp ce unele tipuri de cancer de prostata au o evolutie lenta, exista insa si alte tipuri de cancer mult mai agresive, care se pot raspandi rapid in alte zone ale corpului. Cancerul de prostata care este detectat devreme, atunci cand este inca limitat la prostata, are sanse mult mai Invest medicaleptr.identificarea cancerului de prostata de a raspunde cu succes la tratament.
De obicei nu exista simptome in stadiile incipiente ale bolii, insa screening-ul ar putea detecta anumite schimbari care pot indica prezenta cancerului. Nivelul cancerupui de PSA poate sugera prezenta cancerului. Nu se stie inca cauza clara a cancerului de prostata. Inveet stiu insa ca acest medicaleptr.identtificarea de cancer incepe atunci cand anumite celule din prostata incep sa creasca si sa se divida mult mai rapid decat celulele normale. Mai mult decat atat, celulele anormale continua sa traiasca atunci cand in mod normal ar trebui sa moara.
Cancerul de prostata: Simptome, Cauze, Tratament – Doc.ro
Prostata este o glanda a sistemului reproducator masculin ce produce majoritatea lichidului din care este alcatuita sperma. Aceasta glanda este situata sub vezica urinara, iar functionarea acesteia este reglata de testosteron hormon sexual masculin. Cancerul de prostata apare rar la barbatii sub Invest medicaleptr.identificarea cancerului de prostata de ani si cu frecventa mai crescuta la varstnici. Iata care sunt miturile si adevarurile legate de cancerul de prostata: Adevar: Chirurgul poate salva nervii ce ajuta la erectie. Acest lucru inseamna ca Invest medicaleptr.identificarea cancerului de prostata avea inca o erectie suficient de puternica pentru actul sexual. Insa cancreului lucru poate necesita un timp mai lung.