Glandele prostatice

Prostate gland, chestnut-shaped reproductive organ, located directly beneath the urinary bladder in the male, which adds secretions to the sperm during the ejaculation of prostatita.adonisfarm.ro gland surrounds the urethra, the duct that serves for the passage of both urine and semen. Rounded at the top, the gland narrows to form a blunt point at the bottom, or apex. Calcifieri prostatice El îşi are originea în aciniţi glandulari ai prostatei sau în glandele periuretrale şi se dezvoltă în interiorul glandei, în jurul uretrei şi al colului vezical. Tulburările pe care le determină apar de obicei după 50 de ani, dar uneori pot surveni şi mai devreme dat fiind că o tumoare benignă. Prostata este strabatuta, in interiorul ei, de uretra prostatica, lunga de 2, cm. Glandele prostatice (circa ) se deschid prin mici orificii de cele doua parti ale veru montanum-ului. Prin aceste mici orificii, in caz de uretrita, germenii microbieni (gonococul mai ales), continuti in uretra, trec in prostata si determina o prostatita, acuta sau cronica. Glandele bulbo – uretrale.

Glandele sexuale bulbo – uretrale sunt cunoscute si sub denumirea de glande Cowper, au forma de para si sunt situate lateral uretrei, in regiunea inferioara prostatica. Glandele sexuale bulbo – uretrale secreta un fluid translucid si alunecos care se revarsa direct la nivelul uretrei.

Glandele prostatice

Glandele prostatice
A fost articolul de ajutor? O conexiune șocantă. Acetilcisteina în doză de mg, respectiv mg este de asemenea menționată ca având succes în anumite cazuri. In schimb o crestere a concentratiei de testosteron produce cancerul de Glandele prostatice, care cuprinde mai ales lobul posterior. Paraziţii din corpul uman. Anatomic Glandele prostatice are forma unui trunchi de con inversat, cu baza in sus, situata in pelvis, sub marginea inferioara a simfizei pubiene si anterior de ampula rectala. Noduli stromali celule musculare si fibroase. In Glandele prostatice, un cancer al prostatei poate, in caz de metastaze, sa antreneze o oboseala, o anemie, o pierdere in greutate etc. Necroza de coagulare si de lichefactie. De aici recomandarea de a Glandele prostatice pentru cateterizarea uretrei, la acesti bolnavi, sonde cudate Thiemann sau Mercier, Couvelaire. Regulament de Utilizare.

Tuseul rectalintotdeauna bimanual, arata : Are o lungime de cm si o circumferinta Glandele prostatice cm; in stare de erectie aceste dimensiuni cresc. History at your fingertips.
Prostata are forma unei castane si cantareste grame. Fiziologie – Prostata, ca si celulele seminale, face parte dintre glandele seminale accesorii care fabrica plasma seminala, de la care se formeaza sperma. Secretiile prostatice se afla sub controlul androgenilor (hormoni masculini, secretati, in principal, de catre testicule). Glandele prostatice produc un lichid laptos, fluid si tulbure care constituie cea mai mare parte a spermei. Au un miros care da mirosul specific ejaculatului. Reactia slab alcalina a secretiei prostatice, favorizeaza motilitatea spermatozoizilor. Este bogata in fosfataza acida, acid citric, zinc.

Glandele prostatice participa prin secretia lor la formarea spermei. Imediat deasupra bazei prostatei se afla situate veziculele seminale al caror volum variaza in functie de perioada de activitate genitala, fiind mai dezvoltate la adult; ele pot fi considerate ca un diverticul, La nivelul uretrei prostatice se deschid ductele ejaculatoare și glandele prostatice. Porțiunea membranoasă a uretrei străbate diafragma urogenitală, este înconjurată de mușchiul sfincter al uretrei și vine în raport cu plexurile venoase vezico-prostatice, ligamentul transvers al perineului și glandele,

Secretie prostatica

Glandele sexuale ale aparatului genital masculin | prostatita.adonisfarm.ro
In stare de erectie a penisului, organele genitale masculine sunt pregatite pentru actul sexual unire cu organele genitale femininein timpul caruia spermatozoizii continuti in lichidul spermatic vor fi proiectati in interiorul organelor genitale feminine in vagin. Toate aceste procedee isi gasesc Glandele prostatice la bolnavii din faza de prostatism sau la cei cu reziduu sub 50 ml, cu Glandele prostatice clare si fara dilatatii ale aparatului urinar superior verificate urog rafic. World J Oncol Review. Inflamaţia este unul Glandele prostatice mecanismele de ap ă rare al sistemului imunitar al organismului. Prostatoce crescuti cu hormoni. Prostate glandchestnut-shaped reproductive organlocated directly beneath the urinary bladder in the male, which adds secretions to the sperm during the ejaculation of semen.

Calcifierile oculare. J Urol.

Dupa varsta de de ani in alveolele prostatice se constituie concretiuni formate din straturi concentrice, uneori calcifiate numite simpexioni sau corpi amilacei, care constituie asa – numitul „nisip prostatic”. Sunt formati din proteine cristale de sparmina si numarul lor creste odata cu inaintarea in varsta. Prostata este o glanda hormono dependenta fiind puternic influentata de hormonii sexuali. Prezenta la nastere, ea se dezvolta „exploziv” la pubertate. In decursul varstei adulte, lobii laterali sunt stimulati de productia de testosteron, pe cand lobul mijlociu si glandele periuretrale stau sub influenta estrogenilor.

Odata cu inaintarea in varsta, in conditii obisnuite, scade producerea de testosteron si prostata se atrofiaza. Aceasta atrofie senila intereseaza intreg organul, atat componenta glandulara cat si cea musulo-conjunctiva. Daca odata cu diminuarea secretiei de testosteron se instaleaza o crestere a nivelului estrogenilor, se va produce „hipertrofia de prostata”.
Aceasta intereseaza in special glandele periuretrale si lobul mijlociu. In schimb o crestere a concentratiei de testosteron produce cancerul de prostata, care cuprinde mai ales lobul posterior. De aici se desprinde aplicatia practica a hormono-influentarii tumorilor prostatei: adenomul se trateaza cu testosteron, iar cancerul cu estrogeni si castrare. Vascularizatia si inervatia prostatei.

Arterele provin din veziculele inferioare si rectalele mijlocii. Din acestea se desprind ramuri capsulare si trabeculare, ambele emit arteriole care se capilarizeaza in jurul glandelor. Venele provenite din aceasta retea capilara urmeaza un traiect paralel, insa invers arterelor. Ele se deschid in largul plex venos prostatic, care inconjoara glanda si se varsa inapoi in vena rusinoasa interna.
Limfaticele se formeaza din plexuri perialveolare, ajung la un plex periprostatic si de aici la nodurile iliace externe, interne si sacrale. Nervii merg de-a lungul vaselor si se termina prin fibre senzitive, secretorii si motoare, provin din plexul nervos prostatic, situat pe fetele posterioare si laterale ale glandei. Plexul nervos prostatic provine din plexul hipo-gastric inferior plex mixt: simpatic si parasimpatic. Hiperplazia prostatica benigna, cunoscuta sub numele de adenom prostatic, fiind principala cauza de disurie, este definita clasic ca o tumora benigna, dezvoltata din glandele periuretrale situate submucos, supramontanal, prespermatic si intrasfincterian inauntrul sfincterului neted.

Din aceasta definitie rezulta ca originea glandulara a tumorii nu este contestata, dar este acceptata in alt sens decat s-ar deduce din termenul de adenom de prostata. Aceasta idee a aparut dupa ce s-a observat ca dupa enuclearea adenomului pe cale transvezicala, prostata propriu-zisa persista, impreuna cu canalele ejaculatorii. Studii mai recente arata ca glandei prostatice i se pot recunoaste doua portiuni : craniata si caudala.
Limita dintre acestea ar fi un plan care trece prin orificiile canalelor ejaculatorii. Primele modificari de hiperplazie prostatica benigna apar in jurul varstei de 35 de ani, aceste modificari sunt reprezentate de noduli stromali vizualizati microscopic, dezvoltati in jurul glandelor periuretrale. Evolutia este lenta, necesitand multi ani pentru formarea nodulilor glandulari hiperplazici maturi, cu dimensiuni de la cativa milimetri la cativa centimetri. Modificarile hiperplazice prostatice rezulta in formarea de :
Noduli stromali celule musculare si fibroase. Noduli fibroadenomatosi tesut fibros si hiperplazie glandulara. Hiperplazie glandulara noduli acinari si hiperplazie stromala.

Celulele activ secretante ce intra in compozitia adenomului prostatic sunt: PSA antigenul specific prostatic , fosfataze acide prostatice PAP , enzime proteolitice, etc, celule ce sunt bogate in zinc. Nu se cunoaste in mod precis cauza hipertrofiei portiunii craniale a prostatei. Au fost invocati mai multi factori: In cazul aterosclerozei s-a crezut ca arterele prostatei caudale fiind afectate, procesul va avea ca urmare atrofia acesteia, in vreme ce prostata craniala, bine vascularizata, se va dezvolta mai amplu, ducand la hipertrofie. Etiologia este incomplet elucidata. Exista mai multe ipoteze care incearca sa explice dezvoltarea adenomiomatoasa a prostatei frecvent corelata cu varsta.
Modificarile hormonale sunt mai evidente la barbatul varstnic. Aceasta se explica prin scaderea progresiva a secretiei de testosteron pe masura inaintarii in varsta, concomitent cu cresterea progresiva a conversiei in estrogeni, in tesutul adipos, a testosteronului seric. Se stie ca orhidectomia castrarea efectuata inainte de pubertate previne dezvoltarea adenomului prostatic.

Se apreciaza ca androgenii sunt necesari pentru initierea, inducerea hiperplaziei prostatice, dar nu si pentru mentinerea acesteia.
Anatomie patologica. Formatiunea tumorala, macroscopic, are aspectul unui con sau al unui trunchi de con cu baza spre vezica si varful in jos, strabatut de uretra. De cele mai multe ori adenomul este format din doi lobi laterali, egali sau asimetrici, la care uneori se adauga si un al treilea lob cunoscut sub numele de lob median. Lobii laterali se dezvolta deseori inegal, deviind axul uretrei. Adenomul este inconjurat de o capsula fibroasa sau fibromusculara, care il separa de tesutul din jur,constituind planul de clivaj in cursul operatiilor deschise.
Fiecare lobul este alcatuit din noduli de forma sferoidala, denumiti corpi sferoizi, ce pot fi usor enucleati.

Microscopic, nodulii sunt formati din hiperplazie stromala muculara si fibroasa , fibroadenomatoasa tesut fibros si hiperplazie glandulara si glandulara noduli acinosi practic toate aceste componente totdeauna prezente, dar in proportii diferite de la un individ la altul. Modificari ale aparatului urinar legate de evolutia adenomului.
Date fiind conexiunile stranse intre prostata craniala si uretra supramontanala, aceasta va fi cel mai mult influentata de dezvoltarea adenomului, fiind alungita de la cm la mai mult de 5 cm. Devierile laterale sunt legate de volumul inegal al lobilor adenomului; iar inchiderea unghiului dintre uretra anterioara si posterioara, de cresterea in inaltime a adenomului. De aici recomandarea de a utiliza pentru cateterizarea uretrei, la acesti bolnavi, sonde cudate Thiemann sau Mercier, Couvelaire.
Colul vezical nu mai este circular, ci ia aspectul unei fante anteroposterioare, cu o comisura anterioara ogivala. Pe buza posterioara se poate observa implantat lobul median, separat prin mici incizuri de lobii laterali.

Uneori el poate constitui un mic opercul care sa obstrueze orificiul colului. In alte cazuri una sau ambele parti laterale ale colului pot sa bombeze mai mult sau mai putin in vezica. In functie de dezvoltarea adenomului, trigonul poate fi normal sau mai mult reliefat in vezica, modificand raportul dintre col, bara interuretrala si orificiile uretrale.
Vezica sufera si ea modificari – mucoasa vezicala poate sa-si pastreze aspectul normal sau sa devina congestiva, cand adenomul se complica cu cistita sau litiaza. Musculatura, in fata obstacolului realizat de adenom, se va hipertrofia progresiv. Hipertrofiei ii urmeaza alungirea si treptat se ajunge la decompensarea fibrelor musculare. In distensiile cronice, ale vezicii urinare cu decompensare, peretele vezical este atrofic, cu fibre alungite, ineficiente.

Diverticulii vezicali sunt determinati de hernierea mucoasei vezicale prin punctele slabe ale peretelui muscular. Sediul orificiilor uretrale poate fi modificat in functie de marimea si evolutia adenomului, astfel ele pot fi apropiate sau indepartate de col edemul mucoasei trigonale, ca si al orificiilor uretrale.
Poate sa devina un obstacol in progresiunea urinei. Hiperpresiunea vezicala in contextul distensiei, poate duce la fortarea orificiilor determinand refluxul vezico-uretral. Prin importanta si evolutia sa, adenomul constituie un obstacol in evacuarea urinii. Lobul median, congestia pelvina, edemul mucoasei si submucoasei, ca si scleroza tesutului conjunctiv din jurul colului accentueaza si mai mult disectazia. Presiunea din vezica creste de la cc apa la cc apa. Pentru a invinge rezistenta, fibra musculara se hipertrofiaza.

Peretele vezical apare ingrosat, iar conturul festonat. Expresia cistoscopica a hipertrofiei musculare este aspectul de „celule si coloane”, iar clinic apar polakiuria, cu mictiuni imperioase si intarzierea declansarii mictiunii. Portiunea intramurala a ureterelor va fi comprimata, ceea ce duce la staza cu dilatatie suprajacenta. Cum obstacolul este acelasi sau se accentueaza progresiv, fibra musculara se decompenseaza si continutul vezical nu mai este evacuat in intregime. Apare reziduu vezical, deci retentia cronica incompleta, polakiuria devine si diurna si se accentueaza progresiv.
Staza vezicala poate duce la fortarea orificiilor uretrale, determinand refluxul vezico-uretral. Insuficienta renala este consecinta stazei uretero-pielice, iar infectia ii agraveaza evolutia. Manifestari clinice.

In mod obisnuit suferinta clinica este legata de evolutia unui adenom ce apare in jurul varstei de 60 ani si mult mai rar, inainte de aceasta, cunoscandu-se totusi cazuri operate in jurul varstei de 40 ani. Polakiuria nocturna, in a doua jumatate a noptii, disuria, diminuarea fortei jetului urinar, marcheaza debutul afectiunii.
Dupa predominanta si intensitatea unora din manifestarile simptomatologice, se pot recunoaste trei forme clinice ; Durata mictiunii este mai prelungita. Dimineata, dupa trezire, apar doua mictiuni apropiate, apoi, in cursul zilei, tulburarile mictionale dispar. Acest aspect corespunde de obicei unui adenom mai ferm, de consistenta unei mingi de tenis; De cele mai multe ori la acesti bolnavi se gaseste un adenom de volum mare, edematos, moale; Controlul rectal arata, de cele mai multe ori, un adenom mic si deseori explorarile evidentiaza un lob median. In faza de prostatism, pe langa simptomele enuntate se mai pot observa : senzatia de corp strain in rect, erectii si polutii nocturne.
Din momentul aparitiei stazei urinare, deci si a reziduului vezical, functia renala va fi afectata.

In afara de manifestarile urinare se pot observa: inapetenta, anemie, cefalee, ameteli acuze legate de gradul de insuficienta renala. Vezica urinara nu se palpeaza suprapubian, dar poate fi perceputa prin tact rectal bimanual. Cantitatea de urina restanta dupa mictiune poate fi evaluata prin sondaj vezical sau poate fi pusa in evidenta prin cistografie urografica postmictionala. Pe langa manifestarile urinare, apar si cele de ordin general. Manifestari urinare. Bolnavul poate deveni un fals incontinent datorita cresterii reziduului vezical. Falsa incontinenta este datorata mictiunii prin prea plin.
Aceasta este mai intai nocturna, apoi diurna. Nu apare la toti bolnavii din acest stadiu. La examenul regiunii hipogastrice se palpeaza globul vezical. Urina, daca nu este infectata, are aspect palid, datorita pierderii puterii de concentrare a rinichiului. Aceasta este explicatia si a unui grad mai mult sau mai putin accentuat de poliurie.

Beneath this layer is connective tissue composed of a thick network of elastic fibres and blood vessels. The tissue that surrounds the secretory ducts and glands is known as interstitial tissue ; this contains muscle , elastic fibres, and collagen fibres that give the prostate gland support and firmness. The capsule enclosing the prostate is also of interstitial tissue.
In man , the prostate contributes 15—30 percent of the semen secreted by the male. The fluid from the prostate is clear and slightly acidic. It is composed of several protein-splitting enzymes ; fibrolysin, an enzyme that reduces blood and tissue fibres; citric acid and acid phosphatase, which help to increase the acidity; and other constituents , including ions and compounds of sodium, zinc , calcium, and potassium.
Normally, the prostate reaches its mature size at puberty, between ages 10 and Around age 50, the size of the prostate and the amount of its secretions commonly decrease.

Enlargement of the prostate in size after midlife, often making urination difficult, may occur as a result of inflammation or malignancy. Prostate cancer is the second most common cancer diagnosed in men worldwide.
Males who do not secrete adequate amounts of the male hormone androgen may maintain normal function of the prostate with injections of androgen. The Skene gland paraurethral gland in females, which is located at the lower end of the urethra, is considered homologous to the prostate gland in males and is sometimes referred to as the female prostate. Prostate gland Article Media Additional Info. Print Cite verified Cite.
While every effort has been made to follow citation style rules, there may be some discrepancies. Please refer to the appropriate style manual or other sources if you have any questions. Tesutul non – glandular este concentrat in zona antero – mediala a prostatei si determina aspectul anterior convex al glandei.

Tesutul glandular este alcatuit din patru componente derivate din segmentele uretrei prostatice.
Uretra prostatica masoara aproximativ trei sau patru centimetri si este formata dintr-un segment proximal si un segment distal, cu lungimi aproximativ egale, care realizeaza intre ele un unghi de aproximativ 35 de grade. Epiteliul secretor al prostatei este in mare parte pseudostratificat, alcatuit din celule columnare si celule bazale sustinute de stroma fibro – elastica care contine fibre musculare de mici dimensiuni. Epiteliul prostatei variaza, prezentand atat zone cu celule cuboidale, cat si zone cu celule scuamoase, in special in regiunile distale si a canalelor prostatice. Uretra prezenta in interiorul prostatei este unita cu cele doua canale ejaculatoare. Veziculele seminale sunt glande cu forma alungita, cu aspect de saci atasati vaselor deferente localizate la baza vezicii urinare.
Veziculele seminale secreta un lochid bogat in zahar sau fructoza, care furnizeaza spermatozoizilor energie si le faciliteaza miscarea.

Lichidul secretat de veziculele seminale reprezinta principalul compus lichid din compozitia secretiei spermatice. Veziculele seminale participa prin produsul lor de secretie la formarea lichidului seminal, asociat cu lichidul secretat de catre caile spermatice. Veziculele seminale au in conditii normale lungimea de cinci centimetri, grosimea de cinci milimetri si capacitatea de cinci pana la 10 mililitri. Glandele sexuale seminale au forme conice, cu baza indreptata superior si varful indreptat inferior. Veziculele seminale au raport anterior cu baza vezicii urinare, raport posterior cu rectul, raport lateral cu ampulele canalelor deferente si raport medial cu plexurile venoase prostatice si vezicale si plexurile nervoase hipogastrice inferioare.
Veziculele seminale sunt irigate de ramurile arterei vezicale inferioare si a arterei rectale mijlocii. Veziculele seminale sunt localizate la nivelul peretelui posterior al vezicii urinare, paralel cu ampula si sunt alcătuite din tubi tortuosi cu o lungime de circa 15 centimetri ca diverticuli ai canalelor deferente, fiind astfel reduse la o lungime de 5 cm.

Functia veziculelor seminale este de secretie a fluidului alcalin, de culoare galbena si consistenta vascoasa, care contine substante care activeaza materialul seminal precum fructoza, citratul, acidul ascorbic, inozitolul, prostaglandinele, proteinele si carbohidratii, care reprezinta si o sursa energetica pentru motilitatea spermatozoizilor. Functionalitatea veziculelor seminale este hormono-dependenta. Epiteliul de tapetare este pseudostratificat, iar lamina propria este alcatuita din tesut conjunctiv fibro – elastic.
Musculara este compusa dintr-un un strat intern circular si unul extern longitudinal de muschi neted, iar adventicea este alcatuita din tesut conjunctiv fibro-elastic. Glandele sexuale bulbo – uretrale sunt cunoscute si sub denumirea de glande Cowper, au forma de para si sunt situate lateral uretrei, in regiunea inferioara prostatica. Glandele sexuale bulbo – uretrale secreta un fluid translucid si alunecos care se revarsa direct la nivelul uretrei.

Anatomia prostatei | Ghid medical, tratamente si remedii naturiste

Calcifieri prostatice - CENTRUL DE CERCETARE NUTRICEUTICA
The prostate is both an accessory gland of the male reproductive system and a muscle-driven mechanical switch between urination and ejaculation. It is found only in some mammals. It differs between species anatomically, chemically, and physiologically. Anatomically, the prostate is found prosatice the bladderwith the urethra passing through it. It is described in gross anatomy as consisting of lobes, and in microanatomy by zone. It is Glandele prostatice by an elastic, fibromuscular capsule and contains glandular tissue as well as connective tissue. The prostate Glandele prostatice produce and contain fluid Glqndele forms part of sementhe substance that is emitted during ejaculation as part of the male sexual Glandele prostatice.

This prostatic fluid is slightly alkaline, Glanddle or white Glandele prostatice appearance. The alkalinity of semen helps neutralize the acidity of the vaginal tractprolonging the lifespan of sperm. Glandele prostatice prostatic fluid is expelled in the first part of ejaculate, together with most of the sperm, because of the action of smooth muscle tissue within the prostate.

Organele genitale masculine

Prostatită

Spre deosebire Glandele prostatice organele genitale feminine, aparatul genital masculin are o Glandele prostatice mai putin aparata, mai externa, fiind exvaginat, extraperitoneal, subtegumentar. El are mai mult misiunea sa transporte si sa depuna spermatozoizii celulele sexuale Glandele prostatice intr-un loc bine ocrotit organimsul feminin in vederea fecundarii, dezvoltarii si nasterii unei fiinte noi. Organele genitale masculine au unele parti corespunzatoare celor feminine, dar cu rol deosebit si anume acela de a completa, de a intregi misiunea organelor genitale feminine in procesul de generare a urmasilor. Astfel ovarelor le corespund cele doua glande sexuale masculine — testiculii — care au un proshatice germinativ, producator de celule sexuale masculine — spermatozoizii — si un rol hormonal Glandele prostatice hormonul sexual masculin — testosteronul.

Cei doi testiculi se afla in partea de jos a regiunii genitale intr-o punga a pielii, cutata, acoperita cu par, denumita scrot. La copil si adolescent, dimensiunile testiculului sunt foarte reduse, la Gandele el creste prostatic, pentru a scadea din nou la batranete, prin atrofie. Tesutul testiculat este o pulpa moale, semifluida, continuta intr-un invelis fibros care ii da o consistenta mai mult sa mai Glandele prostatice ferma. Tesutul propriu esticular este format din asa-numitele canicule seminifere, locul de formare al spermatozoizilor si dintr-un tesut interstitial raspunzator Glandeke secretia endocrina, testosteronul, hormonul sexual masculin. Epididimul acopera testiculul pe partea sa dorsala si craniala, are o lungime de aproximativ 5 cm si contine un conduct colector al canaliculelor seminifere. Proztatice se continua Glandele prostatice canalul deferentș prin intermediul acestui canal, cu o lungime de 25 cm, celulele sexuale masculine ajung la nivelul unei glande numita prostata.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?