Structura prostatei. Prostata se dezvolta complet atunci cand ajungi la varsta de de ani. Glanda atinge atunci o greutate aproximativa de 20 g, avand un diametru transversal de 4 cm. Tesuturile sale sunt strabatute de uretra si canale ejaculatorii. Structura interna a prostatei este alcatuita din 5 lobi: lobul anterior (istmul) lobul. Nu exista metode confirmate de specialisti, care sa previna imbolnavirea prostatei. Insa exista o serie de strategii care pot contribui la reducerea riscului de instalare a bolilor prostatei – iata despre ce este vorba! Principalii factori de risc pentru dezvoltarea cancerului de prostata sunt. Dr. Radu Vrabie: Prostatita reprezintă inflamația țesutului prostatic. Din punct de vedere epidemiologic, prostatita este cel mai frecvent diagnostic urologic la pacienți sub 50 de ani și al treilea cel mai frecvent, după hiperplazia benignă prostatică și cancerul prostatic, la pacienții cu vârsta peste 50 de ani. Cum pot fi recunoscute simptomele și depistate bolile prostatei încă din fazele incipiente, dar și ce modalități de prevenire există ne spune dr.
Laurențiu Deutsch, medic specialist urologie. Ce este prostata? ALTE ȘTIRI. COVID ÎN SIBIU Două paturi eliberate la ATI, dar alte peste de persoane infectate în ultima zi.
Dr carla fabian afectiiunilel prostatei
Anunțuri proiecte. Sharing is smart living! Conform National Institutes of Health patologia inflamatorie a prostatei este clasificată în 4 categorii: În cazul prostatitelor cronice și a sindromului dureros pelvin cronic, antibioterapia este esențială, tratamentul cuprinzând administrarea orală de fluorochinolone timp de două săptămâni, tratament ce poate fi prelungit până la săptămâni dacă urocultura de control este Dr carla fabian afectiiunilel prostatei sau dacă pacientul nu prezintă ameliorarea simptomatologiei clinice. Igiena alimentară, alimentele necondimentate, fără alcool sunt condiţii de dorit, precum și evitarea abținerii de la urinat — de exemplu, în timpul călătoriilor lungi. Cum pot fi prevenite afecţiunile prostatei?
Radu Vrabie: Tratamentul prostatitelor cuprinde mai multe clase de medicamente Drr care antibiotice, alfa blocante, inhibitori de 5-alfa reductază tratament afectiiuniilelantiinflmatoare și chiar agenți fitoterapici. Radu Vrabie: Prostatita reprezintă inflamația țesutului prostatic. Mai mult de jumătate dintre bărbații cu vârsta peste 50 de ani suferă de afecțiuni ale Dr carla fabian afectiiunilel prostatei, însă nu este exclus Dr carla fabian afectiiunilel prostatei orice tânăr trecut de 15 ani să se confrunte cu probleme de această natură. În urma studiilor au fost lansate numeroase ipoteze printre care și aceea conform căreia mediatorii inflamatori stimulează carcinogeneza la nivel prostatic prin mai multe căi, ce includ : inhibarea apoptozei carlx, stimularea proliferării celulare sau degradarea pierderea genelor supresoare tumoral. Rezultatele studiilor sunt promițătoare în cazul tratamentului prostatitelor cronice și a sindromului dureros cronic pelvin prin mecanism inflamator CPPSînsă există necesitatea de efectuare a unor studii ample, multicentrice randomizate, bine standardizate a unor extracte Dr carla fabian afectiiunilel prostatei plante stabile pentru ca tratamentul fitoterapic să facă parte din protocolul terapeutic de bază al prostatitelor. Daca ai o greutate normala, o vei mentine prin dieta echilibrata si sport. Cod poÈtal.
Interviu dr. Laurențiu Deutsch: Afecțiunile prostatei – simptome, tratament, prevenire – Sibiu %
Care sunt posibilităţile de recidivă? Ce este prostata? Obezitatea este un factor care contribuie la aparitia cancerului. Impact pe DN 1: șofer de 72 de ani, transportat la spital 16 aprilie Cererea de înregistrare a fost trimisa cu succes. Mai mult de jumătate dintre bărbații cu vârsta peste 50 de ani suferă de afecțiuni ale prostatei, însă nu este Dr carla fabian afectiiunilel prostatei ca orice tânăr trecut de 15 ani să se confrunte cu probleme de această natură.
După vârsta de 50 de ani, acesta este cel de-al doilea tip de cancer ca frecvenţă la bărbaţi, după cel pulmonar şi este a treia cauză de deces, după cancerul pulmonar şi cel digestiv.
Prostatitele sunt leziuni infecţioase ale prostatei. Pot apare la orice vîrstă, însă de regulă după 15 ani. Simptomele prostatitelor sunt dominate de urinări frecvente si cu cantități mici, durere la urinare, arsură, usturime, urinare dificilă până chiar la retenție completă de urină cauzată de creșterea în volum a glandei. Poate apărea de asemenea febră și frison. În ce măsură fiecare din aceste afecţiuni este tratabilă? Ce tipuri de tratament se recomandă? Care sunt posibilităţile de recidivă?
Adenomul de prostată beneficiază de tratament medical, însă cu respectarea unor criterii: să nu existe complicaţii vezicale de tipul tumori, diverticuli, litiază, iar reziduul postmicțional să nu depăşească ml de urină. Tratamentul chirurgical este indicat în cazul ineficienţei tratamentului medicamentos, al retenției cronice incomplete de urină cu reziduu peste ml de urină, patologie vezicală asociată, retenţie acută de urină.
Cancerul de prostată poate beneficia de tratamente hormonale castrare chimică sau blocadă androgenică , castrare chirurgicală bilaterală, radioterapie, chirurgie cu viză radicală prostatectomie radicală , chirurgie paleativă, chimioterapie.
Opţiunea terapeutică este aleasă în funcție de stadiul bolii, de statusul pacientului, de afecţiunile asociate etc. Referitor la șansele de vindecare a cancerului de prostată, răspunsul este variabil în funcție de stadiul bolii și de tipul histologic al tumorii. Însă, diagnosticat la timp, da , cancerul de prostată este vindecabil! Cum este afectată capacitatea sexuală a bărbaţilor ce se confruntă cu boli ale prostatei? Nu este un mit. Într-adevăr, afecţiunile prostatei și unele dintre tratamentele menţionate mai sus pot duce la disfuncţii erectile, respectiv tulburări de dinamică sexuală şi ejaculare retrogradă.
Disfunctia erectilă sau erecțiile slabe sunt frustrante, dar vestea bună este că pot fi controlate și tratate.
Pentru bărbați este o problemă covârșitoare mai cu seamă pe plan psihic, cauzând depresie, anxietate. În aceste condiții, se impune consultarea specialistului. Asadar, dieta sanatoasa poate contribui la reducerea riscului de afectiuni ale prostatei, in special a celui de cancer prostatic. Mentinerea unui indice de masa corporala sanatos, dar si sportul sunt, de asemenea, recomandate in acest sens. In mod deosebit sunt benefice din acest punct de vedere cele de culoare rosie cum sunt pepenele rosu, rosiile ori grepfrutul. Asta pentru ca acestea contin antioxidantul denumit licopen, despre care se stie ca este benefic pentru glanda prostata.
Pe langa dieta, este foarte important ca barbatul sa isi mentina greutatea. Obezitatea este un factor care contribuie la aparitia cancerului. Daca ai o greutate normala, o vei mentine prin dieta echilibrata si sport.
Pe de alta parte, daca ai probleme cu kilogramele in plus, le poti rezolva adoptand o dieta sanatoasa, care sa creeze totusi deficit caloric. Sportul este si el important atat pentru mentinerea greutatii, cat si pentru reducerea riscului de afectiuni ale prostatei. La inceput, e suficient sa faci 30 de minute de exercitii fizice in cel putin 5 zile din 7. Insa pe masura ce capeti rezistenta si corpul devine mai puternic, vei creste treptat durata antrenamentelor. In timpul antrenamentelor, barbatii ar trebui sa puna accentul pe exercitiile care lucreaza muschii din zona pelvina si pe cei abdominali.
Suplimentele alimentare care contin acid folic si alte vitamine ar trebui luate numai la recomandarea medicului de catre barbatul cu risc crescut de cancer prostatic. Orice barbat ar trebui sa respecte indicatiile de mai sus, insa acestea sunt obligatorii pentru barbatii care se afla in categoriile de risc cresut de cancer de prostata. Factorii de risc in dezvoltarea acestui tip de cancer sunt istoricul familial in ceea ce priveste cancerul prostatic, cel ovarian sau mamar, varsta inaintata ori mutatia genei BRCA.
Cererea de înregistrare a fost trimisa cu succes. Radu Vrabie: Algoritmul de diagnostic al prostatitelor cuprinde următoarele examinări: Examenul clinic joacă un rol important în evaluarea pacienților cu prostatită, dar de obicei nu este suficient pentru a pune diagnosticul. De asemenea examenul clinic cuprinde și tușeul rectal care este util în diagnosticului prostatitei acute, care uneori poate fi dificil de efectuat datorită durerii perineale sau a spasmului sfincterian, prostata fiind foarte sensibilă, dureroasă și cu o consistență moale. În celelalte categorii de prostatite categoria II,III și IV de cele mai multe ori prostata este fără modificări patologice la tușeul rectal. În cazul pacienților cu prostatită cronică cele mai importante investigații sunt reprezentate de urocultură și examenul secreției prostatice, prin evidențierea agentului etiologic în cazul prostatitelor cronice bacteriene și respectiv evidențierea prezenței leucocitelor în lichidul seminal în cazul sindromului dureros pelvin cronic prin mecanism inflamator categoria IIIA.
Testul celor 4 pahare Testul Meares și Stamey este util pentru identificarea sursei de bacteurie: uretrală, prostatică sau vezicală. De asemenea în prezența unor manifeste clinice particulare precum sindrom obstructiv urinar se pot efectua uroflow-metria, uretrografia retrogradă sau uretrocistoscopia pentru identificarea cauzei obstructive.
Ecografia endorectală nu prezintă o importanță ridicată în diagnosticul prostatitelor, dar poate pune în evidență prezența unor complicații precum abcese prostatice, calcificări intraprostatice sau modificări ale veziculelor seminale. Biopsia prostatică nu este indicată de rutină în diagnosticul prostatitelor cronice, dar se impune în cazul unei suspiciuni neoplazice creșterea nivelului seric al antigenului prostatic specific — PSA.
Trebuie însă luat în considerare faptul că pot exista valori serice crescute ale PSA în cadrul prostatitelor cronice, valori care se pot corecta după administrarea unui tratament antibiotic.
Radu Vrabie: Tratamentul prostatitelor cuprinde mai multe clase de medicamente printre care antibiotice, alfa blocante, inhibitori de 5-alfa reductază tratament hormonal , antiinflmatoare și chiar agenți fitoterapici. Antibioterapia este tratamentul cel mai utilizat de către urologi în tratarea atât prostatitelor acute cât și cronice.
Astfel în cazul prostatitelor acute cu manifest clinic prezent febră, durere perineală, alterarea stării generale se impune antibioterapie masivă parenterală reprezentată de administrarea unei cefalosporine de generația a III-a sau fluorochinolonă asociată cu un aminoglicozid, cu continuarea tratamentului antibiotic două-patru săptămâni după remisia simptomelor acute.
În cazul prostatitelor cronice și a sindromului dureros pelvin cronic, antibioterapia este esențială, tratamentul cuprinzând administrarea orală de fluorochinolone timp de două săptămâni, tratament ce poate fi prelungit până la săptămâni dacă urocultura de control este pozitivă sau dacă pacientul nu prezintă ameliorarea simptomatologiei clinice.
Eficiența alfa-blocantelor și a tratamentului hormonal inhibitori 5-alfa reductază în tratamentul prostatitelor cronice a fost evidențiată în cadrul mai multor studii ce au indicat faptul că utilizarea alfa-blocantelor îmbunătățește fluxul urinar cu diminuarea refluxului ductal intrprostatic, iar utilizarea inhibitorii de 5-alfa reductază reduc simptomatologia clinică în sindromul dureros cronic pelvin rpin mecanism inflamator IIIA.
Utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene, steroidiene sau imunosupresoarelor reprezintă o parte din tratamentul adjuvant al prostatitelor cronice, însă studiile clinice indică ineficiența acestora în monoterapie n. Tratamentul chirurgical trebuie evitat în cazul prostatitelor cronice. Totuși, în cazul unui abces prostatic drenajul se impune, iar dacă există un episod de retenție acută de urină cu imposibilitatea de cateterizare uretrală, se impune montarea unei cistostomii suprapubiene.
Nu exista metode confirmate de specialisti, care sa previna imbolnavirea prostatei. Insa exista o serie de strategii care pot contribui la reducerea riscului de instalare a bolilor prostatei — iata despre ce este vorba! Principalii factori de risc pentru dezvoltarea cancerului de prostata sunt neinfluentabili — varsta, mutatii genetice, istoric familial. Insa exista cativa factori care pot fi modificati — dieta nesanatoasa si obezitatea. Asadar, dieta sanatoasa poate contribui la reducerea riscului de afectiuni ale prostatei, in special a celui de cancer prostatic. Dr carla fabian afectiiunilel prostatei unui indice de masa corporala sanatos, dar si sportul sunt, de asemenea, recomandate in acest sens. In mod deosebit sunt benefice din acest punct de vedere cele de culoare rosie cum sunt pepenele rosu, rosiile ori grepfrutul. Asta pentru ca acestea contin antioxidantul denumit licopen, despre care se stie ca este benefic pentru glanda prostata. Pe langa dieta, este foarte important ca barbatul sa isi mentina greutatea.
Obezitatea este un Dr carla fabian afectiiunilel prostatei care contribuie la aparitia cancerului. Daca ai o greutate normala, o vei mentine prin dieta echilibrata si sport. Pe de alta parte, daca ai probleme cu kilogramele in plus, le poti rezolva adoptand o dieta sanatoasa, care sa creeze totusi deficit caloric.
Interviu dr. Laurențiu Deutsch: Afecțiunile prostatei – simptome, tratament, prevenire
Prostatita este cea mai întâlnită afecțiune urologică a bărbaților până în 50 de ani. Există mai multe tipuri de prostatite, iar tratamentul diferă în funcție de factorul declanșator. Netratată corespunzător, prostatita poate avea consecințe majore, una dintre cele mai grave fiind Dr carla fabian afectiiunilel prostatei. Radu Vrabie, medic specialist urolog, a explicat pentru smartliving. Radu Vrabie: Prostatita reprezintă inflamația țesutului prostatic. Din punct de vedere epidemiologic, prostatita este cel mai frecvent diagnostic urologic la pacienți sub 50 de ani și al treilea cel mai frecvent, după hiperplazia benignă prostatică și cancerul prostaticla pacienții cu vârsta peste 50 de ani.