Barbatii cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani sunt mai expusi riscului de prostatita. Infectie la nivelul vezicii urinare. Infectiile urinare cresc, de asemenea, riscul de prostatita bacteriana, asta pentru ca bacteriile pot ajunge la prostata. Traumatisme in zona pelviana. De cele mai multe ori cauzele prostatitei nu sunt cunoscute. Aproximativ 50% din barbatii cu prostatita nu au semne de inflamatie, deci o cauza exacta nu poate fi determinata. Dintre cei care au semne de inflamatie, aproximativ 10% au o infectie bacteriana.
Un procent mic dintre aceste persoane cu inflamatia prostatei nu prezinta simptome. Barbatii foarte activi sexual in tinerete prezinta riscuri mari de a dezvolta cancer la prostata, spune un studiu realizat de Universitatea Nottingham.
Diferenta dintre cistita si prostatita la barbatii
Cod poÈtal. Pentru a preveni prostatita acuta Diferenta dintre cistita si prostatita la barbatii indica: – mentinerea unei igiene optime – administrarea de lichide pentru a mentine urinarea normala – terapia precoce a infectiilor urinare – evitarea sexului anal neprotejat. Cate stele ii acorzi acestui articol? A existat o diferenta si in ceea ce priveste frecventa de masturbare, dar decalajul dintre cele doua grupuri s-a redus o data cu inaintarea in varsta, sugerand ca diferenta cea mai mare a fost inregistrata la Diferenta dintre cistita si prostatita la barbatii de 20 de ani. Studii gimnaziale Studii liceale Studii post liceale Studii superioare facultate Studii post universitare Studii doctorale. Abonarea a fost fÄcutÄ cu success. Prostatita – Simptome Simptomele sunt asemanatoare pentru toate formale de prostatita, cu exceptia prostatitei acute prostattita si Diferentq prostatitei inflamatorii asimptomatice.
Prostatita – Mecanism fiziopatologic Prostatita, in special cea care are perioade lungi simptomatice, poate cauza stress, anxietate sau Difeernta. Cum sa obtii si sa pastrezi un bronz cistota si de durata. Ce chimicale conține vopseaua de ouă din comerț! De cele mai multe ori cauzele prostatitei nu sunt cunoscute. Tocmai de aceea, medicii urologi recomanda, de regula, un tratament prelungit cu antibiotic si alte medicamente specifice tipului de infectie, astfel incat valoarea markerilor PSA antigenul specific prostatic sa scada puternic, sub valoarea normala, si sa se evite o eventuala recidiva. Referinte: cistkta Webmd. Prostatita – Consult de specialitate Se indica consultul de urgenta in cazul in care apar: febra, frisoane, simptome urinare ca durere sau senzatie de arsura la urinare sau in cazul in care apare hematuria urina cu sange sau piuria urina cu colectie purulenta.
Prea mult sex duce la cancer de prostata?
Studii gimnaziale Studii liceale Studii post liceale Studii superioare facultate Studii post universitare Studii doctorale. Cercetatorii au speculat astfel faptul ca hormonii sexuali sunt responsabili la unii barbati atat vintre apetitul sexual mare, cat si pentru dezvoltarea cancerului de prostata ulterior. Cererea de înregistrare a fost trimisa cu succes. In cazul in care se suspecteaza o prostatita bacteriana acuta sau cronica, in special in cazul in care apare si febra, este indicat cisita medicului specialist. Aceasta poate fi asociata cu activitatea sistemului imunitar sau cu daune produse in zona Diferenta dintre cistita si prostatita la barbatii.
Prostatita consta in inflamarea prostatei, adica a glandei situata exact sub vezica urinara a barbatului. Glanda prostata are rolul de a produce lichidul care transporta spermatozoizii. Prostatita cauzeaza adesea disconfort si durere la urinare. Aceasta afectiune poate aparea la orice varsta, insa, in general, afecteaza barbatii de peste 50 de ani. In functie de cauzele sale, prostatita poate sa aiba un debut brusc sau poate sa apara treptat.
Aceasta poate sa fie tratata rapid, insa totodata poate sa persiste pentru perioade indelungate ori poate reveni la un anumit interval de timp.
Prostata este o glanda cu dimensiunile unei nuci, amplasata sub vezica urinara a barbatului, care face parte din sistemul reproducator masculin. Prostatita este afectiunea caracterizata de inflamatia acestei glande. Printre simptomele acestei afectiuni se numara disconfortul la urinare si nevoia frecventa de a urina. In functie de cauza ei, prostatita poate aparea brusc sau se poate instala treptat. Aceasta se poate ameliora de la sine sau poate necesita tratament. Uneori, prostatita persista mai multe luni sau revine frecvent — in aceasta situatie vorbim despre prostatita cronica.
Daca ajung bacterii la nivelul prostatei, apare prostatita bacteriana, care are un debut brusc si se manifesta prin simptome precum urinari frecvente, diconfort si durere in timpul mictiunii, dar si febra, frisoane, dureri musculare si articulare ori jet slab al urinei.
Aceasta afectiune este una severa si necesita tratament pe baza de antibiotice. Barbatul care sufera de aceasta forma de prostatita trebuie sa mearga urgent la medic. Aceasta forma de prostatita este mai frecventa in randul varstnicilor. Este mai blanda decat cea bacteriana acuta, insa poate persista luni la rand. De multe ori, barbatii au de-a face cu o asemenea prostatita dupa o infectie a tractului urinar. Cea mai frecventa forma de prostatita, cea cronica se aseamana cu prostatita bacteriana, insa analizele nu depisteaza nicio bacterie.
Nu se cunosc cauzele acestui tip de prostatita. Prostatita inflamatorie asimptomatica este un tip de prostatita care nu prezinta simptome, desi glanda este inflamata.
Aceasta este depistata in timpul analizelor si testelor care verifica functiile prostatei. Nu necesita tratament, insa poate cauza infertilitate. Cauzele prostatitei difera in functie de tipul acesteia. De pilda, prostatita bacteriana este cauzata de infectia cu o bacterie. Aceasta bacterie poate ajunge la nivelul prostatei calatorind din tractul urinar. Si raporturile sexuale neprotejate pot cauza prostatita prin expunerea la bacterii cu transmitere sexuala precum Chlamydia. Pe de alta parte, prostatita cronica are cauze necunoscute.
Aceasta poate fi asociata cu activitatea sistemului imunitar sau cu daune produse in zona pelviana. Cu toate ca orice barbat poate avea de-a face cu prostatita, exista unii mai expusi acestui risc. Infectiile urinare cresc, de asemenea, riscul de prostatita bacteriana, asta pentru ca bacteriile pot ajunge la prostata.
Traumatismele in zona pelviana, mai ales cele din timpul unor activitati precum mersul pe bicicleta sau calaritul, pot mari predispozitia pentru prostatita. In general, in jurul varstei de 50 de ani apar simptomele specifice prostatei marite — nevoia frecventa de a merge la toaleta, senzatia de golire insuficienta a vezicii urinare sau jetul slab al urinei.
Simptomele apar pentru ca prostata inconjoara uretra, prin intermediul careia urina calatoreste din vezica inspre penis. Atunci cand prostata se mareste, poate obstructiona fluxul urinei punand presiune pe uretra. Hiperplazia benigna de prostata nu este o afectiune care pune in pericol viata barbatului, insa poate afecta calitatea vietii acestuia considerabil. Fiind o boala progresiva, aceasta evolueaza odata cu trecerea anilor. Un studiu facut de catre cercetatorii chinezi a analizat legatura dintre varsta si marirea prostatei.
Pentru acest studiu, s-a folosit un esantion de barbati, impartiti in 3 grupuri, in functie de varsta: grupul de de ani, cel de de ani si grupul de de ani.
La finalul studiului, oamenii de stiinta au concluzionat ca exista o legatura clara intre inaintarea in varsta si marirea prostatei. Cresterea cea mai mare se observa dupa implinirea varstei de 60 de ani. Si cancerul de prostata apare in general la pacientii mai in varsta. In medie, din 3 barbati diagnosticati cu cancer de prostata , 2 au varsta de peste 65 de ani. Dupa cancerul de piele, cel de prostata este cel mai des tip de cancer intalnit la barbati, la nivel mondial.
Prostatita nu este neaparat asociata cu inaintarea in varsta, aceasta fiind mai des intalnita la barbatii de de ani. Oricare dintre afectiunile prostatei ar trebui diagnosticata timpuriu si tratata cum se cuvine, insa in cazul cancerului prostatic, diagnosticarea timpurie poate face diferenta dintre supravietuire si deces.
Asadar, avand in vedere ca inaintarea in varsta este un factor de risc pentru bolile glandei prostate, barbatul ar trebui sa isi faca un control urologic anual, mai ales dupa implinirea varstei de 50 de ani. In acest fel, acesta are posibilitatea de a depista bolile prostatei in stadii incipiente, deci sansele de vindecare sunt mai mari. Screeningul pentru cancerul de prostata este si mai important pentru barbatii care intra in categoria celor cu risc crescut de cancer prostatic — barbatii care au in familie o ruda care a fost diagnosticata cu aceasta afectiune, in special frate sau tata, sunt predispusi cancerului prostatic.
Asadar, acestia trebuie neaparat sa actioneze din timp. Intarzierea tratamentului creste riscul aparitiei de complicatii de tipul sepsisului sau abcesului prostatic. Se indica consultul de urgenta in cazul in care apar: febra, frisoane, simptome urinare ca durere sau senzatie de arsura la urinare sau in cazul in care apare hematuria urina cu sange sau piuria urina cu colectie purulenta. Aceste simptome inidca prostatita acuta.
Investigarea pacientului suspect de prostatita incepe cu examenul fizic general si cu istoricul medical al pacientului. Tipul prostatitei nu poate fi determinat numai din istoric si simptome. Sunt necesare analize de laborator. Prostatita acuta bacteriana este forma cea mai comuna de prostatita si cea mai usor de diagnosticat.
In cazul in care aceasta se suspecteaza se indica efectuarea de culturi urinare pentru a determina prezenta si tipul bacteriilor. In cazul in care nu se suspicioneaza o infectie bacteriana se efectueaza culturi din secretiile prostatice, recoltate prin masarea prostatei. Masarea prostatei pentru a determina aparitia secretiilor nu este indicata in cazul suspectarii unei infectii bacteriene pentru ca acest procedeu poate fi periculos si dureros.
Unii specialisti considera ca masarea prostatei cu infectie bacteriana creste riscul de a dezvolta septicemie infectie in sange.
Terapia prostatitei incepe cu administrarea de antibiotice timp de cateva saptamani. In cazul in care simptomele se amelioreaza, se continua antibioterapia pentru luni. In cazul in care simptomele nu se amelioreaza in timpul terapiei cu antibioptice, se fac analize suplimentare. Terapia prostatitei acute bacteriene vizeaza vindecarea infectiei si prevenirea complicatiilor. Prostatita acuta bacteriana este tratata cu antibiotice, medicamente pentru febra antipiretice si durere antialgige , administrare de fluide si odihna. In cazul in care urinarea nu este posibila sau in cazul in care este necesara terapia intravenoasa cu antibiotice, se indica internarea in spital.
In cazul in care se suspecteaza o prostatita bacteriana acuta sau cronica, in special in cazul in care apare si febra, este indicat consultul medicului specialist.
In acest caz se va recomanda un tratament eficace. Aceste masuri amelioreaza simptomele si grabesc vindecarea – evitara constipatiei printr-o alimentatie ce sa cuprinda multe fibre: fructe si legume, paine integrala, cerale si multe lichide.
Legatura dintre varsta barbatului si afectiunile prostatei: ce spun studiile
Prostatita reprezinta o boala inflamatorie a prostatei, organ de forma ovala, ce se afla sub vezica urinara a barbatului si inconjoara uretara. Prostata produce cea mai mare parte a lichidului seminal. De cele mai multe ori cauzele prostatitei nu sunt cunoscute. Un procent mic dintre aceste persoane cu inflamatia prostatei nu prezinta simptome. Simptomele sunt asemanatoare pentru toate formale de prostatita, cu exceptia prostatitei acute bacteriene si a prostatitei inflamatorii asimptomatice. Simptomele formelor cronice de prostatita, inclusiv a sindromului dureros cronic pelvin inflamator si neinflamator, includ: Durerea se accentuaza in timpul digestiei intestinale – durere sau disconfort in timpul sau dupa ejaculare – durere la extremitatile penisului. Prostatita, in special cea care are perioade lungi simptomatice, poate cauza stress, anxietate sau depresie. Barbatii cu prostatita acuta bacteriana au durere de intensitate crescuta si pot necesita spitalizare. Diferenta dintre cistita si prostatita la barbatii se vindeca in urma terapiei cu antibiotice.
Intarzierea tratamentului creste riscul aparitiei de complicatii de tipul sepsisului sau abcesului Diferenta dintre cistita si prostatita la barbatii. Se indica consultul de urgenta in cazul in care apar: febra, frisoane, simptome urinare ca durere sau senzatie de arsura la urinare sau in cazul in care apare hematuria urina cu sange sau piuria urina cu colectie purulenta. Aceste simptome inidca prostatita acuta. Investigarea pacientului suspect de prostatita incepe cu examenul fizic general si cu istoricul medical al pacientului.
Prea mult sex duce la cancer de prostata?
Barbatii foarte activi sexual in tinerete prezinta riscuri mari de a dezvolta cancer la prostata, spune un studiu recent. Asa o fi? Hai sa aflam! Studiul realizat de Universitatea Nottingham, Anglia, s-a bazat pe chestionarea unui numar mare de barbati, dintre care jumatate fusesera diagnosticati cu cancer de prostata, iar cealalta jumatate erau sanatosi. Acestia au fost intrebati de frecventa activitatii lor sexuale inclusiv masturbare la varsta de 20, 30, respectiv 40 de ani. De asemenea, au fost rugati sa mentioneze cate partenere sexuale au avut si daca acestea au fost diagnosticate cu orice tip de infectii sexuale. De asemenea, doua cincimi din grupul celor afectati de cancer au avut cu 6 sau chiar mai multe partenere sexuale in comparatie cu mai putin de o treime din grupul celor sanatosi.
A existat o diferenta Diferenta dintre cistita si prostatita la barbatii in ceea ce priveste frecventa de masturbare, dar decalajul dintre cele doua grupuri s-a redus o data cu inaintarea in varsta, sugerand ca diferenta Diferenta dintre cistita si prostatita la barbatii mai mare a fost inregistrata la varsta de 20 de ani.