Ce înseamnă adenom de prostată. Prostata este un organ glandular și fibromuscular care face parte din sistemul reproducător al bărbaților. Aceasta are aspectul unei castane și poate cântări până la 28 de grame. Prostata înconjoară uretra și are rolul de a produce cea mai mare parte a, Spre deosebire de cancerul de prostata, in adenom valorile PSA sunt in general de 10 ori mai scazute, consistenta elastica (la EDR). Punctia biopsiei si examenul histopatologic nu rezolva in totdeauna dilema, deoarece cancerul poate coexista cu adenomul. In stricturile uretrale si scleroza de col volumul prostatei nu este modificat. Adenomul de prostata, cunoscut si sub denumirea de hiperplazie benigna de prostata ori, in termeni populari, “prostata marita”, este o afectiune necanceroasa, caracterizata de marirea prostatei in urma multiplicarii rapide a celulelor acesteia.
Adenomul de prostata poate determina retentia acuta completa de urina, hematurie (prezenta sangelui in urina) precum si agravarea simptomatologiei urinare. Hematuria se datoreaza rupturii venelor dilatate de la nivelul vezicii urinare cauzate de presiunea de la acest nivel.
Diagnostic diferential adenom prostata
Dumitrache Cherciu pe 18 Mai Cele care depasesc 40 de grame au un risc foarte mare de recidiva prin restanta de tesut adenomatos. Cand se administreaza oral, sub forma de drajeu induce Diagnostic diferential adenom prostata peristaltismului prin actiunea directa asupra mucoasei colonului, rezultand in mod obisnuit un scaun moale. Tuseul rectal presupune examinarea rectului si a prostatei cu ajutorul degetului. In mod normal, dimensiunile prostatei sunt similare cu cele ale unei castane. De atunci traiesc cu sonda. Pe site ul domnului doctor se face inregistrarea pentru seminar si tot acolo Diagnostic diferential adenom prostata mai multe informatii. Rezectia prin ablatie se realizeaza prin irigare continua.
Odata cu trecerea anilor, riscul de adenom de prostata este mai mare.
Diagnostic diferential Diagnosticul diferential in adenomul de prostata se face cu alte afectiuni obstructive subvezicale: cancerul de prostata; tumori vezicale superficiale sau infiltrative cu dezvoltare spre colul vezical, obstruandu-l; litiaza vezicala; stricturile uretrale; tumorile uretrei; calculii uretrali; stenoza de meat uretral; fimoza si parafimoza; corpi straini vezicali sau uretrali. Adenomul de prostata (sau hipertrofia benigna de prostata – HPB) reprezinta o afectiune benigna si consta in marirea de volum a zonei prostatei situata spre interiorul uretrei. Cel mai frecvent apare dupa varsta de 50 ani si se datoreaza modificarilor hormonale care apar cu varsta. adenom de prostata. In septembrie , sotul meu s-a intalnit cu un batranel in sat si i-a spus ca era trist deoarece tata provocase un accident rutier dupa ce plecase speriat din spital. Fusese internat pentru operatie de adenom de prostata si a refuzat sa o mai faca. Pentru diagnosticul: hipertiroidiei, gusei endemice, megatiroidei, tireotoxicozei factitia; adenomului toxic, carcinomului tiroidian si/sau metastazelor radiocaptante, hipotiroidiei (diagnostic diferential forme primare si secundare), tiroiditelor acute si subacute (si urmarirea evolutiei sub tratament), distrofiilor endemice tireopate (determinarii aviditatii pentru ioduri), ectopiei tiroidiene (tiroida sublinguala,,
Adenomul de prostata: medicatie sau operatie? – Sănătate > Nefrologie – prostatita.adonisfarm.ro
Generalitati Lucrarea reprezinta prima mono-grafie publicata in tara noastra care trateaza aspectele Diagnostic diferential adenom prostata ale aparatului genital feminin si patologia infertilitatii feminine de etiologie pelvina prin diferentiak comparata, cu utilizarea Histero-salpingo-grafiei digitale, care are avantajul explorarii „in timp real”, a Ecografiei Doppler color, spectral, cu reconstructii 3D si 4D, a tomografiei computerizate cu achizitie helicoidala multispire si cu reconstructii multiplanare, tridimensionale si angiografice, precum si a imagisticii prin Rezonanta Magnetica Nucleara, cu achizitii multiplanare, metoda neiradianta, indicata in cazuri selectate. Proststa instabila impreuna cu infarctul miocardic fac parte addnom entitate comuna denumita sindrom coronarian acut SCA. Aceasta presupune indepartarea adenkm excesiv cu ajutorul energiei laserului.
De asemenea, medicul specialist urolog Cristian Surcel atrage atentia asupra faptului ca un pacient care are o infectie poate sa ascunda un adenom. Pe măsură Diagnostic diferential adenom prostata prostata crește, va pune presiune pe pereții uretrei, iar vezica urinară își pierde capacitatea de a se goli complet. Aparitia adenomului de prostata determina modificari ale actului mictional urinar. Adenomul de prostată este benign și, în același timp, nu crește riscul de apariție a cancerului de prostată. Transferina este principala proteina de Diagnostic diferential adenom prostata a fierului in sange. Ejacularea poate crește nivelul PSA pentru 24 sau 48 de ore.
Tot in timpul analizelor de sange se poate verifica si nivelul PSA — indicator al sanatatii prostatei. Antigenul prostatic specific este substanta produsa in mod natural de prostata. Acesta se poate regasi in sange in cantitati reduse, insa daca nivelul este prea mare, poate fi semnul unei probleme a prostatei.
Adenomul de prostata, dar si infectiile, inflamatia ori cancerul de prostata pot fi cauze ale nivelului ridicat de PSA in sange.
Daca nivelul PSA este mare si tuseul rectal a relevat anumite anomalii, medicul va recomanda investigatii suplimentare. Ecografia transrectala permite evaluarea prostatei. Aceasta este facute prin introducerea in anus a unei sonde. In timpul biopsiei, se poate recolta si tesut de la nivelul prostatei, pentru realizarea biopsiei — asta se intampla daca medicul suspecteaza cancer prostatic. Cistoscopia este recomandata de medic atunci cand se doreste vizualizarea interiorului uretrei si al vezicii urinare. Se face cu anestezie locala. Lasat netratat, adenomul de prostata poate avea complicatii. Acestea nu sunt frecvente, insa pot aparea. Retentia acuta de urina poate sa apara daca prostata marita obstructioneaza complet uretra.
Intr-o asemenea situatie, pacientul necesita ingrijiri medicale de urgenta. Acesta va avea nevoie de un cateter urinar pentru drenarea urinei. Poate fi necesara interventia chirurgicala pentru deblocarea uretrei. Din cauza ca adenomul de prostata nu permite golirea completa a vezicii, creste si riscul de infectii ale tractului urinar. Daca acestea sunt recurente, medicul poate lua in calcul interventia chirugicala. Tot din cauza ca vezica nu se goleste complet pot aparea si pietrele la nivelul vezicii urinare. Acestea, la randul lor, pot cauza infectii, iritatie si obstructionarea fluxului de urina. Adenomul de prostata poate provoca daune renale sau ale vezicii urinare daca nu este tratat cum se cuvine.
La capitolul „tratament prostata”, este important sa retinem ca, daca adenomul de prostata se manifesta, pacientul trebuie tratat. Tratamentul pentru prostata marita se alege in functie de mai multi factori, printre care si dimensiunile prostatei, varsta pacientului, afectiunile asociate si intensitatea simptomatologiei.
De pilda, pacientii care nu au simptome foarte evidente, pot amana tratamentul. Insa in alte situatii, tratamentul pentru hipertrofie de prostata este esential pentru o viata normala. Tratamentul medicamentos este folosit, de obicei, pentru tratarea adenomului de prostata.
Medicamentele alfa blocante au rolul de a relaxa musculatura prostatei, facilitand astfel urinarea. Acestea sunt foarte eficiente daca prostata nu este foarte mare. Inhibitorii de 5-alfa reductaza sunt, de asemenea, folositi. Acestia au rolul de a micsora prostata prin reglarea activitatii hormonale. In cazurile mai grave, daca dimensiunile prostatei sunt foarte mari ori daca pacientul nu raspunde la tratamentul medicamentos, poate fi necesara interventia chirurgicala.
In cazul adenomului de prostata este necesara indepartarea unei portiuni din glanda. Exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale pentru hipertrofie de prostata, unele minim invazive, altele clasice — medicul va lua decizia impreuna cu pacientul atunci cand va alege tipul de interventie.
Rezectia transuretrala a prostatei TURP este considerata standardul de aur in tratarea adenomului de prostata. Aceasta este insa posibila numai in cazul in care adenomul nu depaseste 90 de grame. Aceasta procedura se realizeaza prin uretra si implica indepartarea intregului strat exterior al prostatei. Si interventia minim invaziva cu laser este o optiune in tratarea adenomului de prostata. Aceasta presupune indepartarea tesutului excesiv cu ajutorul energiei laserului.
Se preconizeaza ca in , peste de mii de pacienti vor fi diagnosticati cu adenom prostatic. Cauzele aparitiei adenomul de prostata nu sunt destul de bine cunoscute. Insa, se stie ca incepand de la varsta de 40 de ani, prostata sufera niste schimbari, determinand urinarea cu dificultate si tulburari ale vezicii urinare.
De aceea este foarte important sa acorzi o atentie deosebita simptomelor alarmante si sa apelezi la ajutorul unui urolog. Care sunt simptomele alarmante? Medicul specialist urolog Cristian Surcel recomanda sa te prezinti la un consult de specialitate daca ai urmatoarele simptome: efort mictional; jet urinar slab; jet urinar intrerupt; senzatia de golire incompleta a vezicii urinare; urinari frecvente noaptea; imperiozitate mictionala; durere si jena la urinat. Nocturia este cel mai suparator simptom care afecteaza semnificativ calitatea somnului „, mai adauga asist. Cristian Surcel, medic specialist urolog.
Se intampla ca aceste simptome sa fie asociate si altor afectiuni care se manifesta la fel, de aceea trebuie pus un diagnostic corect pentru a exclude alte probleme.
Principalele complicatii ale adenomului de prostata sunt: formarea pietrelor sau a diverticulilor la vezica urinara, infectiile urinare, retentie acuta de urina, hematurii recidivante, iar in cazurile severe se poate ajunge si la i nsuficienta renala. De asemenea, medicul specialist urolog Cristian Surcel atrage atentia asupra faptului ca un pacient care are o infectie poate sa ascunda un adenom. Ce se intampla la urolog? Odata ajuns la medicul urolog, dr. Cristian Surcel explica despre principalele analize pe care trebuie sa le faci in obtinerea unui diagnostic corect. Discutia cu medicul urolog este foarte importanta.
Este vorba despre 7 intrebari cu variante de raspuns in functie de severitatea simptomului din intrebare; 3. Examenul fizic sau tuseul rectal care trebuie efectuat doar de medicii cu experienta; 4.
Analize de urina si sange pentru a determina antigenul specific prostatei PSA; 5. Calendarul mictional pe ultimele 24 de ore furnizeaza informatii importante despre orele si frecventa mictiunii; 6. Ecografia prostatei ; 7. La indicatia medicul se mai pot efectua si alte investigatii suplimentare , in functie de problemele descoperite. Tratament medicamentos sau interventie chirurgicala? In functie de particularitatile fiecarui caz se poate opta pentru supraveghere medicala atenta cu modificari in stilul de viata: reducerea aportului de lichide seara, consum redus de alcool si cafea si urinari mai frecvente , tratament medicamentos sau interventie chirurgicala.
Pacientii trebuie sa retina ca daca operatia a fost efectuata corect si adenomul de prostata a fost extirpat, riscul de recidiva este exclus „, mai adauga dr.
Tratamentul medicamentos al adenomului de prostata consta in alfa-blocante, care relaxeaza colul vezical si faciliteaza evacuarea urinei, inhibitori de reductaza, fitoterapie sau tratamentul combinat. Fitoterapia este considerata o optiune de linia , deoarece poate sa mascheze simptomatologia si sa agraveze boala. De aceea, este greu de spus ca aceasta terapie functioneaza la toti pacientii „, ne spune dr. De retinut! Noaptea nu este normal sa ne trezim pentru a urina pentru ca vezica se odihneste; 2. Dupa fiecare urinare, trebuie sa simti ca vezica s-a golit complet; 3. Nu este normala durerea la urinat.
Daca simti durere sau jena la urinat trebuie sa ceri sfatulu urologului; 4. Carenta de zinc conduce la hipertrofia prostatei marire necanceroasa a glandei ; 4. Adenomul de prostata si cancerul de prostata sunt doua afectiuni separate care se dezvolta in zone diferite. Sfatul specialistului Asist.
Investigatiile sunt simple: analize de urina si sange pentru a determina antigenul specific prostatei PSA si ecografia aparatului urinar: rinichi, vezica urinara si prostata. Valorile normale trebuie sa se incadreze intre 0 – 4 nanograme, iar cele patologice sunt peste 4 nanograme.
Testul PSA costa in jur de 10 ron „. Articole utile: Prostata: anatomie, afectiuni si tratamente Cancerul de prostata: simptome de alarma. Miki pe 26 Feb , Saidac pe 9 Iun , Dumitrache Cherciu pe 18 Mai , Simi pe 20 Ian , Simi pe 19 Ian , Andra Lelia pe 14 Ian , Jeni pe 15 Ian , Alina pe 7 Dec , Numele tau. Emailul tau. Subiectul comentariului. Comentariul tau. Cod Greu de citit? Regenerare cod. Deficitul contractiei musculaturii vezicale la inceput este compensat de contractia muschilor abdominali, fapt ce explica aparitia sau agravarea in acest stadiu a herniilor si a prolapsurilor anorectale.
Distensia vezicala reprezinta stadiul in care reziduul a depasit limita capacitatii fiziologice vezicale, adica ml. In acest stadiu vezica devine palpabila in portiunea inferioara a abdomenului in hipogastru.
Survin pierderi necontrolate de urina, initial in timpul noptii, ziua incontinenta urinara pierderea de urina fiind stapanita prin contractia voluntara a muschilor perineului si a sfincterului.
Rareori exista bolnavi la care se instaleaza distensia vezicala fara a trece prin fazele premergatoare. Evolutia simptomatologiei poate fi clasificata in 3 stadii clinice: – faza de tulburari premonitorii ce se caracterizeaza prin tulburari moderate ale mictiunii – faza de stagnare vezicala dar fara distensie — se instaleaza polachiuria in special cea nocturna. Se agraveaza disuria, aceasta insotiindu-se de scaderea fortei jetului urinar, greutate in initierea mictiunii si prelungirea timpului de urinare, contractia suplimentara a muschilor abdominali – faza de stagnare cu distensie vezicala — la simptomele prezente se asociaza imperiozitate mictionala cu pierdere involuntara de urina, stare generala influentata si ulterior semne de instalare a insuficientei renale.
Din punct de vedere clinic, adenomul de prostata este o afectiune cu evolutie lenta cu perioade de exacerbari si uneori remisii.
Adenomul de prostata poate determina retentia acuta completa de urina, hematurie prezenta sangelui in urina precum si agravarea simptomatologiei urinare. Hematuria se datoreaza rupturii venelor dilatate de la nivelul vezicii urinare cauzate de presiunea de la acest nivel. Hematuria poate fi in cantitate mare, persistand pe parcursul mai multor zile. Retentia acuta de urina necesita tratament de urgenta: cateterizare urinara transuretral abordul este prin uretra sau cateterism prin punctie suprapubiana. Agravarea simptomelor polachiurie, disurie poate aparea dupa pranzuri copioase, abuzul de alcool , constipatie , decubit prelungit. Dintre complicatiile adenomului de prostata amintim: – litiaza vezicala care se datoreaza stagnarii permanente a urinei in vezica precum si prezentei unui obstacol in evacuarea urinei – diverticuli vezicali formatiuni care comunica cu vezica urinara – inflamatia adenomului de prostata – infectia urinara – epididimita acuta.
Diagnosticul adenomului de prostata se stabileste in urma examinarii clinice si a investigatiilor paraclinice.
In urma anamnezei discutiei cu pacientul riguroase si complete se poate identifica prezenta adenomului de prostata. Examinarea clinica de catre medic incepe cu un control general, in special examinarea hipogastrului, a regiuni lombare si a organelor genitale precum si a tuselui rectal , iar examenul urinei la emisie trebuie sa fie vazut de catre medic. La tuseul rectal adenomul de prostata se identifica prin urmatoarele caracteristici: forma globuloasa a prostatei cu santul median sters si modificarea consistentei acesteia consistenta ferma elastica asemenatoare cu mingea de tenis , structura regulata, bine delimitata periferic si nedureroasa la palpare.
Daca in timpul examinarii este depistat un nodul sau consistenta prostatei este neomogena sunt necesare investigatii suplimentare pentru stabilirea acestor modificari. Analizele de laborator se efectueaza obligatoriu pentru aprecierea functiei renale si a posibilelor afectiuni asociate care orienteaza catre stabilirea prognosticului si a riscurilor terapeutice.
Cea mai importanta analiza privind functia prostatei este determinarea nivelului plasmatic al antigenului prostatic specific PSA. Antigenul prostatic specific glicoproteina produsa de celulele epiteliale poate fi liber sau legat, alfa 1 chimiotripsina, forma sub care este evidentiat in cancerul de prostata. PSA nu are specificitate absoluta, insa acesta poate evidentia diferenta dintre tesutul prostatic benign si malign. Ecografia se poate realiza atat pe cale abdominala cat si pe cale rectala.
Aceasta investigatie se poate realiza rapid, nu este costisitoare si nu are contraindicatii. La examinarea ecografica se poate stabili: – vizualizarea vezicii urinare si distensia acesteia – depistarea lobului median prostatic – aprecierea volumului global al prostatei – litiaza vezicala – prezenta reziduului vezical – prezenta diverticulilor – existenta tumorilor vezicale. Ecografia transrectala premite o apreciere fina a diferitelor zone ale prostatei. Ecografia este indispensabila pentru urolog, permitand stabilirea precoce a patologiei prostatice si trebuie sa preceada orice atitudine terapeutica.
Urografia intravenoasa exploreaza intreg aparatul urinar, depistand efectele cresterii in dimensiune a prostatei asupra aparatului pielocaliceal.
La nivelul vezicii urinare se evidentiaza litiaza, diverticulii, prezenta vezicii urinare de lupta precum si aprecierea cantitativa a reziduului vezical prin efectuarea cliseului postmictional. De asemenea se poate depista prin urografie cresterea presiunii in aparatul renal datorita obstacolului produs de prostata. Tomografia computerizata si rezonanta magnetica nucleara nu sunt concludente in investigarea adenomului de prostata. Explorarile urodinamice precum urofluorometria debitometria , cistomanometria , profilul de presiune uretrala sunt necesare pentru stabilirea prezentei sau absentei obstructiei.
Tulburarile urinare datorate adenomului de prostata sunt prezente in 3 situatii: – prostata este marita de volum, adenomul trebuie diferentiat de atonia prostatica, prostatita cronica hipertrfica si tumora canceroasa – prostata cu volum normal, in acest caz diagnosticul diferential trebuie facut cu strictura uretrala sau vezica de cauza neurogena, aceasta implicand o alterare a fortei contractile a muschiului vezical – prezenta nodulilor la tuseul rectal ridica suspiciunea cancerului de prostata. Este necesara biopsia de prostata, ce se poate realiza prin punctie ghidata folosind ecografia.
Litiaza prostatica si prostatita cronica nodulara constituie entitati mai rar intalnite dar este necesar sa fie consemnate. Adenomiectomia chirurgicala reprezinta indepartarea tesutului patologic in totalitate de la nivelul prostatei.
Adenomul de prostata
Adenomul de prostata reprezinta cea mai frecventa tumora benigna a barbatului si se dezvolta din glandele zonei de tranzitie. Exista adenoame bine tolerate, dar exista si adenoame care prin complicatiile lor pot avea o evolutie grava. Evolutia afectiunii nu este dependenta de volumul tumorii, iar urmarirea diverential si tratamentul corect condus reprezinta elementele esentiale in prevenirea complicatiilor adenomului de prostata. Prostata este un organ grandular si fibromuscular, format din mai multi lobi, care inconjoara uretra prostatica. La periferie este prezenta capsula prostatica care este formata din tesut fibros. Faza de prostatism. Adenmo de prostata poate conduce la hipertrofia musculaturii vezicale, care se poate manifesta prin:
Faza de retentie incompleta fara distensie vezicala. Datorita mentinerii obstacolului subvezical adenomul de prostata se produce Diagnostic diferential adenom prostata musculaturii vezicale si aparitia reziduului vezical capacitatea de stocare a vezicii urinare. Pacientul poate avea urmatoarele simptome: Faza de retentie incompleta cu distensie vezicala. Datorita cresterii reziduului vezical peste ml apare distensia vezicii, iar pacientul poate avea urmatoarele simptome: Adenomul de prostata poate conduce la numeroase complicatii. Una dintre acestea Diagnostic diferential adenom prostata ureterohidronefroza bilaterala cu insuficienta renala cronica – aparuta din cauza retentiei cronice de urina.
Se mai pot utiliza si alte explorari imagistice pentru stabilirea evolutiei adenomului de Diagnostic diferential adenom prostata si pentru identificarea eventualelor complicatii:
Adenomul de prostata: medicatie sau operatie?
Adenomul de prostată, cunoscut și sub denumirea de hipertrofie prostatică benignă, este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni în rândul bărbaților. Aceasta apare în special după Diagnostic diferential adenom prostata de de ani și împiedică buna funcționare a sistemului urinar. În unele cazuri poate provoca probleme ale vezicii, tractului urinar și rinichilor. Află în cele ce urmează care sunt cauzele care duc la apariția adenomului de prostată, cum se manifestă și cum poate evolua în timp, dar și cum poate fi tratat. Diagnostic diferential adenom prostata este un organ glandular și fibromuscular care face parte din sistemul reproducător al bărbaților. Aceasta are aspectul unei castane și poate cântări până la 28 Diagnosric grame. Prostata înconjoară uretra și are rolul de a produce cea mai mare parte a lichidului din materialul seminal.
Totuși, în cele mai multe cazuri, prostata se mărește și poate provoca disconfort la urinare, difersntial dacă nu este tratată la timp, poate provoca alte complicații.