Ce este prostata? Glanda a sistemului genital masculin, prostata are rolul de a forma lichidul prostatic, o parte importanta a lichidului seminal. Glanda are forma si dimensiunea unei castane, fiind localizata sub vezica urinara si in fata rectului. Uleiul de dovleac sau semintele de dovleac pot fi, de asemenea, de ajutor in tratarea bolilor prostatei. Quercetina, care se regaseste in ceapa si alte plante, este si ea folosita pentru ameliorarea manifestarilor prostatitei, indiferent de forma acesteia. 5/5/ · De la 45 de ani, prostata incepe sa se mareasca. Acest lucru se intampla in cazul tuturor barbatilor. Daca se mareste mult, reduce diametrul uretrei, deoarece o preseaza si jetul urinar devine mai slab, iar urinarea dureaza mai mult. Aceste simptome se pot intalni si in cazul unor prostate de dimensiuni mijlocii/5(14). Din ce cauza se mareste prostata?
Hiperplazia benignă de prostată (BPH) sau adenomul de prostată, adică hiperplazia benignă de prostată menționată prostatitei anterior, este, din păcate, o afecțiune destul de tratamente frecventă care apare la bărbații benigna cu vârsta.
De ce semareste prostata
În plus, se impun precauţii atunci când se recomandă administrarea unor preparate pe bază de testosteron în cadrul terapiilor de substituţie la bărbaţii trecuţi de 50 de ani deoarece acestea ar putea favoriza apariţia bolii. Prostata face De ce semareste prostata din glandele seminale, ea secretand plasma seminala, din care la randul ei, se formeaza sperma. Cu siguranță veți fi de tratamentului acord că este mai efecte adverse bine să luați adenomului pastile decât De ce semareste prostata să operați cu risc. Prostatita inflamatorie asimptomatica este un tip de prostatita care nu prezinta simptome, desi glanda este inflamata.
Intrucat prostata este mai mare din cauza inflamatiei, aceasta De ce semareste prostata pe uretra si vezica, ceea ce inseamna ca pacientul are mai des nevoie la toaleta, chiar si in timpul noptii. Trebuie avut în vedere că este necesar un control medical de urgență dacă există sânge în urină, durere sau senzație de arsură la urinare ori incapacitate de a urina. Pe lângă administrarea unui tratament pentru adenomul de prostată, este recomandat ca pacienții să aibă un stil de viață sănătos și să țină cont de câteva aspecte care pot ameliora simptomele:
Daca prostata se mareste astfel incat sa preseze peretii uretrei, atunci se produce obstructia fluxului urinar, ceea ce duce la dorinta de a urina des, zi si noapte, in cantitati mici. Cum sa iti protejezi prostata, Prostata este o glanda de dimensiunea unei nuci, face parte din sistemul reproducator masculin, este situata in partea de jos a vezicii urinare si produce fluidul menit sa protejeze spermatozoizii in procesul de fecundare a ovulului.
Cresterea in dimensiune a prostatei este un proces firesc al inaintarii in varsta, iar cand glanda se mareste. Prostata marită, datorită unei boli inflamatorii, poate cauza numeroase simptome, unele dureroase, care afectează sistemul genito-urinar. Una dintre cele mai frecvente boli inflamatorii care pot duce la mărirea glandei prostatice este prostatita, acută sau cronică.
Adenom de prostata: cauze, simptome, complicatii, tratament | Prostaffect сumpără
Accept termenii Èi condiÈiile. Aceasta se poate ameliora de la sine sau poate necesita tratament. In prima faza, medicul va face anamneza si examinarea fizica, apoi va continua cu o serie de teste si De ce semareste prostata. Totusi, destul de multi adulti nu acorda importanta Pe lângă extractul de pufuliță, în compoziția capsulelor Prostero mai intră și extractul de rădăcină de pir, extractul de ghimpe, extractul de ienupăr și extractul de urzică moartă albă. Citeste De ce semareste prostata Arhiva. Predispozitia la afectiunile comune ale prostatei creste direct proportional cu varsta. Aceasta deoarece pielea umană este un bun conductor şi absoarbe radiaţiile rapid, putând afecta organele sexuale masculine dacă se acumulează în partea de jos a corpului.
Prostatita inflamatorie asimptomatica este un tip de prostatita care nu prezinta simptome, desi glanda este inflamata. Aceasta este depistata in timpul analizelor si testelor care verifica functiile prostatei. Nu necesita tratament, insa poate cauza infertilitate. Cauzele prostatitei difera in functie de tipul acesteia. De pilda, prostatita bacteriana este cauzata de infectia cu o bacterie. Aceasta bacterie poate ajunge la nivelul prostatei calatorind din tractul urinar. Si raporturile sexuale neprotejate pot cauza prostatita prin expunerea la bacterii cu transmitere sexuala precum Chlamydia. Pe de alta parte, prostatita cronica are cauze necunoscute. Aceasta poate fi asociata cu activitatea sistemului imunitar sau cu daune produse in zona pelviana.
Cu toate ca orice barbat poate avea de-a face cu prostatita, exista unii mai expusi acestui risc. Infectiile urinare cresc, de asemenea, riscul de prostatita bacteriana, asta pentru ca bacteriile pot ajunge la prostata.
Traumatismele in zona pelviana, mai ales cele din timpul unor activitati precum mersul pe bicicleta sau calaritul, pot mari predispozitia pentru prostatita. Prostatita se manifesta printr-o serie de simptome, insa multe dintre acestea pot fi asociate si cu alte boli ale prostatei — adenomul de prostata , cancerul prostatic. De aceea, este important consultul urologic, care va determina daca manifestarile sunt specifice prostatitei sau au alta cauza. Intrucat prostata este mai mare din cauza inflamatiei, aceasta apasa pe uretra si vezica, ceea ce inseamna ca pacientul are mai des nevoie la toaleta, chiar si in timpul noptii.
Inflamatia glandei prostata poate declansa si dureri in zona abdominala, mai ales in partea inferioara a acesteia, precum si in zona lombara. Daca este vorba despre o prostatita bacteriana, pot aparea si simptome specifice gripei precum febra, frisoanele, starea generala de rau. Prezenta unei infectii bacteriene in sange, adica bacteriemia, poate fi o complicatie a prostatitei netratate corespunzator. Si inflamarea epididimului poate fi o consecinta a prostatitei persistete, netratate corespunzator.
Calitatea spermei poate fi afectata de prostatita, de aceea infertilitatea este un pericol la care e expus pacientul care sufera de aceasta afectiune. Diagnosticarea prostatitei se face in urma excluderii altor afectiuni care au aceleasi manifestari — adenomul de prostata, cancerul de prostata. In prima faza, medicul va face anamneza si examinarea fizica, apoi va continua cu o serie de teste si analize. Tuseul rectal consta in examinarea manuala a prostatei, prin rect, facuta de catre medic cu degetul. Aceasta metoda de diagnosticare permite medicului sa observe daca prostata este marita, dar si daca exista formatiuni atipice la nivelul acesteia ori daca textura glandei este anormala. Tomografia computerizata poate fi facuta pentru ca medicul sa obtina imagini mai detaliate ale prostatei.
Antibioticele sunt folosite pentru tratarea prostatitei bacteriene. Daca simptomele sunt severe, pacientul poate avea nevoie de antibiotice administrate intravenos. Medicamentele alfa-blocante contribuie la relaxarea vezicii urinare si a muschilor dintre prostata si vezica urinara.
Acest tratament amelioreaza simptomele neplacute. Medicamentele antiinflamatoare pot ameliora, de asemenea, manifestarile prostatitei, indiferent de cauza acesteia. Pacientul care sufera de prostatita ar trebui sa isi adapteze stilul de viata, astfel incat sa amelioreze manifestarile acestei afectiuni.
In primul rand, pacientul trebuie sa renunte pentru o perioada macar la echitatie si ciclism. Generalitati Hiperplazia benigna de prostata este un termen medical care exprima marirea in volum a prostatei, determinand astfel blocarea fluxului urinar. Aceasta afectiune este frecventa la barbatii in varsta si nu este canceroasa.
Dar o prostata marita afecteaza Generalitati Cancerul de col uterin reprezinta o problema de sanatate publica in Romania, decesele consecutive acestei afectiuni inregistrand nivelele cele mai ridicate din Europa datorita diagnosticarii tardive a bolii, stadiu in care posibilitatile terapeutice sunt Generalitati Cianidele sunt substante toxice care contin gruparea chimica CN.
Acestea pot patrunde in organism si determina intoxicatii prin ingestie alimente sau cianuri , pe cale inhalatorie inhalarea de gaze , prin tegumente sau mucoase nazala su Consultant de specialitate: Dr.
Stefan Lazarov Medic urolog. Generalitati Sus. Cuprins articol Salveaza articolul pentru mai tarziu Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului. Sterge articolul Elimina articolul din lista celor salvate. Marirea in volum a prostatei Sus. Dieta in cazul prostatei marite Sus. Adenomul de prostata Sus. Tratamentul naturist pentru adenomul de prostata Sus.
Inflamarea prostatei Sus. Cure naturiste pentru tratamentul prostatitei Sus. Email Print. Medici specialisti Urologie Dr. Mihail Alexandrescu – Dr. Daniel Liviu Badescu – Spitalul clinic de urologie prof. Bogdan Braticevici – Spitalul clinic de urologie prof.
Daniel Damian – Spitalul clinic de urologie prof. Articole recomandate Ai grija de sanatatea prostatei cu remedii naturale Cancerul colorectal Adenomul de prostata Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat Frica ingrasa, lasitatea slabeste Citeste pe aceeasi tema Disfunctia erectila Prostatita – inflamatia prostatei Prostata si problemele ei Principalele afectiuni ale prostatei PSA liber si depistarea cancerului de prostata.
Urmareste Sfatul Medicului Aboneaza-te la Newsletter.
Abia dupa varsta de 40 de ani, barbatii incep sa resimta consecintele extinderii prostatei, care conduc deseori la necesitatea constanta de a urina mai ales pe timpul noptii si la imposibilitatea de a elimina urina in conditii normale. Tulburarile urinare produse de prostata marita se explica prin faptul ca aceasta glanda inconjoara uretra canalul care transporta urina , iar cand creste in dimensiuni, apasa pe uretra si face mictiunea dificila. Predispozitia la afectiunile comune ale prostatei creste direct proportional cu varsta. Cele mai frecvente probleme de sanatate cauzate de modificarile prostatei sunt. Indica cresterea in dimensiune a prostatei si este o afectiune des intalnita la barbatii in varsta. Desi nu este boala de natura canceroasa, simptomele suparatoare se refera la dificultatea de a urina si la necesitatea accentuata de eliminare a urinei, mai ales pe timp de noapte.
Medicul specialist poate recomanda, in functie de severitatea disconfortului, tratament medicamentos specific sau chiar o interventie chirurgicala. Este produsa de o infectie bacteriana si se manifesta prin febra, frisoane sau dureri locale. Urinarea este deseori dureroasa si poate sa apara hematuria. In acest caz, este nevoie de efectuarea unui control medical de urgenta si urmarea unui tratament antibiotic.
Se refera la infectii recurente ale prostatei, dificil de tratat. Tratamentul de lunga durata cu antibiotice poate fi eficient in combaterea acestei probleme. Numita si sindromul durerii pelvine cronice, afectiunea este diagnosticata frecvent in randul barbatilor de varsta mijlocie si cauzeaza dureri lombare, pelvine si genitale. Pacientii prezinta si ejaculare dureroasa si urinare frecventa, cu eliminare insuficienta de urina.
Tratamentul in prostatita cronica este o combinatie intre administrarea de medicamente, schimbari in modul de viata si, uneori, interventie chirurgicala.
Marirea prostatei cauzeaza, totodata, probleme de natura sexuala, pe fondul tulburarilor tractului urinar. Legatura dintre cele doua nu este pe deplin inteleasa de catre specialisti, insa statisticile medicale arata ca barbatii cu afectiuni urinare cauzate de inflamatiile prostatei acuza un libidou scazut , dificultati de mentinere a erectiei si satisfactie scazuta in intimitate.
De asemenea, depresia si odihna de proasta calitate din pricina necesitatii de a urina in timpul noptii sunt alti factori care influenteaza randamentul sexual al barbatilor cu tulburari ale prostatei. Medicii spun ca urmarea unui tratament pentru combaterea simptomelor urinare rezolva totodata si problemele de natura sexuala. Cancerul de prostata este al doilea tip de cancer cu cea mai mare incidenta in randul barbatilor.
Diagnosticarea sa timpurie inseamna si o eficacitate crescuta a tratamentului oncologic, de aceea medicii recomanda barbatilor de peste 40 de ani sa discute cu medicul specialist despre factorii de risc la care sunt predispusi. Daca istoricul familial sau alti factori indica un risc crescut de dezvoltare a cancerului de prostata, medicul specialist va decide efectuarea unui examen digito-rectal sau tuseu rectal pentru verificarea dimensiunii prostatei si a consistentei sale, a unui test de sange care sa masoare valoarea proteinei secretate de celulele epiteliului prostatic PSA sau a unei ultrasonografii transrectale.
Prostată – Wikipedia
Se,areste contează zâmbetul copiilor în spitalul devenit a doua c Cum se aleg corect anticoncepţionalele. Mai ales după 50 de ani, consultul urologic trebuie făcut anual. Adenomul este o afecţiune caracterizată De ce semareste prostata apariţia unei tumori de natură benignă la nivelul prostatei şi care afectează reversibil calitatea vieţii bolnavului. Mai grav este atunci când inflamaţiile prostatei sunt de natură malignă şi când se vorbeşte deja despre cancer de prostată, o boală care face tot mai multe victime în rândul bărbaţilor. Specialiştii spun însă că acest lucru nu s-ar întâmpla De ce semareste prostata de frecvent dacă afecţiunea ar fi depistată şi tratată la timp. Iar acest lucru presupune ca fiecare bărbat trecut de 40 de ani să facă anual un consult urologic, cu atât mai mult în cazul unor antecedente familiale sau în cazul expunerii la factori de risc.
Adenomul de prostată: cauze, simptome, posibile complicații, diagnosticare și tratament
Prostata este o glanda situata chiar sub vezica urinara la barbati, care inconjoara primii centimetri ai uretrei. Prostata face parte din glandele seminale, ea secretand plasma seminala, din care la randul ei, se formeaza sperma. Problemele ce pot aparea De ce semareste prostata cresterea in volum, inflamatia si cancerul de prostata. In mod normal, dimensiunile prostatei sunt cat cele ale unei nuci. De ce semareste prostata incepe sa se mareasca De ce semareste prostata majoritatea barbatilor in jurul varstei de 50 de ani. Forma neinflamata si necanceroasa a maririi volumului prostatei, numita hipertrofie benigna, nu necesita tratament daca nu produce simptome.
Daca prostata se mareste astfel incat sa preseze peretii uretrei, atunci se produce obstructia fluxului urinar, ceea ce duce la dorinta de a urina des, zi si noapte, in cantitati mici. In cazul unei prostate marite evitati urmatorii factori de risc: – exercitiile cu sarituri atunci cand vezica este plina – amanarea urinarii cand vezica este plina – contactul sexual neprotejat, in afara unei relatii de lunga durata – fumatul – constipatia. Ele contin acid glutamic care reduce prostata marita.