Hiperplazia benigna de prostata (HBP) nu are o cauza cunoscuta, insa probabil este rezultatul unor modificari cauzate de hormoni, inclusiv de testosteron si mai ales dihidrotestosteron (un hormon legat de testosteron). Daca in mod normal are marimea unei nuci, in hiperplazia benigna glanda prostata poate deveni la fel de mare ca o minge de tenis. Adenomul de prostata (hipertrofia prostatica benigna) Adenomul de prostata este cea mai frecventa tumora benigna a barbatului cu varsta de peste 60 de ani, 70 % dintre barbati suferind de aceasta afectiune, marirea volumului acesteia facandu-se sub influenta hormonilor androgeni. Hipertrofia benigna a prostatei Pentru diagnosticarea hipertrofiei benigne a prostatei (HBP), medicul trebuie sa efectueze o serie de analize ale caror rezultate indica cu certitudine existenta HBP – ului. Hipertrofia benigna a prostatei se manifesta prin necesitatea imperioasa de a urina, mictiuni dificile sau intrerupte, incontinenta urinara. Toate acestea sunt manifestari ale afectiunilor prostatei care, pe langa importante probleme de sanatate, pot produce si deteriorarea calitatii vietii sexuale.
Ce reprezinta hipertrofie benigna prostata
Volumul si forta fluxului urinar poate diminua considerabil spre sfarsitul urinarii. Imediat dupa acesta se va face o ecografie a vezicii urinare pentru a determina modul in care s-a golit complet sau nu, vezica urinara. Mihail Alexandrescu – Dr. Statul pe scaun impune o presiune asupra acesteia, impiedicand circulatia sangelui in zona si favorizand procesele inflamatorii. Dar o prostata marita afecteaza calitatea vietii si poate provoca probleme ale tractului urinarvezicii urinare si rinichilor. Consultul initial poate include: Ce reprezinta hipertrofie benigna prostata rectal digital. Incizia transuretrala a prostatei Chirurgul va insera un instrument special prin uretra pentru a realiza una sau doua taieturi mici la nivelul prostatei pentru a imbunatati fluxul urinar, dar fara a indepata tesutul prostatic.
Hiperplazia benigna de prostata este un termen medical care exprima marirea in volum a prostatei, determinand astfel blocarea fluxului urinar. Aceasta afectiune este frecventa la barbatii in varsta si nu este canceroasa. Dar o prostata marita afecteaza calitatea vietii si poate provoca probleme ale tractului urinar, vezicii urinare si rinichilor. 1/15/ · Monitorizarea activa in hiperplazia benigna de prostata (HBP) Hiperplazia benigna de prostata – o problema de sanatate publica Circumcizia reduce riscul de cancer de prostata.
Hipertrofia benignă a prostatei poate degenera într-un cancer de prostată? | Clubul Sanatatii Stada
Pentru buna funcționare a prostatei și a aparatului reproductiv. Expert pe termen lung, contribuie la menținerea sănătății, elasticității și flexibilității gipertrofie datorită extractului de Boswellia serrata. Daca simptomele sunt foarte severe, specialistii recomanda terapia minim invaziva pentru a reduce dimensiunile prostatei. In cazul in care nivelul de PSA este ridicat sau prostata este dura sau plina de noduli la Ce reprezinta hipertrofie benigna prostata, se impun alte teste, pentru a diagnostica cancerul. Elena Dinca says:
Urmareste-ne pe Facebook: facebook. Web Design by Media Serv. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Strada Hipodromului Nr. Covid19 Cariere Programari. Toggle navigation. Acasa Despre noi Servicii Medicina muncii. Alte servicii. Stilul de viata. Obezitatea creste riscul de HBP, in timp ce miscarea poate reduce acest risc.
Complicatii Complicatiile prostatei marite pot fi: Incapacitatea brusca de a urina retentie urinara. Poti avea nevoie de un tub cateter introdus in vezica pentru ca urina sa se scurga. Unii dintre barbatii care se confrunta cu problema prostatei marite au nevoie de interventie chirurgicala pentru a ameliora retentia urinara. Infectiile de tract urinar UTI. Incapacitatea de a goli complet vezica poate creste riscul de infectie de tract urinar. Daca UTI se produc frecvent, poti avea nevoie de interventie chirurgicala pentru a indeparta o parte din prostata. Calculii de vezica urinara. Acestia sunt in general determinati de incapacitatea de a goli complet vezica urinara. Calculii pot produce infectie, iritarea vezicii urinare si obstructia fluxului urinar. Afectarea vezicii urinare.
Daca nu s-a golit complet, vezica urinara se poate intinde si poate slabi in timp. Prin urmare, peretele muscular al vezicii nu se mai contracta optim, ceea ce face dificila golirea completa a vezicii. Afectarea renala. Presiunea la nivelul vezicii determinata de retentia urinara poate afecta direct rinichii sau poate permite infectiilor de la nivelul vezicii sa ajunga la rinichi. Diagnostic Medicul va incepe consultul adresandu-ti intrebari detaliate in legatura cu simptomele si va efectua examenul clinic. Consultul initial poate include: Examen rectal digital.
Medicul introduce un deget in rect pentru a verifica daca prostata este marita. Analiza urinei sumar de urina. O mostra de urina poate contribui la excluderea unei infectii sau a altor afectiuni care determina simptome similare. Analize de sange. Rezultatele pot indica probleme renale. Analiza de sange PSA antigen specific prostatic.
PSA este o substanta produsa de glanda prostata. Nivelurile PSA cresc in cazul in care ai prostata marita. Totusi, cresterile PSA pot sa apara si in urma unor proceduri recente, a infectiei, interventiei chirurgicale sau in caz de cancer de prostata. Aceste investigatii pot fi: Test de flux urinar. Vei urina intr-un recipient atasat de un dispozitiv care masoara intensitatea si cantitatea fluxului urinar.
Rezultatele determina in timp daca afectiunea se amelioreaza sau se agraveaza. Testul volumului rezidual post-mictiune. Acest test masoara daca iti poti goli vezica complet. Testul poate fi efectuat cu ajutorul unui ecograf sau prin introducerea unui cateter in vezica dupa ce ai urinat pentru a masura cata urina a ramas in vezica. Jurnalul de mictiune pe 24 de ore. Inregistrarea frecventei si a volumului urinei pot fi utile in special daca mai mult de o treime din mictionari se produc noaptea. Ecografie transrectala. Un ecograf este introdus in rect pentru a masura si evalua prostata. Biopsie de prostata.
Ecograful transrectal ghideaza acele care sunt folosite pentru a recolta mostre de tesut biopsii de la nivelul prostatei. Examinarea tesutului ajuta medicul sa diagnosticheze sau sa excluda cancerul de prostata.
Studii de flux urodinamic si de presiune. Un cateter este introdus prin uretra catre vezica urinara. Apa — sau, mai putin frecvent, aerul — este injectata usor in vezica urinara. Medicul poate ulterior sa masoare presiunea vezicii si sa stabileasca cat de bine functioneaza muschii vezicii. Aceste studii sunt folosite doar la barbatii in cazul carora sunt suspicionate probleme neurologice si la barbatii care au avut anterior interventie la nivelul prostatei si prezinta inca simptome.
Un tub flexibil cistoscop , prevazut in capat cu lumina este introdus in uretra, permitand medicului sa observe interiorul uretrei si al vezicii urinare. Inainte de test, ti se face un anestezic.
Tratament O serie de tratamente sunt disponibile pentru prostate marita, de la medicamente la tratamente minim-invazive si interventie chirurgicala. Medicamentele OTC precum antihistaminicele si decongestionantele nazale pot creste rezistenta la fluxul de urina sau reduc capacitatea vezicii urinare de a se contracta, provocand blocarea temporara a fluxului de urina din vezica la barbatii cu adenom.
Hiperplazia benigna de prostata provoaca primele simptome cand prostata marita incepe sa blocheze fluxul de urina. La deubtul bolii, barbatii pot avea dificultati la inceputul urinarii si golirea vezicii sa se faca incomplet, cu necesitatea de de a urina mai des, de multe ori in timpul noptii nicturie. De asemenea, nevoia de a urina poate deveni mai urgenta. Volumul si forta fluxului urinar poate diminua considerabil spre sfarsitul urinarii. Obstructia fluxului urinar cu pastrarea unei cantitati de urina in vezica poate creste presiunea in vezica urinara si limiteaza fluxul de urina de la rinichi, punand stres asupra rinichilor.
Aceasta presiune crescuta poate afecta functia renala, desi efectul este de obicei temporar, daca obstacolul este eliberat mai devreme. In cazul in care obstructia este prelungita, vezica urinara se poate superextinde, cauzand incontinenta de preaplin. Pe masura ce vezica urinara se mareste, venele mici din vezica urinara si uretra, de asemenea, se intind. Aceste vene uneori se pot sparge cauzand infiltrarea sangelui in urina. Fluxul de urina din vezica urinara poate fi blocat retentie urinara complet, ceea ce face imposibila urinarea si, de obicei, ceea ce duce la o senzatie de preaplin si durere severa la nivelul abdomenului inferior. Retentia urinara poate fi declansata in urmatoarele conditii: Prin palparea prostatei in timpul unui examen rectal, medicii pot determina daca aceasta este marita.
Medicul urolog introduce un deget inmanusat si lubrifiat in rect, iar prostata poate fi simtita chiar in fata rectului.
O prostata afectata de hiperplazie se simte marita, simetrica si neteda, dar nu este dureroasa la atingere. Atunci cand examinarea releva o prostata marita sau barbatul are simptome de blocaj urinar, medicii solicita un test pentru a masura nivelul de antigen specific prostatic PSA in sange. In cazul in care nivelul de PSA este ridicat sau prostata este dura sau plina de noduli la atingere, se impun alte teste, pentru a diagnostica cancerul. Barbatii care au simptome de blocaj urinar pot face si un alt test prin care urina este colectata intr-un dispozitiv care masoara volumul si debitul de urina test de masurare a fluxului urinar.
Imediat dupa acesta se va face o ecografie a vezicii urinare pentru a determina modul in care s-a golit complet sau nu, vezica urinara. Ambele teste ajuta la diagnosticarea prezentei si severitatii blocajului urina. Pielograma intravenoasa sau urograma CT foloseste injectarea de substanta de contrast in vena de la nivelul bratului, iar apoi se fac radiografii ale tractului urinar pentru a vedea functionalitatea rinichilor, vezicii urinara si ureterelor.
In pielografia retrograda, substanta de contrast este injectata direct in uretere si se realizeaza radiografii ale tractului urinar urmarind locul unde fluxul urinar este intrerupt.
Se poate impune tratamentul infectiei sau retentiei urinare inainte de inceperea tratamentului pentru hiperplazia prostatei. Tratamentul nu este necesar decat daca HBP cauzeaza simptome neplacute sau complicatii cum ar fi infectii ale tractului urinar, afectarea functiei renale, sange in urina, pietre, sau retentie urinara. Medicamentele care pot agrava simptomele, cum ar fi opioide si medicamente cu efecte anticolinergice antihistaminice si unele antidepresive ar trebui sa fie oprite atunci cand este posibil. Medicamentele de prima intentie administrate sunt blocanti alfa-adrenergici cum ar fi terazosin, doxazosinul, tamsulosinul, alfuzosin sau silodosina care pot relaxa anumiti muschi dintre prostata si vezica urinare si pot imbunatati fluxul de urina.
Tamsulosinul Omnic sau Doxazosinul Cardura pot avea si alte efecte benefice asupra starii generale de sanatate, scazand tensiunea arteriala, precum si reducand valorile sanguine ale colesterolului şi trigliceridelor. Alte medicamente cum ar fi finasterida si dutasteridului pot bloca efectele hormonilor masculini responsabili pentru cresterea prostatei, pentru prevenirea sau intarzierea necesitatii interventii chirurgicale sau alte tratamente.
Recomandari pentru pacientii cu hipertrofie benigna de prostata
Marirea prostatei sau adenomul de prostata reprezinta o tumora necanceroasa benigna prin care glanda benigja extinde, iar ca principal simptom si efect apare urinarea dificila. Glanda prostatei se poate mari pe masura ce barbatii inainteaza in varsta, procesul instalandu-se dupa 50 de ani. De obicei, diagnosticul se bazeaza pe rezultatele unui examen rectal si al unei probe de sange care inlatura suspiciunea de cancer de prostata. Hiperplazia benigna de prostata HBP nu are o cauza cunoscuta, insa probabil este rezultatul unor modificari cauzate de hormoniCe reprezinta hipertrofie benigna prostata de testosteron si mai ales dihidrotestosteron un hormon legat de testosteron.
Daca in mod normal Ce reprezinta hipertrofie benigna prostata marimea unei nuci, in hiperplazia benigna glanda prostata poate deveni la fel de mare ca o minge de tenis. Marirea prostatei comprima treptat uretra si blocheaza fluxul de urina cauzand obstructie urinara. Prrostata urinare, vezica urinara nu se poate goli complet si urina stagneaza in vezica urinara, ceea duce la posibile infectii ale tractului urinar Ce reprezinta hipertrofie benigna prostata pietre ale vezicii urinare. Obstructia prelungita poate slabi muschii peretilor vezicii urinare si in cele din urma afecteaza rinichii. Oamenii pot avea dificultati de urinare si simt nevoia de a urina mai des si mai urgent. Medicamentele OTC precum antihistaminicele si decongestionantele nazale pot creste rezistenta la fluxul de urina sau reduc capacitatea vezicii urinare de a se contracta, provocand blocarea temporara a fluxului de urina din vezica la barbatii cu adenom.
Hipertrofia Benigna de Prostata (HBP)
Hipertrofia Benigna de Prostata HBP sau adenomul de prostata este cea mai frecventa tumora benigna necanceroasa a barbatului cu varsta de peste 50 de ani caracterizata prin marirea volumului acesteia sub influenta hormonilor androgeni. Evolutia este insidioasa, pe parcursul a mai multor ani, modificarile induse asupra aparatului urinar fiind lente. Factorii de risc incriminati beenigna aparitia adenomului de prostata sunt : varsta, consumul de alcool, fumatul, hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul zaharat, consumul unor medicamente antidepresive, simpatico-mimetice, antihistaminice.
Prostata este o glanda accesorie a aparatului genital masculin, Ce reprezinta hipertrofie benigna prostata se afla la baza vezicii urinare si care inconjoara portiunea initiala a uretrei iar cresterea in volum a acesteia realizeaza repezinta in timp a uretrei, determinand modificari ale actului mictional Semnele si simptomele care ar trebui sa atraga atentia asupra posibilei existente a unui adenom de prostata sunt rezultatul obstructiei subvezicale comprimarea uretrei incipiente provocate de marirea prostatw volum a prostatei si mecanismele adaptative ale vezicii urinare. Acestea se manifesta astfel: – inceput ezitant al urinarii, jet urinar cu presiunea slaba, jet urinar intermitent sau intrerupt, urinare dificila, urinare prelungita, senzatia de golire incompleta a vezicii urinare, retentia de urina „blocajul” de urinapseudoincontinenta prin prea plin urina care ramane in vezica depaseste capacitatea de stocare a vezicii si pacientul urineaza, practic, „prin prea plin”! Diagnosticul adenomului Ce reprezinta hipertrofie benigna prostata prostata si a posibilelor sale complicatii se stabilesc de catre medicul specialist urolog in urma examinarii clinice a tuseului rectal si investigatiilor paraclinice. Dintre investigatii mentionam cele bioumorale : probe relrezinta functie renala, probe urinare sumarul de urina, urocultura Ce reprezinta hipertrofie benigna prostata nu in ultimul rand antigenul specific prostatic PSA care ne orienteaza asupra benignitatii dezoltarii prostatice. Ecografia de aparat urinar este obligatorie pentru masurarea volumului prostatica, a reziduului postmictional si pentru evaluarea eventualului rasunet asupra aparatului urinar superior. Tratamentul adenomului de prostata este variat : -medicamentos pentru adenomul de prostata necomplicat Ce reprezinta hipertrofie benigna prostata fitoterapice, alfa blocantele, inhibitorii de 5 alfa reductaza cat si combinatiile intre ele – chirurgical pentru aparitia complicatiilor practicandu-se excizia tesutului patologic al prostatei prin tehnica endoscopica transuretrala sau clasica adenomectomia transvezicala cu efectuarea examenului histopatologic al acestuia care stabileste diagnosticul de certitudine al hipertrofiei prostatice benigne.