Adenomul de prostata lucrare diploma

Pret: 75 lei. DESCRIERE: INGRIJIREA PACIENTILOR CU ADENOM DE PROSTATA. Lucrare de licenta pentru Scoala Postliceala Sanitara, specializarea Asistenti Medicali Generalisti. CUPRINS. CAPITOLUL I – PREZENTAREA TEORETICA A BOLII. Ce înseamnă adenom de prostată. Prostata este un organ glandular și fibromuscular care face parte din sistemul reproducător al bărbaților. Aceasta are aspectul unei castane și poate cântări până la 28 de grame.

Prostata înconjoară uretra și are rolul de a produce cea, Uretra -canalul excretor al vezicii – are la femeie un traiect foarte scurt, spre deosebire de barbat, la care traiectul este lung si traverseaza prostata, de unde posibilitatea compresiunii uretrale de catre un adenom, de prostata, cu rasunet asupra întregului arbore urinar. 10/26/ · Adenomul de prostata – evolutie, diagnostic, tratament. Adenomul de prostata reprezinta cea mai frecventa tumora benigna a barbatului si se dezvolta din glandele zonei de tranzitie. Statisticile arata ca % dintre barbatii cu varste peste ani dezvolta un adenom de prostata microscopic. Exista adenoame bine tolerate, dar exista si adenoame.

Adenomul de prostata lucrare diploma

Adenomul de prostata lucrare diploma
Fiecare lobul diplom alcatuit din noduli de forma sferoidala, denumiti corpi sferoizi, ce pot fi usor enucleati. Studiul functiei renale de mentinere a echilibrului acido- bazic se face prin: Caile de abord sunt numeroase: transvezicala, retropubiana, perineala, transuretrala. Log In Sign Up. Cea mai acceptata dlploma a acestor indicatii este urmatoarea Mihon, : Proba cu PSP [fenolsulfonaftaleina]. Tratamentul medicamentos: Se combate acidoza administrând alcaline sub forma de acetat de Na, citrat de Na, se va avea grija ca Na sa nu fie dat Hipokaliemia: Se corecteaza prin aport alimentar [fructe, legume, sucuri] si saruri de K. Faza de retentie incompleta cu distensie vezicala. Daca toleranta organismului este buna bolnavul va fi condus în sala de citoscopie, unde va fi ajutat sa se dezbrace si sa se aseze pe prostta de examinare.

Secretia interna este data Adenomul de prostata lucrare diploma Protata antigen specific prostaticfosfataze acide PAPprostaglandine, enzime proteolitice, diaminoidaze, beta-glucuronidaza, fibrinolize, electroliti magneziu, zincacid citric, fructoza, Adenomul de prostata lucrare diploma. Indiferent de importanta inciziei, unele recomandari trebuie respectate Couvelaire, : Mai dificila este problema diferentierii unor noduli de adenomita de cei cancerosi.
ADENOMUL DE PROSTATA. Definitie. Hiperplazia prostatica benigna, cunoscuta sub numele de adenom prostatic, fiind principala cauza de disurie, este definita clasic ca o tumora benigna, dezvoltata din glandele periuretrale situate submucos, supramontanal, prespermatic si intrasfincterian (inauntrul sfincterului neted).

LUCRARE DE LICENTA A.M.G. – INGRIJIREA PACIENTULUI CU ADENOM DE PROSTATA | arhiva prostatita.adonisfarm.ro

Ingrijirea pacientilor cu adenom de prostata
Orice explorare radiologica va fi precedata de o radiografie reno-abdominala fara substanta de contrast; Adenomul de prostata lucrare diploma permeabilitatii uretrale prin cateterism trebuie facuta cu cea mai mare prudenta, datorita riscului unor Adenomul de prostata lucrare diploma traumatice si infectioase. Pregatirea medicamentoasa a bolnavului: De regulă, determinarea PSA se face înainte de examenul rectal digital și este indicat ca pacientul să nu ejaculeze cu două zile înainte de a face analizele de sânge. Obiectivele comune propuse pentru îndepartarea problemelor principale: Stackem are avantajul abordului direct al adenomului prinsectiunea transversala a capsulei prostatice. Diagnostic la externare: -I.

Anatomic prostata are forma unui trunchi de con inversat, cu baza in sus, situata in pelvis, sub marginea inferioara a simfizei pubiene si anterior de ampula rectala. În unele cazuri poate provoca probleme ale vezicii, tractului urinar și rinichilor. In procedeul Freyer incizia vezicii este minima.

Se mai pot utiliza si alte explorari imagistice pentru stabilirea evolutiei adenomului de prostata si pentru identificarea eventualelor complicatii: Rezectia transuretrala a prostatei TURP reprezinta inca standardul de aur in chirurgia adenomului de prostata mai mic de 90 gr, in timp ce pentru adenoamele peste 90 gr se utilizeaza diferite tipuri de laser. Avand in vedere complexitatea adenomului de prostata, precum si a simptomatologiei asociate, este esentiala prezentarea pacientilor la medicul specialist urolog cat mai timpuriu posibil, inca de la primele simptome sau modificari ale investigatiilor efectuate in acest scop.

Screeningul cancerului de prostata poate ajuta la identificarea precoce, iar o determinare a antigenului specific prostatic PSA , combinata cu un examen clinic al prostatei prin tuseu rectal te ajuta sa te asiguri ca nu vei dezvolta cancer de prostata. Realizarea unui test PSA este indicata anual, incepand cu varsta de 50 de ani. Surse: Urologie clinica , sub redactia I. Sinescu, editura Medicala Amaltea Urologie clinica , Vol. II, Profesor Doctor E. Popescu sub redactia Conf. Geavlete, editura Olimp Patologia prostatei , G. Bumbu, I. Ioiart, editura Imprimeriei de Vest Alege sectiunea Editorial. Acasa EDU. RO Adenomul de prostata — evolutie, diagnostic, tratament.

Adenomul de prostata — evolutie, diagnostic, tratament. Articol de Dr. Doru Soroiu. Despre prostata. Cum evolueaza adenomul de prostata? Tratamentul profilactic vizeaza: 1. Tratamentul curativ vizeaza: 1. Tratamentul medicamentos: Se combate acidoza administrând alcaline sub forma de acetat de Na, citrat de Na, se va avea grija ca Na sa nu fie dat Hipokaliemia: Se corecteaza prin aport alimentar [fructe, legume, sucuri] si saruri de K. Metodele de epurare extrarenala nu dau rezultate nete. Trebuie încercate în faza uremica finala, în care se pot obtine unele ameliorari. Transplantul de rinichi pare sa dea rezultate bune.
O atentie deosebita se acorda toaletei bolnavului: igiena gurii cu glicerina boraxatâ sau apa bicarbonatatâ, igiena generala, deoarece bolnavul pierde uneori urina si fecale, prevenirea si tratarea escarelor. Simptome functionale: Cele mai frecvente sunt: durerea,tulburari de mictiune, piuria, hematuria. Durerea în regiunea lombara, apare spontan cu sediul unilateral sau bilateral.

Durearea lombara bilaterala, de o intensitate redusa [surda] apare în glomerulonefrita acuta sau cronica, scleroza renala. Durerea de intensitate mare, unilaterala, aparuta sub forma de criza paroxistica cu debut în regiunea lombara si iradieri pe traiectul ureterului spre fosa iliaea, regiunea inghinala, organele genitale si fata interna a coapsei respective si în colica renala. Durerea este atroce, permanenta si are caracter de sfâsiere, întepatura sau greutate.
Bolnavul este agitat, cauta o pozitie antalgica, are senzatia de mictiune. De obicei apare brutal si dureaza ore sau zile. Apare litiaza renala [calculul care patrunde pe ureter]. Tulburari de mictiune: Tulburari ale volumului urinei: Poate apare în perioada de debut a unor boli infectioase dupa crize de colici renale, în perioada de compensare a insuficienteicirculatorii, în perioada de reabsorbire a edemelor;

Apare în caz de afectiuni însotite de transpiratii abundente, varsaturi, diaree accentuata, hemoragii abundente în perioada acuta a unor boli infectioase, insuficienta circulatorie, colici renale, glomerulonefrita acuta; Poate surveni în caz de glomerulonefrite acute, nefropatii gravidice, traumatisme lombare, interventii chirurgicale.
Hematuria – prezenta sângelui în urina, care capata o culoare rosie deschisa sau închisa. Provenienta hematuriei se stabileste prin proba celor trei pahare conice. Bolnavul urineaza în cele trei pahare conice: câteva picaturi în primul pahar, cea mai abundenta în cel de-al doilea pahar si ultimele picaturi în cel de-al treilea pahar. Daca, hematuria apare numai în primul pahar este de origine uretrala, daca, apare în ultimul pahar este de origine vezicala, iar în toate trei paharele este de origine renala. Piuria- reprezinta prezenta puroiului în urina. Se traduce macroscopic printr-un aspect tulbure al urinelor, dar nu poate fi afirmata decât prin examen microscopic, examen care arata prezenta unor leucocite polinucleice, mai mult sau mai putin alterate.

Piuria este datorata unor leziuni ale aparatului urinar si în acest caz, ca si în cazul hematuriei se poate recurge la proba celor trei pahare conice pentru a preciza piuria. Semne fizice: Inspectia generala – ofera importanta data de diagnostic. Examplu : Edemul renal este alb, nedureros, moale [pastreaza amprenta degetului la apasare], cu piele lucioasa. Edemul renal trebuie deosebit de celelalte edeme [cardiac si hepatic], de edemul alergic, de edemul de tromboflebite si varice, edeme de inflamatii. Inspectia locala poate constata: Bombarea regiunii lombare în tumori renale sau bombarea regiunii suprapubiene în caz de retentie de urina cu glob vezical. Se obtin informatii importante prin palpare. Manevra importanta în bolile renale este percutarea regiunii lombare cu vârful degetelor sau cu marginea cubitala a mânii care declanseaza, dureri vii în caz de litiaza renala, pielonefrite, glomerulonefrita acuta.
Un examen important este tuseul rectal care permite depistarea unui obstacol în micul bazin: la barbati – prostata, la femei – tumora pelvina.

Examenul cardiovascular este deosebit de pretios, pe de o parte datorita interesarii rinichiului în numeroase afectiuni cardiovasculare [HTA], pe de alta parte interesarii cordului în unele boli renale [glomerulonefrite]. CAPITOLUL III Pregatirea pacientilor pentru explorari radiologice si functionale ale aparatului renal Explorarea radiologica a rinichiului si a cailor urinare se efectueaza prin radiografie,renala simpla, cistografie, arteriografle, retropneumo- peritoneu, pielografie.
Scop- evidentierea conturului rinichilor cavitatilor pielocaliceale ale acestora, precum si a cailor urinare. Materiale necesare: Pregatirea materialelor necesare: Pregatirea psihica a bolnavului: Pregatirea alimentara a bolnavului: Pregatirea medicamentoasa a bolnavului: Aerul din tubul irigator trebuie sa fie complet evacuat pentru a nu ti introdus în colon.
Pregatirea pentru examinare: Materialele necesare:

Pregatirea bolnavului: Testarea sensibilitatii fata de substanta de contrast: Daca bolnavul prezinta o reactie hiperalergica se întrerupe introducerea substantei de contrast si se administreaza antihistaminiee, anuntându-se imediat medicul. Daca toleranta organismului este buna bolnavul va fi condus în sala de citoscopie, unde va fi ajutat sa se dezbrace si sa se aseze pe masa de examinare. Administrarea substantelor de contrast: Bolnavul va fi ajutat sa se îmbrace, va fî condus în salon si instalat comod în pat;
Pielografia se executa în conditii de asepsie perfecta. Substanta de contrast trebuie usor încalzita pentru a nu produce contractii spastice ale bazinetului. Injectarea substantei de contrast se face cu presiune moderata [altfel se, produce rupturi ale bazinetului sau reflux pielorenal].

Prima radiografie se executa la secunde de la începerea administrarii substantei de contrast, a doua radiografie la 6 secunde si a treia la 8 secunde. Se avertizeaza bolnavul. Scop – indentificarea proceselor patologice endovezicale, inflamatiilor specifice, nespecifice, tumorilor, malformatiilor anatomice, calculilor, corpilor straini.
Pregatirea psihica si fizica a pacientului: Participarea la tehnica: Precizare : – la femei, anestezia locala [folosirea substantelor anestezice amintite mai sus] este suficienta pentru efectuarea citoscopiei -în scop diagnostic. Reorganizarea locului de munca:

Incidente si accidente -accese febrile trecatoare, frisoane, dureri lombare asemanatoare cu colica renala; -mici hemoragii produse spontan sau în urma spa laturii vezicale cu apa CRl i8 ; -ruptura de uretra, cu uretroragie; perfotatia vezicii urinare. Explorarea functionala a aparatului renal Scopul explorarii functiei renale stabileste daca rinichiul satisface functiile în mod normal sau nu; sa se obtina relatii asupra mecanismului perturbat calitativ si cantitativ.
Metode si mijloace de explorare a functiei renale Activitatea rinichiului trebuie explorata pe trei directii principale: Analiza urinei: Examenul de urina poate furniza date asupra starii functionale a rinichilor si asupra homeostaziei organismului. Examenul cuprinde: Stadiul functiei renale de depurare a catabolitilor proteici Pentru aceasta se determina: Stadiul functiei renale de mentinere constanta a concentratiei ionilor.
Aceasta functie renala se apreciaza prin modificarile ionogramei serice [Na, K,Ca,Cl]: Studiul functiei renale de mentinere a echilibrului acido- bazic se face prin:

Ph-ul si R. Exporarea mecanismelor functionale propiu-zise Se efectueaza cu ajutorul Clearence-urilor renale. Este volumul de plasma [în ml] depurat de o substanta în unitatea de timp [1 minut].
Fluxul plasmatic renal Este volumul de plasma care perfuzeaza cei doi rinichi în decurs de 1 minut. Se determina cu ajutorul Clearence-ului, acidului paraminohipuric [P. Clearence-ul P. Determinarea concentratiei se face fotometric si are V. Explorarea filtratului glomerular Se face prin masurarea unor substante ca: creatinina endogena sau insulina exogena care se elimina prin filtrare glomerulara. Creatinina se elimina prin urina, prin filtrare glomerulara tara sa mai fie reabsorbita sau secretata de tubi. Reabsortia tabulara Ureea trece prin filtrarea glomerulara fiind partial reabsorbita la nivelul tubilor proximali. Leziunile glomerulare sau tubulare scad capacitatea de epurare a ureei din plasma. Explorarea secretiei tubulare Se bazeaza pe capacitatea tubului renal de a secreta anumite substante introduse în organism.

Proba cu PSP [fenolsulfonaftaleina]. Nefrograma Urmareste capacitatea fiecarui rinichi în parte de a capta, secreta si excreta o substanta marcata, cu radioizotopi. Se utilizeaza Hippuran marcat cu iod. Proba se executa dimineata si nu necesita pregatirea prealabila a bolnavului, bolnavul putând mânca înainte probei. Se injecteaza, intravenos izotopul si se înregistreaza radiatiile emise de 30 minute cu ajutorul a doua sonde de scintilatie dispuse la nivelul regiunii lombare. Nefrograma permite depistarea tulburarilor functionale ale fiecarui rinichi tara a da informatii cu privire la cauza acestora.
Nu se executa la femei gravide sau în lactatie. Scintigrafie renala Bolnavului i se injecteaza intravenos o substanta de contrast radioactiva, dupa care, cu ajutorul unui aparat scintigraf se detecteaza repartizarea substantelor radioactive în parenchiul renal.

Proba cu indigo- carrnin- crornocitoscopie Aceasta proba apreciaza capacitatea de eliminare a fiecarui rinichi în parte. Se injecteaza i. Aparitia colorantului în urina se urmareste prin cistoscop. Capacitatea de dilutie si concentratie a rinichiului poate fi determinata prin mai multe probe:
Practic este cel mai comod sa se faca întâi concentratia si apoi dilutia, daca concentratia este mai buna, evident ca si dilutia este mai satisfacatoare. Proba de concentratie a] Pregatirea bolnavului. De la orele 20 pâna la orele 8 urina se colecteaza într-o singura proba. Se noteaza la toate esantioanele de urina volumul si cantitatea. In insuficienta renala severa, densitatea variaza putin în jurul valorii de izostenurie. La bolnavii la care încarcarea cu lichid este contraindicata se face numai proba de concentratie apreciindu-se ca un rinichi care concentreaza bine are capacitatea de dilutie normala. B, Proba de dilutie a] Pregatirea bolnavului. Se noteaza cantitatea si densitatea urinei din fiecare proba.

In primele 2 ore se elimina mai mult de jumatate din cantitatea totala. In cel putin una din probele de dimieata volumul urinar depaseste ml iar densitatea urinei trabuie sa fie sub în cel putin una din probe. Proba Zimnitki a] Pregatirea bolnavului. In acest caz rinichiul nu poate excreta urina în cantitatea si concentratia corespunzatoare iar produsele rezultate din metabolism ramân în sânge si produc autointoxicatii. Cauze: 1. Renale: -în care agentii etiologici actioneaza direct asupra parenchimului renal producând leziuni anatomice; -necroze tubulare; -soc prelungit; -arsuri grave, nefrotoxice; -boli renale parenchimatoase: – glomerulonefritele produse de steptococ; -boli vasculare ale rinichiului.

Postrenale: -când insuficienta renala acuta, se produce consecutiv unui obstacol mecanic pe caile excretorii: – calculoza ureterala bilaterala; – hipertrofie de prostata; -tumori de vecinatate afectând ambele uretere -procese ureterale inflamatorii Simptome: -semnul esential în I. Semne de laborator: -retentie de produsi azotici; -apare acidoza renala; -apar tulburari hidroelectrolitice [creste K, scade Na si Ca]; -în urina apar albuminurie, hematurie, cilindrulie, leucociturie.
Asigurarea conditiilor de îngrijire a bolnavului -asistenta va avea în vedere masurile care se iau în toate cazurile date, asigurând doua paturi de lâna cu care va acoperi bolnavul si va încalzi patul în prealabil cu termofoare; -se acorda îngrijiri igienice corespunzatoare; -bolnavii cu I. Este foarte importanta evidenta exacta a diurezei, deoarece este baza de pornire a tratamentului si criteriul de orientare a medicului.

Recoltarea probelor de laborator -asistenta va recolta sânge pentru determinarea ureei, creatininei, rezervei alcaline, pH-ului, ionogramei; -va recolta urina pentru analizele obisnuite si pentru dozarea ureei urmare. Regimul va consta din: Se exclud: Indepartarea produsilor de catabolism -când tratamentul obisnuit a ramas ineficace se utilizeaza dializa cu ajutorul careia se poate elimina excesul de compusi azotati de apa si electroliti.
Hemodializa sau rinichiul artificial Hemodializa este cea mai eficace metoda de epurare extrarenala, epureaza sângele în afara organismului utilizând pentru dializa membrane de celofan sau cuprofan. Pentru acest scop exista mai multe tipuri de aparate: a] aparat cu membrana dializanta în forma de tub; b] aparat cu membrana întinsa între doua placi din material plastic; c] rinichi cu fibre capilare.
Elementul esential al rinichiului artificial este membrana dializanta.

Aceasta permite schimburile de substanta între sânge si lichidul dializant. Principiul hemodializei se bazeaza pe epurarea extracorporaia a sângelui introdus în aparat care circula în mod continuu în interiorul tubului ce este în contact cu membrana dializanta, dupa care este introdus în organism printr-o vena. Pregatirea bolnavului -se face pregatirea psihica a bolnavului daca starea generala o permite si se administreaza un calmant; -înainte de începerea interventiei, asistenta va recolta sânge pentru determinarea compusilor azotati, a rezervei alcaline, hemogramei si hematocritului; -bolnavul este asezat într-un pat balanta, comod, deoarece sedinta poate dura ore; -capul si toracele vor fi usor ridicate, iar membrele superioare fixate în pozitii accesibile denudarii vaselor.
Rinichiul artificial poate fi utilizat si pentru eliminarea substantelor barbiturice sau altor substante medicamentoase. Hemodializa se poate face zilnic sau la doua zile. Dializa peritoneala Metoda utilizeaza ca membrana dializanta pentru epuratia sângelui endoteliul seroasei peritoneale care are o suprafata de 20 mii cm2.

Cu ajutorul unui tub se introduce în cavitatea peritoneala lichidul de dializa care dupa ce traverseaza suprafata endoteliului peritoneal este îndepartat prin alt tub. Pregatirea instrumentelor si a materialelor:
Tehnica de lucru: La aceasta sonda se racordeaza un tub de scurgere care se introduce în vasul colector; Prin acest procedeu se pot elimina între g de uree si alti produsi de dezasimilatie. Ingrijirea bolnavului în stadiul poliuric I. In caz de evolutie favorabila restabilirea functiei renale se face dupa zile de anurie, dupa cum urmeaza etapa poliurica. In aceasta faza de reluare a diurezei pot aparea diverse complicatii: deshidratarea, infectii urinare, complicatii cardiovasculare, de aceea în îngrijirea bolnavului asistenta va respecta cu strictete tratamentul prescris de medic. Evitarea complicatiilor majore:

Trecerea la un regim dietetic progresiv: Insuficienta renala cronica este o scadere progresiva a capacitatii functionale renale cu retentie în organism a substantelor toxice rezultate din metabolism si cu evolutie spre uremia terminala. Fiind vorba de o înbolnavire de lunga durata, bolnavul va trebui sa respecte un anumit regim de viata. Boala prezinta un stadiu compensat cu stare generala buna si un stadiu decompensat în care apar repetat pusee A acute.
Respectarea regimului igieno-dietetic în faza compensata: Regimul igieno-dietetic din faza decompensata: Encefalopatia uremica Apare în stadiile terminale ale insuficientei renale cronice. Semnele neuro-psihice sunt provocate de tulburarile hidroelectrolitice si acido- bazice care se adauga intoxicatiei uremice propiu-zise. Se caracterizeaza prin somnolenta, confuzie, stupor, coma, agitatie, flapping-tremor, crampe musculare, mioclonii sau convulsii. Toate tulburarile descrise raspund foarte bine la hemodializa.

Informatii; 2. Nevoia afectata; 3. Probleme; 4. Surse de dificultate- cele trei dimensiuni: biologici, psihologica, socio-culturala si spirituala; 5. Interventii autonome; 7.

Adenomul de prostata – evolutie, diagnostic, tratament | prostatita.adonisfarm.ro

Adenom de prostata: cauze, simptome, complicatii, tratament | Prostaffect сumpără
To browse Academia. Skip to main content. Log In Sign Up. Download Free PDF. Isaura David. Download PDF. A short summary of this paper. Adenomul de prostata lucrare diploma ramâne Cunoasterea bolnavului, a problemelor si nevoilor sale.

Cea mai mare parte a produsilor de excretie se elimina, printr-un ansamblu de organe care formeaza aparatul excretor. Aparatul urinar – este alcatuit din cei doi rinichi si de caile evacuatoare ale urnii: calice, bazinete, uretere, vezica urinara si uretra. Rinichii – organele secretoare ale urinii, au forma de boabe de fasole si sunt situati de o parte si alta a coloanei lombare. Fiecare rinichi, încojurat de un strat Adenomul de prostata lucrare diploma si învelit de o capsula fibroasa inextensibila, este situat în loja renala.

Ingrijirea pacientilor cu adenom de prostata

Adenomul de prostată: cauze, simptome, posibile complicații, diagnosticare și tratament

Ingrijirea pacientilor cu adenom de prostata. Organele genitale masculine sunt reprezentate de cele doua glande genitale. Testiculelede conducte seminalepenis si scrot. Testiculele – au ca rol producerea spermatozoizilor si a hormonilor sexuali masculini. Spermatozoizii continuti in lichidul seminal sunt transportati prin conducte seminale conducte spermaticecare au numiri diferite, dupa Adenomul de prostata lucrare diploma considerat : Ultimul segment, ductul ejaculator, se deschide pe coliculul seminal din uretra prostatica, astfel ca incepand de la aceasta formatiune, uretra masculina devine un conduct comun pentru eliminarea urinei si a spermei.

Testiculele sunt continute intr-un sac median, format din tunici concentrice, numit scrot, iar uretra strabate organul copulator Adenomul de prostata lucrare diploma, penisul. Organelor genitale le sunt anexate o serie de glande seminalecare imbogatesc prin produsul lor lichidul seminal. Aceste glande sunt: Dintre organele mentionate, doar penisul si scrotul sunt organe genitale externe, toate celelalte sunt organe genitale interne.

Lasă un răspuns