Adenom de prostata licengta

Adenomul de prostata (sau hipertrofia benigna de prostata – HPB) reprezinta o afectiune benigna si consta in marirea de volum a zonei prostatei situata spre interiorul uretrei. Cel mai frecvent apare dupa varsta de 50 ani si se datoreaza modificarilor hormonale care apar cu varsta. 10/26/ · Complicatiile adenomului de prostata. Adenomul de prostata poate conduce la numeroase complicatii. Una dintre acestea este ureterohidronefroza bilaterala cu insuficienta renala cronica – aparuta din cauza retentiei cronice de urina. Iata care sunt complicatiile adenomului de prostata: Retentia acuta de urina (RAU) Hematuria (urinare cu sange). Pret: 75 lei. DESCRIERE: INGRIJIREA PACIENTILOR CU ADENOM DE PROSTATA. Lucrare de licenta pentru Scoala Postliceala Sanitara, specializarea Asistenti Medicali Generalisti. CUPRINS.

CAPITOLUL I – PREZENTAREA TEORETICA A BOLII. Adenom prostatic: definiţie. Adenomul prostatic, numit şi hiperplazie benignă de prostată sau prostată mărită, este o afecţiune comună în rândul bărbaţilor cu vârsta peste 80 de ani (peste 90% dintre octogenari se confruntă cu această problemă, dar şi bărbaţii cu vârste mai „tinere”, între 60 şi 80 de ani pot dezvolta această afecţiune).

Adenom de prostata licengta

Adenom de prostata licengta
Aceasta are aspectul unei castane și poate cântări până la 28 de Adenom de prostata licengta. Tratamentul adenomului de prostata 2. Agravarea începe din momentul prostaat cu sînge si la blocarea curgerii urinei. Asenom lobul corespunde unei glande prostatice propriu-zise. Pe langa manifestarile urinare, apar si cele de ordin general. Tags: adenom infectii urinare pietre prostata rinichi urina. Acestea pot consta în medicamente, terapii minim invazive sau intervenţie chirurgicală. Pagina principala Despre noi Promotii Contul meu Date contact.

Prelevarea de produse biologice și patologice. Se gaseste sub forma de flacoane cu substanta uscata echivalenta cu mg, re, 1 g si 2 g ceftriaxona. Pacientul va primi de asemnea informaţii despre monitorizarea şi evaluarea afecţiunii, astfel: În unele cazuri, simptomele se pot ameliora fără tratament. Fiziologia prostatei functiile prostatei Adenom de prostata licengta. Daca pe parcursul inaintarii apar obstacole functionale sau anatomice pregatesc sonde de calibru mai mic.
Licenta: Particularitati de Ingrijire a Bolnavului cu Adenom de Prostata (#) – Graduo.

Adenom de prostata: cauze, simptome, complicatii, tratament | Prostaffect сumpără

Adenom prostatic: cauze, simptome, tratament
Realizarea unui test PSA este indicata anual, incepand cu varsta de 50 de ani. Chiar dacă adenomul de prostată și cancerul de prostată pot avea simptome similare, aceste două Adenom de prostata licengta sunt diferite. Daca leziunile renale initiale sunt reversibile, cele avansate nu au sansa revenirii lor. Glandele bulbouretrale Adenom de prostata licengta înglobate intre fibrele muschiului transvers profund al perineului, care la comprima in timpul ejacularii, determinând expulzia continutului. Asistenul medical va avea grija ca bolnavul sa fie inconjurat cu atentie si solicitudine, va reduce starea de anxietate, prin informatii privind interventia chirurgicala si punandu-l in contact cu convalescenti care prrostata o evolutie postoperatorie optima.

Falsa incontinenta este datorata mictiunii prin prea plin. Aceasta este mai intai nocturna si apoi diurna.

Nu apar la toti bolnavii din acest stadiu. La examenul regiunii hipogastrice se palpeaza globul vezical. Urina daca nu este infectata are aspect palid, datorita pierderii puterii rinichiului. Aceasta este explicatia si a unui grad mai mult sau mai putin de poliurie. Sunt legate de insuficienta renala. Se pot observa paloare, sete, uneori edeme ale membrelor inferioare. Nu rareori se observa apatie, somnolenta forma nervoasa sau inapetenta, greata, limba uscata.

Prima tulburare urinara caracteristica este polakiuria nocturna urmata de disurie.
Odata cu aparitia reziduului vezical polakiuria devine si diurna iar disuria totala. Daca polakiuria are preponderenta diurna se explica prin litiaza vezicala daca este insotita de dureri si urini tulburi, este data de infectia supraadaugata. Tipuri de tratament. ROCEPHIN – cefalosporina cu administrate Parenterala; este un antibiotic din grupa cefalosporinelor; substanta activa este ceftriaxona sub forma de sare disodica.
Se gaseste sub forma de flacoane cu substanta uscata echivalenta cu mg, mg, 1 g si 2 g ceftriaxona. Este un antibiotic cu spectrul larg avand activitatea antibacteriana asupra unui mare numar de germeni gram negativi si gram pozitivi. Se gasesc in cutii cu 10 fiole a 2 ml. Indicatii: – edeme cardiace, hepatice, renale, gravidice.

Uneori pot avea loc modificari hemodinamice nefavorabile. FORTRAL – fiole a 1 ml continand pentozocina lactat in cantitate echivalenta cu 30 mg pentozocina baza, are actiune analgezica, sedativa si slaba spastica. Indicatii – stari febrile, cefalee, mialgii, nevralgii. Este foarte benefica pentru metabolismul hormonilor sexuali masculini, ajutand la incetinirea procesului de dezvoltare excesiva a celulelor prostatei. Acest mineral esential se dovedeste a fi foarte util pentru mentinerea nivelului normal de testosteron din sange.
Mai mult decat atat, ajuta la imbunatatirea fertilitatii si a functiei reproductive. Barbatii care au deficiente de zinc sunt mai predispusi la dezvoltarea bolilor legate de prostata, au aratat studiile de specialitate.

Acestea au un continut foarte bogat in zinc si grasimi nesaturate, fiind foarte eficiente pentru ameliorarea simptomelor provocate de hiperplazia benigna de prostata.
Se recomanda consumul zilnic de seminte crude, putin uscate. Este un caroten foarte puternic si foarte util in stimularea sistemului imunitar si pentru ameliorarea simptomelor adenomului de prostata. Se gaseste in cantitati foarte mari in rosii, motiv pentru care se recomanda consumul a circa 10 portii de rosii in fiecare saptamana. Ajuta foarte mult la eficientizarea fluxului urinar, motiv pentru care se recomanda consumul a cel putin 2 litri de apa cu lamaie in fiecare zi.
Frunzele de pătlagină conţin zinc care este vital pentru echilibrul hormonului masculin, ceea ce înseamnă că este de ajutor în cazul unei prostate mărite. Sucul îl puteţi prepara la blender.

Varza are efecte antiinflamatoare şi conţine o mulţime de substanţe puternice care combat cancerul indoli, izotiocianaţi, monoterpene, sulfarafanul etc. Uleiul de seminţe de in 2 linguri pe zi conţine acizi graşi omega-3 şi poate să combată simptomele prostatitei şi hipertrofiei de prostată. Tratament nemedicamentos. Dieta Recomandări Aportul zilnic de lichide se limitează la nivelul pînă la 1,5 l.
Prelucrarea Se recomandă administrarea felurilor de mîncare termic prelucrate, uşor. Se exclud felurile de mîncare iute, acre, alimentare sărate, condimentate, gustări acre, produse alimentare sărate şi afumate, cafea, ceai. Cel puţin ½ din proteine trebuie să fie de provenienţă animalieră. III fructe şi Potasiul produse din ele. Fosforul Se limitează începînd cu BCR st. IV carne, peşte, produsele lactate. Androgenoterapia determina hipertrofia prostatei si poate sa biciuiasca unele cancere oculte, de aceea aplicarea lor este interzisa.

Folosirea estrogenilor, chiar in doze mici, nu-si gaseste justificarea datorita tulburarilor secundare induse sexuale, cardiace sau hepatice. Celulele canceroase prostatice patreaza unele insusiri ancestrale,ramanand la fel ca si cele normale,dependente de hormonul mascul,de testosteron. In lipsa testosteronului dezvoltarea lor este incetinita sau oprita. Tratamentul chirurgical. Tratamentul chirurgical – se realizeaza fie pe cale operatorie deschisa sau prin rezectia sa transuretrala. Interventia nu este intotdeauna insa practicabila de la inceput fiind necesara foarte adesea tratarea prealabila a accidentelor sau complicatiilor evolutive ale adenomului. Hemoragia grava daca determina o retentie completa de urina prin cheaguri va fi rezolvata prin: sonda uretrovezicala; decaiotare – spalaturi cu apa calda sterila; – aspiratii cu sonda Guyon.
Retentia completa de urina va fi tratata tinand cont de rolul major care-i revine sondei uretrovezicale in generarea infectiilor urinare.

Evacuarea urinilor neinfectate limpezi se va face prin punctie suprapubiana, daca situatia de retentie se repeta se va executa cistostomia. Embolizarea arterelor prostatice este o soluție terapeutică relativ nouă , ce aparține Radiologiei Intervenționale, fiind descrisă pentru prima dată de DeMeritt. Selecția pacienților se realizează pe baza unui consult clinic și imagistic.
Volumul prostatei trebuie măsurat printr-o ecografie de calitate sau un examen RMN. Nu există o limită de mărime a adenomului până la care este indicată embolizarea. Această procedură constă în poziționarea unui microcateter în fiecare arteră prostatică, urmată de embolizarea lor cu microparticule neresorbabile cu diametrul de microni. Ischemia indusă în țesutul adenomatos este urmată de o resorbție progresivă, cu reducerea consecutivă a volumului prostatei. Simptomatologia se ameliorează relativ rapid în câteva zile sau săptămâni postintervenție. PAE este o procedură de Radiologie Intervențională ce se efectuează într-o sală sterilă de angiografie de către un medic radiolog intervenționist.

Procedura durează în medie 60 minute, din care 12 minute reprezintă timpul mediu de scopie. Pacientul este conștient, așezat în decubit dorsal. Abordul arterial preferat în clinica noastră este cel brahial stâng. Ca alternativă se poate folosi abordul femural. Prima parte a intervenției constă în arteriografia vaselor pelvine. Se introduce sub control fluoroscopic un cateter diagnostic Cobra 4F până la nivelul ramului anterior al arterei iliace interne de fiecare parte.
Prin injectarea de substanță de contrast se va identifica originea și calibrul fiecărei artere prostatice.

A doua parte a intervenției constă în cateterizarea supraselectivă a arterelor prostatice cu un microcateter, urmată de embolizarea lor cu microparticule nonresorbabile de microni. Este Dureros? Intraprocedural nu este necesară administrarea unei medicații analgezice, PAE fiind complet lipsită de durere. PAE este considerată o procedură terapeutică sigură, cu foarte puține riscuri și complicații. Complicațiile minore posibile sunt: hematom la locul de puncție, hematurie sau hemospermie tranzitorie. Până în prezent, la nivel mondial, nu s-au înregistrat complicații majore care să necesite o intervenție chirurgicală. Nu au existat cazuri de disfuncție sexuală, incontinență urinară, sângerare sau deces, consecutive acestei proceduri.

Pacientul este externat la 3 ore după încheierea întervenției și va urma un tratament antiinflamator și antibiotic timp de 10 zile. În primele zile postembolizare pot apare într-un număr mic de cazuri simptome de presiune și ușor discomfort local. În cazul pacienților cu retenție acută de urină, sonda urinară se îndepărtează la ore după embolizare. Pacientul rămâne în ambulatoriul spitalului timp de câteva ore pentru a ne asigura că poate urina fără sonda. Succesul tehnic al procedurii se definește prin embolizarea cel puțin a unei artere prostatice. Ameliorarea clinică a pacientului se obține rapid, încă din primele de ore. Pacientul va efectua controale clinice și ecografice la 1 lună, 3 luni și 6 luni postembolizare. În astfel de cazuri, este indicată o a doua procedură de embolizare.
Aceasta procedura necesita o internare de doar cateva ore, pacientul parasind spitalul in aceeasi zi.

Imediat dupa efectuarea procedurii, pacientul va primi un rezultat scris alaturi de un CD cu imaginile interventiei, iar medicul trimitator va fi contactat de catre specialistii ARES pentru a fi informat despre starea pacientului. Evolutia adenomului este foarte variabila, unele sunt bine tolerate ani indelungati, chiar pana la moarte, altele prin accidente si complicatii pe care le genereaza sau prin rasunetul asupra cailor urinare superficiale, au o evolutie mai grava si impun un tratament chirurgical.
În general evolutia adenomului se realizeaza prin salturi, fiecare reusita agravand evolutia sa, asa se explica de ce o mare parte a bolnavilor se prezinta la medic nu pentru tulburarile date de adenomul in sine cat mai ales pentru accidentele si complicatiile pe care acesta le determina in cursul evolutiei sale. Dupa cum rolul medicului este cunoscut in stabilirea diagnosticului, a prognosticului in instituirea tratamentului asa si asistentul medical trebuie sa aiba rolul ei in ingrijirea bolnavului, pentru ca evolutia bolii sa fie favorabila.

In urma acestora voi incerca sa descriu munca asistentului medical in relatia sa cu bolnavul diagnosticat cu adenom de prostata.
Internarea bolnavului in sectia de urologie se face respectand urmatoarele etape: Tot aici li se face internarea, li se va completa foaia de observatie cu datele de identitate, identitatea si cunoasterea precisa a adresei bolnavului are o deosebita importanta pentru a putea instiinta membrii familiei in caz de agravare a bolii sau in caz de deces.
Asistentul medical din serviciul de spitalizare preia bolnavul de la serviciul de internare, preda efectele bolnavului la magazie si il repartizeaza in salon. Asigurarea condițiilor de spitalizare. Scopul spitalizarii bolnavilor in majoritatea cazurilor, este vindecarea. Pentru a realiza acest lucru trebuie create niste conditii prielnice necesare ridicarii fortei de aparare si regenerare a organismului. Bolnavul va fi primit cu caldura si condus la salon, unde i se va arata patul. Cu aceasta ocazie, asistentul ii va prezenta si colegii de camera, creand de la bun inceput o atmosfera calda intre bolnavii vechi lu bolnavul nou intrat.

Dupa ce i s-a repartizat patul, inainte de a se culca, bolnavul va fi initiat asupra regulamentului de ordine interioara al spitalului.
I se vor arata locul si modul de functionare a robinetelor de apa, amplasarea salilor de examinare si tratamente, a oficiilor precum si modul de functionare a aparatelor semnalizatoare, obligatiile lui in timpul spitalizarii, drepturile lui precum si raporturile pe care trebuie sa le aiba cu personalul sectiei, atragandu-i-se atentia sa se adreseze cu curaj, toate cererile si plangerile asistentului sau medicului de salon. Dupa ce bolnavul a fost culcat in pat, asistentul ii completeaza foaia de temperatura, ii masoara temperatura, ii ia pulsul, TA. Datele obtinute se inscriu in foaia de temperatura.
Asistentul instiinteaza apoi pe asistenta sefa despre bolnavul nou sosit, aceasta va nota numele si datele personale ale bolnavului impreuna cu diagnosticul de internare – in registrul de internare al sectiei.

Pentru asigurarea alimentelor necesare bolnavului pentru ziua respectiva se va completa foaia de alimentatie trimisa anterior la bucatarie cu o anexa privind necesarul de alimente a bolnavului nou venit. In ziua urmatoare, bolnavul figureaza in toate evidentele si bonurile de cerere ale sectiei.
Efectuarea tehnicilor impuse de afecțiune. Asistenta imbraca manusi de cauciuc steril, alege sonda si o lubrefiaza. Este ajutata de o alta persoana care ofera sonda sterila. Dezinfecteaza meatul urinar cu ser fiziologic. Cu mana stanga se fixeaza organul genital, adica penisul, iar cu mana dreapta cu capatul liber al sondei intre degetele inelar si mic, iar intre degetele si police fixam varful sondei, apoi introducem in meat impingand usor in timp ce cu mana stanga intindem penisul cat mai bine ca sa rectinilizam uretra pentru a usura traversarea sondei prin uretra.

Daca pe parcursul inaintarii apar obstacole functionale sau anatomice pregatesc sonde de calibru mai mic.
Examenul radiologic. Este o metoda curenta de examinare morfofunctionala a rinichilor si cailor urinare utilizandu-se substante iodate, hidrosolubile administrate i. Este centrat pe UIV – urografie intravenoasa – precedata de cliseul pe gol. In vederea examinarii radiologice al bolnavului asistenta va pregati bolnavul pentru UIV cu zile inaintea examinarii, pacientul va consuma un regim fara alimente care sa contina celuloza si dau reziduuri multe fructe, legume si zarzavaturi, paste fainoase, paine si ape gazoase. In ziua precedenta examenului pacientul va consuma un regim hidric supe, ceai, apa negazoasa. In ziua examinarii pacientul nu mai mananca si nu mai bea pentru reducerea volumului urinii.
Cu doua zile inaintea examinarii, se administreaza carbune animal si triferment cate 2 tablete de 3 ori pe zi; in seara precedenta se administreaza doua linguri de ulei de ricin. Pacientul va fi condus la serviciul de radiologie si va fi ajutat sa se dezbrace si sa se aseze pe masa de radiologie.

Se efectueaza proba de toleranta la iod. Se comunica pacientului sa stea linistit, ca nu se sperie, – unele simptome care pot sa apara ameteli, greturi, dureri abdominale si care dispar repede fara consecinte. Daca toleranta organismului este buna se administreaza i. La min. Injectarea substantei de contrast se face pe masa de radiologie foarte incet. Urografia este contraindicata in insuficienta renala si hepatica, boala Basedow, stari alergice, anemie hemolitica, tuberculoza pulmonara evolutiva.
Hipertrofia de prostata si adenomul periuretral se recunosc pe urografie prin amprenta inferioara caracteristica pe vezica urinara, de forma ovalara, cu contur net. Aceasta are modificari radiologice de cistita cronica, cu diverticuli vezicali si reziduu postmictional important. Ureterele pelvine sunt alungite si deformate ‘in carlig de undita’. Deseori se evidentiaza calculi vezicali primitivi.

In cazurile vechi, exista si aspecte tipice de uropatie obstructiva, cu uretero-hidronefroza si leziuni de PNC. Isi gaseste o mare utilitate in afectiunile obstructive subvezicale, in primul rand adenomul de prostata.
Ea poate fi realizata pe 3 cai: suprapubiana, transrectala, transuretrala. Prelevarea de produse biologice și patologice. Examenele biologice – in adenomul de prostata au un interes doar prognostic, nu au specificitate diagnostica. Sunt obligatorii deoarece apreciaza functia renala uree, creatinina, ionograma , deceleaza o infectie urinara urocultura cu antibiograma si precizeaza terenul – diabet, aparat cardio-vascular, respiratie, functie hepatica ; ele sunt importante pentru realizarea viitoarei operatii grupa sanguina, factor Rh, hemoleucograma, probe de coagulare.
Asistentul medical va anunta bolnavul ca urmeaza a i se recolta sange pentru examene de laborator.

Ea va pregati materialele necesare pentru punctia venoasa: tavita renala, garou, eprubete, tampoane cu alcool, mediul steril pentru punctia venoasa, manusi de cauciuc. Asistentul medical va indica bolnavului pozitia in care sa se aseze pentru a i se recolta sange, care se va trimite impreuna cu biletul de trimitere atasat la eprubeta.
Pentru a urina bolnavul va primi recipiente curate si eprubeta sterila pentru urocultura. Pentru obtinerea unor rezultate in urma examenelor de laborator, bolnavul va fi instiintat cu o seara inainte sa nu manance si sa nu bea dimineata. Urina pentru urocultura – se recolteaza urina, dupa efectuarea toaletei organelor genitale externe, din prima urina de dimineata din jetul mijlociu in eprubeta sterila, avand grija ca dopul eprubetei din interior sa nu vina in contact cu mana, pentru a nu se desteriliza. Urocultura pozitiva ne da un nr. Daca in urina s-au gasit 3 tipuri de germeni sau peste 3 tipuri, se cere a se repeta urocultura deoarece se presupune a nu se fi recoltat in conditii sterile.

Adenomul de prostata nu este o boala care sa necesite interventie chirurgicala de urgenta, el permite o pregatire preoperatorie de cateva zile care consta in examenul clinic si paraclinic, pregatirea psihica, ingrijiri igienice, urmarirea functiilor vitale si vegetative.
Examenul clinic – pune in evidenta starea psihologica a bolnavului dand totodata si posibilitatea depistarii unor deficiente ale organismului si a unor boli insotitoare. Pregatirea psihica – bolnavul este informat despre riscuri si i se cere consimtamantul. Asistenul medical va avea grija ca bolnavul sa fie inconjurat cu atentie si solicitudine, va reduce starea de anxietate, prin informatii privind interventia chirurgicala si punandu-l in contact cu convalescenti care au o evolutie postoperatorie optima.
Ingrijire igienica – daca starea bolnavului o permite, zilnic bolnavul va fi indrumat, ajutat sa faca dus, urmat de igiena cavitatii bucale, ingrijirea parului, taierea unghiilor si a barbii;

Urmarirea functiilor vitale si vegetative si a aparitiei unor schimbari in starea bolnavului care pot amana interventia chirurgicala : Daca pacientul a folosit medicamente cardiotonice, antiaritmice, coronaro- dilatatoare, insulina sau alti hormoni, va exista preocuparea ca acestea sa fie administrate si in preziua operatiei daca este cazul si inainte de operatie. Pentru asigurarea unui somn bun si inlaturarea starii de anxietate preoperatorie, bolnavul va primi seara inainte de culcare ca si premedicatie cate o tableta de Fenobarbital si Romergan.
Se pot administra in locul acestora si Diazepam, Nitrazepam, Distonocalm. In preziua operatiei, bolnavul va lua numai masa de pranz si in cantitate nu prea abundenta, seara nu mananca nimic, pentru ca tubul digestiv sa fie cat mai liber. In seara dinaintea operatiei bolnavului i se va efectua o clisma. In ziua operatiei este bine ca bolnavul sa nu fie trezit devreme mai ales daca este sub influenta somniferelor.
Pacientul va fi invitat sa faca un dus sau o baie pe regiuni.

In toata aceasta perioada preoperatorie, asistenta medicala de anestezie si din blocul operator se va preocupa de starea psihica a bolnavului asigurandu-l ca operatia va decurge fara ca bolnavul sa simta vreo durere. Asistenta medicala ii va explica fiecare gest pe care-l face. Îngrijirile postoperatorii ale bolnavilor operați cu adenom de prostata. Îngrijirile postoperatorii incep imediat dupa interventia chirurgicala si dureaza pana la vindecarea completa a bolnavului.
Supravegherea respiratiei. Se anunta medicul si se va pregati pentru interventie. Starea abdominala: Supravegherea și ingrijirile acordate in primele doua zile dupa intervenția chirurgicala. In prima zi se poate produce o usoara hipertermie 37,C febra de resorbtie ; Restabilirea tranzitului intestinal. Clisma nu este obligatorie.

P va manca un regim lacto sau usor digerabil branza de vaci, lapte, iaurt, supa strecurata, piure, etc. Implicarea asistentei medicale in diverse activitati care il privesc strict pe pacient fac ca viata sa fie mai mult decat un proces, ea devenind un ansamblu de relatii sociale, ocupatii recreative sau utile.
In alti termeni asistenta medicala este cea care ajuta omul suferind sa-si mentina un regim de viata pe care l-ar fi avut singur daca ar fi avut forta, vointa sau cunostintele necesare. Educatia bolnavului pentru sanatate se va face de catre asistenta astfel incat in limita posibilului starea de sanatate a bolnavului sa fie mentinuta. Limitarea aportului de lichid la nivel de 1,5 l, cu micşorarea consumului înainte de somn sau în timpul activităţilor publice. Limitarea sau evitarea consumului de alcool şi al cafeinei, care au efecte diuretic şi iritant, potenţînd astfel LUTS.
Aplicarea metodei de urinare dublă pînă la evacuarea mai completă a urinei din vezica urinară. Tehnici distractive ex.

Revizuirea medicaţiei pacientului, cu suspendare sau cu înlocuirea medicamentelor cu efect potenţial negativ asupra LUTS ex. Acordarea ajutorului necesar pacienţilor cu dereglările motorice sau ale statusului mintal. În functie de evolutia bolii pacientului, medicul curant va stabili data externarii, care va fi comunicată pacientului sau, în anumite situaţii, aparţinătorului, cu o zi înainte sau cel târziu în dimineaţa zilei externării. Aceştia din urmă vor transmite Scrisoarea medicală Medicului de Familie.
Medicul curant va consemna în Biletul de externare şi în Scrisoarea medicală următoarele: În cazul externarii pacientului la cerere, i se explică riscurile la care se poate expune. În situaţia pacientului minor, riscurile sunt explicate aparţinătorului. Medicul curant consemnează în Foaia de observaţie solicitarea de externare a pacientului, iar acesta sau aparţinătorul semnează cu privire la solicitarea externării. Externarea la cerere nu se aplică în cazul bolilor infecţioase transmisibile şi în alte cazuri prevăzute de lege.

Pacientul diagnosticat cu o afecţiune cronică este înregistrat în Registrul de internări.
Se eliberează Biletul de externare cu menţionarea urmăririi în ambulatoriu a evoluţiei afecţiunii cronice. Se va elibera Scrisoare medicală către medicul de familie cu menţionarea afecţiunii cronice şi planul de tratament. Se va menţiona necesitatea înregistrării pacientului în Registrul de boli cronice şi monitorizarea acestuia. Se va indica obligativitatea prezentării la medicul de familie cu documentele eliberate de spital. Pacientul va primi de asemnea informaţii despre monitorizarea şi evaluarea afecţiunii, astfel:
Istoricul bolii: bolnavul cunoscut cu adenom de prostata din , sustinut medicamentos cu Prostamol, Omnic, la intreruperea tratamentului simptomele reapar sub forma de polakiurie, nicturie. Se interneaza pentru examinari si tratament de specialitate.

Ingrijirile postoperatorii pana la instalarea bolnavului in pat: Diagnostic de nursing Obiective Interventii Evaluare. Istoricul bolii: bolnav in varsta de 72 de ani, fara antecedente personale patologice, se prezinta la medic cu glob vezical. In urma investigatiilor rezulta adenom de prostata, se introduce sonda u.
Examinari paraclinice: Postoperator – pacientul s-a trezit, este linistit, Imobilizarea la pat – pozitionez pacientul cat colaboreaza cu mine datorita mai comod in pat constrangerilor – intelege necesitatea – asez capul acestuia intr-o fizice plaga Pacientul va fi capabil pozitiei adecvate parte, ca sa nu-si aspire operatorie, sonda si sa aiba o pozitie eventualele varsaturi perfuzii manifestata adecvata, cu un minim – se mentine perfuzia, prin pozitie in de confort drenurile si sonda u. Istoricul bolii: bolnav cunoscut cu adenom de prostata, a urmat tratamentul cu medicamentul Prostamol, de aproximativ 4 ani, dar rezultatul nu este cel dorit, motiv pentru care se interneaza pentru tratament de specialitate.

Igiena deficitara – pacientul este linistit, datorita durerilor, – efectuez toaleta pe datorita igienei pe anxietatii, starii regiuni, insistand asupra regiuni. In cele 3 cazuri am avut ocazia sa testez bolnavii fizic si psihic, sa le dau indicatiile necesare, sa-i ajut sa treaca peste perioadele de crize si sa aiba incredere in ei si personalul medical. Examenele paraclinice si biologice au ajutat la stabilirea unui tratament corect.
In urma masurilor luate de evitare a transmiterii infectiilor, de evitare a suprasolicitarii fizice si psihice, discutiile purtate cu pacientii si efectul benefic al tratamentului prescris de medic, pacientii se simt bine si in siguranta, stapani pe faptele proprii si dornici sa se externeze. Balta, Georgeta, Metaxatos A. Editura R. Print, Bucuresti Grigoriu, M. Editia Titirca, Lucretia. Urgente medico-chirurgicale pentru cadre medii. Editura Viata medica romaneasca. EdituraFarma Media Deschideți meniul de navigare. Închidere sugestii Căutare Căutare. Setări Utilizator. Săriți peste schemele de tip carusel.
Carusel Înapoi. Carusel Înainte.

Ce este Scribd? Lucrare de Licenta Adenomul de Prostata. Încărcat de Aura Valentina Chiriţă. Informații document apăsați pentru a extinde informațiile documentului Descriere: AMG. Titlu original lucrare de licenta Adenomul de prostata. Drepturi de autor © © All Rights Reserved. Partajați acest document Partajați sau inserați document Opțiuni de partajare Partajați pe Facebook, se deschide într-o fereastră nouă Facebook. Vi se pare util acest document? Este necorespunzător acest conținut?
Raportați acest document. Descriere: AMG. Drepturi de autor: © All Rights Reserved. Indicator pentru conținut neadecvat. Salvare Salvați lucrare de licenta Adenomul de prostata pentru mai târziu. Titlu original: lucrare de licenta Adenomul de prostata.

Titluri conexe. Carusel Înapoi Carusel Înainte. Lucrare de Diploma Amg Ingrijirea pacientului cu cardiopatie ischmica. Salt la pagina. Căutați în document. Geneza adenomului, ca a oricarei tumori, este necunoscuta. Invelisul lor extern consta intr-un culcus alcatuit din fibre musculare netede, ale caror contractii faciliteaza trecerea spermatozoizilor catre canalele ejaculatoare Spermatozoizii continuti in lichidul seminal sunt transportati prin conducte seminale conducte spermatice , care au numiri diferite, dupa segmentul considerat : – tubi seminiferi drepti; – retea testiculara; – ducte eferente; – duct epididimar; – duct eferent; – duct ejaculator.
Scrotul Testiculele, situate la exteriorul cavitatii abdominale, sunt protejate de scrot, un fel de sac asezat in spatele penisului si considerat a fi o continuare a cavitatii abdominale. Epididimul, canalul deferent si canalele ejaculatoare Testiculele sunt alcatuite din mai multe tubulete seminifere rasucite in jurul lor.

Aceste glande sunt: – veziculele seminale; – prostata; – glandele bulbouretrale. In concluzie, organele genitale masculine sunt urmatoarele : – testiculele cuprinse in scrot; – epididimurile; – ductele deferente; – ductele ejaculatoare; – cea mai mare parte a uretrei; – penisul; – veziculele seminale; – prostata; – glandele bulbouretrale. La copil ele sunt mici, se dezvolta repede, începând cu pubertatea. Aceste complicații nu sunt frecvente în rândul bărbaților care suferă de adenomul de prostată, dar pot pune în pericol sănătatea dacă nu este urmat un tratament care să amelioreze simptomele.
La început, simptomele asociate cu prostata mărita sunt destul de ușoare, dar se pot agrava dacă nu sunt ameliorate la timp. Cele mai frecvente simptome ale adenomului de prostată sunt: Nevoia frecventă de a urina este una dintre cele mai comune manifestări ale adenomului de prostată și poate să apară la interval de una sau două ore, în special pe timpul nopții.

Totuși, dimensiunea prostatei nu determină neapărat severitatea simptomelor.
Chiar dacă prostata s-a mărit foarte mult, simptomele pot fi minore, în timp ce bărbați cu prostata ușor mărita pot avea simptome severe. În unele cazuri, simptomele se pot ameliora cu trecerea timpului. Simptomele mai puțin comune pot include infecții urinare, incapacitatea de a urina sau urinare cu sânge. Incapacitatea de a urina reprezintă urgență medicală și necesită control medical imediat. Diagnosticarea adenomului de prostată presupune o anamneză istoric medical și examinara fizică a pacientului. Trebuie avut în vedere că este necesar un control medical de urgență dacă există sânge în urină, durere sau senzație de arsură la urinare ori incapacitate de a urina. Examinarea fizică presupune un examen rectal digital.

Pacientul va sta aplecat sau întins pe o parte, cu picioarele la piept, în timp ce medicul va introduce un deget în rect pentru a verifica forma și dimensiunea prostatei.
De regulă, determinarea PSA se face înainte de examenul rectal digital și este indicat ca pacientul să nu ejaculeze cu două zile înainte de a face analizele de sânge. Ejacularea poate crește nivelul PSA pentru 24 sau 48 de ore. Trebuie avut în vedere că un nivel crescut de PSA poate indica atât o prostată mărită, cât și inflamarea prostatei prostatită. Tratamentul pentru adenomul de prostată variază în funcție de mărimea prostatei, vârsta pacientului și starea generală de sănătate. Există numeroase metode de tratament care pot ajuta la ameliorarea simptomelor, iar acestea pot include administrarea de medicamente, proceduri minim invazive sau intervenții chirurgicale. Metode de abord 2. Complicatii postoperatorii ale adenomectomiei 2.
Extras din licenta: Organele genitale masculine sunt reprezentate de cele doua glande genitale – testiculele, de conducte seminale, penis si scrot.

Testiculele – au ca rol producerea spermatozoizilor si a hormonilor sexuali masculini. Spermatozoizii continuti in lichidul seminal sunt transportati prin conducte seminale conducte spermatice , care au numiri diferite, dupa segmentul considerat : – tubi seminiferi drepti; – retea testiculara; – ducte eferente; – duct epididimar; – duct eferent; – duct ejaculator. Aceste glande sunt: – veziculele seminale; – prostata; – glandele bulbouretrale. In concluzie, organele genitale masculine sunt urmatoarele : – testiculele cuprinse in scrot; – epididimurile; – ductele deferente; – ductele ejaculatoare; – cea mai mare parte a uretrei; – penisul; – veziculele seminale; – prostata; – glandele bulbouretrale.
Directia veziculelor seminale este deci oblica. La copil ele sunt mici, se dezvolta repede, incepand cu pubertatea. Minecan N. Download licenta Primești licenta în câteva minute, cu sau fără cont Descarcă acum. Alte informații: Tipuri fișiere: doc Diacritice: Nu Nr fișiere: 1 fisier Pagini total : 42 pagini Imagini extrase: 42 imagini Nr cuvinte: 9 cuvinte Nr caractere: 58 caractere Marime: Structură de fișiere:

Particularitati de Ingrijire a Bolnavului cu Adenom de Prostata. Predat: la facultate. Ai gasit ceva în neregulă cu acest document? Raportează problema. Te-ar putea interesa și: Particularitati de ingrijire a bolnavului cu adenom de prostata. Ingrijirea bolnavului cu insuficienta renala.

Lucrare de Licenta Adenomul de Prostata

INGRIJIREA PACIENTILOR CU ADENOM DE PROSTATA - Redactare licente
Adenomul de prostată, cunoscut și sub denumirea de hipertrofie prostatică benignă, este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni în rândul bărbaților. Adenom de prostata licengta apare în special după vârsta de de ani și prosttata buna funcționare a sistemului urinar. În unele cazuri poate provoca probleme ale vezicii, tractului urinar și rinichilor. Află în cele ce urmează care sunt cauzele care duc la apariția adenomului de prostată, cum se manifestă și cum poate evolua în timp, dar și cum poate fi tratat. Prostata Adenom de prostata licengta un organ glandular și fibromuscular care face parte din sistemul reproducător al bărbaților. Aceasta are aspectul unei castane și poate cântări până la 28 de grame.

Prostata înconjoară uretra și are rolul de a produce cea mai mare parte a lichidului din materialul seminal. Totuși, în cele mai multe cazuri, prostata se mărește și poate provoca disconfort la urinare, iar dacă nu este tratată Adenm timp, poate provoca alte licenga. E important de menționat că prostata trece prin două cicluri de creștere. Prima etapă Adenom de prostata licengta creștere are prostatw în perioada pubertății, când prostata își dublează mărimea.

Adenom prostatic: cauze, simptome, tratament

Adenomul de prostată: cauze, simptome, posibile complicații, diagnosticare și tratament

Simptome precum jetul urinar redus, nevoia urgentă de a urina şi infecţiile urinare frecvente sunt specifice adenomului prostatic. Ce trebuie reţinut însă este faptul că adenomul prostatic nu înseamnă cancer licengts prostatei şi nici nu este o Adenom de prostata licengta care să crească riscul de cancer prostatic. Cauza adenomului prostatic nu este pe deplin cunoscută, dar specialiştii consideră că poate fi rezultatul unor modificări hormonale specifice vârstei scăderea nivelului de testosteron şi dihidrotestosteroncare determină creşterea în volum a prostatei. Există însă şi alţi factori de risc implicaţi în dezvoltarea acestei afecţiuni. Simptomele adenomului prostatic pot fi ameliorate cu medicamente, terapii minim invazive sau intervenţii chirurgicale.

Alegerea celui mai eficient tratament va fi făcută însă doar de medicul specialist, care va lua în considerare aspecte precum simptomatologia, mărimea prostatei, alte afecţiuni asociate sau preferinţele pacientului. Adenomul prostatic Adenom de prostata licengta o afecţiune cu evoluţie lentă şi prostatw, pe parcursul mai multor ani, motiv pentru Adenom de prostata licengta modificările la nivelul sistemului urinar pot fi vagi. Pe măsură ce prostata creşte în dimensiuni, pot apărea simptome precum: Trebuie menţionat însă că simptomele adenomului prostatic pot fi specifice şi altor afecţiuniprecum:

Lasă un răspuns