Valorile psi de prostata

Valorile normale ale PSA sunt între ng/ml, cu variații în funcție de vârstă: între 40 și 49 ani sub ng/ml, între 50 și 59 ani sub ng/ml, între 60 și 69 ani sub ng/ml, iar între 70 și 79 ani sub ng/ml. Valorile între 4 și 10 ng/ml impun repetarea dozării sau uneori chiar biopsie prostatică (ele având o valoare predictivă pozitivă de doar %). Valorile peste 10 ng/ml (valoare predictivă pozitivă 50, Este important de reținut că PSA nu este un test specific pentru cancerul de prostată. Un nivel crescut de PSA poate indica posibilitatea unui cancer, dar poate fi cauzat și de multe alte afecțiuni. Nivelurile PSA cresc, de asemenea, la toți bărbații odată cu vârstă. Raportul dintre PSA liber si PSA total poate face diferentierea intre cancerul prostatic si hipertrofia benigna: acest raport aduce informatii aditionale ce ajuta la reducerea numarului de biopsii inutile, in special pentru PSA cu valori intre 4 – 10 ng/ml (specificitate crescuta); de asemenea, poate creste numarul de cancere depistate chiar daca valorile PSA sunt normale si se situeaza intre 2 – 4 ng/ml,

Valorile psi de prostata

Valorile psi de prostata
Description Informaţii generale şi recomandări pentru determinarea PSA Antigenul specific prostatic PSA este un component esenţial al plasmei seminale, având o greutate moleculară de 33 kDa. Nivelurile libere de PSA sunt adesea mai ridicate la bărbații cu boli non-canceroase ale prostatei și mai scăzute la bărbații cu cancer de prostată. Valorile psi de prostata Medicul va analiza cresterea PSA de-a lungul unei perioade, nu un singur rezultat. PSA Antigen specific prostatic Pret În mod obişnuit PSA este psj în ser în concentraţii reduse. Incidența CP Valorile psi de prostata dependentă de vârstă. Nivelurile PSA depind de vârsta unui bărbat.

Daca sunteti amabil, as dori o interpretare a situatiei.

Ce inseamna PSA (Antigenul specific prostatic) | prostatita.adonisfarm.ro

Antigenul specific prostatic (PSA) - Cancer
Ref Type: Catalog. Probabilitatea de a depista CP la biopsia prostatică la persoanele cu tușeu rectal negativ crește odată cu creșterea valorilor PSA total: Adresa ta de email nu va fi publicată. Ma le critiche vanno oltre i soli dati economici e considerano il problema della sovradiagnosi. Valorile psi de prostata PSA crescute în momentul inițierii terapiei se asociază cu un risc mare de recurență 9. Di conseguenza, tali soggetti sono stati inutilmente esposti ai rischi potenziali del trattamento. După Valorile psi de prostata hormonal valorile PSA nu reflectă întotdeuna comportamentul tumorii.

Supravietuirea pe termen lung este compromisa atunci cand cancerul s-a raspandit dincolo de limitele prostatei, in ganglionii limfatici regionali sau la distanta. Cosa significa?

Rog pe specialisti sa ma lamureasca ce mai trebuie facut. Va multumesc. Dumitru Gheorghe Buna ziua! Aprilie , alta ecografie, cu urmatoarele dimensiuni: – omogena; d. Noaptea urinez de 5 – 6 ori, iar ziua de mai multe ori. Va rog foarte mult sa comentati si pentru mine.

Va multumesc foarte mult! Mergeti la un consult urologic pentru investigatii suplimentare si tratament! Dumitru Gheorghe Buna seara! Am peste 65 ani. Ce complicatii ar fi si ce ma sfatuiti sa fac.
Un an nou fericit! In iulie am avut PSA 4,37, Free PSA 19,1, in august am avut PSA 3,63 si Free PSA 19,42 iar dupa ce in 21 decembrie am avut valori cu putin peste cele normale urmate de o suferinta de cca o saptamana cu urinari dureroase la fiecare min, febra 38,5, frisoane – la analiza efectuata astazi am avut 4,85 Psa si 15 Free Psa! Va rog frumos comentati!
Terzian Sergiu Buna ziua, Dintr-o criza de colecist am decis sa fac un echo unde spre surpriza mea mi s-a spus ca am un adenom de prostata de cca 1,8cm. Sunt speriat si nu stiu ce sa fac. Ma gandesc sa repet analizele poate nu au fost cocnludente. Am inteles ca e bine ca acest test sa se faca dupa o perioada de cateva zile bune dupa vreun act sexual. E drept ca de ceva vreme am sesizat unele simptome care ma duceau cu gandul la prostata, dar nu ma asteptam la varsta mea de 44 ani. Mai trebuie alte analize mai detaliate?

Pot incepe un tratament medicamentos preventiv? Ce alte investigatii mai trebuie facute? Privitor la valoarea PSA: intr-adevar poate fi crescuta in cazul unei ejaculari recente, motiv pentru care ar fi bine sa o repetati dupa o perioada de repaus sexual. Daca rezultatul este tot crescut ar fi bine sa faceti o ecografie endorectala si ramane ulterior de stabilit oportunitatea altor investigatii. Ar fi bine sa mergeti la un urolog pentru a vedea daca simptomele urinare necesita tratament. Costin Buna ziua! Am 54 de ani. Am facut testul PSA.

Nu am incontinenta la urinat, presiunea este buna, nu am dureri in zona prostatica, nu am mictiuni in tmpul noptii.
Cum apreciati acestea? Chistele epididimare nu necesita tratament daca nu dor si nu se maresc. Cum a apreciati? Ar trebui sa mai faceti o ecografie abdominala sa va masoare dimensiunile prostatei si daca este marita sa mergeti la un urolog sa va prescrie un tratament care sa va amelioreze urinatul. Gheorghe Marin Buna ziua, Am 61 de ani n. Am facut un test PSA -ser pe data de Aceasta analiza, precum si altele ex: transaminaze, glicemie, colesterol le fac cel putin o data pe an.
Cum apreciati?. Privitor la analizele de biochimie, aveti o citoliza hepatica usoara analizele la ficat sunt putin crescute – ar fi important de vazut daca transaminazele erau si inainte marite si ar trebui mers la un gastroenterolog pentru a evalua cauza acestor analize modificate – medicamente hepatotoxice, consum de alcool, hepatita virala, steatoza hepatica?

Sunt nascut la 20 mai Cum comentati rezultatele? Mergeti la un consult urologic unde vi se va efectua o ecografie prostatica pe cale endorectala si eventual vi se va recomanda o biopsie. Refresh comments list. Ultimele comentarii Chistul renal simplu solitar Buna seara! Totusi, cu cat este mai crescut nivelul PSA, cu atat exista o probabilitate mai mare ca barbatul sa aiba cancer de prostata.
Mai mult, o crestere continua a PSA in timp poate, de asemenea, sa fie un semn de cancer de prostata. Pentru a evalua daca nivelurile crescute se datoreaza cancerului prostatic sau hipertrofiei benigne de prostata se poate utiliza o metoda aditionala de evaluare – determinarea raportului dintre free PSA forma care circula liber, nelegata de alte proteine in sange si PSA total, metoda care evalueaza proportia free PSA PSA liber ; exista studii care au evidentiat asocierea dintre cancer si o proportie mai mica de free PSA.

Recomandarile uzuale sunt ca barbatii care se afla in categoria de risc tatal sau frati care au avut cancer de prostate sa efectueze screeningul incepand de la varsta de de ani, iar barbatii care nu au risc crescut sa efectueze screeningul incepand cu 50 de ani. Totusi, inainte de efectuarea testului ca test de screening, este indicat sa aveti o discutie privind beneficiile si riscurile testului cu medicul. Daca barbatul nu are simptomele cancerului de prostata si alege sa isi faca screeningul, in urma caruia descopera un nivel crescut al PSA, medicul poate recomanda efectuarea unui al doilea test PSA pentru a confirma descoperirea initiala.
Daca nivelul PSA este in continuare crescut, medicul poate recomanda efectuarea altor teste PSA la intervale regulate, precum si investigatii suplimentare pentru a stabili cauza problemei — de exemplu, un sumar de urina pentru depistarea infectiei de tract urinar sau investigatii imagistice — ecografie transrectala, radiografie, cistoscopie. Daca este suspicionat cancerul de prostata, medicul va recomanda biopsia de prostata.

Analiza PSA este frecvent folosita pentru monitorizarea pacientilor cu istoric de cancer de prostata pentru a observa daca exista o recidiva a cancerului. In cazul in care nivelul PSA a inceput sa creasca dupa tratamentul pentru cancerul de prostata, acesta poate fi un prim semn de recidiva, care poate sa apara cu cateva luni sau chiar ani inainte de manifestarea semnelor clinice de recidiva.
Insa, o singura analiza care arata PSA crescut la un pacient cu istoric de cancer de prostata nu inseamna neaparat ca boala a recidivat. In acest caz, se recomanda sa apelezi la sfatul medicului — specialistul poate recomanda repetarea analizei sau efectuarea altor investigatii pentru a depista o eventuala recidiva. Medicul va analiza cresterea PSA de-a lungul unei perioade, nu un singur rezultat. Consultant: Dr. Alege sectiunea Editorial. Acasa EDU.

Ce inseamna PSA Antigenul specific prostatic.

Antigenul specific prostatic (PSA)

PSA alto, valori normali e prostata
Livelli ematici della molecola sono spesso elevati negli individui con cancro prostatico. Oltre al cancro prostatico, varie condizioni di natura benigna non cancerosa possono far aumentare i livelli, le condizioni prostatiche benigne più frequenti che causano un innalzamento dei livelli di PSA sono. Si noti peraltro che tutte le condizioni patologiche che coinvolgono la prostata si manifestano spesso con Valrile sovrapponibili. È quindi opinione abbastanza diffusa che la Valotile vada limitata ai soli soggetti a rischio, anche se un vivace dibattito è tuttora in corso tra gli urologi. Anche le biopsie e la chirurgia prostatiche aumentano i livelli. Benché gli esperti abbiano Valorile psi de prostata diverse, non esiste un consenso generale sulla soglia ottimale di PSA a cui raccomandare la biopsia prostatica, qualunque sia il gruppo etnico di appartenenza del soggetto.

In generale, comunque, maggiore il livello di PSA di un individuo, maggiore è la probabilità che abbia il cancro prostatico. Valorike Valorile psi de prostata, anche il continuo incremento nel tempo Valorile psi de prostata livelli di PSA può essere Valorile psi de prostata di cancro prostatico. Dopo una prostatectomia radicale rimozione chirurgica della prostata i valori devono azzerarsi risultato inferiore a 0. Fino a poco tempo fa molti medici e organizzazioni sanitarie incoraggiavano uno screening annuale del PSA negli individui maschi a partire da 50 anni. Alcune organizzazioni raccomandavano agli individui a rischio elevato di cancro prostatico maschi afro-americani e soggetti con padre o fratelli affetti dal cancro prostatico lo screening già dai 40 — 45 Valorile psi de prostata di età. Un risultato ottimale può aiutare a rassicurare il paziente, anche se va tenuto conto che i tumori più aggressivi e pericolosi potrebbero essere associati a valori perfettamente nella norma. Il cancro è più facile da trattare ed è più probabile riuscire a curarlo se viene diagnosticato al suo inizio. I rischi sono:

PSA (Antigen specific prostatic)

Antigenul specific prostatic (PSA)

Pret Antigenul specific prostatic PSA este un component esenţial al plasmei seminale, având o greutate moleculară de 33 kDa. Este sintetizat în celulele acinare şi în epiteliul ductal al prostatei sub Valorilw hormonilor androgeni testosteron, dihidrotestosterondupă care este secretat în sistemul Valorile psi de prostata unde atinge concentraţii mari. Se pare că PSA, prin funcția de serin-protează, are rol în liza coagulului seminal, fiind implicat astfel în fertilitatea masculină. În mod obişnuit PSA este prezent în ser în concentraţii reduse. În cazurile în care se produce alterarea structurii microscopice a prostatei cancer, hipertrofie prostatică benignă, prostatită acută, biopsie prostaticăPSA va difuza în stromă, de Valorile psi de prostata va ajunge în Valorile psi de prostata generală, pe calea sistemului limfatic şi capilar. PSA este aproape în exclusivitate asociat cu postata prostatei, dar nu este specific pentru cancerul de prostată CPvalori crescute Valotile întâlnite dr în alte condiţii adenomul de prostată, prostatita acută sau cronică, infarctul prostatic. Cu toate aceste limitări, PSA este cel mai utilizat marker în evaluarea CP, atât în scop de screening și de diagnostic, cât și de monitorizare 2. Incidența CP este dependentă de vârstă.

Lasă un răspuns