Plan de ingrijire in hipertrofia benigna de prostata

In functie de existenta complicatiilor, tratamentul este medicamentos pentru adenomul de prostata necomplicat si chirurgical pentru aparitia complicatiilor. Aici mentionam cateva clase de medicamente: preparatele fitoterapice, alfa blocantele, inhibitorii de 5 alfa reductaza cat si combinatiile intre ele. Consumati trei cani pe zi de infuzie calda, indulcita cu miere si completata cu biter suedez din urmatorul preparat: 30 g de strugurii ursului, 20 g de trei frati patati, 20 g de tataneasa, 20 g de urzica moarta, 20 g de muguri de pin, 20 g de galbenele, 20 g de iarba de coada calului, 30 g de coada soricelului, 10 g de salvie si 10 g de frunza de vita-de-vie. Combinația de ingrediente naturale pe care o regăsim în acest supliment îl face perfect pentru ameliorarea simptomelor resimțite de bărbații ce suferă de hiperplazie benignă de prostată. Extractele din plante, aminoacizii esențiali, zincul și seleniu sunt doar câteva dintre componentele care reduc inflamațiile prostatei și asigură buna funcționare a acesteia. Aceasta cale este reprezentata de utilizarea unor plante medicinale care prezinta efecte benefice incontestabile in ameliorarea simptomatologiei hipertrofia benigna a prostatei: palmierul pitic (Serenoa repens), tomatele, urzica (Urtica dioica),strugurii-ursului (Arctostaphylos uva-ursi), dovleac.

Plan de ingrijire in hipertrofia benigna de prostata

Plan de ingrijire in hipertrofia benigna de prostata
La debutul bolii barbatii pot prezenta doar o mica gama de simptome deoarece musculatura vezicii urinare este suficient de puternica Plan de ingrijire in hipertrofia benigna de prostata a impinge urina chiar si printr-o uretra usor comprimata. Stilul de viata. Deficit alimentar cantitativ si calitativ din cauza interventiei chirurgicale manifestat prin inapetenta si intoleranta alimentara. Adenomul de prostata reprezinta cea mai frecventa tumora benigna a barbatului si se dezvolta din glandele zonei de tranzitie. La debutul bolii, barbatii pot prezenta doar o mica gama de simptome deoarece musculatura vezicii urinare este suficient de puternica pentru a impinge urina chiar si printr-o uretra usor comprimata. Închide Privacy Overview This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website.

In ziua operatiei este bine ca bolnavul sa nu fie trezit devreme mai ales daca este sub influenta somniferelor. Aparatul urinar inalt sufera modificari paralele si identice cu vezica: ureterul, bazinetul si sistemul caliceal se hipertrofiaza. Uretra submontanala pana la sfincterul striat are Plan de ingrijire in hipertrofia benigna de prostata lungime de 3 mm suficienta pentru a asigura continenta voluntara, dupa adenomectomie dat fiind ca are in structura sa fibre musculare netede. Urmareste-ne pe Facebook: facebook.
II Pregatirea preoperatorie a bolnavului cu adenom de prostata. Adenomul de prostata nu este o boala care sa necesite interventie chirurgicala de urgenta, el permite o pregatire preoperatorie de cateva zile care consta in examenul clinic si paraclinic, pregatirea psihica, ingrijiri igienice, urmarirea functiilor vitale si vegetative. a. Prezentare Power Point: Nu. Pret: 75 lei.

DESCRIERE: INGRIJIREA PACIENTILOR CU ADENOM DE PROSTATA. Lucrare de licenta pentru Scoala Postliceala Sanitara, specializarea Asistenti Medicali Generalisti. CUPRINS. CAPITOLUL I – PREZENTAREA TEORETICA A BOLII. 10/26/ · Planul de tratament al adenomului de prostata consta intr-o serie de etape: Supraveghere prin examen urologic anual – watchful waiting Tratament medicamentos cu: alfablocante, inhibitori de 5 alfa-reductaza, antimuscarinice, fitoterapie.

Adenomul de prostata (hipertrofia prostatica benigna)

Tratament pentru Hipertrofie benigna de prostata - Herbagetica
This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. In ziua examinarii pacientul nu mai mananca si nu mai bea pentru reducerea volumului urinii. Titirca, Lucretia ,Tehnici de evaluare si ingrijiri acordate de asistentii medicali”Editura Viata Medicala Romaneasca. Pacientul Plan de ingrijire in hipertrofia benigna de prostata avea urmatoarele simptome: Polakiurie diurna urinari dese in timpul zilei Disurie urinare cu dificultate 3. Un endoscop tub flexibil prevazut cu lumina este introdus in uretra, iar chirugul indeparteaza totul mai putin portiunea externa a prostatei. Despre prostata.

Ecografia de aparat urinar este obligatorie pentru masurarea volumului prostatica, a reziduului postmictional si pentru evaluarea eventualului rasunet asupra aparatului urinar superior.

Tratamentul adenomului de prostata este variat : -medicamentos pentru adenomul de prostata necomplicat preparatele fitoterapice, alfa blocantele, inhibitorii de 5 alfa reductaza cat si combinatiile intre ele – chirurgical pentru aparitia complicatiilor practicandu-se excizia tesutului patologic al prostatei prin tehnica endoscopica transuretrala sau clasica adenomectomia transvezicala cu efectuarea examenului histopatologic al acestuia care stabileste diagnosticul de certitudine al hipertrofiei prostatice benigne. Netratata , hipertrofia benigna de prostata atrage urmatoarele complicatii: infectia urinara, litiaza, hematuria, incontinenta, retentia completa de urina „globul vezical” si insuficienta renala progresiva.
In cele ce urmeaza doamna doctor prezinta un articol interesant, despre una dintre afectiunile des intalnite la copii, despre efectele si tratarea acesteia. Angina pectorală, expresie a bolii cardiace ischemice — sau atunci când inima nu doare doar metafizic. Urmareste-ne pe Facebook: facebook. Web Design by Media Serv.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Geavlete, editura Olimp Patologia prostatei , G. Bumbu, I. Ioiart, editura Imprimeriei de Vest Alege sectiunea Editorial. Acasa EDU. RO Adenomul de prostata — evolutie, diagnostic, tratament. Adenomul de prostata — evolutie, diagnostic, tratament. Articol de Dr. Doru Soroiu. Despre prostata. Cum evolueaza adenomul de prostata? Din punct de vedere clinic, adenomul de prostata poate evolua in 3 etape: Faza de prostatism Faza de retentie incompleta fara distensie vezicala Faza de retentie incompleta cu distensie vezicala 1.
Adenomul de prostata poate conduce la hipertrofia musculaturii vezicale, care se poate manifesta prin: Polakiurie nocturna urinari dese in timpul noptii Scaderea fortei jetului urinar 2. Obstructia cervico-prostatica se traduce din punct de vedere fiziopatologic prin lupta dintre vezica urinara, care tinde sa-si expulzeze continutul si segmentul cervico-prostatic al uretrei, care ii opune rezistenta progresiva rezistenta uretrala. În actul mictional normal colul se deschide la cmc apa, pe cand in caz de adenom, aceste valori pot ajunge pana la cmc apa.

Vezica, organ musculos cavitar, identic colului reactioneaza initial la aceasta suprasolicitare prin hipertrofiere faza compensata , iar in faza de decompensare prin dilatare si subtiere.
Hipertrofia constituie primul semn al suferintei vezicale, detrusorul reusind in acest fel sa se opuna temporar obstacolului cervical daca acesta nu este indepartat la timp, se instaleaza treptat decompensarea vezicala caracterizata prin aparitia reziduului vezical – bolnavul nu mai reuseste sa-si goleasca complet vezica aparand retentia cronica incompleta. Aceasta stagnare vezicala reprezinta cauza principala a tuturor complicatiilor vezicoureteropielorenale aparute in cursul evolutiei adenomului de prostata. Cand decompensarea vezicala progreseaza si reziduul vezical depaseste ml capacitatea fiziologica a vezicii – apare retentia cronica incompleta cu distensie vezicala. Persistenta in continuare a obstacolului subvezical determina aparitia si a complicatiilor evolutive diverticuli vezicali, reflux vezico-renal, infectii, litiaza vezicala, etc.

Aparatul urinar inalt sufera modificari paralele si identice cu vezica: ureterul, bazinetul si sistemul caliceal se hipertrofiaza. Ele cauta prin hiperperistaltism sa impinga hiperpresiunea joasa faza compensata. Apoi devin hipercontractile si dilatate, cu pereti mult subtiati faza decompensata iar prin ureterohidronefroza, hidrostatica consecutiva, rar atrofia parenchimului renal.
Functia renala este cu atat mai periclitata cu cat durata si gradul hiperpresiunii sunt mai importante. În oricare masura aceasta stare poate fi remediata temporar de prezenta unui bazinet de tip extrarenal, care joaca rolul unui vas de expansiune. Alterarea functiei renale este in parte si consecinta altor doua mecanisme: ischemia si infectia. Orice staza renala se infecteaza mai repede sau mai tarziu, contribuind la instalarea mai rapida a insuficientei renale si agravand prognosticul adenomului. Daca leziunile renale initiale sunt reversibile, cele avansate nu au sansa revenirii lor. Rezumand modificarile patologice ale aparatului urinar date de un adenom, acestea sunt pentru:

Uretra ia forma de iatagan prezenta lobului median si imprima forma scoliatica. Colul vezical se ridica iar orificiul sau devine o forta sagitala cand sunt doi lobi sau de Y in prezenta lobului median, fosa retrotrigonala, uneori apare o puternica bara interureterala.
Vezica in urma hipertrofiei detrusorului ia aspectul caracteristic de vezica – progresiv se formeaza pseudodiverticuli – o serie de mici cavitati atasate rezervorului principal -. Ureterele terminale sufera modificari morfologice, care reprezinta in acelasi timp si mecanismele fiziopatologice ale rasunetului inalt din adenomul de prostata. Comprimarea ureterelor intramurale prin hipertrofia detrusorului mecanism prezent de la inceput. Eliminari ureterale dificile date de hiperpresiunea intravezicala consecutiva stagnarii vezicale a urinii. Insuficienta meatelor ureterale, cu beanta si reflux retrograd in faza de distensie vezicala. Uretere in ‘carlig de undita’ ridicarea trigonului antreneaza ascensiunea segmentului terminal al ureterelor care se anguleaza la locul incrucisarii cu canalele deferente.

Clinic adenomul de prostata evolueaza in 3 faze: faza de prostatism, faza de retentie cronica fara distensie și faza de retentie cronica incompleta cu distensie. În mod obisnuit suferinta clinica este legata de evolutia unui adenom ce apare in jurul varstei de 60 ani si mult mai rar inainte de aceasta. Polakiuria nocturna, in a doua jumatate a noptii, disuria, diminuarea fortei jetului urinar marcheaza debutul afectiunii.
Dupa predominenta si intensitatea uneia din manifestarile simptomatologice se pot recunoaste 3 forme clasice: Durata mictiunii este mai prelungita. Dimineata dupa trezire, apar doua mictiuni apropiate, apoi, in cursul zilei, tulburarile mictionale dispar. Acest aspect corespunde de obicei unui adenom ferm, de consistenta unei mingi de tenis.
De cele mai multe ori la acesti bolnavi se gaseste un adenom de volum mare, edematos, moale.

Controlul rectal arata de cele mai multe ori un adenom mic si deseori explorarile evidentiaza un lob median. În faza de prostatism, pe langa simptomele enuntate se mai pot observa senzatie de corp strain in rect, erectii si polutii nocturne. Faza de retenție cronica incompleta fara distensie sau stadiul II se caracterizeaza prin aparitia reziduului vezical care nu va depasi capacitatea normala a vezicii urinare.
Clinic pe langa manifestarile din prima faza apare polakiurie diurna, iar ureea sanguina va incepe sa creasca ajungand pana la 10 gr. Din momentul aparitiei stazei urinare, si a reziduului vezical, functia renala va fi afectata. În afara de manifestarile urinare se pot observa inapetenta, anemie, cefalee. Vezica urinara nu se palpeaza suprapubian, dar poate fi perceputa prin tact rectal bimanual. Cantitatea de urina restanta dupa mictiune poate fi evaluata prin sondaj vezical sau poate fi pusa in evidenta prin cistografie urografica post mictionala.
Faza de retenție cronica incompleta cu distensie, in care reziduul vezical depaseste ml, putand ajunge capacitatea anatomica max.

Pe langa manifestarile urinare, apar si cele de ordin general. Polakiuria si disuria se accentueaza atat ziua cat si noaptea. Bolnavul poate deveni un fals incontinent datorita cresterii reziduului vezical. Falsa incontinenta este datorata mictiunii prin prea plin. Aceasta este mai intai nocturna si apoi diurna. Nu apar la toti bolnavii din acest stadiu. La examenul regiunii hipogastrice se palpeaza globul vezical. Urina daca nu este infectata are aspect palid, datorita pierderii puterii rinichiului.
Aceasta este explicatia si a unui grad mai mult sau mai putin de poliurie.

Sunt legate de insuficienta renala. Se pot observa paloare, sete, uneori edeme ale membrelor inferioare. Nu rareori se observa apatie, somnolenta forma nervoasa sau inapetenta, greata, limba uscata. Initial apar o serie de asa-zise ‘semne minore’ – greutate perineala sau rectala; – dureri sacrate; – erectii matinale si falsa impresie de revenire a virilitatii; – o polakiurie discreta survenita dupa mese copioase, consum de alcool sau variatii de temperatura ; – scurgeri ureterale spontane sau provocate de defecatie.
Prima tulburare urinara caracteristica este polakiuria nocturna urmata de disurie. Odata cu aparitia reziduului vezical polakiuria devine si diurna iar disuria totala. Daca polakiuria are preponderenta diurna se explica prin litiaza vezicala daca este insotita de dureri si urini tulburi, este data de infectia supraadaugata. In faza de distensie vezicala polakiuria devine extrema si apare – falsa incontinenta de urina; – bolnavul slabeste in greutate, este palid, are greturi si varsaturi, limba uscata. Indicațiile adenomectomiei.

Tratamentul adenomului de prostata este chirurgical – se realizeaza fie pe cale operatorie deschisa sau prin rezectia sa transuretrala.
Interventia nu este intotdeauna insa practicabila de la inceput fiind necesara foarte adesea tratarea prealabila a accidentelor sau complicatiilor evolutive ale adenomului. Hemoragia grava daca determina o retentie completa de urina prin cheaguri va fi rezolvata prin: sonda uretrovezicala; decaiotare – spalaturi cu apa calda sterila; – aspiratii cu sonda Guyon. Retentia completa de urina va fi tratata tinand cont de rolul major care-i revine sondei uretrovezicale in generarea infectiilor urinare. Evacuarea urinilor neinfectate limpezi se va face prin punctie suprapubiana, daca situatia de retentie se repeta se va executa cistostomia.

Evolutia adenomului este foarte variabila, unele sunt bine tolerate ani indelungati, chiar pana la moarte, altele prin accidente si complicatii pe care le genereaza sau prin rasunetul asupra cailor urinare superficiale, au o evolutie mai grava si impun un tratament chirurgical.
În general evolutia adenomului se realizeaza prin salturi, fiecare reusita agravand evolutia sa, asa se explica de ce o mare parte a bolnavilor se prezinta la medic nu pentru tulburarile date de adenomul in sine cat mai ales pentru accidentele si complicatiile pe care acesta le determina in cursul evolutiei sale. Accidente și complicații. Accidentele sunt: Supravegherea pacientului de la internare pana la externare și. Dupa cum rolul medicului este cunoscut in stabilirea diagnosticului, a prognosticului in instituirea tratamentului asa si asistentul medical trebuie sa aiba rolul ei in ingrijirea bolnavului, pentru ca evolutia bolii sa fie favorabila. In urma acestora voi incerca sa descriu munca asistentului medical in relatia sa cu bolnavul diagnosticat cu adenom de prostata.
Supravegherea bolnavului din momentul internarii.

Internarea bolnavului in sectia de urologie se face respectand urmatoarele etape: Internarea se face la secretariatul sectiei, unde bolnavul va prezenta urmatoarele acte necesare: buletin de identitate, adeverinta de la locul de munca. Pacientii sunt inscrisi in registrul de internari si in functie de numarul de paturi disponibile li se vor preciza numarul de salon unde sunt repartizati.
Tot aici li se face internarea, li se va completa foaia de observatie cu datele de identitate, identitatea si cunoasterea precisa a adresei bolnavului are o deosebita importanta pentru a putea instiinta membrii familiei in caz de agravare a bolii sau in caz de deces. Buletinul de identitate sau alte acte strict personale de identitate se retin la secretariatul sectiei, si se vor inapoia bolnavului in momentul externarii. Asistentul medical din serviciul de spitalizare preia bolnavul de la serviciul de internare, preda efectele bolnavului la magazie si il repartizeaza in salon. Asigurarea condițiilor de spitalizare.
Scopul spitalizarii bolnavilor in majoritatea cazurilor, este vindecarea.

Pentru a realiza acest lucru trebuie create niste conditii prielnice necesare ridicarii fortei de aparare si regenerare a organismului. Bolnavul va fi primit cu caldura si condus la salon, unde i se va arata patul. Cu aceasta ocazie, asistentul ii va prezenta si colegii de camera, creand de la bun inceput o atmosfera calda intre bolnavii vechi lu bolnavul nou intrat. Dupa ce i s-a repartizat patul, inainte de a se culca, bolnavul va fi initiat asupra regulamentului de ordine interioara al spitalului.
I se vor arata locul si modul de functionare a robinetelor de apa, amplasarea salilor de examinare si tratamente, a oficiilor precum si modul de functionare a aparatelor semnalizatoare, obligatiile lui in timpul spitalizarii, drepturile lui precum si raporturile pe care trebuie sa le aiba cu personalul sectiei, atragandu-i-se atentia sa se adreseze cu curaj, toate cererile si plangerile asistentului sau medicului de salon.
Dupa ce bolnavul a fost culcat in pat, asistentul ii completeaza foaia de temperatura, ii masoara temperatura, ii ia pulsul, TA. Datele obtinute se inscriu in foaia de temperatura.

Asistentul instiinteaza apoi pe asistenta sefa despre bolnavul nou sosit, aceasta va nota numele si datele personale ale bolnavului impreuna cu diagnosticul de internare – in registrul de internare al sectiei.
Pentru asigurarea alimentelor necesare bolnavului pentru ziua respectiva se va completa foaia de alimentatie trimisa anterior la bucatarie cu o anexa privind necesarul de alimente a bolnavului nou venit. In ziua urmatoare, bolnavul figureaza in toate evidentele si bonurile de cerere ale sectiei. Efectuarea tehnicilor impuse de afecțiune. Cateterismul uretro-vezical. Asistenta imbraca manusi de cauciuc steril, alege sonda si o lubrefiaza. Este ajutata de o alta persoana care ofera sonda sterila. Dezinfecteaza meatul urinar cu ser fiziologic.
Cu mana stanga se fixeaza organul genital, adica penisul, iar cu mana dreapta cu capatul liber al sondei intre degetele inelar si mic, iar intre degetele si police fixam varful sondei, apoi introducem in meat impingand usor in timp ce cu mana stanga intindem penisul cat mai bine ca sa rectinilizam uretra pentru a usura traversarea sondei prin uretra.

Daca pe parcursul inaintarii apar obstacole functionale sau anatomice pregatesc sonde de calibru mai mic. Examenul radiologic. Este o metoda curenta de examinare morfofunctionala a rinichilor si cailor urinare utilizandu-se substante iodate, hidrosolubile administrate i. Este centrat pe UIV – urografie intravenoasa – precedata de cliseul pe gol. In vederea examinarii radiologice al bolnavului asistenta va pregati bolnavul pentru UIV cu zile inaintea examinarii, pacientul va consuma un regim fara alimente care sa contina celuloza si dau reziduuri multe fructe, legume si zarzavaturi, paste fainoase, paine si ape gazoase.
In ziua precedenta examenului pacientul va consuma un regim hidric supe, ceai, apa negazoasa. In ziua examinarii pacientul nu mai mananca si nu mai bea pentru reducerea volumului urinii. Cu doua zile inaintea examinarii, se administreaza carbune animal si triferment cate 2 tablete de 3 ori pe zi; in seara precedenta se administreaza doua linguri de ulei de ricin.

Pacientul va fi condus la serviciul de radiologie si va fi ajutat sa se dezbrace si sa se aseze pe masa de radiologie. Se efectueaza proba de toleranta la iod. Se comunica pacientului sa stea linistit, ca nu se sperie, – unele simptome care pot sa apara ameteli, greturi, dureri abdominale si care dispar repede fara consecinte. Daca toleranta organismului este buna se administreaza i.
La min. Injectarea substantei de contrast se face pe masa de radiologie foarte incet. Urografia este contraindicata in insuficienta renala si hepatica, boala Basedow, stari alergice, anemie hemolitica, tuberculoza pulmonara evolutiva. Isi gaseste o mare utilitate in afectiunile obstructive subvezicale, in primul rand adenomul de prostata. Ea poate fi realizata pe 3 cai: suprapubiana, transrectala, transuretrala. Prelevarea de produse biologice și patologice. Examenele biologice – in adenomul de prostata au un interes doar prognostic, nu au specificitate diagnostica.

Sunt obligatorii deoarece apreciaza functia renala uree, creatinina, ionograma , deceleaza o infectie urinara urocultura cu antibiograma si precizeaza terenul – diabet, aparat cardio-vascular, respiratie, functie hepatica ; ele sunt importante pentru realizarea viitoarei operatii grupa sanguina, factor Rh, hemoleucograma, probe de coagulare. Asistentul medical va anunta bolnavul ca urmeaza a i se recolta sange pentru examene de laborator. Ea va pregati materialele necesare pentru punctia venoasa: tavita renala, garou, eprubete, tampoane cu alcool, mediul steril pentru punctia venoasa, manusi de cauciuc.
Asistentul medical va indica bolnavului pozitia in care sa se aseze pentru a i se recolta sange, care se va trimite impreuna cu biletul de trimitere atasat la eprubeta. Pentru a urina bolnavul va primi recipiente curate si eprubeta sterila pentru urocultura. Pentru obtinerea unor rezultate in urma examenelor de laborator, bolnavul va fi instiintat cu o seara inainte sa nu manance si sa nu bea dimineata.

Uree – se recolteaza sange fara anticoagulant u. Creatinina – se recolteaza 5 ml sange fara anticoagulant u. Urina pentru urocultura – se recolteaza urina, dupa efectuarea toaletei organelor genitale externe, din prima urina de dimineata din jetul mijlociu in eprubeta sterila, avand grija ca dopul eprubetei din interior sa nu vina in contact cu mana, pentru a nu se desteriliza.
Urocultura pozitiva ne da un nr. Daca in urina s-au gasit 3 tipuri de germeni sau peste 3 tipuri, se cere a se repeta urocultura deoarece se presupune a nu se fi recoltat in conditii sterile. Pregatirea preoperatorie a bolnavului cu adenom de prostata. Adenomul de prostata nu este o boala care sa necesite interventie chirurgicala de urgenta, el permite o pregatire preoperatorie de cateva zile care consta in examenul clinic si paraclinic, pregatirea psihica, ingrijiri igienice, urmarirea functiilor vitale si vegetative. Examenul clinic – pune in evidenta starea psihologica a bolnavului dand totodata si posibilitatea depistarii unor deficiente ale organismului si a unor boli insotitoare.

Hipertrofia benignă a prostatei poate degenera într-un cancer de prostată? | Clubul Sanatatii Stada

PROIECT DE ABSOLVIRE - ÎNGRIJIREA BOLNAVULUI CU ADENOM DE PROSTATA
Hiperplazia benignă de prostată adenomul de prostată este o afecțiune specifică bărbaților, ce se manifestă printr-o mărire în volum a prostatei, de natură necanceroasă. Hiperplazia benignă de prostată mai este numită și hipertrofie prostatică benignă sau obstrucție benignă de prostată. Hiperplazia benignă de prostată HBP este cea mai frecventă problemă a prostatei pentru bărbații peste 50 de ani, chiar dacă în cazuri rare poate Plan de ingrijire in hipertrofia benigna de prostata și bărbații tineri, sub 40 de ani. Odată cu înaintarea în vârstă, prostata trece prin două perioade importante de creștere. Cea dintâi are loc în prima parte a vieții, la pubertate, când prostata își dublează mărimea.

Cea de-a doua fază de creștere începe în jurul vârstei de 25 de ani și continuă pe aproape toată durata de viață. Hiperplazia benignă de prostată apare adesea cu cea de-a doua fază de creștere. Mărirea în dimensiuni a prostatei are ca efect blocarea tractului urinar și reducerea Plan de ingrijire in hipertrofia benigna de prostata fluxului urinar, ceea ce înseamnă că întregul proces deurinare devine mai anevoios și mai dureros. Hiperplazia benignă de prostată nu este canceroasă, existând cazuri în care pacientul este diagnosticat cu adenom de prostată și cancer de prostată în același timp. Cauzele exacte ce determină apariția acestei afecțiuni nu sunt încă foarte clar stabilite de către oamenii de știință, dar studiile de specialitate au arătat că vina ar cădea asupra unei combinații de mai mulți factori. Dintre aceștia, procesul de îmbătrânire al organismului joacă un rol determinant, alături de dezechilibrul hormonilor masculini care apare ca urmare a îmbătrânirii.

Hipertrofia benignă a prostatei poate degenera într-un cancer de prostată?

PROIECT DE ABSOLVIRE - ÎNGRIJIREA BOLNAVULUI CU ADENOM DE PROSTATA

Adenomul de prostata este o afectiune cu evolutie insidioasa, Plan de ingrijire in hipertrofia benigna de prostata parcursul a mai multor nipertrofia, modificarile induse asupra aparatului urinar fiind lente. Prostata este o glanda accesorie a aparatului genital masculin, care se afla la baza vezicii urinare si care inconjoara portiunea initiala a uretrei. Cresterea in volum a prostatei realizeaza comprimarea in timp a uretrei, determinand modificari ale actului mictional. Beingna golirea corespunzatoare a vezicii hipertrotia in cazul in care eliminarea urinei este impiedicata, muschii vezicii si cei abdominali cauta sa depaseasca acest obstacol printr-un efort suplimentar, in asa fel incat la inceput fluxul si debitul urinar sa nu sufere modificari. Factorii de risc incriminati in aparitia adenomului de prostata sunt : varsta, consumul de alcool, fumatul, hipertensiunea arteriala, obezitatea si diabetul zaharat, precum si consumul de medicamente antidepresive, simpatico-mimetice, antihistaminice. Semnele si simptomele care ar trebui sa atraga atentia asupra posibilei existente a unui adenom de prostata sunt rezultatul interrelatiei dintre obstructia subvezicala provocata de marirea in volum a prostatei si mecanismele adaptative ale vezicii urinare.

Lasă un răspuns