Educatia pt sanatate a pacientului cu adenom de prostata

I: Operatie cu laser prostata. Am facut operatie cu laser de adenom de prostata si acum imi pare rau, am usturimi, erectie slaba, am 61 de ani sunt sanatos in rest cred ca m-am grabit mergea sa o tratez naturist, merita. R: Imediat dupa interventia pentru prostata poate exista un discomfort. De regula vindecarea dupa interventie se produce in 1. 2/4/ · De regula insa pacientii cu adenom de prostata si lob median ajung cu timpul la interventie. O alta problema la dvs este valoarea PSA care este mai mare decat normal. Ar trebui un tuseu rectal pentru a vedea daca exista o inflamatie la nivelul prostatei sau sunt ceva noduli care ar putea necesita o punctie prostatica (biopsie). II Pregatirea preoperatorie a bolnavului cu adenom de prostata.

Adenomul de prostata nu este o boala care sa necesite interventie chirurgicala de urgenta, el permite o pregatire preoperatorie de cateva zile care consta in examenul clinic si paraclinic, pregatirea psihica, ingrijiri igienice, urmarirea functiilor vitale si vegetative. a. Ingrijirea pacientului cu adenom de prostata Pagina 4 – vezica intinsa printr-o retentie de urina. Globul vezical este mai frecvent la barbat decat la femeie. El este foarte des cauzat de un obstacol pe calea urinara (adenom de prostata, indeosebi), de o i Pagina 4.

Educatia pt sanatate a pacientului cu adenom de prostata

Educatia pt sanatate a pacientului cu adenom de prostata
Indicatii: – ulcer gastric si duodenal, – gastrita hiperacida, – profilaxia de durata a leziunilor mucoasei gastro-duodenale in conditii de stres, – profilaxia gastritei medicamentoase la antiinflamatorii etc. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. In continuare, este necesara tratarea cauzei globului Prin insusi dezechilibrul hormonal survenite la aceasta varsta. Durata mictiunii este mai prelungita. Este formata din trei grupe glandulare unele situate intrasfincterian formand lobul prespermatic si a treia categorie situata in jurul canalelor ejaculatoare lobul intermediar. Arenom preoperatorie a bolnavului cu adenom de prostata. Contraindicatii: Nu utilizati Plegomazin – daca sunteti alergic hipersensibil la clorhidrat de clorpromazina sau la oricare dintre celelalte componente ale Plegomazin.

O Educatia pt sanatate a pacientului cu adenom de prostata corecta, sustinuta de personalul medical, poate preveni cicatricile inestetice. Indicatii Boala depresiva, indeosebi cand sunt prezente anxietatea, agitatia, insomnia, nevralgii rebele, migrena. M-au impresionat simptomele, formele clinice de manifestare precum si formele de exteriorizare care ducea sanatatw intr-o stare de monotonie si neacceptare a starii de boala.
Ingrijirea pacientului cu adenom de prostata Pagina 7 – Buna ziua dragi prostatita.adonisfarm.ro un tratament cu ceaiuri pt prostatita cronica: ceai de Pufulita cu Flori Mici (se opareste 1 lingurita cu varf de plante cu 1/4 litru de apa si se lasa sa stea putin. N Pagina 7. De fapt, educarea cetăţenilor, ca mijloc de dezvoltare a cunoştinţelor şi schimbarea comportamentului într-un stil de viaţă nou, favorabil sănătăţii este unul dintre scopurile principale ale programului naţional de File Size: 1MB. Campanii de preventie si educatie pentru sanatate. Sanatatea fiecaruia dintre noi incepe cu un stil de viata sanatos si cu vizita regulata la medic.

In Romania, preventia merita un rol principal in sectorul de sanatate. Mai mult, credem ca este nevoie de o informare mai buna cu privire la anumite boli cronice. Acest proiect trateaza Educatia pentru Sanatate in Scoala Romaneasca. Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).. Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini.. Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Ai nevoie de doar 4 puncte.

Ingrijirea pacientului cu adenom de prostata Pagina 4

Ingrijirea pacientului cu adenom de prostata Pagina 7
Urgente medico-chirurgicale pentru cadre medii. Dupa administrarea medicatiei bolnavul nu mai acuza dureri si are o stare generala buna. Patologie Cardio-Vasculara de a ajuta la prevenirea lor, la fel cum fac si alte domenii ale sanatatii. Dificultate in a bea si a manca, cauzata de greturi manifestaa prin inapetenta datorita rahianesteziei. Urina pentru urocultura – se recolteaza urina, dupa efectuarea toaletei organelor genitale externe, din prima urina de dimineata din jetul mijlociu Educatia pt sanatate a pacientului cu adenom de prostata eprubeta sterila, avand grija ca dopul eprubetei din interior sa nu vina in contact cu mana, pentru a nu se desteriliza. Prostata incepe sa se mareasca la majoritatea barbatilor in jurul varstei de 50 de ani.

Generalitati Cancerul de prostata reprezinta a doua cea mai raspandita forma de cancer dezvoltata de barbatii din intreaga lume. În mod obisnuit suferinta clinica este legata de evolutia unui adenom ce apare in jurul varstei de 60 ani si mult mai rar inainte de aceasta. Celulele care formeaza tumora nu se dezvolta si multiplica normal, si cresc necontrolat

Daca apare sangerarea, tratamentul trebuie intrerupt. Ce este Lizadon P si pentru ce se utilizeaza Indicatii Cefalee, mialgii, nevralgii, artralgii, dismenoree, colici intestinale, colita spastica, spasme biliare si ureterale, dureri ulceroase. Mod de administrare Se administreaza cate 1 capsula de ori pe zi la adulti, iar la copii peste 7 ani 1 capsula de ori pe zi.

Atentionari si precautii Contraindicatii Antecedente alergice la derivati de pirazolidina, astm bronsic, tahiaritmii supraventriculare, alergie sau intoleranta la barbiturice, glaucom, ileus paralitic, hernie hiatala cu reflux esofagian, stenoza pilorica organica, adenom de prostata, insuficienta hepatica si renala, porfirii hepatice, agranulocitoza in antecedente, primul trimestru si ultimele 4 saptamani de sarcina.
Prudenta in insuficienta cardiaca, boli pulmonare cronice, colita ulceroasa, hipertiroidism. Atentie la asocierea cu chinidina, antidepresive triciclice si amantadina care potenteaza efectul atropinei. Reactii adverse posibile Uscaciunea Ce este Crinofizin si pentru ce se utilizeaza Indicatii Antagonist al hormonilor steroidieni, anabolizant proteic antidiabetic. Mastoza chistica, hiperestrogenism, tulburari de menopauza, hiperexcitatie sexuala la ambele sexe , dismenoree, menometroragii functionale, mastodinie; hipercorticism frust; stari hipoanabolice; ca medicatie adjuvanta in hipertiroidism, diabet zaharat; adenom de prostata.
Posologia trebuie individualizata de catre medicul specialist.

Atentionari si precautii Contraindicatii Insuficienta corticosuprarenala, hipotensiune arteriala, Ce este Epirax si pentru ce se utilizeaza Indicatii Ulcer gastric si duodenal, grastroduodenite, hipersecretie si hipermotilitate a tractului digestiv, dispepsie, diskinezie biliara, colon spastic sau iritabil, colite, diaree, spasm si diskinezie ureterala, vezica urinara iritabila, enurezis nocturn, dismenoree. Produsul combina efectul anxiolitic al clordiazepoxidului si cel anticolinergical bromurii de clidinium, asigurand o normalizare a functiilor visceromotorii.
Mod de administrare 3 – 4 comprimate pe zi inaintea meselor si la culcare. La varstnici si debili -initial 1 – 2 comprimate pe zi si se creste gradat pana la doza cea mai eficienta si mai bine tolerata. In dismenoree tratamentul incepe cu 3 – 4 zile inaintea aparitiei menstrei. In enurezisul nocturn – pana la 11 ani – 1 comprimat seara timp de 6 saptamani; peste 11 ani – 2 comprimate seara timp de 6 saptamani.

Atentionari si precautii Contraindicatii Glaucom, adenom de prostata, staza gastrica, Ce este Arlevert si pentru ce se utilizeaza Indicatii Vertij de diferite etiologii. Medicamente pentru tratamentul tulburarilor de echilibru, medicamente antivertiginoase, combinatii. Mod de administrare La adulti, doza zilnica recomandata este de cate un comprimat Arlevert de 3 ori pe zi. La inceputul tratamentului si in cazurile grave, doza poate fi crescuta pana la maximum 5 comprimate Arlevert pe zi. Cum si cand trebuie administrat Arlevert? Comprimatele trebuie administrate dupa mese, fara a fi mestecate, cu o cantitate suficienta de lichid. Cat timp trebuie administrat Arlevert? Medicul dumneavoastra va stabili durata tratamentului. Ce trebuie sa aveti in vedere daca ati utilizat prea putine comprimate Arlevert sau daca ati omis administrarea unei doze?

Continuati utilizarea medicamentului asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Nu administrati o doza dubla pentru a compensa doza omisa. Ce trebuie sa aveti in vedere daca intrerupeti sau opriti prematur Forma de prezentare: Cpr. Indicatii: Depresie. Contraindicatii: Hipersensibilitate la mirtazapina. Atentionari: Prudenta in epilepsie, afectiuni hepatice, afectiuni renale, afectiuni cardiace, hipertensiune arteriala, schizofrenie, depresie, diabet zaharat, glaucom, adenom de prostata; interactiuni medicamentoase cu alcool; sarcina si alaptare; soferi si activitati de precizie. Reactii adverse: Leucopenie, somnolenta, cresterea apetitului; crestere ponderala; vertij, convulsii, criza maniacala, edeme la nivelul membrelor inferioare, coloratie icterica a tegumentelor si mucoaselor, eruptii cutanate.
Forma de prezentare Implant 3,6 mg, 10,8 mg; ct.

Implant 10,8 mg: carcinom de prostata metastazat, carcinom de prostata local avansat, ca o alternativa la orhiectomie bilaterala, tratament adjuvant al radioterapiei la pacientii cu carcinom de prostata localizat, cu risc crescut de progresie sau local avansat, tratament adjuvant inainte de radioterapie la pacientii cu carcinom de prostata localizat, cu risc crescut de progresie sau local avansat, tratament adjuvant al prostatectomiei radicale la pacientii cu carcinom de prostata local avansat, cu risc crescut de progresie a bolii. Doze si recomandari: 3,6 mg inj. Compozitie Comprimate continand etilefrina clorhidrat 5 mg. Actiune terapeutica Amina simpatomimetica cu proprietati antihipotensive, provoaca vasoconstrictie si creste debitul cardiac.
Indicatii Stari hipotensive cronice, hipotensiune ortostatica. Contraindicatii Hipertiroidie, insuficienta cardiaca necompensata , boala coronariana, hipertensiune arteriala, insuficienta renala severa, feocromocitom, glaucom cu unghi ingust, adenom de prostata cu retentie de urina.

Nu se asociaza cu IMAO risc de accidente hipertensive ; prudenta la bolnavii sub tratament cu guanetidina efectele simpatomimetice sunt amplificate si in timpul tratamentului cu beta-blocante adrenergice risc de bradicardie excesiva. Simpatomimeticele figureaza pe lista substantelor dopante interzise la sportivi.
Reactii adverse Uneori Indicatii: Tulburari de mictiune in adenomul de prostata stadiile I si II. Prostamol uno este un medicament din plante. Contine ca substanta activa un extract alcoolic de fructe de palmier pitic Serenoa repens. Prostamol uno este utilizat in tratarea tulburarilor de mictiune dificultate la urinare la barbati cu marire de volum necanceroasa a prostatei hiperplazie benigna de prostata stadiul I si II. Doze si mod de administrare: Luati intotdeauna Prostamol uno exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau cum este prezentat in acest prospect. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Luati 1 capsula moale de Prostamol uno pe zi la aceeasi ora in fiecare zi.

Durata tratamentului Durata terapiei depinde de natura, severitatea si evolutia bolii si nu este limitata de timp. Va rugam discutati cu medicul dumneavoastra despre acest lucru. Marirea de volum La copii nu se va administra mai mult de 1 comprimat o data. Comprimatele se administreaza cu o jumatate de ora inainte de masa.
Compozitie Maleat de clorfeniramina 3 mg; clorhidrat de pseudo-efedrina 30 mg; paracetamol mg. Actiune terapeutica Paracetamol sinus asociaza un antihistaminic H1 puternic maleatul de clorfeniramina cu un simpatomimetic cu efect decongestionant pseudoefedrina si cu paracetamolul, ce prezinta proprietati Forma de prezentare Comprimate 10 mg; ct. Indicatii Colici intestinale, biliare, ureterale, spasm piloric sau de cardia, ulcer gastro-duodenal, colita mucomembranoasa; dismenoree, retentie de lohii; pentru efectuarea duodenografiei hipotone si diagnosticul diferential radiologic intre spasmele functionale si stenoza organica.

Contraindicatii Glaucom, adenom de prostata cu retentie urinara, ileus paralitic, megacolon, obstacol mecanic la nivelul tubului digestiv, hernie hiatala cu reflux esofagian, tahiaritmii supraventriculare. Atentionari Prudenta in cardiopatia ischemica grava si la bolnavii cu hipertiroidism marcat nu se injecteaza. Prudenta la asocierea cu chinidina, amantadina, antidepresive triciclice. Reactii adverse Uscaciunea gurii, tulburari Ce este Calmogastrin si pentru ce se utilizeaza Indicatii Antiacid neutralizant si antiseptic protector al mucoasei gastrointestinale, constipant prin hidroxidul de aluminiu; antisecretor si antispastic prin beladona.
Atentionari si precautii Contraindicatii Abdomen acut, gastrita hipoacida, stari de hipofosfatemie; dozele mari sunt contraindicate in glaucomul cu unghi ingust, adenomul de prostata cu retentie urinara, tahiaritmii; prudenta in cardiopatia ischemica si la bolnavii cu insuficienta renala grava; prudenta sau se evita la dializatii cronici risc de encefalopatie prin aluminiu.

Hidroxidul de aluminiu poate intarzia sau diminua absorbtia unor medicamente: furosemid, indometacina, clorpromazina, izoniazida, sulfadiazina, tetracicline, digoxina, propranolol, anticolinergice se administreaza cu cel putin o ora inainte si cel mult trei ore Ce este Algifen comprimate si pentru ce se utilizeaza Indicatii Forma injectabila este indicata, in special, in sindorame algice severe colica nefrotica, colica biliara, pancreatita cronica, algii neoplazice , de asemenea, in interventii chirurgicale pe abdomen si micul bazin determina analgezie fara tulburari de tranzit si in unele manevre de explorare instrumentala.
Comprimate sunt destinate pentru tratamentul unor algii mai putin acute cefalee, migrene, odontalgii, diskinezii hepatobiliare, colite, cistalgii, dismenoree, dureri postoperatorii si posttraumatice. Atentionari si precautii Contraindicatii Alergie la metamizol si alti pirazoli, antecedente de agranulocitoza toxica, deficit de GPDH, porfirie hepatica acuta, glaucom cu unghi inchis, adenom de prostata cu tendinta la retentie urinara, colaps, IC grava, angina Indicatii Tulburari circulatorii, ca de ex.

Poate fi folosit si in profilaxia scaderilor tensionale in cadrul interventiilor cu scop diagnostic, chirurgicale sau stomatologice; terapia hipotensiunii, urmare a indigestiei de antiepileptice si psihotrope.
Doze si mod de administrare Daca medicul nu recomanda altfel, se vor administra, in general, la adulti: comprimate de ori pe zi; la copiii peste 5 ani si la scolari Forma de prezentare: Comprimate 10 mg; ct. Indicatii: Stari hipotensive cronice, hipotensiune ortostatica. Atentionari: Simpatomimeticele figureaza pe lista substantelor dopante interzise la sportivi.
Reactii adverse: Uneori cefalee, neliniote, anxietate, tremor, tahicardie, aritmii ectopice, dureri anginoase mai ales la dozele mari. Indicatii: – ulcer gastric si duodenal, – gastrita hiperacida, – profilaxia de durata a leziunilor mucoasei gastro-duodenale in conditii de stres, – profilaxia gastritei medicamentoase la antiinflamatorii etc.

Contraindicatii: – prudenta la bolnavii cu glaucom si la cei cu adenom de prostata – prudenta sau se evita in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru Administrare: Oral, pentru tratamentul ulcerului activ cate 2 comprimate dimineata si seara, inainte de mese. Actiune: Anticolinergic cu actiune electiva de inhibare a secretiei gastrice acide; efectul unei doze se mentine 5 ore sau mai mult in functie de doza.
Reactii adverse: Uneori: cresterea apetitului, inmuierea scaunelor. Ocazional, mai ales la dozele terapeutice mari, uscaciunea gurii si tulburarea vederii de aproape. Ce este Firazyr si pentru ce se utilizeaza Indicatii Firazyr este indicat pentru tratamentul simptomatic al crizelor de angioedem ereditar AEE la adulti cu deficit de inhibitor al C1-i esterazei. Mod de administrare Firazyr este destinat a fi utilizat sub indrumarea unui specialist in domeniul medical. Doze Doza recomandata este o singura administrare subcutanata a solutiei continute in Firazyr 30 mg solutie injectabila in seringa preumpluta.

In majoritatea cazurilor, o singura injectie cu Firazyr este suficienta pentru tratamentul unei crize de angioedem ereditar. In cazul in care nu se obtine o ameliorare suficienta sau daca simptomele reapar, se poate administra o a doua injectie cu Firazyr dupa 6 ore. Daca cea de-a doua injectie nu produce o ameliorare suficienta sau se observa o revenire a simptomelor, poate fi administrata o a treia injectie de Firazyr, dupa un alt interval de 6 ore.
In decursul a 24 de ore nu este recomandat sa se administreze mai mult de Compozitie 1 drajeu contine 10 mg clorhidrat de nortriptilina. Actiune terapeutica Antidepresiv triciclic cu proprietati sedative si antianxioase; anticolinergic periferic si central. Indicatii Tratament simptomatic al starilor depresive; este de ales in depresiile endogene si atunci cand manifestarile depresive sunt insotite de anxietate de ex.
Implantarea pe baza posterioara este oblica, cu deschiderea anterioara, realizand un adevarat opercul. Lobii laterali, situati de o parte si de alta a uretrei, deviind axul uretrei, fara a realiza obstructia acestuia.

Existenta unui lob anterior este exceptionala si este dificil de evidentiat la tactul rectal. Adenomul este inconjurat de o capsula fibroasa sau fibromusculara, care il separa de tesuturile din jur, constituind planul de clivaj, in cursul interventiei. Dinauntrul acestei capsule pleaca fibre conjunctive care impart adenomul in lobuli. Fiecare lob este alcatuit din noduli de forma sferoidala denumiti corpusculi sferoizi, ce pot fi usor enucleati.
Nodulii sunt formati din hiperplazia elementelor glandulare, fibroase si musculare. De pe suprafata lor se scurge un lichid lactescent in care plutesc mici cristale denumite sinpexiosi. De aici, 4 notiuni sunt demne de retinut: Dupa modul de dezvoltare a adenomului se deosebesc mai multe forme evolutive: La tactul bimanual adenomul se poate percepe moderat si in vezica. In aceasta eventualitate orificiile uretrale sunt si ele ridicate, iar ureterele mentinute de incrucisarea cu canalul deferent se cudeaza favorizand staza supraiacenta. Uretrografia de profil este cea care ii poate afirma existenta sau este o eventualitate descoperita in cursul operatiei.

Examenul histologic confirma natura benigna a afectiunii: – adenoamele constituite din lobi glandulari, la care se adauga elemente fibroase si musculare. Dupa predominenta componentelor histologice se descriu mai multe varietati: forma adenofibromatoasa cea mai frecventa ; forma adenofibroasa; forma adenomatoasa. Ceea ce caracterizeaza aspectul histologic este marea varietate a imaginilor, in diferite parti ale adenomului. Vascularizatia adenomului este asigurata de arterele vezico-prostatice, provenind din artera hipogastrica. Arterele patrund la nivelul adenomului prin unghiurile postero-laterale in dreptul orei 5 si 7.
Se divid in interiorul adenomului in ramuri din ce in ce mai mici, astfel ca fiecare corpuscul sferoid este inconjurat de un mic buchet arterial. Aceasta explica sangerarea abundenta cand se practica adenomectomia. Adenomul este inconjurat in afara capsulei de un bogat plex venos. Din cele expuse rezulta ca adenomul dezvoltat pe seama prostatei craniale este constituit intr-o loja ce devine evidenta dupa enucleerea formatiunii. Aceasta este delimitata astfel:

Baza interureterala si orificiile ureterale sunt uneori foarte aproape; la partea postero-superioara a acestei cavitati pe linia mediana, se poate constata uneori un recurs de profunzime variabila, in functie de dimensiunile si evolutia adenomului; In unele cazuri se poate observa veru montanum ramas pe loc, alteori fiind ridicat impreuna cu adenomul.
Uretra submontanala pana la sfincterul striat are o lungime de 3 mm suficienta pentru a asigura continenta voluntara, dupa adenomectomie dat fiind ca are in structura sa fibre musculare netede. De aceea, se recomanda ca sectiunea distala sa se faca chiar la limita adenomului sau mai sus: – peretii laterali sunt reprezentati de prostata caudala, aplatizata de dezvoltarea adenomului inconjurata de elemente musculare; – Sangerarea din aceasta cavitate este cu atat mai redusa cu cat enucleerea s-a facut intr-un bun plan de clivaj.
Imediat dupa adenomectomie sau chiar in cursul interventiei se observa retractia lojei, contribuind prin aceasta la hemostaza spontana. Prostata caudala se reexpansioneaza si isi recapata progresiv volumul si forma glandei.

Cresterea adenomului nu este posibila in directie caudala din cauza musculaturii perineale.
Ea se realizeaza de obicei in sens dorsal rect , dar mai ales superior col si trigon vezical. Dezvoltarea craniala este hotaratoare pentru instalarea simptomatologiei clinice si a suferintei aparatului urinar supraiacent. Astfel, adenomul de prostata reprezinta o entitate morbida numai in masura in care antreneaza obstructia colului si altereaza functia sa normala de deschidere, disectazie de col vezical. Exista ‘purtatori de adenom’ si ‘bolnavi de adenom’. Gradul de disectazie este dependent in parte si de structura histologica a hiperplaziei, preponderente, fibroasa consistenta ferma , fiind mult mai disectazianta decat cea miomatoasa consistenta moale. Obstructia cervico-prostatica se traduce din punct de vedere fiziopatologic prin lupta dintre vezica urinara, care tinde sa-si expulzeze continutul si segmentul cervico-prostatic al uretrei, care ii opune rezistenta progresiva rezistenta uretrala.
În actul mictional normal colul se deschide la cmc apa, pe cand in caz de adenom, aceste valori pot ajunge pana la cmc apa.

Vezica, organ musculos cavitar, identic colului reactioneaza initial la aceasta suprasolicitare prin hipertrofiere faza compensata , iar in faza de decompensare prin dilatare si subtiere. Hipertrofia constituie primul semn al suferintei vezicale, detrusorul reusind in acest fel sa se opuna temporar obstacolului cervical daca acesta nu este indepartat la timp, se instaleaza treptat decompensarea vezicala caracterizata prin aparitia reziduului vezical – bolnavul nu mai reuseste sa-si goleasca complet vezica aparand retentia cronica incompleta.
Aceasta stagnare vezicala reprezinta cauza principala a tuturor complicatiilor vezicoureteropielorenale aparute in cursul evolutiei adenomului de prostata. Cand decompensarea vezicala progreseaza si reziduul vezical depaseste ml capacitatea fiziologica a vezicii – apare retentia cronica incompleta cu distensie vezicala. Persistenta in continuare a obstacolului subvezical determina aparitia si a complicatiilor evolutive diverticuli vezicali, reflux vezico-renal, infectii, litiaza vezicala, etc.

Aparatul urinar inalt sufera modificari paralele si identice cu vezica: ureterul, bazinetul si sistemul caliceal se hipertrofiaza.
Ele cauta prin hiperperistaltism sa impinga hiperpresiunea joasa faza compensata. Apoi devin hipercontractile si dilatate, cu pereti mult subtiati faza decompensata iar prin ureterohidronefroza, hidrostatica consecutiva, rar atrofia parenchimului renal. Functia renala este cu atat mai periclitata cu cat durata si gradul hiperpresiunii sunt mai importante. În oricare masura aceasta stare poate fi remediata temporar de prezenta unui bazinet de tip extrarenal, care joaca rolul unui vas de expansiune. Alterarea functiei renale este in parte si consecinta altor doua mecanisme: ischemia si infectia. Orice staza renala se infecteaza mai repede sau mai tarziu, contribuind la instalarea mai rapida a insuficientei renale si agravand prognosticul adenomului. Daca leziunile renale initiale sunt reversibile, cele avansate nu au sansa revenirii lor.
Rezumand modificarile patologice ale aparatului urinar date de un adenom, acestea sunt pentru:

Uretra ia forma de iatagan prezenta lobului median si imprima forma scoliatica. Colul vezical se ridica iar orificiul sau devine o forta sagitala cand sunt doi lobi sau de Y in prezenta lobului median, fosa retrotrigonala, uneori apare o puternica bara interureterala. Vezica in urma hipertrofiei detrusorului ia aspectul caracteristic de vezica – progresiv se formeaza pseudodiverticuli – o serie de mici cavitati atasate rezervorului principal -. Ureterele terminale sufera modificari morfologice, care reprezinta in acelasi timp si mecanismele fiziopatologice ale rasunetului inalt din adenomul de prostata.
Comprimarea ureterelor intramurale prin hipertrofia detrusorului mecanism prezent de la inceput. Eliminari ureterale dificile date de hiperpresiunea intravezicala consecutiva stagnarii vezicale a urinii. Insuficienta meatelor ureterale, cu beanta si reflux retrograd in faza de distensie vezicala. Uretere in ‘carlig de undita’ ridicarea trigonului antreneaza ascensiunea segmentului terminal al ureterelor care se anguleaza la locul incrucisarii cu canalele deferente.

Clinic adenomul de prostata evolueaza in 3 faze: faza de prostatism, faza de retentie cronica fara distensie și faza de retentie cronica incompleta cu distensie. În mod obisnuit suferinta clinica este legata de evolutia unui adenom ce apare in jurul varstei de 60 ani si mult mai rar inainte de aceasta. Polakiuria nocturna, in a doua jumatate a noptii, disuria, diminuarea fortei jetului urinar marcheaza debutul afectiunii. Dupa predominenta si intensitatea uneia din manifestarile simptomatologice se pot recunoaste 3 forme clasice:
Durata mictiunii este mai prelungita. Dimineata dupa trezire, apar doua mictiuni apropiate, apoi, in cursul zilei, tulburarile mictionale dispar. Acest aspect corespunde de obicei unui adenom ferm, de consistenta unei mingi de tenis. De cele mai multe ori la acesti bolnavi se gaseste un adenom de volum mare, edematos, moale.

Controlul rectal arata de cele mai multe ori un adenom mic si deseori explorarile evidentiaza un lob median. În faza de prostatism, pe langa simptomele enuntate se mai pot observa senzatie de corp strain in rect, erectii si polutii nocturne. Faza de retenție cronica incompleta fara distensie sau stadiul II se caracterizeaza prin aparitia reziduului vezical care nu va depasi capacitatea normala a vezicii urinare.
Clinic pe langa manifestarile din prima faza apare polakiurie diurna, iar ureea sanguina va incepe sa creasca ajungand pana la 10 gr. Din momentul aparitiei stazei urinare, si a reziduului vezical, functia renala va fi afectata. În afara de manifestarile urinare se pot observa inapetenta, anemie, cefalee. Vezica urinara nu se palpeaza suprapubian, dar poate fi perceputa prin tact rectal bimanual. Cantitatea de urina restanta dupa mictiune poate fi evaluata prin sondaj vezical sau poate fi pusa in evidenta prin cistografie urografica post mictionala. Faza de retenție cronica incompleta cu distensie, in care reziduul vezical depaseste ml, putand ajunge capacitatea anatomica max.

Pe langa manifestarile urinare, apar si cele de ordin general.
Polakiuria si disuria se accentueaza atat ziua cat si noaptea. Bolnavul poate deveni un fals incontinent datorita cresterii reziduului vezical. Falsa incontinenta este datorata mictiunii prin prea plin. Aceasta este mai intai nocturna si apoi diurna. Nu apar la toti bolnavii din acest stadiu. La examenul regiunii hipogastrice se palpeaza globul vezical. Urina daca nu este infectata are aspect palid, datorita pierderii puterii rinichiului.
Aceasta este explicatia si a unui grad mai mult sau mai putin de poliurie. Sunt legate de insuficienta renala.

Se pot observa paloare, sete, uneori edeme ale membrelor inferioare. Nu rareori se observa apatie, somnolenta forma nervoasa sau inapetenta, greata, limba uscata. Initial apar o serie de asa-zise ‘semne minore’ – greutate perineala sau rectala; – dureri sacrate; – erectii matinale si falsa impresie de revenire a virilitatii; – o polakiurie discreta survenita dupa mese copioase, consum de alcool sau variatii de temperatura ; – scurgeri ureterale spontane sau provocate de defecatie.
Prima tulburare urinara caracteristica este polakiuria nocturna urmata de disurie. Odata cu aparitia reziduului vezical polakiuria devine si diurna iar disuria totala. Daca polakiuria are preponderenta diurna se explica prin litiaza vezicala daca este insotita de dureri si urini tulburi, este data de infectia supraadaugata. In faza de distensie vezicala polakiuria devine extrema si apare – falsa incontinenta de urina; – bolnavul slabeste in greutate, este palid, are greturi si varsaturi, limba uscata.

Indicațiile adenomectomiei. Tratamentul adenomului de prostata este chirurgical – se realizeaza fie pe cale operatorie deschisa sau prin rezectia sa transuretrala.
Interventia nu este intotdeauna insa practicabila de la inceput fiind necesara foarte adesea tratarea prealabila a accidentelor sau complicatiilor evolutive ale adenomului. Hemoragia grava daca determina o retentie completa de urina prin cheaguri va fi rezolvata prin: sonda uretrovezicala; decaiotare – spalaturi cu apa calda sterila; – aspiratii cu sonda Guyon. Retentia completa de urina va fi tratata tinand cont de rolul major care-i revine sondei uretrovezicale in generarea infectiilor urinare. Evacuarea urinilor neinfectate limpezi se va face prin punctie suprapubiana, daca situatia de retentie se repeta se va executa cistostomia.

Evolutia adenomului este foarte variabila, unele sunt bine tolerate ani indelungati, chiar pana la moarte, altele prin accidente si complicatii pe care le genereaza sau prin rasunetul asupra cailor urinare superficiale, au o evolutie mai grava si impun un tratament chirurgical. În general evolutia adenomului se realizeaza prin salturi, fiecare reusita agravand evolutia sa, asa se explica de ce o mare parte a bolnavilor se prezinta la medic nu pentru tulburarile date de adenomul in sine cat mai ales pentru accidentele si complicatiile pe care acesta le determina in cursul evolutiei sale.
Accidente și complicații. Accidentele sunt: Supravegherea pacientului de la internare pana la externare și. Dupa cum rolul medicului este cunoscut in stabilirea diagnosticului, a prognosticului in instituirea tratamentului asa si asistentul medical trebuie sa aiba rolul ei in ingrijirea bolnavului, pentru ca evolutia bolii sa fie favorabila. In urma acestora voi incerca sa descriu munca asistentului medical in relatia sa cu bolnavul diagnosticat cu adenom de prostata. Supravegherea bolnavului din momentul internarii.

Internarea bolnavului in sectia de urologie se face respectand urmatoarele etape:
Internarea se face la secretariatul sectiei, unde bolnavul va prezenta urmatoarele acte necesare: buletin de identitate, adeverinta de la locul de munca. Pacientii sunt inscrisi in registrul de internari si in functie de numarul de paturi disponibile li se vor preciza numarul de salon unde sunt repartizati. Tot aici li se face internarea, li se va completa foaia de observatie cu datele de identitate, identitatea si cunoasterea precisa a adresei bolnavului are o deosebita importanta pentru a putea instiinta membrii familiei in caz de agravare a bolii sau in caz de deces.
Buletinul de identitate sau alte acte strict personale de identitate se retin la secretariatul sectiei, si se vor inapoia bolnavului in momentul externarii. Asistentul medical din serviciul de spitalizare preia bolnavul de la serviciul de internare, preda efectele bolnavului la magazie si il repartizeaza in salon. Asigurarea condițiilor de spitalizare.

Scopul spitalizarii bolnavilor in majoritatea cazurilor, este vindecarea. Pentru a realiza acest lucru trebuie create niste conditii prielnice necesare ridicarii fortei de aparare si regenerare a organismului.
Bolnavul va fi primit cu caldura si condus la salon, unde i se va arata patul. Cu aceasta ocazie, asistentul ii va prezenta si colegii de camera, creand de la bun inceput o atmosfera calda intre bolnavii vechi lu bolnavul nou intrat. Dupa ce i s-a repartizat patul, inainte de a se culca, bolnavul va fi initiat asupra regulamentului de ordine interioara al spitalului. I se vor arata locul si modul de functionare a robinetelor de apa, amplasarea salilor de examinare si tratamente, a oficiilor precum si modul de functionare a aparatelor semnalizatoare, obligatiile lui in timpul spitalizarii, drepturile lui precum si raporturile pe care trebuie sa le aiba cu personalul sectiei, atragandu-i-se atentia sa se adreseze cu curaj, toate cererile si plangerile asistentului sau medicului de salon.
Dupa ce bolnavul a fost culcat in pat, asistentul ii completeaza foaia de temperatura, ii masoara temperatura, ii ia pulsul, TA.

Datele obtinute se inscriu in foaia de temperatura. Asistentul instiinteaza apoi pe asistenta sefa despre bolnavul nou sosit, aceasta va nota numele si datele personale ale bolnavului impreuna cu diagnosticul de internare – in registrul de internare al sectiei. Pentru asigurarea alimentelor necesare bolnavului pentru ziua respectiva se va completa foaia de alimentatie trimisa anterior la bucatarie cu o anexa privind necesarul de alimente a bolnavului nou venit.
In ziua urmatoare, bolnavul figureaza in toate evidentele si bonurile de cerere ale sectiei. Efectuarea tehnicilor impuse de afecțiune. Cateterismul uretro-vezical. Asistenta imbraca manusi de cauciuc steril, alege sonda si o lubrefiaza. Este ajutata de o alta persoana care ofera sonda sterila. Dezinfecteaza meatul urinar cu ser fiziologic.

Cu mana stanga se fixeaza organul genital, adica penisul, iar cu mana dreapta cu capatul liber al sondei intre degetele inelar si mic, iar intre degetele si police fixam varful sondei, apoi introducem in meat impingand usor in timp ce cu mana stanga intindem penisul cat mai bine ca sa rectinilizam uretra pentru a usura traversarea sondei prin uretra. Daca pe parcursul inaintarii apar obstacole functionale sau anatomice pregatesc sonde de calibru mai mic.
Examenul radiologic. Este o metoda curenta de examinare morfofunctionala a rinichilor si cailor urinare utilizandu-se substante iodate, hidrosolubile administrate i. Este centrat pe UIV – urografie intravenoasa – precedata de cliseul pe gol. In vederea examinarii radiologice al bolnavului asistenta va pregati bolnavul pentru UIV cu zile inaintea examinarii, pacientul va consuma un regim fara alimente care sa contina celuloza si dau reziduuri multe fructe, legume si zarzavaturi, paste fainoase, paine si ape gazoase. In ziua precedenta examenului pacientul va consuma un regim hidric supe, ceai, apa negazoasa.

In ziua examinarii pacientul nu mai mananca si nu mai bea pentru reducerea volumului urinii.
Cu doua zile inaintea examinarii, se administreaza carbune animal si triferment cate 2 tablete de 3 ori pe zi; in seara precedenta se administreaza doua linguri de ulei de ricin. Pacientul va fi condus la serviciul de radiologie si va fi ajutat sa se dezbrace si sa se aseze pe masa de radiologie. Se efectueaza proba de toleranta la iod. Se comunica pacientului sa stea linistit, ca nu se sperie, – unele simptome care pot sa apara ameteli, greturi, dureri abdominale si care dispar repede fara consecinte. Daca toleranta organismului este buna se administreaza i.
La min. Injectarea substantei de contrast se face pe masa de radiologie foarte incet.

Urografia este contraindicata in insuficienta renala si hepatica, boala Basedow, stari alergice, anemie hemolitica, tuberculoza pulmonara evolutiva. Isi gaseste o mare utilitate in afectiunile obstructive subvezicale, in primul rand adenomul de prostata. Ea poate fi realizata pe 3 cai: suprapubiana, transrectala, transuretrala.
Prelevarea de produse biologice și patologice. Examenele biologice – in adenomul de prostata au un interes doar prognostic, nu au specificitate diagnostica. Sunt obligatorii deoarece apreciaza functia renala uree, creatinina, ionograma , deceleaza o infectie urinara urocultura cu antibiograma si precizeaza terenul – diabet, aparat cardio-vascular, respiratie, functie hepatica ; ele sunt importante pentru realizarea viitoarei operatii grupa sanguina, factor Rh, hemoleucograma, probe de coagulare. Asistentul medical va anunta bolnavul ca urmeaza a i se recolta sange pentru examene de laborator. Ea va pregati materialele necesare pentru punctia venoasa: tavita renala, garou, eprubete, tampoane cu alcool, mediul steril pentru punctia venoasa, manusi de cauciuc.

Asistentul medical va indica bolnavului pozitia in care sa se aseze pentru a i se recolta sange, care se va trimite impreuna cu biletul de trimitere atasat la eprubeta. Pentru a urina bolnavul va primi recipiente curate si eprubeta sterila pentru urocultura. Pentru obtinerea unor rezultate in urma examenelor de laborator, bolnavul va fi instiintat cu o seara inainte sa nu manance si sa nu bea dimineata. Uree – se recolteaza sange fara anticoagulant u. Creatinina – se recolteaza 5 ml sange fara anticoagulant u. Urina pentru urocultura – se recolteaza urina, dupa efectuarea toaletei organelor genitale externe, din prima urina de dimineata din jetul mijlociu in eprubeta sterila, avand grija ca dopul eprubetei din interior sa nu vina in contact cu mana, pentru a nu se desteriliza.
Urocultura pozitiva ne da un nr. Daca in urina s-au gasit 3 tipuri de germeni sau peste 3 tipuri, se cere a se repeta urocultura deoarece se presupune a nu se fi recoltat in conditii sterile. Pregatirea preoperatorie a bolnavului cu adenom de prostata.

Adenomul de prostata nu este o boala care sa necesite interventie chirurgicala de urgenta, el permite o pregatire preoperatorie de cateva zile care consta in examenul clinic si paraclinic, pregatirea psihica, ingrijiri igienice, urmarirea functiilor vitale si vegetative.
Examenul clinic – pune in evidenta starea psihologica a bolnavului dand totodata si posibilitatea depistarii unor deficiente ale organismului si a unor boli insotitoare. Pregatirea psihica – bolnavul este informat despre riscuri si i se cere consimtamantul. Asistenul medical va avea grija ca bolnavul sa fie inconjurat cu atentie si solicitudine, va reduce starea de anxietate, prin informatii privind interventia chirurgicala si punandu-l in contact cu convalescenti care au o evolutie postoperatorie optima.
Ingrijire igienica – daca starea bolnavului o permite, zilnic bolnavul va fi indrumat, ajutat sa faca dus, urmat de igiena cavitatii bucale, ingrijirea parului, taierea unghiilor si a barbii;

Urmarirea functiilor vitale si vegetative si a aparitiei unor schimbari in starea bolnavului care pot amana interventia chirurgicala : Îngrijirea din preziua intervenției chirurgicale. Daca pacientul a folosit medicamente cardiotonice, antiaritmice, coronaro-dilatatoare, insulina sau alti hormoni, va exista preocuparea ca acestea sa fie administrate si in preziua operatiei daca este cazul si inainte de operatie. Pentru asigurarea unui somn bun si inlaturarea starii de anxietate preoperatorie, bolnavul va primi seara inainte de culcare ca si premedicatie cate o tableta de Fenobarbital si Romergan.
Se pot administra in locul acestora si Diazepam, Nitrazepam, Distonocalm. In preziua operatiei, bolnavul va lua numai masa de pranz si in cantitate nu prea abundenta, seara nu mananca nimic, pentru ca tubul digestiv sa fie cat mai liber. In seara dinaintea operatiei bolnavului i se va efectua o clisma. Îngrijiri din ziua operației. In ziua operatiei este bine ca bolnavul sa nu fie trezit devreme mai ales daca este sub influenta somniferelor.

Pacientul va fi invitat sa faca un dus sau o baie pe regiuni. In toata aceasta perioada preoperatorie, asistenta medicala de anestezie si din blocul operator se va preocupa de starea psihica a bolnavului asigurandu-l ca operatia va decurge fara ca bolnavul sa simta vreo durere.
Asistenta medicala ii va explica fiecare gest pe care-l face. Îngrijirile postoperatorii ale bolnavilor operați cu adenom de prostata. Îngrijirile postoperatorii incep imediat dupa interventia chirurgicala si dureaza pana la vindecarea completa a bolnavului. Îngrijirile acordate pana la instalarea bolnavului la pat cuprind: Supravegherea si ingrijirile imediate postoperatorii: Prabusirea TA, insotita de accelerarea pulsului indica starea de soc provocata de hemoragie. Se anunta medicul si se va pregati pentru interventie. Tratament medicamentos.

ROCEPHIN – cefalosporina cu administrate Parenterala; este un antibiotic din grupa cefalosporinelor; substanta activa este ceftriaxona sub forma de sare disodica.
Se gaseste sub forma de flacoane cu substanta uscata echivalenta cu mg, mg, 1 g si 2 g ceftriaxona. Este un antibiotic cu spectrul larg avand activitatea antibacteriana asupra unui mare numar de germeni gram negativi si gram pozitivi. Se gasesc in cutii cu 10 fiole a 2 ml. Indicatii: – edeme cardiace, hepatice, renale, gravidice. Uneori pot avea loc modificari hemodinamice nefavorabile. FORTRAL – file a 1 ml continand pentozocina lactat in cantitate echivalenta cu 30 mg pentozocina baza, are actiune analgezica, sedativa si slaba spastica.

Indicatii – pentru calmarea durerilor moderate sau severe acute sau cronice, in traumatisme dupa interventii chirurgicale.

PROIECT DE ABSOLVIRE – ÎNGRIJIREA BOLNAVULUI CU ADENOM DE PROSTATA

INGRIJIREA PACIENTILOR CU ADENOM DE PROSTATA - Redactare licente
Aboneazăte Dezaboneazăte. Afișează toate imaginile. Referinţă : Quantity : Adaugă 1 drept cantitate minimă pentru a cumpăra acest produs. Your name: Livrare 0,00 lei. Total 0,00 lei.

Educatia pentru Sanatate in Scoala Romaneasca

PROIECT DE ABSOLVIRE - ÎNGRIJIREA BOLNAVULUI CU ADENOM DE PROSTATA

Adenomul de prostata reprezinta cea mai frecventa tumora benigna a barbatului si se dezvolta din glandele zonei de tranzitie. Exista adenoame bine tolerate, dar exista si adenoame care prin Educatia pt sanatate a pacientului cu adenom de prostata lor pot avea o evolutie grava. Evolutia afectiunii nu este dependenta de volumul tumorii, iar urmarirea precoce si tratamentul corect condus reprezinta elementele esentiale in prevenirea complicatiilor adenomului de prostata. Prostata este un organ grandular si fibromuscular, format din mai multi lobi, care inconjoara uretra prostatica. La periferie este prezenta capsula prostatica care este formata din tesut fibros. Faza de prostatism.

Adenomul de prostata poate conduce la hipertrofia musculaturii vezicale, care se poate manifesta prin:

Lasă un răspuns