Diabet cu insuficienta renala cronica si cancer de prostata

Nefropatia diabetica este mai frecventa la persoanele cu diabet zaharat si persoanele cu tensiune arteriala crescuta. Boala renala in diabetul zaharat se dezvolta foarte lent, de-a lungul multor ani, de regula apare dupa 20 de ani de la debutul diabetului. In afara de cancer, aceasta glanda poate fi afectata si de prostatita (inflamatia prostatei) ori de hiperplazie benigna de prostata (prostata marita). Intrucat simptomele acestor principale 3 afectiuni ale prostatei sunt similare, este foarte important ca barbatul sa mearga la medic, in vederea stabilirii diagnosticului corect. 2. Insuficienta renala cronica: Definitie: Este o scadere progresiva a capacitatii functionale renale, cu retinerea în organism a substantelor toxice rezultate din metabolism si cu, Obezitatea – un indice de masa corpora (IMC) ≥ 30 kg/m2 creste riscul de cancer de prostata cu 10%. Fiecare crestere a IMC cu inca 5 kg/m2 creste riscul de deces prin cancer de prostata cu inca 20%;

Diabet cu insuficienta renala cronica si cancer de prostata

Diabet cu insuficienta renala cronica si cancer de prostata
Criochirurgia sau crioablatia implica inghetarea celulelor bolnave de la nivelul prostatei. Pentru a comenta este nevoie de autentificare sau înregistrare. Cazul II Plan de îngrijire nursing al bolnavei R. Daca adenomul ia nastere prin hiperplazia celulelor acinilor glandulari celulele tesutului fibros si a celulelor tesutului muscular prostatic, se numeste adenom adenofibroleiomiomatos. Daca toleranta organismului este buna bolnavul va fi condus în sala de citoscopie, unde va fi ajutat sa se dezbrace si sa se aseze pe masa de Diabet cu insuficienta renala cronica si cancer de prostata. Adenomul de prostata poate conduce la hipertrofia musculaturii vezicale, care se poate manifesta prin: Rrnala nocturna urinari dese in timpul noptii Scaderea fortei jetului urinar 2. Exporarea mecanismelor functionale propiu-zise Se efectueaza cu ajutorul Clearence-urilor renale.

Pacientii care au fost diagnosticati cu adenon si nu se prezinta la urolog pentru tratament pot suferi complicatii (retentia de urina, hematuria, aparitia calculilor urinari favorizata de stagnarea urinei si de infectiiile urinare, insuficienta renala, infectiile urinare recidivante si transformarea in cancer, numita degenerare maligna. De atunci, a inceput un regim hipoproteic (0, 8gr proteina Buna ziua. Sufăr de insuficienta renala cronica de 25 ani. Tot de 25 de ani am un singur rinichi, iar de 5 ani rinichiul funcționează ajutat de, Exclude: insuficienta renala cronica cu N Boala renala in stadiul final N Alta insuficienta renala cronica Uremica: neuropatie† (G*) – pericardita† (I*) N Insuficienta renala cronica, nespecificata N Insuficienta renala cronica nespecificata Uremia cronica Glomerulonefrita sclerozanta difuza.

Cancerul de prostata: Simptome, Cauze, Tratament – prostatita.adonisfarm.ro

Insuficienta renala: cauze, simptome si tratament
Biopsia prostatei presupune recoltarea de tesut de la nivelul glandei, in vederea analizarii la laborator. Totodata insa, barbatul de peste 50 de ani ar trebui sa mearga anual la medicul urolog pentru un consult de specialitate. Alege specialitatea. Screeningul cancerului de prostata poate ajuta la identificarea precoce, iar o determinare a antigenului specific prostatic PSAcombinata cu un examen clinic al prostatei prin tuseu rectal te ajuta sa te asiguri ca nu vei dezvolta cancer de prostata. Aceasta este situata direct sub vezica urinara si inconjoara uretra. Terapia biologica, adica imunoterapia, foloseste sistemul imunitar al Diwbet pentru a invinge cancerul.

Numarul barbatilor diagnosticati cu Diabet cu insuficienta renala cronica si cancer de prostata de prostata in urmatorii 10 ani in functie de varsta:

Tratamentul curativ vizeaza: 1. Tratamentul medicamentos: Se combate acidoza administrând alcaline sub forma de acetat de Na, citrat de Na, se va avea grija ca Na sa nu fie dat Hipokaliemia: Se corecteaza prin aport alimentar [fructe, legume, sucuri] si saruri de K. Metodele de epurare extrarenala nu dau rezultate nete. Trebuie încercate în faza uremica finala, în care se pot obtine unele ameliorari. Transplantul de rinichi pare sa dea rezultate bune. O atentie deosebita se acorda toaletei bolnavului: igiena gurii cu glicerina boraxatâ sau apa bicarbonatatâ, igiena generala, deoarece bolnavul pierde uneori urina si fecale, prevenirea si tratarea escarelor. Simptome functionale: Cele mai frecvente sunt: durerea,tulburari de mictiune, piuria, hematuria. Durerea în regiunea lombara, apare spontan cu sediul unilateral sau bilateral.

Durearea lombara bilaterala, de o intensitate redusa [surda] apare în glomerulonefrita acuta sau cronica, scleroza renala. Durerea de intensitate mare, unilaterala, aparuta sub forma de criza paroxistica cu debut în regiunea lombara si iradieri pe traiectul ureterului spre fosa iliaea, regiunea inghinala, organele genitale si fata interna a coapsei respective si în colica renala. Durerea este atroce, permanenta si are caracter de sfâsiere, întepatura sau greutate.
Bolnavul este agitat, cauta o pozitie antalgica, are senzatia de mictiune. De obicei apare brutal si dureaza ore sau zile. Apare litiaza renala [calculul care patrunde pe ureter]. Tulburari de mictiune: Tulburari ale volumului urinei: Poate apare în perioada de debut a unor boli infectioase dupa crize de colici renale, în perioada de compensare a insuficienteicirculatorii, în perioada de reabsorbire a edemelor;
Apare în caz de afectiuni însotite de transpiratii abundente, varsaturi, diaree accentuata, hemoragii abundente în perioada acuta a unor boli infectioase, insuficienta circulatorie, colici renale, glomerulonefrita acuta;

Poate surveni în caz de glomerulonefrite acute, nefropatii gravidice, traumatisme lombare, interventii chirurgicale. Hematuria – prezenta sângelui în urina, care capata o culoare rosie deschisa sau închisa. Provenienta hematuriei se stabileste prin proba celor trei pahare conice. Bolnavul urineaza în cele trei pahare conice: câteva picaturi în primul pahar, cea mai abundenta în cel de-al doilea pahar si ultimele picaturi în cel de-al treilea pahar.
Daca, hematuria apare numai în primul pahar este de origine uretrala, daca, apare în ultimul pahar este de origine vezicala, iar în toate trei paharele este de origine renala. Piuria- reprezinta prezenta puroiului în urina. Se traduce macroscopic printr-un aspect tulbure al urinelor, dar nu poate fi afirmata decât prin examen microscopic, examen care arata prezenta unor leucocite polinucleice, mai mult sau mai putin alterate.
Piuria este datorata unor leziuni ale aparatului urinar si în acest caz, ca si în cazul hematuriei se poate recurge la proba celor trei pahare conice pentru a preciza piuria.

Semne fizice: Inspectia generala – ofera importanta data de diagnostic. Examplu : Edemul renal este alb, nedureros, moale [pastreaza amprenta degetului la apasare], cu piele lucioasa. Edemul renal trebuie deosebit de celelalte edeme [cardiac si hepatic], de edemul alergic, de edemul de tromboflebite si varice, edeme de inflamatii. Inspectia locala poate constata: Bombarea regiunii lombare în tumori renale sau bombarea regiunii suprapubiene în caz de retentie de urina cu glob vezical.
Se obtin informatii importante prin palpare. Manevra importanta în bolile renale este percutarea regiunii lombare cu vârful degetelor sau cu marginea cubitala a mânii care declanseaza, dureri vii în caz de litiaza renala, pielonefrite, glomerulonefrita acuta. Un examen important este tuseul rectal care permite depistarea unui obstacol în micul bazin: la barbati – prostata, la femei – tumora pelvina.

Examenul cardiovascular este deosebit de pretios, pe de o parte datorita interesarii rinichiului în numeroase afectiuni cardiovasculare [HTA], pe de alta parte interesarii cordului în unele boli renale [glomerulonefrite]. CAPITOLUL III Pregatirea pacientilor pentru explorari radiologice si functionale ale aparatului renal Explorarea radiologica a rinichiului si a cailor urinare se efectueaza prin radiografie,renala simpla, cistografie, arteriografle, retropneumo- peritoneu, pielografie. Scop- evidentierea conturului rinichilor cavitatilor pielocaliceale ale acestora, precum si a cailor urinare.
Materiale necesare: Pregatirea materialelor necesare: Pregatirea psihica a bolnavului: Pregatirea alimentara a bolnavului: Pregatirea medicamentoasa a bolnavului: Aerul din tubul irigator trebuie sa fie complet evacuat pentru a nu ti introdus în colon.

Pregatirea pentru examinare: Materialele necesare: Pregatirea bolnavului: Testarea sensibilitatii fata de substanta de contrast: Daca bolnavul prezinta o reactie hiperalergica se întrerupe introducerea substantei de contrast si se administreaza antihistaminiee, anuntându-se imediat medicul.
Daca toleranta organismului este buna bolnavul va fi condus în sala de citoscopie, unde va fi ajutat sa se dezbrace si sa se aseze pe masa de examinare. Administrarea substantelor de contrast: Bolnavul va fi ajutat sa se îmbrace, va fî condus în salon si instalat comod în pat; Pielografia se executa în conditii de asepsie perfecta. Substanta de contrast trebuie usor încalzita pentru a nu produce contractii spastice ale bazinetului.
Injectarea substantei de contrast se face cu presiune moderata [altfel se, produce rupturi ale bazinetului sau reflux pielorenal]. Prima radiografie se executa la secunde de la începerea administrarii substantei de contrast, a doua radiografie la 6 secunde si a treia la 8 secunde. Se avertizeaza bolnavul.

Scop – indentificarea proceselor patologice endovezicale, inflamatiilor specifice, nespecifice, tumorilor, malformatiilor anatomice, calculilor, corpilor straini. Pregatirea psihica si fizica a pacientului: Participarea la tehnica: Precizare : – la femei, anestezia locala [folosirea substantelor anestezice amintite mai sus] este suficienta pentru efectuarea citoscopiei -în scop diagnostic.
Reorganizarea locului de munca: Incidente si accidente -accese febrile trecatoare, frisoane, dureri lombare asemanatoare cu colica renala; -mici hemoragii produse spontan sau în urma spa laturii vezicale cu apa CRl i8 ; -ruptura de uretra, cu uretroragie; perfotatia vezicii urinare. Explorarea functionala a aparatului renal Scopul explorarii functiei renale stabileste daca rinichiul satisface functiile în mod normal sau nu; sa se obtina relatii asupra mecanismului perturbat calitativ si cantitativ.

Metode si mijloace de explorare a functiei renale Activitatea rinichiului trebuie explorata pe trei directii principale: Analiza urinei: Examenul de urina poate furniza date asupra starii functionale a rinichilor si asupra homeostaziei organismului. Examenul cuprinde: Stadiul functiei renale de depurare a catabolitilor proteici Pentru aceasta se determina: Stadiul functiei renale de mentinere constanta a concentratiei ionilor. Aceasta functie renala se apreciaza prin modificarile ionogramei serice [Na, K,Ca,Cl]: Studiul functiei renale de mentinere a echilibrului acido- bazic se face prin: Ph-ul si R.
Exporarea mecanismelor functionale propiu-zise Se efectueaza cu ajutorul Clearence-urilor renale. Este volumul de plasma [în ml] depurat de o substanta în unitatea de timp [1 minut]. Fluxul plasmatic renal Este volumul de plasma care perfuzeaza cei doi rinichi în decurs de 1 minut. Se determina cu ajutorul Clearence-ului, acidului paraminohipuric [P.

Clearence-ul P. Determinarea concentratiei se face fotometric si are V. Explorarea filtratului glomerular Se face prin masurarea unor substante ca: creatinina endogena sau insulina exogena care se elimina prin filtrare glomerulara. Creatinina se elimina prin urina, prin filtrare glomerulara tara sa mai fie reabsorbita sau secretata de tubi.
Reabsortia tabulara Ureea trece prin filtrarea glomerulara fiind partial reabsorbita la nivelul tubilor proximali. Leziunile glomerulare sau tubulare scad capacitatea de epurare a ureei din plasma. Explorarea secretiei tubulare Se bazeaza pe capacitatea tubului renal de a secreta anumite substante introduse în organism. Proba cu PSP [fenolsulfonaftaleina]. Nefrograma Urmareste capacitatea fiecarui rinichi în parte de a capta, secreta si excreta o substanta marcata, cu radioizotopi. Se utilizeaza Hippuran marcat cu iod.

Proba se executa dimineata si nu necesita pregatirea prealabila a bolnavului, bolnavul putând mânca înainte probei. Se injecteaza, intravenos izotopul si se înregistreaza radiatiile emise de 30 minute cu ajutorul a doua sonde de scintilatie dispuse la nivelul regiunii lombare.
Nefrograma permite depistarea tulburarilor functionale ale fiecarui rinichi tara a da informatii cu privire la cauza acestora. Nu se executa la femei gravide sau în lactatie. Scintigrafie renala Bolnavului i se injecteaza intravenos o substanta de contrast radioactiva, dupa care, cu ajutorul unui aparat scintigraf se detecteaza repartizarea substantelor radioactive în parenchiul renal. Proba cu indigo- carrnin- crornocitoscopie Aceasta proba apreciaza capacitatea de eliminare a fiecarui rinichi în parte. Se injecteaza i. Aparitia colorantului în urina se urmareste prin cistoscop.

Capacitatea de dilutie si concentratie a rinichiului poate fi determinata prin mai multe probe: Practic este cel mai comod sa se faca întâi concentratia si apoi dilutia, daca concentratia este mai buna, evident ca si dilutia este mai satisfacatoare.
Proba de concentratie a] Pregatirea bolnavului. De la orele 20 pâna la orele 8 urina se colecteaza într-o singura proba. Se noteaza la toate esantioanele de urina volumul si cantitatea. In insuficienta renala severa, densitatea variaza putin în jurul valorii de izostenurie. La bolnavii la care încarcarea cu lichid este contraindicata se face numai proba de concentratie apreciindu-se ca un rinichi care concentreaza bine are capacitatea de dilutie normala.
Uneori, simptomele nespecifice, precum oboseala, pot fi singurele manifestari ale acestei afectiuni. Odata ce boala s-a instalat, pot aparea simptome ca umflarea picioarelor, durere in timpul urinarii, urinare frecventa, pierderea poftei de mancare, pierderi in greutate, tulburari de somn, urina urat mirositoare sau cu modificari de culoare.

In unele cazuri, aceasta afectiune este imposibil de prevenit. Controlul bolilor ce cauzeaza insuficienta renala cronica diabetul si hipertensiunea poate incetini progresia maladiei, iar un stil de viata sanatos este de ajutor.
E bine ca suferinzii de diabet, hipertensiune sau lupus sa respecte cu strictete tratamentul si recomandarile medicului, sa evite abuzul de alcool si medicamente si sa ia masuri rapide in caz de infectie urinara. Surplusul ponderal creste riscul de insuficienta renala. Pentru a-l reduce, sunt necesare activitati fizice regulate, o dieta echilibrata si mentinerea greutatii in limitele normale.
Se manifesa prin urinari frecvente in cursul noptii, cu diminuarea fortei de proiectie a jetului de urina si cu prelungirea actului mictional. Tulburarile de mictiune dispar pe timpul zilei. Daca se fac excese alimentare sau de bauturi alcoolice si daca se sta mult in pozitie sezanda, in noaptea urmatoare se inregistreza o intensificare a polakiuriei mictiuni pe noapte.
Pacientii se mai plang de disconfort la urinare, de senzatie de corp strain in rect si erectii nocturne.

Pe langa manifestarile clinice din prima faza apar urinari frecvente si in cursul zilei, lipsa poftei de mancare, dureri de cap, ameteli. Functia renala incepe sa se deterioreze, nivelul seric al ureei ajungand la 1 gram. In timp, cantitate de urina ramasa in vezica dupa mictiune ajunge la ml si chiar depaseste aceasta valoare, care reprezinta capacitatea rezervorului vezical, astfel explicandu-se producerea distensiei vezicale. Odata cu evolutia bolii, urinarile devin tot mai frecvente si insotite de un disconfort tot mai mare.
Apar pierderi de urina, la inceput nocturne, pentru ca mai apoi sa devina si diurne. Pacientii care au fost diagnosticati cu adenon si nu se prezinta la urolog pentru tratament pot suferi complicatii retentia de urina, hematuria, aparitia calculilor urinari favorizata de stagnarea urinei si de infectiiile urinare, insuficienta renala, infectiile urinare recidivante si transformarea in cancer, numita degenerare maligna.
Modalitatea de tratament depinde foarte mult de stadiul bolii. Pacientii cu manifestari clinice usoare vor fi tinuti sub observatie si examinati periodic.

Cei cu simptomatologie moderata sau severa vor fi tratati in functie de indicatiile medicului, tinantu-se cont si de optiunile pacientului. In cadru tratamentului medicamentos al adenomului de prostata se pot utiliza trei grupuri principale de medicamente: blocante ale receptorilor alfa — adrenergici, medicamente hormonale care contraataca efectele hormonilor androgeni si medicamente extrase din plante.
Tratamentul chirurgical al adenomului de prostata este indicat la pacientii cu infectii repetate ale tractului urinar, cu episoade repetate de retentie acuta de urina, retentie cronica completa, eliminare de sange prin urina, care antreneaza retentii secundara de urina sau care se repeta frecvent si la pacientii care prezinta calculi vezicali sau insuficienta renala cauzata de obstructia cronica a fluxului urinar.
Interventia chirurgicala se aplica si in cazul depistarii unui adenom cu noduli de consistenta dura care ridica suspiciunea transformarii canceroase a acestuia.

Despre insuficienta renala | Diabet-AZ

Adenom de Prostata Tratament | Clinica Eminescu
Despre cancerul de prostata — informatii generale. Cum se trateaza cancerul de prostata. Cancerul de prostata este al doilea cel mai frecvent tip de cancer care afecteaza barbatii, dupa cel de piele. Prostata este o glanda care Diabet cu insuficienta renala cronica si cancer de prostata parte din sistemul reproducator masculin, amplasata in insufucienta de jos a vezicii urinare, in fata rectului, care are dimensiunile unei castane. Rolul acesteia este de a secreta fluide ce vor intra in compotizia lichidului seminal, cu scopul de a transporta spermatozoizii si de a facilita fecundarea ovulului. In afara de cancer, aceasta cacer poate fi afectata si de prostatita inflamatia prostatei ori de hiperplazie benigna de prostata prostata marita.

Intrucat simptomele acestor principale 3 afectiuni ale prostatei sunt similare, este foarte important ca barbatul sa Diabeet la medic, in vederea stabilirii diagnosticului corect. Riscul barbatului de a face cancer prostatic creste odata cu renwla, mai ales dupa trecerea pragului de 50 de ani, de aceea este recomandat screeningul pentru diagnosticarea timpurie dupa aceasta varsta. Cancerul de prostata este cel care Diabet cu insuficienta renala cronica si cancer de prostata dezvolta la nivelul glandei prostata. In general, acesta are o evolutie lenta si nu se raspandeste foarte repede catre alte zone din corp, insa sunt si exceptii. Cu cat este diagnosticat mai devreme, cu atat mai mari sunt sansele de vindecare ale pacientului.

Diabet A-Z » insuficienta renala

Totul despre cancerul de prostata, simptome si tratament

Cercetatorii afirma ca persoanele cu stenoza hepatica prezinta un risc de doua ori mai mare sa dezvolte COVID in forma grava. Studiul, realizat de echipe din BioBank Marea Britanie si o companie de diagnostic imagistic, Perspectum, a analizat peste Una dintre cele mai interesante observatii a aratat ca obezitatea in sine » Mai mult. Nefropatia diabetica este mai frecventa la persoanele cu diabet zaharat si persoanele cu Diabet cu insuficienta renala cronica si cancer de prostata insufiicienta crescuta. Boala renala in diabetul zaharat se dezvolta foarte lent, de-a lungul multor ani, de regula apare dupa 20 de ani de la debutul diabetului. Mai exact, nefropatia diabetica este o complicatie grava intalnita la pacientii cu diabet renwla fie » Mai mult.

Web analytics. Diabet A-Z » insuficienta renala.

Lasă un răspuns