(Chiar şi atunci când cancerul de prostată s-a răspândit la oase, rămâne în continuare cancer de prostată, nu cancer osos). O scanare a oaselor poate arăta în ce măsură cancerul a ajuns la oase. În scopul acestui test, o cantitate redusă de material cu conţinut radioactiv redus este injectată într-o venă (intravenos sau IV). Unele tipuri agresive de cancer de prostata cresc si se raspandesc mai repede decat altele si pot provoca o reducere semnificativa a sperantei de viata la barbatii afectati. Agresivitatea cancerului de prostata poate fi cuantificata cu ajutorul scorului Gleason, care este calculat de un patolog calificat care analizeaza la microscop mostre prelevate din prostata, in urma biopsiei. Cercetatorii stiu mai multe despre ce nu determina cancer de prostata decat ce il determina. Biopsia localizată de prostată MR-TRUS Fusion este o metodă care detectează focarele suspecte de cancer de prostată și asigură prelevarea de biopsii din toate aceste focare cu o sensibilitate milimetrică ghidată de un dispozitiv și un software bazate pe o tehnologie avansată.
Detectarea tulpinii canceroase cancer de prostata
Pacientul poate sta si pe o parte, daca aceasta postura este mai confortabila. Radioterapia moderna se realizeaza prin tehnica conformala. Victima s-a lovit tuplinii faţa de asfalt acum 11 ore. Detectarea tulpinii canceroase cancer de prostata clinice in tratamentul cancerului de prostata Sus. Niciunul dintre aceste teste nu stabilește sau infirmă existența unui cancer de prostată. Printre reactiile adverse se numara durerile la urinare, dar si la defecare, precum si disfunctiile erectile. Nici unul dintre aceste teste initiale pentru cancerul de prostata nu caner perfect.
Iată care sunt principalele Alegerea tratamentului apartine la final pacientului. Unele sunt de ori mai mari decât al preşedintelui Iohannis acum 9 ore Accident Detectarea tulpinii canceroase cancer de prostata în Bucureşti acnceroase o trotinetă electrică şi o bicicletă. Incontinenta urinara si fecala si disfunctia erectila reprezinta efecte secundare in cazul chirurgiei la cancerul de stadiu 3.
Si in cazul in care cancerul de prostata este tratat cu ajutorul radioterapiei se poate ajunge la efecte secundare precum disfunctia erectila sau incontinenta urinara. Managementul de asteptare – tratament? Supravegherea activa reprezinta o buna optiune pentru bolnavii in varsta care prezinta cancerul de prostata in stare precoce. Cercetările recente au arătat că există mai multe gene moştenite asociate unui risc mai mare de cancer de prostată, însă, aparent, ele apar în puţine cazuri. În acest moment, se efectuează studii pentru a se stabili dacă testele pentru depistarea acestor gene sunt utile pentru a stabili riscul de cancer de prostată.
Niciunul dintre aceste teste nu stabilește sau infirmă existența unui cancer de prostată. Pe baza rezultatelor lor, a vârstei și istoricului familial, urologul va aprecia care este probabilitatea de a avea cancer de prostată. Când pacienții au simptome este deja puțin cam târziu să poți trata ușor acel cancer. Scopul este să îl depistăm precoce. Este o mare discuție cu privire la screening, adică a încerca să depistezi cancerul de prostată la bărbații care aparent sunt sănătoși. Rezultatele studiilor au fost diverse.
Află totul despre cancerul de prostată – cauze, simptome și tratament – prostatita.adonisfarm.ro
Nevoia imperioasa de a urina; Dificultate la initierea si mentinerea urinarii; Prezenta sangelui in urina; Urinare prostzta, mai ales pe timpul noptii; Dificultati in golirea completa a vezicii urinare; Durere sau usturime la urinare; Senzatie de oboseala, ameteli sau paloare ce pot fi cauzate de anemie; Dificultatea realizarii sau mentinerii unei erectii. Rademenes, pisicuţa „asistentă” care alină durerea pacienţil Controlul tulpiini este Detectarea tulpinii canceroase cancer de prostata daca apar simptomele specifice bolilor prostatei precum: problemele urinare, disfunctiile sexuale sau durerile. Utilizate impreuna, aceste teste pot duce la descoperirea cancerului, insa nu sunt intotdeauna corecte.
Chirurgia robotică a revoluționat tratarea cancerului de prostată, mai este laparoscopia, terapia focală, abordările se schimbă de asemenea foarte mult, există supravegherea activă, cea Detectarea tulpinii canceroase cancer de prostata simplă dintre toate, care într-un fel rezolvă şi problema supradiagnosticarii şi a tratării excesive. Cancerul de prostata este al doilea cel mai frecvent tip cahcer cancer care afecteaza barbatii, dupa cel de piele.
Totodata insa, barbatul de peste 50 de ani ar trebui sa mearga anual la medicul urolog pentru un consult de specialitate. Screeningul este extrem de important pentru diagnosticarea timpurie a cancerului de prostata, chiar daca simptomele nu au aparut inca. Screeningul pentru cancerul de prostata este facut cu ajutorul analizei PSA si cu un tuseu rectal. Testele de screening permit identificarea bolii in stadiu incipient si pot salva, de multe ori, viata pacientului. Tuseul rectal presupune examinarea rectului si a prostatei cu ajutorul degetului.
Medicul isi pune o manusa, aplica apoi pe deget lubrifiant si roaga pacientul sa se aseze pe pat, cu fata in jos si genunchii adusi la piept.
Pacientul poate sta si pe o parte, daca aceasta postura este mai confortabila. Apoi medicul introduce decetul prin anus si incepe examinarea. Aceasta procedura poate oferi o multime de informatii valoroase medicului, cu privire la dimensiunile prostatei, textura si fermitatea acesteia, dar poate totodata sa permita identificarea unor excrescente. Examinarea rectala nu este o procedura dureroasa, insa provoaca disconfort. Din fericire insa, nu dureaza decat cateva minute.
Analizele de sange permit monitorizarea nivelului de PSA — adica al antigenului prostatic specific. PSA este o substanta produsa in mod natural de glanda prostata. Este normal sa se regaseasca in sange in cantitati reduse, insa daca nivelul PSA este foarte mare, poate fi vorba despre afectiuni precum infectia, inflamatia, marirea, dar si cancerul la nivelul prostatei.
Daca rezultatele PSA rezesc suspiciuni si tuseul rectal ridica, de asemenea, semne de intrebare, medicul continua investigatiile cu alte analize si teste.
O ecografie transrectala se realizeaza cu ajutorul unei sonde subtiri, introduse prin anus. Aceasta permite medicului sa vada prostata si sa observe anomalii ce tin de dimensiuni, forma sau excrescente la suprafata glandei. Biopsia prostatei presupune recoltarea de tesut de la nivelul glandei, in vederea analizarii la laborator. Tomografia computerizata si RMN-ul pot fi facute pentru a se vedea cat de raspandit este cancerul de prostata si daca s-a metastaziat. Tratamentul cancerului de prostata este ales in functie de o serie de factori precum stadiul cancerului, rapiditatea cu care acesta evolueaza, precum si starea generala de sanatate a pacientului.
In unele cazuri, nu este necesar tratamentul, iar medicul recomanda, mai degraba, expectativa activa, care implica analize regulate, care monitorizeaza evolutia bolii. In momentul in care boala evolueaza, pacientul va incepe tratamentul, insa pana atunci poate sta linistit.
Asta se intampla in unele cazuri de cancer prostatic cu risc scazut. In majoritatea cazurilor insa, interventia chirurgicala este primul pas in tratarea cancerului prostatic. Se realizeaza prostatectomie radicala, adica intreaga glanda este inlaturata. Prostatectomia se poate realiza fie prin interventie clasica, ce implica incizia abdominala, fie asistata robotic, care implica realizarea mai multor incizii de mici dimensiuni, prin intermediul carora vor fi introduse instrumentele chirirgicale si se va realiza interventia.
Costurile acestor doua proceduri difera foarte mult. Tratamentul chirurgical implica riscurile specifice unei operatii, insa si risc de incontinenta urinara sau disfunctii erectile. Radioterapia foloseste, asa cum o spune si numele, radiatiile pentru a ucide celulele canceroase. Printre reactiile adverse se numara durerile la urinare, dar si la defecare, precum si disfunctiile erectile.
Terapia hormonala are rolul de a opri organismul barbatului sa produca testosteron. Acest hormon este esential pentru dezvoltarea celulelor la nivelul prostatei, ceea ce inseamna ca privarea organismului de acest hormon poate determina celulele canceroase sa moara sau sa evolueze mai lent. Terapia hormonala este folosita la barbatii cu cancer prostatic in stadiu avansat, cu scopul de a incetini cresterea formatiunii tumorale.
De asemenea, aceasta se foloseste si in stadii incipiente, pentru reducerea dimensiunilor tumorii inainte de radioterapie. Terapia hormonala are efecte adverse precum disfunctiile erectile, bufeurile sau pierderea masei osoase. Chimioterapia presupune folosirea unor medicamente care ucid toate celulele noi, inclusiv pe cele canceroase. Substantele medicamentoase pot fi administrate atat intravenos, cat si sub forma de pilula. Chimioterapia este folosita, in general, in cazurile in care cancerul prostatic are metastaze ori daca organismul nu raspunde la terapia hormonala.
Terapia biologica, adica imunoterapia, foloseste sistemul imunitar al organismului pentru a invinge cancerul.
Tratamentul presupune recoltarea unor celule din sistemul imunitar al pacientului si modificarea genetica a acestora, astfel incat sa lupte mai eficient cu cancerul. Ulterior, celulele sunt injectate pacientului. Un asemenea tratament implica costuri marite si poate fi necesara repetarea sa. Totusi, unii pacienti raspund foarte bine la imunoterapie. Un tratament de ultima generatie folosit pentru cancerul prostatic consta in congelarea tesuturilor glandei prostata, in vederea uciderii celulelor canceroase.
Criochirurgia sau crioablatia implica inghetarea celulelor bolnave de la nivelul prostatei. Aceasta metoda de tratament este folosita de multe ori cand radioterapia da gres. Insa se pot lua o serie de masuri in vederea reducerii riscului de imbolnavire.
Dieta sanatoasa — barbatul ar trebui sa adopte o dieta sanatoasa, echilibrata, bogata in fructe, legume si grasimi sanatoase. Sunt contraindicate grasimile nesanatoase si zaharurile.
Renuntarea la fumat — fumul de tigara contine o serie de substante cu potential cancerigen, asa ca e important ca barbatul sa renunte la fumat pentru a reduce riscul de cancer. Practicarea sportului — sportul este sanatos si mentine redus riscul de imbolnavire. Se recomanda adoptarea unui stil de viata activ. Mentinerea unei greutati sanatoase — obezitatea poate favoriza cancerul, asa ca e important ca barbatul sa isi mentina indicele de masa corporala in limitele sanatoase — asta inseamna ca IMC ar trebui sa fie mai mic de Cererea de înregistrare a fost trimisa cu succes. Pentru a finaliza creearea contului pe acest website te rugam sÄ intri pe adresa de email înscrisÄ Ã®n formular Èi sÄ confirmi potrivit instrucÈiunilor din mailul pe care îl vei primi din partea noastrÄ.
Ãn funcÈie de providerul tÄu de email mesajul de confirmare poate ajunte într-un interval de pânÄ la 30 de minute.
Login Ãnregistrare. Èine-mÄ minte. Recuperare parolÄ. LogheazÄ-te cu facebook. LogheazÄ-te cu google. Grasimile stimuleaza o productie crescuta de testosteron si alti hormoni, iar testosteronul stimuleaza cresterea tumorii. Nivele crescute de testosteron pot stimula celulele canceroase dormande, acestea devenind astfel active. Unele studii sugereaza ca un nivel crescut de testosteron influenteaza, de asemeni, instalarea cancerului de prostata.
Consumul de carne poate fi riscant si din alte motive: carnea pregatita la temperaturi mari produce substante cancerigene care afecteaza direct prostata. Au fost descoperiti si alti factori de risc. Fabricantii de baterii, lucratorii in industria cauciucului, si cei are sunt frecvent expusi la cadmiu par sa fie mult mai vulnerabili la cancerul de prostata. Cercetatorii stiu mai multe despre ce nu determina cancer de prostata decat ce il determina.
Nu a putut fi stabilita o legatura intre cancerul de prostata si o viata activa din punct de vedere sexual, vasectomia, masturbarea, folosirea alcoolului si a tutunului, circumcizia , infertilitatea , infectiile prostatei sau afectiuni necancerioase ale prostatei, numite hiperplazie prostatica, care detemina o crestere in volum a glandei. Majoritatea varstnicilor au o prostata marita de volum. Nu exista semne si simptome de avertizare pentru stadiul precoce al cancerului de prostata. Odata ce tumora maligna determina marirea semnificativa de volum a glandei, sau odata ce cancerul se raspandeste dincolo de prostata, pot apare urmatoarele simptome: – Nevoia frecventa de a urina, in special noaptea; – Dificultati in pornirea si oprirea fluxului urinar; – Un jet urinar slab sau intrerupt; – O senzatie dureroasa sau de arsura in timpul mictiunii sau al ejacularii ; – Prezenta sangelui in urina sau sperma.
Acestea nu sunt simptome ale cancerului in sine. In schimb, ele sunt simptome ale blocajului determinat de cresterea tumorii de la nivelul prostatei si al teasuturilor inconjuratoare.
Simptomele cancerului de prostata avansat sunt: – durerea surda, continua, profunda sau amorteala la nivelul pelvisului, regiunii lombare, coastelor sau partea superioara a coapselor; durere artritica in oasele acestor zona; – Pierderea in greutate si a apetitului, oboseala , greata sau varsaturi. Este bine ca pacientul sa solicite un consult medical la medicul de familie sau la urolog daca prezinta: – Dificultati de mictionare sau daca mictionarea este dureroasa sau in alt mod anormala.
Medicul va examina prostata pentru a determina daca este marita, inflamata datorita unei infectii sau daca este prezenta o tumora; – Dureri cronice de spate in regiunea lombara, pelvis, regiunea superioara a coapselor sau alte oase. Durerile permanente fara o explicatie medicala necesita atentia medicului. Durerea in aceste zone poate avea diferite cauze, dar poate fi determinata si de metastazele osoase ale cancerului de prostata; – Pierderea in greutate neexplicata. Doua teste initiale sunt frecvent folosite pentru diagnosticarea cancerului de prostata in absenta simptomelor.
Unul dintre ele este tuseul rectal , in care medicul palpeaza prostata prin rect pentru a afla daca este indurata sau prezinta denivelari cunoscute sub numele de noduli. Celalat test este un test de sange folosit pentru a detecta o substanta secretata de prostata numita antigen specific prostatei PSA.
Cand sunt folosite impreuna, aceste teste pot detecta anomalii care pot sugera prezenta unui cancer de prostata. Nici unul dintre aceste teste initiale pentru cancerul de prostata nu este perfect. Multi barbati cu o crestere usoara a PSA nu au cancer de prostata, iar pacienti cu cancer de prostata pot avea PSA in limite normale. De asemeni, tuseul rectal nu detecteaza toate cancerele de prostata. Diagnosticul poate fi confirmat doar prin examinarea microscopica a celulelor prostatei. Pentru acest lucru se realizeaza o biopsie la cabinetul de urologie. Un fragment mic de tesut este recoltat de la nivelul prostatei si examinat la microscop.
Medicul va discuta despre istoricul medical cu pacientul. Medicul poate intreba despre un istoric de afectiuni genitale sau urinare in familie si despre eventualele modificari pe care pacientul le-a observat la mictionare.
Stadiul precoce al cancerului se refera la limitarea tumorii doar la nivelul prostatei. Acesta nu este extins — metastaziat — nici la tesuturile din jur nici la alte organe la distanta, cum ar fi osul. Acest tip de cancer, pe care medicii il numesc cu risc scazut, are cele mai mari sanse de vindecare. Unul din doi barbati diagnosticati cu cancer de prostata au varsta de 72 de ani sau mai mult.
Intrucat cancerul de prostata creste foarte incet, multi dintre acesti pacienti pot muri din alte cauze inainte de aparitia oricaror simptome semnificative. Cu alte cuvinte, multi barbati vor muri cu cancer de prostata dar nu de cancer de prostata.
Alt lucru care trebuie retinut este ca tratamentul cancerului de prostata poate avea efecte secundare semnificative si complicatii. Deci incercarea de vindecare — ceea ce medicii numesc terapie definitiva — poate sa nu fie cea mai buna alegere in toate cazurile. Exisa trei optiuni de baza de tratament pentru stadiul precoce al cancerului de prostata. Cele doua optiuni active de tratament — chirurgia si radioterapia — pot deseori duce la vindecare folosite singure.
In cazul pacientilor cu boala cu risc intermediar si ridicat este de obicei nevoie de o combinatie de terapii pentru a atinge vindecarea sau controlul bolii. Ultima optiune nu este o forma de tratament. In schimb este o forma de supraveghere atenta a pacientului. Exista si o a patra optiune de tratament de baza: terapia homonala. Este de obicei rezervata pacientilor varstnici si pentru pacientii cu forme avansate de boala.
Chimioterapia joaca un rol limitat in tratamentul cancerului de prostata. Este rezervat in special pentru tratamentul pacientilor cu forme avansate sau recurente de boala care nu raspund la terapie hormonala. Alegerea dintre cele trei forme de baza de tratament poate depinde de mai multi factori: – varsta si speranta de viata a pacientului; – alte probleme serioase de sanatate pe care le poate avea pacientul, cum ar fi afectiunile cardiace; – preferinta persoanala a pacientului, care informat de catre medic poate alege daca doreste sa inceapa tratamentul sau sa mai astepte; – preocuparile legate de efectele secundare ale tratamentului cancerului de prostata.
Efectele secundare pot include lucruri care afecteaza stilul de viata. Spre exemplu, disfunctia erectila si incontinenta urinara sunt doua efecte secundare posibile. Daca tumora este limitata la glanda prostatica, un chirurg experimentat poate indeparta intraga prostata. Procedura este cunoscuta sub numele de prostatectomie radicala.
Prostatectomia poate fi o optiune de tratament buna pentru barbatii mai tineri, de 40, 50, 60 de ani, care au o stare buna de sanatate. Acest lucru este cu atat mai adevarat cu cat barbatii mai tineri au risc mai mare de deces datorita cancerului de prostata decat au pacientii de 70, 80, 90 de ani. Inainte de realizarea prostatectomiei , medicii trebuie sa se asigure ca tumora se limiteaza la glanda prostatica.
Este posibil ca boala sa se fi extins la nodulii limfatici zonali. In acest caz, acest lucru semnalizeaza ca boala este mai extinsa si exista sanse mici de vindecare prin interventie chirurgicala. Pentru a se asigura ca boala nu s-a extins, chirurgul relizeaza o limfadenectomie pelvina. In aceasta procedura sunt indepartati nodulii limfatici din pelvis.
Apoi ganglionii sunt examinati la microscop de un anatomopatolog pentru evidentierea celulelor canceroase. Daca anatomopatologul identifica celule canceroase, in general chirurgul nu va mai realiza prostatectomia radicala. In schimb poate oferi pacientului alte forme de tratament In cazul prostatectomiei radicale, prostata si veziculele seminale sunt indepartate complet.
Veziculele seminale sunt niste glande mici care contribuie la formarea spermei. Chirurgii au mai multe alternative pentru abordul prostatei: – Prostatectomia retropubiana. Chirurgul realizeaza o incizie in peretele abdominal pentru a ajunge la prostata. In timpul operatiei, chirurgul poate indeparta si nodulii limfatici din zona.
Acestea sunt masuri de precautie care pot ajuta la prevenirea extinderii bolii; – Prostatectomia perineala. Chirurgul realizeaza o incizie la nivelul perineului. Perineul este zona dintre scrot si anus. In cazul acestei interventii, este necesara si o incizie abdominala pentru inedpartarea nodulilor limfatici; – Prostatectomia laparoscopica. Chirurgul foloseste intrumente care sunt introduse prin cateva incizii mici.
Aceasta optiune este in general asociata cu mai putine complicatii si cu o recuperare mai rapida. Dar este mai dificila din punct de vedere tehnic si nu este potrivita pentru toate tipurile de tumora; – Rezectia transuretrala de prostata. Acest tip de interventie este folosit si in cazul adenomului benign de prostata. Chirurgul insereaza un instrument chirurgical mic prin uretra.
Apoi indeparteaza tesutul prostatic care determina problemele cum ar fi mictionarea dificila sau dureroasa. Prostata nu este indepartata in intregime. Interventia este uneori folosita pentru ameliorarea simptomelor cancerului de prostata la pacientii varstnici care nu sunt candidati potriviti pentru prostatectomia radicala.
Unele spitale realizeaza si criochirurgie. Aceasta este o tehnica investigationala in care tesutul prostatic este distrus prin alternante de inghetare si dezghetare. Experienta pentru tratarea cancerului de prostata prin aceasta tehnica este limitata. Nu se stie clar daca aceasta tehnica ofera avantaje fata de tehnicile conventionale sau radioterapie. Chiar si cel mai experimentat si atent chirurg poate sa nu fie capabil sa evite complicatiile.
Una dintre posibilele complicatii este disfunctia erectila. Unii chirurgi folosesc o tehnica de salvare a nervilor. Chiar si cu aceasta nu exista nici o garantie ca nu va apare disfunctia erectila.
Aceasta tehnica de salvare a nervilor nu este o optiune pentru pacientii a caror tumora se gaseste aproape de acesti nervi. De asemeni poate sa nu fie o optiune pentru pacientii cu tumori mari. Disfunctia erectila datorata chirurgiei prostatei are tendinta de a se ameliora in timp. Aproape jumatate dintre pacientii ai caror nervi au ramas intacti in urma operatiei au avut o recuperare completa a functiei erectile dupa un an. Trei sferturi dintre pacienti recupereaza functia erectila dupa doi ani.
Studiile au aratat ca medicamente precum Viagra , Cialis, Levitra pot ajuta barbatii cu disfunctii erectile dupa o interventie de salvare a nervilor. Dar aceste medicamente sunt semnificativ mai putin eficiente la pacientii care au suferit leziuni ale nervilor penieni.
Alte complicatii frecvente ale prostatectomiei radicale includ incontinenta urinara — scurgerea involuntara de urina din vezica — si incontinenta fecala — scurgerea involuntara de materii fecale din rect.
Aceste complicatii se pot ameliora in timp. Pot chiar sa dispara. Doar unii dintre pacienti continua sa aiba probleme pe termen nedefinit. In cazurile severe, unii pacienti au nevoie de interventie chirurgicala pentru a sprijini muschii sfincterieni care controleaza eliberarea urinei. Exista doua tipuri de baza pentru radioterapie: iradierea externa si brahiterapia. In cazul iradierii externe, prostata este expusa unor raze X cu energie mare eliberata de un aparat aflat in afara organismului pacientului.
Radiatia poate fi distribuita la nivelul prostatei si prin folosirea unor ace, fire sau tuburi subtiri numite catetere.
Terapia prin emisie de protoni este un tip de radioterapie externa. Acestea sunt particule atomice cu o incarcatura electrica pozitiva. Avantajul acestui tip de terapie este ca particulele elibereaza majoritatea energiei la tesutul tinta. Astfel tesuturile inconjuratoare, sanatoase nu sunt expuse unor doze mari de radiatii. Acest tip de terapie este foarte costisitor. La momentul actual nu se stie daca terapia prin emisie de protoni este mai eficienta decat tehnicile standard de radioterapie. Radioterapia moderna se realizeaza prin tehnica conformala.
Aceasta este o tehnica in care sisteme imagistice tridimensionale cartografiaza forma tumorii prostatice. In acelasi timp, expunerea strucurilor sanatoase adiacente este minima, cum ar fi intestinul gros sau tractul urinar.
Radioterapia cu intensitate modulata permite o distribuire mai precisa a radiatiei cu energie inalta spre tumora si o expunere minima a tesuturilor sanatoase. Astfel incidenta efectelor secundare asupra colonului si a tractului urinar este foarte scazuta. Nu s-a efectuat nici un studiu major in care sa fie comparate eficacitatea interventiei chirurgicale fata de radioterapia in tratamentul stadiului precoce al cancerului de prostata. Este bine totusi ca pacientii sa nu faca aceasta alegere doar pe baza unor studii, ci sa ia in considerare posibilitatea efectelor secundare si impactul pe care acestea l-ar putea evea asupra calitatii vietii.
Complicatiile si efectele secundare ale radioterapiei Cele mai frecvente complicatii ale radioterapiei includ disfunctia erectila si incontinenta urinara.
Disfunctia erectila dupa radioterapie tinde sa se amelioreze mai incet decat cea aparuta dupa interventie chirurgicala. Dar noile tehnici de radioterapie au dus la scaderea riscului de disfunctie erectila pe termen lung. Alte complicatii pot fi infectii acute ale vezicii urinare si iritatia si disconfortul la mictionare.
Deseori pacientilor care urmeaza radioterapie li se prescrie administrare pe termen scurt de alfa-blocante. Acestea sunt medicamente in mod normal prescrise pentru a trata problemele de evacuare determinate de adenomul benign de prostata. De asemeni radioterapia poate determina infectii ale mucoasei anale si infectii intestinale. Incidenta acestor complicatii totusi, este semnificativ mai mica la pacientii care primesc radioterapie prin tehnici care nu expun tesuturile sanatoase.
Unii pacienti pot prezenta oboseala dupa mai multe sedinte de radioterapie. De obicei oboseala dispare in timp.
Supravegherea activa poate fi o optiune buna pentru multi pacienti varstnici care sunt intr-un stadiu precoce, neagresiv al bolii, fara simptome suparatoare. Supravegherea activa poate fi o optiune potrivita si pentru pacientii care au si alte afectiuni. Acest lucru se intampla intrucat afectiunea poate fi agravata de interventia chirurgicala sau radioterapie. Cu supraveghere activa, pacientii cu cancere in stadiu precoce, cu risc scazut si dimensiuni mici ale tumorii pot beneficia de consult regulat la fiecare sase luni.
Consultul include tuseu rectal al prostatei si teste de sange. In plus, pacientii beneficiaza de biopsie anuala a prostatei. Aceast protocol este o alternativa la prostatectomia radicala imediata. Astazi jumatate dintre barbatii diagnosticati cu cancer de prostata se afla in stadiul cu risc scazut al bolii la momentul diagnosticului.
Acest lucru se bazeaza pe mai multe criterii diferentiale, printre care: – nivelul antigenului specific prostatei PSA mai mic de 10; – un scor al scalei Gleason scala de agresivitate tumorala mai mic de 6 pe o scala de la 2 la 10; – stadiul T1c al bolii, care inseamna ca tumora nu poate fi simtita la tuseul rectal si este detectata doar prin biopsie; – stadiul T2a al bolii, care inseamna o detectare minima o tumorii in jumatatea unui lob al prostatei sau si mai putin.
Din acest program de supraveghere atenta sunt exclusi pacientii ale caror tumori au caracteristici care pot semnaliza o tumora ce creste repede sau o boala mai extinsa. Pacientii selectati vor fi urmariti foarte atent. Daca un pacient cuprins in acest program prezinta orice semn de progresie a bolii in probele de tesut recoltate la biopsia anuala, un tratament imediat ii va fi recoandat.
Medicii din Suedia au urmarit o populatie de pacienti cu cancer de prostata in stadiu precoce pe o perioada medie de 12,5 ani. Studiul a aratat ca pacientii cu tumori mici, limitate numai la prostata si neagresive au avut o rata de supravietuire excelenta.
Aceste rezultate au fost valabile indiferent de varsta pacientului. Nici unul ditre barbatii din studiu nu au avut cancer diagnosticat prin testarea PSA. Testarea PSA este relativ recenta si controversata ca metoda pentru detectarea cancerului de prostata. Parte a controversei o reprezinta faptul ca testul poate detecta cancere in stadiul foarte precoce care altfel nu determina nici o problema.
Cancerul la prostată: cele mai noi tratamente
Cauze mai puţin cunoscute ale durerilor de cap. Rademenes, pisicuţa „asistentă” care alină durerea pacienţil Dacă apreciezi acest Detectarea tulpinii canceroase cancer de prostata, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: Prostii,gargara, povesti, vrajeala ieftina Iese la pensie vinzind insecticide si urmatorul medic face la fel. Industria cancerului e cea mai profitabila actvitate umana. De ce nu au demonstrat ca e Dteectarea Ca au fonduri
Cancerul de prostata
Prostata este o glanda din sistemul reproducator masculin care produce majoritatea lichidului din care este alcatuita Detectarea tulpinii canceroase cancer de prostata. Glanda, de marimea unei nuci, este localizata sub vezica urinara a Detectarea tulpinii canceroase cancer de prostata si inconjoara partea superioara cancerpase uretrei, tubul prin care circula urina de la vezica. Functionarea prostatei este reglata de testosteron, un hormon sexual masculin produs de testicule. Cancerul de prostata este o importanta problema de sanatate in majoritatea tarilor civilizate. Din motive neintelese, barbatii afro-americani au un risc mai mare de a dezvolta aceasta boala si au cea mai mare rata de deces cauzata de acest cancer. In alte parti ale lumii — Asia, Africa si America Latina — cancerul de prostata este rar.
Celulele care formeaza tumora nu se dezvolta si multiplica normal, si cresc necontrolat extinzandu-se si la alte tesuturi. Cancerul prostatic este, de obicei, o tumora cu crestere lenta, deseori nedeterminand simptome pana la stadii avansate.