Ce inseamna hiperplazie benigna de prostata

Hiperplazia benigna de prostata (HBP) nu are o cauza cunoscuta, insa probabil este rezultatul unor modificari cauzate de hormoni, inclusiv de testosteron si mai ales dihidrotestosteron (un hormon legat de testosteron). Daca in mod normal are marimea unei nuci, in hiperplazia benigna glanda prostata poate deveni la fel de mare ca o minge de tenis. Hiperplazia benignă de prostată. Hiperplazia benignă de prostată (adenomul de prostată) este o afecțiune specifică bărbaților, ce se manifestă printr-o mărire în volum a prostatei, de natură necanceroasă. Hiperplazia benignă de prostată mai este numită și hipertrofie prostatică benignă sau obstrucție benignă de prostată. Doctorii numesc aceasta afectiune hiperplazie benigna de prostata (HBP), sau hipertrofie benigna de prostata. Pe masura ce un barbat se maturizeaza, prostrata trece prin doua perioade principale de crestere.

Prima are loc devreme la pubertate, atunci cand prostata se dubleaza ca marime. In jurul varstei de 25 de ani, glanda incepe din nou sa creasca. Aceasta faza secundara de crestere are deseori ca rezultat, ani mai tarziu, hiperplazia benigna de prostata. Hiperplazia prostatei, numita si hiperplazie benigna a postatei sau extinderea glandei prostate, este o conditie specifica barbatilor, care apare pe masura ce acestia imbatranesc. O glanda prostata marita poate provoca simptome urinare incomode, cum ar fi blocarea fluxului de urina din vezica sau probleme ale vezicii urinare, ale tractului urinar sau ale rinichilor.

Ce inseamna hiperplazie benigna de prostata

Ce inseamna hiperplazie benigna de prostata
Recuperarea dureaza pana la 10 zile. Medicul introduce un deget in rect pentru a verifica daca prostata este marita. Chiar daca simptomele urinare pe care le Ce inseamna hiperplazie benigna de prostata nu sunt suparatoare, este important sa identifici sau sa excluzi orice cauza preexistenta. Acestea pot fi alfablocante, inhibitori ai Ce inseamna hiperplazie benigna de prostata 5-alfa reductaza sau o asociere de medicamente, dar trebuie administrate doar la recomandarea medicului. Desi prostata continua sa creasca de-a lungul majoritatii vietii barbatului, marirea ei nu cauzeaza de obicei probleme decat tarziu.

Protocol Prostafix Combinația de ingrediente naturale pe care o regăsim în acest supliment îl face perfect pentru ameliorarea simptomelor resimțite de bărbații ce suferă de hiperplazie benignă de prostată. Rezultatele pot indica probleme renale. In jurul varstei de 25 de ani, glanda incepe din nou sa creasca. Pentru a comenta este nevoie de autentificare sau înregistrare. Spre deosebire de celelalte proceduri cu laser, coagularea interstitiala cu laser plaseaza capatul unei sonde din fibra optica direct in tesutul prostatic in scopul de Ce inseamna hiperplazie benigna de prostata distruge. HBP cauzeaza rar simptome inainte de 40 de ani, insa mai mult de jumatate dintre barbatii care au trecut de 60 hiperplxzie ani si aproape 90 la suta dintre cei care au trecut de 70 de ani prezinta simptome de hiperplazie benigna de prostata. Totusi, marirea volumului prostatei este un aspect al imbatranirii la fel de obisnuit ca si incaruntirea parului.

Pe masura ce prostata se mareste, prosata de tesut care o inconjoara se opreste din extindere, ceea ce face ca glanda sa inseanna uretra ca o clama pe un furtun de gradina. Loghează-te cu google. Rezultatele determina in timp daca afectiunea se amelioreaza sau se agraveaza.
Adenomul de prostata, cunoscut si sub denumirea de hiperplazie benigna de prostata ori, in termeni populari, “prostata marita”, este o afectiune necanceroasa, caracterizata de marirea prostatei in urma multiplicarii rapide a celulelor acesteia. Hiperplazia benignă de prostată (HBP) Termenul de hiperplazie benignă de prostată indică un eveniment fiziopatologic al prostatei crescute în dimensiune, ce poate fi conectat la debutul anumitor simptome care afectează oamenii, în cursul procesului de îmbătrânire. Hiperplazia benignă de prostată este o afecțiune specifică bărbatului, din ce în ce mai frecventă cu înaintarea în vârstă. Simptomele sunt deranjante, pot afecta calitatea vieții și pot fi severe, astfel încât să necesite tratament chirurgical.

Tratamentul medicamentos poate controla simptomele și poate reduce sau amâna nevoia intervenției. Hiperplazie benigna de prostata – Comunitatea prostatita.adonisfarm.ro – Adreseaza intrebari comunitatii despre Hiperplazie benigna de prostata. Primeste raspuns de la medicii din comunitatea SfatulMedicului. Din ce cauza a scazut volumul de.

Hiperplazia benigna de prostata (marirea prostatei)

Hiperplazia benignă de prostată - cauze, simptome, tratament
Ce inseamna hiperplazie benigna de prostata Bengus – Spitalul clinic de urologie prof. Farmacist primar Cristina Daniela Marineci, asist. Un endoscop tub flexibil prevazut cu lumina este introdus in uretra, prkstata chirugul indeparteaza totul mai putin portiunea externa a prostatei. Terapia laser normală se efectuează prin introducerea unui tub subțire numit cistoscop în uretră Ce inseamna hiperplazie benigna de prostata intermediul căruia se eliberează mai multe unde laser ce distrug pur și simplu porțiunile mărite ale prostatei. Hiperplazia benigna de prostata HBP — semne, simptome, hiperplazir, factori de risc, diagnostic, hiperplazir. Jurnalul de mictiune pe 24 de ore.

Totodata, dupa trecerea pragului de 80 de ani, jumatate dintre barbati se confrunta cu aceasta problema de sanatate. Lărgirea glandei prostatei este o cauză comună pentru problemele legate cu golirea vezicii urinare și în consecință, creează o serie de probleme enervante legate de urinare. Timpul de spitalizare depinde de tipul de chirurgie si de cat de repede are loc recuperarea.

Constipația agravează simptomele HPB, așa că ea trebuie corectată. Urinarea din poziția șezând poate fi mai confortabilă în cazul pacienților cu HBP, și ei trebuie învățați să urineze de două ori la rând, pentru a goli complet vezica. Multe medicamente pot agrava simptomele HBP, de aceea ele trebuie evitate la bărbații care suferă de această afecțiune [4]. Testosteronul folosit în hipogonadism determină creșterea în dimensiuni a prostatei.

Decongestionantele nazale, agoniști alfa adrenergici, prezente în multe OTC-uri pentru răceală și gripă pseudoefedrină, fenilefrină determină contracția prostatei, cu fenomene obstructive. Agoniștii beta2 adrenergici terbutalină produc relaxarea detrusorului vezicii urinare și pot determina retenție urinară. Medicamentele cu efecte anticolinergice scad contractilitatea detrusorului și îngreunează micțiunea.
Multe medicamente au efecte adverse secundare anticolinergice. Astfel, antagoniștii muscarinici oxibutinin, tolterodin, trospium, fesoterodin, solifenacin, darifenacin pot determina retenție urinară; ei se pot folosi doar pentru tratarea simptomelor iritative ale HBP. Antiparkinsonienele trihexifenidil și biperiden au efecte anticolinergice. Antidepresivele triciclice doxepină, clomipramină au efecte anticolinergice și pot avea ca alternativă în HBP inhibitoarele selective ale recaptării serotoninei.
Antipsihoticele de generație nouă, precum olanzapină, risperidonă, aripiprazol pot reprezenta o variantă de ales în detrimentul fenotiazinelor la pacienții cu HBP.

Antihistaminicele H1 vechi clorfeniramin se pot înlocui cu antialergice mai noi tip loratadină, cetirizină, fexofenadină. Antagoniștii alfa1-adrenergici tabel 1 reduc tonusul simpatic excesiv din prostată, și permit o mai bună golire a vezicii urinare. Au eficiență similară în reducerea simptomelor HBP, dar nu reduc volumul prostatei, nu opresc progresia bolii, și nici nu amână intervenția chirurgicală [3].
Alfuzosin se folosește și în tratamentul adjuvant al sondajului vezical în retenţia acută de urină determinată de HBP, fiind indicat a se administra zile [6]. Reacțiile adverse ale antagoniștilor alfa1-adrenergici pot limita folosirea acestora, de aceea este importantă atenta lor gestionare. Hipotensiunea ortostatică până la sincopă este prezentă mai ales la inițierea tratamentului. Hipotensiunea ortostatică apare din cauza blocării receptorilor alfa1 adrenergici de la nivelul vaselor de sânge, cu apariția vasodilatației; cu cât blocantul de receptori afla1 adrenergici este mai puțin uroselectiv, cu atât riscul de hipotensiune arterială este mai mare.

La apariția simptomelor, pacientul trebuie să adopte poziția culcat sau șezând până la dispariția acestora. Pentru limitarea hTA ortostatice, se pot administra seara înainte de culcare. Tamsulosin pare cel mai puțin incriminat [2]. Una dintre reacțiile adverse neplăcute ale antagoniștilor alfa1-adrenergici este afectarea ejaculării. Silodosin pare a fi cel mai incriminat dintre acestea în producerea disfuncțiilor sexuale. Alte reacții adverse includ amețeli, oboseală, somnolență, lipsă de energie și cefalee. Pot să apară edeme, infecții de tract respirator superior, congestie nazală și faringită [2].

Antagoniști alfa1 adrenergici sunt contraindicați în antecedente de hipotensiune ortostatică. Pentru că se biotransformă intens la nivel hepatic, sunt contraindicați în insuficiență hepatică moderată sau severă, precum și în administrare concomitentă cu inhibitori puternici de CYP3A4 diltiazem, cimetidină [2]. Rar, blocantele alfa1-adrenergice pot determina o complicație a operației de glaucom sau de cataractă — sindromul intraoperator de iris flasc. Oftalmologul trebuie anunțat că pacientul ia astfel de medicamente. Acesta poate recomanda întreruperea tratamentului pentru săptămâni înainte de operație [7]. Androgenii sunt hormonii sexuali masculini, responsabili de dezvoltarea penisului și scrotului, de masa musculară crescută și de libidoul normal masculin.
Testosteronul este principalul androgen testicular, în timp ce androstendionul este principalul androgen secretat de suprarenale.

Ambii sunt transformați de 5alfa-reductază în dihidrotestosteron DHT , care are afinitate mai mare pentru receptorii din prostată, formând cu aceștia complexe mai stabile decât testosteronul. Androgenii stimulează creșterea prostatei. Prin blocarea enzimei 5alfa-reductază, dutasterid și finasterid tabel 2 inhibă formarea de DHT, cu împiedicarea efectelor hipertrofice ale acestuia la nivelul prostatei. Inhibitorii de 5alfa-reductază sunt utili la pacienții cu prostata mult mărită peste 40 g care nu doresc să se opereze și nu tolerează alfa-blocantele. Opresc progresia bolii și controlează simptomele. Reduc dimensiunea prostatei cu aprox. Cresc fluxul urinar.
Scad riscul complicațiilor HBP. Aceste medicamente reduc astfel nevoia de intervenție chirurgicală, dar instalarea efectului terapeutic maxim se petrece după câteva luni de administrare, de aceea evaluarea eficacității tratamentului nu se face imediat.

Finasterid este un inhibitor selectiv al 5 alfa-reductaza tip II izoforma din prostată. Dutasterid este un inhibitor neselectiv al 5 alfa-reductazei tip I și II. Suprimă rapid și complet sinteza prostatică de dihidrotestosteron și scade dihidrotestosteronul seric [2,10]. Reacțiile adverse ale inhibitorilor de 5alfa-reductază sunt disfuncțiile erectile, scăderea libidoului, tulburările de ejaculare, ginecomastie.
De multe ori, pentru tratamentul simptomelor moderate la pacienții cu prostată mult mărită se folosesc asocieri de medicamente. Pentru creșterea aderenței la tratament, pacienții aflați în tratament concomitent cu antagoniști alfa1-adrenergici și inhibitori de 5alfa-reductază pot folosi produse medicamentoase care conțin asocieri fixe de astfel de substanțe de ex. Duodart caps. Aceste medicamente au profilul farmacologic similar componentelor [11]. Inhibitorii de fosfodiesterază pot fi folosiți la pacienții cu HBP care suferă și de disfuncție erectilă. Inhibitorii de 5 fosfodiesterază produc vasodilatație în corpii cavernoși. Tadalafil Cialis, compr.

Pentru atenuarea simptomelor iritative moderate sau severe se pot folosi medicamente antimuscarinice. Medicamente de tipul oxibutininei Driptane compr. Cresc volumul de urină pe care vezica o poate stoca fără apariția contracțiilor. Cu cât sunt mai mai puțin selective pe receptorii M3 de la nivelul aparatului urinar, cu atât pot avea mai multe reacții secundare [2]. Asocierea Vesomni compr. Farmacistul poate să consilieze utilizarea atât a medicamentele folosite în HBP, cât și să identifice în regimurile medicamentoase ale pacienților cu HBP alte medicamente care pot agrava această patologie. Egan K. The Urologic Clinics of North America. European Urology. Guthrie E. Cardura 4 mg compr.

Rezumatul caracteristicilor prospectului. Ultima actualizare august Avodart 0,5 mg caps. Ultima actualizare octombrie Cuvinte-cheie: cauze hiperplazie benigna de prostata , hiperplazie benigna de prostata , prostata , tract urinar inferior , tratament hiperplazie benigna de prostata.
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici. Aceste investigatii pot fi: O serie de tratamente sunt disponibile pentru prostate marita, de la medicamente la tratamente minim-invazive si interventie chirurgicala. Cea mai buna optiune de tratament depinde de o serie de factori precum: Daca simptomele sunt tolerabile, poti decide sa amani tratamentul si doar sa monitorizezi simptomele. In cazul unor barbate, simptomele se amelioreaza fara tratament.

Medicamentele: sunt cea mai frecventa optiune de tratament pentru simptomele usoare spre moderate ale prostatei marite. Acestea pot fi alfablocante, inhibitori ai enzimei 5-alfa reductaza sau o asociere de medicamente, dar trebuie administrate doar la recomandarea medicului.
Tratamentul minim-invaziv sau chirurgical — poate fi recomandat daca: Orice procedura de prostata poate determina reactii adverse. In functie de procedura aleasa, complicatiile pot fi: Un endoscop tub flexibil prevazut cu lumina este introdus in uretra, iar chirugul indeparteaza totul mai putin portiunea externa a prostatei. TURP in general amelioreaza rapid simptomele si majoritatea barbatilor au un flux urinar puternic imediat dupa procedura. Dupa TURP, probabil ca vei avea nevoie temporar cateva zile de un cateter sonda uretro-vezicala pentru a goli vezica. Un endoscop prevazut cu lumina este introdus in uretra, iar chirurgul face una sau doua taieturi incizii la nivelul glandei prostate — astfel, urina trece mai usor prin uretra.

Aceasta interventie chirurgicala poate fi o optiune daca ai glanda prostata marita putin sau moderat, in special daca ai probleme de sanatate care fac alte interventii chirurgicale sa fie prea riscante. Medicul introduce un electrod special prin uretra pana la zona prostatei. Energia cu microunde a electrodului distruge portiunea interna a prostatei marite, ingustand-o si facilitand fluxul urinei. TUMT poate doar partial sa amelioreze simptomele si poate trece ceva timp pana sa observi rezultate. Aceasta interventie este folosita in general doar pe prostate mici in conditii speciale, deoarece poate fi necesara o noua interventie.
In cadrul acestei proceduri, un endoscop este introdus prin uretra permitand medicului sa aseze acele la nivelul glandei prostate. Undele radio trec prin ace, incalzind si distrugand tesutul prostatei care blocheaza fluxul urinar. TUNA poate fi o optiune in anumite cazuri, insa aceasta procedura este rar folosita in prezent. Un laser incarcat energetic distruge sau indeparteaza tesutul prostatic crescut in exces.

Terapia cu laser in general amelioreaza simptomele imediat si are reactii adverse mai reduse decat interventia chirugicala nonlaser. Terapia cu laster poate fi folosita la barbatii care nu ar trebui sa aiba alte proceduri din cauza ca iau anticoagulante. Optiunile pentru terapia cu laser includ: proceduri de ablatie, proceduri enucleative, embolizare, prostatectomie deschisa sau asistata de robot.
Aceasta va depinde de tehnicile specifice folosite pentru tratarea prostatei marite. Medicul poate recomanda limitarea ridicarii de greutati si exercitiul fizic intens timp de sapte zile daca ai efectuat ablatie cu laser, ablatie transuretrala cu ace sau terapie transuretrala cu microunde. Daca ai avut prostatectomie deschisa sau asistata de robot, poate fi nevoie sa limitezi activitatea timp de sase saptamani. Alege sectiunea Editorial. Acasa EDU. RO Hiperplazia benigna de prostata HBP — semne, simptome, cauze, factori de risc, diagnostic, tratament. Hiperplazia benigna de prostata HBP — semne, simptome, cauze, factori de risc, diagnostic, tratament.

Simptome Severitatea simptomelor la persoanele cu glanda prostata marita variaza, insa exista tendinta ca simptomele sa se agraveze treptat in timp.
Cauze Glanda prostata este situata sub vezica urinara. Factori de risc Factorii de risc pentru cresterea in dimensiuni a prostatei pot fi: Varsta. Marurea glandei prostate rareori determina semne si simptome la barbatii sub 40 de ani. Aproximativ o treime dintre barbati experimenteaza simptome moderate spre severe in jurul varstei de 60 de ani si aproximativ jumatate cand ajung la 80 de ani. Istoricul familial. Daca ai o ruda de sange tatal sau fratele care are probleme cu prostata, creste probabilitatea ca si tu sa ai astfel de probleme.
Diabetul si bolile cardiovasculare. Studiile arata ca diabetul, precum si bolile cardiovasculare si folosirea betablocantelor pot creste riscul de HBP.

Stilul de viata. Obezitatea creste riscul de HBP, in timp ce miscarea poate reduce acest risc. Complicatii Complicatiile prostatei marite pot fi: Incapacitatea brusca de a urina retentie urinara. Poti avea nevoie de un tub cateter introdus in vezica pentru ca urina sa se scurga. Unii dintre barbatii care se confrunta cu problema prostatei marite au nevoie de interventie chirurgicala pentru a ameliora retentia urinara.
Infectiile de tract urinar UTI. Incapacitatea de a goli complet vezica poate creste riscul de infectie de tract urinar. Daca UTI se produc frecvent, poti avea nevoie de interventie chirurgicala pentru a indeparta o parte din prostata. Calculii de vezica urinara.

Acestia sunt in general determinati de incapacitatea de a goli complet vezica urinara. Calculii pot produce infectie, iritarea vezicii urinare si obstructia fluxului urinar. Afectarea vezicii urinare. Daca nu s-a golit complet, vezica urinara se poate intinde si poate slabi in timp. Prin urmare, peretele muscular al vezicii nu se mai contracta optim, ceea ce face dificila golirea completa a vezicii.
Afectarea renala. Presiunea la nivelul vezicii determinata de retentia urinara poate afecta direct rinichii sau poate permite infectiilor de la nivelul vezicii sa ajunga la rinichi. Diagnostic Medicul va incepe consultul adresandu-ti intrebari detaliate in legatura cu simptomele si va efectua examenul clinic. Consultul initial poate include: Examen rectal digital. Medicul introduce un deget in rect pentru a verifica daca prostata este marita. Analiza urinei sumar de urina. O mostra de urina poate contribui la excluderea unei infectii sau a altor afectiuni care determina simptome similare. Analize de sange.

Rezultatele pot indica probleme renale. Analiza de sange PSA antigen specific prostatic. PSA este o substanta produsa de glanda prostata. Nivelurile PSA cresc in cazul in care ai prostata marita. Totusi, cresterile PSA pot sa apara si in urma unor proceduri recente, a infectiei, interventiei chirurgicale sau in caz de cancer de prostata. Aceste investigatii pot fi: Test de flux urinar.
Vei urina intr-un recipient atasat de un dispozitiv care masoara intensitatea si cantitatea fluxului urinar.

Rezultatele determina in timp daca afectiunea se amelioreaza sau se agraveaza.

Hiperplazia benignă de prostată, managementul simptomelor

Hiperplazia benignă de prostată (HBP) - prostatita.adonisfarm.ro
Acasă » Practică medicală » Hiperplazia benignă de prostată, managementul simptomelor. Hiperplazia benignă de prostată este o afecțiune specifică bărbatului, din ce în ce mai frecventă cu înaintarea în vârstă. Simptomele sunt deranjante, pot afecta calitatea vieții și pot fi severe, astfel încât să necesite tratament chirurgical. Tratamentul medicamentos poate controla simptomele și poate reduce sau amâna nevoia intervenției chirurgicale.

Se utilizează medicamente cu diferite tipuri de mecanisme: antagoniști ai receptorilor adrenergici alfa1 pentru relaxarea prostatei și Ce inseamna hiperplazie benigna de prostata uretreiinhibitori ai ezimei 5 alfa-reductază care scad activarea androgenilorantagoniști muscarinici care Ce inseamna hiperplazie benigna de prostata musculatura vezicii urinare sau inhibitori de 5-fosfodiesterază care ameliorează și disfuncția erectilă care poate însoți hiperplazia benignă de prostată. Hiperplazia benignă de prostată HBP afectează bărbații odată cu înaintarea în vârstă. Prostata este o glandă de g, situată anterior rectului, sub vezica urinară, înconjurând uretra proximală. Simptomele HBP apar ca urmare a influențelor unor factori statici și unor factori dinamici. Factorii statici sunt reprezentați de creșterea în volum a prostatei, stimulată hormonal androgeni și estrogeni. Această creștere în dimensiuni determină obstrucția fluxului urinar.

Factorii dinamici sunt reprezentați de stimularea receptorilor alfa1 adrenergici în prostată, cu îngustarea lumenului uretral [2]. Simptomele HPB se clasifică în simptome obstructive și simptome iritative.

Hiperplazia benignă de prostată (HBP)

Hiperplazia benigna de prostata

Hiperplazia benigna de prostata este un termen medical care exprima marirea in volum a prostatei, determinand astfel niperplazie fluxului urinar. Aceasta afectiune este frecventa la barbatii in varsta si nu este canceroasa. Dar o prostata marita afecteaza calitatea vietii si poate provoca probleme ale tractului urinarvezicii urinare si rinichilor. Testele de mai jos pot fi realizate pentru Cw diagnosticului benign hipertrofie benigna a prostatei: In mod alternativ o sonda sonda Folley este introdusa prin uretra in vezica urinara pentru a verifica daca aceasta se goleste complet dupa mictionare. Studiile urodinamice pot depistarea altor cauze in afara de hiperplazia benigna a prostatei pentru simpomele urinare ale pacientului.

Tratamentul hipertrofiei benigne a prostatei depinde de marimea prostatei si de starea generala de sanatate. Daca prostata este usor marita, este Ce inseamna hiperplazie benigna de prostata ca simptomele sa poata fi controlate si eliminate sau intarziate fara a se apela la chirurgie, hiperplszie masuri precum: reducerea consumului de lichide seara, eliminarea substantelor iritante pentru vezica urinara cum sunt cafeina si alcoolulmictionarea dubla persoana mictioneaza o data, apoi asteapta cateva momente si mictioneaza inca o data. Medicatia Medicamentele pot deseori controla simptomele unei mariri moderate a prostatei. Unii barbati raspund mai bine la o combinatie de medicamente decat Ce inseamna hiperplazie benigna de prostata un singur medicament.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?