8/19/ · Majoritatea cancerelor de vezica nu invadeaza straturile profunde ale peretelui vezical. Acestea se trateaza prin rezectie a tumorii vezicale prin uretra, la sala de operatie. Este o procedura relativ simpla, care nu cauzeaza, de obicei, probleme nici pe termen lung. Cancerul de prostata se poate raspandi in organele apropiate, de exemplu vezica sau poate circula prin sistemul sangvin la alte organe mai indepartate sau chiar in oase. Cancerul de prostata care se raspandeste in oase poate provoca durere sau fracturi. Odata ce cancerul de prostata s-a raspandit in alte zone ale corpului, poate inca sa. Cancerul de vezica reprezinta o proliferare rapida a unor linii celulare anormale ale vezicii urinare (vezica urinara acea parte a tractului urinar care stocheaza urina). Se pot dezvolta unul sau mai multe cancere concomitent in diferite regiuni ale vezicii urinare. Mai mult de 80% dintre cancerele de vezica sunt diagnosticate in stadiile.
Cancerul de prostata. Prostata este o glanda de marimea unei nuci care se afla chiar sub vezica urinara, in fata rectului si inconjoara uretra – tubul care transporta urina si sperma. Prostata produce un lichid care face parte din materialul seminal sau spermatic, deci sprijina activitatea de reproducere.
Cancerul de prostata invadeaza vezica
Riscul poate fi mai mare daca se consuma multe calorii, grasimi si zahar si nu se consuma destule fructe si legume. Sursa de iradiere utilizata pentru excitarea fotosensibilizatorului Fotofrin II in Cancerul de prostata invadeaza vezica cazuri este laserul cu emisie in continuu. Cea mai noua tehnica este cistectomia asistata robotic, cu derivatie urinara intracorporala – realizata in interiorul corpului. Suplimentarea dietei cu vitamina A si C poate constitui un factor protector impotriva dezvoltarii cancerului vezical. Cel mai des folosita este Cancerul de prostata invadeaza vezica deschisa. Tratament ambulator la domiciliu Tratamentul ambulator la domiciliu se adreseaza efectelor secundare ale tratamentului cum ar fi greata, voma, fatigabilitatea obosealacaderea parului, stresul si problemele de somn.
Nivelul ridicat de PSA poate sugera prezenta cancerului. Barbatii tratati cu terapie hormonala au un risc crescut de pierdere a masei osoase si pot fi tratati cu bifosfonati pentru a reduce riscul de fracturi osoase. Zona Numarul cazurilor de cancer de prostata si de deces variaza de la o zona la alta, dar acestea sunt mai ridicate in America de Nord si Nordul Europei.
Totul despre cancerul de prostata, simptome si tratament
Aceasta invadaza fi examinata printr-un examen rectal. Prostaffect сumpără. Cancerul apare atunci cand celulele din corp incep sa se multiplice fara control. Daca barbatul prezinta simptome care ar indica prezenta invadeazza de prostata, medicul poate efectua: Suplimentarea dietei cu vitamina A si C poate constitui un factor protector impotriva dezvoltarii cancerului vezical. Acest tip de cancer incepe de obicei in vezica urinara si se raspandeste in prostata, Canncerul uneori poate incepe din prostata si se Cancerul de prostata invadeaza vezica extinde la vezica urinara si tesuturile din jur; Carcinomul cu celule scuamoase — Cancerul de prostata invadeaza vezica dezvolta de regula din celulele plate ce acopera prostata. Ca idee de baza, practicarea activitatilor care sunt bune pentru sanatatea cardiovasculara, sunt bune si pentru a mentine prostata sanatoasa.
Efectele secundare ale tratamentului chirurgical sunt reprezentate de: constipatie sau diaree.
Am toata increderea in spitalul si echipa noastra. Din momentul in care se stabileste diagnosticul, urmeaza un consult in cadrul caruia ii explicam pacientului toate aspectele tratamentului, ii oferim materiale informative pe care sa le poata studia in liniste si ii raspundem la toate intrebarile. Daca este nevoie, se repeta acest pas, de preferinta si cu membrii familiei alaturi. Din momentul in care pacientul isi exprima dorinta de a fi tratat la noi, va urma un consult ATI si cardiologie, iar noi vom prezenta cazul in cadrul intalnirilor interdisciplinare Tumor Board pentru a decide multidisciplinar linia terapeutica.
Asa cum v-am spus, aproape orice pacient poate fi considerat operabil, rezectia radicala de vezica este demonstrat a fi cea mai buna maniera de tratament a cancerului de vezica. Majoritatea cancerelor de vezica nu invadeaza straturile profunde ale peretelui vezical. Acestea se trateaza prin rezectie a tumorii vezicale prin uretra, la sala de operatie.
Este o procedura relativ simpla, care nu cauzeaza, de obicei, probleme nici pe termen lung. Pentru a preveni apoi o recidiva, vezica va fi tratata prin chimioterapie – spalaturi vezicale cu un agent chimioterapeutic, sau prin imunoterapie — administrarea intravezicala a unei solutii foarte asemanatoare cu un vaccin BCG. Acestea se trateaza, cu mari sanse de vindecare, printr-o operatie extinsa.
Operatia pentru cancer invaziv de vezica urinara se cheama cistectomie. Este o operatie complexa, prin care se indeparteaza vezica urinara in totalitate impreuna cu tumora. La barbat se indeparteaza, de obicei, si prostata deoarece riscul de a dezvolta un cancer de prostata este mai mare decat beneficiile prezervarii prostatei. La femeie, se indeparteaza, de regula, si uterul, ovarele si o mica portiune de vagin. Pentru ambele sexe se indeparteaza, de asemenea, si ganglionii limfatici adiacenti localizati in abdomen, in apropierea vezicii.
Rinichii vor trebui cuplati pe un alt gen de rezervor in care se va strange urina, in absenta vezicii urinare normale. Acest rezervor este, in multe cazuri, realizat dintr-un segment de intestin subtire de cm, pe care se anastomozeaza ureterele, capatul acestui segment fixandu-se la piele; urina se colecteaza intr-o punga, intr-un flux continuu.
Vorbim aici despe o stoma urinara, cel mai des intalnita fiind tipul Bricker. Aceasta se cupleaza pe uretra, pacientul putand, dupa o faza de recuperare, sa urineze pe caile naturale, preexistente. Interventiile de indepartare a vezicii urinare impreuna cu tumora dar si realizarea derivatiei urinare stoma sau neo-vezica pot fi facute prin operatie clasica deschisa, prin chirurgie laparoscopica sau prin chirurgie asistata robotic. Cel mai des folosita este tehnica deschisa. Este o operatie grea, cu pierderi de sange ce duc, in multe cazuri, la transfuzie, cu o perioada de internare de cateva saptamani si o perioada de convalescenta de cateva luni.
Aceasta operatie se asociaza cu mai multe complicatii. O tehnica ce s-a dezvoltat acum mai bine de 10 ani este cea laparoscopica, minim invaziva. Se folosesc 5 trocare ce permit efectuarea operatiei intr-un camp vizual cu o magnitutidne de x, se utilizeaza instrumente fine, avand, pe langa rezultate oncologice foarte bune, mai putine complicatii, aproape nicio pierdere de sange, o recuperare rapida.
Unul dintre motive este reprezentat de cresterea sperantei de viata in randul populatiei de sex masculin. Riscul de a dezvolta cancer de prostata creste cu varsta , acesta fiind destul de redus pentru barbatii cu varsta de sub 50 de ani. Cel de-al doilea motiv este legat de screening. In prezent un numar mai mare de barbati fac teste specifice detectarii cancerului de prostata. Aproximativ 6 din 10 cazuri de cancer de prostata sunt diagnosticate in randul barbatilor trecuti de 65 de ani , varsta medie la momentul diagnosticului fiind de aproximativ 66 de ani.
Numarul barbatilor diagnosticati cu cancer de prostata in urmatorii 10 ani in functie de varsta:
La 45de ani, 4 din La 55 de ani, 25 din La 65 de ani, 59 din La 75 de ani, 59 din In anul , Societatea Americana pentru lupta impotriva Cancerului estima ca vor exista aproximativ de cazuri noi de cancer de prostata, din care 26 vor deceda in urma acestei patologii; asta dupa ce in anul estimasera un numar de cazuri noi de din care aproximativ 28 de mii vor deceda. Tocmai din cauza numarul mare de noi cazuri diagnosticate prezentarea la medicul urolog a barbatilor trecuti de 50 de ani este extrem de importanta.
Aproape toate cazurile de cancer de prostata sunt adenocarcinoame , acestea dezvoltandu-se in celulele care produc lichidul prostatic. Stadiul unui cancer ne va spune cat de mare este si cat de departe se raspandeste in organism. Intotdeauna medicul dumneavoastra o sa va ajute sa luati cea mai buna decizie in ceea ce priveste tratamentul.
Adenocarcinomul acinar — cel mai frecvent tip de cancer de prostata, aproape toti pacientii avand acest tip; Adenocarcinomul ductal — isi incepe dezvoltarea in canalele ductale ale glandei prostatice. Are tendinta sa se dezvolte si sa se raspandeasca mai repede decat cel acinar; Carcinomul cu celule de tranzitie — isi incepe dezvoltarea in tubul ce transporta urinara in exteriorul corpului uretra. Acest tip de cancer incepe de obicei in vezica urinara si se raspandeste in prostata, dar uneori poate incepe din prostata si se poate extinde la vezica urinara si tesuturile din jur; Carcinomul cu celule scuamoase — se dezvolta de regula din celulele plate ce acopera prostata.
Acesta este un tip de cancer mult mai agresiv decat adenocarcinoamele; Carcinomul cu celule mici — este alcatuit din celule rotunde, de mici dimensiuni, fiind un cancer de tip neuroendocrin; Alte tipuri de cancer de prostata sunt reprezentate de: sarcoame si tumorile neuroendocrine, altele decat carcinoamele cu celule mici.
Medicul urolog foloseste sistemul Gleason pentru stadializarea cancerului de prostata , dar si pentru alegerea metodei corecte de tratament.
Pentru stadializare este necesara prelevarea de biopsii. Scorul Gleason variaza intre si ne arata cat de mult din proba prelevata este tesut sanatos scor mic sau tesut anormal scor mare. Cele mai multe tipuri de cancer de prostata inregistreaza la momentul diagnosticului un grad de 3 sau mai mare. Deoarece tumorile de prostata sunt adesea alcatuite din celule canceroase ce au grade diferite, pentru fiecare pacient sunt atribuite doua grade. Un grad primar este dat pentru a descrie celulele ce alcatuiesc cea mai mare suprafata a tumorii si se mai da un grad secundar pentru a descrie urmatoarea cea mai mare arie canceroasa.
Scorurile Gleason tipice variaza de la Cu cat scorul este mai mare, cu atat este mai probabil ca pacientul sa aiba un tip ce cancer mai agresiv si care sa se extinda extrem de rapid. Cauzele cancerului de prostata nu sunt foarte clare.
Cu toate acestea, multe cazuri de boala par a fi legate de semnalizarea celulara aberanta care implica hormoni androgeni masculini, in special testosteronul si metabolitii sai. In anumite tesuturi, testosteronul poate fi transformat in unul din cei doi compusi activi — estradiol sau dihidrotestosteron. In timp ce estradiolul promoveaza cresterea celulelor cancerului de prostata, dihidrotestosteronul inhiba moartea programata apoptoza. Probabilitatea aparitiei cancerului de prostata se dubleaza daca un parinte sau un frate are cancer de prostata ; acest lucru sugereaza faptul ca factorii genetici joaca un rol important.
Varsta — riscul de aparitie a cancerului de prostata creste odata cu varsta; Rasa — din motive ce nu au fost inca determinate, barbatii de culoare au un risc mai mare de cancer de prostata decat barbatii din alte rase. De asemenea, acesta poate fi mult mai agresiv sau avansat; Istoricul familial de cancer de prostata — daca barbatii din familia dumneavoastra au avut cancer de prostata, riscul poate fi crescut.
Studiile au aratat ca cei care au renuntat la fumat cu mai mult de 10 ani in urma au acelasi risc ca cei care nu fumat niciodata; Calciul — consumul zilnic a mai mult de mg; De obicei nu exista simptome in stadiile incipiente. Lipsa exercitiilor fizice sunt si ele asociate cu o crestere a acestui risc.
Este stiut faptul ca obezitatea sau supraponderabilitatea creste riscul de deces datorat cancerului de prostata. Acest risc poate fi redus prin scaderea in greutate si mentinerea unui IMC normal. Din motive inca nedeterminate, barbatii de culoare au risc mai mare de a dezvolta cancerul de prostata. Acestia au si o probabilitate mai mare ca acest tip de cancer sa fie agresiv sau avansat.
Cu toate ca exista cateva dovezi care sa sugereze o implicare a urmatorilor factori, specialistii au nevoie de mult mai multe dovezi pentru a confirma rolul acestora ca factori de risc. Acestia ar fi: Vasectomia, infectii cu transmitere sexuala, inflamare a prostatei si expunerea la anumite chimicale.
Nu exista o metoda sigura de prevenire a cancerului de prostata si multi factori de risc cum ar fi varsta, rasa, istoricul familial nu pot fi controlati. Ca idee de baza, practicarea activitatilor care sunt bune pentru sanatatea cardiovasculara, sunt bune si pentru a mentine prostata sanatoasa. Este recomandata evitarea alimentelor cu continut ridicat de grasimi si zahar. Fructele si legumele contin multe vitamine si nutrienti care pot contribui in mod benefic starii de sanatate. Pe langa consumul de fructe si legume este recomandat si consumul de cereale integrale.
Chiar daca nu s-a dovedit clar ca acest tip de cancer poate fi prevenit prin dieta, mentinerea unei diete sanatoase poate imbunatati starea de sanatate in general.
Exercitiul imbunatateste starea generala de sanatate si ajuta la mentinerea unei greutati normale. Exista cateva dovezi care au aratat ca barbatii care nu au exersat au avut un nivel mai mare de PSA in timp ce barbatii care au exersat au avut un risc mai mic de dezvoltare a cancerului de prostata. Este indicat ca barbatul sa exerseze in majoritatea zilelor din saptamana. Daca greutatea curenta este in regiunea normala si sanatoasa atunci aceasta trebuie mentinuta prin dieta si exercitiu. Daca greutatea corporala este mare, este recomandata scaderea in greutate prin amplificarea exercitiilor fizice si reducerea caloriilor consumate pe zi.
Se poate cere ajutorul medicului sau a altor specialisti pentru a efectua un plan si regim personalizat.
Cunoasterea stadiului in care se afla cancerul de prostata poate ajuta persoana sa fie mai informata si sa inteleaga mai bine la ce sa se astepte. Daca barbatul prezinta simptome care ar indica prezenta cancerului de prostata, medicul poate efectua: Persoana care necesita monitorizare si nu tratament ar putea fi nevoita sa efectueze in mod regulat teste imagistice RMN sau CT. Barbatii care au cancer de prostata in stadii incipiente au sanse mari ca tratamentul sa fie eficient si sanse mult mai bune de supravietuire.
De mentionat insa, ca multe persoane traiesc mai mult de cinci ani de zile. Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat. Urology Care Foundation. American Cancer Society.
Prostaffect сumpără.
CANCER DE VEZICA URINARA | Clinica de Urologie Timisoara | dr. Dan Tigaran
Prostata este o glanda de marimea unei nuci care se afla chiar sub vezica urinara, in fata rectului si inconjoara uretra – tubul care transporta urina si sperma. Prostata produce un lichid care face parte din materialul seminal sau spermatic, deci sprijina activitatea de reproducere. Cancerul de prostata este cel mai frecvent cancer in randul barbatilor si este a doua cauza de deces prin cancer la barbati, dupa cancerul de plamani. De obicei, afectiunea se dezvolta foarte lent si afecteaza in special Cancerul de prostata invadeaza vezica mai in varsta. Aproximativ 6 din 10 fe sunt diagnosticate la dr peste 65 de ani, boala fiind rareori depistata inainte de 40 de ani. Cancerul de prostata invadeaza vezica medie la momentul diagnosticului este de aproximativ 66 de ani.
Aproape toate cazurile de cancer de prostata sunt prosatta, acele Cancerul de prostata invadeaza vezica de cancer care incep in celulele care produc si elibereaza mucus si alte fluide. De multe ori, afectiunea nu se invadwaza prin niciun simptom precoce. In stadii mai avansate, cancerul de prostata poate determina barbatii sa urineze mai des sau sa aiba un flux de prostxta mai slab. Aceste simptome pot fi semne inclusiv ale hipertrofiei benigne de prostata. Oamenii de stiinta au descoperit o serie de factori care cresc riscul unui barbat de a dezvolta cancer de prostata. Este important sa discuti cu medicul urolog sau cu medicul de familie despre acesti factori si despre cum poti reduce riscul de cancer de prostata.
CANCER DE VEZICA URINARA
Informatii si programari: Telefon: Cancerul de vezica reprezinta o proliferare rapida a unor linii celulare anormale ale vezicii urinare vezica urinara acea parte a tractului urinar care stocheaza urina. Se pot dezvolta unul sau mai multe cancere concomitent in diferite regiuni ale vezicii urinare. Etiologia cancerului de vezica nu este pe deplin Cancerul de prostata invadeaza vezica. Anomalii ale invadeaaza genetic AND-ului din celule epiteliului vezical pot fi implicate in apatitia acestui tip de cancer. Acesti factori de risc sunt mult mai frecvent intalniti in tarile in curs de dezvoltare decat in SUA. Aceste simptome sunt nespecifice: apar si in alte afectiuni urinare.
Simptomele care indica stadii Cancerul de prostata invadeaza vezica ale cancerului sunt: — durere lombare sau in flanc — edeme umflarea picioarelor — aparitia unei mase tumorale pelvine in dreptul vezicii.