Anatomia si fiziologia prostatei referat

Segmentele și fiziologia analizatorului auditiv. Citiți această pagină dacă trebuie să faceți un referat despre prostată. Adenomul de prostată, sau hiperplazia benignă a prostatei Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut. Acasa» Boli renale» Anatomia prostatei. Anatomia prostatei – Boli renale – Prostata se gaseste situata sub vezica, inapoia pubelului, inaintea rectului si deasupra perineului. Are forma unei castane, cu varful in jos, corespunzand orificiului inferior a uretrei prostatice si cu baza in sus, spre vezica.

Un sunt pe fata posterioara o separa. 3/19/ · Referat anatomie 1. ANATOMIA SI FILOZIOLOGIA APARATULUI RESPIRATOR Aparatul respirator este format din totalitatea organelor care contribuie larealizarea schimburilor de gaze dintre organism si mediul prostatita.adonisfarm.ro plus,prin parteasuperioara a cavitatii nazale la nivelul mucoasei olfactive se percepe mirosul, iarlaringele,un alt segment al aparatului respirator,datorita corzilor vocaleinferioare. Anatomia si fiziologia aparatului renal. NOTIUNI DE ANATOMIE. Aparatul urogenital – este format din aparatul urinar si genital. Cea mai mare parte a produsilor de excretie se elimina, printr-un ansamblu de organe care formeaza aparatul excretor.

Anatomia si fiziologia prostatei referat

Anatomia si fiziologia prostatei referat
Celulele Purkinje sunt celule mari piriforme, asezate cu partea bazala spre stratul molecular. El este continuarea maduvei spinarii, de aceea mai poarta denumirea de maduva prelungita. Formatiunile mezencefalioe pedinculii cerebrali si tuberculii cvadrigemini indeplinesc functii foarte importante in Anatomoa normala a tonusului muscular, in reflexele de redresare si in reflexele de orientare. Edemul renal nefrititc in glomerulonefrita acuta sau nefrotic prin scaderea presiunii coloid-osmotice a plasmei. Politica de confidentialitate. Calea motorie corticonucleara sau fasciculul geniculat are origi­nea in celulele piramidale din partea inferioara a campului 4 si in fizjologia campurilor 6, 3, 1, 2, 5 si 7. Valoarea PSA mărită?

Astfel, daca legam strans nervul cu o ata sau il comprimam puternic cu o penseta, influxul, nervos mu mai poate circula. Fibrele acestei cai au urmatorul traiect; scoarta cerebrala – nucleii subcorticali capsula interna substanta Anatomia si fiziologia prostatei referat din trunchiul cerebral – neuronii somatomotori din Anatomia si fiziologia prostatei referat anterioare ale maduvei spinarii in vecinatatea lor. Select another clipboard ×. Centrii de asociere senzoriali. Anatomia si fiziologia prostatei referat alaturarea si contopirea crestelor neurale in tot lungul jgheabului neural, se dife­rentiaza tubul neural din care se va forma sistemul nervos central.
Anatomia si structura aparatului renal: 1. Rinichii Prezinta o margine concava catre medial (hilul renal unde se gasesc nervii, vasele sanguine, limfatice si ureterul) si o fata laterala convexa. Sunt localizati retroperitoneal, intinzandu-se aproximativ intre vertebrele T2-L3. Rinichiul stang este pozitionat de obicei superior de cel drept.

Title: Microsoft Word – Notiuni de optica prostatita.adonisfarm.ro Author: mihai Created Date: 11/15/ PM. Ca si celelalte ventricule, ventriculul al III-lea este captusit cu o panza coroidiana, formatiune provenita din piamater si cu rol in secretia lichidului cefalorahidian. Diencefalul se imparte in doua parti mari: talamencefalui, alcatuit din ialamus, metatalamus, subtalamus si epitalamus ; – hipotalamus. Fiziologia, Descarca referatul Anatomia si fiziologia plamanilor gratis. Anatomia si fiziologia plamanilor este un referat de nota Referate din categoria Anatomie.

Anatomia si fiziologia aparatului renal

Sistemul renal | Anatomie si fiziologie
Centrii de asociere senzoriali. In ea se gasesc celule mici, fara pigment, care alcatuiesc nucleul mezencefalic profund si nucleul reticulat al panglicii Reil. Handicapul in general Anatomia si fiziologia prostatei referat specificitatea handicapului neuromotor. Rinichiul drept este situat ceva mai jos decat cel stang. Un rol important in reglarea tonusului muscular il joaca si substanta neagra. Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste Medicina Anatomia si fiziologia prostatei referat.

Formatiunile mezencefalioe pedinculii cerebrali si tuberculii cvadrigemini indeplinesc functii foarte importante in distributia normala a tonusului muscular, in reflexele de redresare si in reflexele de orientare. Melencefacul da nastere bulbului rahidian si contribuie la formarea ventriculului al IV-lea. Poate fi completa sau incompleta, de tip acut sau cronic.

Din acestia sunt reabsorbiti, iar 1 ml este eliminat prin urina. Diureza reprezinta cantitatea de urina excretata de rinichi in cursul unei zile si are o valoare de aproximativ ml. Un alt rol al rinichilor este in mentinerea echilibrului hidro-electrolitic si la reglarea tensiunii arteriale prin intermediul reninei. De asemenea, rinichii secreta eritropoetina care este factor de crestere care stimuleaza eritropoeza si hidroxileaza prohormonul steroidian precursor in forma activa a vitaminei D3.

Anatomia si structura aparatului renal: 1. Rinichii Prezinta o margine concava catre medial hilul renal unde se gasesc nervii, vasele sanguine, limfatice si ureterul si o fata laterala convexa. Sunt localizati retroperitoneal, intinzandu-se aproximativ intre vertebrele T2-L3. Rinichiul stang este pozitionat de obicei superior de cel drept. Bazinetul renal este portiunea superioara dilatata a ureterului alcatuita din trei calice mari, fiecare din acestia ramificandu-se in mai multe calice mici.
Rinichiului i se descriu: – corticala renala situata la exterior – medulara renala la interior contine piramide Malpighi si piramide Ferrein care patrund in corticala renala. Rinichiul are aproximativ milioane de nefroni. Nefronul este considerat a fi unitatea morfo-functionala a rinichiului. Ureterele Sunt doua la numar, au aspect tubular, o lungime de aproximativ cm lungime. Sunt situate retroperitoneal, intre pelvisul renal si vezica urinara in care intra pe peretele posterior, oblic prin intermediul unei valve fiziologice.

Trecerea urini in vezica urinara se face in jeturi intermitente odata cu undele de contractie. Vezica urinara Este organ musculo-cavitar, cu mare plasticitate al carui principal rol este de a depozita urina. Aceasta este alcatuita din corp si col. Uretra Este un conduct musculo-membranos care are ca rol principal transportul urinii din vezica urinara catre exterior. Exista o diferentiere pe sexe: la femeie uretra are rol strict urinar pe cand la barbat aceasta asigura si transportul spermei. Uretra masculina este mai lunga si prezinta patru segemente: prostatic, membranos, bulbar si penian. Mucoasa din structura uretrei, in special a celei peniene, prezinta glande Littre glande mucoase care se deschid la suprafata epiteliului mucoasei uretrale.
Uretra feminina este mai scurta cm. In portiunea mijlocie a acesteia exista un sfincteruretral extern aflat sub control voluntar. Patologii asociate sistemului urinar: 1. Tulburari de mictiune -polakiuria cresterea numarului mictiunilor.

Exista disurie initiala in adenom de prostata, carcinom de prostata , terminala cistite, calculi vezicali si totala in mielita, uretrita, lueconevraxita. Poate fi completa sau incompleta, de tip acut sau cronic. Poate fi falsa bolnavii cu retentie sau adevarata afectiuni medulare S3-S5 sau dupa interventii chirurgicale la nivelul prostatei.
Tenesmele vezicale apar in cistite, afectiuni uretra posterioara si sunt mictiuni imperioase, dureroase si ineficiente. Apare cu oligurie in IRA si glomerulonefrita acuta. Cu diureza normala apare in megavezica congenitala sau dobandita 2. Tulburari de diureza – poliuria cresterea diurezei peste 2 L pe parcursul a 24 ore. Poate fi fiziologica reducere marcata a aportului de apa, transpiratii excesive sau patologica de cauza prerenala scadere filtrat glomerular ca reactie la hipotensiune sau soc hipovolemic sau renala glomerulonefrita acuta, insuficienta renala cronica.

Este mereu patologica, poate fi reversibila insuficienta renala acuta sau ireversibila stadiu final insuficienta renala cronica. Rinichiul drept este situat ceva mai jos decat cel stang. Loja renala este limitata in sus de diafragm, in spate de ultimele doua coaste si dedesubtul lor de muschi si de aponevrozele lombare, iar inainte, de viscerele abdominale. In jos, loja renala este deschisa [de aici, usurinta cu care se produce ptoza renala]. Situarea lombo-abdominala a rinichiului explica de ce durerile renale pot fi resimtite lombar, abdominal sau pelvian, de ce tumorile renale se evidentiaza ca o masa abdominala si de ce flegmoanele perinefritice cu evolutie superioara imbraca simptomatologie toracica.
Nefronul – unitatea anatomica si fiziologica a rinichilui, alcatuit din glomerul [polul vascular] si tubul urinifer [polul urinar]. Numarul nefronilor din cei doi rinichi se evalueaza la 2 milioane. Glomerulul – primul element al nefronului – este alcatuit dintr-un ghem de capilare care rezulta din ramificatiile unei arteriole aferente, provenita din artera renala.

Capilarele se reunesc apoi si formeaza, o arteriola eferenta, care se capilarizeaza din nou in jurul primei portiuni a tubului urinifer.
Tub urinifer – al doilea element al nefronului – se prezinta, sub forma unui canal lung de 50 mm, format din urmatoarele segmente; capsula Bowman, tubul contort proximal, ansa Henle,tubul contort distal si tubii colectori. Capsula Bowman – are forma unei cupe care inconjuara glomerulul si este alcatuit din doua, foite. Capsula Bowman, impreuna cu glomerulul pe care il contine, poarta numele de corpuscul Malpighi. Din tubi contorti distali, prin canalele colectoare si canalele comune care se deschid in papilele renale, urina formata trece in calice si de aici in bazinet. Legatura bazinetelor cu vezica urinara – organ dotat cu o musculatura puternica si situat in pelvis, inapoia pubisului – este realizata, prin cele doua uretere.
Traiectul abdomino- pelvian al ureterelor explica posibilitatea compresiunii acestora de catre fibroame, chisturi ovariene sau cancere recto-sigmoidiene.

Uretra -canalul excretor al vezicii – are la femeie un traiect foarte scurt, spre deosebire de barbat, la care traiectul este lung si traverseaza prostata, de unde posibilitatea compresiunii uretrale de catre un adenom, de prostata, cu rasunet asupra intregului arbore urinar.
Rinichiul este un organ de importanta vitala si are numeroase functii, dintre care functia principala consta in formarea urinei. Prin aceasta se asigura epurarea organismului de substante toxice. Urina primitiva are compozitia plasmei, dar fara proteine, lipide si elemente figurate. Contine deci apa, glucoza, uree, acid uric si toti electrolitii sangelui. In faza urmatoare, la nivelul tubilor care reabsorb cea mai mare parte a filtratului glomeruiar, se formeaza urina definitiva. Totusi la acest nivel se face o selectare: tubii reabsorb total sau in mare cantitate substantele utile si in cantitate mica, pe cele toxice. Substantele utile sunt substante cu prag, care sunt eliminate prin urina numai cand concentratia lor sanguina a depasit limitele fiziologice [apa, glucoza, NaCl, bicarbonati].

Substantele toxice sunt substante fara prag, eliminarea lor urinara facandu-se imediat ce apar in sange. Rinichiul are si propietati secretorii, putand elimina si chiar secreta unele substante, ca amoniacul, cu rol foarte important in echilibrul acido-bazic.

Referat anatomie

Anatomia si fiziologia sistemului nervos
Sistemul nervos Systema nervosum. Totalitatea tesuturilor diferentiate in vederea receptionarii, transmiterii si integrarii informatiilor sau mesajelor primite din exteriorul sau interiorul corpului si elaborarea raspunsurilor fiziolohia acestor informatii, mesaje. Sistemul nervos, are rolul de a pune organismul in legatura cu mediul inconjurator, de a-l adapta fata de conditiile mereu in schimbare ale acestuia, stabilind prin aceasta unitatea dintre organism si mediu, precum si de a conduce si foziologia functiile tuturor tesuturilor, organelor si sistemelor de organe, realizand prin aceasta, alaturi de sistemul Anatomai si cel endocrin, unitatea organismului. Alcatuirea sistemului nervos. In organizarea sistemului nervos se pot distinge din punct de vedere didactic doua Anatomia si fiziologia prostatei referat. Originea si dezvoltarea ontogenetica a sistemului nervos.

Sistemul nervos ia na stere din ectoblast. In partea dorsala si pe linia mediana a discului embrionar se diferentiaza placa embrionara. Aceasta se indoaie in tot lungul ei si formeaza jgheabul neural ale carui margini se numesc creste neurale. Prin alaturarea si contopirea crestelor neurale in tot lungul jgheabului neural, se dife­rentiaza tubul neural Anqtomia care se va forma sistemul nervos central. Partea anterioara a tubului neural este mai dilatata si se numeste vezicula cerebrala primitiva, din ea se va dezvolta encefalul, iar Anatomia si fiziologia prostatei referat restul tubului tubului neural se va dezvolta maduva spinarii. Transformarea tubului neural rsferat sistem nervos central se face prin proliferarea celulelor care formeaza peretele tubului neural si diferentierea lor in celule specifice tesutului nervos: neuroni si celule gliale.

Adenomul de Prostata

Referat - Anatomia si fiziologia plamanilor

In plus,prin partea superioara a cavitatii nazale la nivelul mucoasei olfactive se percepe mirosul, iar laringele,un alt segment al aparatului respirator,datorita corzilor vocale inferioare,realizeaza fonatia. Aparatul respirator este alcatuit din : caile respiratorii organe care au rol in vehicularea aerului ;cavitatea nazala Anatomia si fiziologia prostatei referat faringele formeaza caile respiratorii superioare,iar laringele trahea si bronhiile – caile respiratorii inferioare. Referta este divizata de septul nazal in doua cavitati simetrice numite fose nazale. Fosele nazale se afla partial in piramida nazala care are rol estetic si de protectie. Are un schelet cartilaginos,format din trei cartilaje neperechi cartilajul tiroid,cricoid,epiglotic si trei perechi cartilajele aritonoide,corniculate si cuneiforme unite intre ele prin ligamente sau articulatii.

La interior este captusit de o mucoasa care determina in cavitatea laringelui,patru plici numite corzi vocale,doua superioare si doua inferioare. TRAHEEA este un conduct fibro cartilaginos,intins de la marginea anterioara a Anatomia si fiziologia prostatei referat pana la bifurcarea ei in cele doua bronhii principale.

Lasă un răspuns